Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zaječí hon



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaromír K | 04.06.2011 22:26
Tak já můžu říct.že každým rokem jezdím na pozvání na hon,kde se loví zajíc a každý rok se loví něco kolem 130ks plus kohouti. Je to nezapomenutelný zážitek hlavně pro psa,kdy toto nosí šest nebo sedm psů. Vždy chce po mě,abych ho tam vzal znovu,i přes to,že se v půlce hon zastaví pro velký počet ulovené zvěře. Jedna z mála lokalit,kde mají možnost a ví jak na to. Lovu zdar.

Autor: Milan Zelinka | 04.06.2011 22:22
Jirko e-mail došel neboj ozvu se. Milan

Autor: Jiří Gabriel | 04.06.2011 19:09
Milan: Posílal jsem mail ... nevím jestli dorazil.

Autor: Martin Skřivánek | 29.05.2011 11:59
Martine ono dnes už se hlavně skoro nikde zajíc neloví tak už jsou VIP sdružení kde se loví aspoň těch 30ks.já osobně bych klidně pozval na srnce za i malý hon.už je to vzácnost.

Autor: Pavel Černý | 26.05.2011 12:23
Přátelé, oni ti ušáci nejsou jen na Moravě. Dal jsem do fotogalerie 18. ledna ilustrační foto s výřadem 129 zajíců 6km od kraje Prahy (24 střelců, král honu - můj host - 11 ks). I další hony se povedly - třeba "klepačka" o 22 střelcích - tam měl král honu 13 ks. Bohužel ale nemohu teď slíbit někomu pozvánku. U nás to funguje tak, že limit střelců je 30, členů resp. stálých hostů je 15, 2 místa jsou rezervovaná pro hosty MS, takže jen prvních 13 podle výsledku lovu škodné si může pozvat jednoho hosta na každý hon s tím, že host dostane zajíce z jeho přídělu. A věřte, že v tu chvíli máte příbuzných a kamarádů myslivců jako má příbuzných zabíjené prase :-). Takže ještě využívám pozvánky na kolegy, kteří hosta na některý hon nezvou. Vloni byly na zajíce 4 hony. Pozvánku na hon rozhodně nikdo neprodává. Zato občas využíváme na revanž pozvánku na individuelní lovy spárkaté (o naháňky moc nestojíme) nebo někomu host přiveze na oplátku třeba sele, protože čuníky střelíme tak 2 ročně. Kdyby někdo z vás měl za těchto podmínek zájem, můžu se zeptat kolegů, nebo se ozvat "operativně", protože v podstatě pokaždé někdo odpadne (ale na nepřítomného člena se nezve).

Autor: Martin Svoboda | 26.05.2011 12:23
Martine Skřiváneku nevím, co je pro Vás vyšší počet, ja bydlím pár km od Veselí nad Mor. a řeknu Vám, už i tady stavy prudce klesají, se zajícem to ješťe není tak špatné,ale s bažanty už to stojí za prd,ale taky co by měli ty stavy dělat,když na 70% naší honitby byla zaseta řepka.Zatím nejsem členem ve sdružení jinak bych Vás pozvalna hon,dokáť se u nás ješťe hony pořádají.

Autor: Milan Zelinka | 26.05.2011 11:01
Jejda jejda to se posunulo někam kam jsem nechtěl. Takže pro Jiřího:
Jiří kam bych tě pozval tak je to lokalita na konci Vrchoviny takže žádný vinohrad a tak něco. Vždy se scházíme tak na 8 hod a pozdější hony v prosinci na 1/2 9hod. na naší myslivně.Máme omezený počet 30 lidí +,-,5. Dáme kafé provedeme formality a po nástupu se jede traktorem do lokality kde se bude lovit. Pokud není zamrznuto tak se jde po stráních a remízky a pokud je zamrznuto tak i to pole.Celkem 3-4 leče a stím i počet ulovených ušáku jak jsem psal prve těch 30-35ks. a nějaký ten kohoutek k tomu. Celková doba lovu cca do 15hod. Po honě výřad a posezení v myslivně s občerstvením.(gulášek,pivko, vínko.) Provádíme pasováni na krále honu, odsuzujeme prohřešky, dělá se tombola a takový ty věci stím spojeny.Samozřejmě když je sníh je to paráda ale do toho se naštěstí nedá kecat a počasí neporučíš. Domů se chodí tak kolem 19hod.Takže pokud přijede host tak je nejlépe aby jeli aspoň dva a domluvili se kdo je řidič.Však to znáš jak to chodí. No a stou flintou jsem se tě ptal proto abych věděl že umíš s brokovou zbraní zacházet. Divil by jsi se co dokáží nějací hosté kteří střílí jen celý rok s kulovnice. No snad pro vysvětlenou jak u nás funguje hon na drodnou

