Liščata



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Maral | 03.01.2014 14:30
Ivo - přesně tohle tvrdím, že místo hovadin, by se měly dotovat tyhle plošky různých plodin. Prostě zaplatit zemědělcům jakousi ztrátu produkce té podělané řepky či kukuřice. Je spousta středních podnikatelů v zemědělství, která by na to slyšela. Ti velcí jsou mimo mísu a hlavu mají v ohlávce pana Babiše.
Vytipovat vhodná místa ať už u okrajů lesů či u remízků a jiných enkláv keřů a ty osadit těmito různými plodinami. Realizovat to třeba i v rámci navrhovaného greeningu, který se bohužel ze zamýšlených 7% smrsknul díky agrolobby na 5%. A to na nich ještě agrotukani chtěli pěstovat RRD. Škoda mluvit.

Autor: prroud | 02.01.2014 15:28
100x100 je vazne utopie:-),ale rozdelit lany uz takova utopie neni a zacit zivit narod misto bioplynek taky neni zadna utopie.Jenze porad je tu chemie a "drevari".Ono je to o celym systemu.Ale vykladej vsem ze je to cesta do pekel,neuverej,blizsi kosile nez kabat.Tak maximalne ti to odkejvou,ale stejne pojedou dal do tech pekel.

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2014 15:23
Tu 1/20nu berte obrazně, hledal jsem jen vhodné přirovnání, jak malou část celkového vlivu má jeden jediný faktor-odlov lišek.
Pokud nadhodím utopickou myšlenku, že by někdo umluvil zemědělce, aby rozdělili lány na políčka o 100x100m a pěstovali 15-20 druhů plodin, mělo by to na stavy drobné neskonale větší vliv než 20 ulovených lišek.
Jenže to je bohužel sci-fi, takže se musíme držet malých krůčků, viz norování.
A jak už tu padlo, liška je jedna z mála druhů škodné s dobou lovu, odskáče to za všechny. Seznam škodné s dobou lovu by se totiž měl minimálně ztrojnásobit.

Autor: Maral | 02.01.2014 13:51
Figi i Ivo to napsali podle mě dobře. Myslivci si většinou jen hrají na pány, ale není to tak. Každá delší zima je usvědčuje z nedostatečného průběrného lovu spárkaté zvěře. Ale zpět k liščatům.
Je zde ještě jeden fenomén, který popsal Karel Zvářal v Myslivosti 9/2013. Oproti době před 30-ti lety jsou to nové invazní druhy predátorů-škodné. Zejména mývalovci, mývalové, norci. Kromě toho roste počet jezevců a kun. Dravce nyní vynechávám.
A podstatná věc se týká právě managementu těchto druhů - doby a způsobu lovu. Mývalovce loví jen MH a MS, jinak je nutno požádat o výjimku. U jezevce by vzhledem k jeho nárůstu nebylo od věci změnit dobu lovu - posunout alespoň od 15.9. Pokud přijde brzy zima, tak zaleze a neukáže se venku už v polovině října.
Ve srovnání s touto "novou" skupinou, kterou předchozí generace myslivců neznaly či se s ní setkávaly zcela výjimečně jsou na tom lišky opravdu "bity" a norování je tak "nečestné a nesportovní".
Pokud podle Iva je lov lišek 1/20, tak tato další skupina škodné tvoří minimálně další 1-2/20-iny.

Autor: prroud | 02.01.2014 13:43
Na to by se hodily drivejsi a soucasny statistiky,ovsem,kdyby byly bejvaly dobre delany a vedeny....bylo by co porovnavat.(mezitim jsem si Pupku stacil vycistit komin,na domecku,samozrejme:-))) ).Jj,Ivo to napsal dobre,jenze by to chtelo se taky zamyslet,k cemu to ale takhle povede,jakej bude konecnej vysledek.......kdyz se to necha bejt tak jak se to nechava a hodla nechat.

Autor: Pupek | 02.01.2014 13:39
Je to tak dřive byla kožešina a ochrana drobné zvěře velkou motivací. Zase bylo málo srnčího o černé ani nemluvě. Tim se dostáváme zpět k tomu zásadnímu co už tu napsal Ivo O. 30.12. 11:07

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2014 13:14
Ale ne. Máme jiné (horší) osební plány, máme jiné (obrovské) lány polí. Mnohde je jiný přístup k tomu, jaká zvěř je v revíru prioritní (spárkatá, nikoli drobná). Pro změnu nemáme vzteklinu atd. Což všechno nahrává liškám do karet.

Autor: prroud | 02.01.2014 13:10
Jo Pupku,driv byla skodna tak prezrana,ze se nemohla ani hnout:-))))))))))))))).Lisky se sbiraly do nusi:-)).A jeleni chodili se stromama mezi parozim,jak se po nich strilelo peckama:-).Ulovils jelena,ocesals ovoce a bylo:-)

Autor: Pupek | 02.01.2014 13:06
Dřive se škodná s větši potravní nabídkou nějak hůře množila než dnes?

Autor: prroud | 02.01.2014 13:04
Pupek :-)))))))))))),palec nahoru:-).Mas recht,vlastne krome litani kolem baraku a zvirectva,pak po venku,nic jinyho nedelam.A tak rad bych si vyrazel na lov a okukoval moznosti,mista,zver.Jeste bych i stihal porozvazet po krmelcich a nastvat zemedelce:-) ....co do toho Ivosu porad michas prachy za kuze???Jestli to by mela bejt motivace,no nazdar:-)

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2014 13:03
Taky si spočítej, že přepočteno na dnešní peníze mohl člověk kdysi dostat za liščí kužu několik tisíc Kč. A že škodné obecně bylo v poměru ke drobné řádově méně.

Autor: Pupek | 02.01.2014 13:02
Protože furt čumíš do PC. Ja nemít tel.a nechodit do práce tak se na web ani nekouknu:-)

Autor: prroud | 02.01.2014 12:57
Ono to jde Pupku nejspis vsechno tak nejak ruku v ruce,plus rozmach neomezeny vlady zemedelstvi a chemie,jeste k tomu misto pouzivany,tak zneuzivany,neuveritelne skodlive, jmenem financni a konzumni diktatury.A nejen ty,ale to uz je dalsi vec,konspirativni a ty stejne nikdo kdo o tom vic nevi,neuveri:-).Narust skodne jako lisek?Je to divny,ale vidim jich podstatne min jak cerny,vlastne je vidam vzacne:-).Cernou obrazne receno "kdy si vzpomenu".Zato jak psal Ivo,dravcu vidim az neuveritelne,alarmujicne hodne.

Autor: Pupek | 02.01.2014 12:54
Aha jo ted to čtu.Má pravdu ten chlapec,řečeno slovy klasika,nemoci je zregulují nejlépe. Jen nevím jak se to dřív dařilo našim dědům a pradědům. Dřiv když se našla lišči stopa v revíru tak se po ní šlo stejně jak po stopě černé aby bylo na límec. Kde a kdy mohla nastat ta zásadní změna v přístupu k lovu škodné? Byla to válka,nebo po únoru,nebo to přišlo se zákazem želez a tluček,nebo až s větši ochranou dravců či snad s generační obměnou. Od kdy se může datovat tento obrovský nárust škodné a to byla v 80letech vzteklina.

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2014 12:44
A to je druhá věc, o které tu pořád mluvím = můj oblíbený "soubor faktorů":) A důsledný lov lišek je ta již zmiňovaná cca 1/20 ze všeho, co pro svůj revír můžu udělat.

Autor: prroud | 02.01.2014 12:39
Dobre to napsal niz figi,si myslim.Ale kdyz chces zdaleka nejen drobnou,ale i kvalitni ostatni zver,pust se do cerny!Liska je typickej predator,bere prednostne slaby,spatne schovany,nemocny kusy.Cerna je vysavac,navic inteligentni,tedy organizovanej,bere vsechno,organizovane lovi a cilevedome si zabira prostory!Jenze i tu cernou jsem psal jako skudce na drobny az na tretim miste,lisku vubec,radim ji az za tu cernou.......Podle me ma kazdy jedno sdruzeni tu moznost zacit jednat se zemedelcema,ale jen v tom pripade budou vysledky,kdyz budou jednat pokud mozno vsechna sdruzeni soucasne a podle spolecnyho planu,rekneme jako takovy "hnuti" za mysliveckou ekologii,tedy podminky pro rozumnou postupnou obnovu prirody.Pak se vrati drobna,driv ani nahodou!A muzete se na hlavy postavit:-)

Autor: Pupek | 02.01.2014 12:35
Tak to je,lovit pouze staré si můžeme dovolit v okamžiku kdy populace lišek bude malá např. 4lišky na 1000ha. Někde není problém potkat 4lišky v jedné větší leči. Docilit tohoto stavu je vlastně nemožné diky špatnému hospodaření s půdou a pozemky. Nehonební plochy,neudržované zahrady,různé voj.ujezdy,rozpadlé kasárny,statky,atd.nám vždy zajistí dostatečný kmenový stav lišek:-)

Autor: prroud | 02.01.2014 12:32
Proc mi blika v hlave varovny cerveny svetylko a cpe mi hloupou myslenku,ze kdyby ted najednou pomrely vsechny lisky,nezustala ani jedina,ale ostatni se nezmenilo,nezmenej se podstatne ani stavy drobny zvere,Ivo? :-)
Ps; Tim samozrejme nemyslim nejaky hajeni lisek,je to mnohem sirsi souvislost:-)

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2014 12:23
Proude a to je právě to, čemu já říkám tzv. primární prevence proti vysokému stavu škodné:) Liška ulovená o kaňkování nemá liščata a teoreticky pak nemusím o pár týdnů později řešit morální dilemata při norování.

Což v praxi tak ukázkově nefunguje, páč neodlovím 100% fen v revíru ani náhodou a i kdyby, do jara se natáhnou do uvolněného území nové.

