Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jenik S | 30.09.2011 21:26
Tak jsem napsal svoji prvni loveckou povidku..je ve clancich..omluvte diakritiku je to z mobilu.je to moje prvotina takze necekam ze nadchne,klidne napiste pripominky..spis jsem se chtel podelit o zazitek a hlavne o to co pro me znamena moje manzelka Marketka..snad se to castecne povede..vsem nade mnou Lovu zdar

Autor: Miroslav Šafr | 30.09.2011 12:19
Eriko, nemyslel jsem to špatně. Já měl před léty také velký nepoměr srnců k srnám na mém úseku. Nejlépe to zjistíš v zimně u krmelce a brzy z jara na louce. Dva roky jsem lovil pouze holou a to převážně slabé mladé srny bez srnčat, ze srnčat jsem se snažil vybírat také samice. Střílel jsem ochotně holou i za členy co už neloví, nebo se jim do toho moc nechtělo. Nyní mám stavy přiměřené a vyrovnané, myslím i kvalitnější populaci. Ono je to na jednu stranu pěkné mít srnčí zvěř promnoženou a mít stále co pozorovat ( u nás je to dokonce jediná spárkatá ), ale ta kvalita vzhledem k úživnosti honitby je poté opravdu mizerná. V zimně se pak skrmí u krmelce více jak někde v kravíně a výsledek stále špatný.

Autor: Ivo Ondráček | 30.09.2011 09:51
Včera jsem opět vyrazil na srnce. Poněkud dříve abych stačil došoulat i do vzdálenějšího kouta honitby. Nikde nic, sotva dva kusy holé v dálce. o půl sedmé sedám na stoličku pod sloup, jinam se na té jetelině ani schovat nedá. Srnec by měl vytahovat kus pode mnou ze zarostlého údolíčka, ale až do šírání se nikde nic nepohne. Dalekohledem prohlížím okolí až kamsi daleko k sousedům. Nejbližší kusy srnčí jsou přes kilometr daleko. Vzdávám to, beru trojnožku a šoulám krajem pole za terenní vlnu. Dva kusy, dalekohled, bohužel, srna a srnče. Brzy zatahují zpátky do krytu. Jdu dál, další terenní vlna. Jen zahlédnu přes vršek vlny srnce. Skrčený, téměř po čtyřech a nakonec skutečně po čtyřech zkracuji vzdálenost aby šlo obeznat a mířit. Trojnožku, puškohled na 12x a rychle zamířit. Jsem rychlejší než srnec, než mě zjistí uplynou dlouhé vteřiny. Krásná ranka...by to byla. Bohužel, ať koukám jak koukám, je to stěží dvouletý šesterák a ten si ještě dlouho kuli nezaslouží. I když by ho mnozí ulovili, i když bych na přehlídce nejspíš dostal zelený puntík s tím, že má "o půl centimetru kratší výsasdy než říká chytrá kniha", lovit takového srnce je mi proti srsti. Zvlášť za letošních třetinových stavů bude každý aspoň trochu slušný srnec do chovu dobrý. Srnec zanedlouho odskakuje a já jdu k autu. A s dobrým pocitem, v pátek už se na srnce nedostanu, ale tohle bylo takové hezké rozloučení s letošním lovem srnců.
Teď nastanou ty relaxační vycházky s dvojkou přes rameno beze strachu, že jako na potvoru zrovna potkám paličkáče. A samozřejmě teď nastane vrchol odlovu holé. Nevím jak kde, ale u nás teprve začíná přebarvovat a teď půjde dobře oddělit zrno od nepřebarvených plev.

Autor: Erika Doležalová | 30.09.2011 08:05
Miroslave, srnců není málo, ale je pravda, že srn je víc. Nemůžu objektivně posoudit celkový poměr pohlaví, jelikož nechodím po celém revíru, takže usuzovat z řekněme 2-3 lokalit je asi zavádějící. Třeba tam, kam nechodím, může být poměr opačný.. Takže nelze přesně říct, že by holá byla přemnožená :-) Srnců jsem letos ušetřila dost, nezmáčknu na každého, který přijde, pokud si nejsem jistá, jestli je vysoký špičák nadějným ročkem nebo průběrným dvouletým, tak ho nechám odejít. Lovu holé se věnuji zodpovědně, na to, že je nás 30 členů mám za loňský rok ulovenou osmiletou srnu, slabou čiplenku a srnče (srnečku) z osiřelých dvojčat (srnečka strhl v oplocence o pár dní dřív pes), partner pak starší srnu a srnče, kterému náš aktivní kolega střelil o několik dní dříve matku. Lovíme cca 30 ks holé, to by mělo vycházet jeden kus na člena a my dva jich loni ulovili pět. Není až tak jednoduché najít vyloženě odstřelový kus, srnčata bývají pěkná (a střílet za každou cenu jedno ze dvou mi nepřijde správné, pokud jsou obě stejně silná), a lovit "co vyleze" jen proto, aby se splnil počet je mi tak nějak "proti srsti".
U srnců se neřídím jen trofejí, radši "pustím" nižšího ročka, pokud je slušný ve zvěřině a odlovím kus slabší. 14,5 kilo se mi nezdá bůhvíjak moc, ale opět je to zavádějící, jelikož je po říji. Můj první letošní srnec měl 19 kilo - ale byl taky uloven koncem května. Lovu zdar.

Autor: Jaromír K | 29.09.2011 22:25
Tak dnes večer jsem byl poprvé vystavovaný já a né zvěř. Při šoulání mě navětřil německý ovčák a dědulovi se ho nějak nedařilo zvládnout. Hlásil mě na tvrdo ze třech metrů a jak sem se pohl,už byl u mě. Dědek si pro něho doběhl při soustavném křičení až ke mě a prej je hodný. No a proč ho teda držel dvouma rukama,když jsem odcházel?? Má to vůbec cenu vysvětlovat něco o volném pobíhání?? U nás nejsou nebezpeční psi,ale jen jejich majitelé. Přivolání se učí u psa už ve třech měsících.-:)) JK

Autor: Tomio | 29.09.2011 20:52
Musí nemusí. Pokud je poměr k holé 1:5 a více, tak pokud byl ve váze slušnej mohl být ušetřen. Samozřejmě je odstřelový a je správně střelený.

Autor: Milan Zelinka | 29.09.2011 20:19
Takový vidlák se musí střílet.Lovu zdar. Milan

Autor: Miroslav Šafr | 29.09.2011 16:49
Eriko, Lovu zdar. Nepsala jsi náhodou, že srnců máte málo v poměru k holé. Možná bych se věnoval u vás právě lovu přemnožené holé srnčí zvěře a srnce bych si šetřil.

Autor: Erika Doležalová | 29.09.2011 16:38
Včera navečer se mi podařilo ulovit srnce II., možná i III. věkové třídy, vidlák, hmotnost vyvrženého kusu bez hlavy a běhů 14,5kg. 308Win a Lapua Mega 12g, vzdálenost asi 30 metrů, srnec v ohni. Více detailů v sekci Články, snímek pak i ve Fotogalerii. Lovu zdar všem ostatním úspěšným!

Autor: Jan Slavětínský | 29.09.2011 07:30
Včera ráno jsem střelil srnče.Podařilo se mi v loukách našoulat dříve obeznanou srnu se dvěma drobnými kůzlaty.Už několikrát jsem je tam viděl ,ale nelovil. Ráno jsem je za sluníčka a s dobrým větrem doslova překvapil. Střílel jsem ze země na nějakých 70 kroků. Docela mě překvapil účinek Oryxu na slabém srnčeti.Po ráně kleslo a tryskem vyrazilo. Po nějakých dvaceti krocích zarolovalo.Rána seděla za lopatkou ,ale výstřelová strana byla místo předpokládaného hladkého průstřelu,díra možná 5 cm v průměru. Všechny teorie o chování oryxe jinak....Navečer jsme se šli podívat na tah.Pěkný soumrak a dokonce nám i pár kačen na tu naší louži přiletělo,tak že jsme vyhnali pavouky z laufů.Ke konci tahu se mi povedl tupl,který nejen potěší, ale zvedl nám výřad na pět kaček. P.S. Zpětně vše nej Václavům a Lucko Tobě k přírůstku. Lovu zdar

Autor: Vrba Frantisek | 28.09.2011 23:08
Lucko a Rozárko!At se Vám i těm drobečkům daří.Jsem rád že jsi o sobě dala vědět.

Autor: Ivo Ondráček | 28.09.2011 19:38
Dnes jsem se po pár dnech nemoci vydal do revíru alespoň zkusit ulovit srnce, popřípadě obeznat slabý kus holé. Čtyři kusy holé v solidní kondici jen potěšili oko. Za terenní vlnou jsem se zaradoval. Konečně, snad po dvou měsících vidím odstřelového srnce. Srovnal jsem se s trojnožkou, odjistil a ustálil srnce v křížku. Když jsem hodlal stlačit prst na spoušti, srnec se z ničeho nic rozešel a bez zastávky zmizel za horizont. Zachránila ho jediná vteřinka. Tak si říkám, že to je letos už vážně konec, silně pochybuju, že ho tam ve zbylých dnech doby lovu ještě potkám...

Autor: Fesoj | 28.09.2011 14:05
Lucko, gratuluji k svatováclavskému přírůstku ! Tohle omylem vzniklé plemeno by mělo být - aspoň podle toho, co jsem o něm četl - dost dobré a už dlouho jsem o něm nikde žádnou zmínku nenašel, snad od doby, co se rozpadla ČSR. Asi jich u nás moc není a je to škoda...

Autor: Lucie Fajmonová | 28.09.2011 11:39
Dnes v noci a ráno se moji fence SHO Rozárce narodili 4 pejsci a 1 fenečka:-)

Autor: jirka marek | 25.09.2011 14:15
Zdarec!
Týden jsem na stránkách nebyl,tak mi trošku trvalo dočíst nové příspěvky.
Od včerejška mám zvládnuté Zkoušky pro mysl.hospodáře,tak nebylo moc času.
Velkou gratulaci posílám k Miňhům ke klučinovi,ať mu zdravíčko slouží a Všem ostatním Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 24.09.2011 21:30
Jaroslave, gratuluju k novému přírůstku mezi nás 308čkáře, protože čekám do budoucna kvůli kritice ostatních, co tuto ráži nevlastní, ubýtek v našich řadách :-).
Poslední 3 večery jsem ztrávil na čekané na onoho dříve zmiňovaného nemocného srnce - pochopitelně jsem neměl to štěstí. Jednou byl daleko, podruhé ještě dál a včera jsem ho ani nepotkal. Dnes jsem se rozhodl změnit místo a jít na okraj lesa na posed na dubu. Po příchodu nejprve pod posedem projel motorkář, poté z lesa za zády štěkal pes. Než se situace uklidnila bylo šero. Za šera do tmy během 20 minut vytáhlo z lesa na 20 kusů srnčího, 3 zajíci a dokonce i jedna bažantí slepička. Po setmění jsem šel domů. Ale sedět na kraji dubového lesa je v těchto dnech paráda, stromy začínají pomale žloutnout a žaludy padají jako kroupy, že není ani i za bezvětří slyšet, jestli něco lesem příchazí nebo ne.

