Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak správně cvičit střelbu



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Havlín | 18.05.2011 15:47
Já střílel v sedě, ve stoje, s oporou a z volné ruky a nebyl to výraznější rozdíl. Jen mě zarazil ten rozptyl 3-4cm od záměru.Je pravda,že jsem předtím střílel z kule naposled před půl rokem.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 18.05.2011 11:47
Umění přesné střelby se asi nedá zevšeobecnit. Máme u nás bývalého profíka od URNY kde ještě před pár lety "pracoval" a trénoval s odstřelovačkou. Dnes mu zůstalo umění dát na 150m ze tří ran tři zásahy do víček od PET lahví, to ale musí mít bipod, změřit si vzdálenost cíle, mít vlastní přebíjené náboje, změřený vliv bočního větru, ležet na pevné podložce nebo sedět za stolem, být ve třech místech opřen atd.... Pokud mu však dáte do ruky svou vlastní kulovnici a opřete jej ve stoje o strom tak opakovaně nastřílí jen rozptyl blízký pivnímu tácku. Na naháňky už raději nechodí neboť zjistil, že střílet na pohyblivý cíl mu dělá problém a už si s tím taky svoje užil.
Můj závěr tedy zní, že praktická lovecká střelba za pokaždé jiných vnějších podmínek při vnitřním pulzování psychiky okamžitého rozhodování a přesná mířená střelba na pevný předem určený cíl za předem definovaných podmínek jsou dvě rozdílné věci. Myslím si, že pro loveckou myslivost jsou podstatné tři činnosti. A to umět si zbraň S Á M dokonale nastřelit tak, abys ji vnitřně věřil, natrénovat si schopnost pohotové střelby a zejména pohotového rozhodování a v neposlední řadě občas trénovat střelbu z volné ruky. Ta volná ruka není pro to, že byste takto v honitbě lovili, ale je nejlepším tréningem k postupnému slaďování motorických, vizuálních a psychických funkcí lidského těla. K takovému tréningu plně postačuje malorážka nebo i vzduchovka vybavené optikou. Když to zvládnete, pak s oporou stromu, nebo v sedě na posedu už problém s přesnou a hlevně klidnou střelbou mít nebudete. M.B.

Autor: Milan Soukup | 17.05.2011 21:11
Martine, i lovecká horečka se dá do jisté míry natrénovat :-). Zajdi na střelnici, vem si walkmena a pust si do sluchátek volume doprava :-) s nějakou tvrďárnou a pak zkus střílet :-). Výsledky budou skvělé :-), není nad vnější podněty u střelby :-). M

Autor: Martin Skřivánek | 17.05.2011 19:44
mně dělávala problém hlavně lovecká horečka,to nenatrénuješ nijak.do terče v klidu ale jak něco přišlo a měl jsem lovit,to bych spadl z posedu.

Autor: Josef Hanzlík | 17.05.2011 15:22
Jen dodám-půjčená pila K.O.,sekačkaK.O,auto odřený-jen bývalka je v čím dál lepší kondici.

Autor: Karel poslík | 17.05.2011 14:49
Je to sice dost od původního tématu, sorry,ale vybavila se mi určitá asociace při čtení Honzovo příspěvku stran půjčování nebo sdílení společné kulovnice a také pod vlivem příspěvku Josefa. Když je něco sdíleného, vede to zpravidla k devastaci daného předmětu. Jedinou výjimkou je , jak pravil nedávno zesnulý sexuolog, žena. Na rozdíl od kulovnice nebo auta, pokud je jedna žena sdílena více muži, manželem a milencem ( nebo více milenci), přispívá to naopak k její lepší psychické i fyzické kondici . Manžel o takovém sdílení ovšem nesmí ani tušit, neboť by to mohlo i zde vyústit ve fyzickou devastaci sdíleného objektu, popřípadě v likvidaci ostatních spolupodílníků. Závěr tedy zní - trénovat pořád a s čímkoliv, leč precizní střelbu vyladit jen na vlastní kulovnici a nikomu ji nepůjčovat. Zdar Karel

Autor: Josef Hanzlík | 17.05.2011 14:05
Lovím s kamarádem(za chvilku zas jdem spolu) a ten místo trojnožky se svěrákem používá manželku.(Taky Věrku!)Levou rukou má podloženého Springfielda,pravý loket zapřený v tom pěkným žlábku,jenž má Věrka stále s sebou a když minul poslední prasátko,mohla za to Věra,protože zrovna"dejchla".Já bych se asi trefil,ale on mi to nechce dovolit vyzkoušet!

