Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

222 rem. na jelena?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 31.07.2011 01:06
Když to ještě zákon umožňoval, ulovil jsem s kulovničkou 222 R Fox 4 kusy jelení zvěře. Kolouch na 30 m naostro na krk - tam nebylo co řešit. Čiplena na 60 m - vyšší komora - vzepětí na zadních bězích, vrávoravých pár kroků a pád. Laň na 80 m -střed komory - typické značení výskokem s dopředu nataženou hlavou, úprk asi 50 m, pád. Kolouch na 100 m - zcela stejné, jako v předchozím případě. Žádný kus nebyl prostřelen, ovšem orgány v hrudním koši na maděru. Jinak ve slov. časopisu Polovníctvo a rybárstvo před lety vycházel velmi dobře psaný seriál o všech možných kulových rážích, který podle mne velice objektivně hodnotil jejich klady i nedostatky. U r.222 R a 223 R vzdvihovali jejich přesnost, plochou dráhu letu střely a neznatelný zpětný ráz - označovali je za "typicky dámské" zbraně. Paradoxně přesnost a plochá dráha letu je i určitou nevýhodou, svádí totiž ke střelbě na extrémně dlouhé vzdálenosti, převyšující nejen schopnosti střelce, ale i možnosti zbraně a střeliva. Zvěř v tomto případě daleko odchází, nebarví a velmi špatně se dohledává. Doporučovali : Do 1oo m a do 100 kg. Myslím, že měli pravdu. Dnes to však řeší zákon, takže tato diskuse se už týká jen historie.

Autor: Milan Soukup | 08.07.2011 09:23
Kolega dlouhá leta lovil s 9,3x72R, po otci podědil kulobrok v této ráži. Do 100 m dostačující na všechno, min. zpětný ráz, ranivost a barva dobrá:-). Sice výběhová ráže, ale škoda, že se do nového zákona nevešla, i když jinak se stanovením současných limitů souhlasím.
222 R na jelena? Dřív to hodně používali lesáci a fořti v jeleních oblastech, jelen se obvykle střílel na krk, holá na krk nebo na hlavu. Jenže tihle lidi věděli moc dobře, že když jeden den nebudou mít jistou ránu, tak se k ní dostanou druhý nebo další den a stříleli s rozvahou.
To hodnocení se bude vždy lišit podle toho, kdo jaký druh zvěře upřednostňuje, prasečkáři budou vždy dávat přednost "většímu knedlíku", kdo dává přednost srnčí a škodné, tak vystačí s prskoletem a ještě ocení lehčí flintu, min. zpětný ráz atd., to je prostě praxe, tvrzení figiho, že energie nezabíjí, platí jen v omezeném rozsahu. MS

Autor: Martin Síla | 08.07.2011 09:01
Honzo, co tam pro zajímavost doporučují u 9,3x72R?
Začíná mě moc zajímat...

Autor: Jan Slavětínský | 08.07.2011 08:10
Když už jsem nakousl ten "starý zákon" o myslivosti a to používání kulových nábojů - středový zápal a nábojnice delší 40 mm pro lov spárkaté zvěře, tak v různých mysliveckých příručkách z té předrevoluční doby a tuším že i v Mysliveckém řádu bylo doporučení, používat na vysokou a na dospělou černou ráže s min.výkonem ve 100 metrech 200 kpm a na ostatní zvěř 100kpm i když toto tehdejší zákon neupřesňoval.. Dokonce i ve starých katalozích střeliva od SB je uprostřed na dvojlistu použití a doporučení určitých kalibrů a typů střel k lovu určité zvěře. V novém katalogu SB je tato specifikace dokonce u každé ráže. Remingtony a savažky jsou od škodné přes tetřívky a končí u srnčí zvěře...

