Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ulovení bachyně v době hájení



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Zdeněk KLubal | 21.04.2011 21:48
Bohužel je to tak.Podle zubů je to jinak.Pokud předložíš na přehlídku čelist uloveného kusu s nedořízlou poslední stoličkou ulovenou po 1.4.je to pro posuzovatele dospělý kus.Dnes se tak neděje.Neni co řešit.Z.K.

Autor: Martin Novák | 21.04.2011 14:51
Běžně naši odborníci uvádějí,že v říjnu narozená selata se po 31.3. ačkoli na to nemají věk,stávají lončáky.Nějaký autor to rozhraní definoval tím,že selata,která stačí přebarvit do zimní srsti,se logicky po dalším jarním přebarvováním stávají lončáky.

Autor: Tomio | 21.04.2011 14:40
Lončák je prase do dvou let věku, sele je do roka věku. Žádný lončák nezná termín 1.4. jako svoje datum dospělosti. navíc se věk usuzuje výhradně podle opotřebení chrupu. Takže záležitost, toho, že prase ulovené 2.4. při 19měsích věku není lončák je naprosto nesmyslné podle mého.
Jen jde o způsob posuzování, protože o posouzení čelisti černé panují velmi spiklenecké pohledy ohledně zmíněné M3.. A každý si ji vykládá jinak.

Autor: Jaroslav Miňha | 21.04.2011 13:14
Dědo, já s Tebou ale naprosto souhlasím, dovedeš si představit pruhovaného lončáka, který lončákem jenom proto, že se nenarodil v dubnu? Jen by to chtělo jasně definovaný a jednotný výklad.

Autor: Děda z lesa | 21.04.2011 12:49
Sele zůstane seletem dokud nepřekročí rok svého života a žádná vyhláška z něho nemůže udělat třeba v pěti měsících lončáka, vždyť je to proti přírodě...
Tento rozpor má třeba dobře vypracovaný okres Uh.Hradiště, kde jsou státní správě myslivosti předkládány čelisti ulovené černé, spolu s měsíčním hlášením.
Pak se doopravdy ví, co se skutečně loví a ne to, co se vykáže ve statistickém výkaze (papír snese všechno).
Černá si zaslouží seriózní přístup a ne "prase viděti, okamžitě stříleti !"

Autor: Jaroslav Miňha | 21.04.2011 11:54
Ono to, Dědo, až tak jednoznačné není, viz Myslivost 7/2008 :Podle starší definice, jež vychází z tradičního mysliveckého roku, je lončákem prase, které se narodilo v loňském roce a k prvnímu dubnu daného roku se stává lončákem na dobu jednoho roku, tzn. do 31. 3. dalšího kalendářního roku. Podle tohoto výkladu se lončáky stávají teoreticky prasata ve věku tří až patnácti měsíců a do kategorie dospělé zvěře přecházejí k prvnímu dubnu, kdy mají věk v rozmezí 15 až 27 měsíců. Toto široké věkové rozpětí kategorie lončák je sice významnou, ale zároveň v podstatě jedinou nevýhodou tohoto způsobu.
Další možností je definovat lončáky podle jejich biologického věku, jako zvěř ve druhém roce života, tedy v biologickém věku 12 - 24 měsíců. Tato definice sice odstraňuje tu nevýhodu, že do lončáků spadají i již dospělé kusy z velmi časného metání či naopak pozdě kladená selata se již ve věku ani ne půl roku stávají lončáky, ale zároveň přináší řadu praktických nevýhod a rizika nepříjemných tahanic u kusů, které jsou loveny v únoru a březnu, kdy část prasat již může překročit věk dvou let.

Autor: Děda z lesa | 21.04.2011 11:40
Sele je sele (do věku 12 měsíců), lončák je lončák (do věku 24 měsíců) a dospělá zvěř jsou prasata věku nad 24 měsíců, přetvářet je šmahem k 1.dubnu do jiných kategorií je nesmysl, sloužící pouze MH k zjednodušení papírování a výkaznictví.
Ulovená černá zvěř se posuzuje vždy podle skutečného biologického věku, nikoliv podle pofidérního věku kalendářního.
Při nepochopení pak vznikají značné zmatky ve statistických výkazech - selata jsou vykazována jako lončáci, lončáci jako dospělá zvěř, výsledky jsou nepoužitelné.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 21.04.2011 10:03
To R.Gordon-nechci polemizovat, možná že ve vaší oblasti tomu tak je a pak nevidím žádný problém si vysokou dát do normovaných stavů a udržovat průběrem únosnou populaci. Já apriori nemám vůbec nic proti tomu, ať si u nás hoši v podhorských honitbách loví jelenů kolik chtějí, ale jen průběrné - ne chovné kusy, které pak schovávají za povolení lovu spárkaté do 2 let od StSM. V tom vidím problém, ne v počtu odlovených kusů, stavy vysoké jdou opět jak před lety stejně velmi rychle nahoru.

