Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Slučí tok



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: milano | 02.04.2011 11:58
Je pravdou, že tah a tok těchto krásnooček patří spolu s tokem tetřívků k nejkrásnějším zážitkům jara. Každý rok chodím na svá oblíbená místa a nikdy to není stejné, někdy 2-3 sluky, někdy třeba 15.Nedovedu odhadnout počty slučí populace, natož to, nakolik ovlivní jejich stavy lovci na jihu.Těžko říci, co by s tím udělal případný lov.Většina myslivců si na sluky málokdy vzpomene, otázkou je, jak by to dopadlo, kdyby se vrátila mezi lovnou zvěř. Mně tedy stačí, když je mohu několik večerů vidět a slyšet. M.P.

Autor: Zdeněk KLubal | 01.04.2011 22:45
Ano sluky jsou již v plném toku.Ani já nemám žádnou na zdi,můžu říci,že je to vkusný preparát.I když jsem jí lovit mohl nikdy mi nedalo to krásné příšeří narušit výstřelem.Je to pro mě emotivní a krásný začátek jara.Letošní rok je opravdu vyjmečný asi jich ve Francii dost přežilo...Z.K.

Autor: Martin Skřivánek | 01.04.2011 22:24
kde že je tolik sluk?

Autor: Ing.Mirek Bergman | 01.04.2011 19:59
Když hajní z našich honiteb před týdnem hlásili, že sluky už jsou v toku a že to je po mnoha letech opět něco, co je třeba vidět, bral jsem to s rezervou. Ale nedalo mi to a poslední zcela bezmračný a slunečný březnový den jsem se šel přesvědčit, zda nepřehánějí. A skutečně jsem zažil tok, jaký si nepamatuji ani z dob, kdy jsme chodili běžně sluky lovit. Kolem horských potoků na jižních stráních ještě za plného světla nalétávali kohoutci od západu jeden za druhým, no prostě kouzelné, jako by se vrátil čas o nějakých třicet let zpět. A když se přišeřilo, pak bylo jejich kvorkání slyšet a sluky vidět neskutečně nízko nalétávat už ze všech stran, že i špatný střelec by si tu svoji každopádně ulovil.

Je škoda, že lov tohoto krásného tvora už není dnešním myslivcům dopřán, neboť ne úlovek, ale samotný lov je dokonale nádherným zážitkem. Myslím si, že při současném stavu této zvěře by se to mohlo přehodnotit a třeba Statní správa myslivosti by mohla vydávat na osobu jednorázovou životní povolenku k odlovu jednoho kusu sluky. Vždyť ani v dobách dřívějších lovů nedovolila ne povolenka, ale myslivecká čest ulovit víc než jednu sluku na osobu za rok. Ta se obvykle nechala pro vzpomínku vypreparovat, vždyť jiné uplatnění jednoho kusu ani nebylo efektivní.

Když dnes vyjedete za hranice, tak od jihu Rakouska, přes Itálii, Francii až po Španělsko pořád tam platí volná čižba a kdo má brokovnici, tak nemusí mít ani honitbu a při tahu ptactva do toho každý řeže, ať se jedná o skřivana, sluku či cokoliv jiného. M.B.