Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lov srnců



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 16.05.2020 12:44
Dnes ráno jsem obeznal nerovného šesteráka který měl vlevo nad růží jenom takovou 2cm bulku.Bohužel stál proti horizontu a potom mě navětřil.No vím o něm tak mám o zábavu postaráno.

Autor: Pavel Černý | 15.05.2020 12:27
Kucí, to já mám na zdi dokonce jednoho šesteráka se špičákem! :-)

Autor: Petr Havlín | 15.05.2020 09:49
To já vím ty šťouro že se říká nerovný šesterák:-)Jen jsem chtěl popsat co měl na té druhé straně.

Autor: strejda zajíc | 15.05.2020 07:52
Péťo,ti srnci byli dva?U nás se říká nerovný šesterák,ale v Prahéé to vědí líp-:-)
(Zajíc-kurva jedna).

Autor: Petr Havlín | 14.05.2020 21:29
U nás lovíme od začátku května průběrné srnce s důrazem na I vt. Já osobně slídím po paličkáčích a jednoho už mám obeznaného.Starší si nechám na léto. Kolega střelil předevčírem srnce s papilomatózou. Šesterák s vidlákem tak 3r. 12kg.

Autor: Oldřich Vopršal | 14.05.2020 14:45
Po delší době jsem se přihlásil, protože jsem dnes přijel dříve domů, byl jsem u lékaře a přidám také něco do diskuze. Ano, pravdou je, že dědové lovili šesteráky a šesteráky stále měli. My lovíme paličkáče a paličkáče stále máme. Cílem chovu srnčí zvěře je lov trofejově vyzrálých srnců, nikoliv jen těch průběrných a už vůbec ne jen paličkáčů, jak často z diskuzí vyznívá. Přesto si dovolím poznamenat, že úpravu doby lovu srnců pro ty, co umí lovit s citem a srdcem myslivce, záměrně nepíši rány chtivé lovce, lze využít na jaře pro lov právě I.VT. Dvouletí a starší špičáci, kteří jsou již vytlučení, jdou od počátku května dobře rozeznat od ročků, kteří mají paroží ještě v bastu a právě tyto první květnové dny umožňují poměrně snadné rozhodování, zda lovit nebo ne. Paličkáči se u nás loví bez rozdílu hmotnosti, protože paroží není v přímé korelaci s hmotností. Kdo trochu má naučenou nebo v přírodě odkoukanou biologii a genetiku ví, že síla paroží je dána sílou pučnic, nikoliv však hmotností kusu. To jsou dané zákonitosti, a jen ten, kdo tuto skutečnost nezná, o ní do nekonečna mluví a diskutuje. U nás ve spolku nyní lovíme všichni, kdo lovit chtějí, díky Bohu, bez výjimky všechny průběrné srnce všech věkových tříd od začátku doby lovu do naplnění plánu, protože v chovu nemají co dělat a do říje by přijít neměli. Rarity lovíme také všichni. Tak jsme si to na schůzi odsouhlasili, platí to bez výjimky pro všechny. Pouze si rozdělujeme každoročně na schůzi trofejovou 3. VT podle výročí. Nemám s tím jako hospodář problém. Sám jsem to tenkrát při mém nástupu do funkce tak navrhl ke schválení členské schůzi a zapracovalo se to i do provozního řádu. Dělalo to dříve mezi námi zlou krev, když někdo lovit mohl a někdo ne. Jinak, u nás ve spolku máme dnes problém zcela opačný. Jak dostat chlapy do revíru, aby vůbec lovili. Nikdy bych si nemyslel, že se téhle situace dožiju. Co bych za to dal, kdyby mi řada těch, co neloví, jakoukoliv průběrnou trofej, jednou přinesli. Kdyby srnci zlaté parohy na hlavě měli, stejně je budeme lovit v pár lidech. Chlapi o to lovit srnčí u nás prostě nestojí. A každým rokem se počet nás těch, co lovíme, tenčí. Jinak problém výskytu paličkáčů obecně je především problémem dlouhodobého nelovení a zašetřování holé zvěře. Tam je jádro problému. Stačilo by důslednějším lovem srn srovnat poměr pohlaví 1 : 1 a bylo by po problému. Kde jsou paličkáči, je vždy poměr pohlaví větší, často i 1 : 3 ve prospěch srn. Vím, lov holé, další ožehavé téma, ale o tom nechci v této diskuzi psát. Lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 14.05.2020 14:08
Chlapi souhlas. Jen jsem chtěl zdůraznit,že nové doby lovu jsou již dané a platné a netřeba o nich diskutovat. A také vím ,jak to v různých spolcích chodí a kde pravidla vůbec neurčuje členská schůze ale třeba dvá lidé...A proto jsem to naznačil hned v úvodu. V tom lovu jedniček musíme každý vycházet z podmínek honitby, ze zemědělského hospodaření, polních kultur a vycházet z nějakých za léta nasbíraných zkušeností....Tito srnečci se nezávidí, odlovit jedničku je potřeba, trofej žádná a čas na úpravu této \"trofeje\" je skoro stejný jako u jiných srnců.Nikomu se do nich nechce, proto Mysl. hospodáři zkraje vypisují povolenky pouze na jedničky, protože to znají...Lovu zdar všem.