Autor: Jaroslav Miňha | 17.05.2011 11:47
Haralde, že chodím s trojnožkou se ví. Svěrák jsem se snažil tajit a Ty to takhle blbě proflákneš :-(( To je pomsta za toho psíka, viď? A pak že je mezi myslivci slušnost a kolegialita! Ale já jsem takový, že Ti i tak na srazu odkrojím z čuníka ten nejšťavnatější kousek. Abys věděl...!

Autor: Erika Doležalová | 17.05.2011 10:44
Haralde, bylo to nějakých +- 70 metrů, liška stála na široko, v klidu na újedi, nebyl to žádný obr :-) Taky jsem si myslela že je to jedno, ale když jsme nastřelovali kulobrok, tak 9g poloplášť do kroužku velikosti kovové padesátky a 11,2g střižná hrana 20 čísel pod (oboje SelBel) a to už je hodně i na srnčí, natož na lišku (7x57R)! Takže si spíš myslím, že jsem lišku chybila "patronou" než "rukama", protože jsem měla perfektní oporu, byla naprosto v klidu a tečka seděla přesně. Začala jsem potom pochybovat o nastřelení, tak jsem to zajela vyzkoušet a ranka přesně uprostřed kolečka o průměru cca 5cm.. - jenže ta zkouška byla -dnes vím že bohužel :-) - provedena SelBel SP 11,7g (308Win), měla jsem vyzkoušet ten TUG (má stejnou váhu).
Když jsme nastřelovali ten KB, tak jsme to probírali se zkušeným puškařem a ten říkal, že váha střely skoro vůbec nehraje roli, že jde o celkové složení, prach. náplň atd..
Jo, někdy mi mám pocit, že by mi zvěř až vlezla do kazatelny, ale vždycky ta, co nechci (příp. nemůžu :-) lovit! :-) To co bych mohla a chtěla, tak naháním mnoho a mnoho dní. Jako třeba včera svého "vyvoleného" srnce.. :-)

Autor: Jan Slavětínský | 17.05.2011 10:24
Pamatuji v našem sdružení existenci tzv.spolkové kulovnice, kterou si půjčoval kde kdo . To bylo teprve dílo...Někdo si to nastřelil na sebe ,druhý se s ní už nemohl chytit a tak také nastřeloval nebo nenastřeloval. To se pořád nastřelovalo a zvěř se hledala. Sranda byla, když vám strejka říkal, musíš mířit deset doleva a na spodní okraj... Dědkové v ní stříleli i kverové ubroušené celopláště a každý do toho nacpal všechno, co někde sehnal nebo dostal...Děs. Byla to polopažbená Zetka 8/57S

Autor: Harald Altmann | 17.05.2011 09:47
Jardo, souhlas. Měl jsem namysli střelivo přibližně stejné hmotnosti a v sedmičce, Tam skutečně takový velký rozdíl není. Pokud dám do mojí sedmy EVO, TIG, ID klasik nebo Geco, tak na 50m mám všechny v kruhu do 4 cm.
Hele, nedělají to u Tebe tak trochu ruce? Většina z nás ví, že chodíš do honitby s trojnožkou na které máš svěrák a flintu upínáš aby ses trefil. :-))))))

