Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Myslivost za 1 republiky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Posluchac | 23.04.2011 09:07
Pane Skřivánek.

Nejdříve si zjistěte, zda-li u vás byly realizovány pozemkové úpravy.

Vlastník pozemku pak poprvé může žádat zdarma vytýčení a zpřístupnění daných pozemků. Vytýčená a nezpevněná cesta je už komunikací. Cesty většinou po poz. úpravách vlastní obce, tak požádat o zajištění vytýčení je, a ty dále žádají pozemkový úřad.

Jinak jsou užívané zemědělské pozemky zařazeny do tzv. půdních bloků v evidenci LPIS a takto evidovány na zemědělských agenturách.

Nebojte se strašení, že dosavadní uživatel přijde o dotace, když mu pozemky přeberete. To je nesmysl a riziko podnikatele.. A samozřejmě zjistit, jakou smlouvu má vlastník uzavřenou s uživatelem a jakým způsobem ji ukončit. Dohodou, či poukázáním na nedodržení smluvních podmínek.

V návrhu Občanského zákoníku snad s platností od příštího roku je paragraf, který má umožnit zpřístupnění pozemku vlastníkovi i bez existence přístupové cesty.

Dále si zjistěte obvyklou výši nájmů v daném katastru. Minimální, úřední nájemné (vlastník ale musí o nájem žádat) se vypočítává dle bonity půdy a činí 1% z ceny za ha. Tj. řádově do 1000 Kč/ha, u nás 470 Kč/ha.

U nás bývalé JZD platí skoro polovinu toho plus danˇ z pozemku, co soukromí zemědělci.

Pak si nejlépe zajděte na zemědělskou agenturu a tam se zeptejte, co byste na dané pozemky mohl čerpat za dotace na plochu, předpokládám bez chovu hospodářských zvířat.

Bez evidence jako fyzická osoba nepodnikající v zemědělství můžete ze dvou základních dotací SAPS a TOP UP, čerpat tzv. SAPS, to je evropská platba. Za rok 2010 evropská platba činí 4060,80 Kčˇ/ha.

Možná zjistíte, že dané pozemky se nachází v tzv. znevýhodněných oblastech, označení LFA (svažité, vyšší nadmořská výška). Tam jsou na plochu další významné příplatky.

Hezké velikonoce přeji.

Autor: Martin Skřivánek | 21.04.2011 08:49
Pane Posluchač můžete mi polopatě říct jak podle Vás dnes může zvýšit stavy drobné obyčejné sdružení kde nikdo nemá na pronájem celých lánů aby byly ladem.berte v potaz že musíme respektovat co si chce dělat ZD.napište mi to .dík

Autor: Posluchac | 21.04.2011 08:41
Pro A. Straku.

Ukažte mi, kde jsem vás nazval lidolovcem. A v Brně jste studoval u normalizačního profesora Hromase - tu myslivost?

Vám nepřipadá zvláštní, když se k selské myslivosti vyjadřují lidé -lovci, myslivci-koníčkáři, kteří neumí drobnou zvěř?

Nebo vám připadá z mysliveckého hlediska normální, když myslivec nechává zemědělské pozemky ve sceleném lánu, a nepřebírá je přeplacením nájmu (když nechce vlastnit půdu nebo nemůže) nešetrně hospodařícím zemědělcům? Vždyt dotace na plochu nejsou podmíněny intenzivní chemizovanou produkcí, nemusíte je ani osévat, můžete je nechat ladem. Samozřejmě s dodržováním zásad správné zemědělské praxe.

Autor: Antonín Straka | 20.04.2011 14:41
Pro Posluchače - Ani jsem snad nechtěl reagovat, anžto to asi nebude mít efekt, přesto pár vět:-D. Aby jsme si vyjasnili vše hned nazačátek - pane kolego, jsem sedlák, mám vystudováno MZLU v Brně a ESAP v Toulouse, jsem členem ASZ, z ČMMJ jsem pod dojmem vedení Ing. Palase vystoupil, vlastním statek a aktivně na něm hospodařím, 13 let se aktivně věnuji myslivosti. To aby jste mě hned nenazval lidolovcem:-D a komunistou. Také si myslím že ne všechno v odvětví myslivosti je v pořádku, zákon také není dokonalý. Ale to co píšete, jsou z 99% cinty a hovadiny. P.S. V Anglii jsem byl také a mám přehled o tom jak to tam funguje, srovnáváte nesrovnatelné. S pozdravem Ing.Antonín Straka

Autor: rici czech | 19.04.2011 22:15
Bože ,že jsem ten článek zakládal.Hodte na něho sít.Já si dám nitroglycerin pod jazyk a jdu spát -zítra musím budovat kapitalizmus:-)

Autor: Posluchac | 19.04.2011 21:55
Takže pro Myslína. Vaše maloměštácko -komunistická závist vám nedovolí pochopit, že myslivost začíná na poslední loučce, od metru čtverečního.. Musíte se o ni starat, aby na loučce byly byliny, aby zvěř měla kvalitní paši..

Jenže když na ni rádobymyslivci nechají stříkat kejdu, či aplikovat strojená hnojiva a loučku nechávají bez povšimnutí v JZD i s dotacemi....

