Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Adepti



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivo Ondráček | 31.01.2012 19:44
Stanislave, pravda, pravda. Ale těch několik týdnu před zkouškami se holt drtivá většina uchazečů učí z Penza. A jediný další způsob získávání informací jsou rychlé konzultace s kamarády myslivci, když už něčemu vážně nerozumí. A je to solidní množství informací. Takové ty věci, s čím se člověk v praxi příliš nesetká. Že srnec nasazuje tehdy a shazuje tehdy, to člověk vidí venku. Že srna má jedno či dvě srnčata a ne šest až osm, to člověk taky vykouká. Ale třebas výšky jednotlivých psích plemen, jak dlouho co sedí na vejicích, choroby zvěře, to se holt musí takříkajíc "nabiflovat"...
Jinak čirou shodou okolností se mi nové Penzum dostalo do rukou dnes odpoledne a musím říct, že mimo reklam rozšířili i množství obsažených informací. Namátkou jsem si všimnul fotografií čelistí zvěře a průřezů zuby, což je vedle původních nákresů (byť zdařilých) jistě krok vpřed.

Autor: Michal Brabec | 31.01.2012 11:32
Musím tohle potvrdit. Před pár lety jsem si "jen tak" dělal hospodářské zkoušky s kolegou. Proti tomu, co jsem se učil kdysi pro myslivecké, toho moc navíc nebylo, takže žádný velký problém - ale omyl. To, co přibylo mi do šišky lezlo jen těžko, a to mám fotografickou paměť. Ale léta skutečně nikomu nepřidaj, a nejen na paměti:-)

Autor: Stanislav Haas | 31.01.2012 09:17
Á, pan kolega :-). Osobně bych k učení dodal pár věcí. Jestliže si chci vědomosti osvojit jen četbou, tak mi jich v hlavě zůstane cca 10%, jestliže je poslouchám, tak už víc, když slyším a vidím přednášené názorně, tak už si osvojím cca 40% /jestli se v % moc nepletu/. Ideální je tzv. problémové vyučování, když učitel žáka jen vede a ten na algoritmus řešení přijde sám, to jsou vědomosti skoro trvalé. Ale vše se ještě mění věkem. V mládí nám stačilo si látku večer přečíst a ráno jsme ji měli v hlavě. A dnes si nepamatuji, co jsem četl o pár řádek výš. Proto mne v tomto vláknu nadzvedla jedna poznámka - starší holt na to kašlou...možné to je, ale získávat kompetence už nejde tak lehce jako v mládí. Je to celý vědní obor - andragogika

Autor: Pavel Černý | 31.01.2012 09:11
Ivo, jako zkoušející můžu tvá slova beze zbytku potvrdit. Ale letos to u nás snad bude dobré, protože POPRVÉ jsem na celé konzultaci opravdu jen odpovídal na docela fundované otázky adeptů. Ještě doplním jedno dost smutné zjištění. Když jsem kdysi dostal z OMSu první Penzum, docela jsem ocenil jeho obsah a zpracování. Když vidím, co dostávají adepti dnes a porovnám s tím původním, tak už v tom zase cítím kšeft. Penzum je mnohem tlustší, protože jsou v tom zbytečně i předměty a otázky pro hospodářské zkoušky - zaplatí adepti resp. OMS z toho, co od nich vybere (původně bylo Penzum pro hospodáře oddělené). A místo aby se informace doplnily, tak je jich část nahrazena všudypřítomnou reklamou. Takže na některé otázky vzadu, vpředu nenajdeš odpověď. Přitom když si bude dnešní adept za pět let dělat hospodářské zkoušky, tak si bude moci koupit nové Penzum, protože něco z legislativy už nemusí platit.

Autor: Ivo Ondráček | 31.01.2012 08:42
Jako povoláním učitel musím především vypíchnout ono oblíbené: "Někomu to do hlavy neleze..." Jen to trošku upřesním: "NIKOMU TO DO HLAVY NELEZE!!!"
Čtete to už popáté a stejně se nedokážete soustředit na obsah textu, vlastně ani netušíte, jaký byl nadpis kapitoly? To je bohužel běžný stav věcí a jediné řešení je přečíst to po šesté, po sedmé a tak dlouho, dokud se kýžená informace v hlavě neusadí. Myslivecké zkoušky jsou co do obsahu informací přibližně stejně obsáhlé, jako zkouška maturitní. Proto kdo chce umět, nikoli jen "prolézt", musí se také adekvátně připravovat. A týden před zkouškami začít honem honem něco načítat a rvát pod tlakem do hlavy je málo...I tři týdny jsou málo. Celý rok se zajímat, pročítat, ptát se, pozorovat, to už je jiná...To už pak nejsou natlakované informace, které se za týden zase vypaří, nýbrž permanentní vědomosti.
Že "ono se to samo nenalezlo do hlavy" je jen alibismus...
Zkoušející vám chtějí pomoci, nikomu nedělá radost vyhazovat uchazeče. Pokud člověk v hlavě tu informaci má, zkoušející ji z něj vypáčí. Viz třeba ten jelení paroh, co tu už padnul. "Tak hele, zkus si vzpomenout, první výsada se jmenuje skoro jako ty dvě věci s kterýma na tebe koukám..." Pokud Vás automaticky netrkne očník, asi tam ta informace není...

