Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Určování věku divočáků



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Miňha | 12.07.2011 13:13
Minulý týden volal kolega, že mu přišli tři samotní lončáci, tak jednoho střelil a že mi ho veze ke zpracování, velkou radost že z toho ale nemá, je to bachyňka a má tři struky ocucané. Váha do výkupu 21,5 kg,takže bych si také řekl lončáček, na naše poměry i dost malý a nevidět selata, lovil bych. Překvapení mě ovšem čekalo, když jsem stáhnul hlavu. Všechny stoličky venku a to již nejméně rok! Žádné známky starého zranění nebo abnormality, ke své velikosti přiměřeně v kondici bez absence zasádlení. Takže to je zase opačný extrém.

Autor: Vrba Frantisek | 11.07.2011 18:48
Do slova,a do písmene souhlasím s tím co napsal Honza Slavětinský,a také básnický výtvor Fosejův nemá chybu.Jinak,pokud jde o lov dospělých prasat osobně jsem spíš pro hájení knouru.

Autor: Fesoj | 11.07.2011 03:30
Kdysi jsem byl na vzorně organizované naháňce, kde bylo střeleno 57 divočáků a 1 liška. Až na několik výjimek všechno mladá zvěř. Na výřadu se však nad jedním silnějším kusem dva myslivci tak dlouho přeli o jeho věku, až jsem to nevydržel, poodhrnul spodní pysk a řekl : Typický lončák, pánové, není co řešit. Když se mne syn ptal, jak jsem to tak rychle poznal, vysvětlil jsem mu : Určující znak lončáků je oblouk trvalých řezáků.A že se to pěkně rýmovalo, trochu jsem to rozvedl :
Podle hmotnosti nelze určit věk selat nebo lončáků.
Vždyť lončák může mít i sto kilo a sele přes půl metráku !
Zimní srst selat se však vždy zdává zbarvená trochu do rezava
a rovněž pírko kratičké označí zvíře mladičké.
Jistotu ti však zajistí prohlídka spodních čelistí.
Než začne života rok druhý, má sele vpředu mléčné zuby
a určující znak lončáků je oblouk trvalých řezáků.
Vidíš-li rovnou linii, střelil jsi kňoura či bachyni.
Pokud snad ještě pochybuješ, čelisti rychle vyvařuješ
a dospělý věk potvrdí ti skutečnost přírodou zde daná,
stolička poslední že z dásně je zcela venku vyklubaná...

Autor: Jaroslav Miňha | 22.04.2011 06:31
Přátelé, co si udělat takovou privátní školu posuzování na srazu? Hezky se píše o tom, jestli už je vidět dentin nebo ne, nakolik je opotřebený první sloupek M3 atd. atd. ale není nad to mít čelist v ruce. Kdo tedy máte, přivezte s sebou čelisti, zkusíme to poskládat od selete po dospělé kusy různého stáří hezky v řadě za sebou. Určitě by spousta lidí takovou názornou ukázku uvítala s komentářem od zkušených. Já jsem na začátku třeba nevěděl, že mezerník může chybět a pořád jsem se nemohl dopočítat, pořád mi jedna stolička chyběla a od nás mi to nikdo nevysvětlil.

Autor: Jan Slavětínský | 22.04.2011 06:09
Čelisti mají smysl,pokud je budou předkládat všichni. Jinak ti jich kamarád z jiného okresu může podle tvé potřeby na předložení sehnat pytel(a samá selata)...Leta jsme je také předkládali. Už tři roky zpět ne.
Spolky proti tomu bojovaly, problém zajištění čelistí z kusů do tombol, prodaných, daných atd.

Autor: Zdeněk KLubal | 21.04.2011 22:08
Pokud bys požádal o vrácení čelisti tak ti musí být vyhověno.Stačí aby hospodář požádal o vydání,ale to by pak už neunesl krabici....Z.K.

Autor: Miroslav Šafr | 21.04.2011 20:34
Honzo S. tak my na Žďársku ještě veškeré čelisti z ulovené spárkaté zvěře předkládáme. Ani mi tak nevadí, že je to buzerace jako to že moje práce s preparací pak skončí někde v kafilerce. Už jsme však asi poslední oblast co předkládá čelisti a některé sdružení to již i zde začínají bojkotovat.

Autor: Radek Chadim | 21.04.2011 20:05
Jinak musím souhlasit s Honzou, ten vystihl veškerou podstatu věci. Černá se musí intenzivně lovit po celý rok, zejména mladá, ale i dospělá zvěř z chovatelského hlediska nevhodná - světlé kusy, slabé kusy na svůj věk. Naprostou ochranu musí mít vedoucí bachyně. Proto není od věci umět kus věkově pořádně určit, aby nedocházelo k omylu.

