Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Rezignace v myslivosti, aneb rozneste mě na kopytech :-)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 06.04.2011 17:30
Sika byla dovežena na přelomu 19. a 20. století do obory, ve 30. letech se dostala do volnosti. Narozdíl od kamzíka, bažanta, daňka se může křížit s echt :-) původním druhem, proto bych se na jejich chov díval o mnoho přísněji. A v dnešní době těžko někdo uhlídá, aby se vyskytovala jen tam, kde má, proto je lepší nechovat vůbec a podporovat chov jelena evropského.

Autor: Děda z lesa | 06.04.2011 16:50
Invaze cizích živočichů a rostlin v naší přírodě je opravdu alarmující.
Po Francii, Belgii a Británii je Česko čtvrtou zemí, zaplavenou skoro 2.000 (!) nepůvodními živočišnými a rostlinnými druhy - tj.druhy, které jsou v naší přírodě přítomny méně než 200 let.
Některé nepůvodní druhy jsou již tak oblíbené, např.u lesníků modřín nebo kaštanovník, u myslivců bažant, sika, daněk, kamzík či muflon, u rybářů pstruh, siven, maréna, amur nebo tolstolobik, že jejich případná totální likvidace je již nemožná.
K tématu - skončili jsme po dlouhých letech s odchovem bažantů v době, kdy náklady na jednoho uloveného vypuštěného bažanta překročili 1.500,- Kč...

Autor: Ing.Mirek Bergman | 06.04.2011 14:20
Diskuzí o původní verzus nepůvodní zvěři již za posledních 20 let prošlo nespočet a většinou s nulovými závěry. Historicky je z lovné užitkové zvěře mimo jelena evropského, černé zvěře, srnce, zajíce polního, králíka a koroptve vše ostatní nepůvodní(záměrně nezmiňuji šelmy, dravce, ptactvo a vodní pernatou a srstnatou, případně). Kdyby se tedy měly naplnit cíle tzv. ochránců přírody, pak zvěř, které se již po staletí daří v naší přírodě žít a rozmnožovat se jako jsou : daněk, bažant, muflon, sika, jelenec a jesenický kamzík, by měla z naší přírody vymizet. Dle mého soudu by to však byla nenapravitelná chyba a na stavu přírody by se nic moc nezlepšilo, ba naopak. Jinou věcí ovšem je snažit se tuto zvěř dostávat do oblastí, kde proto podmínky nejsou, nebo kde by se mohla¨dostat do nežádoucí konkurence, případně nežádoucího křížení. Proto např. nebudu do míst s pravidelným výskytem jelena evropského tlačit siku, či jelence stejně jako třeba dávat muflona do intezivně zemědělsky obhospodařované krajiny, kde mi pak půjdou škody nahoru jako po černé zvěři. Osobně si myslím, ře v rozšíření přizpůsobivé nepůvodní spárkaté do našich honiteb má pro budoucnost myslivosti a pestrost krajiny svůj nezastupitelný význam. Výjimkou budou úrodné nížiny, kde by spárkatá měla zůstat jen v omezených stavech srnčího a tam se pokusit zachovat a rozšiřovat stavy zvěře drobné.

Autor: Jan Slavětínský | 06.04.2011 06:31
Gordone nerozumím ti, nechápu. Myslivost u nás je téměř celoročně o "kulovnici" . Brokovnici moc nevyužiju...

Autor: Ron Gordon | 05.04.2011 23:39
Pánové, musím s Vámi mírně nesouhlasit.Myslím si, že do naši přírody patří naše původní zvěř. Nedělejme z našich honiteb ZOO. Nebo si myslíte, že takový klokan, anilopa či sob by do naši přírody také zapadli ? Vezměme si příklad s úsilí jakým se nám ochránci snaží navrátit orla skalního do přírody. A co se týče stavu zvěře a chovaných druhů, tak to je více v kompetenci honebních společenstvech než nás nájemníků. Nechtějte mně přesvedčit že myslivost děláte kvůli zisku.

