Dnes je 6.5. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Informovanost veřejnosti - v reakci na "Kam ten svět spěje..."



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Tatalák | 24.05.2011 19:41
K takovým starostem nemám opravdu žádný odpor. Je potřeba chudáčky za přispění veřejnosti vychovat a za přispění televize vypustit a případný úhyn svalit na myslivce.Hlavně přispívejte na zachování ohrožených druhů.

Autor: kesl | 24.05.2011 19:34
Jak napsal Jan Slavětínský...není co dodat.
Jinak do marketů chodím normálně nakupovat a vůbec se za to nestydím. A to nakupuji i maso, když na něj mám chuť. Občas hřeším a dám si řízeček z krkovičky :-)))
Dnes například koukám na ČT1, která je ceklem objektivní a co to neslyším? Jak ty potvory zmije se nějak rychle množí, jedna dokonce "kousla" holandského turistu a jsou všude možně.... Pak pracovnice KRNAPu pronáší, jak zmije žije v borůvčí a na skalách, aby se mohla vyhřívat a v tom borůvčí lovit. Naprosto nekompetentní a živočichům ubližující reportáž. No, řekla, že jsou plaché, což je nakonec pravda. Alespoň něco. L a L!

Autor: Děda z lesa | 24.05.2011 15:55
Dnes mi manželka přivezla z Plzně (občas jezdí zalít kytky a vybrat poštu) ze schránky 32 stránkový tisk s názvem Plzeňský POHLED, v rámci Plzeňského kraje je dodáván zdarma do poštovních schránek.A ejhle, na titulní stránce velký článek s barevnou fotografií dívenky s liščaty v náručí a názvem : LIŠČATA MILUJÍ VŠICHNI !
Článek popisuje zajímavou atrakci - sedm roztomilých malých lišek v Záchranné stanici živočichů v Rokycanech, které nalezli dělníci při údržbě zeleně.Matka pravděpodobně přišla o život (ještě že nepíší jak) a hladová liščata se vydala do světa...
Některé lištičky se již podařilo umístit k různým chovatelům...
Následuje popis a výskyt lišky obecné a článek končí větou :
"Pokud se Vám naskytne pohled na hrající si a dovádějící mláďata, vězte, že na místě setrváte dlouhou dobu."
Proto jakékoliv "chlubení" se loveckými úspěchy před laickou veřejností vyvolá spíše negativní ohlasy.Zde je na místě staré a otřepané - hrdinové mlčí...

Autor: Ivo Ondráček | 24.05.2011 13:24
Taky nad tím vrtím hlavou. Na starém fóru se tohle řešilo tuším tak před rokem. Už jsem to slyšel v okolí mockrát - maso jedině z marketu. Nebo ještě lépe - rovnou naporcované, aby to vůbec nepřipomínalo původní zviřátko, protože: "Toho mi je líto!". Řízku už líto nikomu není. Konkrétně s tímhle mě zvedá ze židle přítelkyně. K nějaké šetrnosti usmrcení - v tom, zda je lepší odejít ze světa na jatkách nebo komorovu ranou v přirozeném prostředí, mám celkem jasno...
Ps.: Mám takový dojem, že kdyby naší milou civilizovanou Evropu chtěl někdo obsadit, nebude potřebovat zbraně, nýbrž bude stačit, když každý voják invazní armády dostane kralíka či slepici. Pak se připlíží k našim zákopům a před zraky Evropských obránců klepne králíka za uši... a půlka Evropanů omdlý, a druhá se vzdá tváří v tvář takové zrůdnosti!!!:)

Autor: Jaroslav Miňha | 24.05.2011 11:39
:-) Černá, která se neprodá, je na rozdělení pro členy a všechna mi projde rukama, ročně je to kolem čtyřiceti - padesáti kusů. Místnost na bourání mám u naší hlavní štráse, takže kolemjdoucí v ní registrují poměrně častou činnost a nakukují. Mockrát jsem slyšel, jak to všechno můžeme sníst a jestli už mě nebolí oba palce u nohou :-)