Autor: Jan Rys | 07.07.2011 19:41
Dovolím si připomenout notoricky známou pravdu. Smrtící účinek je dán v tomto pořadí důležitosti: 1. místem zásahu, 2. konstrukcí střely, 3. ráží. Při zásahu v místě odstupu srdečních cév (aorty a plicnice), při zásahu oblouku aorty, při zásahu hrudní a břišní aorty až k bifurkaci stačí obyčejný celoplášť i slabého kalibru k spolehlivému usmrcení i velké zvěře. Podobně při zásahu mozkovny. Při zásahu páteře slabým kalibrem zvěř ochrne, ale může ještě dlouho přežívat a je nutný dostřel. Při méně přesném zásahu je rozhodující, zda v dosahu tlakové vlny je srdce, velké cévy, event.mícha. Tady jsou ve výhodně rychlé, i když méně výkonné ráže, třeba jako zmiňovaná 222, 223Rem. Dochází sice k významně většímu znehodnocení zvěřiny, ale smrtící účinek je spolehlivý. Sám jsem lovil s nejmenší ráží 243W, ale doprovázel jsem dobré střelce s rážemi 5,6mm bez obav z dosledů.

Autor: Petr Havlín | 07.07.2011 18:12
To jsem rád že se diskuze pěkně vyvíjí.Kamarád má zmiňovanou 9,3x72R a to je tak krásné lovení.Já mám vysmívanou a zavrhovanou 7x57R. Sice zatím jen 2kusy srnčího ale devastace zvěřiny minimální(srna přes játra a srnec spodní komora).Můj děda s tím lovil celý život všechno a protože byl dobrý střelec, tak si nikdy nestěžoval. Myslím, že každý má rád tu svou ráži a pokud s ní umí,tak je vše v pořádku.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 07.07.2011 17:24
Naši z dnešního pohledu pradědové lovili převážně rážemi odvozenými ze zbraní typu Mauser ze světových válek tj. osmičkama a sedmičkama a v menší míře 6,5. Jako vysloveně lovecké se i v kulových tehdy prezentovaly zbraně zlamovací a to rovněž ve větších kalibrech.
Lehké malorážové kulovničky s tehdy nebývalou rychlostí střely, plochou balistickou křivkou, nekopající a mimořádně pohodové při střelbě a velmi lehounké pro pohodlné nošení s původem v USA se k nám postupně dostávaly od poloviny šedesátých let 20.století a pro své vlastnosti doznaly v krátké době velkého rozšíření. V 70. letech také pro vysokou poptávku Zbrojovka Brno ve svém pobočném závodě v Uh.Brodu začala vyrábět slavného FOXe 222 a 223R.
Osobně si myslím, že na tehdejší dobu, kdy prakticky v polních honitbách nebyla černá a nejsilnější zvěří tam byl 20 kg srnec, se jednalo o o velmi vhodnou zbraň. Zbraň, která lehce a přesně dosáhla na reálně až 250m vzdálenost s vysokou přesností s dostatečnou razancí jak na srnce, tak zejména lišky a škodnou. Pro polní honitby tehdy prakticky universální ráže. S příchodem černé zvěře pak logicky počal návrat k razantnějším kalibrům. M.B.

Autor: rici czech | 07.07.2011 16:24
Martine asi proto, že ti strejcové uměli střílet:-) a hlavně proto že stříleli do max. 100metrů.Osobně si myslím že na novelu nového zákona doplatila bezdůvodně ráže 9,3*72R.Do těch 100metrů myslím u nás dostačující na všechno:-)

Autor: Martin Síla | 07.07.2011 15:39
Já vždycky, když sleduju tyhle diskuze, tak nabývám dojmu, že ti naši dědové tloukli zvěř čepicemi a šlo to. Proč tedy je dnes obecný odklon k velmi výkonným rážím? Jaký je důvod?

Autor: Děda z lesa | 07.07.2011 12:13
Dám Vám za pravdu s tím Hornetem, zdejší hajný v minulosti s ničím jiným nechodil a svoji "parohárnu" má přecpanou trofejemi.
Jen ty dohledávky moc nesedí...