Autor: Karel poslík | 17.05.2011 09:31
Uvedu dva příklady hovořící pro trénink střelby se zbraní, se kterou se loví naostro. Vzpomínám na jednoho staršího a zkušeného kolegu, jak si na stará kolena půjčil dočasně osmu. Trénovat pochopitelně nepotřeboval a také první ránu na lišku chybil. Před odchodem domů usoudil, že by nebylo marné zkusit jednu ránu na terč. Vyhlédl vhodný objekt a velmi ledabylé se opřel o auto. Po chvilce hledání optimální vzdálenosti oka od okuláru vystřelil. Skončil s roztrženým obočím a rozsáhlým monoklem. Potom se zas vrátil ke svému ZH. Jiný mazák ( ale opravdu zkušený) zase celý život lovil se Zetkou a vždy používal napínáček, jak známo v tomto případě německý. Když šla flinta na novou hlaveň a oprava se protáhla, musel si na začátek srnců půjčit od bráchy kulobrok . Hned první srnec padl po brokovém zásahu , poté co si střelec hodlal zadní spouští naštekrovat. Zdar, Karel

Autor: Jaroslav Miňha | 17.05.2011 06:40
Dovolím si jen takovou vsuvku. Haralde, že na 50m je jedno, co nabiju, jsem si myslel také. Po nastřelení na evo jsem tam dal tig a byl jsem o 8 cm výš. Je to třeba vyzkoušet, 8 cm na minutí lišky stačí.

Autor: Harald Altmann | 17.05.2011 01:27
Eriko, na jakou vzdálenost jsi tu lišku střílela? Do 50-ti metrů je to většinou jedno, co nabiješ. Na 100m už to může být na lišku problém, ale např. na vysokou to ještě jde. Vždycky jde o to, jak veliký je cíl. Kolega střílí v 308-mě Geco TM. Nevím teď, kolik mají grainů, ale je s nimi spokojen. Srnčí nerozbíjí, prase "zabije" a lišku trefí na 150m bez problému (tedy pokud má v pořádku nastřelení) a to mu je 65 roků, takže to míření už taky není jako zamlada. O tom přemýšlení, kam zamířit, tak to je potřeba pouze při střelbě na větší dálky (víc jak 30m za ONV-záleží na střelivu a na tom, na jakou vzdálenost máš nastřelenou zbraň) a stranovou korekci záměrné je potřeba dělat taky jenom při silném bočním větru na větší vzdálenosti. To Ty ale asi nepotřebuješ. Tobě to, usuzuji z Tvých příspěvků, chodí téměř na kazatelnu. :)))
A Honzo S. Souhlasím s tebou, že střelba z malorážky nebo vzduchovky nenahradí tréning střelby z kulové zbraně, se kterou lovíme. Teď v sobotu jsem vzal na tréning střelby s sebou Mosina a všem jsem umožnil aby si ho vyzkoušeli. Ale taky jsem řekl, že to jsou "prdy". Byla docela sranda pozorovat chování střelců před výstřelem, když čekali něco neobvyklého (strhávali rány, nepřirozeně drželi hlavu....). I výsledky odpovídaly tomu, že se "báli". Po několika ranách zjistili, že flinta "nekouše" a nástřely se rapidně zlepšovaly. Takže nejlepší tréning střelby je se zbraní, se kterou potom chodím i lovit.

Autor: Erika Doležalová | 16.05.2011 15:41
Naprostý souhlas s Jendou Slavětínským - a tímto mu ještě jednou děkuji za osvětlení situace s mojí "záhadnou liškou" :-) Teď už jsem na 100% přesvědčená že byla chybená právě proto, že flinta byla nastřelena s SB SP 11,7g, Lapua Mega 12g z ní taky chodila přesně, ale na lišku jsem tam dala Breneke TUG... ááááá tolik škody, liška v haj*lu, patrona v haj*lu... :-))))
Jinak, střelbu netrénuju, pokud mám nějaký problém (nelíbí se mi postavení zvěře, zdá se mi to daleko, bod mi "chodí" po zvěři atd atd atd..), nestřílím. Pokud je vše ok, střílím a funguje to :-) Přesto si několikrát do roka nástřel ověřím (už proto, že mám starší Meoptu variábl a slyšela jsem na ni ne moc příznivé názory, např. nastřeleno při 6x, pohoda, lovíme - dáme tam 8x a jde to úplně jinam...), tak nějak pro svou jistotu, protože potřebuju flintě věřit a né před odmáčknutím uvažovat, jestli to náhodou nemám posadit o 20cm výš nebo 30 doleva.. :-) Většinou ověřuju před nějakou "akcí" - začátek lovu srnců, před jelenní říjí atd..