Vy (Myslíne) jste zřejmě chtěl primitivně opětovně operovat s min. výměrou honitby, že?? S tím neobtěžujte, když zužujete katastrofální stav české myslivosti jen na ni. Máte i jiné argumenty?

Myslivost se posuzuje dle kvality a úspěšnosti chovů drobné zvěře. Tedy na selskou myslivost současní lovci -koníčkáři nemají ani náhodou...

Pokud děda z lesa za několik desítek let rádobymyslivosti prohlásí, že končí s bažanty, protože jsou drazí..Přitom v Anglii vlastníci -myslivci na nich vydělávají:))))))). Ale že si tam nezavedli komunistická rádobymyslivecká sdružení, aby si zničili honitby:)))

Takže u něj (dědy z lesa) se nedá ani mluvit ani o myslivosti.Také kde se ji měl naučit, když myslivostí opovrhuje, a komunistický svérázný lov -přecházení cizích pozemků bez povšimnutí, vytváření podmínek pro zvěř je španělská vesnice.

Jsem zděšen, jaký ,,výkvět'' se promenádí v ukradených honitbách. Přečtěte si, co o vás prohlašují myslivci, o vás lidových lovcích z ČMMJ.

Je to děs, jak vás odsuzují.
Vyjádření jednoho mladého myslivce o lidových lovcích z ČMMJ:

http://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/Myslivost/2011/Duben---2011/Vyznam-keru-v-biopasech.aspx?threadid=8134

Cituji:
,,Fungování většiny mysliveckých sdružení a priority jednotlivých členů bych shrnul asi takto: maso, chlast, povolenka k lovu, můj žebřík, můj srnec. O nějaké odborné způsobilosti těchto fousatých pánů myslím není třeba diskutovat. Už nevím který z nich se mi chlubil, že zkoušky z myslivosti vykonal díky zodpovězení otázky, kdy se konala VŘSR.''

Hezký večer přeji a doufám, že se jednou do naší ukradené honitby vrátí po odchodu lidolovců myslivost. Už je na čase.

Autor: Ellhenicky | 13.04.2011 16:27
Vyzval jsem Vás, aby jste na Bohouška nereagovali, ale nedá mi to, abych selského synka nepožádal o sdělení, co on dělá pro zemědělství.Pro myslivost nedělá nic, pouze kecá. Se zemědělstvím je na tom stejně. Má pár kusů dobytka na maso, který je po celý rok kolem chalupy na pastvě.Na dráty sloužící jako ohrada,natlučené ve stromech jsem ho již upozornil. Kdyby nebylo dotací tak musí Bohoušek, umřít hlady jako jedna z jeho kravek na pastvě. Bohoušek toho rukama moc neudělá, spíše hubou.Znám ho přes 20 let,proto vím co říkám. Nyní sice praskne vzteky ale je to skutečně má poslední reakce na jeho stále omílané bludy. Přesto, že je vyučený zedník, tak má barák na spadnutí a s hospodářstvím to není o nic lepší a včíl se třeba po.....

Autor: Radek Chadim | 13.04.2011 15:57
Pane Posluchač 2, vaše příspěvky čtu rád, obzvláště, když je mi smutno, protože po nich je mi zaručeně veselo :-).
Nevím, kde žijete vy, ale v našem HS ze zhruba 20 lidí je pouze jeden, co dělá v zemědělském družstvě (a to jen v sezóně). Ono je to totiž stejné, jako za první republiky - zemědělci na to nemají čas, ani chuť - někde vysedávat po večer, nocích a ránech, chodit zvěř krmit a vykonávat další činnosti s myslivostí související - většinou nezájem - BOHUŽEL. O myslivcích si myslí, že jsou to blázni, co jim všude staví překážející kazatelny (tedy o mě si to myslí určitě a oprávněně :-)) a nestřílí dostatečně divočáky (to si o mě myslí taky, ale tentokrát neoprávněně). Bohužel se o myslivost nestarají skoro vůbec, takže ani netuší, jaký je zákon a jaká je realita - což je jejich mínus, já být zemědělcem, tak vysoudím na státu takový peníze, co celé družstvo za 30 let nevydělá. Za další - vztah myslivec-zemědělec není jen my pěstuje, vy lovte, když člověk s těmi lidmi bydlí v jedné vesnici-na jedné ulici, tak se snaží, aby se nemusel pořád s nimi dohadovat o tom, kde zase co divočáci poryli. Mě jako vlastníkovi pozemků nestojí zajíc za to, abych si rozhádal půl vsi, protože všude naprat remízky a biopásy a pak zjistit, že těch příčin úbytku drobné bude mnohem víc, a které těžko kdy ovlivním, nemá cenu.

Autor: Josef Hanzlík | 13.04.2011 13:58
Jo diskotéku,tak proto on mi připadá jako pernamentně zhulenej!Selskej synek jak fík!!!