Autor: kesl | 21.04.2011 09:59
Obecně přijímané chyby širokou veřejností jsou roky. Tak například třicátá léta minulého století nejsou 1931-1940, ale 1921-1930, protože léta 1901-1910 nejsou nultá, ale desátá.
Takže logicky zvěř do dvou let je zvěří s prvním parožím, nebo lončáci. Když má někdo 2. narozeniny, tak mu byly dva roky a běží mu třetí. To je jenom pro upřesnění.
Abych řekl pravdu, těžko se budu před ránou koukat praseti na chrup. V noci si snad kromě sněhu a měsíčku nikdo nemůže být jistý kusem, na který odmáčkne. Uvedený příklad je spíše ukázkou nemyslivecké rány, a pokud ten člověk požádal o dosled, nevidím důvod exemplárně trestat.
Objektivně vzato je v myslivosti více těžších problémů, které se bagatelizují a naopak se šťourá v takovýchto nevýznamných kauzách.
Je naprosto nutné brát myslivost jako komplex činností s nestejnou důležitostí, a to hlavně při řešení přestupků a provinění. L a L!

Autor: Jaroslav Miňha | 21.04.2011 09:45
Zdeňku, mám tomu rozumět tak, že selata metaná řekněme začátkem března se po měsíci života stanou lončákem? Tahle "definice" zřejmě vznikla v době, kdy v metání selat nebyl takový chaos jako dnes. Myslím si, že skutečné stáří jedince je pro zařazení do "sele" a "lončák" mnohem mnohem vhodnější.

Autor: Jaroslav Miňha | 21.04.2011 06:58
Odhad věku živé zvěře - přendavám do správného tématu.

Autor: Ron Gordon | 20.04.2011 23:16
Pane Bergman, přestože je má poznámka zcela mimo téma vlákna, musím však reagovat na Vámi vyřčené obvinění, protože jsem ze stejné oblasti a právě z Vámi napadané podhorské honitby. Není pravdou, že v podhorských honitbách se vysoká mimo dobu nouze nezdržuje, právě naopak, je zde a v poměrně velkých počtech. Jediný problém je v tom, že v době říje odchází na tradiční řijiště do Vašich horských honiteb, kde ji právě Vy netrpělivě očekaváte, aby jse ji nakrmili olovem. Jakmile skončí říje, vysoká se vrací zpět, spíše její zdecimované zbytky. Myslivci z podhorských honiteb je pak celou zimu krmí, přes léto si užívá v lánech řepky,pšenice a kukuřic. To, že se na přehlídkách objevují trofeje jedinců starších dvou lét je zapřičíněno tím, že i ty podhorské honitby dostávají povolení k lovu 2 věkové třídy ! Holt budete muset lépe krmit, aby od Vás vysoká neodcházela za lepším !

