Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dančí zvěř- úniky z obor?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Oldřich Vopršal | 22.06.2011 07:03
Ono to s tím povolováním není zase tak žhavé a spíše záleží, jak z kterého okresu zrovna jste. U nás ( nejsme v oblasti chovu) lov rozhodně není dle zákona do 2 let věku neomezeně. Vždy SSM povoluje počet, v loni dokonce ponížili z 5 kusu na 3, byť to bylo požehnané starostou HS. Vím, že zákon říká něco zcela opačného. Na přehlídkách by se z těchto oblastí chovnost ani neměla posuzovat, tak jako tomu bylo před dvaceti lety, kdy jsem s myslivostí začínal. Dnes se posuzuje. Lov je jasný, u samčích kusů pouze první hlava. Je jasné, že pokud uvažujete do budoucna o zařazení do oblasti chovu, budete vybírat.

Autor: Jan Slavětínský | 21.06.2011 13:06
Jak se SSM postaví? Nejspíš vám povolí lov zvěře do dvou let věku. Dvouletý daněk špičák je prakticky z pohledu trofeje o ničem, ale z chovného hlediska ho v tomto věku nikde v oblastech chovu neloví. Dančí má jinak "posazenou lať" než srnci v I.VT a u daňků špičáku se v tomto období udělá nejvíce chyb. Daňci v I.VT se loví až s druhou hlavou (s trofejí vařečkáře), kde se daněk dá jinak posuzovat a vybírat.
To už je ale 3.letý, tudíž už nespadá do povolení SSM. Většina okrajových sdružení se ale "třese" na povolení lovu a střílejí potom všechno. Málokdo tyhle daňky špičáky pustí...je to škoda.

Autor: červenka emil | 21.06.2011 12:52
Nejsem ze Svitavska,ale z českotřebovska.Nejbližší obory jsou Dětřichov u SY a Rychnov n/Mor. oblast výskytu je u Mor. Třebové okolo Boršova.Zajímá mě jak se postaví SSM k naší žádosti o lov této zvěře.Byly zatím viděny čtyři kusy (1 daněla a 3 danci).

Autor: Tomio | 20.06.2011 16:17
Jinak s tím navracením do obůrek, tam bych spíše nesouhlasil. Je tam přetlak, a daňci jsou silně teritoriální v říji, obvykle na říji opouštějí celoroční stávaniště, které obsadí hlavní daněk. Takže možná se do obůrky vrátí část zvěře, ale část už se nikdy nevrátí.
Jak jsem si všiml, pan Červenka je zřejmě ze Svitavska, takže populaci od Chrastavce, kde byla cíleně vypuštěna dančí zvěř, která za 25let péče narostla na jednu z nejlepších oblastí chovu u nás a další populace, které se porůznu a "náhodně" unikají z vlastních chovů, a tvoří populaci na javornickém hřebenu, kterou se snažilo OMS protlačit do chovné oblasti, jejíž návrh bohužel shořel jako papír.

Autor: Tomio | 20.06.2011 16:09
U dančí zvěře si obvykle říjiště vybírá daněk, jsou už po léta ověřená říjiště, kde opravdu říje probíhá každý rok. Ale co pozoruji u nás, kromě těchto typických lokalit bývají každým rokem říjiště nestálá, která se mění podle potravní nabídky. Posouvají se třeba o kilometr. Dančí zvěř obecně má mlsný jazýček, proto se stahuje často do kukuřic, a pokud kukuřice je sklízena kolem začátku října, obvykle v jejím okolí v příhodném lesním terénu nalezne daněk své říjiště, už je začátkem října tak natěšený, že daleko neodchází. Ale je pravdou, že typické říjiště je každým rokem obsazeno silným daňkem.

Autor: Jan Slavětínský | 20.06.2011 14:33
Prý to funguje. Zvěř zvyklá na přikrmování se z venku do plotu vrací. Pokud v té obůrce proběhne řije a tudíž si tam zvěř vytvoří řijiště, bude se tam po léta vracet. Vysoká má svá řijiště, na která se vrací,to platí ve volnosti i pro zazvěřování z obůrek. Na tom principu říje se vlastně zvěř v lokalitách při zazvěřování vypouští.. . Stává se, že daněk,který je ve volnosti a je v řiji, zvenčí parožím rozbije plot ,aby se dostal do obůrky k danělám. Tím v podstatě tu zvěř "pustí".
Ale že by chovatelé schválně pouštěli svou zvěř z obory ven,to se mi nezdá....Myslíte? Je to o penězích...

Autor: červenka emil | 12.06.2011 13:21
V naší honitbě se začína objevovat dančí již asi druhým rokem.Vokolí jsou dva oborní chovy (původně farmové).Údajně je chovatele vypouštějí stí,že se jim na říji stáhnou spět.Máte stím někdo skušenosti.