Autor: Milan Soukup | 13.04.2011 13:50
Tenhle expert na myslivost je znám už skoro všude :-), jmenuje se Bc.Nekola a provozuje diskotéku v Břehově, kde má pár hektarů. Založil remízek :-), teda natahal větve na mez a čeká, až tam ptáčkové naserou semínka a remízek vyroste z toho bordelu :-):-). Sem tam přes těch pár hektárků přeběhne zajíc, což vykládá jako svoje úspěchy v chovu drobné zvěře :-):-). Myslím, že není třeba se kvůli němu vzrušovat, už Gausova křivka ukazuje zastoupení extrémů v polích vlevo i vpravo od středu, ale taky ukazuje, v jakém počtu :-):-) a významnosti :-):-). MS

Autor: Josef Hanzlík | 13.04.2011 12:37
Jestliže tady tenhle Posluchač2 napadá myslivce,považuji to za útoky i na sebe a tudíž prohlašuji,že tento člověk je srab a pro mne je to jen cikán házející kameny na projíždějící auta přes vrata.
Tak hrdino,jak se jmenuješ a co normálního děláš pro dosažení svých cílů?(Mimo to,že tady trapně otravuješ poctivé lidi,kteří makají a neparazitují jako ty na daních ostatních)

Autor: Zdeněk Ondruch | 13.04.2011 12:17
Doba, kdy sedláček oral s kravkou je nenávratně pryč, to by si měl Bohoušek uvědomit. Hospodařit se tak v dnešní době nedá, ale je to pochopitelně můj názor.Z

Autor: Jaroslav Dozbaba | 13.04.2011 09:57
Pan Nekola zřejmě žije v iluzi, že každý netouží po ničem jiném než seknout s prací, vybrat z JZD všechny pozemky a začít se zemědělstvím, jen to zlé JZD mu to nechce umožnit. Což mně jen utvrzuje v dojmu, že sám nikdy nehospodařil. Když se dneska stěží uživí větší podniky, pro malé zemědělce by to byl onaprosto sebevražedné. Zajímavá je taky představa, že prvorepublikoví drobní zemědělci měli čas na něco jiného, než na pole a na dobytek...

Autor: Milan Soukup | 13.04.2011 09:42
Jsem rád, že konečně vím, kde si můžu napást kozu :-):-):-):-). (Krajinné prvky plnily i sociální funkci, když zde sedláci nemajetným lidem umožnovali si sušit seno, pást kozy.)

Autor: Posluchač 2 | 13.04.2011 08:33
Jak to řekl jeden starý komunista lidový myslivec. O své 3 ha půdy se nestarám (nechává je zdevastované v bývalém JZD), jako podobně mí kolegové z MS..

Poněvadž to je starost a práce. ¨Jednodušší je spolu s kolegy z MS věnovat se myslivosti:)))

Geniální přiznání, jak svérázně si mnozí z vás vykládáte myslivost, a vlastně jen lovíte.

Uznávám, že je od některých současných lovců odvaha přiznat se,že nejsou z mysliveckýc rodin, když zde píší o myslivcích ze selských rodin.

Nicméně pro některé z vás, nepřipadá vám jako rouhání tuto myslivost, která měla světový ohlas na rozdíl od současného postkomunistického lovu, kritizovat za to, že údajně se myslivci -sedláci nestarali na svých pozemcích o zvěř, když druhou stranou přiznáváte, že byli v honitbách od rána do večera na rozdíl od vás?

A že si lovili na svém? To závidíte myslivcům -sedlákům ještě dnes?

A co takový děda z lesa, s desítkami let zkušeností ,,myslivosti''
, který neumí bažanty (natož koroptve)?

To se musíte v honitbě občas ukázat, šetrně sklízet zemědělské pozemky, nestříkat po zvěři pesticidy, vytvářet remízy, na lukách neppoužívat strojená hnojiva jako lidoví myslivci z bývalých JZD, sázet plodonosné keře a stromy jako sedláci, meze ...

Krajinné prvky plnily i sociální funkci, když zde sedláci nemajetným lidem umožnovali si sušit seno, pást kozy.

Současní transformační nástupci bývalých JZD zemědělskou půdu z cca 90% nevlastní, a kdyby současní lidoví lovci z MS měli o honitby zájem, tak jim za 20 let po listopadu tu půdu přebrali a vykonávají tím řádně myslivost na zemědělské půdě.

Je pak žalostné, když nejste mnozí myslivci (jen lovci), ale zbraně jste nakoupili, a vnucujete se pak na pozemky, které nemáte ani pronajaté.

Postkomunističtí lovci z MS nemají pronajaty i stovky ha pozemků v honitbách, které jsou tzv. přičleněny, díky min. výměře 500 ha, a tak vlastně hromadně některá lovecká sdružení provozují újednictví a pytlačení posvěcené státem.

A sami přiznáváte, že i vaše ,,péče'' o srnčí stojí za prd, když je tak nekvalitní vůči dobám z 1. republiky.

Což jen potvrzuje přemnožení spárkaté, o zvěř nepečujete.

Tzv. škodnou řádně netlumíte. Neviděl jsem současné MS lovců, aby podobně jako myslivci -sedláci za 1. republiky jste v zimě šli všichni tlumit lišky.

Současný problém je v tom, že zvěř patřila v dobách největší slávy české myslivosti za 1. republiky vlastníkům, a pokud chtěli mít i drobní vlastníci -nemyslivci (domkáři, chalupníci) výnos ze společenstevní honitby, všichni se zapojili, starali o honitbu i takto.

Tj. společné hony na lišky, společné lovy srnčí,poněvadž ta ničila lesy.

Ale vás lesy nezajímají, vám nepatří.