Autor: Martin Skřivánek | 31.01.2012 08:39
Pavle tak poslouchej,já mám dost práce a nemám čas se zaobírat každou malicherností! Já jsem tu měsíc nebyl a když jsem to četl Jarda psal něco Jurkovi a pak oslovil mně.slušně jsem se ho zeptal zda to patřilo mně. A víš co znamená smajlík?! o mých zájmech raději mlč. Milanovi se ani nedivím.někoho se na něco zeptáš druhý uraženě odpoví.lovu.

Autor: Pavel Černý | 31.01.2012 08:14
No přece ty své otázky a poznámky. Ale víš co, radši už obrať list a nepiš, prosím, konfrontačně. Podíval jsem se na začátek tohoto vlákna, kde si nakonec (asi ve svém zájmu) smazal některé své dubnové příspěvky (a že jsme si toho mazání minulý týden užili :-)), tak ať zase nemusíš mazat. Mimochodem tak nějak od toho dubna sem (bohužel) nepíše Daxl. Takže znovu: obraťme list.

Autor: Martin Skřivánek | 31.01.2012 07:55
Jardo ale proč jsi to psal mně?já jsem se tě neptal.píšeš Jurkovi a najednou já. Pavle Černý ???!!! co bych jako měl vysvětlit?

Autor: Jaromír K | 31.01.2012 06:50
Jediné,co jsem psal směrem k tobě je,ať pochopíš,že účastnit se nestačí... Včera jsem měl jednoho lahváča..

Autor: Pavel Černý | 31.01.2012 06:43
Martine Skřivánku, souhlasím. Tak až vystřízlivíš, vysvětli nám, prosím, své dva poslední příspěvky :-). Předem děkuji.

Autor: Martin Skřivánek | 31.01.2012 06:31
J.K.přečti si pár příspěvků výš.ono by to chtělo psát třeba jen do desátého piva! :-)

Autor: Jaromír K | 30.01.2012 21:57
Teď nevím,na co se ptáš....

Autor: Martin Skřivánek | 30.01.2012 21:36
Jaromír K: to bylo na mně?

Autor: rici czech | 30.01.2012 15:34
Jurku tam kde kynologií žijou,tam kde psy nemají a nemají zájem je chovat tak tam se ti může stát ,že tě budou peskovat že jim všude šmejdíš se psem:-)

Autor: Jan Slavětínský | 30.01.2012 13:04
Tomio má pravdu...

Autor: Tomio | 30.01.2012 12:58
Jurek: Doporučím ti ten spolek, kde posléze ti umožní výkon práva myslivosti. Pak teprve řeš kynologii.

Autor: Jurek | 30.01.2012 12:46
Zdravím vás tu, mám dotaz. Mám možnost vykonávat roční praxi u spolku kde chlapi nemají moc čas a nikdo nemá zkušenosti s kynologií. A mám možnost taky ve spolku kde každý má loveckého psa a pomalu každý má zkušenosti s kynologii a s výchovou retrívrů kde mi rádi pomůžou. Já mám retrívra 5měsíční štěně, a zároveň sním bych chtěl rok dělat tu praxi. Který ten spolek mi doporučíte.

Autor: Jan Slavětínský | 30.01.2012 12:24
I přes to, že je každý rok strašně malý zájem nových lidí a adeptů o myslivost a je snahou získávat mladé lidi do kurzů myslivosti, i přes to by adepti měli mít slušnou přípravu a znalosti u zkoušek.Nikdo tam nikoho nechce topit, ale ty zkoušky musí mít určitou úroveň a náročnost. Vždyť je hanba , když tam kluk nepozná vránu od kafky nebo jelena o siky. A předpisy a současné zákony znát musí. Ze třech otázek z každého okruhu snad každý u zkoušek něco dá....