Autor: Zdeněk KLubal | 20.04.2011 23:00
Protože si dovolím říci,že o černé zvěři něco vím,musím s některými příspěvky nesouhlasit.Váha u černé zvěře neni podstatná,v živé váze měla přes 70kg což je u 4 letých bachyn v mírně uživné honitbě po zimě a před metáním uplně normální váha.Po honitbách nám pobíhá několik druhů prasat.Záleží na místní populaci a genetické výbavě.Dál, zamést vše pod koberec neni taky dobrá věc a tvářit se,že se vůbec nic nestalo pak příchází anarchie.Každý kdo vystřelí musí vědět,že kule se vrátit zpět nedá.Celý život lovím tak abych neporušil zákon a nestavěl se zákonu zády.Pořád naříkáme jak to s černou u nás je,ale nikdo nezačne něco dělat, u srnce,jelena se každý zamyslí před lovem,ale u černé proč...Proste co vystrčí ryj,leží.Stát se to může každému,ale bohužel by to mělo být jen jednou,ale obhajovat někoho za porušení zákona a o etické stránce už vůbec psát nechci.Já bych asi dlouho žil s pocitem viny.Dále mě zarážejí pojmy sele,lončák,dospělý kus.Nechci moralizovat,ale sele od 1.4.do 31.3.od 1.4.do 31.3.lončak.Po tomto datu ikdyž je poslední stolička ještě nevyvinuta v trojdílnou je to dospělý kus.Nevím možná můj osobní názor,ale pokud chci zvěř lovit a správně odlovit je potřeba něco vědět a nejen hladit napínáček.Tak a kamenama do mě.Z.K.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 20.04.2011 18:28
Kolega Burda - jsem rád, že se potvrzuje teorie prvního paroží. U nás máme problém s tím, že z našich horských honiteb se v zime stahuje vysoká zvěř do podhorských honiteb kde nemají na vysokou normovaný stav (po celý rok mimo doby nouze tam vysoká není a ani pro to nemá podmínky). Samozřejmě si dají žádost na StSM o odlov spárkaté do 2 let a perou do toho hlava nehlava. Na chovatelských přehlídkách pak běžně vykazují chovné osmeráky a korunové desateráky s tím, že je to povolená dvouletá zvěř i když desateráka v druhém paroží jim nespolknu ani náhodou. Holt budeme muset přitvrdit. M.B.

Autor: Tomio | 20.04.2011 17:13
Jirko díky, todle je přesně ono.
http://myslivostvelkepopovice.wbs.cz/dokumenty/prase_zubyII.jpg

Autor: Tomio | 20.04.2011 17:06
Přesvěčte mě o opaku, který jsem dostal an škole,že mnohdy není vývoj chrupu dokončen ve 24měsících plně prořezanou celou M3. Protože celá M3 tedy všechny sloupky jsou úplně vyvinuty ve většině připadů do 36měsíců. A u některých kusů ani neprořeže. Takže si mě nazývejte třeba "neznalcem" , ale celá M3 včetně posledních sloupků nebude nikdy dokončena ve 24měsících, to by se měl měla teprve začínat prořezávat, s tím, že první sloupek by už měl být přořezán alespon částečně.

Autor: Jiří Mrtka | 20.04.2011 16:58
Jsem rád, že se tady nakousla problematika M3. Ono to totiž neni zdaleka tak jednoznačný jak by se na první pohled mohlo zdát. Obzvláště ve starší literatuře se uvádí, že M3 se začíná prořezávat v cca 20 a plně vyvinuta je v cca 24 měsíci. Ale některé zdroje se různí. Pro porovnání udávám odkaz na tabulku, která byla kdysi přílohou jednoho našeho časopisu. Jaké máte s tímto zkušenosti? Viděl jste někdo čelist jedince o kterém bezpečně víte, že měl 24 měsíců, jaký byl vývoj M3 u tohoto jedince?
http://www.myslivostvelkepopovice.wbs.cz/Prase-divoke-.html

Autor: Ladislav Burda | 20.04.2011 16:19
Špatně jsem přečetl Tomioho příspěvek. Pochopitelně u většiny kusů je ve 24 měsících 3 stolička plně venku. Občas se však teprve prořezává u prokazatelně starších kusů a v několika případech chyběla u prokazatelně starých kusů (5 let 5+).

Pro kol. Bergmana: Přesně tak, lončák je divočák starší 1 roku a mladší 2 let. V praxi nejpřesnějším provozním určením věku (respektovaným i SSM) je vývin chrupu. Samčí zvěř dle § 36 odst. 5 je např. daněk nebo jelen s prvním parožím (špičák).

Autor: Vladimír Soukup | 20.04.2011 16:17
Dědo, naprosto souhlasím s Vaší definicí lončáka, leč nejsem si jist, zdali je to definice správná.Lončák je totiž podle jiné definice kus vržený předchozí rok, kdy do 31.3. následujícího roku je seletem a od 1.4. se stane lončákem, může tedy lončákem být i sele ve stáří 7-8 měsíců a sekáčem by se stal kus starý 1,5 roku. A teď nastává problém, mám sice povolen odlov černé do stáří dvou let bez vypracování plánu lovu, ale pokud 1,5roku starý kus ulovím 1.4. a nebyl by to lončák, ale sekáč, poruším zákon. A teď Dědo raď.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 20.04.2011 16:09
....Takže pokud dle tohoto výkladu není lončák dvouletou ale jednoletou zvěří a sekáčem se stává již od dvou let věku, analogicky pak dle § 36 odst. 5 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti, samčí zvěří do dvou let se rozumí jen spárkatá v prvním paroží....