Už dnes je spočítáno, že obnova lesů po okusu, ohryzu od přemnožené srnčí od zločinem vzniklé tzv. lidové -komunistické myslivosti, bude trvat minimálně 50 let.

Autor: Karel poslík | 11.04.2011 12:46
Jako kluk jsem často poslouchal dědu ( ročník 1890) a jeho kamarády, když vzpomínali na staré časy. Sedláci hospodařili myslivecky na svých pozemcích, kteréžto podnikání mělo podobu dnešních společenstevních honiteb. Lovil se zajíc a srnčí. S předpisy si nikdo hlavu moc nelámal, zajíců bylo dost a byli jejich. Když se zapřáhlo a jelo se pro zelený, flinta u toho nechyběla. Pokud v jeteli zapanáčkoval zajíc, měl smůlu. Zajíci se prý často lovili individuelně i v noci a max dvakrát do roka se dělal malý zaječí hon.Na jiné způsoby lovu a myslivecké vyžití sedláci čas neměli. Za dlouhých a tuhých zim se předkládalo trochu sena a soli. Ostatní péče vedla pouze skrze broky č. 6. Také se nemilosrdně hubilo vše co sneslo označení škodná. Zajímavé bylo, že každý lovil srnce, ale kulovnice nebyla ve vesnici ani jedna. Srnci se vybírali podle toho, který byl na dostřel. V trofejích jsem nenašel ani jednoho bulkaře nebo paličkáře, zato slušné vidláky a šesteráky. Na stěně mi visí jeden šesterák, který měl po vyvržení s hlavou prý, dnes těžko uvěřitelných , 27kg. Dnes máme za sebou desítky let managementu srnčí zvěře, selektivního odstřelu slabých jedinců a na 27 kg mi nestačí ani dva kusy dohromady. Toť jen trochu jiný a dávno zapomenutý úhel pohledu. Zdar Karel. PS: Pana Nekolu nechte svému osudu, vždyť nemusíme číst nutně každý napsaný příspěvek a svoboda slova zůstane zachována.

Autor: Václav Pašek | 11.04.2011 10:25
Jak řekl můj kamarád: potřebuji palnou zbraň, buď zabiju jeho a nebo aspoň sebe! :) V.P.

Autor: Radek Chadim | 10.04.2011 23:01
Nechám ho ještě chvíli se vypovídat. Třeba se konečně dozvím, kdo je lidolovec :). A jeho názor na to, že myslivci se o zlepšení krajiny a tudíž lepší podmínky pro drobnou moc nestarají, i když jsou vlastníky, taky v podstatě platí. Jenže zapomíná, že myslivec je ten poslední, co to může ovlivnit, a opomíjí při tom mnoho aspketů: ekonomických, sociálních a dalších. Jinak nevím, proč svůj mindrák řeší tím, že ho píše na všechny fóra, kam ho pustí.

Autor: Martin Myslín | 10.04.2011 22:05
Koukám, že mne to silvarium dostihlo i zde. S panem Nekolou souhlasím v tom, že zde nemá cenu diskutovat. Kdokoliv a cokoliv řekne stane se autoamticky komunistickým lidolovcem a jezeďákem, který sceluje lány - navíc mu činí potíže i čtení, když opakovaně není schopen pobrat "kádrový původ" dědy z lesa. Jinak za první republiky nebylo růžovo ani v rybaření, pytlačilo se ve velkém a to i ve spolcích, do řek se skoro nic nedávalo (utíkalo to k sousedům), péče veškerá žádná - vždy radost poslouchat vzpomínání mého kmeta. Zkrátka v bleděmodrém to co zde padlo u myslivosti.
Není zkrátka možné chovat zvěř na dvou loukách a doufám, že se tato doba nevrátí. Naštěstí pokud za to bude takto kvalitně lobovat pan Nekola tak jsem pln optimismu. Za méně než týden mne totiž donutil shledat na dnešní myslivosti tolik pozitiv, že pokud by vystoupil veřejně tak má myslivost v ČR dle mého PR vyřešenou.

Autor: Jiří Gabriel | 10.04.2011 21:24
Radku, taky bych se přimlouval o trvalé zablokování. Nikdy jsem k tomu nevyzýval na www.myslivost.cz aby Nekola nedštil síru že ho blokuje Palas a ČMMJ.
S Nekolou jsem se setkal osobně ve Velkém Meziříčí a tak vím že zde logika ani argumenty nepomůžou, nepomůže nic ... snad jen porušení zákona :-).

Autor: Ellhenicky | 10.04.2011 16:19
Radku, jestli můžeš tak zakroč.To už jsou výkřiky chorého mozku. Já za scelené lány opravdu, ale opravdu nemohu.

Autor: Jaroslav Dozbaba | 10.04.2011 11:35
Srnčí a pšenice? To máte opravdu silné myslivecké kořeny... Ptal jsem se, jak to bylo za první republiky u nás. Selské pozemky tvořily honitbu pronajímanou několika pánům z Tišnova, sedláci totiž na myslivost neměli vůbec čas. Čili prakticky stejná situace jako dnes, pozemky byly pronajímány. A ty "selsko-myslivecké kořeny"? Vždycky se říkalo, že jak se sedlák chytne flinty, je s hospodařením konec.