Autor: Martin Skřivánek | 26.05.2011 07:33
jo mně se taky líbí víc menší a míň lidí.jednou se mi stalo že jsem byl pzvaný na velký hon na kachny a stáli jsme střelci ve třech řadách za sebou,každá kačena dostala tak od pěti chlapů,zlomil jsem a ze slušnosti počkal do konce.jinak já od honu hlavně chci abych se nachodil a utahal.nelíbí se mi když se v 9h vyjde a na oběd hotovo,radši nic nestřelit ale pořádně se utahat :-).co mám známé po celé ČR tak se zajíc už buď neloví nebo tak 50ks za rok,poslední kraje kde se podle mně loví ve vyšším počtu tak na tom Prostějovsku,Hustopeče a okolí Slavkova u Brna,Veselí n M.,jinak nevím.

Autor: Děda z lesa | 25.05.2011 23:03
Nikdy nezapomenu na nahodilý hon kdesi mezi Mostem a Bílinou (vesnici si již nepamatuji) počátkem 70.let.
Volal mi známý, zda bych jej neodvezl na hon v jeho rodišti a vzal si sebou také flintu a tak 100 patron...Žil jsem tehdy v domnění, že tam na severu na těch haldách, výsypkách a zarostlých muldách není ptáčka živáčka, ale zvítězila nevybouřená lovecká vášeň.
Výjezd brzy ráno, dorazili jsme na místo srazu (pochopitelně hospoda) na poslední chvíli, stačili jsme jen sníst polévku z bažantích slepic a vyrazilo se v pro mne nebývalém počtu asi 80ti střelců.A hned šok - první kruhová leč hned za hospodou a než odtroubili střelbu jen z leče bylo uloveno asi 200 zajíců...
Nebudu napínat, byl to můj životní hon (32 zajíců a 6 kohoutů, došly patrony - a bylo mnoho úspěšnějších), který už nebude nikdy překonán.Pak následovaly již jen hony s úspěchem tak 3 - 5 zajíců, později byl člověk rád i za jeden úlovek, v roce 1980 jsme u nás pak zaječí hony úplně zrušili.
Nevím, jsou-li dnes ještě někde výřady nad 1.000 kusů, ale přeji nezapomenutelné zážitky z honů všem těm, kteří si dokázali ještě drobnou zvěř ve větším množství udržet.

Autor: Rudolf Husák | 25.05.2011 20:37
Martine,mě se líbí hon přesně jak píše Karel,před Vánočními svátky,jen malý hon,pár kohoutu a nějakej zajíc,docela málo lidí a né výřad ve stovkách kusů.Jedu také hlavně kvůli pejskovi který si přijde do zvěře,něco si vystaví,přinese,dohledá atd., to mě úplně stačí,no a večer to přátelské,srdečné kamarádské posezení,...,zkrátka moc pěkně to napsal Karel.

Autor: Jaroslav Tatalák | 25.05.2011 18:27
Vážení- Hanzlíku,Dušáku a Soukupe. Pěkně si hrajete do noty,ale nějak jste mimo mísu.Nevím proč bych měl někomu závidět zaječí hon a k tomu ještě když si ho dokonce platí.A češtináři Hanzlíkovi se omlouvám za "d",aby ho to tolik nedráždilo. Toliko k Vaším závěrům. S pozdravem J.T.