Autor: Ing.Mirek Bergman | 07.07.2011 11:47
Z pohledu fungování honitby, kde se ročně loví několik desítek kusů vysoké vás samozřejmě na poplatkový lov nebo hostovačku s ráží 5,6mm dnes nikdo nepustí. Není však příliš vzálená doba, kdy 223Rem a 22-250 se našimi členy pro průběrný lov holé běžně a bez dosledů používala. (Ostatně nejvíce dosledů bývá do dneška po 308W, což je zajímavé a zdánlivě nemá logiku....ale statisticky je to tak.Nahlášení lovce s 308W pak autonmaticky znamená zamluvit si dopředu barváře).

V 90-tých letech jsem si i já občas bral 223R na průběrný odstřel a lov holé .Ale výhradně pro lov z kazatelny, kdy bylo možné využít její úžasnou přesnost při klidové střelbě na krk nebo páteř zvěře. Dohledával jsem jen jednou a to ještě ne moc daleko. Dnes je použití v zásadě vyřešeno zákonem i když lze přebíjet řáži 223 u zbraní s twistem (stoupáním) vývrtu 1:10 a strmějším a se 6g střelami Berger VLD, kde výkon lze nalaborovat kolem 2000 J/100m, nebo si nechat dovést střelivo od Federalu s kulí Nosler Partition. A u ráže 22-250 je účinek i výkon i se standardními střelami dostačující. Co je však důležitější než použitá ráže jsou hlava a ruce střelce. Dnes se výkonné ráže zbytečně přeceňují ale je pravdou, že se občas objeví i myslivci, kteří při setkání s jelenem jsou schopni při míření opisovat s hlavní zbraně i půlmetrovou kružnici. Pokud přece jen zasáhnou zvěř, pak při výkonné ráži se pravděpodobnost dohledání zvyšuje.
A konečně při pohledu nedlouho let zpět - revírníci i hajní tehdejších Státních lesů vyfasovali většinou do služby jen kulovničku .22" Hornet. A pokud byli nemajetní a nepořídili si posléze něco vlastního a silnějšího, pak tím Hornetem lovili vše co jim lovit bylo uloženo. Ale lovili s rozumem, zpravidla jen na krátko, neboť neměli čas na to, aby hodiny něco museli dohledávat. A dohledávek bylo tehdy jen zlomek toho, co dnes. M.B.

Autor: Jan Slavětínský | 07.07.2011 08:21
Znal jsem jednoho chlapíka,Slováka a ten střílel s 5,6x50R. Jen se usmíval, mávl rukou a říkal "na koreň krku aj celoplášťom a něujdě ".. Tak že.
Jinak podle "starého zákona" se na spárkatou mohlo s kulovým nábojem se středovým zápalem a délkou nábojnice delší 40 mm.Víc zákon neřešil. Tak že kdo měl ráži 5,6 mohl v podstatě lovit cokoliv. Vím, že se majitelé ráží 5,6 rádi chlubí úspěšnými ranami a vzdálenostmi, ale zvěř (hlavně černou) , kterou po 5,6 nedohledali, to z nich občas vypadne ve slabé chvilce až po několikátom pivu...Je dobře, že se dnes omezilo používání ráže 5,6 pouze k lovu škodné a max.srnčího.I když ranivost a účinek ráží 5,6 je ve srovnání s ráží 7 "nebe a dudy". Kdo ráži 5,6 měl nebo má, tak ví své...

Autor: Petr Havlín | 07.07.2011 08:15
To já vím že je nezákonná,ale zajímá mě teorie.Že je to nezákonné jsem dotyčnému řekl.

Autor: martes | 06.07.2011 23:46
Souhlas s Figim,není o čem diskutovat.

Autor: figi | 06.07.2011 23:18
Je to tak.
Energie zvěř nezabíjí, není důležitá.
Víc k tomu psát nebudu, tato ráže je na vysokou nezákonná.
figi

Autor: Petr Havlín | 06.07.2011 21:30
Neberte kolegové můj příspěvek jako provokaci. Nedávno jsem v jelenářské oblasti mluvil s jedním lesníkem a ten mi tvrdil,že používá k lovu jelena vedle 30-06 spring. také 222rem. Jelen prý leží na fleku. Vzhledem k dopadové energii mně to i při nejlepším zásahu připadá jako latina. Nicméně on se tvářil velmi seriózně. Co vy na to?Lovu!