Autor: Fesoj | 30.01.2012 11:23
Teď řeknu něco, co se možná někomu nebude líbit... Někdy člověku u důležité zkoušky "zalepí hubu" strach a nervozita, není si zcela jist, i když tuší - a mlčet se opravdu, ale opravdu nesmí. Proto tvrdím, že kapka - ale opravdu jen kapka - alkoholu v tomto případě nemůže být na škodu a pokud je adept připraven, bude mluvit jak kniha, což by zcela střízliv ani nebyl schopen. Když jsem maturoval z myslivosti, ing. Mimra mě předem upozornil, že mne bude koupat a že u něj nemohu složit maturitu normálním způsobem - buďto budu excelovat nebo propadnu. Copak otázky, ty šly - vytáhl jsem si Chov srnčí zvěře a Populace zvěře zaječí - ale ta poznávačka... Podal mi olivově zbarvené vajíčko, délka asi 6 cm, největší šířka 2 cm - co to je ? Povídám : "Bažantí zmetek". Pak lebka. Že je to kuna, to jsem věděl - ale otázka zněla, co je na ní zvláštního, a ať jsem koukal jak chtěl, žádnou abnormalitu nevidím. Říkám : "No nevím - snad jen to, že pamatuje Hitlera". "No to jsem chtěl slyšet, vždyť ty stoličky jsou obroušené až na dáseň !" A nakonec jelení čelist - kolik mu bylo ? Za normálních okolností bych si určitě tak jistý nebyl - ale dvě dvojky bílého udělaly své, jen jsem letmo mrkl a říkám : "Sedm." Pak už následovala jen gratulace... Letos od té doby uplyne už 42 let, ale nezapomenu do smrti !
Ale abych byl upřímný, taky jsem něco nevěděl. Jedna z doplňovacích otázek zněla "Které zvěři se říká hrobař srnčí zvěře ?" - a já jen čuměl, protože jsem tento termín v životě neslyšel. Tak mi zkoušející napověděl, že se jedná o zvěř, která je velkým roznašečem parazitů, proti nimž je na rozdíl od srnčí odolná. Napadla mi ovce a přes ni jsem se konečně dostal k muflonovi. "Ale já jsem vám to říkal",povídá Mimra. "Je mi líto, pane profesore, ale to jsem asi chyběl, určitě bych si to pamatoval !"

Autor: Pavel Černý | 30.01.2012 10:18
U zkoušek je třeba se vyvarovat hrubých chyb:
nesmí se zarytě mlčet, nesmí se říkat krávoviny a trvat na jejich pravdivosti, a co je nejdůležitější - u nás před zkouškami pravidelně varuje adepty jistý pan docent: "Zásadně neskákejte zkoušejícímu do řeči!"

Autor: Erika Doležalová | 30.01.2012 10:03
Joo, zkoušky byly fajn. Hlavně si nesmíte v duchu říkat, kterou otázku nechcete, protože tu si pak zaručeně vytáhnete :-) Jako já v "Historii" - v duchu jsem si mumlala mantru "Hlavně ne osobnosti v našem regionu..hlavně ne osobnosti v našem regionu..." (tuhle otázku jsem totiž při učení tak trochu odflákla :-D Sáhnu do kartiček a už čtu "Významné osobnosti se vztahem k myslivosti v našem regionu".. :-))) Naštěstí jsem něco málo řekla a naštěstí jsou otázky tři, takže když nevíte jednu, můžete to zachránit těma dvěma. Já měla Červen - měsíc myslivosti a když jsem na otázku, proč zrovna červen, odvětila že je to měsíc zrození nového života, puntíkatá srnčátka a tak podobně, zkoušejícímu zjihnul zrak a byli jsme na jedné vlně :-) Ostatní okruhy byly pohoda (já celkově ty památky, lidi a historii apod. nemusím :-) už si přesně nepamatuju, co jsem si kde vytáhla, jen namátkou zajíc, jestřáb, u psů svrab, farmový chov, vnadiště, nošení flinty tam a onde, prostě pohoda :-)

Autor: jirka marek | 29.01.2012 21:36
Tak u nás jsme takové plemena u zkoušek vůbec nemuseli znát.

Autor: Jaromír K | 29.01.2012 19:38
Tak můžu říct jako tesař,že teď jste trefili hřebíček na hlavičku-:)) Ať je to tato nebo vedlejší diskuze,bude pro Jurka důležité,že z těch starých fořtů,kteří by na něho měli čas a pomohli mu ve výcviku je retrievera,ho většinou nikdo nemá. A ten kdo ho má,jé mladšího vydání a nebude mít čas se věnovat cizímu,když nemá čas na toho svého.... Já s mým Česepíkem co chodím po honech jsem dá se říct rarita a každý se vyptává,co to vlastně je..-:)) Jinak co se týká zkoušek o PLL,tak jediné,včem jsem si na 100pro věřil byly psi a stejně jsem dostal za dva. Předsedající byl chovatel velšů a já si vytáhl právě ty velshe. Ikdyž jsem toto plemeno dokonale znal,pěkně si mě vychutnal. Kohoutková výška a standard ještě dobré,ale když se mě zeptal na procenta černé,oproti hnědé,to už sem nějak nezvládl-:) Ale rád na to vzpomínám..Když někdo chce dusit,tak to stejně udělá..JK

Autor: Radek Chadim | 29.01.2012 18:29
Tak toho Frantíka bych poznal, při nejhorším bych na něj vychrlil parlez vous francaise a však bysme se se nějak domluvili :-).