Autor: prroud | 02.01.2014 12:18
Josefe,vychazim z toho,ze dostat dospelou lisku,je efektivnejsi i pocetne,nez nechavat davit liscata,ta liska jich muze mit napriklad v rozpeti peti let po peti vyvedenejch mladejch hned 25,jedna jedina.Takze necham zamordovat pet liscat(buhvi jestli se dozijou produktivniho veku),zamordoval jsem pet lisek,ale ulovim jedinou uz dospelou lisku,nebude uz mit zadny lisce ani v budoucnu.Vsimni si jak rozlisuju myslivecky loveni a reznicky mordovani:-))

Autor: Fesoj | 02.01.2014 12:04
Radku, já jsem jen chtěl poukázat na to, že a/poměry v různých honitbách jsou různé, za b/zejména povahy lidí jsou různé - a od toho odvisí právě nastavení těch priorit. Někdo považuje norování za pouhé týrání psů, jezevců a lišek a zakázal by ho úplně, někdo /proud/by noroval pouze na lišky dospělé, někdo /většina myslivců/ uznává norování liščat jako jeden z nejefektivnějších způsobů snižování liščí populace. Není to nic pěkného, netřeba se s tím chlubit zejména nemyslivecké veřejnosti, ale je to bohužel nutné. A co se týče Františkova názoru, naprosto s ním souhlasím, snad jedině s tou výhradou, že pro zachování podstaty chování plemen skupiny norník má význam zejména práce s dospělou škodnou, samotná liščata dokáže zadávit kdejaký gaučák.

Autor: Vrba Frantisek | 02.01.2014 11:36
Původně jsem na tohle vlákno nechtěl reagovat-sám norníky nechovám a norování se nevěnuji.Po přečtení příspěvků Pupka a F.Dušáka mohu jen napsat že s jejich příspěvky plně souhlasím a sám bych to lépe formulovat nedokázal.Jinak v MS je parta kluků,kteří norniky drží a hojně využivají,lišek se dost uloví i odstřelem,černé loni 60 kusů,a letos jen asi 14 kusů.Přesto se to na stavu drobné nijak neprojevuje.

Autor: Leon Zumr | 02.01.2014 09:52
jak píše maral když se potká s infikovanou liškou tak má smůlu :-/ ale zatím co vím o psech kteří na to odešli tak žádný to od lišky nechytil

Autor: Maral | 02.01.2014 09:31
Žádné nebo minimální. Nemoc je letální i pro lišky. Jedině snad v případě norování čerstvě infikované lišky.

Autor: František Dušák | 02.01.2014 09:31
Ono to norování liščat a lišek všeobecně má, tak jako vše, více aspektů. Zatím zde zněl pouze aspekt ze strany liščat a drobné zvěře. Já zde vidím ještě jeden a podle mne veliký důvod proč norovat. Jde totiž o zachování podstaty chování plemene psa skupiny norník. Tím, že bylo u nás zakázáno norování na kontakt, tak došlo k tomu, že psi se neumí v noře při kontaktu chovat. Všechna čest majitelům psů, kteří své miláčky berou na kontaktní norování (pochopitelně na Slovensko), protože udržují linii opravdových norníků a ne blafálků za mřížkou. Všichni snad vidíme, že celkově se ostrost loveckých psů rapidně snížila. Už není na zkouškách dávení, není kontaktní norování, štěkání na prase v ohrádce je k smíchu. Psi pak přijdou do reálu a je zle. Lovecký pes byl vyšlechtěn k nějaké práci a pokud nebudou návyky upevňovány a geneticky předávány dál, tak se vytratí a postupně se ze všech plemen stane jedno plemeno „domácí lizpič“. Toť můj názor.
P.S. Jinak všechny ty nablblé fotky, nejen z norovaček jsou jen holí do rukou všem pseudoochráncům z paneláků.

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2014 09:11
Jaké moc aktuální je nebezpečí, že se norník při kontaktu s liškou nakazí aujezskyho nemocí? Přiznám se, že o ní vím pramálo, ale když jsem posledně viděl mapku rozšíření choroby u černé...Liška by nemusela být o mnoho pozadu.

Autor: Radek Chadim | 02.01.2014 08:46
Fesoji, já to samozřejmě nemyslel konkrétně na vaše MS, ale liška by se měla lovit intenzivně po celý rok všemi zákonnými způsoby. To o tom nastavování priorit jsem více myslel na případ naší převážně polní honitby, kdy lesní sousedi každý večer pozorují, jak jim na újeď chodí liška, ale protože čekají na divočáka a liška jim nevadí, tak ji neloví, natož aby chodili norovat. Pak my jejich sousedi se z těch lišek můžeme zbláznit a bez občasného norování ty stavy budou velice rychle stoupat. Navíc nemusím chodit ani k sousedům a občas slyšími i z našich řad, že "přišla liška, ale u lesa stáli divočáci", tak snad každý chápe, jak to dopadlo :-), pak tam jdu já a nestačím ani přebíjet, kolik tam najednou vyleze lišek.
A lovecká historka z jara mě utvrzuje v tom, že když chci zredukovat počty lišek, tak je záhodno použít i jarní norování. Když jsem v dubnu šel z jedné večerní čekané, viděl jsem liščata u nově vyhrabané nory (kolem 7 liščat), pak jsem tam čekal po dva dny s malorážkou, ale liška asi usoudila, že už tam není bezpečno a liščata odvedla do lesa, kde je v klidu vychovala. Že je pak odlovím jsem si ani nemyslel a taky to tak dopadlo, z minimálně 8 lišek (stará + 7 liščat) jsem já ulovil 2, kolegové další 2, o dalších třech možná více vím, když náhodou ještě nějakou ulovím do jara, tak budu rád, ale pořád bude z toho jednoho vrhu minimálně jedna a více zbývat. A to je celý problém početní redukce střelnou zbraní - není dostatečně efektní :-).

Autor: Pupek | 02.01.2014 06:14
Černá není všude. Jsou honitby kde maji drobnou a pár kousku srnčího. . .Nechme drobnou těm co se jí věnují,oni nejlépe vědí proč nemít nory v remízech a pomáhejme jim intezivním lovem škodné. Kdo norujete nechlubte se s tím na netu a kdo nenorujete nekomplikujte to řečima těm co se norování věnují:-) Prroude ty máš vyřídilku a světový přehled.Našroubuj se na nějaký ekoweb a zkus do nich vrtat at se zaměří např.na chemii v zemědělství. Třeba se pak začnou kurtovat k postřikovačům a něco se konečně pohne k lepšímu.Co ty na to? PS:Pleskat Tě nebudu:-) max.a jen kdyby jsi se sám nabídnul a vyloženě mě o to požádal, mužeme otestovat dopadovou energii dle Tebe nehumanní motyčky:-)

Autor: Fesoj | 02.01.2014 00:52
Samozřejmě souhlasím, kdybychom nelovili, je na tom ta drobná ještě mnohem hůř.Že ty zbytky v norách a u nich pocházejí z obětí dopravních nehod, to může myslet vážně jen ten, kdo věří, že liška se živí především hrachovou kaší vyžebranou na Budulínkovi. U nás se sice těch zbytků najde minimum - ale jen proto, že kde nic není, ani smrt nebere. Nejčastěji to jsou srnčata. A u nich jsem schopen věřit tomu, že jejich valná část byla posbírána na lukách po senoseči, srna je statečná máma, která své potomstvo většinou před liškou dokáže ubránit, ovšem před Johnem Deerem těžko.

Autor: Ivo Ondráček | 01.01.2014 22:57
Nicméně ai tak bych průběrný odlov nebral jako zanedbatelnou položku. Vloni se u nás střelilo něco málo pod 30 lišek. Pokud si vezmu, že by těchto 30 lišek zůstalo v revíru nebo ne, to už by na drobné znát určitě bylo. První rok života jich sice nepřežije mnoho, ale mezi těmi, co projdou sítem prašiviny, silnic, honů a dalších faktorů, by stejně zbyly 2-3-4 navíc, které už nejsou. A které by letos na jaře vyvedly mladé a pustošily revír. A že je většina drobné okolo nor natahaná sražených od silnic, tomu nevěřím.

Autor: Fesoj | 01.01.2014 21:34
Radku, jednoduché kupecké počty : Když se budu od 1.7. do 15.3. intenzivně věnovat lovu lišek /tím myslím v létě zejména na posečených loukách, v zimě na újedi a především nenechat lišku běžet, když zrovna čekám na něco jiného, ale jakmile je příležitost, ulovit ji/, pak dosáhnu ročního výřadu 10 až 15 kusů. V našem MS je teď asi 16 členů. Pokud by se k odstřelu lišek stavělo aspoň 5 dalších lidí stejně jako já, rozhodně nedojde k tomu, že by se naše honitba stala nějakým rezervoárem lišek pro okolí, i když norovat nebudeme. A naprosto souhlasím s Figim, že ani intenzivní odstřel, ani norování /čímž rozhodně nechci říci, že je to zbytečná snaha/ nedokáže stav lišek ovlivnit tolik, jako nemoci - stav potravy samozřejmě také, nebude-li myší rok, přežijí z vrhu 10 liščat 3, bude-li, tak třeba 6, o drobné zvěři se ani nezmiňuji, neboť kdyby u nás měla tvořit podstatnou složku potravy liščat, nejspíš by nepřežilo ani jedno.

Autor: figi | 01.01.2014 20:24
Zase abychom si nedělali iluze, jak dokážeme regulovat stavy zvěře v honitbách. Tak, jak píše Ivo, jsou to procenta a spíše zlomky procent u lišek a černé.
U této zvěře mají největší význam nemoci a dostatek potravy, lovem toho zase tolik nezmůžeme.
Aujezkyho choroba a prašivina si lišky na uzdě udrží, a ta Aujezkyho bude částečně regulovat i černou - i letos jsou oblasti, kde spousta dospělých bachyní selata nemá. A to my lovem nemáme šanci dosáhnout.

Autor: Ivo Ondráček | 01.01.2014 19:39
Zjednodušeně řečeno, pokud bych se nechal zviklat zdrcujícími argumenty, kterých jsem se dočetl porůznu na netu i doslechl osobně, mohl jsem od začátku myslivecké kariéry klidně jen sedět s rukama v klíně. Sedět s tím, že všichni vědí, že současný stav stojí za houby a nic se s tím nedá dělat. A že si prostě sem tam dojdu střelit srnečka a případně lišku, pokud zrovna půjde kolem.
Jenže to už není myslivost, to už je jen relaxační lovectví.