Autor: Erika Doležalová | 24.05.2011 11:22
Já jsem si taky všimla mj. jedné věci - spousta lidí (ne-li většina) si myslí, že když jdu do lesa a něco ulovím, že je to MOJE. Že si to prostě strčím do mrazáku. Je jim divné, že to musím "odevzdat" MS, a pak že se to buď dá do výkupu nebo MS rozhodne, co s tím (teď nepočítám kus na podíl nebo sele do xx kilo..) A že když si tu zvěřinu do toho mrazáku mermomocí chci dát, že si ji musím koupit :-) O to víc úsměvné mi pak přijde jejich názor "myslivci krmí zvěř aby si ji pak postříleli a narvali do mrazáku.." atd., když v případě, že jde kus do výkupu, si pak nějakou baštu z něj dají kdesi v hospodě oni :-)

Autor: Josef Šůna | 24.05.2011 11:18
Dle mého názoru situaci nejlépe popsal kolega Slavětínský s Dr. Chalupníkem. Je třeba si uvědomit, že dnes je jak já říkám "doba kauflandová", mám tím na mysli, že obecní lid má stravu z marketů, zabalenou, odtrženou od života.
I když maso jí, nemusí a nechce vědět, že pro jeho získání se musí zvíře zabít a že rostlina zcela jistě na tom světě není aby z ní byla potravina, nýbrž aby hezky kvetla a bylo součástí biocenózy. Manželka je učitelka, dcerka její kamarádky k nám chodila na doučování. Přišel jsem se zeptat při doučování kolik mám zabít na neděli králíků a když jsem odešel, děvče (asi 14 let) se ptalo "a vy je jíte?". Doma má pouze králíčka na hraní a masíčko je v balíčku z toho kauflandu. Nám nezbývá než dokola vysvětlovat těm co mají zájem a jednat jak byl citován Dr. Chalupník.

Autor: Ivo Ondráček | 24.05.2011 09:55
Jj však jsem to sám psal v zakládajícím příspěvku. Dohadovat se na netu s lidmi typu Posluchačka aspol. je házení hrachu na zeď. Spíš jsem tím myslel, že máme šanci vytvořit kladnou představu o myslivosti u lidí, kteří mají informace jen z večerních zpráv, kde je myslivec často "třídní nepřítel". A takových lidí je hooodně. Pak mají názor na myslivost takový jaký mají - mírně negativní. Sice vlastně nevědí proč, ale když to říkali v televizi...Takže ve svém blízkém okolí můžete snadno zvrátit jejich názor z negativního na mírně pozitivní, což je fajn. Tu často propíranou "Nenávist veřejnosti vůči myslivcům" já tedy z osobní zkušenosti snad ani neznám.

Většinou mi lidi připraví "nastraženou past" bodem č.3-Odstřel holé. Oni si vážně myslí, že se myslivec kdykoli v průběhu roku sebere, dojde dolesa a...hele srnka...BÁC...no to bude bašta k večeři!!!
Když jim pak vysvětlím, že jsou nějaké doby lovu a že se to loví taky z nějakého pádného důvodu, tak už ze mě sami tahají informace, protože je to zaujme a chtějí vědět "jak to vlastně celé funguje"
Tož má každý z nás možnost páchat takové malé národní obrození...:)

Autor: Jan Slavětínský | 24.05.2011 07:10
Stejně jako Ervín se nebráním cokoliv a komukoliv něco vysvětlit, pokud vycítím ,že je dotaz myšlený vážně a nesklouzne k provokaci."Rypáka a provokatéra" je velice dobré dostat na jeho neznalosti a plácání a před kolektivem před kterým machruje z něho udělat pitomce...To v celku funguje. Většina těchto hňupů má ráda podporu více hlav a většinou nic z myslivosti a z lovu nebude řešit mezi čtyřma očima. Většina těchto humanistů,kritiků myslivosti a ochránců zvířat zapomene na svůj postoj a názor u stolu a nad talířem se svíčkovou a srnčím hřbetem....
U většiny kritiků převládá neznalost věci,hloupost a určitá závist postavená na tom, že myslivec může legálně dle zákona chodit se zbraní po pozemcích (i po pozemcích kritika - jeho), lovit na nich zvěř a ulovenou zvěř si přivlastňovat. Tzv. výkon práva myslivosti a právo myslivosti viz zákon. To někomu hlava nebere...Jak si můžeš nechat srnce vykrmeného na jeho poli?...Prostě vidina plných mražáků někomu tmí mozek...Další věc je všeobecný strach lidí ze zbraní. Lidé se dnes už nebojí ani Pána boha, ale z výstřelu strach mají.To je něco, co vzbuzujech pocit strachu a respekt a v podstatě to znamená v některém člověku nějaké omezení např. jeho myšlené činnosti. Zrovna tam chtěl jít a oni tam myslivci zrovna teď střílí...Jednou Karel Chalupníků na podobné téma napsal. "Držme se zákonů, nedávejme volům trumfy do rukou a věnujme se svému koníčku tak, abychom měli čisté svědomí vůči sobě, druhým i k té zvěři"....Hau