Autor: Radek Chadim | 05.04.2011 19:32
Ing.Mirek Bergman: musím s vámi většinou souhlasit, jen s tou sikou ne. Ta by se měla důsledně lovit a dát se do skupiny nepůvodních druhů a tak k ní také při lovu přistupovat, protože se kříží s původními jeleny evropskými.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 05.04.2011 18:56
Dík za info, i já jsem to odhadoval, že na plnou introdukci nepůvodní zvěře je třeba počítat tak s 20 - 25-ti lety.

Autor: Jan Slavětínský | 05.04.2011 10:06
- Bergman - Muflona jsme vysazovali v roce 85 ještě za hluboké totality. Tenkrát se to podařilo protlačit za velké podpory okresu (ČMS).Byla to akce,která zaměstnala spoustu lidí. Všechno tenkrát hodně záleželo na posudcích o vhodnosti honitby,terénu a veterinárním rozhodnutí (motolice atd). Podařilo se přesvědčit i Státní lesy, co by hlavního držitele pozemků - st.lesů.Byla to jiná doba,možná pro tyto věci lepší a s nějakou jistotou dopředu... Asi 5 let zpátky byla lokalita prohlášená za Přírodní park i s muflony.Honitbu dnes vlastní LDO i s výkonem práva myslivosti, tak že si škody řeší na domácí půdě. Škody na porostech od muflona byly a jeden čas se i řešily snahou snížit zvěř na Min.stavy. To je fakt...
Co se týče vypouštění daňčího, tak rozhodujicí slovo v celém tom běhání s papíry mělo HS a souhlas honebního starosty.U nás jsme byli průkopníky a když jsme zvěř po navršení NS začali lovit, tak se postupně začaly rozhoupávat okolní nedůvěřující honitby až jak dopadnem se zvěří my a začaly kolem dančího jednat. V současné době je vypouštěné dančí ve třech okolních honitbách,kde zatím nemají splněný NS. Je to zvěř ,které se v naší lokalitě ,terénu a skladbě dřevin daří. Ztráty na zvěři nejsou téměř žádné. Za celou dobu jsme řešili pouze dva sražené kusy autem. Drobná pernatá zvěř z naší oblasti téměř zmizela a není šance. Zajíc se mírně zvedá ,hlavně od té doby, co vypouštíme na oživení krve. U nás ten vypouštěný zajíc přinesl výsledky a lehce se stavy "zmátořily". Letošní pouštěné zajíce jsme pro přehled označkovali do slechů, tak jsem zvědavý na jejich pohyb... Všechna ta práce a ty peníze,které se každoročně nastrkaly do bažantů ,tak za těch 20 let nepřinesly nic... Lovu

Autor: Ing.Mirek Bergman | 05.04.2011 09:15
Honza Slavětínský - zajímalo by mě, jak na to u vás reagovali ochranáři a St. správa myslivosti. U nás v Beskydech jsme se svého času pokusili dostat zpátky do hor muflona (který zde před ještě 20-ti lety ve volnosti byl), ale nakonec to nešlo přes státního vlastníka honiteb pro blokaci Správy ochr. přírody ochraňující jakousi neznámou bylinku protlačit. M.B.

Autor: Ellhenicky | 05.04.2011 09:01
Jak bylo řečeno, je to vše v lidech.Kde se žije ze zásluh a z doby bývalé jde MS do kelu. Vždy musí být pár nadšenců, někdo říká blbců, kteří to táhnou a pak jen záleží, zda se další přidají či ne. Jako člen výboru vždy při schůzi vyzvu rejpaly, kteří jsou asi ve všech sdruženích, aby se vyjádřili k projednávaným věcem veřejně na schůzi, protože za bukem jsou chytří a ví jak na věc. Někdo odsuzuje brigády jako přežitek. U nás máme tři naplánované a hromadně organizované pro obec, příslušné ZD a opravu klubovny. Od těchto akcí jsou oproštěni důchodci, ale někteří stále dochází,moc toho neudělají nikdo to ani nechce, ale všichni jsou rádi, že jsou mezi námi a dokud budou takové vztahy, tak to nebude špatné.