Autor: rici czech | 29.01.2012 18:18
Radku a nedej bože že by ti ukázali foto Bretonáka :-)

Autor: Radek Chadim | 29.01.2012 18:06
Pokud si dobře pamatuju, za což bych ruku do ohně nedal, tak zkouška je jen ústní, ale prvně se člověk musí k ní při cvičně-zkušebních střelbách prostřílet :-).
Jaroslave: za ty 4 roky, co dělám myslivost, jsem se ani s jedním retrívrem při lovu ani jiné myslivecké akci nesetkal, ale pravdou je, že na kačeny a ani drobnou nejezdím, tam by občas být nějaký retrívr mohl. Na jarním svodu jich pár vidět taky je, ale jsou to povětšinou podle mého názoru labradoři a zlatí. Ale aspoň od vidění znám vůdkyni, co česapíky má, dokonce jsem u zkoušky poznal, že je to ten retrívr, co má ta vůdkyně, ale tam jsem skončil :-). Já osobně jsem v danou chvíli považoval za důležitější, že poznám u nás běžná a tradiční plemena psů.

Autor: Jaromír K | 29.01.2012 14:30
Radku tak pokud nevíš i teď, na toho česepíka ti poradím...

Autor: Tomio | 29.01.2012 12:27
No jasně ústně

Autor: Jurek | 29.01.2012 11:39
Radek Chadim:
A to já myslel že to je písemnou formou a pak ůstní. A ejhlo to je jen ůstně?

Autor: Radek Chadim | 29.01.2012 11:05
U zkoušek je 7 stolů se sedmi zkoušejícími, u každýho si vytáhneš 3 otázky, jak jsou na konci každé kapitoly v knize Penzum znalostí z myslivosti a přibližně 15 minut odpovídáš, lépe řečeno vykládáš se zkoušejícím, protože asi každý může zapomenout na to, že by věděl všechno. Všichni jsou nervozní tak povětšinou blábolí různé nesmysly.
Já jsem se to celkem intenzivně učil, pak jsem dostal popis života medvěda, hřívnáče a určování věku u muflona a kamzíka, v kynologii při poznávačce si vylosoval floated coat retrívra a chesapeake bay retrívra, prostě typické zástupce české myslivosti a pak jsem to honil všelijak :-). Teď když nad tím přemýšlím tak ani nevím, proč se něco takového v rozsahu, ve kterém se to zkouší, učí, asi aby myslivci byli opravdu vzdělaní lidé, ale jinak, no nevím.

Autor: Jurek | 29.01.2012 00:29
FESOJ:
No to nehrozí jelikož vím že učený z nebe nespadl a že člověk se učí celý život a učí se hlavně poznatky a chybami co udělá. Jsem realista a právě proto sacháním všude informace, informace od lidí co tím prošli a budou ochotni (takzvaným zelenáčům) poradit ze svých poznatku tím, že jim něco řeknou či napíšou. A ne že jim napíšou, napiš si to do vyhledávače na netu a přečti nebo hledej. Raději mám názor nebo radu jednotlivce a zkušeného či ostříleného chlapa. A vím že nikdo nemůže říci : všechno vím všechno znám, jelikož by to byl asi člověk hodně bez sebekritiky a člověk hodně naivní. Možná je pravdou že vás svými připitomnělými otázkami obtěžuji, ale člověk který má zájem o něco tak hledá, prosí o rady jen proto aby se něčemu přiučil.

Autor: Fesoj | 29.01.2012 00:10
Jurku, je jen dobře, že už máš nějakou tu praxi. Jenže u zkoušek se Tě budou ptát i na to, s čím ses třeba v praxi vůbec nesetkal, můžeš si vytáhnout otázku o takové zvěři, která v honitbě, kterou znáš, vůbec nežije, nemluvě o tom, že za rok, který mezi kurzem a zkouškou uplyne, taky stihneš ledacos zapomenout - ale není potřeba se toho zbytečně bát, chce to jen, jak říkal Lenin - učit se, učit se, učit se a když něčemu nebudeš rozumět, nestydět se zeptat. Myslím, že i tenhle web Ti může dost pomoci. Já mám lovecký lístek od r. 1969 a učím se pořád. Jarda Miňha to napsal opravdu dobře. Leckterou odbornou literaturu včetně různých učebnic najdeš i v okresní knihovně. Největší chyba, kterou v tomhle směru může někdo udělat, je myslet si, že už toho zná dost - ale podle toho, co jsi napsal, zrovna u Tebe tohle asi nehrozí.

Autor: Jurek | 28.01.2012 21:17
Jaromír K:
Tak samozdřejmně že to starání je to důležité a podstatné jen mne zajímalo jak to probíha pak u těch zkoušek. Já sice 20 let se o to nestarám jako tvůj kamarád jelikož mi není zas tolik let ale od 16let jsem chodil zakrmovat se svým dědoua a strýcem chodil na hony, brigády, vycházky atd. A teď v 26letech jsem se rozhodl že si podám přihlášku k PLL a tak jsem i učinil. Jenže děda už nežije a strýc bydlí někde jinde, jelikož se svou rodinou žiji úplně někde jinde a příroda mne naplňuje a vše co s přírodou souvisí. Třeba svoje první rybářské zkoušky jsem udělal ve svých 10 letech a rybařím od 6let. Hold v naší rodině je rybařina tradice a myslivost taktéž. Neí přece jenom krásné se o tu naši přírodou a vše co je v ní, a co se ji týč starat a zajímat.