Autor: Jan Slavětínský | 24.09.2011 19:24
Po včerejší čl.schůzi doháníme ještě dva srnce do plánu. Je to každý rok stejný a tak kdo ho potká, loví. Ráno jsem vyrazil na šestou s rozedněním,že budu pouze šoulat a podívám se do míst,kde je přes léto rekreační ruch a nikdo z nás tam téměř nechodí. Bylo krásné ráno a místy dokonce přimrzlá tráva s jinovatkou. Tyhle zářijové rána se stříbrnými pavučinami a probarvenými listnáči miluji. Našoulal jsem několik kusů holé a na záhumence za takovou roklí ,samotného srnce.Vysoký vidlák, silný kus ,tuhý krk s prošedivělou hlavou.S opřeným kulobrokem o slabý jeřáb jsem chvíli čekal na lepší pozici. Zůstal v ráně. Lovu zdar (7x57R 11,2 g, 100 metrů, vyšší rána za lopatkou,podle zubů 7 -mi letý)

Autor: Erika Doležalová | 24.09.2011 07:23
Tak u nás jsem viděla pár starších srnců ještě před říjí, pak byli nejvíc vidět během říje no a po ní samozřejmě vůbec - něco se odlovilo, zbytek odpočíval. Až někdy od začátku září se sem tam nějaký objevil, ale většinou až hodně pozdě potmě. U nás mám potvrzeno to, co jsem tušila už od loňska a co je podle mě úplně špatně - naprosto nevhodný a nevyrovnaný poměr pohlaví. Když za 15 vycházek vidíte kolem 20ti i víc kusů holé (srnčata nepočítám) a k tomu maximálně 3-5 srnců, tak je něco špatně. Těch zbývajících 15 určitě není někde zalehlých, prostě tam vůbec nejsou.. To je to slavné "šetření" srn, co kdby byla tuhá zima.. :-(
Včerejší ranní čekaná - mladá srna mi ještě za šera (před šestou) přišla na sotva pět metrů pod žebřík, křupala žaludy a vydržela tam se mnou až do půl sedmé. Liščata se někam vytratila, prasata jsou v kukuřici, je to nějaké bídné. Večer předtím partnerovi přišlo kolem 30ti prasat, ale tak dlouho chodili vysokou kukuřicí sem a tam, až si ho na větru našli :-) Mysleli jsme celou dobu, že je tam max. bachna se selaty (menší s 5ti - viděna kolegou když doprovázel hosta na srnce), ale je jich tam mnohem mnohem víc.

Autor: Ivo Ondráček | 23.09.2011 20:15
Letos je vůbec zajímavý rok. Do půlky června jsem neviděl jediného srnce staršího tří let. Pak bylo před říjí, srnců moc vidět nebylo. O říji celkem ucházející účast a od půlky srpna až doteď jsem (a tím vás možná překvapím) opět neviděl srnce staršího tří let...:) Kde asi jsou? Holé jsou plná strnišťata ale srnců býti nevidno... Mimochodem dnes jsem mluvil s paní prodavačkou ze zbraní a střeliva. Ptal jsem se mezi řečí, co říkaj chlapi o kačenách. Že prý ze všech stran Vysočiny stejné. Myslivci pláčou. Ale ani ne tak nad ocelovými broky, nýbrž nad tím, že kačen je desetina, než vloni.

Autor: Harald Altmann | 23.09.2011 11:25
Jardo, blahopřeju k synkovi. Ať roste a má se k světu. Vyřiď blahopřání i Věře. Hlavně ať jsou v pořádku. A s tím číslem na prsou to neber tak tragicky. 308-ma sice není bůhvíjaká ráže, ale lovit se s tím dá :-))))

Autor: Miroslav Šafr | 23.09.2011 09:37
Jardo, Věro blahopřeji k synovi.Hodně štěstí a zdraví malému.

Autor: Nikola Rýdl | 22.09.2011 21:36
Jardo přidávám se, moc gratuluji k synovi. Přeji mu vše nejlepší, hlavně zdraví a jestli půjde v tvých "zelených" stopách, tak ať na něj příroda a les čeká v té kráse, jako ji zažíváme my. Tobě a Věrce přeji, ať vám dělá velikou radost....no a o tom číslu si ještě promluvíme.......(30-06) :-)))))

Autor: Matěj Fous | 22.09.2011 20:45
Jardo + Věruško - spolu se svou manželkou posíláme gratulaci k synovi.Dle porodních parametrů usuzujeme že o příštím srazu by nám mohl mladý už nosit pivo !Zdavím Matěj.

Autor: martes | 22.09.2011 15:46
Jardo,taky se připojuji s gratulací.Pozdravuj Věrku a Sabinku. Zdenek.

Autor: Martin Novák | 22.09.2011 15:38
Jardo velká gratulace k pořádný "trofeji".Jinak Věrce i malému hodně zdraví.

Autor: Jaroslav Miňha | 22.09.2011 13:35
Všem děkuji za podporu, i Věrku to potěší.
"Kromě všech" děkuji i Milanovi Soukupovi a Oldovi Vopršalů a Františkovi Vrbovi, protože mi udělali radost, přestože ve své nevědomosti nevědí, co píšou :-)))

Jinak včera u nás začali sekat kukuřici a nechali toho po sedmé večer. Ideální stav. Dneska pokračují od rána a vypadá to, že budou končit stejně. Já dělám tátu mámu Sabince, tak asi přečteme nějaké Karafiátovy Broučky...

Autor: ValíkVlastimil | 22.09.2011 13:16
Věrko a Jardo gratuluji k synovi, povedl se vám páreček a ať syn roste. V květnu na srazu bude už skoro běhat. Ahoj Vlasta.

Autor: Josef Hanzlík | 22.09.2011 13:14
Miňhovi,gratuluju!Ta sestra prošla dobrým výcvikem,možná to byla bývalka!

Autor: Vrba Frantisek | 22.09.2011 13:02
Věrko a Jarku také se přidávám ke gratulantům.Pokud jde o tu sestru,ta se určitě spletla!Správné číslo je přece 30-06!F.V

Autor: Václav Sládek | 22.09.2011 10:30
Jardo řadím mezi gratulanty.To si Věrka užila takového chlapáka a hned s 308.

Autor: Tomio | 22.09.2011 10:10
Dnes začali sekat kukuřičku na siláž. Poslední týden prázdnin před školou, tak pár večerů posedím ještě, hlavně na dančí holou. Chtělo by to do říje, pak je zbytečně narušována. Dnes ráno objeven první daňčí hrab a viděn tak 5letý lopatáč, nic extra velikostně, ale tvar lopaty slušný bez vykrojení a račích klepet.Většinou se hraby začínají objevovat až na přelomu září-října, letos o týden dříve,za 14dní bude říje.

Koukám, že přibyl nový člen v zelené rodině, ať mu zdravíčko slouží.

Autor: Milan Soukup | 22.09.2011 09:01
Já bych si teda na tu sestru stěžoval :-):-):-):-). M

Autor: Erika Doležalová | 22.09.2011 08:56
Dnešní pěkná ranní čekaná, nejdřív srna se dvěma srnčaty, pak srna s jedním a zase srnec, Diana mě pokouší, šesterák "jak bejk", ale mladej, moooc mladej :-) Akorát se ta zvěř chovala nějak divně, srna s dvěma lětěla od meze k louce jakoby jim za patama hořelo (nebo je štval chrt), pak i ten srnec nejdřív utíkal k louce, pak najednou zarazil a tryskem obloukem zpátky a zas zatáčka a zas kolečko.. Jak hledající ohař.. Divné.
Jardo velká gratulace Tobě i Věrce k následníkovi a budoucímu "třistaosmičkáři" :-)

Autor: Karel poslík | 22.09.2011 08:34
Jardo, tak jste se přece dočkali. Gratuluji jménem svým i za Jitku. Pozdraavuj Věrku - drželi jsme palce. Malému přejeme zdaví a sílu. Ta třistaosma vypadá skutečně osudově. Karel

Autor: Jan Slavětínský | 22.09.2011 07:06
Fesoj to asi vystihl a já s ním naprosto souhlasím. Je to chlapi o lidech a o roztříštěnosti celé současné společnosti i názorech. To chování různých lidí je všude, ve všech zájmových spolcích, ve firmách a v pracovních kolektivech až po senát...

Autor: Roman Voříšek | 22.09.2011 06:53
Jardo, chlape, gratuluji k synkovi!!!

Autor: Fesoj | 22.09.2011 06:48
Ještě k těm "lidovým myslivcům". Myslivost považuji za svůj životní styl. Byla mým maturitním předmětem a krátce i mým povoláním. K "lidolovcům" jsem měl a mám spoustu výhrad, ty největší patřily a patří k tomu, že většina z nich není ochotna a schopna pracovat na svém sebezdokonalení a lpí na překonaných názorech a pseudotradicích, které přinášejí víc škody než užitku - např. názor "co má zahnutý zobák, musí dolů" - z toho bych někdy vyrostl... Ale jednu kladnou vlastnost těm strejcům upřít nelze. Z 90 % se jednalo a snad ještě jedná o lidi, kteří věnovali a věnují, bez ohledu na věk, spoustu času a energie práci pro zvěř a honitbu, kteří kladli a kladou na první místo povinnost se o zvěř starat a snaží se k tomu vychovávat i své nástupce. A takových lidí si chtě nechtě musím vážit, i když po odborné stránce někdy škoda mluvit... A k té závisti - v našem sdružení je členem jeden podnikatel. Peněz má dost, jezdí lovit do Afriky i Kanady, vybavení přepychové. Protože nestíhá, nepodílí se např. na sušení sena a s těmi, kdo jeho krmelec naplní, se vyrovná. Ale jinak se na chodu sdružení plně podílí, dobře zapadl do kolektivu a je zkrátka jedním z nás. A taky by někdo mohl říci "zbohatlík" - jenže je to opravdový myslivec, ne pouhý lovec, myslivosti rozumí, nad nikoho se nevyvyšuje a snad proto je oblíben a nezávidíme mu. Není to o penězích - je to o lidech...
A Jardovi gratuluji k dalšímu budoucímu myslivci !

Autor: Zdeněk Ondruch | 22.09.2011 06:35
Jardo, blahopřeju k synkovi.
Chlapi, klíííííd.
Tak nevím jestli lidolovec jsem? Jsem členem MS, na čekané a šoulačky nosím kromě jiných kalhot i maskáče(protože mi v nich je prostě dobře), na hony samozřejmě v zeleném, klobouk a na společné akce moc nenosím, protože se mi prostě moc nelíbí a namísto něj nosím šiltovky s membránou od jedné renomované firmy s bezpečnostním páskem. Mám rád svůj život.Na kulových zbraních mám optiky s větším zvětšením než 7, s ráží do 8mm.Toš fakt nevím, co jsu? Tradice se snažím ctít. Bohužel jsem zjistil, že většina mravokárců a obhajovatelů tradic, tak nečiní a v reálném životě se chová úplně jinak. To kdo čím střílí a oblíká se je mi úplně jedno, pokud mu to vyhovuje, je to jen jeho volba. Celý svůj život se řídím tím, že nejlepší je být sám sebou a plout pod jednou vlajkou. Vážím si lidí kteří něco ví, je mi nepříjemné když mě někdo do něčeho tlačí, co nechci a co se mi protiví.....
Těším se na setkání s bezvadnými lidmi do Roudné.
Toš asi tak.
Jo a ti stréci z té reportáže byli Moraváci, tak jako já.Celá reportáž byla prostříhaná a blbá jak celá ta televize co ji natočila.
Lovu lesu, rybolovu, zahrádkářům, včelařům a všem členům Národní fronty zdar. Z

Autor: Oldřich Vopršal | 22.09.2011 06:30
Jardo a Věrko, i já se připojuji a gratuluju Vám k narození malého adjunkta! P.S.: Kdyby Jardo náhodou sestra ještě během dne umazala tu třicítku, páč se zpletla a upsala a zůstala tam jenom ta 8, nic se neděje. Taky by Vám s ní kluk dělal radost :-)...
Ať je vše v pořádku a jste všichni zdraví!
Ahoj Olda

Autor: Jan Slavětínský | 22.09.2011 06:26
Včera navečer jsme se ve čtyřech byli podívat na tahu. Na takové "louži",kterou přehodíš kamenem, ale je to kousek od přehrady, tak tam o víkendu kluk zkusil nasypat půl pytle ječmena a on za tři dny zmizel.Uvidíme jestli něco přiletí...
Během půl hodiny v podstatě do setmění nám nalétly čtyři hejnka. Krásný tah. Na výřadu jsme měli pět kachen, nic postřeleného a nedohledaného. Náš předseda, který ještě "honí" svého srnce, na kachny nešel,ale zastavil se na srazu na kus řeči a že si asi sedne dozadu za rokli na obrostlou podmítku k té kukuřici, kdyby mu tam náhodou nějaký pantáta přišel...Se slovy "sem vám stejně prd přiletí" ,odjížděl. Po našich ranách mu z té rokle vyjel rudl černé a milý předseda ze svého kulobroku 7x65R se třema patronama v kapse stačil dvakrát přebít a na poli mu zůstali ležet tři divočáci. To se mu "strejkovi" povedlo. Lovu zdar

Autor: Pavel Toman | 22.09.2011 06:13
Jardo a Věrko gratuluju.