Autor: Jan Slavětínský | 04.04.2011 20:53
Kolego Bergmane,přesně touto cestou jsme se před léty dali...Lovu

Autor: Zdeněk KLubal | 04.04.2011 20:29
Nevím ta predace bude asi nižší než v polní honitbě,ale co je důležité neni tam žádná levná chenie.Ta právě má největší vliv na drobnou.Řekneme si desikace jo jenže,když pominu chemii,randap a pod vše zelené pryč a začíná monodieta a to je počátek konce.Když na vesnicích byl každý zelený prosluněný palouk a mokřina plná žab a bahnáku tak dnešní zemědělec urve pro to aby se nějak uživil i poslední metr.Je to i tím,že většinou dnes rozhodují lidi,kteří věci vůbec nerozumí a tim jde o dotace,které jsou a mají být pro dobro přírody,ale opak je pravdou.Viděl jste někdo květnaté louky po pasení čtyřista hlavých stád krav?Já ne.Ve městě je zvěři lépe.Z.K.

Autor: rici czech | 04.04.2011 20:14
Ivo nikdo tady nerezignuje to by jsme celou myslivost mohli pověsit na hřebík ve stodole.Vesměs všichni jsme napsali své zkušenosti bohužel a to mě mrzí vesměs negativní.Skoro všichni co se snažili o vypouštění bažantů se shodli ,že to nemělo valný ůspěch.Pravdou je že myslivost se mění to je také svatá pravda jak napsali kolegové viz.níže.Já osobně provozuji a provozoval jsem myslivost v čistě polních honitbách a pro mne je a bude drobná pořád zvěří hlavní.Ono pro mne je zážitek když mi ohař vystaví zajíce a bažanta v místech kde bych to nejméně čekal:-) Ale pořád mi vrtají hlavou ty stavy drobné u těch velkých měst a průmyslových aglomerací kde se o ni nikdo nestará a stavy jsou tam vcelku velmi slušné přitom predační tlak je tam velmi silný a o civilizačních faktorech nemluvě.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 04.04.2011 18:46
Chlapi, zapomeňme na rezignaci a zamysleme se nad tím, co vlastně dnešní honitby té které zvěři, pro její nejenom přežití, ale zejména pro populační vývoj nabízejí, a také, jak se budou vyvíjet v horizontu 10 - 20 ti let. A podle toho plánujme jejich budoucnost. Kdysi se vyhlašovalo, že poručíme větru dešti, dnes nejsme schopni poručit ani zemědělskému podnikateli, že např. "tím levným syntetickým jedem nesmí osiva postřikovat, neboť nám s jistotou vyhubí drobnou".
Je třeba uvažovat, že tam, kde např. drobná zvěř řadu let nenarůstá (třeba i pro nadměrný výskyt černé) a její zachování ztrácí smysl, pokusme se dostat do polních honiteb třeba spárkatou, která tam nikdy dříve nebyla (např. sika, muflon, daněk), ve svém výsledku to bude levnější než opakované vyhozené investice za bažanty a koroptve, které se už v dnešní krajině neudrží. Taková zvěř se časem srovná i s přemnoženou černou, myslivecké vyžití dostane novou lákavější dimenzi a vynaložené náklady se vrátí už s prvními poplatkovými lovy. To, Že to ochranáři nestráví proto, že to není původní zvěř bych až tak neřešil, jako mnohde jinde si za čas na to zvyknou, neboť jim nic jiného nezbude. M.B.

Autor: Radek Chadim | 04.04.2011 15:38
Nedávno na Myslivost-lovectvi.cz dal někdo mimotématické video s F.R. Čechem (http://www.youtube.com/watch?v=CtzQDantj6A), jak tam v rozhovoru komentuje politickou situaci. On tam v jedné části říká: "Musíš tlačit na druhou stranu vrat, já nevěřím na vítězství, ale musíš tlačit na druhou stranu, aby se to udrželo v rovnováze, jinak by to dopadlo (špatně)...", a tak je to i v myslivosti a s lidmi, kteří nevěří nebo nechtějí pro věc nic udělat. Vděku nebo pomoci se málokdy za své činy v tomto oboru dočkáš, jak mezi civilisty, tak mezi kolegy myslivci (ti aspoň nic nenamítají), ale když z konání mám nějaký příjemný pocit, tak to udělám, protože když to neudělám já, tak nikdo. Já například za poslední měsíc uklízím bordel z honitby - černé skládky. Mám poměrně veliké štěstí, že obecní představitelé jsou tomu poměrně naklonění, a mám to kam odvážet. Ale když vidím ostatní spoluobčany, jak se na mě dívají, tak mám pocit, že si právě prohlíží nového uchazeče o ubytování v psychiatrické léčebně, ale možná je to jen můj pocit. Ale právě já musím tlačit na druhou stranu vrat, aby se bordel dál alespoň nerozšiřoval, když nejde úplně eliminovat :-).
Jinak mně rezigance poměrně přepadá, když na mě se sousedního lesa na jaře vylézá rok co rok velké množství divočáků, co ještě navíc chodí v dostatečně bezpečné vzdálenosti :-) - to si pak říkám, proč to střílím, když to nemá žádný vliv a druhý rok je to to samé, né-li horší, to nemá žádnou cenu, protože ať ulovím 5 nebo 10, je to jedno :-). A právě teď je to na to správné období :-).