Autor: Jaroslav Miňha | 28.01.2012 21:12
Jestli máš opravdový zájem, nic drsného to není. Zvlášť ne pro mladého kluka. Spoustu věcí nevíš, je třeba se je naučit, ale když Tě to zajímá, jde to skoro samo:-) Budeš chodit do kurzu, budeš poslouchat, co lektoři přednášejí, pak absolvuješ roční adeptůru v některém sdružení, mezitím zase téměř všechno zapomeneš a před zkouškami se budeš učit všechno znovu. To je prostě klasika. Pak si musíš najít svůj systém, jak si na zkoušky všechno zapamatovat, abys uspěl. Druhý den po zkouškách budeš vědět třetinu a budeš se zase učit všechno znovu, tentokrát už ale v praxi. A nikdy neskončíš, pořád budeš vědět prd…
Neboj, dá se to…

Autor: Jaromír K | 28.01.2012 20:46
No tak když se tato diskuze znovu otevřela můžu říct na vrub viz. Jurek, že nejde originálně se připravit nebo poradit. Můj kamarád k letošním padesátinám měl dostat přihlášku k PLL a nějak se to loni dozvěděl a teda začal sám. Je to člověk,který dvacet let chodí po naháňkách,nadháňkách i honech,a stejně neví. Jinak super chlap,za kterého dám ruku do ohně. Není to o tom,někde chodit,ale o něco se starat. Kdo se účastní a o nic se nestará,jen těžko bude tím,kdo se na konec stane tím pravým Myslivcem,kterého tu teď právě propíráme..-:)) Martine,je to opravdu tak. JK

Autor: Stanislav Haas | 28.01.2012 19:03
"Starší holt na to kašlou. Pokud začnou dělat myslivost po čtyřiceti letech, není to určitě z lásky."
Aniž bych chtěl zasahovat do debaty si jen přemýšlím, zda já když si dělal lovecké zkoušky a zbroják v 35 a 38 letech, jestli jsem to vše ještě dělal z lásky, z blbosti a nebo nějakých zištných důvodů? S.H.

Autor: Jurek | 28.01.2012 17:12
Chlapi zdravíčko letos jsem začal s kurzem můžete mi říci jak takové zkoušky a celý ten drsný proces probíhá.

Autor: Zdeněk Ondruch | 06.04.2011 07:36
Jestliže někdo propadne ze 4 předmětů, tak se snad nemá smysl o ničem bavit a nepomůžou ani brigády. Tam se snad ani nemá smysl o ničem bavit.Myslím, že když porovnám Penzum z dnešních let a Mysliveckou příručku, co mám po tatovi a tchánovi, ze šedesátých let, tak se to nedá srovnat.V té příručce je informací daleko víc.Proto si myslím, že zkoušky by se neměly dávat jen za "účast", ale taky za vědomosti.Vím, že když jsem se učil na zkoušky o žadatel PLL, byla to pro mě radost, protože mě to bavilo. Martine své asi mohla udělat tréma, nebo ten kluk byl prstě úplně b.....j.
S Pavlíkem K. jsem mluvil před i hned v sobotu po zkouškách, při přípravě postupoval velmi svědomotě a ze srdce mu to přeju.My bychom u nás ve sdružení takový kluky potřebovali alespoň dva, bohužel o žádných takových nevím.Z

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 20:47
----

Autor: Daksl Kopov | 03.04.2011 20:39
Vůbec se zde nejedná o toho klučinu.Odpověděl jsem ti na otázku.
Pokud bych byl například v senátu??Šanci musí mít všichni stejnou.U nás nebyl nikdo přísný,ale když ani nemukne-nejde to.Vzpomeň na profesák.Když jen něco víš-jezdíš.Ovšem jde to bez úplných znalostí??
U nás co jsem viděl,tak ti mladíci měli takové znalosti,že jsem se až divil.Starší holt na to kašlou.Pokud začnou dělat myslivost po čtyřiceti letech,není to určitě z lásky.Já měl moc pěkný dojem.Je dost možné,že u vás je to jiné,stejně jako na jiných akcích.
Tedy otázka je zodpovězena.

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 20:24
Daksle já mám svých starostí dost.ono já já já já já není nejlepší víš,kluky můžeš mít zlaté .že to klučina neudělal,svět se nezboří.myslíš že by se mohlo stát kdybys byl třeba v senátu že by na něj byli přísnější než na jiné ?