Autor: Radek Chadim | 21.04.2011 19:37
Bachyně se třemi selaty z videa http://www.youtube.com/watch?v=iXBW2fYvNN4 se mi zdá taky tříletá, ale ta byla extrémně opatrná, proto jsem si myslel, že bude starší. Naopak u samotného kusu http://www.youtube.com/watch?v=OPQpzAuzOSM už se mi zdá, že to má až po patní kloub, tudíž starší. Ještě kdyby to chodilo pořád takhle za světla a takhle v klidu :-).

Autor: Radek Chadim | 21.04.2011 19:10
Po přečtení příspěvků Jaroslava jsem zjistil, že velký kus z mého videa http://www.youtube.com/watch?v=kl0oasPXl9g (podle délky pírka v čase 2:44) byl tříletý :-), ale podle velikosti bych ho tipoval spíše na lončáka (60 kg).

Autor: Tomio | 21.04.2011 14:58
Naprostá pravda, to co zde napsal Jan. Nejde o nějaké posuzování zhlediska státní správy, jako bič na členy.
Jde jen o jedinou většina lidí se v určování chrupu nevyzná a navíc to chce okoukat, obrázek a realita.Kdo dnes tyto možnosti má? Kolikrát jsem natáčel knížku a knížku do roviny, abych poznal a nepoznal. Navíc, v dnešní době, kdy SSM povoluje 36 ad 5 tak nejen, že není přesně definován!Obecně bere se jako samičí zvěř veškerá a samčí do dvou let ve většině, metodický a jasný výklad z hlediska právní normy asi není nad spojkou a.
Dále pokud toto platí je veškerá samičí zvěř v honitbách bez normovaných stavů povolena lovit od 1.8.- 31.12.
Na společném lovu je ovšem zákon jasný, přesto se mnohdy setkávate my máme 36 odst.5 tak můžeme lovit bachyně i na naháňce. Nebo z evidentně dospělého kusu dělají, že to je lončák jen s pocitu vyšší nadřazenosti, at nad mladým uchem, nebo z hlediska funkce spoléhajíc na jejich neznalost, krásná ukázka právě na M3 u prasat. Zkrátka jak se to právě hodí do krámu.
A kvůli ulovenému knourovi už taková zakořeněná závist v našich podmínkách není. Takže asi tak. Problematika černé je jinde než v určení 22-24měsíců, ale o přístupu k této zvěři.

Autor: Radek Chadim | 21.04.2011 09:31
Včera jsem vložil do fotogalerie úhyn bachyně, co se na starém fóru už rozebíral. Podle lehce opotřebované trojdílné M3 s dentinem je to tedy kus starší pěti let?

Autor: Jan Slavětínský | 21.04.2011 08:55
Bohužel všechny tyhle znaky máš možnost zkoumat a "vědecky o nich diskutovat" až když to prase leží. Večer za úplňku vybíráš z tlupy sele, tam je to jasné a je zbytečné řešit jeho stáří. Pokud ti přijdou samotní lončáci (víc kusů) ,odhaduješ pouze velikost a řídíš se podle místních podmínek ,vlastní zkušeností a roční dobou. Prostě používat rozum.
Věk podle vývinu chrupu pěkně popsal František Dušák a je dobré to znát, abyste kdykoliv někde na naháňce mohli usměrnit nějakého "chytráka", který by vás nebo někoho chtěl přede všemi poučovat...Spousta lidí je u černé vyděšená, má velké oči, bojí se lovit lovné kusy protože "neznají a neodhadnou" nebo naopak zmáčkou na všechno, ale v těchto případech a při rychlém rozhodování si tenhle typ lidí nějaké rozpoznávací znaky ani neuvědomí, oni je ani neznají....Ve většině případů se černá loví pouze podle odhadu velikosti, která se řídí konkrétní oblastí nebo lokalitou. Pokud se při lovu budou pouštět těžké kusy a mladá zvěř se bude lovit, z občas uloveného lončáka "na hraně" se nebude dělat divadlo, tak ta struktura černé bude zachovaná, zvěř bude a myslivost s černou bude... Možná je někdo jiného názoru, ale já si myslím, že černou je potřeba intenzivně lovit, neděsit se a neplašit jeden druhého, že je tohle prase o 10 kilo těžší,ale šetřit a pouštět jasně dospělou zvěř do chovného základu. Nikdy se ročně neodloví ani těch doporučovaných 70% ročního přírůstku, stavy černé každým rokem rostou,ta neodlovená zvěř dospívá, metá, tak že ta posuzující laťka se vzhedem k současné situaci s černou musí trochu zvednout.
Další věc je ta, že lov a dodržování chov.zásad černé je vyloženě v rukách uživatelů honiteb a nekontrolovatelný !!!(předkládáte čelisti ulovených kusů??). Tam, kde "drží při sobě" můžou lovit a třeba i loví všechno a nikdo se nic nedoví. Z toho vyplývá otázka. Má cenu tady řešit chrup, pírko,22 měs, 24 měs ???.......

