Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Odlov srnců



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: palkopal | 06.09.2019 17:59
Taky jsem někde četl, že Maďaři mladé srnce neloví.

Autor: Fido z Řáholce | 06.09.2019 10:38
Rád sleduji v TV pořad pro myslivce a rybáře Fishing a Huntig. I když v poslední době je více zaměřen na rybáře, občas, hlavně v pozdější večerní době jsou tam pořady pro myslivce, hlavně o lovu zvěře. Hodně pořadů je tam o lovu zvěře v Maďarsku. Zaujaly mě pořady o lovu srnců v Madarsku, vesměs realizovaných šouláním. Je zajímavé, že nikdy v žádném pořadu nebyla zmínka o srncích \"bulkařích nebo paličkářích\", ale vždy se hovořilo o srncích, ve věku 2 a více let \"nevhodných pro chov a tedy lovných. Nevím, možná to byl záměr producentů pořadu, neprezentovat \"bulkaře a paličkáe.Jak jsem hovořil s jedním kamarádem, který do Maďarska jezdí lovit nejen srnce, tak roli zde hraje důraz na chov zvěře, kdy u mladých 1-2 letých srnců, byť dle nás \"bulkaře, paličkáře\", se nikdy s jistotou nepozná, zda z něj nakonec nebude chovný kus popř. vhodný pro poplatkový odlov.A pakliže ne, je pro něj finančně výhodnější odlovit takový kus jako 3 a víceletý, už i z důvodů finančních.

Autor: Jan Slavětínský | 06.09.2019 08:43
Zde není co řešit,jak píší chlapi výše.
Kolikrát je ale zvláštní, že těm mudrcům už nesmrdí vyplácnuté eura na stůl hned 16., v první den odstřelu, od německého myslivečka za dva tři šesteráky, za ty teritorialní a možná nejlepší srnce, kteří se ani neobeznávají….Tam už o chovnosti mlčí. Je to tak.

Autor: Oldřich Vopršal | 06.09.2019 05:29
Pro Tubuse. Paličkáč bez rozdílu v tom, jestli má paličky v době lovu ještě jako první paroží, nebo má paličky již jako druhé či dokonce další nemá v chovu srnčí zvěře co pohledávat. Nedokážu si jako myslivecký hospodář a chovatel srnčí zvěře představit, jaké jiné průběrné ročky bych měl přednostně před nimi lovit, když ne zrovna je. A už vůbec si nedovedu představit, čim bych tedy naplnil plán lovu u I. VT, když polovinu plánu tvoří právě I.VT. Hmotnost u paličkáčů neřeším. Ta není v přímé korelaci s parožím. Dobře nasazené paroží dělají silné pučnice. A ty paličkáči nemají. Ty slabé pučnice bude mít i v dalších letech. Věř, že opravdu nemá cenu nad nimi mudrovat. To mnohem větším uměním je poznat v I.VT dvouletého srnce. Ne podle zubů u vyvařené hlavy, to umí každý trouba, ale v revíru, když se ještě paství živý.

Autor: Fesoj | 06.09.2019 04:23
Stejně jako strejda Zajíc jsem se nikdy začátkem doby lovu nesetkal s vytlučeným psličkářem. Spíše naopak, nevytlučené a často dokonce ještě ne zcela přebarvené paličkáře jsem lovíval i v červenci, jeden kus dokonce ještě počátkem srpna. Ale Fido - se silným, ba dokonce snad ani s průměrným paličkářem jsem se nikdy nesetkal, vždy se jednalo o žebráčky pod 10 kg výkupní hmotnosti, zpravidla napadené nosohltanovými střečky. Odstřelem paličkáře, ať má vytlučeno nebo ne, chybu neuděláš. Takovou zvěř je potřeba lovit na potkání, třeba i nad stanovený plán lovu. Ovšem odstřel nevytlučených ročků s parožím vysokého špičáka či členitějším, kteří rovněž často vytloukají pozdě, je neomluvitelnou chybou. Ale tohle je vlastně chovatelská abeceda.