Autor: Daksl Kopov | 03.04.2011 19:35
Martine,tvoje odpověď je naprosto zcestná.Proč ne,syn je pečlivý a myslivost,či snad praxi u nás vykonává dobře deset let.Tak to snad můžu napsat.Tím mu neubližuji.
Co můžeš napsat ty??Pod tvou záštitou kluk neudělal.To je smutné.Ale šlo zde hlavně o to jak je to jinde. Na to ses ptal!!Všude je to stejně,jak jsi zde četl.Až si pořídíš rodinu,uvidíš ,že budeš rád že tvůj syn a nebo dcera něco dělají dobře,obvzvlášť když ho tu většina zná.Nedavno tu Lukáš T psal že je přijat v MS.Také jsi mu psal sprostou reakci??
Ty jsi jen nevěděl co odpovědět.To je celé.

Autor: Petr Pořádek ml. | 03.04.2011 18:22
Když to tu tak čtu, tak je skutečně smutné, kolik musí adept nebo student les.školy poctivě věnovat přípravě na zkoušky, o délce roční praxe nemluvě a na druhé straně si majetný člověk zavolá do nejmenovaných míst a má lovecký lístek do druhého dne za 15táců...

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 11:54
na zkoušky jsem ho nepřipravoval,na to nemám čas.jen když jsem mohl jsem ho vzal do revíru a dal pár rad a sem tam něco vysvětlil.je to prostě trefné s tím soudruhem,někdo radši maká a do hlavy mu nic neleze no.

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 11:45
Daksle špatně jsi nenapsal nic jen se mi nelíbí tvoje samochvála,jak jsou tvoje želízka skvělé a jak ho hned vzaly do sdružení.syn je asi šikovný ale tohle mu ubližuje.Jindro senát znám taky a náš člen v něm je,proto je to pro nás malinká záhada.právě aby si nemyslel že to bude mít automaticky jsme na něj byli přísnější než na jiné adepty on se opravdu učil a neudělal.jsem delší dobu v zahraničí a nebyl jsem u toho takže nevím co věděl a nevěděl.měl toho prostě vědět víc,to je jasné.

Autor: Tomio | 03.04.2011 10:40
Martine bylo už tu napsáno a ocitováno. Rozlišuje se zda si neuspěl z jednoho nebo více předmětů.

Samozřejmě bez znalostí to nejde, to je pravda a snižovat laťku není zase až tak správná cesta. A to, že někdo neumí popsat jelení paroh je ostuda a základní věc. Ale tak třeba nám Martin poví více, a třeba taky ne.
Kluk je ponaučen velice tvrdě.

Jó ja bych zase pro, aby se zavedly opět povinné přehlídky a dodávání čelistí z černé zvěře a zvěře obecně a pěkně časté opakované chyby trestat, aspoň bych věděl na co OMSu přispívám. A takové to propisování MH, kdyby se přestalo tolerovat, to by byla sláva. Možná by se pak pročistil vzduch ještě lépe než celostátní komise pro ZK z myslivosti. Nynější bordel v těchto věcech je nad kupování nějakých zkoušek

Autor: František Dušák | 03.04.2011 10:31
Martine, nevím vo co go. Prostě neudělal zkoušky, to znamená že jsi ho dobře nepřipravil. To že má brigády je asi tak jako dříve "Soudruh je v kolektivu oblíben, své povinnosti si plní, ale že je tupý, to mu odpustíme, protože takové soudruhy potřebujeme." Autoškolu také nikdo nedostane za to, že umyl hodně aut, ale za splněné testy. Já osobně bych byl pro, aby zkoušky z myslivosti byly podstatně tvrdší a zkušební komise by byly celorepublikové aby nedocházelo ke kupování zkoušek. Můj názor. Zda dobrý, či špatný je na zvážení každého. Zdraví F.D.

Autor: rici czech | 03.04.2011 10:27
Naprostý souhlas s figim -jen brigády z nikoho myslivce neudělají.Samozřejmě jsou dost podstatou částí myslivosti ale na druhou stranu dokážou udělat i vcelku velké rozbroje v MS.Né všichni mají tu možnost každý víkend nebo i v týdnu někde brigádničit(rodina práce apod.)Ale to je mimo téma jen tak na okraj:)

Autor: Jindřich Šimara | 03.04.2011 10:05
Já dělal zkoušky před 32 lety a dodnes na to vzpomínám.Museli jsme umět vzorce chrupu různé zvěře,jak dlouho trvá březost,péčí o zvěř atd.Dnes ty znalosti jsou kolikrát velmi špatné a to velice dobře vím o čem mluvím.V kynologiji nekteří nepoznají ani základní plemena loveckých psů.Že dělá brigády v MS je v podstatě u přezkoušení bezpředmětné tam se zkouší znalosti.
Daksle,mladým blahopřeju a nic jsi špatně nenapsal.
Jinak zkušební senát v UH vcelku znám jelikož tam zkouší i známí a nevěřím žeby
byli nějak tvrdí nebo nespravedliví.