Autor: Děda z lesa | 20.04.2011 16:05
Tomio, to snad nemyslíte vážně, že by poslední molár (M3) se prořezával teprve od 24.měsíce a prořezával se celý rok !
V našich (českých) podmínkách toto probíhá vždy mezi 20.až 24.měsícem věku prasete, ve věku 24.měsíců je trvalý chrup VŽDY úplný - 3.1.4.3. / 3.1.4.3.

Autor: Ladislav Burda | 20.04.2011 16:03
A někdy dochází k plnému vývinu 3 stoličky ještě později a nejsou vyjímečné případy, kdy nevyroste nikdy. Nicméně z provozního hlediska platí co napsal děda z lesa.

Autor: Tomio | 20.04.2011 15:45
Plně vyvinutá třetí stolička, ale nastává až ve 36měsíci. Mnohdy se totiž ve 24 začíná pouze přořezávat a je dokončena mnohdy až s koncem třetího roku. Tak a teď co včil

Autor: Děda z lesa | 20.04.2011 15:37
Pro ing.Bergmana (vysvětlení) :
Vyhl.245/2002, § 1 - Doba lovu jednotlivých druhů zvěře :
l) prase divoké - kňour a bachyně od 1.srpna do 31.prosince, sele a lončák od 1.ledna do 31.prosince

Definice lončáka : Lončák je jedinec prasete divokého, který nedosáhl věku 24 měsíců, pro který je jako rozpoznávací znak posuzován plný vývin poslední (třetí) stoličky.
Sekáčem se stává tedy již od 24 měsíců (nikoliv 36 měsíců).

Autor: František Dušák | 20.04.2011 15:18
Re: Valík Vlastimil

Děkuji za opravu a kaji se. Napsal jsem to z hlavy a jak zříti vidno (my říkali z řiti vidno), hlava bez kontroly s papírem jest nepoužitelná (alespoň ta moje).
Zdraví F.D.

Autor: ValíkVlastimil | 20.04.2011 14:37
Krakonoši já bych tomu stařičkému Trautenbegovi pořádně zavařil:-). A sojce vyčinil že ti to tam neuhlídala :-) Samozřejmě že by si musel nechat udělat balistickou expertizu, a jediný kdo to rozhodne je soud.

Autor: ValíkVlastimil | 20.04.2011 14:27
Malá oprava Františka. Bachyně a kňour prasete divokého hájeni od 1.1 do 31.7. Františku i já hodně pamatuji a starý nejsem - jak z oblibou říkám. A termín 15.8. si také dobře pamatuji.

Autor: František Dušák | 20.04.2011 09:24
Něco se svojí troškou do mlýna.

1)
§ 36 odst. 5 zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti cit: "V honitbách, kde pro některé druhy spárkaté zvěře nejsou stanoveny minimální a normované stavy, lze po vyjádření orgánu státní správy myslivosti u těchto druhů zvěře lovit samičí zvěř a samčí zvěř do do stáří 2 let ve stanovené době lovu bez omezení a bez vypracování a projednání plánu."
Z tohoto plyne, že na základě vyjádření lze lovit samičí zvěř bez omezení věku a samčí do věku 2 let, ale jen mimo dobu hájení, ve stanovené době lovu dle Vyhlášky MZe č. 245/2002 Sb., o době lovu jednotlivých druhů zvěře a o bližších podmínkách provádění lovu. Konkrétně bachyně je hájena od 1.ledna do 15. srpna.

2)
Určení věku černé zvěře je poměrně jednoduché.
Sele 5-7 měsíců M 1 je úplně vyvinutý
8-12 měsíců i3 se prořeže
Lončák 13 - 14 měsíců výměna vnitřních řezáků
14 - 16 měsíců výměna p4 za P4
13 měsíců - M2 prořezává dáseň
22 - 24 měsíců při pohledu zevnitř nebo zvnějšku jsou řezáky v klínu
U zvěře starší 24 měsíců není u řezáků nikdy klín

3)
Jelikož černá zvěř nyní metá celoročně, je rozhodujícím kritériem věku vždy chrup a ne váha a doba ulovení.