Autor: Ron Gordon | 14.05.2020 13:52
Honzo, sic to tu již zaznělo, dovolím si s Tebou nesouhlasit. Nikdo si nemusí hrát na Boha nebo být víc než zákon, ale je to hospodář a spolek, který určuje pravidla, to, že zákon něco umožňuje neznamená, že to musí byt aplikováno. Když se na věc podíváme z pohledu řádného hospodáře, co nás nutí lovit po zimě zvěř vyhublou s flákotou nevalné chutí ? Trofej to nemá, tělo kost a kůže. Není lepší takové kusy nechat se vyspravit až maso nabere pořádnou šťávu ? Já osobně lovím takové kusy nejdříve po přebarvení a vytlučení, nejlépe ke konci říje kdy začínají byt aktivní a vcelku dobře lovitelní. Já vím, je to kacířská myšlenka, ale chlapa také nehodnotíme podle toho zda mu naroste knír v patnácti či dvaceti a jak je vidět mnohaletý průběrný odstřel srnců paličkářů stéle nepřináší žádoucí efek, jsou stále ve stejné míře. Stále mi v uších zní slova starého myslivce - my jsme nikdy paličkáře nelovili, lovili jsme jen dobré srnce a byli.

Autor: Fido z Řáholce | 14.05.2020 13:09
Honzo, ono chtít lovit I.VT a muset lovit je rozdíl. Já jsem jen uvedl, že jsem se několikrát setkal s myslivci, kteří I. VT loví ne podle paroží, ale hmotnosti. Ale po zimě, je ta hmotnost zavádějící. Četl jsem i několik příspěvků na lov srnců I. VT a pohledy se opravdu různí. Ale záleží na uživateli honitby.

Autor: Pavel Černý | 14.05.2020 11:55
U nás je úkol pro lovce zdánlivě jednoduchý: lovit odstřelové srnce bez ohledu na věk. Paličkáči mezi ně patří bez jakékoliv rádoby odborné diskuze. A přesto za ta léta, co zde dělám myslivost, byl to úkol pro drtivou většinu členů, kteří si nechali napsat povolenku, absolutně nesplnitelný. Ti slušnější to vzdali, ti hladoví měli bilanci úlovků chovní : lovní větší nebo rovnu jedné. Je pravdou, že v rovinaté polní honitbě s velkými lány a převažujícími plodinami řepkou a obilím se loví obtížně a šance na úspěch postupně klesá (se zlepšením kolem říje). My se snažíme obeznat a zmapovat srnce včas před lovem a vylučovací metodou vybrat ty k odstřelu. Shodli jsme se bez nějakých příkazů a zákazů, že k lovu před 16. by musel být pádný důvod - paličkáč, sanitárka... Srnců lovíme málo a snažíme se to dělat zodpovědně. Občas chybu udělá každý, ale nesmí to přejít mávnutím ruky hlavně on sám. Všem zodpovědným myslivcům přeji do sezóny Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 14.05.2020 11:16
U nás mají všichni napsanou I.VT, ale nemám zprávy, že by někdo nějakýho srnce ulovil. Byly sice tlaky, abysme vypsali povolenky na starší srnce pro ty, co mají nárok, ale našemu výboru spolku skončil mandát (a schůze bude až teď v sobotu), výkupy jsou zavřený a kde vykupujou, tam dávat srnčí za 50,-/kg, což v důsledku znamená 500-600,-/kus, to je lepší s lovem nespěchat, a srnce sežrat. Sice mně byly předloženy pádné argumenty, jakože vyroste obilí a srnci zmizí (asi je někdo vyzmizíkuje :-)), ale ty u mě nepadly na úrodnou půdu, neb každý rok se lovilo od 16. a nikdo se z toho nepohromádkoval, stejně začátkem září budeme mít lovit ještě pět srnců i kdyby se mohly lovit po celý rok všechny věkovky.

