Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Pořad Intolerance ze dne 13.3. 2011 o oboře Radějov



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jan Slavětínský | 22.04.2011 12:39
Předmět: FW: Jak dostat oboru
# # Datum: 18.1.2010 09:55:06
# # ----------------------------------------
# # Ve stejném okamžiku, kdy vláda Jana Fischera finalizovala svůj tzv.
# # protikorupční balíček, podepsal člen této vlády, ministr zemědělství Jakub
# # Šebesta, převod 1130 hektarů státního lesa v oboře Radějov do soukromých
# rukou
# # bývalého šéfa Hamé Babice Lea Novotného. Formálně se jedná o směnu, Novotný
# # státu směnil 1390 hektarů lesa jinde. Celou směnu ovšem provází řada vážných
# # otazníků, které naznačují, že jde ve skutečnosti o skrytou privatizaci
# státního
# # majetku bez výběrového řízení. Státní Lesy ČR svůj pozemkový lesní majetek
# # privatizovat oficiálně nemohou a tak to ochází tzv. směnami. V tomto případě
# # stát vyměnil ucelený pozemek obory, nacházející se dokonce v chráněné
# krajinné
# # oblasti Bílé Karpaty, za lesní pozemky na celkem pěti místech v ČR.
# #
# # Skutečně tyto rozptýlené lesní porosty stát potřeboval tak intenzivně, že se
# # zbavil vlastnictví jedné z největších obor v zemi? Jsem přesvědčen o tom, že
# # stát by neměl privatizovat své pozemky v CHKO, protože je z povahy věci
# nejlépe
# # kontrolovatelným garantem péče o životní prostředí. Stejný názor mají i
# místní
# # ochránci přírody a okolní obce Radějov a Strážnice, ti všichni proti
# # připravované směně dlouhodobě protestovali. Marně. Ministr Jakub Šebesta se
# # netají tím, že jsou s podnikatelem Novotným dlouholetí přátelé, do obory v
# # Radějově koneckonců také jezdil lovit. Dnes necítí žádný střet zájmů. Žádost
# o
# # schválení převodu však byla na ministerstvo zemědělství předložena až v době,
# # kdy se Šebesta stal ministrem. Ne dříve. Ačkoliv celá transakce musela být
# # připravována řadu let. A její ministerské posouzení trvalo jen několik týdnů.
# # „Překvapivě“ bylo kladné.
# #
# # Ve světle této ministerské praxe vypadá mediální boj Fischerova vlády proti
# # korupci poněkud směšně. Ministr Šebesta totiž není sám. Ministerstvo financí
# se
# # nedávno pokusilo bez výběrového řízení zadat zakázku na informační systém,
# který
# # měl organizovat a evidovat prodej státních dluhopisů občanům – za 750 milionů
# # korun. Ustoupilo až pod tlakem médiií a poslanců. Ministerstvo obrany
# realizuje
# # miliardové nákupy nové výzbroje přes komerčního prostředníka, u kterého je
# # velkou záhadou, jakým způsobem byl vlastně vybrán. Nic z toho předsedovi
# vlády
# # nevadí. To je škoda. Zejména pro veřejné rozpočty. Už se těším na debatu nad
# # protikorupčním balíčkem ve Sněmovně. Mimochodem, ČSSD balíček podpoří.
# #
# #
# #
#
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------





--------------------------------------------------------------------------------



--------------------------------------------------------------------------------

Autor: Milan Lukeš | 21.03.2011 10:59
V pořádku Vše asi nebylo a všichni to svalujou na majitele ale sám by to Vše asi těžko dokázal...Za další jak měl dokázat snížit počet zvěře v oboře za týden?Otevřít bránu a 500 ks vyhnat?Aby i šťouralové a závistivci ze sousedních honiteb měly taky zvěř?A co vyjádření pana neposkvrněného Palase který také v této kauze ledacos schválil a ledasčemu si pomohl!Nepostřehl jsem v reportáži že by se o jeho kontaktování někdo pokoušel...

Autor: Radek Chadim | 21.03.2011 10:25
Obora má 1545 ha, z toho 1130 ha bylo LČR, takže zbývajících 415 ha připadá na ostatní vlastníky, což není vůbec málo, takže se ani nedivím, že se obec Radějov a město Strážnice starají o to, co se v oboře děje. Jak se vede myslivost nezáleží na tom, kolik má nájemník peněz, ale jaký má vztah k přírodě a myslivosti, a právo chovat zvěř v oboře nikomu neupírám. Ale prostě nechápu, proč to ten stát udělal, proč to nenechal jen v nájmu jako doposud - ať si soudní znalci tvrdí co chtějí, ale takováhle výměna pozemků nemůže být pro stát nikdy výhodná. Navíc taková výměna pak spíše poukazuje na to, že určitá skupina vlivných lidí může bez problému měnit pozemky s LČR, což otevírá možnost tunelu státních lesů, a to podle mého mínění není vůbec v pořádku.

Autor: Jan Slavětínský | 21.03.2011 08:10
My jsme stejně zvláštní národ. Korupce a zlodějina má u nás zelenou. S otevřenou náručí vezmeme každého přeběhlíka,poskytneme mu azyl a živýme kde koho.Lumpové se mají jako ve vatě. Sami si necháváme utahovat opasky a necháváme na sobě dříví štípat. Republiku si rozprodáváme a zákony? Ty u nás přeci platí jen na obyčejné lidi, kteří svými daněmi drží tenhle celý současný "demokratický" systém při životě.
Radějov je krásná obora s krásnou přírodou. Tuším, že má 1200ha, tak že nic malého.Reportáž jsem neviděl a ani o to nestojím.Mám na to svůj názor. Stejně s tím nikdo nic neudělá a nic nezmůže. Vloni se v oboře na vyšší rozhodnutí musely vzhledem ke škodám zvěří snížit stavy zvěře o 500 kusů. Byl na to týden, jinak sankce ,postihy a šlo i o existenci obory . Některé skupiny orchránců + televize atd. na to čekaly a udělaly z toho medialní bublinu,kterou veřejnosti podaly po svém...Vloni jsem se úplně náhodou a přes kamaráda do Radějova podíval. Lovili jsme tam jeden den a věřte, že sám oborník to snižování stavu těžce nesl...Nevím, jak ten odlov praktikovali dál, ale ten den,co jsme tam byli my, tak se celý den sedělo po kazatelnách a zvěř se lovila na čekané.

