Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zkušebí řády, podněty a zamyšlení



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: rici czech | 10.06.2011 18:55
Nejlepší variantou je vypuštění pernaté s dostatečným předstihem bohužel ,je to dost nákladné pro pořadatele ke škodě všem.Pokud se pohodí do vhodné krytiny bažant s 10-15m provázkem tak ,že má možnost popojít a "zapíchnout se " tak sebou nemlátí.Problém je ovšem pach který vydává je prostě jiný a pes který na to není trochu připraven má obvykle problém.Dá se zčásti eliminovat dobou kdy se na něho se psem jde,ale pořad to není ono.Jistě pokud se uváže na tvrdo tak sebou hází to je nepopíratelné.Tot má zkušenost.

Autor: Jindřich Šimara | 10.06.2011 16:26
Romane,jasně že čas musí být dodržený.Znám lidi ktří si to dokonce měří.
Richarde jestli je uvázaný nebo vypuštěný je nebe a dudy o tom nebudem polemizovat.
Uvázaný sebou mlátí a většina psů to bere jako raněnou zvěř.
Jestli pořadatel není schopen zajistit optimální podmínky pro posouzení psa nemá zkoušky pořádat.Že divoká populace skoro není je jasné.
Pořádám kolem 10 akcí za rok tak vím o čem mluvím a taky posuzuji po celé republice, tak jsem v obraze jestli to jde nebo nejde.
Leone právě tento nešvar je potřeba eliminovat a odstranit,no snad se to podaří.

Autor: rici czech | 09.06.2011 22:04
Největší výhra je když si vůdci donesou sami pernatou,jestli křepelku nebo bažanta to je jedno pravda je ,že kdo má nacvičeno má vyhráno.Ale spoléhat se na to ,že narazím na divokou je dnes ůsměvné.Sám určtě víš ,že i ohař který ti dělá na divoké ti může vyhořet na vypuštěným.,pokud to nemáš ověřené,a je jedno jestli je uvázaný nebo čerstvě vypuštěný.Ty časy jsou šibeniční jak jsi napsal ,otázka je snížit počet psů ve skupině nebo ubrat disciplín?Jinak já se rientačně ráno ptám vůdců jestli jim psi staví-všichni tvrdí že ano -opak je obvykle pravdou:-)

Autor: Roman Trojka | 09.06.2011 21:35
Jindro, jestli se dostaneme na zvěř při společném honu, tak máme vyhráno všichni, to víme...ALE zkušební řad říká, že hledání má probíhat 20 minut a při tom posuzuji systém, rychlost, vytrvalost. Takže i kdybych měl nakrásně zvěře kolik chci, tak stejně musím dle zkušebního řádu hledat. Ty časy jsem napsal za standartní situace průměrného zazvěření, aby bylo o čem přemýšlet. Jinak i s vypouštěnými bažanty se to musí umět, pokud člověk sám cvičí, tak ví jak na to. Jinak, ale Richarde, už posuzuji nějaký pátek a dnes se už ráno vždy ptám jaká je zazvěřenost a v případě kolik mi dají do skupiny bažantů a pokud by mě odbyli jedním a že v poli divoká zvěř není, tak klidně řeknu že posuzovat nejdu a divil by jsi se jak to najednou jde.-) Opravdu, dnes nenechám ze sebe dělat šaška a vařit pak známky z vody...

Autor: Leon Zumr | 09.06.2011 21:28
Naprostý souhlas Jindro a né že na VZ vytáhnou z jedno pytle domácího králíka a pomláceného bažanta a hurá na pole.Když chce někdo pořádat zkoušky tak by na to měl mít podmínky a rozhodčí by si měl pohlídat že je vše jak má být.
Na těch VZ jsem vypadl na pohozeným králíkovi tak to možná vyzní že jsem nas... :-)a za 14 dnu jsem vyrazil na Pohár Českého středohoří a jenom zíral jak to jde perfektně připravit a jak mě oprávněně rozhodčí setřou za každou maličkost takových zkoušek si pak člověk cení i když skončí v druhé ceně (na ohrádce mi lišáka přitáhla hold 18kg fena a lišák to je problém na vlečce byl menší tak to bylo za 4 :-)

Autor: rici czech | 09.06.2011 21:19
Pane Jindřichu rozhodčí sám o sobě neovlivní zazvěření honitby kde se zkoušky konají, žádat o přidělení ůseku kde pernatá je může,ale to je tak vše!Praxe bývá opravdu trochu jiná bohužel.Zvěř zajištuje jen a jen pořadatel ne rozhodčí.Takže ani Vy ani nikdo jiný nemá právo rozhodčí kopat do p....

