Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jaké střelivo do 7x64?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Míra | 24.06.2014 16:31
Určitě jsem nechtěl říct, že NP je špatná střela, naopak. Krabičku NP jsem dostřílel a rozmýšlel jestli koupit další. Nakonec jsem před "srncema" vzal Vuknány se kterými jsem měl dobrou zkušenost v 308 a 8x57JS. Nemyslím si, že by Vulkan byl až tak měkká střela. Oryx asi bude víc držet pohromadě, s ním nemám zkušenost. Vyhazovat peníze nechci, vím že ideál neexistuje.

PPU jsem zatím nikde neviděl.

Autor: Milan Jirmann | 24.06.2014 15:11
Já jsem používal SB SPCE 11,2g a přebité Hornady SST 162gr, ale už tuto ráži nemám. Fakt je ten, že náboje SB se střelou NP jsou trochu podlaborované, jak v rychlosti, tak v dopadovce, ale střela NP je dobrá dvoujaderná střela, patří ve světe k tomu nejlepšímu co se kdy vyrábělo a dělat závěry u srnčího po dvou kusech je opravdu předčasné. Např. Vulkán od Normy je měkčí střela, která bude srnčí zřejmě více devastovat. Znalci říkají, že toto střela je vhodná na těžší kusy. Na srnčí doporučují Oryx. Nastřelte si flintu na jeden druh střeliva a zbytečně nelaborujte a nevyhazujte peníze, protože stejně nenajdete střelu, po které by Vám zvěř ve 100% zůstávala na nástřelu a nedevastovala by zvěřinu. Já např. mám 270W (6,9x64) což amíci udělali jako alternativu k evropské 7x64 a střílím srbskými náboji PPU. Střílím s tím všechno. Mimochodem PPU, podle nového katalogu, vyrábí ve Vaší ráži 8 druhů střeliva. LOVU ZDAR!!!

Autor: Míra | 24.06.2014 13:35
Samozřejmě, že 7 kusů je na nějaké závěry málo. Jen jsem popsal svou zkušenost s NP. Vycházím z toho, že dobrá střela, nebo dobrá laborace funguje hned, občas se může vyskytnout nějaký exces, ale špatná střela nefunguje od samého začátku nebo má nevyrovnané účinky. Po dvou ne úplně dobrých zkušenostech se srnčím už jsem tuto střelu na srnčí nechtěl používat, nemyslím si, třetí, čtvrtý a další kus by se odskok zvěře nějak skrátil. Zato na černou bych se jí nebál. Protože nechci používat dvojí nebo vícero střelivo na každý druh zvěře jiný, šel jsem do Vulkanu, uvidíme...

Žil jsem v přesvědčení že 7x65R sestrojil W. Brenneke roku 1920, jako variantu k 7x64 do zlamovacích zbraní...?

Jaké střelivo používáte Vy, pane Jirmann?

Autor: Milan Jirmann | 24.06.2014 12:44
Míro, až budeš mít jedním druhem střeliva uloveno 50 kusů, tak pak se dají dělat nějaké závěry. Při ulovení 7 kusů to bohužel nejde. Jinak 7x65R není sestra 7x64. To je jiný kafe, tam jsou o dost větší tlaky. LOVU ZDAR!!!

Autor: Míra | 24.06.2014 10:10
Pár osobních zkušeností se sestrou 7x65R. Asi před rokem jsem řešil vhodné střelivo do 7x65R. Po zkušenosti s Geco TM, které sice platilo, ale na můj vkus dost rozbíjelo, mi byla doporučena střela Nosler Partition, jako vhodná střela do této ráže.

Koupil jsem NP v laboraci od S&B. Po roce si dovolím podělit se o zkušenost. Celkem jsem s tímto střelivem ulovil 5ks černé zvěře a 2 ks srnčí holé zvěře. U černé 4ks lončáků od 50 do 70kg při komorových ranách na vzdálenost od 40 do 100m v ohni (doslova jak když je vypne vypínačem). Jedno sele 35kg při ráně na nízkou komoru na 90m odešelo cca 70m, po celou dobu barvilo jako když to leje z konve, takže dosled byl hračka i bez psa. Ve všech případech minimální poškození zvěřiny, při vyvrhování jsem nacházel v hrudní dutině drobné střepinky olova a pláště pravděpodobně z přední části střely. Na černou mám z této střely velice příjemný pocit, obzvláště na zvěř nad 50kg funguje naprosto perfektně a nemám co vytknout. Kdybych lovil jenom černou neměnil bych.
U srnčího už výsledek tak přesvědčivý není a řekl bych že se střela chová jako celopášť . Srnče stříleno na 70m, zásah srdce, po zásahu odběhlo asi 40m a zastavila ho až nepropustná hradba trnky, jinak by šlo pravděpodobně ještě dál. Od nástřelu až ke kusu jen pár kapek barvy. Druhý kus srna, stříleno na 35m, opět zásah srdce, odběhla z nástřelu bez výrazného značení asi 75 m do lesa, tentokrát barvy po celou dobu dostatek na dosled i bez psa. U obou kusů vstřel velikosti střely a výstřel asi pětikoruna. Vzhledem k tomu, že oba kusy byly stříleny na přehledné posečené louce, kde bylo možné sledovat zvěř celou dobu při úniku z nástřelu, tak nebyl problém. Tato zkušenost mě ale odradila od použití této střely na srnčí, obzvlášť teď na srnce, kde je všude bohatě krytu, by byl obojí dosled pro psa.

