Nacházíme v honitbě těla zajíců bez hlav



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Josef Šůna | 18.07.2011 14:09
V osmdesátých letech jsem v lesní honitbě našel v zimě na sněhu padlé srnče. Dal jsem si je k posedu jako újeď, druhý den bylo bez hlavy a podle stop liška. Výrů je u nás dost a dost, lišek též, zajíce bez hlavy jsem zatím nikdy nenašel, tak nevím babo raď.

Autor: Karel poslík | 18.07.2011 06:53
Přítomnost rysa by byla vidět především na srnčí zvěři. Určitě by se tam začaly nacházet stržené kusy. Já se přikláním k té lišce. Když se v podhůří Šumavy ještě lovili zajíci, našel jsem při dohledávce po honu zajíce s amputovanou hlavou a nebylo zde jiné stopy než liščí. Ale pozor, jednou po honu nám přiběhl poraněný zajíc otevřenými vrátky až na zahradu. Během noci se stal obětí kočky a představte si, oddělila hlavu a odnesla si ji do stodoly. Zdar Karel

Autor: Matěj Fous | 17.07.2011 21:12
Od hlavy - někdy pouze jen tu hlavu- bere u nás zajíce prokazatelně výr, a to celou beze zbytku,někdy však ponechá pouze zadní běh.A že toto zlikviduje! Ale abych tvrdil že tomu tak bylo i ve zmiňovaném případě,to si netroufám,neviděl jsem to.S pozdravem Matěj.

Autor: figi | 17.07.2011 16:09
Když se mi to stalo poprvé, byl jsem jako mlaďoch v roce cca 1985 asi 90 m od místa, kde za ranního svítání v lese vřeštěl zajíc ( duben ). Samozřejmě jsem se tam pomalu našoulal, zajíce nakonec na ochozu našel, bez hlavy, a u něj stopy boje a liščí stopy. Tenkrát jsem ji nejspíše vyrušil, odnesla jen hlavu. Podle stop velmi silný lišák. Pak jsem v průběhu let našel ještě dva zajíce bez hlavy, vždy ráno a čestvé.

Autor: Jan Slavětínský | 17.07.2011 13:56
Jo, jsou čerstvé. Typoval jsem že z noci. Nic nafouklého ani zakladeného. V těch dnešních vedrech to vydrží chvíli. Dík

Autor: Roman Skřejpek | 17.07.2011 11:53
V 80sátých letech se do naší honitby dostal rys a ten zrovna tímto způsobem likvidoval srnčí.Vždy jen oddělená hlava na prvním obratlu.Lovil s obrovskou vášní a drtivou většinu zvěře jen zabil a ponechal svému osudu bez dalšího užitku.Měl však smůlu a to že ho zajel autobus.Srnčí to štěstí že mělo zase klid.Lovil totiž v místech (Rejvíz)kde srnčí bylo ve svízelné situaci a to hodně kruté tamní zimy.Nejsem proti šelmám v naší přírodě,ale i ta příroda se musí na příchod predátora byť v podobě rysa nějak připravit.To platí i o nájemci revíru a také síle a možnosti jeho peněženky.

Autor: figi | 17.07.2011 10:21
Já to znám od lišek, netuším ale dosud, proč si odnesou jen hlavu a zbytek nechají na místě. Vždy jsou stopy po boji, u velké kočkovité šelmy by asi tak znatelné nebyly. Jak stará jsou těla těch zajíců ? Já našel vždy čerstvé.

Autor: Ing.Mirek Bergman | 17.07.2011 09:18
Vypadá to na velkou kočkovitou šelmu (rys, puma apod.), ale u rysa je aspoň u nás pravidlem, že si u malé kořisti (zajíc, jeřábek, kočka apod.) po oddělení a odnesení hlavy kořist schovává a pak se k ní vrací. Chtělo by to dát na spády zvěře v honitbě pár fotopastí. M.B.

Autor: Jan Slavětínský | 17.07.2011 08:59
Už třetí nalezený dospělý zajíc, který nemá hlavu. Včera ráno jsem našel další tělo dospělého zajíce, jinak nenačatého, který neměl hlavu, jak oddělenou po gilotině. V louce na místě nálezu bylo podle uválené trávy a vlny vidět, že bojoval o život,který prohrál.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Lámeme si hlavu, co nám ty zajíce morduje. Kuna zabijí a kořist požírá od hlavy, ale kuny u nás byly,jsou a budou a nikdy v minulosti jsme takové zajíce nenacházeli a že by si kuna troufla na dospělého a zdravého zajíce? Možná, ale tři trupy v lokalitě 2 km honitby?. Pokud by ho ulovila liška, tak by ho nesla liščatům nejspíš do krytu - v současné době do řepek, obilí atd a liščata by zajíce určitě načala i od měkka. Pes nebo dravec také.Za poslední tři roky byl v naší lokalitě dvou honiteb několikrát viděný i rys ostrovid. Vysočina - Ledečsko. Co si o tom myslíte? Díky za názory. Honza