Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

SVS stáhla z obchodů maso z ulovených divočáků pro překročené limity v kontaminaci olovem



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Pavel Černý | 02.11.2022 12:52
Honzo, s tím názorem na zpracovatele naprosto souhlasím. Před lety, ještě v pracovním procesu, jsem chodil do závodní jídelny, kde občas dělali jelení nebo kančí guláš. Byl tam výběr z více jídel a já jsem měl zvěřinu doma, tak jsem si ho nedával. Jednou jsem to ale přeci ze zvědavosti zkusil... Jen v jedné porci jsem našel dva větší kousky olova! To je přesně ono - levnější zvěřina na guláš.
S těmi broky mám jiné zkušenosti. Jednou jsem dostal z bohatého výřadu po honu několik kachen, a dvě nebo tři měly pod kůží takový mák - 2 mm, a navíc pár průstřelů větším brokem. Došel jsem na štonty pod hráz a našel hromádku dvanáctek s potiskem 2mm. Věděl jsem, kterého hosta jsem tam postavil a on se následně i přiznal. Ale padaly! říkal. Prdlajs! Ve druhé vlně, když se srovnaly a letěly dál, je domácí chlapy dostřelovali. Bylo to dost blízko, ale že by 2,75 neprostřelovaly, to se mi nezdá. Navíc - ty broky tak nevadí, protože se netříští, ale olovo z kulového střeliva se po dopadu ve velké rychlosti (zvláště na kost) doslova rozstřikuje na drobné kousky, jakoby teklo. Viděl jsem to na rtg snímku střelného kanálu. Jako obloha plná hvězd.

Autor: Jan Slavětínský | 02.11.2022 12:33
Pavle jasný....Ale na druhou stranu je dobře ,že to veterina chytla a ještě měl ten zpracovatel dostat po uších. Vy byste si někdo chtěl koupit takový výřezy na guláš? Já tedy ne. A zde je to o lidském faktoru a lhostejnosti. A to ti při nákupu strhne z ceny podle zásahu a potom by chtěl prodat i štětiny...

Jednou jsem zde psal, jak na jednom kachním honě jsme museli používat pouze brok 2,75 mm. Bylo to na přání organizátora. Zvěř z výřadu šla hned na zpracování a také tam nechtěli olovo. Brok 2,75 kachnu usmrtí nárazem a šokem většího počtu broků ,nikoliv průstřelem. A není zatahané peří kolem broku ve zvěřině jak to známe u 3,5 mm.

Autor: Fido z Řáholce | 02.11.2022 08:41
SVS je velmi aktivní vůči domácím výrobcům a pěstitelům, aby k nám mohly chodit ty sajrajty z Polska. Zlikvidujeme odchov hus k vůli ptačí chřipce, která asi byla jen u nás. Tak je to se vším. SVS je papežtější než papež. Holt musí vykázat nějakou činnost.

Autor: Pavel Černý | 02.11.2022 07:55
Honzo, stačí jeden zásah a zvěřina z více kusů...
Zvěřina kolem střelného kanálu, kterou ty odřízneš a vyhodíš.
Zpracovatel ale chce vydělat co nejvíc, při výkupu sice za průstřel nějaké kilo odečte, ale tyhle odřezky nakrájí, namočí, aby pustily barvu, a pak je nabalíčkuje "na guláš". Kousky olova, kterých je to plné, se ale vodou samozřejmě nevyplaví.
A není to jen "hnojem z Vlašimi". Oddělený, holý mosazný plášť střely po průstřelu lopatky jsem našel pod škárou i po RWS.

Autor: Jan Slavětínský | 02.11.2022 05:58
Https://www.svscr.cz/svs-naridila-stahnout-z-trhu-maso-z-divocaka-kvuli-vysokemu-obsahu-olova/

Kolik musí asi mít zásahů, aby překročil ten daný limit?...