Autor: Jan Slavětínský | 14.05.2020 08:57
Fido co navrhuješ lovit za srnce v I.VT? Měl bys těch jedniček odlovit 50% z celkového plánu.

Autor: Fido z Řáholce | 14.05.2020 08:28
Na lov těch paličkáčů se názory různí. Někde je loví, jinde ne. Pravda je však jedna, po zimně nemůžeme čekat, že i roční srnec bude ve fyzické kondici.

Autor: Jan Slavětínský | 14.05.2020 07:34
U nás můžeme lovit a já věřím, že má každý v hlavě mozek a myslivecký cit a cit ke zvěři.(Nikdo nemá právo v MS chlapům zakazovat lovit, hrát si na Boha nebo být víc než zákon.). Z těch úprav doby lovu u spárkaté zvěře je možnost využít i té druhé kladné stránky z hlediska chovu a průběrného odstřelu. Nikdo přeci nikoho nenutí 1.5.lovit starého průběrného srnce s nedobarveným parožím..i když lovit může. Víme,že po těchto mírných zimách přežívají různé a slabé kusy, z podzima neodlovená slabá srnčata atd, atd.a to lze lovit teď ,v podstatě na potkání. Nebavíme se o desítkách kusů, ale v praxi o pár. U uloveného srnčího neřešíme výkup, pokrýváme s ním podíly u členů, na LUPy a různé resty kde je potřeba.
U nás uloveni 2 paličkáči (cca 8 kg, ta klasika). Lovu zdar.

Autor: Jaroslav Miňha | 09.05.2020 14:49
U nás se lovit může, ale neloví. Kdo uloví, musí se postarat o prodej zvěřiny, jenže výkupy jsou zavřené a zdá se, že otevřou až po sezóně lovu srnců.
Takže ulovit a prodat, nebo si koupit sám, ale že by se u nás na vsi stála na srnčí fronta, to zrovna ne. Tak jsem vážně zvědavý, jak to bude s plánem lovu vypadat. Stejné to bude s jelení a daňčí. Tu sice plánovanou nemáme, ale kam s ulovenou? Proslýchá se, že jestli vůbec vykupovat budou, tak za úplně minimální ceny. A lesáci už teď avizují škody a tlačí na odlov.

Autor: Fido z Řáholce | 09.05.2020 08:33
Josef, přesně tak. To je bohužel jen začátek, vlastník honitby loví bez ohledu na plán lovu.

Autor: Fesoj | 09.05.2020 07:44
Ad Fido - jojojo, plánovaná genocida spárkaté začíná...

Autor: Pavel Černý | 08.05.2020 14:47
My jsme se také dohodli, že začneme lovit od 16. května. Výjimkou by mohla být nějaká sanitárka nebo paličkáč. Toho můžeme klidně povolit, protože tu letos žádný není (alespoň zatím ho nikdo nezahlédl a fotopasti nezachytily).

Autor: Karel poslík | 08.05.2020 11:54
Ve stejný čas jak píše Fido, padl podobný srnec i u nás, jenže ho zachvátil automobil. V době omezeného provozu na silnicích byl docela klid a neměli jsme dlouho nic sraženého na silnicích. Jak se začíná vracet hustota silničního provozu k normálu , už máme odepsané tři srnce.

Autor: Fido z Řáholce | 08.05.2020 09:13
Již 2. 5. v 07.05 padl první srnec, čtyřletý pravidelný šesterák, chovný kus. Holt soukromý vlastník honitby provádí odlov dle svých pravidel.

Autor: Fesoj | 08.05.2020 08:55
Do konce května pouze vyložené kriplíky, marody - zkrátka sanitární odstřel. Není kam spěchat.

Autor: jirka marek | 07.05.2020 17:29
Ahoj kamarádi,tak jak to je u vás z lovem srnců, už jste začali?Náš MS jede po staru, takže jsme ještě stále natěšeni!Všem Vám přeju ať se daří a Lovu zdar!