Autor: Jindřich Šimara | 09.06.2011 20:47
No je potřeba si přečíst zkušební řád za jakých podmínek se zkoušky mají provádět.
V tomto se pohybuji 20 let tak trošku do toho vidím.Pokud pořadatel není schopen
zajistit honitbu kde je zvěř,tak nemá zkoušky pořádat.Jak k tomu dojde pes, který je cvičen na divoké zvěři a předním se mlátí uvázaný bažant?Za druhé to hraničí s řádem o ochraně a týrání zvířat.Tak že nemám kam přibržďovat.Rozhodčí v tom případě má požádat o přidělení revíru kde zvěř je.Tak jak začínají chodit kontroly na VZ budou muset asi i na tyhle zkoušky.
Když už tak se dá koupit bažant uměle odchovaný a to ne jeden a do lokality je vypustit.Ne ale uvazovat ke klacku.

Autor: rici czech | 09.06.2011 18:55
Pane Jindřichu máte pravdu až na jednu věc příklad:Přijedete na zkoušky chodíte nenajdete ani "péro" máte 6 psů, na ZV 8 psů a máte prokázat vystavování.Pořadatel Vám zajistí 1 bažanta a Vy musíte odskoušet všechny psy jak to chcete udělat když hned 1 pes Vám ho chytne a zadáví.Toto není vina rozhodčích ale pořadatelů ,že nezajstili vhodně terén se zvěří takže s tím kopáním do p... brzděte prosím.

Autor: Jindřich Šimara | 09.06.2011 18:32
Pánové vše se odehraje od zazvěření honitby,jestli že se dostanu na zvěr už při společném honu je vyhráno.Je potřeba pořádat zkoušky tam kde ta zvěř ještě je.
Vím že je to těžké a když vidím jak někteří rozhodčí chtějí posuzovat vystavování na uvázanem bažantu u klacku tak bych jim nakopal do p....Ti neví o chování psa nic.Jinak jak píše Roman klub si může pořádat své chovné zkoušky.
Tohle je to samé z hlasitostí u malých,není možné zavírat oči že není zvěř a dávat 3 jak se kolikrát dovídám,to se vše vymstí zpětně na chovu.
To je taky obrázek nás rozhodčích.

Autor: rici czech | 09.06.2011 18:21
Takže nám Romane stačí max 4 psi na PZ.To bude paráda:-) S těmi vůdci a koronou máš svatou pravdu ,člověk má někdy pocit ,že má víc nepřátel než přátel.

Autor: Roman Trojka | 09.06.2011 17:42
Jeden problém je systém a druhý je zazvěření a to jsou samotné podmínky pro prozkoušení psa. Posledně jsem počítal kolik bych potřeboval času pro řádné odzkoušení 6 ohařů ve skupině na PZ. Začnu společným honem, to je 2x2O min. pak 12x dohledávky to je 5min na jednu- hodina. Pak 6x vlečka zajic, 300 kroků tam a 300 zpět, to je 500m x 6 jsou 3 km + posun o 150m mezi vlečkama+ práce psa je 1,5hod 6x vlečka s pernatou to je kratší, tak hoďka. Pak 20 min. přinášení teplé. 3O min. svačina a jdu na solo hledání. Každý pes minimálně 20 min a některý 2x tak to jsou další 2hod. a nakonec přejedu na vodu což bude další hodina i s práci na vodě. To mi vychází 8 hod. intenzivní práce v poli a ještě hodina administrativy a je to 9 hodin! Pokud bych to vše dělal poctivě, tak se ráno v 8hod. sejdeme, po rozlosování v 9hod. odjedem do pole a v 17hod se vrátíme a v 18hod vyhlášení výsledků. No a nyní si to pro zajímavost přepočtěme na odměnu rozhodčím a výjde vám 30 kč/hod. Děláme to všichni, protože nás to baví, ale to je trošku směšné s ohledem, jak se k nám ještě někteří vůdci, případně korona chová. Toto ohodnocení jistě na vážnosti rozhodčího nepřidá:-)))

Autor: rici czech | 09.06.2011 17:23
Tím snížením disciplín na PZ jsem myslel získat více času na práci v poli.Při dnešním zazvěření honiteb je někdy nadlidský výkon najít 1 bažanta:-).