Čili vztaženo k tomuto tématu-tím, že budu celoročně důsledně tlumit lišky jsem splnil jednu dvacetinu toho,co můžu udělat pro zlepšení svého revíru. Zbylých 19/20 nemá cenu řešit tady, ty můžeme po jednotlivých dvacetinkách rozebrat v jiných tématech:) Tak. Domluvil jsem:)

Autor: Ivo Ondráček | 01.01.2014 19:22
No jo, ale zase bysme tu míchali ty hrušky a jablka. Ať se probírá jakékoli téma, vždycky se někdo vytasí s tím ultimátním argumentem: Např.: Tlumíte škodnou? Stejně drobnou posráží auta. Udělali jste pachové ohradníky? Stejně to posečou sekačky. Procházíte jatel před sekačkama? Stejně nemá revír úživnost a drobná nebude. A tak dále a tak dále. Prostě na všechno argument, proč to nejde. Jediné slovo, které mi na to sedí, je poraženectví.

To aby člověk každý příspěvek začínal ve stylu: "Po instalaci pachových ohradníků, omezení pohybů psů v honitbě, pochytání motorkářů, zvýšení úživnosti, vysazení nových krytin, vypuštění drobné, dohodě se zemědělci o zmenšení polí a zpestření osebního plánu...jsem se zamyslel, zda má smysl jarní odlov lišek?"

Někdy mi to totiž přijde jako u soudu, kdy se vás druhá strana snaží dostat na mezerách vašeho prohlášení a nikoli diskuze na DANÉ téma:) Přesněji řečeno takovéto "dělej v revíru co chceš, my ti stejně řekneme deset dalších důvodů, proč to nemá smysl. Čímž se zase vracím k tomu poraženectví.

Z naší konkrétní zkušenosti v naší konkrétní honitbě můžu s čistým svědomím prohlásit, že drobná jde pomalu, ale jistě nahoru a intenzivní odstřel škodné měl nezanedbatelný vliv. A měl vliv právě v kombinaci s tím souvětím na začátku, které tu nechci do zblbnutí pořád a pořád a pořád opakovat=že se vysadily krytiny, že se trošičku zvýšila úživnost, atd.

Pokud se tu někdo ptá na COKOLI, protože si myslí, že by to mohli pomoci NĚČEMU...dá se předpokládat, že už si to předem promyslel a nemá zcela nelogický nápad, např. vypouštění bažantů do honitby s ročním odstřelem černé 150 kusů.

Čímž chtěl básník říci, že pokud tu někdo řeší norování liščat, zřejmě ho zajímá norování liščat a nepotřebuje připomínat vliv silniční dopravy na drobnou zvěř:)

Autor: Martin Skřivánek | 01.01.2014 18:53
Marale před 30ti lety se norovalo víc než teď.

Autor: Radek Chadim | 01.01.2014 18:11
Fesoji, právě kvůli nastavování priorit v některých honitbách :-) pak obvykle v jiných honitbách musí norovat i liščata :-).

Autor: Fesoj | 01.01.2014 18:02
Jde o to, jak má kdo nastavené priority. U nás, kde drobná zvěř skoro není a zejména kvůli zemědělství /širokozáběrové sklizňové stroje/ není šance její stavy podstatně zvednout, je utopie si myslet, že norováním liščat něco zachráním. Lišky lovím rád, ale mimo dobu odchovu mladých. A tam, kde je prioritou chov drobné zvěře, tam jsem i pro to norování liščat, jediné, s čím nemohu souhlasit za žádných okolností, je lov dospělých lišek, které pečují o mláďata a ta liščata tím pádem odsoudit k pomalé smrti hladem. Co pochopit nemohu je to, proč bych neměl lovit lišky v době březosti - vždyť např. březí srny a laně se loví docela běžně.

Autor: Radek Chadim | 01.01.2014 18:01
Nelze porovnávat stav krajiny a životního prostředí kdekoliv s ničím :-), nejde to ani v rámci jedné honitby u nás, natož v jiných částech naší planety. Že někde to funguje neznamená, že u nás to bude fungovat stejně.
Zásadní na stavy drobné zvěře je stav prostředí, ve kterém ta zvěř žije. V ideálním prostředí netřeba výrazněji tlumit škodnou a přesto bude drobná zvěř prosperovat. Jenomže dnešní krajina má k ideálnímu životnímu prostředí pro drobnou zvěř hodně daleko, naopak vytváří vhodné podmínky pro černou a dravou zvěř. Proto je z principu špatné myslivecké myšlení, že radikální redukce početních stavů černé a lišek - a tedy i norování liščat netřeba.

Autor: prroud | 01.01.2014 17:19
Mekne,Marale,mekne,v tom ma rici pravdu,prastena taktika ujetejch"ochrancu prirody" a kazatelu vecny lasky a vegetarianstvi,i ty s tou pohodlnosti a prachama.Taky jsem poznal par lovcu co zabijet jo,ale dal jaksi uz ne-e.....me vcelku to norovani az tak nevadi,je to prece jen o tom umeni psu,jejich vycviku atd.me u toho vadej jen ty liscata,ne proto,ze by byly nejak roztomily a podobne,to bych pak hajil i dospelou lisku,aby je mohla mit,nehajim.:-).Ulov lisku.Ulov i odrostly lisce,ale udelej to sportovne,ferove,jak se to ma....."venku".Rikam tomu "dustojna smrt",bylo to kdo z koho.

Autor: Maral | 01.01.2014 16:53
Lidstvo neměkne, lidstvo pohodlní a zapomíná na dovednosti rodičů, prarodičů a prapra... Lidstvo je vychovávané k pravidelným návštěvám nasvícených stodol, kde zakoupí vše, bez práce. Jediné co je potřeba jsou peníze.
Teď mě asi začnete kamenovat, ale já nechtěl tohle téma rozvést do extrému. Já si jen myslím, že myslivost nyní začíná sklízet hořké plody svého opojení černou zvěří. A těch, kteří prozírají přibývá.
Myslím si, že při stavech černé na úrovni před 30-ti lety a při intenzívním lovu lišek by se nemuseli myslivci uchylovat k norování. Mně prostě norování přijde neetické stejně jako jiné zabíjení mláďat. Ale je to můj názor, nikomu norování zakazovat nebudu, stejně jako nadále nebudu lovit lišky v době, kdy mají mladé.
Individuální lov lišek má své kouzlo.
Snad jen doplním, pokud znáte lidi na fotografiích z norování na netu, buďte alespoň té upřímnosti a upozorněte je taktně na nevhodnost takovéto prezentace. Ať si fotky nechají v albu, ať se jimi chlubí (pokud mají potřebu) na různých srazech a mysliveckých akcích, ale ať s tím neotravují veřejnost.
Já také nemám potřebu věšet na net každý ulovený kus zvěře.
A přeji Vám všem hodně ulovených lišek v roce 2014 !

Autor: rici czech | 01.01.2014 16:35
No podívejte se tak to vezmu ještě z jiné strany.Lidstvo v "civilizovaných" zemích "měkne".Tím myslím že se jaksi v poslední dobou nedokáže smířit se smrtí jako koloběhem života a to i v lovu.Spousta lidí odsuzuje řezníky,myslivce ,lovce,už i rybáře že zabíjejí zvířátka.Tomu napomáhá i skvělá propagandistická legislativa která zakazuje vesnické veřejné zabijačky,kapři se musí usmrtit mimo oči přihlížejících ježíšků apod.Jeden příklad za všechny ,v práci se mne kolegyně vyptávala na husy které chovám a jak je zabíjím jestli mne to není líto.Když jsem ji odvětil že je klasicky podříznu tak mne poslala do patřičných mezí.Shodou okolností mne o týden později požádala jestli bych jí jednu oškubanou,vykuchanou neprodal.Tak jsem ji do oněch míst poslal zase já.Tím nechci říci že mne to zabíjení domácího zvířectva dělá nějak dobře ,naopak ale vím že to tak bylo je a snad bude.Zjištuji že dnes už většina chlapů nedokáže klepnout ani kapra.No a v ruku v ruce to tak jde i v myslivosti.Začlo to zákazem želez,vystřelování hnízd krkavcovitých,teď se začínají objevovat i mezi mysliveckou veřejností snahy o zákazu norování a co bude následovat potom? A největší perličkou je lovec který na dálku dokáže usmrtit kus spárkaté ale vyvrhnout ho schopen není neboť mu to dělá zle.A to není latina.

Autor: prroud | 01.01.2014 16:18
rici ja neporovnavam,tam je podnebi cirka stejny,jen zima krutejsi,leto teplejsi,snazim se ukazat priciny,ne porovnavat,vsechno o co se snazim je jenom to,aby se u nas taky vytvarel a vytvoril ekosystem,dokazou to oni,proc ne my?Nabizim to jako reseni toho co se tady porad marne resi a jsem presvedcenej,ze by to fungovalo.Ale samo se to neudela.Vzdyt nejdu proti vam,naopak!Me to ale uz prijde,ze proste nechcete,chcete to co je,prizpusobovat se do zblbnuti,hlavne s tim prezit,ale nevidite,ze timhle zpusobem to jde do kytek.......vlastne jak to pozoruju,jdu po necem podobnym jako Maral....norujete,ale je to jako ta pisnicka "vedro ma ve dne diru,mila Lizo....",neresite problem,pricinu,honite se za nasledkama.

Autor: rici czech | 01.01.2014 16:11
Zareaguji asi naposled a to možná na tomto foru.PRROUDE proboha ty jsi opravdu spadl z marsu! proboha jak můžeš jen přirovnávat a porovnávat podmínky jak chovu tak lovu na ůplně jiných kontinentech s ůplně jiným zastoupením zvěře a biotopu i podnebí!!! Když kolikrát jen u nás v ČR je honitba od honitby jiná!

Autor: Václav Sládek | 01.01.2014 15:59
Krajina o které píšeš je vyvážený ekosystém ale to neplatí u nás.Naše kulturní krajina zatížená pesticidy intezivním zemědělstvím,Protkaná mnžstvím komunikací,voda která obsuhuje množství zbytků léčiv a hlavně hormonů i ten kdo není buran a dá kočce tabletu má na tom zásluhu.Abych se držel tématu se svými psy jsem vynoroval nejvíc v jedné noře 9 liščat.Odlovit v našich podmínkách je dost problém loví se 15 -20 kusů ročně na cirka 1300ha.To pomíjím skalačky kterých jsou plné vesnice ale loví mimo,toulavé kočky a pernátá která je chráněna.Již jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat no nedalo mi to.Již přestávám házet hrách na zeď.