Autor: Ron Gordon | 20.03.2011 19:57
Co si o tom je možné myslet ? Obory jako takové si začala pořizovat v minulosti šlechta ke svým kratochvílím. Co se týče myslivosti jako takové, tak oborní chov a lov má k myslivosti velmi daleko. Jedná se spíše určitý typ zemědělské výroby, nechová se skot či ovce, ale chovají zvěř – jeleny, daňky, muflony. Porážka se neprovede na jatkách, ale odstřelí se na místě. A tuto porážku provedou pánové lovci, kteří se předhánějí kdo víc. Můžete mi někdo říct, co má toto společného s myslivosti? Může mít opravdový myslivec požitek z lovu v oboře ? Obory byly jak píši zřizovány za šlechty – lovila tam šlechta, převzali je další a lovila tam zase jen „ šlechta „ - novodobá a kdo tam loví dnes ? Určitě ne běžný myslivec.
Co se týče zmiňovaného pána Novotného, neznám, nehodnotím jak k majetku přišel, ale co se týče poctivosti a neúplatnosti českých úředníku včetně soudních znalců, myslím, že v oboře bylo co nabídnot protislužbou. Na závěr jen k té stále předhazované „ české závisti“, všichni víme, jak se přicházelo k majetkům po převratu v 90 létech. Ono se na chvíli „zhaslo“ a ti obeznámení se situaci si utrhli co stačili. Co kdybychom teď opět „ zhasli“ ? Jedno staré přísloví říká „ poctivou práci nezbohatneš !

Autor: Martin Skřivánek | 20.03.2011 16:01
Zdeno uplně přesně to vidím i já,závist.pan Novotný má peníze a to jim vadí.že to tak vyměnit šlo je věc druhá.peníze nechtěli,chtěli les tak jim dal les i když po kouskách a jinde.to by se měli zamyslet jiní jestli to jde nebo nejde.ten pán je prostě chytrý a dosáhl svého.jestli tam něco bylo špatně tak je zajímavé kolik lidí to schválilo,6 soudních znalců dělalo ceny a posudky,LČR,pár lidí na ministerstvu i nějaký ten ministr atd. a myslím že se o to tam stará dobře,vozil tam zvěř z ciziny na chov,dělal ochranářům všelijaké ústupky,krásný areál.takových lesů je dnes pronajatých až až a většinou se vše vybije.

Autor: Zdeněk Ondruch | 20.03.2011 15:49
Přišlo mě to divné celé, ukřivděný revírník, nafoukaný najitel, ochranáři, kteří většinou věci nepomohou, starosta kteý o věci nevěděl....
Na druhou stranu nechápu proč, když člověk na to má, nemůže mít oboru? Česká závist....Z

Autor: Radek Chadim | 20.03.2011 15:28
V této věci mě nepřijde v pořádku nic. Sice na to nemám žádný vyhraněný názor, protože neznám realitu, jen mediální fakta, o kterých mám také pochybnosti, ale všechno mě přijde trošku divné. Jen mě ještě i v mém věku udivuje, že se něco takového může stát a to ještě za bílého dne. Nevím, jak se někde, kde se myslivecky hospodaří, může takhle přemnožit zvěř - určitě to nebylo z roku na rok. Sice vím, jak to při sčítání chodí, a ve volnosti ty stavy jsou taky mnohde značně podhodnocené, ale aby to bylo o řády stovek? Za další nechápu, proč někdo něco vyměnoval, navíc když jde o chráněné území - co si stát od toho sliboval, že soukromník se bude o toto území starat lépe? Dále nevím, proč někdo vymění celistvý kus lesa v Bilých Karpatech za pár kousků různě po republice, to taky vážně nechápu. Takže tady těch špinavostí je mnohem více.

Autor: Martin Skřivánek | 20.03.2011 14:44
Tak pokud ty pozemky šly výměnit tak co,to byl dobrý nápad.jinak když v revíru zvěř není,je to špatně,když je jí moc tak taky.že tam furt ochranáři dávají ty fotky s hromadama střelené zvěře a přitom to chtěli oni,okamžitě zredukovat stavy.mít pár kaček po prodeji té firmičky tak si taky kousek lesa koupím :-).

Autor: Jaromír K | 20.03.2011 11:01
Já bych ani tak neřekl,že si pomohl k majetku,když je celkem za vodou po prodeji Hamé,spíš si pomohl k pěknému rodinnému sídlu v krásné přírodě. Ale pěkně je na té reportáži vidět,jak to u nás na vysokých postech funguje. Jedině bordel. Za kus zvěřiny jde prakticky cokoliv. JK

Autor: Hans | 17.03.2011 13:37
Tak tady si někdo hezky pomohl k majetku. A zase v tom má prsty předseda ČMMJ. Ach joo.

Autor: Radek Chadim | 17.03.2011 12:21
Co si o tom myslíte? Kdo neviděl, může shlédnout zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10275866938-intolerance/410235100141011-honiti-je-nase-poteseni/.