Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Lovy v oborách



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ing.Mirek Bergman | 06.07.2011 11:13
Pro toho, u koho je prioritou vlastnit medailovou trofej je obora spolehlivým a časově úsporným řešením. Včetně toho, že předem jsou dány i finanční požadavky. Reálně je to však jen "obchod", u kterého se předem ví co, kde, kdy, jak a kým a proč se bude lovit. S myslivostí to v zásadě nemá nic moc společného.

Když už budete mít kdokoliv zájem o poplatkový lov včetně disponování s přiměřenými zdroji, doporučuji zkusit to nejlepší, co může potkat člověka který myslivostí žije. Je to lov jelena v říji a ve volnosti ale jen šoulačkou. Budete-li mít štěstí na dobrého průvodce a přiměřeně drsnou přírodu, pak to bude zcela jistě při jakémkoliv počasí váš již nikdy nevymazatelný a vysoce adrenalinový zážitek. A budete-li mit štěstí na honitbu, kde ctí a dodržují myslivecké tradice a zvyky, včetně patřičné a alespoň dvoudenní společné oslavy vašeho úspěšného lovu, pak vaše nadšení bude násobné. Pro fyzicky méně disponované lovce jsou určitou náhražkou kazatelny a posedy, ale kouzlo pravého lovu je opravdu jen v terénu a při hledání s vábením, kdy se lov povýší na skutečný souboj lovce a zvěře a kdy šance jsou předem na obou stranách vyrovnány. M.B.

Autor: Milan Soukup | 06.07.2011 10:23
Ervíne, záleží na tom, o jakou oboru se jedná, pokud je rozloha větší, tak člověk víceméně rozdíl nevnímá. Když je to o tom, že oborník zaharaší kyblíkem a zvěř přiběhne, tak je to o ničem. Jiná otázka jsou dosahované bodové hodnoty atd., prostě záleží na podmínkách. Pár let jsem v oboře lovil a byla to obora/neobora a neměl jsem dojem, že by se to lišilo od volnosti. M

Autor: kesl | 06.07.2011 09:51
Vážení kolegové. Občas přemýšlím o poplatkovém lovu zvěře, kterou jsem ještě neulovil. Nikdy jsem však nelovil v oboře, protože se mi to nějak nezamlouvá. Kdo s tím máte zkušenosti, podělte se, prosím, o lovecké zážitky. Jsou stejné jako z volnosti? Nejde mi o dodržování tradic, čí starost o hosta, ale jen o prožitek lovu. L a L!