Autor: prroud | 01.01.2014 15:57
Pupku,ale sezrana z 99% tou cernou!I ta liska na ni uz jenom paberkuje.A i ta cerna ma az co ji zbyde po chemii,z toho mala co se uzivi na jemu nepratelskym uzemi bez krytu.Vzacnou a velkou pravdu ma Ivo s tim luxovanim cernou,liska rojnici neudela:-).Pravda je takova,ze jste vymenili drobnou za cernou a zemedelci vam v tom pomohli,nebo vas k tomu spis sami primeli.......
Pupku,asi me plesknes:-),ale ja bych radeji cetl nez "musime pracovat s tim co mame",ze "se zasadime abysme nemuseli pracovat s tim co mame,ale abysme to zmenili!" :-).Jenom to je reseni,jinak je to jen pomaly umirani.

Autor: Pupek | 01.01.2014 15:53
To je všechno pěkné,ale tady musíme pracovat s tím co máme u nás.Máš pravdu že příroda,půda,vody vše je v zoufalém stavu.Co nestihnul bolševik dorazil kapitalista:) Náprava pokud je ještě vůbec možná bude trvat řadu let,navíc se na ní ještě nezačalo pořádně makat.Do té doby však musí vydržet v určitém množství poslední zajíci,bažanti,koroptve atd.Pokud stavy klesnou pod určitou hranici již nebude možné tuto zvěř obnovit a jednoduše zanikne.Nové vysazení do přírody bude pak pracné a drahé.Když už nedokážeme drobné zajistit rozmanitost potravní,snažme se seč můžeme snížit alespon "rozmanitost" predační. Lovit liščata až se osamostatnují je fajn,ale drobné to už mnoho nepomůže ta už je dávno sežraná.

Autor: prroud | 01.01.2014 15:39
Uplne v klidku vam tu rozdelim SKODNOU jako "amater" a budu pravde bliz nez zastanci hubeni nevinatek:-)))),podle skodlivosti: 1 ZEMEDELSTVI,dela se spatne,takovy lany v kuse si tam nikdo nedovoli udelat a mista ma mnohem vic,kdyby chtel,ale nesmi!!Musi delit lesama!2 CHEMIE ,to co tady si dovolej,je tam na kriminal!3 CERNA,tyhle predatori tam NESMEJ do volny prirody!Jeste jedna malickost,maj oddeleny "tezebni" lesy od prirodnich,tam se kacet nesmi,je to jako prales,rosti,stromy,co kde vyroste je nechany prirode,ani drevo si nesmis vzit,ekosystem.Sundejte si supiny z oci a zacnete bejt uprimny! No a ted po me muze Jarda Tatalak zase skocit :-)).Nechali jsme si to znicit a nechavame nicit dal,to je ten pravej problem,delame to proste spatne!Tak norujeme liscata,oni za to prece muzou!

Autor: prroud | 01.01.2014 15:17
Pupku,ja vim ze to mam s tema liscatama marny:-).Ale ani ty,ani nikdo jinej jeste neuhajil pro me srozumitelne a logicky jejich zabijeni.Znam mista kde jsou hromady lisek,kojotu,myvalu a skunku,orli,jestrabi,orlosupi,vrany,krkavci,spousty sov,neni to taky daleko od obydlenejch mist,nikdo je nelovi,protoze k nicemu nikomu nejsou,pritom je tam i spousta mysi,hus,volavek,kachen,krocanu,s nima spousta neceho jako bazant i koroptev,ale ani jedno to neni,nezaradil jsem to tak nevim,mraky kraliku a syslu,prakticky na kazdym rohu a spousty chipmanu,ale........NENI TAM CERNA a CHEMIE!Ani kus!Ty chemie hodne malo,minimum.Pri pomerech ktery jsem videl,by tam podle vas jak koukate na lisky,uz nebylo ani brko a ani chlup!!! Presto je toho vsude plno,cim to asi je? Proto me nepresvedcite,ze si priroda neporadi a potrebuje vas,abyste ji naopak prekazeli:-).Rikam lovte a prikrmujte,lovte co to da,upravte cernou,strilejte intenzivne lisky,delejte podminky pro drobnou remizkama,tim ji pomuzete opravdu a do prirody se jinak hrabat nemusite,ona vi nejlip co ma delat.Blbnete s norama a zabijite mlady zbytecne!Protoze nekdy nekdo vymyslel kratochvili s tim,ze liska jako jedinej vetsi(presto mrnavej)predator ma nadprirozeny schopnosti a dokaze snad ulovit i jelena,kdyz se opravdu nastve a ma hodne mladejch:-))))))))))))).JE TO POVERA!!!Ale vidim,ze vas stejne nedokazu presvedcit i presto,ze jsem v tom zil a mel to pred ocima:-).Ovsem jeste malickost,pole tam nejsou souvisly,prestoze by uzemne mohly bejt!!!Oni vedi jak na to!Sledujou totiz nase prusery ktery nam sami "ockujou" a ucej se z nich.Je tam proste skodny mnohem vic a koncentrovanejsi,i vic druhu,i mnohem vic lovcu a ti pritom nekrmej,"nepomahaj",a prece si priroda vi rady sama.A to tentokrat neni jinej kraj a jinej mrav,to je spis tentokrat "blbej a blbejsi" :-))))).Protoze proc si to oni nemusej nechavat nicit a znicit a proc my nechavame????!!!! Tam si zemedelec rozhodne nemuze delat co chce jako tady,kdyby mel ohrozit prirodu,to ho lyncujou!!!Musi spolupracovat s ochranou prirody,rangerama,jinak pujde do diry!

Autor: Leon Zumr | 01.01.2014 14:41
pupku mě norování nevadí je to rychlý ale uznej že kdyby se většina neválela na gauči a zbytek u hromady na černý tak se nemusíš dřít s kopáním a nechat si mordovat psa ten kdo noruje tak ví moc dobře jak ti psi dostávají naloženo když jsou v noře mladý.Tohle by bylo daleko lepší ale jak zvednout ty povaleče co jenom čekaj na podíly :-)) http://www.youtube.com/watch?v=mmDtwMO1fKE

Autor: Pupek | 01.01.2014 14:07
Prroude každoročně se někdo postará o zlepšení mého krevního oběhu:-)minule Erika ted zase ty,děkuji:).Nechci to tu vše znovu opakovat proto Tě prosím,přečti si pozorně co už tu dobře napsali kluci níže.Výborně to napsal Ivo O. 30.12.11:07, Radek CH. 30.12.7:21,22:12 nebo rici.c. čti pomalu,nespěchej. U ostatních je to bud lenost,nebo si prostě "vyrábí terče" na potom,nic jiného za tím není.Drobná je vám úplně u zadele. Další nezanedbatelnou položkou jsou moderní myslivci. No přece si za drahé peníze neplatí dobře zazvěřenou honitbu proto aby v ní kopali nějaké lišky že jo,to dá rozum. Liška musí dostat po mordě když dělá nejvíce škodu. To že v zimě střelíš pár lišek je mladému zajíci prd platné když má na jaře nové zrzavé sousedky i s liščaty. Víš dobře že zajíc do 2 měsíců života lišce neuteče,prostě na to nemá sílu.Pokud liška narazí na jeho stopu a rozhodne se ho ulovit tak ho i dostane,protože liška ví že lepší ulovit jednoho mladocha než hodiny čumět do myší díry:) Proto nepiš že ten kdo noruje je nelovecký,neetický,nehumální prostě svinák:) Tihle kluci se snaží podpořít drobnou jak jen mohou a to v mezích zákona. Nebo to chceš vysvětlit jinak? Vem si toho malého zajíčka,noru nemá,máma se o něj moc nestará,jen se smutně krčí za hroudou a čeká co ho sežere dřív....liška,dravec,nebo postřik....toho chudáčka ušáčka ti není líto?

Autor: Radek Chadim | 01.01.2014 12:59
Ach jo :-)

Autor: prroud | 31.12.2013 20:54
To je pravda,at se mi to libi nebo nelibi,je to tak.Ovsem je to nutny neumyslny zlo v podminkach ve kterejch nemaj mysi co delat.To uz je holt i o tom lidskym zdravi a hygiene doma :-).Rikas rychlej konec cemu,tomu nez je vykopes zatimco tvuj pes se rve s jejich mamou aby se na ne dostal?Mas lovit flintou,ne lopatou:-).Nebo taky chodis kolem zahrady a v zahrade a lovis mysi venku?Hlavne se soustredis na holata co nemuzou utyct a rychle a pohodlne je chytnes?Co kdyby je napadlo vlizt ti na zimu do domu? :-)))))))))).Zkratka a dobre,to NENI lov,nema to s nim nic spolecnyho.Naopak,je to nelovecky,neeticky a nehumanni :-),proste svinstvo.Podobna zabava jako boje psu,kohouti zapasy a podobny libustky hodny "cloveka rozumneho",nesnizil bych se k tomu:-).Jo,pockat na lisku u nory s flintou,kdyz nema mlady,beze vseho,je to kdo z koho.Kdyz ji slehnu,uz je mit nikdy nebude,kdyz jsem to nedokazal,proc bych se mel mstit na bezbrannejch detech? ;-).Navic jak uz nekdo psal.Mozna bych to bral jako nutny zlo,kdyby byla hojnost drobny,premnozeny lisky a prokazatelne mi ji likvidovaly.Ale dneska ty zbytky drobny decimuje prokazatelne cerna,liska se tak mozna akorat prizivi na zbytcich a sem tam si neco chytne.

Autor: Václav Sládek | 31.12.2013 19:44
Proude pletu ale ty domejslěj.Chytíš myš do domečku pustíš kdesi venku a růžovoučký myšičky pomalu umírají kdežto při norování nastává rychlý konec.

Autor: Maral | 31.12.2013 16:42
Rici - to srnče lovíš po půl roce. Někdy na to člověk mačká opravdu nerad. Ale pořád je pro mě rozdíl dívat se na měsíční zakousnutá liščata, je rozdíl odlovit dvouměsíční pyžámko oproti pětiměsíčnímu srnčeti. To srovnání by bylo adekvátní s kolouškem.
Nejsem venku 24 hodin denně :-), ale jsem tam dost často. A můj názor je ten, že raději se budu v lednu flákat po večerech a nocích venku, když je kaňkování a sníh :-), než na jaře hrdě "obeznat" noru (které většinou v honitbě známe).
Co se týká černé, redukuji každoročním odlovem bachyní. I když teď budu muset přidat, jen aby napadnul konečně sníh :-).
Ty liščata i lišky na 200metrů Tě klidně naučím, máme to k sobě jen pár kilometrů.
A PF 2014 !