4)
Jestliže bachyni odhadli na 4-5 let věku a měla 65 kg, tak buď špatně odhadli věk, nebo byla nemocná. U nás mají 65 kg selata na přelomu sele-lončák.

5)
Hlavně mi to připadá, že někdo chce psa bít a hledá hůl.

6)
I když to podají k projednání, tak ten člověk se velmi snadno obhájí. Měl povolenku k lovu na sele a lončáka, v dobré víře (dle váhy kusu) střílel na maximálně lončáka. On nepytlačil, on maximálně nevědomky porušil § 42 odst. 1 zákona o myslivosti a zde SSM nemusí, ale pouze může uložit zákaz činnosti (§ 63 odst. 2 zákona o myslivosti).

Zdraví F.D.

Autor: Ron Gordon | 20.04.2011 09:19
V daném případě by bylo vhodné křesťanské - " kdo jsi bez viny, vem a hoď prvý kamenem," neb příznačné " poslední pták, co do vlastního hnízda sere " !
Pro ing. Bergman - trochu svérazné započítávání věku - také by se Vám líbilo, kdyby jste po dosažení důchodového věku 65 lét musel ještě tem rok dopracovat a důchod dostal až od 66 lét.

Autor: Zdeněk Ondruch | 20.04.2011 09:02
Než být ve družení kde na sebe členové donáší, to raději nikde.Vše by mělo být o důvěře a kamarádství ,jak napsal Václav Sládek.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 20.04.2011 08:45
To: Děda z lesa - vždy jsem vycházel z toho, že po celý druhý rok věku černé zvěře (tj. až do počátku 3. roku = 24+12 měsíců věku) je černá lončákem. Pokud tomu tak není, pak by z toho vyplynulo, že např. sele narozené v únoru 2010 by od dubna 2012 (t.j. v druhém roce věku) bylo již sekáčem - a tak tomu není zcela jistě. Sekáčem se stává od 3.roku věku, tj. od cca 36 měsíců a v uvedeném příkladu cca od března 2013. (Samozřejmě nějaká měsíční odchylka promítnutá na vývoji chrupu zvěře tu nehraje roli, chrup je při posouzení rozhodující). Jisté však je, že citace zákona v pasážích stanovení věku není podobně jednoznačná ani u stanovení věku výjimek odlovu vysoké v honitbách bez normovaných stavů (taky do 2 let věku) kde jsme již podobně chybné názory od StSM, že když do 2 let tak 2letý kus do povolení výjimky už nepatří řešili. Pokud se mýlím, opravte mě prosím. M.B.

Autor: Václav Sládek | 20.04.2011 08:30
Tady dvakrát platí co se doma uvaří má se doma sníst.

Autor: Jan Slavětínský | 20.04.2011 07:03
Zdeněk T - radost vlastníka pozemku je sice hezká věc, ale ta ti nikdy moc při řešení případů nepomůže..Je jasné, že v tomto případě nalezené zhaslé bachny nic nevyřešíte. Jak psal Milan Soukup. Dnes ani pytláka pokud nechytíte za ruku přímo při činu a se svědky, tak ho neusvědčíte a vysměje se vám do očí. Já jsem napsal výsledek rozhodnutí St.správy schválně, aby ste měli představu, jak jednoduše a rychle takovou věc pořeší, pokud se tam dostane na stůl. Z doslechu vím, že dotyčné MS je rozhádané a zametení čehokoliv pod stůl v dobrém duchu, si tam nikdo nelajzne. Tam by fungovalo to "za dobrotu na žebrotu"...Už jen ta skutečnost,že když tu věc předali na St. správu, tak už to tam dávno věděli...To pouze na vysvětlenou konkrétního případu.

Autor: Milan Soukup | 19.04.2011 22:57
http://eagri.cz/public/web/file/113587/_2011_04_18__7_.pdf

http://eagri.cz/public/web/mze/lesy/myslivost/metodicky-pokyn-organum-statni-spravy.html

Autor: Děda z lesa | 19.04.2011 22:14
ing.Bergman - platí současný zákon s celoročním lovem černé do 2 let, nikoliv do 3 let.

