Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Hledání u mojí fenky ČF



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Vladimír Soukup | 20.04.2011 12:46
Nepovažuji se za žádného zkušeného cvičitele, takže jen dle mého názoru hledání při honu na drobnou vlevo vpravo těch 15-20metrů celkem stačí, pes pracuje "pod flintou", což nemusí být špatně. Záleží, kolik máte psů, u nás většinou jde v řadě na střídačku střelec se psem- střelec bez psa, takže kratší hledání nevadí. Pokud bych to chtěl mermomocí zlepšit, zkusil bych to na aporty, pokud je vášnivý aporter, mělo by to fungovat.

Autor: Oldřich Vopršal | 20.04.2011 12:32
Kolego, ten problém je pouze s hledáním. Když začínáme, tak hledá i pod 10 m na obě strany. Když dohledává pohozenou zvěř, můžu mít na zádech nebo v rukách třeba celý arzenál flint, to samé je při vlečkách, tak jak jsem to napsal nakonec hned v úvodu mého dotazu. Elektrický obojek jsem neměl nikdy v ruce a ani ona na krku, nemám s ní žádné ambice na chov ani na memoriály, chci jí mít jen na práci. Rád uvítám i Vaše rady co by praktika, jak jí rozchodit. Děkuji.

Autor: Vladimír Soukup | 20.04.2011 10:34
Rád bych se zeptal na pár věcí, předně co je "hledá v mé těsné blízkosti", já bych si pod tím představil 15-20m na obě strany, nebo je to méně? Dále, pokud máš flintu, natáhneš vlečku, dojde pro to nebo se od tebe nehne?Jinými slovy, je problém pouze s hledáním nebo se vším ostatním v přítomnosti zbraně? Pokud byla na honě, má už tedy PZ? Chceš jí jen na práci nebo máš ambice do vyšších zkoušek? Nedals na ni el. obojek?

Autor: Ing.Mirek Bergman | 20.04.2011 08:56
Vzpomínám si na podobnný případ z minulosti. Pracovně vynikající NKO schytal na honu na drobnou pár broků do kožichu a jelikož byl na ránu zvyklý, spojil si to logicky s puškou. Od té doby kdykoliv viděl u kohokoliv flintu, už byl pánovi u nohy a hledat nebo přinášet jej nikdo nedonutil. Proto pak chodil jen na dohledávky po honech, kde pracoval příkladně ale v dohledu být flinta nesměla. Vydrželo mu to tak pocelý jeho život.

Autor: Draha M. | 20.04.2011 06:56
Přeji hodně trpělivosti a zdar výcviku, aby se jí to spojilo a pochopila. Ještě mne napadlo jít s ostatními psy, kteří jsou už zkušení a nebo více náruživí a chtiví. Nesmí být mezi nimi pes bázlivý, to by odkoukala to co nemá.
Další věc, pokuď to jde tak chodit s flintu denno denně , nechat jí flintu třeba i v kotci (samozřejmě pod dozorem) prostě aby si zvykla že to nic není nic to jí neudělá. To je na Vašem zvážení jak se chová když ji třeba v její blízkosti čistíte nebo s ní manipulujete.

Autor: Oldřich Vopršal | 19.04.2011 09:43
Dotaz to není rozhodně hloupý. Naopak. Chová se tak odmala. Potřebuje však, jak jsem již psal, podstatně delší čas na "rozejítí". I včera po kilometrové pochůzce z ní "blok" najednou spadl a byla nakonec jak odčarovaná. Na spojitosti flinta-rána-úlovek pracuji. Vím, že to účinně pomáhá, Předchozí fenka (také ČF) po každé ráně šla "do varu". Na honě o letošní zimě již byla, i zajíce se mi na něm před ní podařilo ulovit, v tom problém není. Nikdo po ní nikdy nestřílel, holí bita nebyla. Vím, že se to těžko popisuje a stejně tak se na to špatně odpovídá, zvláště, když psa na vlastní oči nevidíte v práci. Ale jak píšete o té spojitosti flinta-úlovek, myslím, že je to opravdu jedna z velmi účinných cest, jak jí naučit hledat s chutí a zároveň s flintou v ruce.

Autor: Draha M. | 19.04.2011 09:13
Možná hloupý dotaz, ale zkoušel jste jí to spojit - flinta + ulovená zvěř, že by jste bažanta či zajíce před ní střelil? Nebo jí, když budete mít flintu u sebe, nechal prohnat zajíce?
Nestalo se , že by jí někdo něco flintou udělal? Nebo, jestli už byla na honě tak něco se nestalo, ani o tom nevíte?
pokuď na honu nebyla, asi se prostě domluvit a vtít ji na hon, aby si to spojila, flinta - jde se lovit, pracovat. Bez flinty - jenom procházka.
Nepíšete, zda se tak chová už odmalička, nebo až po nějaké době, třeba po honu, nebo po nějakém nácviku.

Autor: Oldřich Vopršal | 19.04.2011 07:30
Chlapi, mám dvouletou fenku ČF. Má výborný nos, je chuťová, pracuje s radostí, vystavuje, dohledává, přináší vlečenou zvěř, přesto se s ní stále trápím při hledání se zbraní v ruce nebo na rameni. Beze zbraně hledá předpisově, se zbraní hledá pomalu v mé těsné blízkosti. A to i tehdy, když zbraň má pouze střelec, co mě doprovází. Předem upozorňuji, nemá strach z rány. Včera jsme to navečer ještě probírali se zkušeným kolegou ze sousedního MS, výborným myslivcem, kynologem a rozhodčím v jedné osobě. Její práci si shlédl a ani on nemá přesný recept na to, jak jí "rozchodit". Trpělivost mám, čas jí věnuji víc jak dostatečně, přesto určité rozpaky a rozmrzelost u mě jsou. Někde je chyba a já nevím, kde. Vím, že jsou mezi Vámi i zkušení vůdci. Poradili byste mi ze své zkušenosti nějaké rady, fígle, jak jí "rozejít"? Myslím, že je to také vhodné téma do diskuze. Děkuji předem za odpovědi.