Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Pejskaři poraďte



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Matěj Fous | 24.12.2011 22:07
Ač jsem několikrát již psal že mám psy dlouhověké a nikdy mi nemarodí,tak si přeci jen na něco vzpomínám.Měl jsem braku (dožil se 18ti let a do 17ti pracoval) a jednou manželka zjistila že má asi ten svrab nebo co protože se hrozně drbal a šla s ním k veterináři.On ze sebe nechrlil žádné odborné výrazy o nemocech či mastičkách ale okamžitě zjistil že měl obyčejné blechy!! Manželce byla hanba několik let.

Autor: Martin Skřivánek | 24.12.2011 17:54
Fesoji právě jak píšeš,např. do tří neděl.a za ty tři neděle na klinice zaplatíš jako za novou flintu a nevíš jestli to zabere.ty veteriny jsou dnes strašný kšeft.najít doktora co na tom jen nerýžuje je umění.

Autor: Fesoj | 23.12.2011 14:42
Erika to vystihla, hlavně v tom, že příčin kožního onemocnění může být strašně moc, chce to specialistu a i ten si někdy neví rady... Můj křepelák kdysi zadávil odporně prašivou lišku. Chytil to od ní a byl běžným postupem poměrně rychle vyléčen. Jenže pak se mu začaly dělat na kůži červené boláky, s kterými si dva veterináři nevěděli rady. Asi po půl roce jsem zajel ke specialistovi, který řekl jediné slovo - stafylokok. Napsal recept, v lékárně mi namíchali nějakou vodičku, tu jsem 2x denně aplikoval na postižená místa a do tří neděl byl pejsek v naprostém pořádku.

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 13:48
Eri tys asi spala v knihovně :-).žasnu ,hotový dochtor.svrab je z těch onemocnění asi nejlehčí,to zjistí asi i "obvoďák".nejjednoduší je říct že to je dědičné.někdo tu psal o fouskovi,kvůli lysivosti jsem přešel na dráťáky.sice jsem osobně problém neměl ale jak jsem pak vídal na honech fousky a vybíral štěně už jsem si dalšího nevzal. jinak je fousek moje srdeční záležitost.

Autor: Josef Hanzlík | 22.12.2011 13:38
Týýýýýjoooo.....!!!

Autor: Zdeněk | 22.12.2011 13:36
¨Díky za odpovědi,zkusím ještě metodu p.Skřivánka.Jo lysivost u fousků, to je jiná kapitola, ale už se to zlepšilo.Mám fousky skoro 20let,u psů kteří byli z jihozápadu jsem se s tím nesetkal,ani kolegové.Šáhnul jsem ven z "revíru"-pes je z Mnetěše a tohle překvápko, nic nevzdávám a bojuji dál.

Autor: Václav Sládek | 22.12.2011 12:15
Eriko žasnu.Připadá mi že máš titul MVDR nebo jsi vet.technik?

Autor: Erika Doležalová | 22.12.2011 10:24
Na obdobný problém jsem kdysi někomu psala na Lovectvi.
Příčin může být určitě víc, chce to dobrého veta, který tu pravou odhalí co nejdříve (tedy za "ideálního" předpokladu, že je příčina jen jedna a ne kombinace několika).
Bohužel jezevčíci patří mezi plemena s relativně častým výskytem hypotrichózy a alopecie ("lysivosti"). Na rozdíl od jiných plemen jsou poměrně často postižena mladá zvířata. Nejčastějšími příčinami jsou hormonální onemocnění (dysfunkce štítné žlázy – častěji hypofunkce, tedy snížená činnosti; příp. hyperadrenokorticismus - ten se vyskytuje nejčastěji právě u jezevčíků a pudlů a nejčastější příčinou je nádor na hypofýze), seborea (chronické neinfekční onemocnění kůže) a geneticky podmíněné lysivosti. Plísňová, alergická a parazitární onemocnění nebývají u jezevčíků příliš častá. Pokud se pes neškrábe a holá místa jsou cítit "myšinou", může se jednat o Demodex (svrab - trudník).
Pokud jezevčík není "jednobarevný", může být lysivost podmíněna také geneticky, jelikož takové onemocnění bývá vrozené u dvoubarevných a tříbarevných plemen.
Lysivost může mít samořejmě i jiné příčiny, může být tzv. "získaná", jako např. sezonní alopecie boků, kdy u některých zvířat dochází na podzim k olysání boků a na počátku jara se stav zase vrátí do normálu. Změny jsou symetrické, kromě boků jsou holá místa občas i na vnějších plochách hrudníku. Změny se vyskytují nepravidelně, někdy každý rok, u starších zvířat i celoročně, to je různé.
Co se týče seborey, tak ta bývá u jezevčíků poměrně častá. Jde o defekt rohovatění kůže s tvorbou šupin, zvýšenou tvorbou mazu a občas i zánětem. Může to být i vrozené onemocnění (primární s.) nebo může být na vině zánět, endokrinologické onemocnění, chyby ve výživě, ale i působení faktorů zevního prostředí (sekundární s.).
Léčbu je nutné uzpůsobit příčině, takže doporučuji vzít jezevčíka na specializovanou kliniku, kde provedou specifická vyšetření, zejm. krve, je-li provedeno jen jako "obecné",pak se výsledky mohou zdát být v normě a přitom vlastně nejsou.., endokrinologické, histopatologické, zaměří se na štítnou žlázu, nadledvinky atd atd... :-) Chce to prostě specialistu, ne "obvoďáka"
Pokud je majitel tak trochu Onasis :-D pak doporučuju zkusit kliniku Jaggy (dr. Rybníček, opravdu kapacita)