Autor: Jaromír K | 19.04.2011 20:56
Pro každého z vás kdo nedokáže určit pohlaví černé zvěře a nebo váhu v noci,mám jednu dobrou radu: Pokud si nejste jisti za tmavé noci tak vemte baterku,(stačí 50lumenů)zvedněte levý zadní běh a posviťte zda tam není střapec. Pokud si nejste jisti váhou,mincíř je vám kamarádem-::))) Jk

Autor: rici czech | 19.04.2011 20:46
ing.Bergman to napsal asi nejlépe -naprostý souhlas bez komentáře ,vůbec bych to neřešil a jestli si někdo myslí ,že se mu něco podobného nemůže stát tak to se šeredně mýlí.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 19.04.2011 20:39
Pravdu maji ti, co se přiklánějí k tomu - vůbec to neřešit. Ruku na srdce, kdo z vás v noci rozezná u tlupy černé mezi 60 kg kňourkem a 60 kg (byť plnou) bachyní ??!!(V případě, že by bylo pravdou, že 5-ti letá plná bachyně má 64 kg /!!!/, pak se jedná jednoznačně o vadný a nemocný kus!). A pokud by přišla sama, pak bych ji za kňourka považoval jednoznačně i já. Devět z deseti vás ji v tlupě nepozná ani náhodou a ten desátý tak může něco tušit, ale jistý u tak malého kusu nikdy nebude. Něco jiného je, když přijde vodící kus s tlupou selat a to jsem pak přesvědčen, že na bachyni normální člověk nezmáčkne. Pokud bude platit současný zákon s celoročním lovem černé do 3 let i v noci, pak ani při konkrétním přihlášení se střelce nevodící bachyně bych osobně nikoho nepostihoval. Nebuďme papežtější než papež. M.B.

Autor: Erika Doležalová | 19.04.2011 20:06
Já bych to přes žádné úřady neřešila. Být to nějaký cizí pytlák, budiž. Ale je-li to "vlastní" člen ve "vlastním" revíru, pak by se to mělo vyřešit "doma". To znamená nejdřív si s dotyčným naférovku "mezi čtyřma očima" (tedy né hned na schůzi před celým členstvem) promluvit, jestli opravdu na daný kus nestřílel. Když to popře, stejně mu to nedokážete. To, že v kusu byla 7mičková kule a dotyčný třeba i 7mičku má je takový důkaz-nedůkaz, sedmičkářů jsou tisíce :-) Neuvádíte, kde se "přesně" (zhruba :-) prase našlo, jestli to bylo blízko hranic, mohlo taky přijít od sousedů.. (soudě podle rány na měkko - jak už napsal Petr Pořádků, takové prase a obzvlášť velký kus zvládne ujít dost slušnou vzdálenost) - možná by stálo zato brnknout sousedům, jestli u nich náhodou někdo nestřílel na prase..
Druhá varianta, že se střelec přizná, pak by se to mělo řešit na výboru a členské schůzi - domluvou, pokutou, brigádami, příp. krajně odebráním povolenky. Větší dusno bych kolem toho nedělala, obzvlášť jestli je daný člen jinak slušný a poctivý myslivec.. Ustřelit se může každý a potmě a stojíc šikmo se i veliké prase zdá být slabším lončákem... :-)

Autor: Václav Sládek | 19.04.2011 19:57
Není důkaz.Zajímavý článek vložil Alda na lovectví vsekci v ČR.Metodický pokyn st. správy pro redukci stavů zvěře.

Autor: Milan Lukeš | 19.04.2011 18:56
Vím že je to špatná věc,ale třeba u nás te´d chodí na řepkoviště každý večer 25 prasat a v tom běhá kolem 30 selátek...poznej v tom která vodí...a když něco nestřelíš aby si je zradil tak potom budeš platit neskutečné škody na řepce...já bych to ulovení bachny moc nepitval....stát by se to nemělo ale stát se to může...a oslovil někdo dotyčného a nebo se o tom mluví za jeho zády?

Autor: Jaroslav Tatalák | 19.04.2011 18:41
Dobře to napsal Milan Soukup. Divím se,že to rozpitváváte dál pro argumenty těch,kteří brojí proti myslivcům.Když nejsou přímé důkazy,tak o čem vést řeči,mimo konstatování,že byla nalezena zhaslá bachyně,která byla postřelena neznámým střelcem. S pozdravem J.T.