Autor: prroud | 31.12.2013 14:12
bingo! :-)),jenze kolem me,presne skoro pres ulici je problem ve forme stary pani co je netopi,navic na dvore jeste krmi i cizi,umis si asi predstavit,co se tu deje.....jesteze mam psa co je nemuze ani cejtit:-)

Autor: Leon Zumr | 31.12.2013 13:54
no normální člověk na veterině koupí tabletku a kočičce dá tabletku když jí nechce nechat kastrovat buran musí topit koťata.

Autor: prroud | 31.12.2013 12:16
Pletes domaci uzitkovy zvirata s divocinou? :-).Ale jinak je to vec kazdyho jeho svedomi.Jsem tak "blbej"a tak malo pohodlnej,ze i ty mysi chytam zivy a odvazim k lesu at si je sezere cemu patrej:-),bavi me na ne delat "minisklopky":-))).A je zajimavej postreh,ze jak mam kachny a slepice,tedy mysi hafo,ze doma se mi ukazou tak 3-4 za zimu.Dokud se zabijely,bylo jich vevnitr porad vic.Asi je to pro ne takhle uz houby adrenalin:-)))).Ovsem mysi do domu nepatrej,ale lisky jsou v lese doma a my jen hosti,generalne ;-)

Autor: Václav Sládek | 31.12.2013 11:17
Noruji ponejvíce v zimě v melioracích.Tím se zabrání mnoha vrhům ale jelikož se v okolních lesních honitbách loví lišky minimálně nezbývá než norovat liščata.Drobné máme málo nelovíme ji ale stále je aspoň vidět.Radku souhlas s tvými příspěvky.Pro moralisty máte doma kočičky?Tím nemyslím dvounohé.Co děláte s koťaty?A ku.va co domácí myšičky chíte mámu do pasti to je umírání dětiček.

Autor: prroud | 31.12.2013 10:46
Vsak si noruj a sportuj s krumpacem abys zachranil psa.....ale kdyz nejsou mlady:-).Jinak ale s tebou obecne souhlasim,chranit dravce neznamena nechat je premnozit,jak se to deje,jen to traveni a zeleza mi taky nesedej.Co rychle zabije a neohrozuje to plosne i ostatni zvirata bych nezakazoval.Jinak si Ivosu delejte co chcete,kazdej jsme holt na jiny duchovni urovni,neni spravny pozvedat nepozvednutelny,narusuje se tim celkovej vyvoj:-))

Autor: Ivo Ondráček | 31.12.2013 08:07
Stále častěji se to na webu točí kolem toho, čeho už jsem si všiml před pár lety = tendence ochraňovat to, co je pěkné na pohled, nikoli to, co je třeba. Proto máme pole a lesy plné krásných dravců, které je třeba chránit hlava nehlava, zato třeba chudák koroptvička může akorát ostrouhat. Ona je sice chráněná taky, ale kdepak člověk vidí ochranářskou akci "Navracíme koroptve do krajiny"? Depak, je třeba pustit dalšího zahnutýho zobáka. Na ty se hezky kouká, oni tak majestátně krouží kolem silnic, kde se ti ekofašos převážně pohybují. U srnčího to platí vlastně taky - holou střílet nebudu, mně je toho líto. Pak nám ty mezidruhové i vnitrodruhové poměry zvěře v revíru pěkně dopadají.
A nabíráme dobrý směr-pořád ustupovat a ustupovat. Napřed se zakázala nehumánní železa, pak nehumánní trávení, letos zakážeme nehumánní norování. A příští rok můžeme zabalit nehumánní lov střelnou zbraní. Protože ekoteroristům nejde o to, aby se lovilo vybranými "humánními" způsoby lovu. Ekoteroristům jde pouze a výhradně o to, aby se nelovilo VŮBEC.

Autor: prroud | 30.12.2013 22:27
Ale nezapominas Radku taky na prirodni samoregulaci,ze ne?Protoze kdyby to bylo jak rikas,uz o lisky zakopavame i v prazskym metru,v kazdym vagonu a u kazdejch dveri! ;-).Ono to taky trosku bude dany i "uzivnosti"....? ;-).Jak psal dobre Jan Rys ve vlaknu o cerny.......a kdyz ubejva drobna a presto je dost lisek,znamena to,ze jim ta drobna zas az tak moc neschazi,to bude tou mysinou :-),ja tak nejak nejvic lisek videl prave myskovat.Ona ta srna si myslim s liskou celkem i poradi,s cernou uz to bude podstatne horsi.A michat to tak trosku musis,protoze to dobre napsal Ivo s tim luxovanim.Takze svadet na lisky jde podle me jenom tak nejakej zlomek.....zrejme i tech zbytku srnciho v norach,sebranejch po hodovani cerny.....Neber to jako zastavani se lisek,to v zadnym pripade,ber to jako uvahu.Tvrdim,ze nenorovat mlady by se ani nepoznalo!Kdyby se lisky intenzivne lovily a davala se jim prednost pred lisakama.A zas to zamicham s hruskama,to stejny plati o cerny.Takze sahnout do bachen,a poradne.

Autor: Radek Chadim | 30.12.2013 22:12
Nelze míchat jablka (lišky) s hruškama (divočáky), protože v tom samozřejmě rozdíl je. Zatímco lov divočáků má význam alespoň kvůli tomu masu, lov lišek v dnešní době je jen lov pro lov (kožešiny už se nedělají). Má-li tento lov mít dnes alespoň nějaký význam, tak je lepší odlovit liščata dříve, než liška s lišákem při jejich odchovu a zvýšené spotřebě masité potravy zplundruje široké okolí. Je sice hezké, že vy humanisti necháté odrůst liščata, ale ty už vám v pozdním létě a na podzim žádnou velkou škodu na drobné zvěři a dalších zvířatech neudělají, tam už převládá víceméně užitečnost v chytání myší, různých brouků a likvidací padlin. Tak je necháme po celý rok raději napokoji, to bude nejlepší :-).
Jeden kolega ze sousedního sdružení má za letošní myslivecký rok naloveno norováním a lovem 39 lišek, a pořád jich neubývá. Kdyby to nedělal a každá druhá liška (tedy 10) bude mít příští rok 5 liščat, tak máte o 50 lišek víc... a to máte pocit, že se to dá lovem ještě zredukovat - nedá, stejně jako černá. Takže kvůli potenciálním velkým přírůstkům lišek je norování nezbytné. Jenže kolik se dnes najde myslivců, kteří nejsou líní jít a tu lišku z nory vynorovoat, mnohem snazší je si ke kazatelně dát smradlavé ryby a v teple kazatelny čekat na lišku na újedi, je to bez práce.
Marale, když odchytím 5 kg sele, tak už je nepustím, samozřejmě se ponejprv snažím nalézt mu náhradní ubytování. Střelnou zbraní je nelovím z důvodu, protože můžu ve většině případů, když už se rozhodnu lovit, ulovit i větší kus, který potenciálně již za půl roků může mít dalších 6 selat, takže taková malá selata můžu klidně nechat dorůst, protože na ně později taky dojde. A co se týče škodlivosti, tak malé sele je pro mláďata ostatních druhů zvířat mnohem méně nebezpečné než mladá liška, protože bachyně neživý svá selata masitou potravou, jako živý liška liščata :-).

Autor: prroud | 30.12.2013 20:05
Nesetrete me.Myslete si,ze na tom stoji monarchie,teda vlastne ne, myslivost ze na tom stoji :-)

Autor: Martin Skřivánek | 30.12.2013 20:03
Valík Vlastimil: 1!!! :-)

Autor: prroud | 30.12.2013 19:26
Georgi,tohle ani netreba komentovat,tyhle fotky jeste nejsou tak drsny jako to co se vsechno opravdu deje,ctes to sam,jsem na ranu:-))."Hosi" si svy morbidni zabavicky vzdycky nejak uhajej.Holt tu prirodu a zver,uctu k nim,vnima jinak lovec a jinak myslivec....... http://www.patterdaleterrier.websnadno.cz/Hunting-with-Patterdale-Terriers--Czech.html

Autor: Georg.H | 30.12.2013 19:23
http://liscinora.blueforum.cz/18735/tema/29763/

Autor: ValíkVlastimil | 30.12.2013 19:22
Peťane poslední dobou si na ránu ty...

Autor: prroud | 30.12.2013 18:53
Rici,to bylo pro srovnani,je snad rozdil mezi strelenim plny lisky,nebo zamordovani jejich mladejch?Tys zacal s efektivitou bez sentimentu.....na to abych premejslel,zas tolik ty praxe nepotrebuju....Proc bych mel strilet plny a mordovat pak mladata,kdyz muzu regulerne lovit jeste pred tim a zachovat si tvar a dustojnost?To uz si pak muzu rovnou oduvodnit casove,namahove i financne to,ze to proste vsechno jednoduse vytravim,vzdyt je to sakra to stejny!!!Svinstvo jako svinstvo! Lovte!Nevrazdete.Abych k tomuhle dospel,na to vazne praxe netreba.A ze nemam praxi? :-).Vzit flintu a chodit po odpolednach a vecerech,vikendech lovit,bylo by s podivem,kolik bych toho nastrilel aniz bych ztracel cas buhdarmym vysedavanim po posedech a cekanim az zvire prijde ke me!Posedy bych s radosti prenechal zaslouzilejm starsim myslivcum co se jim uz spatne chodi.Ja nalovil vzdycky,a lukem,to je krapet vyssi skola nez pohodlna flinta,ale sel jsem za zviretem,hledal a pozoroval ochozy,rici.Proste jsem se tomu venoval,abych nalovil.Nedivim se vubec figimu,kdyz tvrdi ze lovi rocne xxx kusu.PROTOZE LOVI!A aby lovil,umi "najit" zver!Kdyz si sectu jen tak v hlave moje denni dve-tri hodiny v lese kdyz jdu se psem,tedy ne lovit,jen chodim,navic odpoledne a v relativne lidma navstevovanejch mistech,kolik bych nabouchal,mit flintu a moct lovit,az se mi protaceji panenky,kolik zvere vidam a mam na ranu!