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 10:03
dávej jí ten biosil nebo biotin to je to samé a bude to dřív.jo ořech je super,ten dlask má dobré nápady :-).

Autor: Josef Hanzlík | 22.12.2011 09:44
Martine,u nás je to vždycky při línání.Teď to ještě jde,má na sleších jen takovou řidší srst,ale na jaře jsou slecha v místě ohybu holá,ale jak říkám,časem obroste a je pěkná.Jen těch 6 neděl až dva měsíce je to ošklivý.A to ořechový listí funguje,dával jsem ho jako kluk králíkům na podestlání.Ono má i pro nás silný aroma,natož pro citlivý sosáky těch hajzlíků!

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 09:00
a jak píšou ti medvídci tak olysalá slecha a špička prutu je běžná,stává se to hlavně v zimně cvingrovým psům a ten olejíček a vitamíny to spraví.

Autor: Martin Skřivánek | 22.12.2011 08:50
Pepo měl jsem podobný problém.po přestěhování se mi vyskytly problémy u drsňačky.dráťačky a setra.různé rasy,různý věk,strava,vitamíny,čistota a z ničeho nic problémy.udělal jsem nové boudy,celé nové kotce,mraky peněz na veterině,vzorky kůže poslané do Bristolu (GB) kde je speciální klinika nejlepší v Evropě a nic,vždy výsledek psu nic není.sakra nic není tak proč to má?! to nikdo nevěděl.asi je v tom místě něco na co jsou alergičtí.desinfekcí jsem vystříkal celou zahradu i dvůr,místečko vedle místečka a nic.už jsem byl zoufalý a tady na fóru mi poradil Karel Chalupník ať jim dávám obyčejný levný lék pro lidi alergiky Zyrtec tak jsem to zkusil a zabralo to.zkus to.je to bez předpisu,dávej jeden denně.stává se ti to z jara nebo na podzim? taky dávej biosil.třeba do paštiky nebo do sádla tabletku a pes to krásně bere.u srsti jeto běh na dlouhou trať ,neprojeví se to hned.jinak tady kdysi napsal Daksl že dává psům do boudy ořechové listí proti parazitům,ač jsem si myslel že o psech něco málo vím tak jsem to nikdy neslyšel,zkusil jsem to a třeba setr který má 14let chudák hluchý by mohl z fleku na výstavu.jinak do dnes jsem nezjistil na co jsou alergičtí.

Autor: Josef Hanzlík | 22.12.2011 07:45
Zdenku nenašel.Mazal jsem tím olejíčkem,jakési mořské potvory,nebo rostliny do krmení přidával,když holt přijde její doba,tak mi holka zlatá trochu vyplešatí.Po čase obroste a je zas fešanda.Pravda je,že když má ta slecha olysalá,vypadá to blbě a také se mi zdá,že ta hlava jí obrůstá poslední.No,fakt je,že už to moc neřeším.
Ještě si dovolím takový názor.U fousků to byla za mých mladých let velice rozšířená záležitost,asi se s tím ale nedalo moc věcí dělat.Viděl jsem,že to mívali hodně na bocích a majitele to moc neznepokojovalo.Teď už je to určitě o hodně lepší,ale třeba to v některé linii dědičně přetrvává.Ale to byla asi ta lysivost,že.