Autor: Posluchač 2 | 10.04.2011 11:08
Je trapné, když rádobymyslivci - tedy vy někteří tady, kritizujete tzv. selskou myslivost.. Když sami té selské myslivosti nesaháte ani po kotníky.

Už jen soustavné zastrašování, anonymní udávání vlastníků, myslivců –vlastníků. Ano to se děje u nás v honitbě, když se ozvete, aby lidolovci z ČMMJ dodržovali normované stavy srnčí, a i jinak nedevastovali honitbu.

Co je po vás za stav v honitbách, za 60 let zločinem vzniklé komunistické myslivosti?

60 let vlastník za vašeho rádoby mysliveckého hospodaření nemá žádný výnos ve společenstevních honitbách (byl okraden a je okrádán) o výnosy z honitby.
To tak křečkujete, nebo hospodaříte ze zvěří tak mizerně?

Srnčí se za 1. republiky redukovala daleko více než dnes, nebyly nesmyslné plány chovů ve volné krajině neberoucí ohled na úživnost honitby(lesa). Chovy spárkaté se realizovaly v oborách (mimo srnčí)…

Myslivcům - vlastníkům různé velikosti lesních majetků srnčí ničila lesy okusem.. Zjistěte si odlovy z 19. stol., 20., 30. let.

Svět vám utekl, drobné zvěři asi nerozumíte, pracovat pro myslivost na polích a lukách odmítáte (viz. scelené lány ještě 20 let po listopadu).

Např. ve Velké Británii díky tomu, že tam neproběhla komunistická kolektivizace (nezpřetrhaná kontinuita), nemají české lidové lovce - nevlastníky půdy a nástupce JZD, tak mají výsledky..

Jak může děda z lesa chovat bažanty (a kde se to měl naučit), když není ze selsko - myslivecké rodiny, apod., před r. 1948, není sedlák, není myslivec, jen loví -takže lovec, a kurs u ČMMJ asi tyto základní myslivecké informace neposkytuje..

V té Británii díky sofistikované péči o divoké populace bažanta a díky citlivému doplňování populace z farmových chovů mají i díky tomu kvalitní srnčí trofeje (multiplikační efekt), poněvadž se srnčí přiživuje v zimních měsících na podávané pšenici bažantům. Pšenice poskytuje bílkoviny nutné ke zdárnému vývoji parůžků.


Takže co je po vás?
Totálně vybitá drobná zvěř. Zdevastované lesy okusem a ohryzem.. I za komunismu už o tom psal Mottl. Současné pytlačení ve velkém, kdy lidolovci záměrně překračují normované stavy srnčí a ty pak na černo prodávají známým, do restaurací. A pak dodnes poskytnutá vyjímka z dob Palase výměrem min. financí, kdy příjmy sdružených lovců ve spolcích (MS) jsou do 300 000,- za rok osvobozeny od daně. Takže nikdy se nepřekročí tento příjem.

V zimě lidoví lovci z ČMMJ nekrmí hladovou drobnou zvěř,
nedodržují kodex ČMMJ, poněvadž ji ani nemohou lovit, tak ji nechávají mnohde vychcípat.

Chtít po rádobymyslivci, aby se jako podobně jako sedlák staral o drobnou zvěř vytvářením mezí, remízů, zdrojů vody, pěstováním plodin..Nezájem.

Naopak sami ve velkém ničí jako velkovýrobní zemědělci i nově vytýčené krajinné prvky, které ti nejstarší komunističtí myslivci sami hromadně ničili jako zaměstnanci JZD, sic příkazem komunistů shora.

Nemá smysl dál rozvádět bídu současné české myslivosti, kam ji přivedli sami rádobymyslivci co nalezli po vyházených myslivcích do honiteb, nemá cenu něco říkat, když ani neznají, nechápou složité vztahy ekosystému kulturní krajiny - honitby.
Zde nemá cenu diskutovat..

60 let rádobymyslivosti pod vedením zkomunizované ČMMJ stačilo pro výstrahu několika generacím a pokračování už raději ne.

Přeji vám hezkou neděli a konečně úspěchy s drobnou zvěří jako měla ve světě selská myslivost.

Autor: Děda z lesa | 09.04.2011 22:02
Česká myslivost č.2 - únor 1927

K úpravě našeho honebního zákona (zasláno kruhům poslaneckým).