Autor: figi | 03.04.2011 08:04
Také netuším, co Daksl napsal špatného.
Nechápu, proč se Martin čílí, a možná je právě to, že adept, který neudělal zkoušku, a kterého jsi Martine učil, velký důvod k zamyšlení. O tom, co jsi ho vlastně učil a naučil.
Je hezké, mít kupu brigád, to mají někteří celý život. Ale o myslivosti neví skoro nic, a to jim vydrží také celý život. Osobně jsem příznivcem vyšší tvrdosti u mysl. zkoušek, protože když mi pak přijde do sdružení nový člen, který zkoušky má, a neví ani, kdy shazuje srnec, a proto ho klidně střelí místo srny, tak jsou mi všechny jeho brigády k ničemu !!!

Autor: Daksl Kopov | 03.04.2011 07:46
To by mě teda zajímalo,co jsem napsal špatně!
A honem se snaž a pokud možno se omluv!!!

Autor: Martin Skřivánek | 03.04.2011 01:58
...

Autor: Zdeněk T. | 03.04.2011 01:18
Já to mám ještě v živé paměti, dělal jsme zkoužky na škole a pro mě to byla asi ta nejtěžší zkoužka, nemyslím obsahově, ale po psychické stránce. V rodině samí myslivci, všichni to zvládli na poprvé, někteří mají i Hosp. zkoužky.
Děda mě tenkát učil a já si nedokázal představit, abych mu musel říci, že jsem to neudělal. Měl možná větší trému naž já. Musím říct, že jsem toho věděl opravdu hodně, a věřte mi že je lepší se učit to co vás baví, jak třeba Prokleté básníky, nebo literatura 19 stol.
Určitě záleží i na komisařích, ale pokud se zkoušející nechytne, tak už mu není pomoci.
Když si na to teď vzpomenu, tak 50% vědomostí co jsem měl před zkoužkou, jsem 2 měsíce po zapomněl. Zůstalo jen to nejdůležitější.

Autor: Daksl Kopov | 02.04.2011 23:44
Musím se také přidat,neboť jsem dnes strávil celý den v senátu.Měl jsem tam dvě želízka.Pavla-syna a staršího syna dívku.Sice je drzá a vzpupná,ale je naše:))))
Byl jsem velice mile překvapen nad jednáním komisařů.Vše v přátelském tónu,žádná nadřazenost a byla vidět obrovská snaha pomoci tam,kde to šlo.
Dva hoši vypadli.A vlastně nevypadli.Bylo jim doporučeno odstoupení a to jen z důvodu toho,že jejich vědomosti nebyly naprosto žádné.Jeden vypadl u dvou zkoušek a musel by opakovat celý kurz.
Tak že jde Martine o to,kolik zkoušek neudělal.Třeba je pravda někde jinde.Počítat s tím že to dostanou naprosto zadarmo nejde.Věř,že jenom brigádou to nedohoní.Ten jeden adept co u nás neudělal nedokázal popsat ani jelení paroh.O ostatním ani nemluvím.Kašlal i na společné akce a jen říkal že to dostane každý.Jasně,hraje v tom roli i určitá nervozita,ale pokud to ví,musí se po nápovědě alespoň chytit.
Tomio,musím dodat že né každý adept měl šanci dostat se do MS na praxi a né káždý také o ni má zájem.Tak že doporučení MS ano,ale především znalosti.
Zdeněk Klubal to napsal také pěkně.
A náš Pavel??Má oproti většině štěstí že vyrůstal v lesácké a myslivecké rodině a hlavně že má zájem se učit.
Rudolfe-děkujem!!! Myslivosti zdar!!

Autor: Rudolf Husák | 02.04.2011 22:05
Přátelé myslivci,dneska úspěšně složil zkoušku z myslivosti nejmladší z Dakslů.Mnozí z Vás ho znají hlavně z Roudné a já mu tímto upřímně blahopřeji,,Myslivosti zdar,, R.H.

Autor: Jaroslav Tatalák | 02.04.2011 17:02
Martine, vyhláška MZ č.244/2002 Sb, §23 odst.3 hovoří:..Pokud neprospěl v jedné skupině předmětů zkoušek z myslivosti,může uchazeč zkoušku z této skupiny předmětů jedenkrát opakovat v termínu,který mu pořadatel zkoušek z myslivosti stanoví nejdříve za 1 měsíc a nejpozději do 6 měsíců od termínu konání zkoušky. A punktum. Jinak se divím,že když byl členem senátu váš člen MS ,že nedal patřičné vysvětlení.(Tréma,špatné vyjadřovací schopnosti ap,)Jinak dávám za pravdu,že náročnost senátů se liší a někdy dost podstatně.Náročnost lze poznat i částečně z toho kolik uchazečů se u daného OMSu přihlašuje. Někde je přehuštěno uchazeči z jiných okresů a jinde mají problém začít vůbec kurz. S pozdravem J.T.

Autor: Zdeněk KLubal | 02.04.2011 13:40
Co k tomu dodat, bud vyší politika do,které třeba ani ty nevidíš....Já jsem člověk besprostřední,ale jsou lidé,kteří rádi kují pikle.Někdy mi zůstává i rozum stát.No co ,jsme národ český.V zákoně je jasně stanoveno jak probíhá oprava a kdy může být provedena a kolikrát.Alespon pokud mě pamět neklame nechce se mi to hledat.Z.K.