Autor: Milan Soukup | 22.09.2011 06:04
Jardo gratuluji!!!! MS

Autor: Jan Slavětínský | 22.09.2011 05:59
Jardo gratuluji. Ať vám kluk dělá jen radost. Pozdravuj Věrku. Ahoj

Autor: Martin Síla | 22.09.2011 05:42
Jarda Miňha - gratuluju.

Autor: Jaroslav Miňha | 22.09.2011 02:25
Přátelé, po více než týdnu neúspěšných čekaných po termínu se konečně zadařilo!
Dnes v jednu hodinu po půlnoci se na svět dostavil Miňha junior a je ho docela kousek - 53 cm a 4,26 kg. Co mu daly sudičky do vínku začínám tušit...
Na prsa mu totiž sestra napsala fialovou barvou pořadové číslo 308 !!!

Autor: Břéťa Ambrož | 22.09.2011 00:29
to Děda: nevím proč si můj příspěvek hned vztahujete na sebe,jak je zřejmé,vyjadřoval jsem se pouze k pojmu "lidový myslivec",tak jak si ho představuji a vidím já... Sám úspěšně lovim léta se 7x57 pokud to jede...ale nechápu,proč mi někdo, kdo jde do lesa 2krat za leto,ma pomlouva "velkorazni" kulovnici atd...kdyz vubec nevi o co jde a ridi se heslem :co neznam,pomluvim... Tak to bohuzel jsou me zkusenosti s touto tematikou. Neni to zadne dogma,pouze ma zkusenost... Lovu

Autor: Jaromír K | 21.09.2011 23:53
Břéťo,jsou i jiné situace,kdy u těchto lidí je používán ten popisovaný džíp v honitbě. Jsou tací,co si vozí hromady pod posed a pak nechávají svého pomocníka kousek od posedu s výmluvou,že nohy bolí-:)) To byla jen taková vsuvka,neber to osobně od Lidového Myslivce. Jk

Autor: Děda z lesa | 21.09.2011 23:26
Kdo nemá větší ráži kulovnice než 8mm není zbohatlík ? Tak to budu taky asi se svými zbraněmi 5,6 - 243W a 7mm taky jenom "lidový myslivec"...

Autor: Břéťa Ambrož | 21.09.2011 22:47
Absolutně souhlas s Milanem, ta starobytnost a závist je z některých kolegu proste znát.. Když má člověk víc jak sedmičku puskohled,víc jak osmicku kulovnici a brokovnici za víc jak 20 tisíc, tak je proste zbohatlik a nikdo už nevidi kolik toho tim džípem v zimě navozi ke krmelcum... Nikoho nezajímá,ze je to tvoje vrcholova záliba a dáváš tomu všechno,jen proto,aby to bylo nejlépe,jak muže byt.. Bohužel je tenhle postoj hodně běžný,a to i na řidicich funkcich sdružení,jak to bohužel znám já...ale hlavní je neztratit elán,tot moje heslo ..:-) lovu..

Autor: Pavel Toman | 21.09.2011 22:38
Milane,asi před hodinou jsme spolu klábosili,aniž bych četl tvoji glosu.Asi jsme se spolu v tom povídání shodli,že lidová myslivost není špatná v jisté podobě,prostě potřebuje řád.Bohužel ty děsoidní mundůry,závist atd. patří do té lidové myslivosti,kterou Ty dáváš do uvozovek,pokud si někdo nevšimnul.Prostě někdo bere prioritu ušetřit 100 kč na gatích z maskáčů místo koupě normálního oblečení.Jsem taky lidový myslivec,ale v maskáčích apd. prostě nikdo u nás na honě nepůjde oblečený jak hastroš...jen bych dodal,že buď myslivcem jsem,třeba jako člen MS nebo třeba vlastník honitby,ale je třeba se chovat dle poslání našich předků,pokud se k tradicím naší myslivosti hlásím,pak už je to o tom víně a vodě,jak píšeš P.T.

Autor: Martin Novák | 21.09.2011 21:43
Z večera jsem pokřtil v létě opravený posed.Vyrazil jsem na srnčí a ulovil jsem 2 lišáky a 1 lišku.90m,4m a 60m. 222Rem. FMJ

Autor: Radek Chadim | 21.09.2011 21:12
Ta česká myslivost je podle tv nova celkově v rozkladu, na konci včerejších zpráv ještě ta reportáž o jagoších, a to nemluvě o té dnešní tragické události v Medlově na Uničovsku.

Autor: Milan Soukup | 21.09.2011 20:35
Když vás to prudí...... Označení "lidová myslivost" v pejorativním smyslu používám pro tupost, závist, hloupost, omezenost, nedostatek rozhledu, nedodržování etiky, prostě k označení toho, když se káže voda a pije víno. Jako třeba maskáče, jako třeba závist, že někdo střelil něco lepšího, jako třeba označení za zbohatlíka kohokoliv kdo použije jiné náboje než SB nebo má jinou flintu než CZ UB, jako třeba mít plnou držku keců o tradicích a myslivecké mluvě a přitom dotyčný nezná ani jedno (když pak vidíte, jak jistý nejmenovaný dá lišce poslední hryz a hrdě si to vyfotí), doporučování vojenských gumofilcáků a jiných použitých součástek vojenské výstroje jako bezva pro myslivce, atd. atd., prostě když se káže voda a víno chlastá. Setkal jsem se s tím mockrát a hlavně u tzv. "lidové myslivosti". Nevím, jestli vám to takhle stačí a rozumíte mi a asi jsem to nevysvětlil zrovna dostatečně. Líp to asi neumím. U mě je slovní spojení "lidová myslivost" nonsens. Myslivost je jen jedna, ani lidová, ani jiná. Proti normálním lidem nic nemám :-). MS

Autor: Jiří Gabriel | 21.09.2011 19:58
Josef Hanzlík + Milan Soukup ... a nebo radši sem. Mě to na Milanových příspěvcích taky prudí, byť s ním jinak často souhlasím.

Autor: Josef Hanzlík | 21.09.2011 19:10
Milane,co příspěvek,to lidová myslivost a lidoví myslivci.Mohl bys mi ty pojmy blíže specifikovat?Jestli ano,tak třeba na mail,abychom to tu nedostali někam,kam nechcem.

Autor: Břéťa Ambrož | 21.09.2011 17:47
A dnes opět na TV Nova ve zpravach v 17 hodin reportáž týkající se myslivosti, tentokrát těžko vysvetlitelne sebezastreleni 22 let stareho myslivce pri lovu daňka :( ... Hruza... Zacina byt te "špatné" publicity nějak moc ...

Autor: Milan Soukup | 21.09.2011 17:11
Děda z lesa - ty maskáče a baseballové čepičky jsou samozřejmě hrůza, ale to už je jen taková třešnička na dortu:-), inu "lidová myslivost" v plné nádheře. Ale co už:-). Tak suplujte, suplujte puritána :-), vždy Vám to šlo dobře. MS

Autor: Krejčí Karel | 21.09.2011 15:55
Včera 20.9.na TV Nova-zprávy 19.30-ocelové broky.Co na to znovu říkáte?

Autor: Tomio | 21.09.2011 14:29
Přátelé budujme televizní kariéru. Teď jen stačí dávat zajímavé názvy tématům a paní redaktorka se chytí.
To Ivo: Co čekáš od tv, která při tragédie Jak-42 s hokejista, publikuje fotku jako manželku jednoho s hokejistů úplně cizí slečnu se shodným jménem. Nic si neověří.
To Radek: to vaše srnčí jsou chudáci, další řepkový úhyn.
K reportáži, hanba by mě fackovala, takto se ukázat na kameru, raději bych zdrhl domů nebo se šel převlíct, kalhoty vojenské a pracovní, kšiltovka all inclusive. Hanba

Autor: Ivo Ondráček | 21.09.2011 12:59
Tak už jsem to přátelé viděl a nestačím se divit. Je sice báječné, že jsem si užil svých pět vteřin televizní slávy, ovšem z mého příspěvku vytrhli z kontextu jednu větu a ke všemu ji vyložili zcela opačným způsobem, než je příspěvek zamýšlen. Pokud vím, nikdo v celém vláknu nezmínil, že hodlá porušit zákon, nýbrž že s novým zákonem nesouhlasíme. To je fakt hnus...

Autor: Děda z lesa | 21.09.2011 11:51
Milane, je mi jasné, že drtivá většina veřejnosti neví o myslivosti vůbec nic a většinou jen papouškují informace z našich nepříliš objektivních medií.
Na tom šotu mě zamrzelo (nekomentuji ocelobroky), že myslivci, ačkoliv ví, že budou v televizi, se neumí ani normálně obléci - už jen kvůli ostatním myslivcům.
A dále zde dlouhodobě obsentuje hlavní puritán Daksl, takže jej zatím supluji.

Autor: Milan Soukup | 21.09.2011 10:05
To, že anketa je anonymní a veřejně přístupná sice umožňuje naklikat komukoliv cokoliv, ale realita je taková, že to už pak nikoho NEZAJÍMÁ!!!! Jinými slovy, ty anketní otázky jsou natolik stupidně formulované a zavádějící, že si ani nedokážu představit, k čemu by výsledky měly sloužit:-) krom toho, že je použijí přesně tak, jak byly použity. Nebo je to anketa jen pro anketu, aby se mohlo říct, že se něco dělá? Takže ČMMJ podala pomocnou ruku těm pravým :-) a ještě navádí lidové myslivce aby se veřejně přihlásili k porušování zákona. Bezva:-). MS
PS: Dědek říkával dvakrát měř, jednou řež.

Autor: Zdeněk Ondruch | 21.09.2011 09:51
Mě taky ten odkaz nefunguje.Z

Autor: Ivo Ondráček | 21.09.2011 09:42
Radku, jsem odhalen, byl jsem to já! Takže moje kariéra "tajného" je holt u konce. Ale za spolupráci mi slíbili možnost studovat vysokou školu, co jsem měl dělat... Krom toho někdo musel zakročit proti tomuhle buržoaznímu fóru, kde zpochybňujete nařízení naší moudré lidově-demokratické vlády a podporujete kapitalistic...jaj tohle je vlastně ta stará krycí verze z minulého režimu, musím už si taky vymyslet něco nového:)
Jinak z toho kouká jeden velký vykřičník, totiž že si musíme davát pozor na pusu, tedy respektive na klávesnici a nedávat třídnímu nepříteli záminku narušovat plody práce naší dobíhající honební desetiletky.
Ps.: Ten odkaz jsem ještě neviděl, nějak nechce fungovat.