Autor: Vrba Frantisek | 04.04.2011 14:37
Po přečtení příspěvku pode mnou mám dojem že jsme všichni z jednoho M.S.Jen optimismus Honzy S.to nějak narušuje.I my jsme vysadili muflony a naší sousedi danky.Po 4 letech péče v aklimatizační obůrce jsme zvěř vypustili a rok nato převzal větší část obou revírů N.P.Podyjí.Daněk a muflon jsou prohlášení za nepůvodní a jako takový zlikvidováni.Ostatní spárkatá nedopadne lépe. Pokud jde o drobnou,pár zajiců ještě přežívá. Já se ted druhým rokem pokouším o odchov bažantů.Protože ve sdružení to nějak vázne dělám to více méně sám,a nějaké výsledky se snad dostaví. F.V

Autor: Erika Doležalová | 04.04.2011 13:59
Jako u všeho a všude - je to o lidech. Nejhorší je, když se snažíte prosadit nějakou změnu (k dobrému, samozřejmě :-)) ale nejde to, protože "Tak se to dělalo vždycky..." takže efekt nula. Podporu máte tak možná někde za rohem, kde si všichni společně zanadávají, ale "veřejně" to neřekne nikdo :-(

Autor: Ivo Ondráček | 04.04.2011 11:21
Díky, jsem rád za rozumné odpovědi. Naštěstí tady nepláču nad vlastní honitbou a sdružením! Spíš nad celkovým pocitem, co je cítit jak z webu tak např. z honů apod. U nás jsme přešli do velké ofenzívy a jde to. Sice je veškerá práce na 3-5ti lidech, ale jde to! Posedy a krmelce jsou po letech (a dvou letech věčných brigád) zase v cajku, zlepšila se síť přikrmovacích zařízení, vhodná místa zarůstají novou krytinou... Škodná je diskutabilní, ta snad zbraní a sklopcem na únosnou mez ani utlumit nelze, alespoň zimní obnovy o tom vypovídaly...Na druhou stranu, bez aktivního lovu by ten stav byl ještě dvojnásobný, takže aspoň tento efekt je. Za naše sdružení mám tedy pocit a vyhlídky velmi optimistické, spíš ten celkový obrázek...

Autor: Karel poslík | 04.04.2011 09:58
Ivo, mě podobné depresivní pocity úzkosti a beznaděje také občas zachvátí, zejména po schůzích, nebo v pondělí ráno. Moji cizokrajní spolupracovníci v takových případech používají doporučení „ Don´t worry“ nebo „take it easy“ . Hlavu vzhůru. Vsaď se , že když si to v klidu, bez pocitu nihilizmu a beznaděje probereš všechno znovu, najdeš něco pozitivního. Vzpomeneš na člověka, který je alespoň trochu optimista, nebo na nějaký dílčí úspěch, který poslouží jako precedens pro další počínání. Máš pravdu – když chceš od lidí pomoc a jim se nechce, vymyslí nad půllitrem spoustu důvodů ,proč je to zbytečné. Určitě mezi nimi sedí alespoň jeden, který by se nechal přesvědčit i k vymýšlení způsobů, jak z toho ven. Hodně štěstí při hledání správného spojence. Karel

Autor: Petr Pořádek ml. | 04.04.2011 08:56
V tomhle máš naprostou pravdu, tam kde je nastaveno vše jako dobrovolná činnost, kde veškerá mysl.činnost je na uvážení členů se většinou nikdy ničeho nedosáhlo a ani nedosáhne.