Autor: rici czech | 09.06.2011 17:13
A vo tom to je máš pravdu.Zk. retrívrů je dle mě trochu mimo:-).Podívejme lov. upotřebitelnost lze např. získat i na podzimním FT kde se navíc provede kachna z vody.Další kde to jde získat je soutěž SV. Huberta,žádné vlečky apod.Pravdou je ,že na těchto zkouškách musí mít vůdce štěstí:-).Oddělit lov. upotřebitelnost od chovnosti je to nejlepší bohužel některékluby jsou líné něco takoveho jako je ověření vloh uskutečnit a spoléhají se ,že to rozhodčí nějak na PZ splichtí.Ty potom běháš s vlečkama a vystavování to se nějak odbyde protože na to už není čas.No nemám pravdu?

Autor: Roman Trojka | 09.06.2011 16:51
Richarde, ale to že kluby si ty zkoušky nedělají, je jejich problém. Pak nemůžou své nesmyslné požadavky házet do zkušebních řádů pro lov. upotřebitelnost. Vem si zkušební řády retrivrů, proč bych měl na zkouškách zkoušet paměť k aportu a podobné věci, když na konci dostane stejnou upotřebitelnost, jak ostatní...

Autor: rici czech | 09.06.2011 16:44
Nějak jsme se nepochopili:-) Zkoušky chovnosti jsou nejlepší věc problém je v tom ,že je kluby nepořádají a voo tom to je.Na těchto zkouškách by měli posuzovat především rozhodčí kteří toto plemeno chovají a hlavně znají.

Autor: Jindřich Šimara | 09.06.2011 16:31
Vem si proč nikdo nechce na LZ mp. slidiče a retrivry?Tahat jim tam vlečky,zajišťovat drobnou.Máš tam jednoho slidiče a jak mu udělat klid na stanovišti?Osobně proti nim nic nemám ale u nás je na skoušky prostě neberu,protože je to na problém.

Autor: Jindřich Šimara | 09.06.2011 16:27
Jenže PZ jsou hlavně zkouškou lovecké upotřebytelnosti.
Právě u těch disc.co píšeš je největší problém.
Ne každá honitba kde se pořádají PZ má vhodný terén na dohledávku kachny v rákosí.
PZ nejsou SVP.

Autor: Roman Trojka | 09.06.2011 16:27
A to je právě to co si nemyslím, zásadní problém vidím v slučování zkoušek lov.upotřebitelnosti s podmínkami chovnosti. Nechť si kluby dělají speciální zkoušky chovnosti, pokud jim nevyhovují zkoušky upotřebitelnosti. Jak píše Jindra, třeba barvářké zkoušky by měly být jedny pro všechny. Pes prokazuje, že je schopen dosledovávat zvěř a je přece jedno jestli to je slídič, jezevčík, nebo terier. Všichni dostanou stejné osvědčení o upotřebitelnosti.

Autor: rici czech | 09.06.2011 16:18
Ahoj může to vyznět trochu srandovně ale osobně si myslím např. u PZ ohařů:1: ubrat jednu z vleček a jednu z pohozených a přidat dohledávku kachny z rákosí.Plně dostačující je dle mého názoru 1 vlečka se srstnatou a 1 pohozená pernaté,kachna z hluboké vody ,dohledávka z rákosí a přinášení teplé.Důraz pak klást na práci v poli a vystavování.Už jen z toho důvodu ,že pro mnoho plemen jsou PZ zároven zkoušky chovnosti.

Autor: Jindřich Šimara | 09.06.2011 16:09
Hlavně je přiblížit paxi a trošku je sjednotit.Sám víš dobře kolik jich je a vše musí rozhodčí znát,ohaři,slidiči jez. a ter.,retrivři,honiči.Každý je jiný.
Dříve byla knížečka do kapsy, teď na batoh.

Autor: Roman Trojka | 09.06.2011 16:03
Zkušební řády se mění jak ponožky, co by se mělo změnit?