Autor: Erika Doležalová | 21.09.2011 09:36
Radku - tak to bordíci umí dokonale. Když je nějaká lumpárna, tak jsou veselí a nevidím-neslyším a jak je průšvih, stačí zařvat a hned se tváří šíleně ublíženě jako největší chudinky na světě :-)

Autor: Josef Hanzlík | 21.09.2011 09:14
No,já na ně tedy přispívám,nicméně o tom kopání na vlastní branku jsem tu psal už asi před rokem,nebo delší dobou,v souvislosti na tel. seriál,kde si pan Ing.notoval s tím slavným bývalým myslivcem a autorem večerníčků v tom,jací jsou myslivci darebáci,když dělaj průsery se zbraněma,střílí velké kusy černé apod.Svou blbou dělnickou hlavou však nechápu,proč anketu vyvěsí,místo toho,aby jí vzali v potaz a např. iniciovali změnu zákona.Chápu to tak,že oni budou sedět prdelí v medu"furt",tak co je jim do nás.Čím míň,tím líp,ne?

Autor: Radek Chadim | 21.09.2011 08:59
Hans: díky za upozornění, na zprávy a navíc na Nově se moc nedívám. Ale hned po ránu jsem se aspoň pořádně zasmál, jakouže jsme za tak krátkou dobu fungování tohoto fóra udělali kariéru (o tom se může ostatním stránkám o myslivosti jen zdát :-D) a že si vybrala zrovna nás - čestně přiznávám, že žádné lobování ani korupci jsem kolem toho nepodnikal, věřte mi!!! :-D Ale má označený příspěvěk Iva Ondráčka z 4.9.2011 15:47 z tématu Kachní hony vs. Ocelové broky - takže je jasný, kdo je na reportáž navedl, že IVO! :-D.
Nepřikládal bych té anonymní internetové anketě na stránkách myslivosti větší význam, než žádný :-), hlavně proto, že je anonymní a internetová :-). Asi se nebude divit, když vám řeknu, že na myslivecké stránky chodí spousta nemyslivců a spousta hnidopichů, co nemají nic jiného na práci, než dělat rozruch v našich řadách. Navíc procento odpovědí je tak mizivé, že to nestojí ani za řeč.

Autor: František Dušák | 21.09.2011 08:29
No Milane, máš zcela pravdu o té idiocii. Ihned, jak jsem spatřil tuto anketu, tak jsem si říkal, že v ČMMJ musí sedět banda, která má za úkol myslivost zlikvidovat. Zde stačí pár ekologistických klikačů a výsledek je takový jaký je. Jsem opravdu rád, že nejsem členem ČMMJ, protože přispívat na takové truhlíky by mne opravdu štvalo. Zdraví F.D.

Autor: Milan Soukup | 21.09.2011 07:21
Inu, to je tak, když se lidoví myslivci dostanou do televize:-) a nejen tam:-). Na druhou stranu, laickou veřejnost asi maskáče netrápí:-) a je jim to úplně putna. Zajímavé tvrzení paní redaktorky o tom, že myslivci budou raději porušovat zákon asi nemá nic společného s tímto fórem, ale evidentně vychází z výsledků ankety ČMMJ, hrdě zveřejněné na jejich webu: www.myslivost.cz . Výsledky ankety hovoří zcela jasně:-). Vyvěsit takto formulované otázky na veřejném webu této organizace podle mě jen svědčí o idiocii autora ankety a nedomýšlení dopadů. Tak nějak mám pocit, že ČMMJ celkem aktivně bojuje proti myslivosti a myslivcům. Čím dál úspěšněji:-). Tak co byste chtěli:-).
MS



Názor na používání ocelových broků Jaký je názor vašeho mysliveckého sdružení na nařízení zakazující použití olověných broků při lovu vodního ptactva?
S nařízením souhlasíme a dodržujeme

17
S nařízením sice nesouhlasíme, ale zákon dodržujeme

307
Nařízení nerespektujeme a lovíme dál s olověnými broky

131
Nařízení respektujeme, ale vodní ptactvo radši nelovíme

38
Nařízení nás nezajímá, lov vodního ptactva pro nás není důležitý

32
K zákazu používání olověných broků nemám jednoznačný názor

Autor: Jan Slavětínský | 21.09.2011 06:37
No,zahajovali tím hlavní zprávy v 19,30 hod. Zmiňovali dodržování zákona a kontroly, ale kdo smí a bude kontrolovat a podle čeho, už nikomu neřekli....
Tečku tomu dala slečna z Ministerstva zemědělství. V podstatě z toho vyplynulo ,že když loví ocelí v evropských zemích a dokonce i v Americe !!, tak jako správní čeští "opičáci" musíme také.."Přeci se nebudeme řídit vlastním rozumem ???, to by bylo...co by tomu řekli..."

Autor: Děda z lesa | 20.09.2011 23:30
A navíc myslivci v televizi v maskovacích kalhotách, maskovacích čepičkách, bejsbolových kšiltovkách...

Autor: Hans | 20.09.2011 22:57
Zdravím DNES se toto forum ukázalo v hlavní roli v televizních novinách na Nově viz.: http://voyo.nova.cz/multimedia/televizni-noviny-20-9-2011.html

Jinak můj jagoš byl dnes taky velmi úspěšný- jedna sousedova slepice. A s ní slušnej aport na 5 měsíců.

Ještě k tomu odkazu v 17minutě zajímavé info o ČMKU o klubu jagdteriérů. Co vy na to?

Autor: Radek Chadim | 20.09.2011 22:07
Dnes jsem i přes ošklivo vyrazil na srnčí holou, všude blata po kolena, ale dalo se to. Po cestě pěšky jsem viděl poměrně hodně zajíců. Když jsem přišel k jednomu remízku, tak z něj vyběhl srnec šesterák - přední výsady dlouhé 10-12 cm a rostou přímo od růží, zadní o něco delší s krátkými vidličkami na koncích. Byl by to pěkný srnec na příští rok, jen kdyby neměl zadní běhy černé od průjmu a kdyby nebyl takový apatičtější než bývá normální zdravý. Takže zítra jdu za hospodářem se poptat, jakže to máme s plánem odlovu srnců. Jistě už máme vše odloveno a ještě jsem neulovil žádnou holou, takže to asi bude boj.
Eriko, ten můj frajer zase i přes přísný zákaz :-) pořád trhá sousedovi slepice. Každá díra je pro něj dostatečně velká a vše co se hýbe až příliš živé :-). Navíc se po tom ještě tváří jak svatej, čimž mně ještě více na....

Autor: Martin Skřivánek | 20.09.2011 22:06
kočička s opičí hlavičkou dostane na hubu! :-) :-) :-)

Autor: Fesoj | 20.09.2011 20:32
Eriko, už jsem se dlouho tak nezasmál !

Autor: Erika Doležalová | 20.09.2011 19:19
Chlapi už to fakt nehulte.. :-) Jinak ven jsem se zas nedostala, jelikož u nás začalo nejdřív mrňat - jak říká kolega z práce, já tomu říkám mrholit :-) pak poprchávat a nakonec pršet opravdicky. K tomu vichr a zima jak v Rusku, takže nucené domácí vězení. Teď večer už neprší, slibují že bude zas pěkně, tak asi ráno vyrazím. Před chvílí jsem pozavírala smečku, kočička s opičí hlavičkou dostane brzo na hubu bo její největší zábavou po vypuštění z výběhu je zakusovat labradorku . pověsí se jí na kohoutek (páč tam na ni labra nedosáhne) a škube ji jak babka slepici.. Tak ještě jednou dvakrát a pak mě nebo chlapovi rupnou nervy a budou z ní dvě a ještě vošklivější.. :-) Pěkný večer všem.

Autor: Jiří Gabriel | 20.09.2011 18:41
Josef Hanzlík: Michal má pravdu nic takového tam nebylo ... bůh ví z čeho ty halucinace máte. Snad z koukání na jmenovkyni Hanzlíkovou ... což se dá pochopit.

Autor: Josef Hanzlík | 20.09.2011 15:32
:-) :-):-)Zdravím bordíkáře!!!

Autor: Michal Kulhánek | 20.09.2011 15:15
Josefe, taky jsem byl v sobotu na ranči Helena. Akce to byla super. To co jsem se tam dozvěděl jsem hltal, jak hladovej němec uzený a asi jsem chvílema vypadal jako Kelišová (divil jsem se s otevřenou hubou). I s jídlem a pitím jsem byl nadmíru spokojen, ale ty divný zvířátka, jak popisuješ, jsem tam nikde neviděl. Troufnu si tvrdit, že tam nebyly. Kdyby tam totiž byli tak by je museli vidět i naši dva bordíci a určitě by mě na něco tak divnýho upozornili :-)). Jinak klobouk dolů před chlapama co to organizovali v čele s Dakslem.

Autor: Josef Hanzlík | 20.09.2011 15:01
Asi jsme Františka zmátli tím povídáním o vojně na Domažlicku,nedavno.Jinak v sobotu jsem se zúčastnil setkání vůdců honičů na ranči Helena,pořádaným panem Dakslem a bylo to tam super.Ač nevůdce honiče,přece jsem se tam dozvěděl spoustu zajímavých věcí ohledně psů,jejich zdraví,organizace lovů,poslouchal a pokecal se zajímavými lidmi a taktéž se dobře nacpal a napil.Těm,co to zorganizovali patří velký dík!Majitelé tam mají pěkný Bavoráky(doufam),mladýho Kopova,Basseta a taky jsem tam viděl něco,co vypadalo jako vopičky,nebo kočičky s opičí hlavičkou,co by to asi mohlo být Jirko G?

Autor: Fesoj | 20.09.2011 09:13
Františku, děkuji za pozvání. Ale za prvé je to z ruky, za druhé nemám auto a za třetí myslím, že by mě i moji čubinu Tvoje paní asi hnala klackem - kdyby to bylo jinak, věřím, že by sis poradil. A nejsem od Domažlic. Když jsem řekl,že pro Dorinku musím zajet do Pece, každý mi tvrdil, že to mám kousek - jenže do Pece pod Sněžkou a ne do Pece pod Čerchovem okres Domažlice. Bydlím totiž na Žacléřsku, na východním okraji Krkonoš, takže mě čekalo celodenní cestování vlakem, ale já i nová členka naší rodiny jsme to zvládli v pohodě.

Autor: Vrba Frantisek | 20.09.2011 08:00
Honzo,z vlastní zkušenosti vím že prázdné místo v boudě,a nejen v ní je nejlépe co nejdřív zaplnit.Mně to čeká za čas taky.Bračce bude 13 roků a chátrá před očima.Já sám jsem "zdevastovanej jak Krušné Hory",a podobně jako Fesoj si na štěne moc netroufám-až to bude aktuální tak se uvidí.Fesoji rád bych Tebe a Tvého Křepeláka pozval na návštěvu.Vím že od Domažlic je to do Znojma kus cesty,ale ty kočky u nás pořád přibejvají a přibejvají,a brakám je to šumafuk.

Autor: Erika Doležalová | 19.09.2011 16:02
Honzo, ztráta psího kamaráda vždycky bolí. Výhodu - alespoň částečně - mají ti, co mají psů víc. Ale i to někdy nestačí. Když jsme ke starému jagovi pořizovali malou bordinu, spěchali jsme, aby ji "pan profesor" stihl všechno naučit. Nestihl. Dvakrát spolu byli norovat a pak jsem šla večer krmit, borderka byla podivně klidná až divná a jago nikde.. Taky "spal" v boudě. Bylo mu necelých 13 let. Hessy je dnes tříletá, pracuje skvělě, ale stejně, když přijde těžší práce (třeba jezevec) tak si občas říkáme "Jó, kdyby tady byl Dyk.." Pořiď co nejdřív nového mrňouse (a ideálně rovnou dva :-) přebolí to rychleji.

