Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zpracování zvěřiny



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš ČENĚK | 21.09.2022 13:01
Ještě dodám, že u divočáků odhalím kýty a za škáru pak zavěsím závaží, která ji táhnou dolů.
Optimální výšku reguluji kočkou. Když je ještě k ruce pomocník, jde vše samo :-)

Autor: Fesoj | 19.09.2022 19:34
Jen pro zajímavost - Maďaři mnohdy po píchnutí velkého prasete ho nechají ležet na dvoře, naházejí naň hromadu kukuřičného šustí, to zapálí, po shoření čuníka otočí a opakují celou akci. A prase je bez štětin.

Autor: zutro | 19.09.2022 17:06
Viděl jsem video jak dělají maďaři na stole domácí prase.Po zabití a vykrvení je položí na stůl,opálí štětiny,umyjí,a začnou rušit bez vývrhu.Postupně oddělují plece kýty žebra hlavu až na stole zůstane jen pajšl.

Autor: Roman Voříšek | 19.09.2022 13:59
Ahoj Radku, já stahuji na oba způsoby a je to podle velikosti kusu. Malé kusy na stole a větší kusy ve vertikální poloze, protože to mám většinou na rozporce a je blbost to sundavat dolů.
To zašpinění kusu si musí každý pohlídat a je dobré, pokud to situace umožní, ten kus ještě před vyvrhnutím opláchnout. To je tak, když se podaří ulovit kus v kališti a nebo když je zrovna vykalištěný. V takovém případě vyvrhuji doma, ale až po omytí.

Já začínám vždy od plecí, potom povolím žebra pod kýtami, naznačím si odseknutí žeber. Pak je sekáčem odseknu a dál uvolním panenky až v kýtě. Buď je nechám ještě na kýtě, nebo rovnou vyříznu.
Pak říznu kde se dělí kýta se hřbetem a končím tím, že dvěma tahy vyříznu křížovou kost a zbydou mi kýty. Nikdy jsem to nestopoval, ale odhaduji, že mi sele trvá 20 minut. Hřbet s krkovicí pak dělím na 3 díly.

Autor: Jan Slavětínský | 19.09.2022 08:00
Ahoj. V podstatě to doma bourám také tak a jde to dobře. Mám dvě kozy a na ně dám takové šikovné dveře. Výška akorát a když ještě máš asistenta, který ti přidržuje běhy podle potřeby, tak to jde rychle a dobře. Stáhnu jednu stranu a potom druhou. Nic neumažeš jelikož ten kus leží na té čisté - řezné straně škáry nebo deky (na "řemenu") a ohlídáš si to... Mám takový zrychtovaný sekáč a paličku. Bourám to obráceně - od kýt : oddělím je za panenkami, po zámku je seknu na půl, potom plece, krk, odstřihnu žebra podél hřbetu a rozdělím hřbet na díly podle potřeby. Když to tak vezmu kolem a kolem, asi se mi to dělá lépe než když kus visí na rozporce. Ten jde dobře do půlky, ale potom se u něho ohýbáš kór když už ho nemůžeš přizvednout. U černé, kterou stahuješ na stole se lépe dělá škára v oblasti hřbetu, než u kusu který visí. Víš jak to jde blbě hlavně u větších a ztuhlých kusů když tu škáru musíš doslova lámat a hrnout dolu.... Lovu

Autor: Radek Chadim | 18.09.2022 19:06
Mně právěže vrtá hlavou, jak to dělají, že si tu zvěřinu totálně nezašpiní. Na některých videích jsem právě viděl kus v kůži ležet na stole, prvně obřežou přední a zadní běhy a pak hřbet, když je kus na boku. Nicméně si musí zaprasit zvěřinu, když si jí položí poté na stůl nebo podložku, protože kdy je deka z uloveného kusu čistá? Nikdy, minimálně chlupy má vždy, mnohdy když jej táhnu na šňůře k povozu, tak i od blata - to blato sice doma pečlivě opláchnu, ale i tak z toho blato a chlupy lezou pořád, a i když je zdánlivě čistá, je pořád dost špinavá :-).
Taky kus stahuje pověšený na rozporce za zadní běhy, jednak tak zvěř přes noc nebo den větrá a chladne, jednak s ní nemusím pro stahování nijak manipulovat, stáhnu od zadních běhů po hlavu, oddělím hlavu, pak přední běhy, pak žebra, pak páteř, až mně zbude viset kýty.

Autor: Fesoj | 18.09.2022 13:16
Také to nikdy jinak nedělám. Ovšem když jsem po škole nastoupil do svého prvního zaměstnání v bažantnici Kladruby n.L., předváděl mi dnes už nebožtík hajný Zrostlík prazvláštní a nezvyklý myslivecko - pytlácký způsob stahování a rušení srnčího na zemi. Tedy před tím, kdo to umí, klobouk dolů ! Kus položený na bok je stažen z jedné poloviny, pak je odděleno plecko, žebra a kýta, kus se převrátí na druhý bok, dokončí se stahování, přičemž první polovina /ta stažená/ nesmí přijít do styku s podkladem, nakonec se jednotlivé díly zvěřiny poskládají na staženou deku a v té dece se odnesou. I kdyby tento proces probíhal dejme tomu na písku, v žádném případě nesmí dojít k sebenepatrnější kontaminaci zvěřiny podkladovým materiálem. Vyžaduje to ovšem mimořádnou šikovnost, preciznost a perfektní nůž. Zatím jsem se nesetkal s někým dalším, kdo by toto dokázal...

Autor: Tomáš ČENĚK | 17.09.2022 14:51
Jsem zvyklý stahovat ze závěsu na rozporce za zadní běhy. Pěkně pověšené na takové úrovni, abych nemusel moc zvedat ruce, nebo se ohýbat. Ovšem když na společné akci střelíme víc prasat a stahujeme je hromadně, pak dojde i na lavici nebo stůl. Jde to. Jen má vždycky strach, že se mi polostažené prase svalí na zem. Zavěšený kus je prostě lépe po ruce.

Autor: Radek Chadim | 16.09.2022 14:14
V poslední době často vidím na internetu příspěvky, jak ulovený kus zvěře stahují na stole. Děláte to tak někdo? Přijde mně to nepraktické :-).