Autor: Radek Chadim | 19.04.2011 18:03
Nemůžu souhlasit s Petrem, že kdo nestřílí prasata na podzim, ten loví na jaře, protože věc je obvykle složitějších. Já lovím divočáky po celý rok, přijde-li lovný kus a jsou-li k tomu vhodné podmínky. Nelovím, když jsou v tlupě malá selata, aby nedošlo při úprku k poraněním, ale když přijde tlupa bez selat, tak nevím, proč lončáka neulovit.
Když jsem začínal před 4 roky s myslivostí, taky jsem si myslel, že na jaře budu dodržovat klid zbraní - po těch pár letech a zjištění, jak se věci mají, jsem rád, že klid zbraní udržují družstevníci vůči nám :-D. Já bych se chtěl na jaře taky jen dívat, ale nelze se dívat, jak každý den na sotva 15 ha pole vyleze 20 divočáků a ryjí družstevníkům pole, protože myslivost není jen o tom, že si vyjdou s flintičkou a občas něco ulovím, ale o tom mít snahu o jakousi ekologickou stabilitu v únosných (ekonomických) mezích. Když sousedi z lesa neodloví, co by měli (a proč by to také dělali, platí obrovský nájem za honitbu, tak pořád chtějí mít vysoké stavy černé, obzvlášť, když oni škody nehradí), tak to musíme udělat my na poli. Sice vím, že já na tom poli 200 metrů od lesa to nevytrhnu, ale družstevníci na počty odlovených kusů slyší, když se pak jedná o škodách. Ale souhlasím s tím, že je to o špatném chovu černé zvěře, protože stavy jsou dlouhodobě podceňovány, navíc snižování jejich počtu mají v rukou myslivecká sdružení, která na nějakém snižování nemají žádný zájem. Pak je situace opravdu těžká. A černá se má chovat v lese, na poli se má hlavně lovit.
Pro mě je mnohem důležitější vidět každý rok nějakého zajíce, nějakého bažanta, než lovit 3 divočáky každý týden, to mi věř. Ale abych toho zajíce alespoň viděl i za 10 let, tak nelovením divočáků tomu nijak neprospěju.

Autor: Tomio | 19.04.2011 17:31
Odkdy má MH pravomoc toto řešit! Odebrat povolenku může jen držitel honitby s pověřením členské schůze. Proto ji také musí podepsat vždy předseda ako statutární orgán. To, že vzhlížíte k MH jako k osobě pověřené je asi důsledek doby minulé a chování mnohých MH v předchozích letech. Toto je věc držitele honitby a členské základny jak se členem naloží. Navíc MH s tím má jen papírovaní, jako kdyby těch papírů nebylo rok od roku více a pro MH je nejjednodušší to vykázat jako lončáka. Navíc v době lovu podle současného výkladu může lovit bachyně kdokoliv na 36odst5. Smutné, na naháňkách ale nesmíte.

Autor: Petr Pořádek ml. | 19.04.2011 17:15
Krakonoši to co popisuješ je vyloženě o vnitřním řešení v rámci MS, protože ač je to nemyslivecké,tak se podívej kolik je na myslivost-lovectvi.cz lončáků střelených v tomto a minulém měsíci a kolik je pod tím komentů s názvem ,,dobře, lovu zdar atd"..střílení lončáků na jaře dobře prostě není a skutečně je to tak, že kdo střílí v revíru prasata na jaře, tak ten je nestřílí na podzim.
To je věc první = špatný přístup k chovu a lovu černé zvěře.
Druhá věc je ta, že dnes při měsíčku sedí na posedu ve stejné lokalitě kolikrát i desítky myslivců a takové prase postřelené na měkotu zvládne ujít i 3kilometry.
Takže pokud v tomto nemáte jistotu a důkazy, tak si o tom maximálně vyprávějte u piva a nepouštějte se bezpředmětně do větších akcí.V opačném případě vyřešit v rámci MS nebo SS.

Autor: Radek Chadim | 19.04.2011 17:11
Já bych to netahal na úřad, protože se tím nic nevyřeší, když už kus leží, tak leží, nikdo ho na běhy zpátky nepostaví. Navíc se musí brát v úvahu, což je chybení kusu a omylem postřelení jiného, pytláctví, úplně jiný střelec... Pak je blbost někomu nechat sebrat papíry. Pokud je to notorický lovec velkých kusů, pak je třeba to řešit nejprve ve sdružení a úředníka do věci vtáhnout, až po několikáté špatné zkušenosti. Dělat dusno po dědině nebo ve sdružení kvůli jednomu kusu to nemá cenu. Navíc odhadnout, zda-li kus je už dospělý nebo ne, u toho se někdy seknou i chlapi, co loví divočáky 40 let a mají jich uloveno několik stovek.