Autor: Jan Slavětínský | 04.04.2011 08:53
Ivo, každý z nás má nějaké zkušenosti, které řekne. To neznamená, že když jsme u nás "rezignovali" na vypouštění bažantů , že sedíme s rukama v klíně a vzpomínáme na staré doby. Já na staré doby vzpomínám rád,ale hlavně rád vzpomínám na ty chlapy,kteří už tu nejsou a na zážitky s nimi.To je prostě historie.. U nás na Vysočině v 700 m nm.bažanta nahradila zvěř jiná, které se tu daří a její chov má výsledky.Byly to investice, které měly cenu. V 80.letech jsme ve spolupráci tří MS vypouštěli v kopcích muflona, u kterého každý rok jsou na okresní přehlídce zlaté medaile. Dnes je sice kopec honitbou LDO ,ale ta zvěř tam drží. Před osmi roky jsme v MS šli do daňků a během pěti let jsme byli na NS a tuto zvěř lovíme podle plánu ve všech věkových třídách. Mění se doba, mění se krajina, podmínky, zákony, možnosti a přibývají zkušenosti.Zkušenosti dobré i ty horší. Nic víc. Když to tak vezmu kolem, tak tu vlastní myslivost dělám od začátku pořád stejně. Akorát přibývají noví lidé a různí lidé poznamenaní touto dobou a s nimi i názory + peníze a možnosti...

Autor: František Dušák | 04.04.2011 08:33
Ivo, tak já tedy začnu. Myslím si, že to není až tak zlé (ovšem jak kde). Ale podle mého je nejdůležitější začít sám od sebe. Já příkladně, protože jsem až nekritickým milovníkem původních dřevin, jsem si sehnal odkopky brslenu a dřínu, vysázel je různě po honitbě, ze starých oplocenek si nastříhal pletivo a oplotil, aby to ty "červené kozy" nespásly. Vše sám a bez publicity, ta publicita přišla až když vše nádherně rozkvetlo. Výsadba stromků je u nás pořešena, každoročně cca 30 000 sazenic pro Městské lesy, upozorňuji ZDARMA. I když vlastně ne zdarma, protože máme nájem za hubičku. Tlumení zvěře myslivosti škodící je snad vnitřním apelem každého, kdo užívá honitbu. Pokud ne, je něco špatně už ve vztazích v MS. Já osobně jsem nepřítelem každého "musu" a jak mi někdo řekne musíš, tak jsem naježený a jdu většinou kontra. Zkus stromky, sklopce, zajíce pořešit s pár kamarády a pokud jste dobrá parta, tak tě v tom ostatní nenechají. Jestliže tě v tom nechají plácat samotného, tam už opravdu nic nepomůže. Zdraví F.D.

Autor: Ivo Ondráček | 04.04.2011 08:03
A že ty případné reakce asi budou stát za to, ale nedá mi to!:)
Mám neodbitný pocit, že českou myslivostí vládne rezignace a defenzíva na všech frontách. Mysl. činnost se skládá z nostalgického vzpomínání na staré dobré časy a z lovu černé, případně srnců atd.
Už to je na webu i v osobním kontaktu vidět léta. Ano, částečně reaguji i na svoje druhé vlákno a mnohá starší:) Je to stále stejná šablona: Budem chovat bažanty! - to nemá cenu ty sežere škodná. Tak budem vypouštět divoký zajíce - to nemá cenu ty utečou! Budeme lovit lišky - to nemá cenu místo nich přidjou jiné! Budeme poctivě lovit srnčí - to nemá cenu, stejně je jedno co střelíš! Nainstalujem sklopce - to nemá cenu do těch se nic nechytí! Zasázíme pár stromků - to nemá cenu, ty posečou cepákem! atd.
Jak říkám, vychází z toho takové: "Všecko to nestojí za nic, nelíbí se nám to, ale nebudeme nic dělat, radši budem hudrovat že nic nemá to cenu...
Pravda někde našli řešení, mají v revíru divočáky a veškerá činnost se se slzou v oku otáčí kolem jejich lovu.( Za tuhle větu skončím na hranici:)