Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

5,6x52 R



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 26.08.2022 19:11
Nikdy jsem tuto ráži neměl, ale podle toho, co jsem viděl u kamarádů, ji považuji za vynikající. Když ještě byly "v ceně" zimní lišky, Savážka na rozdíl od .222 Rem či 223 Rem poškozovala kožešinu jen minimálně - u remingtonek kolikrát trhal i celoplášť. Podobné účinky jako Savážka měl na lišky i Hornet, ovšem na odstřel spárkaté zvěře je slabý, o zákonném omezení ani nemluvě. Savážku mohu jen doporučit. Ač to není zcela "košer" dle zákona, vím o větším množství vysoké a černé zvěře, touto ráží ulovených. Důležité ovšem je nelovit na velké vzdálenosti, i když k tomu plochá dráha střely svádí, ale přece jenom s větší vzdáleností podstatně klesá účinnost zásahu.

Autor: bon | 25.08.2022 13:42
Tuto ráži jsem v kulobroku UB používal na srnčí a škodnou asi 10 let k naprosté spokojenosti. Potom jsem ale přešel u brokovnice na 12 a tak jsem kulobrok, který měl broky v 16 prodal. Zpočátku jsem používal střelivo SaB, ale střela se mi zdála měkká a tak jsem přešel na přebíjené náboje se střelou Hornady. Tuto střelu dnes již Hornady nevyrábí a tak v podstatě jsou 3 možnosti: Sellier a Bellot, RWS a Norma. Poslední 2 se cenově již dnes blíží 80-ti Kč, tak že na škodnou je to skoro "škoda". Výhodou této ráže je použití těžších střel, než je tomu u ostatních 5,6 tak že fungovaly dobře i na větší zvěř (v době kdy to zákon ještě umožňoval). Známý, který dnes již loví ve věčných lovištích, ji měl v jednušce celý život jako univerzální flintu.

Autor: Jan Slavětínský | 25.08.2022 13:01
Na jaře jsem si z rozmaru pořídil kulobrok v této ráži. Byl za pár korun, slušné zetháčko řada 305 a hlavně, byl jsem na tuhle ráži zvědav v praxi. Střílím klasiku poloplášť 4,6g z Vlašimi. Od jara jsem s tím už něco ulovil a docela mě tato ráže překvapila svým účinkem a slušnou balistikou i na větší dálky. Na sto metrů se s tím SP nechá trefit pětikoruna, fakt tři rány po nastřelení jdou do pětikačky. Na tovární munici dobrý a pro myslivost naprosto v pohodě. Líbí se mi ,že i celoplášť má stejný nástřel i když tuhle střelu jsem zkoušel jen ze zvědavosti. Nemám jí na co využít a tak trochu se s ní bojím v terénu nebo v loukách střelit. Ty odrazy tam hrozí..
Účinek na srnčí je daleko lepší než u ráží 7x57 nebo 7x65R, srnčí buď padá nebo ránu značí a leží v podstatě na viděnou od nástřelu. Škodná mizí v ráně, to je daun..A je to velice pohodová , do ramene slabá a ostrá rána. Máte někdo se savažkou podobnou nebo naopak jinou zkušenost? Zatím má u mě své místo v trezoru. Píšu, aby zde něco přibylo a nestála řeč a také se třeba něco dověděl. Lovu zdar.