...Zákonem musí také býti zakázán další nešvar - střílení koroptví na sněhu v době, kdy trpí hladem a zimou, kdy se k sobě tulí a tísní, aby snáze nepohodu snášely.To není myslivost, to je újednictví hrubého zrna.Místo soucitu s trpící zvěří, místo ochrany v době nouze - krmení olovem.
...Rovněž budiž zákonem zakázáno chytati zvěř do sítí všeho druhu, neboť dají se tímto způsobem schytati celá hejna koroptví najednou.Že takový síťový lovec nepustí ani jednu z chycených koroptví je na bíledni.
...Budiž bedlivě kontrolováno, aby revíry nebyly vystřelovány, aby majitel neb nájemce byl odpověden za určitý stav zvěře, aby byl donucován k tomu, aby se v zimě o zvěř staral a ji krmil a hájil, škodnou pak pronásledoval a hubil.
...Rovněž odstřelovati zajíce na čekání nebo v pekáči není umění a je to nemyslivecké.Jest to prohřešení na stavu zvěře, protože to pravidelně bývá ramlice, která vydrží v pekáči na dostřel nebo která první vychází z lesa.
...V některých revírech jest čekání tak zahnízděno a rozšířeno, že se stává vášní, že jednotlivci se nemohou dočkati 1.srpna - ano, již 31.července zalehnou na pokraji lesa.Ticho této noci je přerušováno bezpočtem výstřelů.Jaká škoda tím vzniká, nedá se ani odhadnouti, zničí se tím nejméně dva vrhy, čili nejméně 6 mladých zajíců.
...Sousedské poměry jsou rovněž opravdu zvláštní a zajímavý stav.Velká většina majitelů a nájemců revírů se dívá na sousední revír jako na nepřátelský - jest to zjev čistě psychologický.Sousední revír jest majetkem cizím, přeběhne-li tam zvěř z mého revíru, jest pro mne ztracena a stává se majetkem sousedovým, který tam má jistě více zvěře než já.To zase budí závist, každý přeje sobě nejvíc.Takové jsou prameny zlé vůle mezi honebními sousedy.Proto se honí stále jen na hranicích z oboustranné obavy, aby soused nemohl kořistit.
...V pruhu určité šířky kolem hranic nešetří se ničeho, odstřeluje se i zvěř nedorostlá.A ta radost, to lahodné uspokojení, když se podaří upálit sousedova ušáka.Hranice revírů bývají v noci hustě obsazeny, někdy jsou podél hranic vykopány díry, teple vystlané, aby střelci z obou táborů netrpěli zimou.Odstřelí se všechno, ať to jest zajíček nebo plná ramlice, srna nebo srně.Jedná se docela dle zásady : z cizího krev neteče ! Nejhustěji bývají obsazeny hranice panského nebo hleděného revíru, kde se zvěř nevytlouká, ale chrání.
...Sousedská nevraživost a touha po cizím majetku nedá spát, nutí ku přemýšlení a povzbuzuje vynalézavost.Poněvadž zvěř nemá v lese dostatek paši, musí na pole.Této vlastnosti se pak využívá tak, že za noci, když zvěř mešká na poli, natáhnou se zradidla před lesem.Nad ránem vracející zvěř pak běží podél nich až k místu, kde končí, tam však dlí v úkrytu střelci, kteří nemilosrdně odpravují vše.
...O dobrých sousedských vztazích nesvědčí ani běžné praktikum, když obsazeny jsou ony hranice revíru, v jehož sousedství pořádá soused hon.
...Vyssavači revírů jsou rovněž majitelé a nájemci, kteří chytají živou zvěř a tuto prodávají do ciziny.Nejen, že jest to jednání nemyslivecké, ale jest to také ztráta národo-hospodářského významu.
NA TYTO MOMENTY BUDIŽ PŘI ÚPRAVĚ HONEBNÍHO ZÁKONA NUTNĚ PAMATOVÁNO !

Pozn.: Asi před dvěma léty jsem podobné články přetiskl na Silvariu B.Nekolovi (když jsem s ním neprozřetelně občas diskutoval).Od té doby jsem komunista, lidolovec z ČMMJ, travič zajíců a příživník, co krade na cizím...
Po tom jeho odhalení teď nemůžu ani spát.

Autor: rici czech | 09.04.2011 17:15
Tak a od Bohouška klid:-)))))))))

Autor: Děda z lesa | 09.04.2011 13:57
Česká myslivost č.2 - únor 1927

K úpravě našeho honebního zákona (zasláno kruhům poslaneckým).

...Každý, kdo žádá o zbrojní pas pro loveckou ručnici, budiž nucen zároveň zaplatiti honební lístek (nejméně na 3 roky).Mimo to budiž majitel resp.nájemce revíru společně s honebním starostou zodpověden za to, že všichni hosté v jeho revíru lovící mají obě listiny v pořádku.
...Nejhorším a snad nezhojitelným vředem myslivosti jest pytláctví, bylo odedávna, jest a bude.Za starých časů byl pytlák trestán velmi krutě.Bez dlouhých okolků byl přivázán na živého jelena, který jej pak ku smrti usmýkal.Dnes rozvoj pytláctví podporuje i naše soudnictví - pytláka přistihnouti při činu podaří se zřídka a nesnadno a když provinilec přijde před soud, vyjde velmi často bez trestu.
...Má-li se myslivost novým zákonem povznésti, musí býti trestní zákon o pytláctví upraven tak, aby tresty byly přiměřeny provinění, aby jejich tendence směřovala k znemožnění pytláctví, aby trestáni byli také ti, kdož zvěř od pytláků kupují, aby byli před soud poháněni i ti, kdož vědí, že ta či ona osoba pytlačí a přece ji chrání.
...Správně poukazují okresní komise, aby čekání na zajíce bylo zakázáno.Dokladů je více než dost, že i dobře zazvěřené revíry byly tímto způsobem úplně vystříleny.
...Trestným by také mělo býti úmyslné, škodolibé ničení vajec koroptvích nebo bažantích.Touha zničiti všechno, z čeho by se druhý mohl těšiti a radovati patří k naší zkažené povaze.
...Docela jinak by česká myslivost vzkvétala, kdyby bylo více přátelských styků mezi majitelem resp.nájemcem honitby s domorodým obyvatelstvem, kdyby toto se nedívalo na zvěř jako na živočichy, kteří se na jeho poli vyživí a z kterých má užitek někdo jiný, třebas docela cizí člověk.Naproti tomu nutno zase přiznati, že v mnohým případech vystupuje a jedná majitel či nájemce revíru skutečně jako pán odpudivě a povýšeně.