Hlavně kvůli srnčímu jsem se tedy rozhodnul ke změně. Měl jsem doma krabičku PTS od S&B, tak jsem na ně zkusil nastřelit flintu. Nepodařilo se, s NP jsem měl rozptyl 3 ran na 100m cca 3 cm , s PTS to bylo snad 20cm. Už jsem myslel že je nějaký problém s puškohledem, tak jsem nabyl znovu NP a zásahy seděly, kde měly a rozptyl zase do 3 cm. Takže PTS moje hromová hůl nepapá.

Na Natuře v Lysé jsem tedy koupil dvě krabičky Norma Vulkan. S Vulkanem letos uloven zatím jeden srnec roček. Stříleno na 218m, zásah zadní komara, srnec v ohni. Byl slyšet zřetelný úhoz střely, srnec se v ráně ztratil. Vstřel velikost střely, výstřel asi 3x3cm, přeražená dvě žebra, poškození minimální. A jedno sele 25kg na 120m v běhu. Špatně jsem odhadl vzdálenost a málo předsadil, takže zásah byl na panenky . Sele zaryčelo dotáhlo se po předních 5m od nástřelu a než jsem stačil kulobrok přebít, abych ho mohl dostřelit, tak se zvrhlo, krátce odkazovalo a zhaslo. S Vulkanem tedy zatím veliká spokojenost, zdá se že by mohl fungovat na srnčí i černou. Dva kusy je zatím příliš málo na nějaké závěry.

Autor: Milan Lukeš | 19.08.2011 12:51
Ahoj lovil jsem (sika srnčí prase dančí)...s PMC naprostá spokojenost ale nevyrábí se,přšel jsem na GECO a taky sem byl spokojenej,teď lovím výhradně s municí BRENNEKE TIG a zatím největší spokojenost,jen ta cena je dost velká....

Autor: Harald Altmann | 19.08.2011 10:05
V současné době používám do 7x64 Geco TM na srnčí a škodnou. Na prasata, jelení a dančí používám RWS Evolution. Výhodou je, že obě střely mají téměř schodnou dráhu letu a není třeba měnit nástřel. Při střelbě do 200m není třeba nic řešit.
Zkusil jsem také Exenergy od S&B na prase cca na 50m (27kg bez hlavy a běhů). Byla v pohodě. Při ráně přes plecko a zásahu kloubu byla podlitina relativně malá. Ale dál ji používat nehodlám protože si myslím, že bude nadměrně zatěžovat hlaveň. Navíc bych musel znovu nastřelit flintu. Geco a RWS mají ONV kolem 180m a u Exe je uváděno kolem 150m. I když Bůh ví.... Na netu soudruzi z S&B uvádějí jinou ONV nežli na krabičce.

Autor: Jan Slavětínský | 19.08.2011 06:21
Klidně zkus eXnergy nebo Nosler part od SB. Já osobně bych si opět sehnal TSX.
Kamarád má v 7x64 oblíbenou H-mantel od RWS. Loví hlavně černou,srnčí a nějaké to dančí.
Co Němec,kterého jsem provázel na srnce a měl 7x64,7x65R,tak hodně stříleli s KS. A říkali "gut kugel" - muflon,bok,hirš,gut...

Autor: Fesoj | 18.08.2011 21:38
Martine Rezku - pokud se Ti Tebou uváděné střelivo osvědčilo, neměň ! Já ho používal dlouhá léta a byl jsem spokojen. Vše prostřeleno, s výjimkou 1 silnějšího kusu černé, kde prošla kule skrz obě lopatky a zůstala pod škárou na protilehlé straně - ale kus v ohni ! Naproti tomu špatnou zkušenost mám se střelami DHK 10,2 g , s kterými jsem neprostřelil ani selata. Rovněž celopláště SB mé flintě nechutnaly, rozptyl byl mnohonásobně větší. A vyzkoušel jsem i finské Lapua 11 g celoplášt na zimní lišky, ty neměly chybu. Před lety, kdyý jsem se 7x64 začínal, moc velký výběr nebyl, no a později jsem ke změně neviděl důvod.

Autor: Jan Rys | 18.08.2011 18:00
Nikdy jsem to nezkoušel, ale prý to funguje: do 7x64 a do 30-06 na srnčí celoplášť. Ostatně i světová válka se dá vyhrát celopláštěma.

Autor: Martin Síla | 18.08.2011 17:24
V ráži 7x64 jsem vyzkoušel normy (vulkan,oryx),saka(Hammerhead),sb (SPCE),PMC a nakonec jsem skončil u EVO.
Kdyby byly ale běžně na trhu k dostání PMC, zůstal bych u nich.
Ovšem s evo jsem spokojen pouze s účinkem na černou. U srnčí je na můj vkus příliš devastující. Tam jsem ale svůj ideál už našel (6,5x52R).

Autor: Martin Rezek | 18.08.2011 17:02
Jaké střelivo ráže 7x64 by jste doporučili? Do teď jsem střilel SaB SPCE 11.2g, ale chtěl bych ze zvědavosti vyzkoušet něco nového. Lovím černá, srnčí liška.