Autor: Martin Skřivánek | 02.04.2011 13:32
Zdeňku máš pravdu.v MS jednoznačně velká spokojenost a náš člen byl dokonce ve zkušebním senátu takže to všichni nějak nechápem.

Autor: Zdeněk KLubal | 02.04.2011 13:17
Myslím,že důležité je vědět z kolika předmětů se to kolegovi nezdařilo.Většinou se zkouší oprava do měsíce.Pokud se to nezdaří z více předmětů opakuje se vše znovu.Většina právě starších kolegů zkouší z praxe pokud se adept alespon trochu chytne je vše v pořádku.Hodně záleží na hodnocení z MS,kde vykonával roční praxi.To bylo a vždy to platí za bernou minci.Z.K.

Autor: Petr Havlín | 02.04.2011 11:43
Úplně s vámi pánové souhlasím.Pokud něco neví u zkoušek ze zoologie,tak to není taková hrůza,jako neznalost zákona.A pokud jsou s adeptem v MS spokojení a vědí,že je to zapálený kluk,tak by se to mělo také u zkoušek zohlednit.

Autor: Martin Skřivánek | 02.04.2011 11:09
Tome přesně tak,ve sdružení pak má takový mladý kluk nad sebou starší chlapy,ti mu poradí nebo naopak pokárají a taky pořád učí.myslím že jsou s tím zbytečné ciráty a metr fakt není stejný.

Autor: Tomio | 02.04.2011 11:04
Smutné a zarážející.
Myslivost pokud se o jedná o základní kurz o koníčka, což doposud je. A kdo chce se vzdělávat více má tu možnost. Jsou tu vyšší zkoušky.
Je opravdu zarážející, jak rozdílně se někde ke zkouškám přistupuje.
Jsou předměty, které by měly být důsledně zkoušeny a to je především znalost zákona. Když někteří Vám tvrdí, že lovit kňoura mohou v době lovu bez normovaných stavů.Když nemají žádný přehled o zákonech je to vada, která by měla být napravena. To, že je adept dušený na tom, že nevím, zda husa velká, sedí na vejcích 28dnů, nebo že bachyně metá po 115dnech a to tak někde chodí, je absurdní a ty nervy, každý ví, že pokud něco moc chcete tak to nejde.
Člověk by měl mít nějaký ucelené přehled. Ve většině OMSU doufám, že to takto funguje a u zkoušek co jsem viděl se snaží pomoci, ale člověk občas slyší i takovéto informace a není důvod si je vymýšlet.
Naopak si myslím, že zásadně větší důraz by se měl dát na hodnocení z daného spolku, kde je praxe, tam místní poznají, zda roste nový zapálený myslivec a slušný člověk. člověk zapalený, má chuť se nějak vzdělávat dál a ten druhý už stejně na knížku nešáhne a za rok ví úplné minimum

Autor: Petr Havlín | 02.04.2011 10:52
No já jsem profesí houslista a tak z praxe vím,co s lidmi může udělat tréma.A také je to hodně na zkoušejících jestli chtějí pomoct nebo ne.

Autor: Martin Skřivánek | 02.04.2011 10:45
to jo,víš někdo je víc na práci než na učení a do hlavy to moc neleze,mrzí mně to i proto že se mnou chodil ven a učil jsem ho.měl popsané dvě ty adeptské knížky brigádama ,i na OMS.připadá mi to že to dřív udělá nějaký floutek bohatého fotra než obyčejný kluk.nejde mi to do hlavy protože vím že uměl.

Autor: Petr Havlín | 02.04.2011 10:35
To je pech.Moje zkušenost je,že když člověk po něčem touží a dlouho na to čeká,tak z toho má potom větší radost.Tak ať zabere a určitě to příště vyjde.Jinak když jsem byl adept a chodil pouze s dalekohledem,tak jsem často viděl víc než teď s flintou.

Autor: Martin Skřivánek | 02.04.2011 10:20
Petře u nás (UH) byly vždy zkoušky nějak v březnu a v červnu opravky,letos je to jinak a opravky budou prý až za rok.náš adept co nevynechal ani jednu brigádu neudělal,mrzí mně to.přitom jsem ho zkoušel a docela mu to šlo,ne na jedničku ale udělat to mohl.

Autor: Petr Havlín | 02.04.2011 09:27
Ahoj Martine, pokud já vím,tak třeba na OMS Praha 4 jsou zkoušky vždy dvakrát do roka.Na jaře první termín a na podzim opravný.

Autor: Martin Skřivánek | 01.04.2011 23:56
Je to všude že kdo neudělal zkoušky o lovecký lístek bude opakovat až za rok? opravné zkoušky bývaly vždy co pamatuju tak za tři měsíce.dík