Autor: Zdeněk | 22.12.2011 01:43
Dobrý den,pane Hanzlík nezlobte se že oživuji tuto diskusi.Rád bych se dozvěděl jak dopadla léčba Vaší drsňačky. Trápí mne ten samý problém u fouska, navštívil jsem vyhlášené veterináře,peněz za laboratorní vyšetření nelituji,Vyloučili prašivinu,lysivost,odebrali krev a žádný výsledek,dali vitamíny, mastičky a po nějakém čase se to objeví znovu.Další dva psi jsou imunní a já stále hledám příčinu? Vy už jste ji našel?
Zdeněk Křešnička

Autor: Jindřich Šimara | 30.03.2011 18:54
Počkej já ti dám medvěda,podle tebe tak medvídátko.:))

Autor: Daksl Kopov | 30.03.2011 06:59
Souhlasím s Jindrou Šimarou.Prašivina vypadá jinak.S olejíčkam má Jindra velké úspěchy.Maže si s ním i svou prdelku a to je medvěd!!!:))))

Autor: Josef Hanzlík | 26.03.2011 18:53
Kolegové děkuji.Trochu mě uklidňuje,že v tom nejsme sami.Tu prašivinu získanou od lišky bych vyloučil,naposledy si lišku potahala loni v létě.(Špatně střelené lišče)a do nory jí nepustím,na to jsem moc měkkej.Snad jedině od myši,jestli by to bylo možné,lezou jim pod psí domek.Jo a kokr s kterým je v cvingru je dobrej.Jindro,ten olejíček mám celý roky doma,vytírám jim s ním slecha zevnitř,obzvlášť kokrovi.Tak teď i zvenčí a kdyby nic,tak k veterináři.Ještě jednou dík za rady!

Autor: Jindřich Šimara | 26.03.2011 11:12
Tohle nemá s prašivinou nic společného.Objevuje se to u drsňáků a hlaďasů.Stačí jednoduchá a ověřená věc,mazat pár dní děckým olejíčkem na prdelky a rychle to zarůstá.Kůže pěkně změkne.Přidat nějaké vitamíny,jsou běžně k dostání třeba výtažky z mořské řasy.Není to problém s kterým se musí lítat po veterině.

Autor: Jan Slavětínský | 26.03.2011 11:01
Mě u drsňačky olysaly záhyby slechů vloni po jaru a jako pech těsně před výstavou. Byl jsem na veterině a dali mi takovou vodičku, kterou jsem ty místa potíral. Asi za 14 dní se to začalo rovnat. Teď jak líná, tak se jí to na slechách objevuje zase ,ale méně.Zase ve stejný čas.. Zajděte na veterinu, to bude nejlepší...

Autor: rici czech | 26.03.2011 09:15
Ono příčin to může být mnoho-nedostatek vitamínů apod.Zajímavé je to jak píšete ,že se to stalo už podruhé.Měl jsem ten samý problém u jedné ze svých fen.Začala olysávat na hřbetě a u řitních žláz aniž by přišla do kontaktu např. s prašivou liškou.Podle kamaráda veterináře to byla nějaká slabá forma prašiviny se kterou je ůdajně některý jedinec schopen se vypořádat sám.Přeléčil jsem to vetřením nějakého přípravku do srsti a zatím je pokoj začala na místech opět obrůstat.Zajímavé je ,že to nechytli i ostatní psi (4).Prý to není nakažlivé pro ostatní psy.Takže dle mého soudu navštívit solidního veterináře bude to nejlepší.

Autor: Martin Síla | 26.03.2011 07:04
Podle popisu typuju prašivinu.Jestli pejsek v poslední době přišel do styku s liškou,nebo byl v noře,tak je to víc než pravděpodobné.
Určitě bych navštívil veterináře.
Já měl prašivinu minulý rok u několika oveček a 1 dávka IVOMECu to vyléčila.

Autor: Pavel Tomášek | 26.03.2011 06:31
Dobrý den, v minulých 14-ti dnech mi volal hospodář jestli mi taky olysává jezevčík jako jeho fousek. Oba společně byli v kontaktu s prašivou liškou loni v listopadu. Dostali oba v týdením intervalu od veterinářa injekci. Nyní týden po druhé aplikaci už obrůstají zase srstí. Pavel Tomášek

Autor: Josef Hanzlík | 25.03.2011 15:14
U královny zvířat drsňačky se mi už podruhé objevují lysá místa na horní straně mordy nad nosem,na slechách okolo místa ohybu slechů a nově teď jí olysává špička prutu.Prvně jsem to zjistil vloni,to jsem změnil granule,fenka obrostla a já myslel,že je pokoj.Teď se jí to dělá zas.Myslím,že to vloni bylo při podzimním línání a teď se modlím,aby jí ta lysá místa po přelínání do letního nezůstala.
Máte s tím někdo zkušenost?