Autor: Pavel Černý | 19.09.2011 08:13
Honzo, vím jak ti je. Prožil jsem to vloni. Tak se drž a poslechni rady přede mnou. Já už odvedl juniora a život jde dál...

Autor: Fesoj | 19.09.2011 07:09
Honzo, umím si představit, jak Ti asi je. Vloni jsem musel utratit po 15 letech věrné služby svého německého křepeláka a byl jsem jak přešlej mrazem.Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu jsem se v duchu smiřoval s tím, že zůstanu bez psa, protože na výcvik štěněte už nemám. Jenže jsem narazil na inzerát, ve kterém byla pro nedostatek času nabízena zdarma fena NK se všemi zkouškami, které mohla mít, vše v I. ceně, CACT z všestrannek. Věk 7,5 roku. Tak jsem tam zavolal, pro fenečku zajel a už rok mi dělá radost. Manželka si ji taky zamilovala, jen jí trochu vadilo, že během pár dnů zneškodnila 75% jejích koček /3 ze 4/, ale musela uznat, že to má v popisu práce... Připojuji se k Milanově radě - nejlepší lék na smutek je nový pejsek.

Autor: Martin Skřivánek | 18.09.2011 18:53
Honzo to mně moc mrzí!nejlepší bude zahnat smutek štěňátkem. Já jsem byl od pátku na Slovensku na říji a dnes jsem se utahaný vrátil.v pátek bylo docela chladno a pobrukovali 3 jeleni pak už jsme nic neslyšeli,bylo strašné teplo.

Autor: Honza Lettrich | 18.09.2011 18:31
Dneska ráno jsem našel svojí čtyřnohou společnici spinkat v pelíšku věčným spámkem. Ještě večer byla v pohodě a ráno... :-(
Trpasličí jezevčík, v prosinci by jí bylo 10 let.

Autor: Václav Sládek | 18.09.2011 13:54
V sobotu jsem si užíval krásného počasí na PZ ohařů a malých plemen v MS Bubovice.

Autor: Petr Havlín | 17.09.2011 07:14
Je pravda,že jsme z dnes udělali jiné téma, tak to přeložím jinam.

Autor: Fesoj | 17.09.2011 01:33
Tomio, při nastřelování zbraně mám podobný problém jako Ty. Mám flintu bez napínáčku. Každý říká, jakou mám jemnou, měkkou spoušť /Marlin XS7/ a přitom se mi při střelbě na terč občas zdá, že to nemohu utáhnout. Řeším to přerušením zamíření, malinko si odpočinu a zkouším to znovu, takže jednu ránu někdy "vypracovávám" i na několikrát. Navíc před prvním výstřelem si - samozřejmě po pečlivém zamíření - vždycky aspoň jednou zmáčknu nasucho, bez náboje. I tak se mi občas stane, že si ránu strhnu, což je dáno nedostatkem tréninku - ale zpravidla o tom vím a vím také, kam a někdy i o kolik. Rozhodně to chce nespěchat a nesnažit se vystřelit za každou cenu, vždyť času je dost. Při střelbě na zvěř tyhle problémy nemám. Tam ale zase může někdy zapracovat lovecká horečka, ale to je o něčem jiném. A jak správně píše Jaromír K, na posedu to chce zkusit si zaměřování na nějaký cíl ještě předtím, než přijde zvěř a vyzkoušet si zaujetí nejlepší pohodové polohy, správné držení zbraně a způsob jejího opření, protože pak na to už třeba nebude čas... A tohle platí tím víc, čím míň času a munice věnuje člověk tréninku. Akorát koukám, že posledních asi 12 příspěvků by mělo být v úplně jiném tématu...

Autor: Jaromír K | 16.09.2011 22:52
Jeníku, Já lovím 30-06Spr a tam bývá problém se strachem zpětného rázu a pod. Vystřílel jsem hodně peněz,než jsem si zvykl-:)) Kulobrok je v ráži 5,6x50R Magnum,takže taková silnější,ikdyž účinná vzduchovka. Obava z vyšlé rány nebo lovecká horečka jsou dvě nejčastější příčiny ztržené rány. Chce to jen nacvičit střelbu a chodit lovit a pořád mířit a mířit a mířit. Kdysi večer jsem pořád mířil a až jsem byl v klidu,tak teprve ze čtvrté tlupy černé jsem ulovil. Tady víckrát platí,že trénink dělá mistry...JK

Autor: Jaromír K | 16.09.2011 22:44
Jane,já osobně jsem neměl nikdy problém s napínáčkem u ZH,protože jsem nikdy nic jinšího s napínáčkem nevyzkoušel,takže jsem se s tím prostě naučil lovit. Byl u mě jeden Myslivec,který na tom byl opačně a v životě neokusil ZH,byl v šoku. Takže platí to staré pořekadlo,na lepší se zvyká líp,huř je když máš udělat krok zpět-:))

Autor: Tomio | 16.09.2011 22:43
Soustřel teda není úplně suprový, zkus si to nastřílet z kozy. Jen jedna věc mě docela překvapila, že soustřel na střelnici je lepší než soustřel na zvěř. U mě osobně bych spíše řekl, že je to naopak. Pokud střílím na terč, pokud je bod na desítce, snaha rychle tuto situaci ukončit a s tím spojené strhávání, na střelnici nějak více pociťuji stres z rány a výsledku, což je prostě špatně, vím to, není to ideální. Ale u zvěře naopak nejsem rozptylován imaginární 10 a jsem nějak více v pohodě, pokud teda není lovecká horečka. Takže obecně zásahy na zvěř, či na terč ve formě obrázku zvěře bez kruhů ve mne vyvolá větší pocit jistoty, než klasický terč s bodami.

Autor: Jenik S | 16.09.2011 22:38
Pro Jaromira K tak to klobouk dolu, pres pet ran na sto metru do petikoruny,se zh.... Optika? Strelivo? Jinak strhnout se da kamkoli,proc by ne?

Autor: Petr Havlín | 16.09.2011 22:34
No zatim jsem z kule nastřílel dohromady cca 40 ran,takže mi je jasný že nemůžu střílet jako Figi a jemu podobní.Nicméně děkuji za rady a připomínky-bez toho se člověk dál nedostane.Lovu!

Autor: Jenik S | 16.09.2011 22:09
Je to rozhazene ale myslim ze to bude tim strachem z flinty pak se bojis rany a drzis to krecovite...ale z toho se vystrilis,jen neprestavat...mozna by ti pomohl kontrastnejsi stred terce,takhle to v tom starem zeissu dlouho rovnas,nevydrzis s dechem a strhnes to,ne?takhle je tezko radit...nejlepsi kdyby s tebou sel nekdo a poradil co a jak delas spatne,treba mrknuti atd...neni to extra nastrelka ale lepsi nez nekteri ktere znam... :D takze nelituj penez a smele trenuj,uspech se dostavi...
U me palec nahoru za trenink a snahu

Autor: Jan Mikyska | 16.09.2011 22:07
Bohužel to ospravedlňování sama sebe nikam nevede, zásahy jsou tak nastříleny a to je soustřel. Je to opravdu nic moc. Já se ZH nikdy neměl problém se zahřátou hlavní, drží dobře. Je pravda, že napínáček na ZH i ZKK je takový .. no prostě s ním mám taky problém, nemám ani krátké ani dlouhé prsty. U ZH to jde vyřešit dvěma způsoby:1) mít ZH bez napínáčku a naučit se s tím, jde to bez problému a 2) mít ZH s napínáčkem a nepoužívat ho.

Autor: Jaromír K | 16.09.2011 21:57
Ono figi má pravdu,sebe neobelžeš.. Ty rány jsou hodně rozházené. Škoda že nemám fotku z mého nastřelení ZH na stejnou vzdálenost. Vše v pětikoruně. Akorát nechápu figiho v jednom,jak pravák může strhávat do leva... Snad opačně,né?? Tak jak bych řekl,že nejde strhávat nahoru-:)) JK

Autor: Petr Havlín | 16.09.2011 21:44
No možná máš Figi pravdu,ale k terči jsem chodil po každé ráně a tu 5 a 6 si možná také strhl.Na spoušť opravdu dosáhnu špatně-zvlášť s napínáčkem.Vzhledem k tomu,že to bylo letos potřetí,co jsem byl cvičit,tak považuji 100m při lovu pro sebe za maximum.Rozhodně se ale neobelhávám že jsem dobrý střelec.Doufám,že až mi děda dá ZKK a dám jí k puškaři a novou optiku,tak se mi bude střílet lépe.Chci tam dát spoušť bez napínáčku.

Autor: figi | 16.09.2011 20:50
Na to, že je to na střelnici, žádná velká sláva. Je vidět, že špatně dosáhneš na spoušť a strháváš doleva.
Při praktickém lovu je nutné počítat minimálně s 2x větším rozptylem, než na střelnici.
Nemyslím, že na terči je vidět vliv ohřátí hlavně ( a ZH má nejtužší hlavňový svazek ze všech kulobroků ). Ale znám to ze střelnic velmi dobře - po příchodu k terčům to začne - tuhle jsem si strhl, u téhle jsem zrovna ... atd. atd. Pak zůstane pár ran kolem středu a střelec se sám před sebou vymluvil na svoje umění. Ale v podvědomí to je, a také to tam zůstane jako větší či menší nejistota. Sám sebe nikdy neobelžeš.

Autor: Petr Havlín | 16.09.2011 16:28
Příští týden jedu s kamarády lovit do krušných hor a tak jsem dnes vyrazil do Velvar cvičit střelbu.Stříleno kulobrokem ZH 7x57 střelou SB SPCE na 100m-optika Zeiss 6x32(DDR).Foto v galerii.Zásahy 5 a 6 jsou posunuté díky nedostatečnému vychladnutí hlavně a 8 jsem si trochu strhl.Je zajímavé,že 9 jsem vystřelil vzápětí po 8 a ohřátá hlaveń se neprojevila. Kromě 5,6 a 8 jsou ostatní zásahy do 3cm od středu.No není to nic světoborného a tak očekávám vaše rady a kritiku. Po tom,co jsem minule dostal puškohledem lehounce přes brýle,tak cítím lehkou nervozitu.Na komoru zvěře by to bylo dobré,ale i tak musím chodit častěji(jen kde vzít čas).Lovu zdar!

Autor: Martin Skřivánek | 16.09.2011 08:44
taky všem Lovu zdar! Ivo když už čekáš na psa tak je lepší počkat a nechodit v tom.roznásíš stopu a psu to ztěžuješ.vždycky nemusí být vidět barva.