Autor: zutro | 05.09.2019 19:19
Jednou jsem dostřeloval srnče (srneček)v půli prosince.Měl rozbitý zadní běh asi od auta.Na hlavě měl vytlučené špičky asi 1,5 cm vysoké tvaru akátového trnu.Takže po shození ,a nasazení nového paroží by se dalo mluvit o druhém paroží,ne?

Autor: Fido z Řáholce | 05.09.2019 16:52
Pravdou je, že názory a odlov paličkářů nebo bulkařů se různí. Myslím, že pro posouzení, zda lovit či ne by měla být hmotnost takového jedince. Nečekejme, že po zimně budou všichni v plné kondici. V odborné literatuře jsem také četl,že v rámci nějakého výzkumu nechali mladého srnce I. VT, jinak hodného odlovu, žít dále a po 4-5 letech prý z něj vyrostl pěkný šesterák. Možné to je, proč ne, ono vždy bude také záležet na prostředí, v němž srnčí žije, zejména na potravní dostupnosti a různorodosti.

Autor: Karel poslík | 05.09.2019 11:46
Souhlasím s Oldou. Dej Bůh, aby největší problém myslivosti byl květnový soud nad ročním „knoflíkem“. Kdyby se všichni ti „soudci“ raději soustředili na správnost a kvalitu lovu holé zvěře. Tam by mohli udělat kus genetické práce vedoucí ku zlepšení kvality. To by ovšem museli umět spolehlivě určit věk. Je mnohem jednodušší klábosit nad centimetrem a v míru s faktem, že cílený management srnčí zvěře podle centimetru snížil za padesát let průměrnou hmotnost srnců o cca 40%.

Autor: Pavel Černý | 05.09.2019 10:48
Pokud je takhle brzy vytlučený, jedná se JEDNOZNAČNĚ o prvotní špičky (paličky). Znamená to tedy, že je srneček opožděný ve vývoji a jeho ulovení nemůže být chybou. Alespoň když pominu názory pomatenců, z nichž to někteří v minulosti dotáhli až do významných funkcí v ČMMJ. Mám uloveno několik takových, a jednoznačným argumentem u všech jsou tenké pučnice, které výrazné opoždění ve vývoji nikdy nemohly dohonit.

Autor: strejda zajíc | 05.09.2019 09:31
Pokud je takhle brzy vytlučený,mohlo by se jednat o prvotní špičky.Nikdy jsem to neviděl,ale možné to je,bo jsem potkal kdysi silného ročka v lýčí ještě začátkem července.

Autor: Tomio | 05.09.2019 09:20
Pokud nemel 20kg vyvrzene vahy tak neni co resit.

Autor: Tubus | 05.09.2019 09:08
Já souhlasím... Jde o to, že jsem se setkal s názorem jednoho kolegy, který tvrdí, že na začátku lovecké sezóny srnců se můžeme setkat s jedincem, paličkáčem/špičáčkem, který ještě nestačil shodit a tím pádem se jedná o nadějného, předčasně uloveného srnečka. Toto je prý popsáno někde v odborné literatuře. Osobně mi to hlava nebere, proto se ptám...… něco jiného je odlov srnčat na konci lovecké sezony, kdy bychom měli dát pozor abychom neulovili nadějné srnče/srnečka, ale to je zcela jiná situace.

Autor: Oldřich Vopršal | 05.09.2019 04:48
Ne. Ani kdyby byl uloven už 16.5.. Vaše starosti ve spolku bych chtěl mít. Nesmíte ho zapíjet tak dlouho. To pak jednoho napadají věci...

Autor: Tubus | 04.09.2019 17:53
Zdravím Vás zkušení kolegové. Mám dotaz stran odlovu srnců.
Je možné odlovit 25.05. srnce paličkáče, přesněji řečeno 0 až 3cm výšky Z CHOVATELSKÉHO POHLEDU ŠPATNĚ/ŠPATNÉHO, TEDY NEVHODNÉHO K ULOVENÍ ???