Autor: Jiří Gabriel | 25.05.2011 18:23
Děkuji za všechny reakce a vzpomínky! Jednu konkrétní nabídku jsem už od kamaráda dostal, upřesní to prý na srazu :-).
Jaroslav Tatalák: Asi se mýlíte já nic nenabízím naopak poptávám a to proto že v naší honitbě se zajíc neloví od roku 1996 tedy od mých necelých sedmnácti ... smůla jen o dva roky.
Známé mám mimo jiné i na těchto stránkách a proto se zde ptám.
A chtivý tohoto zážitku opravdu jsem.
Josef Hanzlík: Jen jedno slovo ... DĚKUJI!
Milan: Vzdálenost by pro mě nebyla problémem, za takovým zážitkem bych se projel rád. A ,,hloupý" dotaz je velmi na místě, nikdy jsem zajíce nelovil.
Karel Poslík: Ani nevíš jak moc se těším na to jak si s Tebou a nejen s Tebou popovídám.

Autor: Martin Skřivánek | 25.05.2011 18:01
Ono už těch lokalit kde jsou pěkné výřady zajíců moc není ani na Moravě,asi Prostějovsko a Hustopeče,jinak už velice nic moc.to bude brzo vzácnější jak jelen.

Autor: bohumir dvořak | 25.05.2011 13:43
Jirko zaječi hon 1, tří dny v tahu prši 400hektaru oranice co dodat parada 2,ti co přijedou o den dřiv ty pak postavime do řadku vinohradu ukažem jim smněr tam nezabloudi

Autor: Rudolf Husák | 25.05.2011 13:41
Karle kamaráde,moc pěkně jsi to napsal,mám úplně ty samé pocity když si jednou za rok se svou fenou NDO dojedu na pěkný moravský hon,kde si taktéž připomenu nezapomenutelnou atmosféru podzimních honů na drobnou,která je u nás již minulostí.Jiří, ty hlavně nezapomeň doma to dobrý masíčko a v Roudný to všechno proberem.R.

Autor: Jan Slavětínský | 25.05.2011 11:26
Jo,jo,pravdu má Karel. Je radost dívat se na práci těch psů,kteří jsou denně ve zvěři i na pohotovost a vystřílenost těch domácích chlapů...Brokama to doma umí,ale na oplátku u nás na naháňkách mají problém s esbalem nebo kulí...A tak je co zapijet a co soudit...Lovu

Autor: Karel poslík | 25.05.2011 10:48
Ahoj Jirko, naprosto chápu tvůj sen o lovu zajíců.Škoda, my už je od loňska také raději nelovíme. Jinak jsme lovili vždy pár kusů do tomboly. Abych rozjitřil staré vzpomínky, jezdím pravidelně před svátky na zaječí hon na Moravu. Docela málo lidí, malý hon, žádné výřady ve stovkách kusů – jen v desítkách, ale velký zážitek s příjemnými lidmi a pro nás nezvyklým množstvím drobné. Nemohu se nikdy nabažit a vynadívat se na zajíce vybíhající z oranice nebo mezí, na práci psů a na nepředstíranou pohodu a radost všech zúčastněných. Na psech je vidět určitou zkušenost a jistotu. Přece jen je rozdíl, jestli viděl pes zajíce jenom v rámci příprav na zkoušky, nebo jestli pes profesor dělá každý týden v sezoně na zaječím honu.Ostatně se střelci je to úplně to samé. Takový hon mi vrací ve vzpomínkách o pár desítek let dozadu, když jsem jako kluk jezdil na voze, vymačkával zajíce , věšel je na tyče a nasával vůni střelného prachu. Také bych si dnes nevzal na zajíce jiný náboj než voňavý papírák SaB a jak jinak než s brokem č. 6 . Své osobité kouzlo tam mají díky srdečnosti a pohostinnosti domácích i poslední leče. Jen by to nemuselo být tak daleko. Co by však našinec nepodstoupil jednou za rok pro tak nezapomenutelnou atmosféru, jež se u nás stává minulostí. Probereme to v pátek. Zdar Karel

Autor: Milan Soukup | 25.05.2011 10:02
Jo, jo, závist je sviňa, hlavně ta lidovomyslivecká :-). M

Autor: František Dušák | 25.05.2011 08:17
Pro Josefa Hanzlíka.
Přesně vystihnuto, závist je sviňa a Tatalák to nějak nezkousl. Zdraví F.D.