Trochu jsem připsal přes oběd, večer tu vychvalovanou selskou myslivost již dokončím .

Autor: Zdeněk Ondruch | 09.04.2011 08:36
Děda mojí ženy mi vyprávěl, že u nás v honitbě před 2. sv. válkou nebylo vůbec srnčího.Srnec se objevil zpravidla ve žně a protože honibu měli většinou sedláci, tak se vím praštili a do večera už byl zpravidla srnec stažený.O nějakém hospodaření ze strany sedláků nemohla být ani řeč.
Ještě horší situace byla na Valašsku(odkud pochází naše rodina),nebo ve Chřibech.Většinou v každé chalupě byla nějaká "živitelka" a tak si lidé přilepšovali většinou protou a jednotvárnou stravu.Z

Autor: figi | 09.04.2011 08:28
Takových článků je plno i ve Strážích myslivosti z těch časů. Tvrdě je kritizován třeba i slavný Vrba, který psal o pravodatných myslivcích a jeho pronajatý revír byl od něj totálně vystřílen, a co živého se objevilo, neodešlo.
I děda mého táty vzpomínal, jak se šlo lovit, s brokovnicemi, a honci táhli po travách mezi sebou provaz, aby nic nepřešli. Co se hnulo, vše se střílelo včetně srnčí.

Autor: martes | 08.04.2011 23:10
Dědo,klobouk dolů.To je špica a,,něco,,platí i dnes.Martes.

Autor: Děda z lesa | 08.04.2011 22:17
Česká myslivost č.2, únor 1927, str.21 :

K úpravě našeho honebního zákona ( zasláno kruhům poslaneckým).
Letošní kritický stav zvěře nutí ku přemýšlení a zároveň volá po úpravě honebního zákona.Starý honební zákon není však tak špatný, aby byl celý šmahem zavrhnut, mnoho se z něho dá vybrati do nové úpravy.
Příčiny kritického stavu jsou různé : (zastručňuji)
...Honební zákon nynější není nakloněn nízké zvěři, třebas doba odstřelu koroptví byla stanovena již na 1.srpna.Za normálních poměrů nebývají kuřátka z druhého líhnutí schopna letu a bývají majitelem nebo nájemcem zbavena v době honební rodičů a jejich ochrany.
...Nynější zákon dovoluje stříleti zajíce již 1.srpnem a tu bývají plné ramlice stříleny při koroptvích honech nejen v srpnu, ale i v září a říjnu.Je chtivost někde vystříleti zajíce již v srpnu a dále provozovati újednictví u sousedů.Jest tedy rozhodně nutno, aby doba hájení zajíců byla prodloužena o měsíc srpen a září !
...Vzpomeňme si, kolik bylo střelců před 10-20 léty a kolik jest jich dnes, kdo se tenkrát hlásil do našeho cechu a kdo se dnes do něho tlačí, kdo jest členem dobrým a kdo příživníkem? Nutno se zamysliti nad tím, že se počet milovníků střelby zmnohonásobil a hlavně nad tím, kdo všechno se chápe ručnice, aby se účastnil tak zvaného honu.Někde se poměry utvářily tak, že rozumní myslivci raději se honům vyhýbají, neboť se nemohou dívati, jak se hanobí ušlechtilá myslivost - a pak mají rádi svou zdravou kůži.Hon zvrhuje se v jakýsi druh rabiátství odrostlých selských synků, tovaryšů či čeledínů.Tady jest hlavní kořen zla, odkud musí vycházeti náprava.
...Z řad střeleckých musí musí zmizeti nepovolané živly, které o myslivosti nemají ani zdání, jímž celou myslivostí je střelba.Budiž zákonem stanoveno, že každý majitel či nájemce musí se podrobiti zkoušce ze základních rysů myslivosti.Zkouška tato budiž podmínkou ku propůjčení práva myslivosti.
...Dalším bodem budiž nutné kontrolování zbrojních pasů a zvláště honebních lístků.Jest neuvěřitelno, jak se v tomto směru hřeší.Odvažujeme si tvrditi, že dobrých 75% střelců honí bez honebních lístků ! Kolik peněz tady každoročně uniká zemské pokladně !

Toliko zatím část dobové ukázky kritiky selské myslivosti z vlastních řad.
Článek je dlouhý (i když dělám jen zajímavé výňatky) a ač jsem rovněž ze selské rodiny, prvorepubliková myslivost mně nenadchla, proto ani návrat k ní.
Pokračování příště...(až bude trochu času).

Autor: Standa Kastan | 08.04.2011 13:44
Taková kniha Myslivců rok v přírodě a další knihy Jana Vrby by měly patřit k poviné literatuře myslivce. Tam se to docela popisuje. Někteří se starali více jiní méně podobně jako dnes. Záleželo podobně jako dnes na konkrétním člověku, i tehdá byli mezi lidmi ti lepší i ti horší. Znalost historie patří ke všeobecnému vzdělání.