Autor: Zdeněk Ondruch | 24.05.2011 06:24
Ervín to krásně vystihl.Život je příliš krátký na to, aby jeho čas člověk zabíjel s hloupými lidmi.To jsem neřekl já, ale Adolf Born. Bohužel mi taky přijde, že těch hloupých a nepřesvědčitelných se rodí, čím dál víc.Lovu Lesu Z

Autor: Harald Altmann | 24.05.2011 00:17
Jó, demokracie je krásná věc. Každý hňup si může prosazovat svůj názor bez ohledu na fakta. To není nic proti Tobě Ivo, ani proti Tobě Ervíne.

Autor: kesl | 23.05.2011 22:47
Nebudu to rozebírat bod po bodu a přesto v tom neudělám bordel.... Mám rád rčení: "Kdo opravdu chce, ten může."
Takže lidé, kteří nejsou ochotní ušetřit čas na obeznámení se s problémem, a následně kritizují bez základních znalostí tématu mi prostě nestojí za námahu je o čemkoliv přesvědčovat. Nemají-li chuť problém studovat, nebudou mít chuť se nechat přesvědčit. Raději si vyjdu sám do lesa, nebo budu studovat dobrou knihu, než abych poučoval nepoučitelného. Je to ztráta času. Jediný vážný problém vidím v narůstajícím procentu těch hloupých nepoučitelných. L a L!

Autor: Ivo Ondráček | 23.05.2011 12:00
Ať se v tom starším tématu nemíchá všechno se vším. Tož co já vidím mezi nemysliveckou veřejností, zvláště pak tou mladou na inetrnetu ve věku 15-30let (A je to pochopitelně široká škála lidí, od těch vesnických po "panelákové", z nerůznějších oborů a zaměstnání):
1.) Dobře polovina lidí v mém okolí si myslí, že MYSLIVEC je povolání, stejně jako třeba hasič nebo automechanik.
2.) Mnoho z nich si myslí, že myslivec se zároveň stará i o lesy.
3.) Většině z nich se nelíbí to, že se loví i zvěř holá, přesně do chvíle, než jim to rozumně nevysvětlím.
4.) Většinu z nich zvedá ze židle odstřel toulavých psů a koček. Psy vůbec nemá cenu řešit (a ne že bych se jim divil, protože pes=člen rodiny ať je jaký je). Zato u toulavých koček jsou ochotni rozumně diskutovat, když si aspoň trochu ujasníme, co to je kočka "domácí" a kočka "toulavá".
5.) Drtivá většina nemá absolutně ponětí, co v naší nejbližší přírodě žije. Hned po tom, co se dozví, že jsem myslivec, se se zájmem ptají, kolik máme u nás v revíru jelenů a daňků a rysů a vlků...Jinými slovy panuje představa, že hned za vsí v těch lesíkách o rozloze 500m čtverečních je všechna tahle zvěř nějak "poschovávaná"...:)

Co mi z toho vyplívá? Každý z nás může velice efektivně ovlivnit veřejné mínění ve svém blízkém okolí. A blízké okolí, to jsou desítky lidí. Tady na internetu zpravidla potkáte to nejhorší z řad "ekoteroristů" a stěmi nemá cenu diskutovat. Ve svém okolí ale zmůžete hodně...!

Ps.: Jestli chcete reagovat, asi nejlépe taky reagujte po bodech, jak ať v tom není bordel...