Autor: Jan Slavětínský | 16.09.2011 06:32
Mluvil jsem s kolegou o těch srnčatech,co jsem z nich jedno střelil a kolega že se tam podívá a zkusí ulovit to druhé. Včera navečer tam měl zajeté auto,tak jsem přejel jinám a sedl si na svůj oblíbený žebřík,který je opřený na posledním javoru v mezi asi třicet kroků proti rohu lesa s pěkným výhledem na spodní a vrchní louku.Sedím do půl osmé a všude je klid.Jen zajíc mi tam přihopkal a zase pokračoval podél meze dál.To je divný říkám si, v tuhle dobu už musí být zvěř venku. Do setmění mám nějakou čtvrt hodinku.Tiše slézám z posedu a chci se tiše přesunout za remíz,jestli nebude něco vylezlé v záhumence brambor.Pomalu šoulám cestou skrze remíz a dalekohledem přejíždím pole brambor.Byly tam tři kusy,srna se srnčetem a starý známý šesterák z léta a ze říje,který tam celé léto "šéfoval".Otáčím se a v tichosti se přesouvám dolů na výjezd v mezi, kde jsem na jejím konci seděl,že omrknu jestli jsem náhodou neměl něco vylezlé za zády.Tiše docházím na výjezd a prohlížím spodní cíp louky,který mírně klesá za terénní vlnu.Dole v rohu je srna se dvěma srnčaty a blíž ke mě na nějakých 80 metrů vidím dva kusy.Ten napravo je čiplena. Prohlížím ten druhý,který je zapasený a ještě k tomu je šikmo ode mě. Je to srnec,ale na hlavu nevidím. Teď jí zvedá a popochází o dva kroky dopředu.Paličkář! Vytlučený kolíčky max.2-3 cm.Rozhodování je jasné a rychlé.Tiše popocházím o dva,tři kroky vpřed pro lepší pozici.Sedám si do trávy a zapřenými lokty o kolena čekám s naštechrovaným kulobrokem až se srnec líp postaví.Šeří se valem a v téhle pozici sedím snad pět minut. Je to nekonečná doba a začínají mě brnět ruce. Pro jistotu jsem si cvakl i bod, když už ho tam mám,tak ať to teda je ...Srnec udělal dva kroky směrem k té srně a natočil se.Pomalu najíždím bodem od spodu. V okamžiku ,kdy se bodík zastavuje za lopatkou ,lehce zmačknu.Tichem zahřměla rána a její ozvěna se vrací zpět od protějších kopců.V nedaleké vsi se někde ze zápraží probudil nějaký vořech a rozštěkal ještě další dva.V ráně slyším žuchnutí kule a v optice vidím,jak se srnec propadl na nástřelu .Srna zmateně vyráží do louky,zastavuje a jistí.Pomalu se vrací zpět a s nataženým krkem a přizvedlým předním během doslova "vystavuje" nástřel s ležícím srncem jako ohař. Odbíhá až když se zvedám a vyrážím. Ze zkousaného smrčku,který roste v kraji meze ulamuji dva trýby - úlomek, poslední hryz a vyrážím k nástřelu.Dál už známá rutina.( 8x57 JRS, Oryx. Trochu vyšší rána nad střed, vstřel za lopatkou, výstřel chytil kraj lopatky, výstřelová strana po Oryxu asi jako kovová padesátikoruna) Lovu zdar!

Autor: Václav Pašek | 15.09.2011 21:05
Všem úspěšným lovcům, lovu zdar! Já se dnes po půlnoci dostal do postele ze Spojených arabských emirátů, posedy tam žádný nemají, jelena jsem troubit taky neslyšel, asi je tam na ně ještě pořád teplo. :) Maximálně tah na kormorány u moře...v sobotu proběhl komorní kachní hon, kterého jsem se bohužel nezúčastnil, 11 střelců, cca 40kachen, 7 střeleno, 4 dohledány, ran nepočítatelně, ale na oceláky asi neslyší a určitě byly laufy křivý, znáte to. :) V sobotu znova, tentokráte už se mnou, tak podám zprávu, jak jsem narovnal já ty laufy. VP

Autor: Ivo Ondráček | 15.09.2011 09:02
Včera večer jsem vyrazil klasicky ke kukuřici na to svoje slabé srnče. Krásný večer, jen mě zneklidňoval proměnlivý vítr. V sedm se ukázal první kus. Srna? Ne-e, je to srnče-srnečka a bezstarostně se popásala na strništi, jak jen to srnčata umí. Pozuruju ji delakohledem ozářenou sluncem. Přijde mi menší, ale zase nemám srovnání s jiným kusem, tak zůstávám v klidu. Za chvíli se otačí směrem ode mě a já vidím, že kus je celý tzv. us..ný. Průjmem jsou hnědé komplet celé zadní běhy. Neváhám, beru flintu, ale srnče mizí v kukuřici. Trošku si nadávám, že jsem si toho nevšiml dřív, ale v tom slunci se to nedalo. No nic, říkám si, beztak za chvíli zase vytáhne. A mám tu ještě resty u toho druhého netrefeného srnčete. Se šíráním, ale ve správném místě zase vidím kus. Už není tak dobře vidět, proto dlouho obeznávám, ale ano, je to to moje nemocné. Když se konečně srovná, odmačkávám. V optice vidím, jak kus značí výskokem a mizí. Je to dobré, říkám si, komora jak vyšitá, to bude na nástřelu v ohni. Čekám povinných pár minut a jdu na nástřel. Nic. Taky hledejte po savažce nástřel - 90% ulovené zvěře vůbec nebarví. Tož přecházím ke kukuřici a hledám otěr barvy. Jenže už je dost tma a je to čím dál horší. Prvních pár řádků kukuřice také nic. Takže telefon a shánět psa na dosled. Jenže první majitel je mimo, druhý taktéž, třetí nebere telefon... Takže nakonec domluva s hospodářem na ranní dosled. Večer pochopitelně neveselé úvahy, ale tohle už znám, nejlepší je nevymýšlet kraviny a jít radši spát. Člověk se stejně ničeho nedobere. Ráno přijíždím ke kukuřici o půl hoďˇky dřív a procházím strniště, kdyby náhodou. Nic. Kontrola nejbližší kukuřice. Nic. Hospodář se psem má ještě 10 minut čas, tož na zkrácení dlouhé chvíle vyrážím až na dolní roh a volným tempem kontroluji okolí. Cca 60-70 metrů od nástřelu se zarazím. Na kukuřici je velikánská skvrna od barvy. O dva řádky dál 3cm dlouhý kus kosti. Asi běh, z toho už tak nadšený nejsem. Ale srnče naštěstí dosleduji o 10 metrů dál. Veliká, veliká, ale opravdu veliká úleva. Srnčeti poslední hryz, mě úlomek a telefon hospodáři, že "je to dobrý!"
Shrnuto: Srnče po raně značilo předpisovou komoru, pak se mi ztratilo z optiky a okem už jsem ho nedohnal. Nevzalo to ale rovnou do kukuřice, nýbrž mírnou terenní prohlubní, kam nevidím a teprve potom zaběhlo. Logicky jsem tedy marně hledal o notný kus jinde. Výstřel pak nebyl podle předpokladu na zadnější komoře, ale rovnou skrz pravé plecko. Střela zřejmě trošku"uhla".
Tady jsou hned dvě zajímavosti. První je, že srnče odběhlo z nástřelu cca 70-80 metrů, čímž má u mě rekord. Obvykle mi zvěř zůstává v ohni, výjimečně do 30ti metrů. Druhá, zatím největší výstřel jsem měl kolem tří centimetrů - tady došlo k přestřelení kosti a totální destrukci pravého běhu.
Srnče, cca 4-5kg, 5,6x52R SaB, 160 metrů. Viděl jsem ho vůbec poprvé.
Ps.: Nedosledovat a tím pádem "netrefit" druhé srnče během týdne, měl bych nadlouho po náladě, střeleckém sebevědomí i chuti k lovu. Diano, ty mi dáváš! :) Ale díky!

Autor: Jaromír K | 15.09.2011 00:45
Tak už jsem přijel domů i s čuníkem. Původně jsem jel hlavně monitorovat,jak začíná jelení říje,tak sem si sedl na čerstvě zaseté pole řepkou. Jak mě to začalo brát na spaní,přivázal jsem se úvazkem k sedačce,abych po zadřímnutí nebyl o šest metrů níž-:)) V lese lámání už od půl osmé,co jsem usedl,jak kdyby byli v lese těžaři a dělali probírku,ale na pole si netrouflo nic. Ani se jim nedivím,když v čele lesa je spousta dubů. Pak se mi ale zdálo,že vidím nějaký stín úplně z opačné strany někde od vesnice a zamířil do hustých travin,chvilku sem ho v dalekohledu hledal a pak vidím,že je to lončák. Pásl sem ho asi tři minuty,než se v té trávě postavil správně. Střílel jsem ho na hlavu ve vzdálenosti 90metrů při zvětšení 12x56-::))). Nepotřeboval jsem,abych ho musel hledat někde v noci po těch travinách. Co mě však překvapilo bylo,že po vyvržení v žaludku nebylo žádné zrno kukuřice,ikdyž ještě stojí a ani žádné ovoce. Byli tam nějaké semena a zřejmě zešrotované žaludy. Lovu Zdar.

Autor: Antonín Straka | 14.09.2011 19:47
Všem úspěšným kolegům Lovu Zdar! V pondělí jsem se také po šesti týdnech dostal konečně také ven - měníme střechy na domu a tak nebyl vůbec čas. Vyrazil jsem o půl sedmé s tím že si sednu na posed a odpočinu si:-D. Na louce přede mnou se páslo sedmnáct kusů srnčího, mezi nimi i srna s trojčaty, dvě byly pěkné ale třetí bylo oproti nim poloviční a rozhodl jsem se ho tedy ulovit. Jenže srnče bylo neustále za srnou a tak nebylo možné bezpečně vystřelit. O půl osmé se mi za zády ozývá rána - říkám si že kolega také loví holou, má kazatelnu za lesem asi čtyřista metrů ode mne. Věnuji se tedy dál srnčeti,ale stále nelze střílet. V tom se v lese ozývá rachot a vyjíždí "vlak" černé - už vím po čem kolega střílel:-D, nejdříve tři veliké bachyně a za nimi skupina asi 12 lončáků, další kusy je slyšet jak běží dál lesem. Okamžitě potáhnu s jedním prasetem, padá rána a prase udělá kotrmelec a zůstává v ohni. Rychle přebíjím a střílím na další kus, ten značí ránu a zpomaluje, přesto po něm střelím raději další ránu po které se láme v ohni. Je osm hodin přesně a volám domů s prosbou o pomoc s dopravou ulovené zvěře:-D. Přijíždí tatínek, dostávám upřímné Lovu Zdar a úlomek. Na výřadu jsou dva kusy černé zvěře - lončačky, váha vyvržených kusů 43 a 51 kg. Obě mají komorové rány, zjištuji že druhý kus má dvě rány těsně za plecí asi 3cm od sebe,druhá rána byla tedy do hrobu, nechtěl jsem však riskovat dosled. Stříleno kulovnicí Brno 98, 7x64, SB 11,2g. V duchu jsem pak poděkoval Sv. Hubertovi za přízeň.