Autor: Jaroslav Miňha | 21.04.2011 07:02
Kopíruji e-mail, který mi na požádání poslal asi před rokem a půl Figi a který se týká odhadu stáří živé zvěře. Vzhledem k tomu, že mi projdou rukama téměř všechna u nás ulovená prasata, jsem měl možnost ověřit si pravdivost jeho pozorování. Snad se nebude zlobit, že jsem to sem vyvěsil, ale vzhledem k tomu, že s předáváním svých zkušeností nedělá žádné ciráty, věřím, že ne.

Délka pírka u černé je skvělý rozpoznávací znak věku zhruba do čtyř let.

Selata mají pírka velmi krátká, vetšinou i světleji zbarvená ( narezle ). Nikdy nemá ( oproti lončákovi po jarním přebarvení ) na konci pírka dlouhé tmavé osiny. Je to prostě jen takový štětinatý váleček.

Lončák má pírko již delší ( výrazně oproti seleti, podle stáří lončáka ), ale stále dost krátké v porovnání s tříletým kusem a barvou je už sladěné s ostatním osrstěním. Vzhledem ( ne délkou ) už je pírko takové, jak u dospělých kusů.

U tříletého kusu je pírko dorostlé téměř k patnímu kloubu, ale zřetelně je vidět, že délkou k němu nedosahuje.

Čtyřletý kus má pírko dlouhé vždy až k patnímu kloubu.

Doporučuji tento znak prohlížet u ulovených kusů a dostat to do oka. Je to naprosto spolehlivé, perfektně funguje bez ohledu na velmi rozdílnou hmotnost kusů stejného stáří. A na první pohled. Samozřejmě je nutná dostatečná viditelnost pro posouzení tohoto znaku

Autor: Radek Chadim | 20.04.2011 22:07
Tak určování podle zubů je stejně důležité jako určování staří živého kusu. Protože praxe v myslivosti je taková, že se střelí přiměřeně velký kus a na zuby se tomu nikdo nepodívá, protože za prvé mnoho myslivců ani neví, jak ten vývoj zubů přesně probíhá, a za druhé je to ani nezajímá :-). Mě to i zajímá, tak chci vědět, jestli si teorii správně spojuji s praxí :-).
Já při lovu černé se snažím od srpna do konce listopadu vybírat největší ze selat, od listopadu dál zase nejmenší z tlupy. Na samotné kusy v noci obvykle nestřílím, protože velikostí a věkem si jist v těchto případech nejsem nikdy, navíc to obvykle bývají kňourci a těch je vždycky málo, takže když ho pustím, tak se nic zásadního nestane. Dále pak porovnávám s ostatními kusy velikost a chování. Když přijde tlupa stejných kusů, tak jsem nezřídkakdy v pasti, protože velikost nemůžu detailněji určit. Obzvláště teď na jaře se stává, že přijdou +- skoro stejné kusy, o to déle musím pak vybírat.
Při dodržování těchto zásad se toho moc pokazit nedá, lépe řečeno dá, ale jen když do toho vstoupí vyšší moc a nebo nějaký neočekávaný prvek. A čím více mám divočáků naloveno tak tím více jsem stále přesvědčován, že né vždy co vidím a myslím si, že vidím to co vidím, je to, co tam ve skutečnosti je :-).

Autor: Erika Doležalová | 20.04.2011 20:19
Tak u mě je to jednoduché - přijdou prasátka, jistá jsem si u těch nejmenších :-) Což jsou "čudly" od pár kilo po velikost zhruba vypaseného koršpaněla :-) Jak je to větší, už hóóódně dlouho vybírám a přebírám i za cenu, že mi to uteče. Pak si nejvíc všímám kromě velikosti i chování daného kusu - když je to spíš almara, co stojí víceméně na místě, pak dostane "nálepku" bachyně a víc mě nezajímá :-) Když jsou to dva tři kusy stejně velké, co se pořád pošťuchují, pak jsou to nejspíš lončáci.
Nejhorší bylo, když jsme vyjeli na lov a já dostala pokyn - lončáka :-) Všechno co nebylo na 100% sele mi přišlo strašně velké a dlouho jsem nemohla správný kus "vylosovat" :-)

Autor: Ing.Mirek Bergman | 20.04.2011 18:33
Pro odhad věku černé bude žádoucí se pobavit nejprve o znacích věku před odstřelem, to je podstatné. Uloveného divočáka zařadit do věku podle chrupu není nic složitého ale zvěři to už moc nepomůže.

Autor: Radek Chadim | 20.04.2011 18:06
Jelikož se v sousedním vláknu Ulovení bachyně v době hájení téma zvrhlo v určování věku u divočáků ze stádia vývinu chrupu, tak pro toto zajímavé téma zakládám novou diskuzi. Večer do fotogalerie přidám dvě čelisti úhynů, ať je o čem se bavit a ať jsem o něco moudřejší :-).