Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Srnčí vábnička



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: František Dušák | 17.05.2011 08:08
Já osobně používám 40 let starého "folhábra", pak višňovku, která je stará prokazatelně více než 70 let a jako hlavní poklad - ta červená gumová hadice, co se prodávala za 7 Kčs. Ta hadice je opravdu nádherný měkký zvuk, který lze snadno měnit.
Ovšem hlavním bodem je, jak už někdo napsal, KDE, KDY a JAK. Nejhorší je, když někteří netrpěliví rozpiští revír tak, že to vypadá že za každým stromem je papiňák. Vábení je účinné až ve druhé polovině říje, kdy je většina srn odpokládaná a srnci stále hledají. Pak se dají najít 3 až 4 dny, kdy srnec opravdu přiskočí i na vrzající trakař. Ale toto musí mít každý odpozorováno ve své honitbě a ještě je to každý rok časově trochu jinak. Srnčí říje je nádherná "věda" a dají se při ní spatřit srnci, které nikdo neviděl a už neuvidí. Do toho rozpálený, smolou vonící borový les, hromady muchniček, člověk se nesmí ani hnout, protože zásadně vábím ze země. Do lesa po 3 hodině ranní, z lesa po 11 večerní. Po týdnu z člověka padají kalhoty, ale neměnil bych ani za "Sejšely" a "zlaté prase". I když mám za sebou i jelení říje v Karpatech a jinde, srnčí je moje životní naplnění myslivosti. Zdraví F.D.

Autor: Jaroslav Miňha | 17.05.2011 06:41
Haralde, vezmi jí, prosím, s sebou na sraz.

Autor: Harald Altmann | 17.05.2011 00:54
Používám vábničku od Pospíšila (není výrobcem, ale překupuje). Říká se jí Butollo (jedná se o gumový míček). Funguje precizně. Není ani tak důležité, zda máte hudební sluch a vábíte ve správných tóninách, ale nejdůležitější je postup. Tato vábnička se dá i ovládat nohou a ruce mají volno pro střelbu. Daksl alias Dlask mi to jistě může potvrdit, bo vloni ji ze mě vyvábil a já pak měl problém do říje sehnat novou.

Autor: Erika Doležalová | 15.05.2011 21:59
Martine, na vábničku pana Hrdličky (konkrétně "mladá srna") se mi poprvé zadařilo hned ten rok, co jsme je v Lysé koupili, se setměním přihrnul z obilí srnec až na nějakých 10 kroků před kazatelnu - pak tam chodil a hledal, kde ta srna je a já se bála jen pohnout :-) Loni jsem je moc často venku neměla (na říji k nám jezdí hosté, takže většinou necháváme revír "volný"), ale z asi 6ti pokusů byly 4 srnci v "obeznatelné a dostřelné" vzdálenosti.
Vábničku od Devany mám teprve rok a něco, loni ze 4 pokusů přišel asi na 50 kroků 1 srnec, to bylo na začátku říje, víc už jsem pak zase nezkoušela. (to byla ta "naladěná" vábnička, tu na geschreck jsem zatím zkoušela jen doma natrénovat :-)
Na myškovačku mi nalétávají do kazatelny sovy a na vřeštidlo většinou přiběhne zajíc :-) Pak mám lišku/lišáka, loni jsem si s lišákem "povídala" při kaňkování, ale na louku nepřišel (nebo jsem ho neviděla, byla už pak tma)
Ivo, od letoška mám taky Nordik, ten křik ptáků, chystám se ho vyzkoušet u řepek, až se zase začnu věnovat liškám (od konce února do června je nelovím), tak jsem zvědavá. Hodně lidí to chválilo, tak nevím..

Autor: Ivo Ondráček | 14.05.2011 19:18
Mám vábničku od pana Zubíčka. Cena tuším kolem 130Kč...Funguje:) Dá se i ladit výška tónu a stačí do ní jen foukat. A už jen kvůli tomu 9letému srnci, co mi jen díky ní zdobí pokoj za to ta "investice" stála...:)
Ps.: Trochu z jiného soudku - Nordik predator se mi naopak nevrátil vůbec a ani vlákna na fórech nepoukazují na jakoukoli uváděnou zázračnost...:(

Autor: Martin Svoboda | 14.05.2011 16:39
Pani Eriko dekuji za rady,a jeste se Vas zeptam jak jste uspesna s vabenim s temito vabnickami ??