Autor: rici czech | 30.12.2013 18:52
Prroude co sem taháš lov plných bachyní nebo lišek!!!Nic takového jsem nenapsal ,furt jenom mudruješ bez jakékoli praxe!!!

Autor: prroud | 30.12.2013 18:21
Logika sentimentu.....kdyz strelim lisku,uz nebude mit mlady.Lisku ulovim,ale mlady zamorduju,nebo zamordovat necham.Nebe a dudy!A kdyz nejefektivnejsi,tak pak teda strilet plny lisky a bachny,to je totiz jeste daleko nejefektivnejsi a zadnej sentiment.Vidis uz rici o cem to je?Nikdo prede mnou neobhaji strileni plnejch samic a mladat,nebo jejich mordovani.Selata samozrejme budu strilet kdyz jsou k jidlu,jak jsou uz jednou na svete,klidne si nejakej ten mesic pockam at je z nich uzitek,(ale cernou zredukuju strilenim bachen,stejne jako lisky strilenim lisek,a to nemusim delat kdyz jsou plny,nebo maj mlady),to stejny s mladym srncim a ostatnim,strelim ho pred zimou.Kdyz ho muzu zuzitkovat,prece jen aspon trosku do zimy naroste,na co ho budu zakopavat.....V duchu si rikam: co je na tom nepochopitelnyho.Proste se soustredim na SAMICE,kdyz chci redukovat,nic vic ani vlastne nepotrebuju a stavy pujdou dolu,samci jaksi nerodej ani nevodej a nezivej,jen obskakujou.
Tim jsem skoncil svy amatersky hajeni liscat pred tim,abyste jim spravne myslivecky rozslapavali bezbrannejm hlavy a podobny duchaplny kratochvile(to neni totiz o zadnym sentimentu),navic ona si mama liska pri takovy bohuliby cinnosti uzije pred smrti taky svoje,lepsi kdyz padne dobrou ranou necekane na poli,nez kdyz se ji mordujou mlady,ale o tom lidstvi a LOVU.Vic k tomu beztak nemam co rict.

Autor: rici czech | 30.12.2013 18:14
No Marale podívej se.Pokud chceš výrazně zredukovat černou tak chtě nechtě musíš ulovit i ty "5kg" selata,jinak je to jen mlácení prázdné slámy.Nepočítám že jsi v revíru 24 hodin denně abys měl možnost ty selata ulovit později až budou mít "jateční" váhu a zrovna na ně kápnul.No a s tímto fenoménem černé jde i ruku v ruce redukování lišek.Píšeš že pro samou černou není čas na lišky ,to je pravda tak na druhou stranu říkám že norování je neefektivnější lov jak lišky redukovat,ať se to někomu líbí nebo ne je to tak.Pokud někdo chce zredukovat určitý druh i jen lokálně přemnožený (černá,lišky) tak veškerý sentiment musí stranou,jinak je to opravdu jen mlácení prázdné slámy ,polemizování na internetu a věčné téma na posledních lečích.Jěště se tě zeptám srnčata taky nelovíš neboť jsou milá?Ps: liščata fakt na 200metrů na 99,99% ulovit nedokážu tak jako ty píšeš a myslím že většina také ne,takže to norování nám jde asi lépe.

Autor: prroud | 30.12.2013 17:24
Dal jsem ji sem,abys videl co jsem mel na mysli,ze to psa neohrozi.Nevim proc je zakazana,ale budiz,nedivim se,v nasem Kocourkove stejne na hrade nevi leva ruka co dela prava,hlavne ze je co ukrast a zasmelit.Vybijet liscata norovanim dovolej,tlucku zakazou,klasika.Ze zakazou zeleza co chytaj za nohy a mrzacej,tomu rozumim,spoustu ostatnich IQ vladnich mozkovejch pochodu mi hlava nebere at vezmu jakejkoliv obor.

Autor: Maral | 30.12.2013 17:18
Já to sele položil jako otázku.
Ale nezmáčknul bych na něj. Ne kvůli masu. Ale je to pořád mládě a je svým způsobem roztomilé. Příroda jim tak vlastně vlastně poskytuje jakousi ochranu :-). Letos jsem je viděl mnohokrát, za světla a člověk se rád dívá.
Ivo to napsal dobře.

Autor: rici czech | 30.12.2013 16:23
Prrouode to je sice pěkné že jsi zde dal návod jak vyrobit tlučku...nicméně u nás zakázaný způsob lovu takže ůplně bezpředmětné to zde prezentovat.Maral:tročku mne mateš,na jedné straně radikálně redukuješ černou,a na druhé straně by jsi nezmáčkl na 5 kg sele.Proč ,protože z něho nic není?

Autor: prroud | 30.12.2013 14:13
http://www.youtube.com/watch?v=akztpzqDqgs , tady mas rici sibirskou tlucku na norky,na kuny jak delana,kdyz ji das vejs,pes se do ni nedostane,navic na kunu nemusi bejt tak tezka aby ublizila psovi,navic pes se na ni da naucit lehci kladou,da mu po cuni a priste se ji vyhne :-).......jestli se do ni vysplha liska,nevim,ale toulava kocka taky urcite....
postavim si ji doma na zahrade.K liscatum norovanim,Clovek s velkym C by se za to stydel,"reznickymu psu" je to fuk.Dost na tom,ze se kozesinovy zvirata vyhazujou bez uzitku,protoze z toho nekoukaj prachy,a pak ze prej "hospodari",nevedel jsem ze se dnes tak rika pokrytcum.To potom rovnou strilejte plny bachyne i lisky,na co cekat na selata,hned bude i min cerny,je to totiz to stejny,mozna lepsi,kdyz ty mlady jeste nepoznali denni svetlo a radost ze zivota,z byti.:-((.Zavedeme novej pojem a udelame z nej tradici: potrat po myslivecku.Tlumit skodnou,lovit lisky,kuny atd.,samozrejme,celorocne,v pohode.Ale "lidsky",na to nepotrebuju zadnou vyhlasku,staci mi jen zustat Clovekem .........

Autor: Ivo Ondráček | 30.12.2013 11:07
Čím dál víc honiteb má stabilní výskyt černé. A tam nakonec dospějí k jednomu závěru. Nemá cenu se starat o drobnou, protože jí černá vyluxuje. Čímž už se nemusí ani tlumit škodná, protože škodná se loví především pro ochranu drobné. A ta tam není, protože jí černá vyluxovala, na lišku už se ani nedostane. Pokud má někdo v revíru ZATÍM drobnou ai černou, jsem silně přesvědčen, že je to otázka několika málo let. Takže pokud se mě chcete zeptat, zda si myslím, že černá v revíru znamená automaticky okamžitý pokles zájmu o ostatní druhy zvěře, především drobné...tak ano, přesně to si myslím:)
Je s podivem, že každé "jaro" se musí absolvovat tenhle maraton, kdy se myslivci zhádají do krve, protože se někdo vždycky neudrží a hodí na net 4-7 podávených liščat. Admin to má neprodlené smáznout a zabránit slovní bitce o 360ti komentářích pod fotografií hned v zárodku. Jediné fotky, které mají smysl prezentovat, jsou "výřady" drobné a srnčat vytažených z vykopané nory.
Ty výkyvy stavů lišek určitě jsou. Některé roky člověk o lišku ani nezakopne, jiné jich jsou mraky. Vzteklinu jsme vyhubili, matička příroda vzala na melouch prašivinu. Každý rok těch prašivých lišek střelím několik. Čím jsou ty výkyvy stavů způsobené, to nevím. "Myší rok", tím bych si nebyl dvakrát jistý. Myší jsou rok co rok v revíru statisíce, nevidím v tom výrazné rozdíly.
Co tak pozoruju v širším měřítku...pokud vidím ty zimní "výřady snů", kdy jediný myslivec uloví za týden na nočních čekaných 5-10-15 lišek, tyhle revíry musí být liškami doslova a do písmene promořeny. A především v takových revírech se má v zimě tlumit ze všech sil, na jaře vynorovat všechna dostupná liščata, v létě na strniskách ulovit ta liščata, která prošla sítem předchozího lovu...A ani tak se nedostanete na jednu lišku na 500 hektarů. Což je desítky let starý údaj, kdy ta jedna liška měla na 500 hektarech desítky zajíců, bažantů, koroptví, o dalších druzích zvěře a zvířat ani nemluvě.
Ale co, můžeme lišky lovit do úmoru, dokud budou stodoly plné hájených kun a stromy kolem silnic ověšené desítkami "vzácných" motáku, žádné velké pomoci drobné se nedostane. A to zmiňuju jen možnosti tlumení škodné. Nemá smysl sem ještě motat zemedělce a motoristy.

Autor: Maral | 30.12.2013 09:04
Ale v lese či v honitbě máš hrušky i jablaka. :-)
Tobě se počty divočáků normální zdají ? Nebo jen proto, že Tě baví jejich lov ?
Kolega z vedlejšího MS má zálibu právě v lovu lišek. Každý rok jich ulovil mezi 10-20. Poslední dva roky méně, jejich stavy se podařilo trochu utlumit. Přesně jak píšeš, když lišky nejsou vidět, neznamená to, že nejsou. Pak jsou myslivci, kteří čekají na černou a lišku nechají jít, aby si ránou "nezradili" prasata.
Já jsem proti norování z principu. Lovíš také 2-5kg selata, aby jsi redukoval černou ? Pochybuji, ale princip je úplně stejný. Mnohem myslivečtější mi proto přijde aktivita členů MS při tlumení lišek nyní, když bude kaňkování. Jenže na to není čas právě díky přemnoženým prasatům. Přitom lov lišek je zajímavý, jenže na konci pro mnohé není maso. Tak kurva pro co vlastně lovíte ? Pro maso, pro trofej nebo pro zážitek z lovu ?

Sorry, asi jsem jiný, ale to nejspíš díky tomu, že jsem byl k myslivosti svým způsobem donucen a proto nemám v sobě zafixované ty "tradiční" a pro mě pokrytecké zlozvyky, které se nesmyslně předávají z jedné myslivecké generace na druhou. Pro mě je na prvním místě úcta jak ke zvěři, tak k lesu. A z toho důvodu se mi norování liščat příčí a nestřílím na lišku ani v době, kdy mají mladé. Jak píše Fesoj, raději ta liščata odlovím na strništi či na trávě. Nemám problém ulovit lišku na 200m, na tuto vzdálenost je lovím s 99,99% jistotou. Kvůli stéblům travičky i vzdálenosti stále častěji přemýšlím o nějakém Varmintu 243WIN...