Autor: Milan Zelinka | 25.05.2011 07:03
Nazdar Jiří.
Každý rok pořádáme několik honů na drobnou. Tak 5. Na každém honu který pořádáme vždy v jiné lokalitě našeho MS střelíme tolik ušáků aby měl každý účastník + do tomboly na poslední leči po honě a + nějakého bažantika(né skleněného) Celkem za sezonu tak nějak 250ks. Na hon bych tě mohl klidně pozvat jelikož se podílím na finančním plnění a tak můžu toho hosta mít nebo dva. Ale pozor je to na jižní moravě. Tak napiš jak a co. Jenom takový možná hloupý dotaz z brokovou zbraní s hromadnou střelou na zajíce jsi střílel?
:) :) :).

Autor: Josef Hanzlík | 24.05.2011 23:37
Koloušku,Ty mi lichotíš!A vidíš Tataláka?Česky neumí,ale nasrat -to perfektně.Pane Tataláku,dovolím si Vám odpovědět za Jirku.V našich končinách se zajíc neloví 20,někde 25 let.Jirka je myslivcem nějakých 10,12 let.Tedy si doma na zajíčka neměl možnost vystřelit.Já ještě sporadicky ano,ale stejně jsem ten zvrhlík,jemuž se více zamlouvají naháňky.On je zřejmě jiný typ a láká ho zkusit hon na zajíce.Možná,že má nějaké negativní vlastnosti,ale chtivost k nim určitě nepatří.Vůbec nechápu Vaše otázky,protože z nich vyplývá za prvé:Že Vy ho na hon dozajista nepozvete a za druhé:On si ten post chce koupit,takže zcela normální a transparentní záležitost bez jakýchkoliv postranních úmyslů.A ty známé on má tady,pane kolego.

Autor: Jaroslav Tatalák | 24.05.2011 19:23
A proč s takovou nabídkou sem jdeš? To je malá možnost přes známé a nebo chtivost dostat se do uživné honidby ?

Autor: Jiří Gabriel | 24.05.2011 17:08
Milan: Jsem ze Stoda ... což je 21 Km od Plzně a 35 Km od Domažlic ale jsem hrdý vlastník řidičského průkazu.
Ps: Koloušek jsem jen pro staré kňoury (kaňoury), což určitě nejs/te/-i.

Autor: Milan Zelinka | 23.05.2011 21:27
Hele Koloušku odkud jsi ???

Autor: Jiří Gabriel | 23.05.2011 17:23
Koloušku ... hm to je krásné! Takhle mi snad nikdo nikdy neřekl a že mi už říkali různě.
Moje střelecké umění znáte, ale snad by se jeden dva slitovali a dělali mrtvý.
Ps: Podle množství nabídek se zdá že maximálně zajdeme na pivo.

Autor: Josef Hanzlík | 23.05.2011 02:48
Hele,koloušku,rychle zalícit,předsadit,vířící sníh a zajíc zůstává v ohni,jo?Až pojedeš,dej vědět,pojedu s tebou a budu Ti dělat honce.Jsem zvědav,jak se nadřu:-)

Autor: Jiří Gabriel | 22.05.2011 11:54
Tak jsem se rozhodl nechat si dát k listopadovým narozeninám dárek o který stojím, ... nevíte kde bych se mohl vecpat na zaječí hon? Samozřejmě počítám s poplatkem. U nás se zajíc už minimálně patnáct let neloví a já bych alespoň jednou v životě zažil to o čem mluví starší myslivci .... běžící zajíc, rychle zalícit, předsadit, vířící sníh a zajíc zhasíná v ohni ještě během přemetu, Fousek s předpisově a s chutí aportuje ... .
Ps: Pokud to Radkovi Chadimovi přijde jako reklama ať to klidně smázne, neurazím se.