Autor: Harald Altmann | 16.05.2011 15:03
Tomio, elipsa je dlouhá 20mm! Pro ujasnění: díra je 7x20 mm (v jedné ose o 13!!! mm víc, než by měla být!). A to už letí kule hodně naplocho, to už slušné není!

Autor: Leon Zumr | 16.05.2011 13:54
Škoda že tady nejsou povinné střelby na získání povolenky :-(Jinak na tréning aby se člověk naučil správně dýchat a spouštět stačí i vzduchovka.

Autor: Tomio | 16.05.2011 13:36
Haralde na 62let starou flintu elipsa 2mm to je velmi slušné i na novější kousek. Asi má být 20cm :-)

Autor: Harald Altmann | 16.05.2011 12:13
V sobotu jsme si udělali kontrolu nastřelení zbraní před sezónou. Nestačil jsem se divit. Někteří kolegové, kteří vystřelí tak jednou až 2x za rok se netrefili ani do A4 papíru na 50m. A přitom ne všechny kulovnice měly až tak rozhozenou optiku. Se slovy "tak mi to teda seřiď, ale už 10 let lovím bez nějakých problémů a bez ňákýho nastřelování", jsme jim s kolegou puškohledy seřizovali. Dovedete si představit co to bylo za práci. Většina puškohledů byl starý NDRácký Zeiss. O cvičení střelby u těchto zasloužilých myslivců nemůže být ani řeč. "Tak si to zkus, teď je to nastřelený na moje oko. Ty budeš mířit určitě trochu jinak!". Odpověď: "to je dobrý, já Ti věřím a takovej rozdíl to nebude." Střely z jedné flinty 7x57 dokonce dělaly v terči elipsy o delší straně 20mm. A to na 50m! SPCE náboj od S&B zapadl do ústí hlavně až po krček nábojnice zcela lehce. "Ta flinta je starší, než já, tak co bys po ní chtěl!, povídá dvaašedesátiletý vlastník vystřílené ohnivé hole.
Tak kampak na ně s cvičením střelby?

Autor: Jan Slavětínský | 16.05.2011 06:34
Trénink dělá mistra,alespoň se to tak říká.Myslím si, že jinak se na tuto věc bude dívat ten,kdo myslivost dělá s kulovnicí v ruce a ročně v revíru vystřílí několik desítek kulových ran než ten, kdo dá dvě. Malorážka je vcelku dobrá na kondiční trénování a střílení ,ale není to stejné jako střílet těžkou kulí.Kulí si je potřeba občas střelit a udržovat si "svou jistotu a sebedůvěru",že flinta střílí přesně.Potom si v ráně věříš a nemáš problém střílet a lovit i na větší vzdálenosti. Vůbec není důležité za 1/4 hodiny do papíru vystřílet krabičku patron,to ztrácí efekt a smysl. Stačí si dát občas jednu během roku - takovou "kondiční jistotu" . Často si všímám, že hodně myslivců asi z neznalosti nebo nevím, střílí a po kapsách nosí namíchané kulové střelivo a jsou schopní bez ověření jeho nástřelu nabít RWS a hned tam střčit 9g a potom 11,2g a myslí si, že to všechno střílí stejně. Omyl !! Ten ,kdo tuto zásadní věc nezná, tak mu je trénování zbytečné... Lovu

Autor: Petr Havlín | 14.05.2011 08:45
Včera jsem byl cvičit střelbu před lovem srnců.Kule na 100 a 50m a LR na 50m. S kulí (ZH 7x57 střela SB spce 11,2 gr) jsem se s deseti ranami vešel do pivního tácku(nejvzdálenější zásahy) a LR (střelivo Geco) do 2cm. Nejsem s tím spokojený, přestože jsem teď dlouho kulí nestřílel. Jak cvičíte střelbu? A co je podle vás nejdůležitější? Výborné vlákno je na Loveckém fóru, ale tady mi podobná diskuze chybí. Lovu zdar!Petr