Autor: Fesoj | 30.12.2013 08:50
K tomu úbytku lišek. Souhlasím, že jde - bohužel - pouze o lokální záležitost, nicméně tady u nás během krátké doby šly ty stavy rapidně dolů a rozhodně nesouhlasím s tím, že by ty lišky jen "nebyly vidět", nejlepším důkazem jsou stopy na obnově. Ovšem celkově vzato jsou jejich stavy natolik vysoké, že o tom, aby liška dostala nějakou dobu hájení,je zatím nereálné uvažovat. Ale ani sebevětší přemnožení lišek pro mě osobně nemůže být důvodem k tomu, abych střelil kojící mámu jindy, než při norování. Nejsem žádný sentimentální ochranář a malá slepá liščátka zadávená psem nebo usmrcená motykou ve mně žádnou lítost nevzbuzují, ale není-li to z důvodu zachování drobné zvěře nezbytné, nedělám to, raději si počkám a střelím ta liščata na pokosené louce, což je po myslivecké stránce daleko hodnotnější zážitek. Kdybych dosahoval kvalit Figiho a dokázal bych vždy bezpečně poznat lišáka od lišky, také bych střílel lišky celoročně. A pokud, pánové, budete norovat liščata, buďte myslivci a myslete - když už se to udělat musí, tak to aspoň neservírujte nemyslivecké veřejnosti. Jediná fotka vynorovaných a usmrcených liščat, případně i se starou liškou, která má nějakou vypovídající hodnotu, je takové, kde jsou kromě úlovku vidět i zbytky zajíců, bažantů,srnčat a drůbeže, vytažené z nory, položené na "výřad" a řádně spočítané - to jediné může v očích veřejnosti naše "vraždění neviňátek" aspoň trochu ospravedlnit. A i takovéhle fotky je nutno publikovat s citem a raději méně než více.

Autor: Radek Chadim | 30.12.2013 07:21
Nesmíte míchat hrušky z jabkama :-), protože když vypálíte hrušky, máte hruškovici, zatímco když jabka, tak máte kalvádos :-).
Marale, na jedné straně tady agituješ, aby se myslivci snažili o vytváření mezí a biopásů, počty divočáků se ti taky nezdají být normální, ale na druhé straně jseš proti norování. Pak ty první dvě věci nemají většího významu, když se nedělá i ta třetí, čtvrtá, pátá...
Počty lišek jsou stejně alarmující jako počty divočáků, já se nedomnívám, že když jeden rok lišky nejsou, že skutečně nejsou, já si myslím, že jen nejsou vidět :-). Proto není důvod je nějak zvlášť chránit, a když z důvodů vysokých stavů lovím po celý rok divočáky, tak lovím po celý rok i lišku a to přednostně, lišku, když přijde, tak lovím, i když 100 m za ní stojí divočáci, protože lišku je pro mně mnohem těžší ulovit než toho divočáka.
Norování liščat je jediný způsob, jak na jednom místě odlovit celou liščí rodinu. Kdo si myslí, že je to jen tak, tak asi nikdy nenoroval. Do porovnávání férovosti norování se střelbou z moderní zbraně bych se taky raději nepouštěl - ještě pak když někdo loví na figiho vzdálenosti - pak ta liška má daleko větší šanci v té noře se ubránit, můžou tam být i s lišákem, možná i s jezevci... Norování je sice krvák a s výsledky se chlubiti na internetu netřeba, ale krvák je každý lov a ostatní druhy lovu se na internetu bez problému zveřejňují a jediný komentář pod nimi většinou bývá Lovu zdar!

Autor: prroud | 29.12.2013 23:54
Pletes si "neco" a " vsechno" ;-)

Autor: Maral | 29.12.2013 23:51
Já jsem zásadně proti norování. Vybaví se mi asociace s černou - kdo loví 5kg selata ?
Prašivou lišku jsem viděl letos, ulovil jsem ji. Ale jedná se o lokální a výjimečnou záležitost. Mnohem férovější se mi jeví lov lišek. A řídím se tím. Jenže kvůli černé je opravdu méně času.
Co se týká kun - souhlasím, stavy narůstají, doba lovu je dnes podle mě nevyhovující. Ale místo zimního lovu kun se zase budu věnovat prasatům.
Něco je špatně.

Autor: prroud | 29.12.2013 20:36
Nic proti norovani dospelejch lisek nemam a prastenej ochranar taky nejsem Radku:-),jen mi vadi zabijeni mladat.Cerna je mnohem horsi a efektivnejsi predator,ale je protezovana:-)....zase ty prachy

Autor: rici czech | 29.12.2013 20:08
No Josef, s tím poklesem lišek bych to neviděl tak růžově,např. včera na honě byly viděny 4 různé, ulovena 1.Doba lovu kuny byla stanovena na kožešinovou zralost,to je sice pravda ale je také pravda že jich bylo nepoměrně méně nežli je tomu dnes.Jinak 1 liška na 500ha je dnes utopie, o tom svědčí i zástřely z honiteb o výměrách k 1000ha kde mají rok co rok uloveny 30-50ks lišek.Co se týče prašiviny tak jenom jedno, toto je problém pouze lokální,já prašivou lišku neviděl už hodně dlouho.

Autor: Fesoj | 29.12.2013 19:51
Richarde, za prvé - ne od Štěpána, ale od Huberta do Josefa, tj. v době, když ta liška stála za stažení. Nakonec i doba lovu obou kun byla stanovena právě s ohledem na kožešinovou zralost, i když zejména u skalačky bych se dnes přimlouval o posunutí doby lovu od 1.7. - o kůži dnes nikomu nejde a je jich moc. O tom expandování lišek moc přesvědčen nejsem, stavy lišek byly a dnes už zase jsou podstatně víc než lovem omezovány prašivinou a dříve i vzteklinou, ty cykly byly zpravidla 4leté - jeden rok se to liškami jen hemžilo, další rok je nebylo vidět, pomalu to šlo nahoru a vše se opakovalo. Rozhodně nejsem proti tomu norování, když je to potřeba, naopak v době odchovu mláďat považuji norování za jediný humánní způsob lovu, protože se mi ekluje střelit mámu a nechat mláďata chcípat hladem. Co se týče používání želez, v tom jsme také papežštější než papež - všude jinde jsou zakázána jen železa nášlapná, kde se zvíře chytí za běh a trpí. Dobrá berlínská železa nebo labuťky /Schwanenhals/ fungují na zatáhnutí, úlovek okamžitě usmrtí, ale když do nich některé zvíře nebo i člověk šlápne, nic se nestane. Ale zákon je zákon a musíme ho respektovat. Ale abych se vrátil k tomu norování liščat. V současnosti na mnoha místech stavy lišek až drasticky klesly a rozhodně to není způsobeno lovem. Půjde-li to takhle dál, možná se dočkáme i toho, že i ta liška dostane svou dobu hájení.

Autor: Radek Chadim | 29.12.2013 19:49
Uchylný je lišky naočkovat proti vzteklině, aby při setkání s člověkem nebyly životu nebezpečné, a pak je nechat spokojeně se množit, protože příroda už si s tím sama neporadí. Samozřejmě pak poslední slovo v tom všem mají ještě ochranáři, co zakáží kontaktní norování, takže dle zákona vycvičený pes na norování je na norování naprosto nepřipraven.

Autor: prroud | 29.12.2013 19:08
kdyz ji udelas "chytre" primo na zemi,tak skonci......taky zalezi jakou udelas.Ale ok,ja reagoval na to jak je humanni,ne na rizika kolem:-)

Autor: rici czech | 29.12.2013 18:58
Tak prroude až ti pod tlučkou skončí v lepším případě třeba tvůj pes při procházce revírem změníš hodně rychle názor.ČR není sibiř takže zkus uvažovat třeba trochu s rozhledem a nadhledem a hlavou.

Autor: prroud | 29.12.2013 18:42
Rikej si Pavle co chces,ale zabijet narozeny mladata co neuzily zivota je uchylny,dopis nedopis,myslivost nemyslivost.Rici,zeleza mi taky nevonej,co je plynovani v tomhle smyslu nevim,ale proti dobre udelany tlucce co rychle zabije nic nemam,vsak je na sibiri uzivaj bezne.Budes Pavle redukovat cernou tim zpusobem,ze vystrilis selata tak cerstvy,ze jeste nejsou k jidlu?!

Autor: Pavel Černý | 29.12.2013 18:22
Musím souhlasit s Richardem. A ještě doplním, že pamatuji "staré dobré časy", kdy byly slušné stavy zajíců i poměrně vysoko v našich pohraničních horách. A to i přesto, že se tam ušáci každoročně přiměřeně lovili. A že v těch podmínkách dokázali pěkně narůst (resp. žádný slabý nepřežil)! A znám lesáky, kteří tam tehdy lišky nešetřili celoročně. Norovat ve skalách se stejně moc nedá. Jenže pak se objevil prasečí fenomén a zároveň poklesl zájem o kožešiny a tím i jejich cena a to byly hlavní důvody, proč ti lesáci přestali lišky lovit už i mezi Hubertem a Fesojem. A tenhle nešvar dnes pronikl až do nížin.
Případné další komentáře Prrrrda viz "Dopis Prroudovi".

Autor: prroud | 29.12.2013 15:17
Tim,ze to lidem neukazes,tak se to nedeje,nebo je to omluveny? :-)

Autor: rici czech | 29.12.2013 13:28
jo Fesoji ,"za starých dobrých časů" se plynovalo ,trávilo,lovilo do tluček,želez apod. zvěrstva,moc bych se tu starými časy neoháněl,a to že v lesních či horských honitbách píšeš že lov jen od Štěpána do josefa je právě ten případ malého rozhledu a stejné ůrovně jako s černou.Protože právě z těchto honiteb kde škody nedělají expandují tam kde škody udělají.Dle mne nesmyslná teorie.Lišky tlumit celoročně a pokud už norovat v době liščat tak foto neprezentovat na veřejnosti ani mezi mysliveckou veřejností.

Autor: prroud | 29.12.2013 12:07
Povazuju zabiti kozesinovyho zvirete bez uzitku,za hrich.Samozrejme paklize to neni nutny jak pise Josef.Umyslny zabijeni mladat jednoznacne odsuzuju.Ale nekdo se holt ve svinstvech vyziva,"lidi jsou ruzne".....