Autor: Jan Slavětínský | 14.09.2011 08:53
Včera na čekané jsem s večerem střelil srnče. Už minulý týden mi v těch místech vyšla dvě samotná srnčata.Prohlížel jsem je dalekohledem společně s ostatní zvěří až do úplného setmění, ale lovit jsem nechtěl.Nic to neznamená a jistotu jsem neměl. O víkendu ,když jsme byli na kachnách,tak mezi řečí s kolegy jsem zjistil, že během prázdnin hned nad loukou u silnice odklidili sraženou srnu.Včera jsem si sednul na žebřík na horní stranu luk,s dobrým větrem i výhledem skoro po celých loukách,mokřadech i záhumenkách a byl zvědavý,jestli tam opravdu ty sirotci zůstali.Po sedmé hodině se na obrostlé louce ze stařiny objevilo první srnče.Jistí za sebe a hned na to vybíhá druhé. Popásají se a popobíhají k mezi a zase zpět.Prohlížím je dalekohledem ,ale řekl jsem si, že počkám co nejdéle, abych měl jistotu, že to jsou oni. Po chvíli mi z pravé strany vytahuje srna se srnčetem ,popásají se a postupují směrem ode mě.Čas ubíhá a pomalu se začíná stmívat. Přede mnou někde v kraji lesa se začal rozčilovat kos,beru dalekohled a čekám co se tam bude dít.Přes roh záhumenky přechází kus dančího.Je to ke dvěstě metrům a v pohybu ho čtu.Je to holá. Zarazila u meze a jistí směrem k srnčatům. S dalekohledem u očí si v duchu říkám, že by mohla hnout s těmi srnčaty.Ty jakoby mě slyšeli a s takovým zmateným leknutím popobíhají blíž ke mě,ale pořád jsou na takových 130 metrů.Stmívá se valem a já se musím rozhodnout.Za celou dobu čekané se srna neukázala ,stejně jako minule a je téměř jasné, že to budou srnčata po té sražené srně.Podpírám winchestra, bod se zastavuje za lopatkou a večerem jde rána.V optice vidím, jak se srnče převrátilo, jako když upustíš kapesník. Rychle přebijím a hlídám si to druhé. Většinou je čas a šance na druhou ránu, ale druhé srnče vyrazilo ke stařině a vidím, že zabíhá a mizí mi v tmavém pozadí.Čekám, jestli náhodou zvědavost neudělá své a náhodou nevyběhne na louku. Je čím dál větší tma a už špatně rozeznávám krtiny a obrysy. Končím čekanou a jdu udělat tu rutinu, kterou všichni známe. Dnes se tam podívám zase...Lovu zdar (243W , 6,5g Lapua mega)

Autor: Erika Doležalová | 14.09.2011 08:24
Jelikož partner včera posekl naši louku a o pár dní dřív zemědělci posekli jediný lán kukuřice, který byl poblíž louka/les, zajela jsem se podívat, jak to tam žije. V sedm jdu k posedu, ale ouha, pan srnec už ochutnává zavadlou trávu. Na zhruba 160 metrů ho nepřečtu (na úhlopříčku má louka 180m, já stála na kraji a on na opačném), tak mu zamávám a jdu na posed. Srnčí co dřív bylo v kukuřici se po posečení stáhlo do lesa jak jsem předpokládala, nejdřív vyběhla dvě samotná srnčata, pak srna se dvěma, pak srnec, ale to už bylo blbě vidět (měsíc ještě nízko a les dělal stíny přes celou louku). Jela jsem jen tak na čumendu, takže jsem v devět zavelela k odchodu. Pěkná čekaná, podívám se tam ráno, měsíc už zachází hodně pozdě, takže ve tři, čtyři je vidět jak ve dne.

Autor: Erika Doležalová | 13.09.2011 17:08
Jasná obloha a měsíc jako meruna mě taky vytáhly ven. Jela jsem dřív, zmáčkly jsme trochu našich hroznů, takže bylo rozhodnuto, že šlupky dostanou prasátka. Před sedmou brzdím kousek od kazatelny (cestou u kukuřice stála samotná starší srna, nechala mě dojet až na nejakých 30m :-) otvrírám kufr, beru kýbl a jdu k vnadišti. Vyklopím kyblík a do ticha zašustí kukuřice. Jen tak ze zvyku nakouknu do řádku a... - akorát zahlédnu mizející "zadek" s vesele mávajícím pírkem.. Poskočím o dva řádky doleva a totéž, pak o další dva a nic. Tak po jednom zase zpátky doprava a zase nic. Prostě zmizel :-)
Chtěla jsem na "svůj" žebřík (říkám mu svůj, ikdyž můj není, ale spravili jsme si ho, staráme se o něj, hrabu lesní chodníček, vnadím... tak je můj :-) ale v lese zaparkované auto mě nas*alo, tak jedu pod vrbu. Za pár minut vytahuje z kukuřice srna s pěkným srnčetem a když se později objeví samotný kus, ani nezvedám dalekohled - je to zas ten špičák-provokatér. Stmívá se, srnčí postupně zmizelo, ze stejného místa jako posledně vybíhá liška. Je daleko, přes 150m a nečeká ani na mě ani na nic a valí to přes pole po máku někam do pryč. Těsně před čtvrt na devět padá rána z opačného konce kukuřice (tam jak bylo to auto). Rána zní divně, spíš jako chybená, ale nevím. Nevím ani, na co mohl střílet, prasata takhle brzy nechodí (a hlavně nechodí vůbec ven z kukuřice), na srnčí už je blbě vidět a na lišku od nás z MS málokdo zmáčkne (protože by si přeci všechno zradili.. :-/
Měsíc svítí jako blázen, vidět je jak ve dne. Po louce mi přichází starý srnec, mohutné tělo, krátký silný krk (na velkou dálku jsem se prvně lekla, že je to prase :-) dojde až na 30 kroků, ale nepřečtu ho. Špičák se mezitím vrátil z kukuřice a teď útočí na trsy trávy a keříky. Chechtám se jak malá, protože je to janek. Couvá, pak najednou vyrazí, zabodne hlavu do trávy a háže s ní zleva doprava, pak prudce vyhodí do výšky a udělá rychle dvě tři malá kolečka a zas znova, div se nepřevrátí. Starý mezitím prošel kukuřicí a přes cestu přišel za ním. Mladík sice uctivě couvne, ale dál se předvádí. Paráda. V kukuřici ticho jak v kostele, jen když se trochu zvedne vítr, cítím "smrad" jako..no jako z prasečáku. Jsou tam. V deset jedu domů, fandit aspoň na dálku Nolemu :-) A zas to dokázal. Jó kdybych lovila jako on hraje tenis, to by bylo :-) Pěkný den všem.

Autor: Radek Chadim | 13.09.2011 12:12
Ivo, nic si z toho nedělej. Já jsem za poslední týden, kdy jsem byl venku každý večer, seděl jen 3x tam, kde jsem chtěl. Předevčírem jsem chtěl sedět u potoka s vyhlídkou na kukuřičné a bramborové pole, ale noční sběrači brambor mě vyhnali o kus dál, stejně tak ve středu. Včera zase soukromý zemědělec mě vyhnal svým traktorem, protože nemá po nocích nic jiného na práci, než orat, přitom má stěží 20 hektarů, by mě zajímalo, co děla přes den! Prostě všude je takový ruch, že se ani nedivím, že na žadnýho divočáka nemůžu při tak nadějném úplňků, jako je zářijový, pořádně potrefit, i když občas něco zahlédnu. Taky začaly padat žaludy o 106, takže to zatím vypadá s divočáka i dančím dost nemastně neslaně.

Autor: Ivo Ondráček | 13.09.2011 11:29
Včera jsem byl zase sednout na to slabé srnče. Za půl hodinky postupně vytáhly a zatáhly čtyři kusy a zajíc, tož jsem se nenudil. Když jsem pomalu začal vyhlížet toho svého drobka, zpoza rohu kukuřice se vynořil pán s kotoučem a mířil si to kolem kukuřice směr sousední bramborové pole. Proč asi že? :) Tak jsem sklapl trojnožku ai sedátko a vzal to natruc prostředkem strniště zpět k autu. S chlapem to trhlo, zřejmě si myslel, že ho nevidím a během tří sekund zmizel v kukuřici. A když říkám zmizel, tak zmizel. Věřte mi, našoulám taky leccos, ale za tři nteřiny urazit naprosto neslyšně deset metrů do kukuřice a ani nezarachtat kotoučem, na to teda ještě fakt nemám!!! :)

Autor: Jaromír K | 12.09.2011 23:06
Břeťo ty už tu píšeš a u nás v tuto dobu černá teprve vychází. Chtěl sem taky dnes vyrazit,ale z práce sem přišel až před osmou,takže než sem pokludil,už nic-:))) Jinak Lovu Zdar

Autor: Břéťa Ambrož | 12.09.2011 22:58
Tyhle nocni čekané u strnist se sviticim mesicem nad hlavou jsou opravdu paradni zazitek, uz ted se tesim na snih a noci stravene venku...

Autor: Roman Voříšek | 12.09.2011 10:19
Byl jsem venku o víkendu ráno i večer, nic, ale musím vám písnout, co se u nás v dědině stalo.
Za kamarádem/sousedem myslivcem přišel fotbalista, ať si vezme hrabky a lopatu a jde s ním. Kamarád na něj zíral s otevřenou pusou, co jako vůbec chce a milý čutálista odpověděl, že jim divočáci zrejpali kus hřiště.
Máme Fussbalplatz hned u lesa a letos je nad hřištěm 35 ha kukuřice, no a čuníci, kteří se už asi v tom lánu nudí, tak si dali fotbálek a jaksi zapomněli zvednout pluh...
Pomalu kujeme plány, jak budeme strašit ženské, až posekají tu kukuřici, budou čuníci čekat v roští u obchodu a hned, jak se ukáže ženská s nákupem, tak ji přepadnou...

Autor: Jan Slavětínský | 12.09.2011 07:43
Včera ráno jsem byl jako host u kamaráda u sousedů, kde se zase pro dobro vztahů s kolchozníkama udělala naháňka v kukuřicích. V prvním poli se střelila jen liška ,jinak z leče ven vybíhaly pouze velké kusy, ale podle řečí honců, tam selata byla, ale nevyhnalo se to. Vzali o kus dál druhou kukuřici. Honci prošli polem a u konce se už shlukovali a šli pohromadě po louce na místo srazu, když se v lánu rozječel jag a bylo slyšet jak bere směr šikmo na nás dolů.Vidím kolegu z levé strany jak se rychtuje a hází kulovnici do ramene.První vyráží těžký kus,přesazuje písčitý kraj pole a mizí ve stěně mlaziny,která je za námi. V tom se vaří kukuřice a tím stejným místem vyjíždí celý "vláček". Vedoucí kus, lončáci, selata. Odhadem dvacet kusů. Kolega je má na nějakých 30 kroků. Střílí,jedno sele roluje, druhá rána,nevím, třetí rána vidím jak poslední sele zarylo.Dobrý ,říkám si. Je pěkný to vidět a ani člověk nemusí střílet. I to je zážitek. Vybíhá pes a hned míří k seleti,které ještě odkazuje. Tahá ho. Kolega nabijí a v tom se sele zvedá, pes na něm visí a vrávoravou chůzí zatahuje do kukuřice. Čeká se na zatroubení. Signál hotovo jde po řadě a tak jdu ke kolegovi. Přichází hospodář a honci a tak se probírá situace. Kolega střílel kulí ráže .444 Marlin. Na 24 kilovém seleti co jsme vyvrhovali, to nebyla moc šetrná ráže. Vyšší komorová rána a díra jak po "zlodějích". Místní se domlouvají a organizují dosled.My bereme sele a pomalu jdeme po kraji pole na místo srazu. Po chvilce slyšíme v poli psa a ránu. Tak je to dobrý,říkáme si. Bylo poledne, slunce už pálilo a honci i psi už byli schvácení, tak že pro dnešek konec. Snaha byla a úspěch také,tak snad kolchozníci i tohle ocení....Lovu

Autor: Roman Herold | 11.09.2011 20:32
Včera večer jsem si šel sednout ke strništi po řepce které je u potoka a za potokem je kukuřice jestli nevytáhnou prasátka.Dlouho sedět nebudu chci jít ráno.Do desíti akorád pět kusu srnčího tak se balím ale něco de ze struhy ke mě tak čekám a poslouchám a přímo podemnou de liška sedím na stromě.Beru kulobrok a čekám až vyleze na strnisko ale de kolem struhy tak ju moc nevidím asi na 40m se zastavuje tak na nic nečekám a střílim kulou liška zůstává na nástřelu tak balím a du dom.Ráno ve čtyři už sedím u kukuřice měsíček svítí tak vidím až k sousedům na strniště.Na strništi je akorád stnčí a v kukuřici je úplně mrtvo. Až kolem šesté u sousedů na strništi vidím jedno větší prase ale hned zatahuje.O půl sedmé ke mě jdou tři kusy srnčího jeden je srnče ale slabé tak se chystám že ho ulovím v tom slyším za sebou v kukuřici rachot tak se otočím a kukuřice se vlní asi deset metrů před koncem zastavují a jdou v řádku za mnou ale jedno je zvědávé a de přímo k posedu kde sedím když je asi metr od posedu tak se lekne a běží kolem cesty asi v sedmdesáti metrech zastavuje a vychází na cestu to už jsem připraven a střílím za mnou začíná rachot jen sleduji jak se vlní kukuřice.Prase zůstává na nástřelu je to kňourek po ošetření 60kg. Liška a prase během víkendu tak si říkám že se nademnou konečně slitovali všichni svatí.