Autor: Milan Lukeš | 13.05.2011 16:45
Já používám s úspěchem takovej gumovej balonek od f HUBERTUS a i geschreck se na to dá udělat....
http://www.hubertshop.cz/vybaveni-nejen-pro-lovce/vabnicky-pistalky-na-psy/srnci-vabnicka-hubertus-ii-s14533340

Autor: Erika Doležalová | 13.05.2011 16:17
Martine, ty od Devany mám, nejvíc se mi osvědčila ta která je na fotce uprostřed (srna). Ta vlevo je srnče, to nepoužívám a ta vpravo s tím plastem je trošku těžší se na ni naučit, ale jinak je perfektní na zvuk zvaný geschreck (pokládaná srna, většinou na to reaguje srnec¨, který je v dané lokalitě "pánem" :-)
Turvab jsou dobré, na myškovačku mi tedy většinou na kazatelnu nalétávaly sovy :-)

Autor: Martin Svoboda | 13.05.2011 14:40
Moc dekuji vsem za rady.Pridam jsem dva odkazy a jestli bych Vas mohl poprosit,aby jste se podivali a rekli jestli nekdo nemame konkretni zkusenosti s temito dvema vabnickami,dekuju.
http://www.vseprolov.cz/pomucky-k-lovu/vabnicky-a-revnice/turvab/letni-souprava-3672.html
http://www.vseprolov.cz/pomucky-k-lovu/vabnicky-a-revnice/devana/univerzalni-srnci-souprava-drevena-3790.html

Autor: Jan Slavětínský | 13.05.2011 11:22
Člověk už má k myslivosti defakto všechno a přes to si občas z rozmaru a pro radost něco koupí. Tak i já jsem si vloni pořídil jako další v řadě mých vábniček další vábničku zn. Hubert. Tahal jsem jí v kapse celé léto a ona fungovala stejně, jako ta má osvědčená ,kostěná a po otci poděděná. Dokonce jsem u ní využil i to přeškolení na vřeštidlo a přitáhl si ráno lišku z louky z nějakých 500set metrů až na ránu. To potěší.

Autor: Jindřich Šimara | 13.05.2011 11:13
No a vootomto je.:))Je jedno čím,proč vrážet prachy za značkovou vábničku za 600 když tu samou práci udělá za 130.

Autor: Erika Doležalová | 13.05.2011 10:26
V tomhle souhlasím s Milanem, můj chlap každý rok vábil jeleny na uříznutou petflašku :-) Vždy jsme přijížděli s obavami, protože nám tvrdili, že tam není jelen, že nic netroubí.. Tak on vzal petku, půlku uřízl, vyšel ven a za chvíli se vrátil s úsměvem "To by bylo aby tady netroubili jeleni, když přijedeme" a opravdu, "řvala" celá skála :-)
Na druhou stranu, je mnohem pohodlnější jít ven a před odchodem strčit do kapsy "komerční" vábničku než někde cestou hledat lupen nebo něco na posedu šmidlat.. :-)
Proto jsem jako příklad dobrých vábniček dvě uvedla, protože dotaz nezněl JAK vábit (nebo kdy nebo proč..) ale ČÍM :-)

Autor: Milan Soukup | 13.05.2011 09:04
Je fakt, že když jsem byl na Slovensku na jelení říji, tak průvodce tvrdil, že pokud je ten správný čas, počasí a konstelace a jeleni jsou "rozjetí", tak se ozvou i na motorovou pilu nebo nastartování traktoru. A je to tak. Takže opravdu, když se to má stát:-), tak se to stane:-). Aj u srnčího :-). M

Autor: Jindřich Šimara | 12.05.2011 20:57
Jak říkali staří zkušení pantáti,když je ten správný čas tak přiskočí i na vrzající kolečko.Dnes se stím zbytečně moc nadělá.Ale kšeft je kšeft.

Autor: figi | 12.05.2011 20:37
Na vábničce vůbec nezáleží, důležité je vědět kdy, kde a jak vábit.
Pokud to kdy, kde a jak je správně, tak jakýkoli hlas, který srnu jen trochu připomíná (a je jedno jestli starou nebo mladou ), spolehlivě přitáhne i velmi staré a opatrné srnce.

Autor: Erika Doležalová | 12.05.2011 20:24
Pokud chcete jednoduchou a "funkční" vábničku, pak se určitě vyplatí investovat do srnčí sady pana Hrdličky (Turvab) - mladá srna, stará srna a srnče. Další variantou je slovenská Devana. Oba typy vábniček jsou prakticky shodné, hlas říjné srny je již "nastaven", takže nemusíte nic "ladit" :-) Osobně nemám zkušenosti s jinými vábničkami (Hubertus apod.), takže snad ještě někdo něco poradí.

Autor: Martin Svoboda | 12.05.2011 17:29
Dobrý den potřeboval bych poradit..Nezdá se to ,ale pomalu se bliží ty chvíle srnčí lásky.A já bych po Vás potřeboval,aby jste mi poradili,jakou srnčí vábničku by jste mně doporučili.Jsem začátečník (je to moje první vábnička) a tudiž by neměla být těžká na obsluhu (respektive- na ladění). Děkuji za případné rady... =))