Autor: Fesoj | 29.12.2013 11:36
Naprosto souhlasím, norování liščat beru jen jako "nutné zlo" a vlastně ne všude nutné, v horských honitbách zbytečné a troufám si říci, že i škodlivé. Za "starých dobrých časů", když byla liščí kožešina v ceně a lesáci si lovem zimních lišek vydělávali na celoroční provoz myslivosti, včetně posledních lečí, se na horách lovily lišky od sv. Huberta do sv. Josefa, jindy jen v případě vztekliny, prašiviny a maximálně výjimečně tehdy, když škody na drůbeži přesáhly únosnou míru - a kdo by zkusil norovat liščata, byl by u všech za vola !

Autor: Maral | 29.12.2013 09:53
Tohle téma popozítří zmizí do dějin, ale včera jsem se strýčkem googlem "síťoval" a našel spoustu obrázků z norování.
Bylo mi z těch "radostných" obličejů majitelů norníků tak nějak divně. Nechápu, jaké primitivní pohnutky je vedou k prezentaci fotek na netu.
Ale o tom jsem psát nechtěl.
Nemyslíte, že pro samou černou Vám ubývá čas na jiné věci ? Třeba právě na lov lišek. Ne v době, kdy mají mladé, ale v zimě a potom cca od půlky července. Ty krásné letní noci, kdy se dá večer i ráno při přízni Diany ulovit i několik lišek. Lov na čerstvě posekané srpnové louce, lov na strništi, lov v zimě na sněhu atd.

Autor: Jaroslav Rejdák | 19.03.2013 07:49
Proude, já se neptal proto, jestli už je někdo vynoroval. Samotnému se mi norování liščat taky příčí, i když v případě potřeby norovat jdu. Jen mě zajímalo, jestli už jsou letos jinde liščata na světě. Touhle dobou už by mohla.

Autor: Roman Herold | 18.03.2013 20:12
Včera kolega obeznal noru a následně vynoroval dvě lišky psa a fenu ta měla v sobě 9 malejch.Je to brutální ale potřebný.Je to umělá nora kde už dlouhá léta pravidelně vyvádějí lišky liščata i když je to asi 300m od vsi kde je myslivecká bouda na krmení takže dost velkej pohyb lidí.Letos(mysl.rok) jsme ulovili 50 lišek na 1800ha a pořád ještě jsou a bohužel budou protože máme velké zásobárny od sousedů.(LČR a pronajaté lesní honitby)

Autor: Ivo Ondráček | 18.03.2013 16:23
No ideální situace by byla mít v každém sdružení jednoho, dva, tři "necity", co ty liščata vynorujou. Lovit liščata v létě už je pozdě.

Osobně kdybych si mohl vybrat, tak raději odejít ze světa během dvou vteřin jako mládě, co sotva vnímá okolní svět, než za pár let vést předem prohraný hodinový souboj s jezevčíkem profesionálem.

Autor: Erika Doležalová | 18.03.2013 16:07
Proude, norování liščat hájit nebudu, sice máme norníky a norování se věnujeme, ale hlavně v zimě v době kaňkování, na liščata nechodím - osobně radši lovím ta odrostlá třeba u řepek nebo na loukách, než je nechat dávit psem.

Autor: prroud | 17.03.2013 19:47
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=VKAuRo9kui0&NR=1 , jeje,on je ten filmik s titulkama i na youtube :-)......proud

Autor: prroud | 17.03.2013 17:39
To jsem cetl Eriko,co se tejka lisek,mam jasno,co liscat,tam ho mam taky,ale nemyslivecky:-).Ale hajit norovani liscat prede mnou nemusis,nikoho za to neodsuzuju,je to zalezitosti kazdyho svedomi,za sebe jen rikam,ze bych na ne nesel a mamu jim nestrelil,az by odrostly,situace by se zmenila.....proud

Autor: Erika Doležalová | 17.03.2013 16:14
Proude, jak jsi přišel na to, že vlčice zadáví vlastní mláďata, když "cejtí hubenej rok"?? To ti někdo nakukal, nebo jsi to někde četl?
Ano, příroda by si jistě poradila, ale většinou si začne "radit" až když je to dost extrém a opět extrémě a jestli jsi někdy viděl např. lišky napadené prašivinou, tak to mi nepřipadá moc jako humánní řešení přemnožení predátora..

Autor: prroud | 17.03.2013 15:40
Ivo,Ivo,nejde o ekokec,ale o ten peknej film:-).Ale s tema predatorama,mas za to,ze by si priroda nevedela rady a ze se bez nas opravdu neobejde? Obecne?Mozna ji jen ve svym nanejvys dobrym usili nechtic skodime,ovsem hlavne ze si to umime patricne zduvodnit:-). Treba vlcice sama zadavi svy mlady,kdyz cejti "hubenej" rok a neuzivila by je.Copak je v tom za "eko"?:-).Sam jsem proti spouste "ochrancu" co jsou bud zmateny,nebo vejdelku,nebo zviditelneni se chtivy,a ne ze jim jde o prirodu:-).Zamysli se nad tim i z jinejch uhlu.Ackoli nejsem schopnej zabit zadny mlade cehokoliv,stejne jako dite,nebylo to ted mysleny ani jako rejpnuti,natoz odsouzeni:-)......proud

Autor: Ivo Ondráček | 17.03.2013 15:09
Proude, Proude...Tyhle "ekokecy" fungují skvěle v panenské, lidmi nedotčené přírodě. Nikoli ve zdevastované evropské (české) přírodě, kde není poměr predátor:kořist 1:100 ale spíš 1:1...

Autor: prroud | 17.03.2013 14:52
Znam jeden film,opravdu dobrej "Kde lisky davaji dobrou noc-film o zivote bez civilizace" ,prijde v nem o zivot kojot a zena s indianskou krvi co ho najde rika:"....nikdy bys nemela zabit nic,co nebudes jist.A ty to dobre vis!"......proud

Autor: Jaroslav Rejdák | 17.03.2013 12:20
Už máte někdo obeznána letošní liščata?

Autor: SKUBI | 31.03.2011 23:18
TO radekbartik: Radku proč jim nedat šanci? Buď můžou žít několik let u někoho na dvorku a občas se zúčastnit dobré věci a pomoci nám s výcvikem našich parťáků. Nebo jim dám lopatou a zahrabu je. Jakejkoliv způsob usmrcení mi v tomhle případě připadá jako vražda. Myslím, že o tom myslivost není.
TO Martin Skřivánek: mléko dostali ohřáté injekční stříkačkou každé 5 ml. Jinak fena je z toho úplně hotová a furt se kolem nich motá (je jí 10 měsíců a v životě štěňata ani neviděla. Jsem zvědavej jestli se jí i spustí mléko.

Autor: Václav Sládek | 31.03.2011 20:45
Lištičky jsou potřeba i k našemu slavnému bezkontaktnímu norování.Asi tak.

Autor: radekbartik | 31.03.2011 18:41
Moc nechápu, nač jít norovat liščata zabít jim mámu, a pak se je doma snažit zachraňovat. Když už jdu norovat, tak mám cíl a důvod jasný. A to dělat liščátům náhradní mámu, to fakt není:-))
Jinak pro tlumení škodné samozřejmě jsem...

Autor: Martin Skřivánek | 31.03.2011 18:13
Skubi: desetidení dostaly mléko do misky ? :-) to určitě vydrží.

Autor: SKUBI | 30.03.2011 22:35
dnes jsme obešli dvě umělé nory. Cestou od první jsme objevili (teda spíš Donn než my) novou přírodní noru. Z té nám utekla liška. Druhá umělá nora obsazená, liška s liščaty. Fenu se nám podařilo ulovit. V noře celkem 6 liščat. Jedno Donn uďál. Ostatních pět máme v obýváku v bedýnce. Stáří veterinář odhadl na 10 dní. Dostali kozí mléko, odčervení a teď spokojeně spí.

Autor: Václav Sládek | 27.03.2011 22:28
Tak jsem obešel tři nory.V první byl podle pobytových znamení strejda ale zrovna nebyl doma.Druhá je pod vodou a třetí čerstvě prohrábnutá,prázdná.

Autor: Erika Doležalová | 25.03.2011 08:05
Co jsem v jedné lokalitě obešla tři nory, tak všechno prázdné, lišky u nás na mateřskou asi nechtějí :-) Ale minulý týden už mi jedna z těch nor připadala "podezřelá", jakoby tam bylo hrabáno.. Tak ještě vydržíme a pak to prověříme s kočkofenou (nechci norovat slepá "morčata"..)
Ikdyž nevím nevím, po zkušenosti z předloňska, kdy byla nora zjevně obsazená a byl cítil slabý pach a já čekala liščata a byl tam jezevec..tak mám obavy už teď :-) Vysvětlete psovi, že jezevec nemá dobu lovu a že se hodinu mordoval v noře zbytečně a jdeme domů....

Autor: Jaroslav Rejdák | 25.03.2011 06:28
Jinde ještě na liščata ještě nenarazili?

Autor: Jiří Mrtka | 22.03.2011 19:34
Nebyl jsem přímo u toho tak nemůžu soudit, ale co jsem tak slyšel, tak odhad byl na čtrnáctidenní.

Autor: Jaroslav Rejdák | 22.03.2011 19:23
To Jiří Mrtka: jak velká ta liščata byla?

Autor: Jiří Mrtka | 22.03.2011 18:57
Havlíčkobrodsko, tento týden vynorována liška s osmi liščaty.

Autor: Václav Sládek | 22.03.2011 18:03
Něco jsem napsal do dnes.Dobře se doplňují.V červenci budou spolu 8 let.Jsou sehraný a to už je drsňák dvanáctiletý.Neberu je společně jen na lov drobné a kachen to má jasnou převahu bordík.Přece jen mu nevadí tolik studená voda a zvěř aportuje.Jinak naháňky,dosledy dobrá dvojka.

Autor: Martin Síla | 22.03.2011 17:39
Václave,jak úspěšná je spolupráce bordíka s drsňákem?
Nejen při norování.

Autor: Václav Sládek | 22.03.2011 16:27
Zatím nic ale většinou vynoruji první liščata poslední víkend v březnu.Tak se chystám.

Autor: Jaroslav Rejdák | 22.03.2011 11:30
Jak jste na tom letos s liščaty?