Autor: Milan Soukup | 08.04.2011 12:05
Já z vyprávění dědy zase vím, že myslivosti jako takové se na malém městě věnoval: 1. největší statkář (často byl i starostou) 2. pan lekárník 3. pan řídící a jako 4. do počtu měli pana učitele, když si ho pustili mezi sebe. Drobní sedláci a záhumenkáři na to jednak neměli čas, jednak si to nemohli dovolit. Sem tam spíš tak něco upytlačit na přilepšenou. MS

Autor: Václav Sládek | 08.04.2011 11:57
Bylo to tak jak píšete.Znám to z vyprávění svého dědy a chlapů ještě
starších.Když jsem včera otevřel forum Tak to vy padalo že tu chcíp pes.
Berte to tak že nejhorší je srážka s blbcem.

Autor: Jan Slavětínský | 08.04.2011 10:15
Protože tenkrát zvěře bylo hodně,především drobné, tak se opravdu jen střílelo a nikdo to moc neřešil, byl na svém .Každý kdo jel s kravkou nebo s koníkem na pole,tak měl ve voze flintu a vždy něco přivezl domů. Jelikož je "myslivost" krom poplatku za lístek a patrony nic nestála, jen z ní lovem těžili, tak se jim to určitě líbilo ,to věřím. Kdyby tenkrát do zvěře a do péče o ní musel každý investovat, měl nad sebou několik zákonů a vyhlášek, určitě by pamětníci mluvili jinak. Jo, byli nadšenci (feudalové aj), kteří sem dovezli zvěř, zakládali obory ,chovy, dali základy chovům , přinesli určité změny a dali té vznikajicí myslivosti nový směr,nějaké tradice atd. Ti jsou v knihách. O tom by se nechalo dlouze psát a diskutovat, ale já musím ještě makat...Lovu

Autor: Děda z lesa | 08.04.2011 10:10
Mám ve své knihovně staré časopisy - Listy lovecké, Lověna, Česká myslivost, Háj, Lovecké listy, Myslivecká besídka, Lovecký obzor ap., ale mám teď málo času (dělám dřevo na zimu).
Večer se pokusím ocitovat některé dobové reakce na tzv. selskou myslivost, byla opravdu pod palbou kritiky tehdejšími myslivci.

Autor: Josef Šůna | 08.04.2011 09:58
Bylo to tak, mě to vyprávěl otec ročník 1915. Můj děda měl s ostatními sedláky selskou honitbu nedaleko Soběslavi, vlastně naproti Roudné přes řeku. Byly koroptve, zajíci. Srnčí bylo u Maška. Což byl velkostatek v Plané nad Lužnicí. A jak táta říkával, když vystrčilo hlavu z "Maškovo", tak ji nemělo. Koroptve jako kluk chytal do žíňat a nosil do Soběslavi na trh. Lovily se pořád. Děda měl zbrojní průkaz a brokovnici, za lovecký lístek se platilo a to mu bylo líto. Tak vlastně ve "své" selské honitbě pytlačil. Psa měli vořecha a zase vzpomínal na jednoho, který našel v brambořišti zajíce i kdyby byl poslední. Akorát když ho střelil musel být u něj první. To byl obyčejná selská honitba a myslivost, protože zas jak otec říkal, sedlák který se věnuje myslivosti a ta se mu nerentuje příjde na buben. V těchto honitbách to byla normální hospodářská činnost, možná více jak by se dnes řeklo adrenalínová. Jiné to možná bylo v panských honitbách s personálem atd.

Autor: rici czech | 08.04.2011 08:57
PS:Právě proto jsem založil nové téma:-)

Autor: Jan Slavětínský | 08.04.2011 06:38
Psal jsem něco podobného "Bohouškovi" - viz Posluchačovi do "bažantů" . Ale to nemá cenu...

Autor: rici czech | 08.04.2011 06:16
Měl jsem možnost a bylo mi ctí si popovídat s několika pamětníky myslivosti za 1 republiky ,kteří již loví ve věčných lovištích.Vcelku jsem byl udiven co jsem se dozvěděl.V podstatě se honitby pronajínaly v té době zámožným lovcům -továrníkům ,lékařům,obchodníkům apod.Co se týče péče o zvěř byla absolutně minimální-zasypy skoro neexistovaly a krmelců pro srnčí bylo podstatně méně.V případě majitelů sedláků se moc nikdo o zvěř nestaral bylo jí vcelku dost přírustky byly samy o sobě až na několik vyjímečných let velmi dobré.Ono taky na to nebylo ani moc času-někdě se vysypala hromada plev a tím to vesměs končilo.Srnčí se lovilo bez nějakého průběrného odstřelu všechno-bylo ho také podstatně méně.Co se týče tradic -ty se také začaly znovu formovat až po válce,tenkrát se prý chodilo v občanském oděvu i na hony.Pro mne z toho vyplývá ,že myslivost se začala nějak formovat až s příchodem Dyka a jeho literatury někdy v období 2 svět.války a především po ní.Ze svého pohledu bych prvorepublikovou myslivost nebral jako nějaký vzor "jak to dělat dnes" A ted mi dejte do těla!!!:-)))