Autor: Zdeněk T. | 19.04.2011 15:46
Souhlasím s Milanem Soukupem. Je to určitě špatně, ale jsou i horší věci( v myslivosti) Nechápu to udávání!!!! Pokud se to dá dokázat, tak bych postupoval domluvou, pokud je někdo proti tak hospodář může odebrat povolenku k lovu a je to.
Každý někdy udělal chybu, na to dám ruku do ohně a právě u černé zvěře jsou ty prohřešky asi nejčastější. Někdy pracuje závist ostatních.
Jinak pan Slavětínský přijít za vlastníkem pozemku(zemědělcem) a říci mu, že u jeho řepky strelil 120 kňoura tak Vám bude líbat ruce a možná vám s tou pokutou i pomůže. Pokud se to neprovalí, mlčím jako hrob. Nikoho neudávám a o ničem nevím. Ještě se mi nepodařilo střelit plnou Bachyni ani velkého kňoura, ale někdy se to prostě stane.

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.04.2011 15:08
Nejsme náhodou v Česku? Pomluvit, zostudit, případně udat, aniž máme jistotu a v neděli hurá ke zpovědi. Znám to ze svého okolí, myslel jsem, že je to jenom specialita Hané.Z

Autor: Karel poslík | 19.04.2011 14:57
Nějak jsem nemohl vložit příspěvek , ale už je to OK. Buďte opatrní a raději to moc nepřetřásejte. Žádného pachatele nemáte a mít nebudete. Jediným důkazem by byl v tomto případě asi znalecký posudek z oboru balistiky. Pokud jste však vyjmuli projekti z těla sami, degradovali jste jeho důkazní hodnotu na nulu. Nikdo cizí vám s tímto případem pozitivně nepomůže a musíte si to vyřídit sami doma. Na druhé misce vah však stojí povinnosti MH a MS, proto bych to raději více neroznípával. Zdar Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 19.04.2011 14:16
Milan Soukup toho sice moc nenapsal, ale má pravdu, stejně jako děda. A ikdyby jste měli toho správného, státní správa by byla s nějakým trestem sama proti sobě, viz. http://www.myslivost.cz/Aktuality/Pristup-MZe-ke-snizovani-stavu-zvere.aspx

Autor: Děda z lesa | 19.04.2011 13:38
Nařčení trpí tzv.důkazní nouzí.
Navíc třeba onen starý člen nevlastní vůbec ráži 7mm, rovněž kdyby si byl vědom onoho politování hodného přestupku, určitě by nepožádal hospodáře o dosled.

Autor: Jan Slavětínský | 19.04.2011 13:02
V loňském roce u nás St.správa řešila případ, kde mladý kluk střelil v létě u řepky 120kg kňoura. Vztahy ve sdružení byly takové, že případ skončil na stole St. správy. Výsledek - pokuta 10 tis.kč a odebrání LL na 2 roky. Toto byl na rozdíl od vašeho velice jednoduchý a lehce řešitelný případ - hloupý a jasný střelec....

Autor: Milan Soukup | 19.04.2011 12:50
Nijak. MS

Autor: Jaroslav Miňha | 19.04.2011 12:02
Odkud berete jistotu, že máte správného střelce? Přiznal se, že nestřílel na sele ale na velký kus?

Autor: krakonoš | 19.04.2011 11:41
V honitbě byla v pondělí nalezena revírníkem zhaslá bachyně. Prohlídkou byl zjištěn zásah na měkko. Po částečném stažení byl nalezen pod škárou deformo-
vaný projektil ráže 7 mm. Po vyvržení bylo v děloze nalezeno 6 selat o velikosti
cca 20 cm, váha vyrženého kusu 64 kg, věk odhadnut na 4-5 let. V neděli ráno
ohlásil jeden starý člen mysliveckému hospodáři, že v noci střílel na sele a po-
žádal ho o dosled s pomocí psa. Tento byl bezvýsledný, nebyly nalezeny žádné
známky po zásahu.
Teď mi vážení kolegové poraďte jak posupovat dál? Zda střelce oznámit orgánu státní správy myslivosti, nebo polici pro porušení zákona, nebo to řešit v rámci sdružení. Díky za každou dobrou radu.
rámci sdružení