Autor: Milan Soukup | 11.09.2011 19:53
Dneska jsem si pěkně naběhnul :-). Po náročném pracovním víkendu (sekání přerostlé zahrady 1100 m, seřezávání přerostlých smrčků na 150 m a dnešním přidávání zedníkovi) jsem nevydržel a odpoledne vyrazil postavit žebřík. Jak jsem starej, tak jsem b..... Poté, co jsem nařezal a odtáhnul čtyři tyče, tak jsem měl dost, splavenej a mokrej jak myš :-). Začal jsem přitloukat špricle na stojky a naštěstí mi došly silný hřebíky :-), jinak bych v tom vedru asi vypustil duši. Takže v teplotách 28 stupňů ve stínu se žebřík prostě stavět nemá :-). MS

Autor: Ivo Ondráček | 11.09.2011 14:29
Tak přátelé jsem opravdu, opravdu, OPRAVDU na mrtvici!!! Nastřelení variablu je nemožné. První rána na 50m sotva lízla kraj terče. Korekce, druhá rána do černého 4cm od středu. Přemístění terče na 100 metrů. Rána těsně nad černým. Říkám si je to dobrý, jen trošku dorovnám a bude to lítat do černého. BAC, zásah do pravého horního rohu, nějakých 13 cm od středu. Sakra. Domů na oběd a zpátky nastřelovat. Ani nevím co jsem jedl. V klidu se opřít, srovnat terč do křížku BAC. Zásah mimo terč. S....a! Terč zpět na 50 metrů BAC - zásah tesně pod spodní okraj černého, ale vertikálně dobře. Klikám 2 kliky nahoru, terč na 100 metrů. BAC zásah opět do pravého horního rohu xy cm od středu. To už nadávám jako špaček a mám chuť puškohled servat a zahodit do křoví. Po uklidnění a vychladnutí zbraně korekce 9 kliků vlevo, to bych měl být už přece hodně blízko ke středu terče. BAC zásah zase kamsi mimo terč. No na mrtvici. NA MRTVICI!!!
Co to má sakra být? 21 000 za nový puškohled a takovéhle zklamání. Mezi ranama jsem poctivě nechával kulobrok 15 minut vychladnout. Že bych strhával na 100 metrů úplně mimo terč, to se mi nechce věřit, to bych na tuhle vzdálenost v životě netrefil komoru, natož třeba toulavku nebo vranu. A když už někdy strhnu, tak vždycky vodorovně vlevo a nikdy vpravo nahoru.
A teď co? Proklikat puškohled do všech stran a pak to zkusit znova? Nebo za to může variabilní zvětšení? Optika v téhle cenové kategorii prostě musí držet soustřel, ať střílím na 3x nebo na 12x! Asi mě holt čeká reklamace, dohadování, opětovné dodání, opětovné nastřelování a na vánoce zas můžu vyrazit na holou. Haha...:(

Autor: Jaromír K | 10.09.2011 22:52
Ivo,tak to se mi taky stalo. Zmáčknu a srnčí se na mě dívá. Ikdyž sem to neopakoval je to zvláštní pocit. To že neulovím,mi nevadí,ale spíš to,že zvěř nezhasne v co nejkratší době. s pozdravem JK

Autor: Ivo Ondráček | 10.09.2011 19:55
Dnešního krásného večera jsem vyrazil na slaboučké odstřelové srnče, co jsem před pár dny obeznal. Seděl jsem sotva dvacet minut a srnče vytáhlo i se sourozencem z kukuřice na pastvu. Nebylo kam spěchat, ujistil jsem se, že je to vážně to "moje" a v klidu si připravil trojnožku a vyladil oporu. Když se srnče natočilo naširoko, po strništi se rozlehla rána. A nic. Měl jsem jen dojem, že se před srnčetem cosi rozsprsklo. Srnče se jen překvapeně rozhlíželo, popoběhlo a opět se srovnalo naširoko a bralo pašu. Pokud možno jsem se uklidnil, přebil, dal si několik desítek sekund načas, s jistotou znova namířil... a u druhé rány jsem ani nezahlédl místo dopadu. Takže zbylo jen zlomit flintu a jet domů. Srnče je 100% v pořádku, ale já jsem dost rozlazený. Holt zítra nastřelit, znovu získat střeleckou jistotu a večer vyrazím zase.
Jen pro doplnění, střílel jsem za bezvětří na cca 140 metrů. Což je vzdálenost, na kterou úspěšně lovím vrány. Takže mi to lítá o čtvrt metru do pryč. To vážně potěší! :(

Autor: Fesoj | 10.09.2011 16:12
Cák si myslíš, Jaroslave ? Pochopitelně Východní Čechy, skoro "hradeckej votrok". Jo, zamlada jsme tady každej den byli ráno na houbech, vodpoledne na rybech a jeli jsme tam na kolech, cestou jsme viděli hejno husejch a stádo kozejch... Ale ten přezmen, to je naprosto spisovný výraz pro starší typ závěsné váhy.

Autor: Jaroslav Miňha | 10.09.2011 12:51
Fesoj - cvrkla, kakamrdí, přezmen - vodkaďpa si? :-))

Autor: Martin Síla | 10.09.2011 08:57
Včera jsem si při přivezl zrenovovanou zetku od p.Stiftera.
Mám z ní radost a myslím, že o víkendu zobnu nějakou holou na zkoušku.

Autor: Fesoj | 10.09.2011 00:17
Tak se mi dnes konečně povedlo protrhnout dlouhodobou smůlu... Krátce před 19 hod. jsem si sedl na posed, na který vidím od našeho baráku. Na louce sice nikde ani rýpanec, jen pár vyrytých vosích hnízd od jezevců, vysypypaná jablka a hrušky při poslední kontrole jen tiše zahnívaly, ale sousedka si předevčírem večer málem cvrkla do kalhotek, když to na ni u cesty kousek od toho posedu zafunělo a zachrochtalo...Výjimečně proti svému zvyku jsem s sebou nevzal čubinu, kterou normálně odkládám pod posedem - a to bylo žalování, když mě z kotce viděla, jak jdu s flintou a bez ní... Cestou k posedu mi v louce odskakuje jeden kus srnčího, ale daleko, nelze přečíst o co jde... A už sedím. Vidět je dobře, jenže není na co koukat. Ani chlup. Říkám si, že vydržím do devíti, pak se půjdu domů najíst a potom se ještě podívám na kazatelnu, u které jablka i hrušky zmizely. Měsíc svítí jen tak nesměle skrz mraky, ale střílet by se dalo, i když puškohled Barska zrovna světelností nevyniká.Ještě se vyčůrám do bažanta, abych nemohl říci, že jsem neviděl ani ptáčka - a najednou v protilehlém konci louky černá skvrna. Prase - ale co jsi zač ? Znovu mizí v kakamrdí pod elektrovodem, ale to mě už chuť jít domů nadobro přešla. Za chviličku vylézá z lesa o něco blíž. A není samo. Je to bachyně se selaty a jedno z nich je nápadně světlé. A už pochodují k tomu zahnívajícímu ovoci - jenže to světlé selátko ne a ne dostat do křížku. Najednou se bachna rozběhne šikmo ke mně a selata za ní. Teď zmizí v lese a zase se nedostanu k ráně, jako obvykle. Jenže odbočují doleva a ve stínu stromů mažou přímo k posedu. Honem snižuji zvětšení, stavím se na poslední šprušel žebříku - v sedě se střílet nedá, na to jsou moc blízko. A toho bělouška nevidím, asi zůstal někde ve stínu. Tak už na něj nečekám, jeden z jeho brášků se staví pěkně naširoko - a bác. Bachyně i s rodinkou mizí a jen slyším, jak zasažený kus odkazuje. Po nezbytné cigaretě lámu úlomek a poslední hryz a jdu udělat červenou práci. Když odděluji jedlé vnitřnosti od výhozu, nemohu najít srdíčko, tam, kde by mělo být, není. Leží opodál, celý vršek ustřelený, jak jsem vytrhával vývrh, tak upadlo. Doma věším selátko na přezmen. Vyvržené s hlavou a běhy 14 kg, kňourek. Na takovou obrovskou vzdálenost - asi 10 m od posedu - jsem ještě nikdy žádné prase nestřelil...

Autor: Martin Skřivánek | 09.09.2011 14:48
Radku jednou na naháňce v kukuřici tak přede mnou stál kňour tak nastartovaný jako býk v koridě,hlavu skloněnou,naježený tak na 5m ode mně.mířil jsem na něj a couval ven z kukuřice.vedle mně honec jen říkal"ty vole pocem,kam jdeš,mně sežere". několik let jsem byl za velkého hrdinu :-). taky jsem neměl tenkrát suchý textil :-).

Autor: Radek Chadim | 08.09.2011 22:08
Dnes večer jsem vyrazil na pole na kukuřičné strniště, které sekli v pondělí, přes silnic hned vedle je ten 35 ha lán, co sekli včera a dnes ráno, jak jsem o něm psal v minulém příspěvku. Já jsem se usadil na druhé straně pole než je ta dělící silnice u zarostlého koryta potoka - minulý týden jsem tam chodil ke kukuřici na srnu se srnčetem, ale nějak se mi nedařilo je ulovit, tak jsem byl zvědav, jestli tam po posečení kukuřice ještě budou. Navíc jsem malinko doufal, že tam po kukuřičném strništi bude třeba ještě bloudit nějaké ztracené sele.
Přijel jsem na místo kolem 18:45, po asi 15 minutách sezení vychází srna se srnčetem asi 150 metrů daleko ze zarostlého potoka. Než jsem k nim došoulal blíž podél potoka, tak zatím vyšly na horizont pole asi 100 metrů od potoka. Přibližně 45 minut stály na horizontu a já čekal, až sejdou, že bych je zkusil ulovit, ale vydaly se na druhou stranu za horizont. Tak jsem se vydal kolmo od potoka směrem na horizont. Asi 30 metrů pod horizontem a 40 metrů od nich jsem se posadil na hůlku a čekal s flintou připravenou na trojnožce, že jak slezou pod horizont, tak ulovím prvně srnče a pak zkusím i srnu, bude-li možnost. Po asi 5 minutách však najednou zpozorněly a oběhly mě obloukem asi 20 metrů zpátky do potoka, od kterého jsem přišel. V tu chvíli mrknu na horizont a tam stojí tmavý flek. Mrknu přes puškohled a dívám se z očí do světel na divočáka, který stojí na ostro vzpřímený. Jestli jsem dříve v diskuzi o divočácích tvrdil, že velkého kňoura vidím jednou za rok, tak letos už to neplatí, protože na horizontu stál samotný kus podle odhadu 130-150 kg, takže velkého kňoura už letos vidím podruhé. Kňour po chvíli popoběhne dále ke mě, až dobíhá na dvacet metrů ode mě, kde se zastavuje, začne jistit, pak mně začně obíhat zhruba po dráze srnčího, ale když je v polovině oblouku, tak se otáčí směrem na mě a vyráží proti mně. Já samozřejmě vyskočím na nohy, jak jsem se lekl a už vykřikuji své oblígátní huš huš :-), kňour rychle brzdí né dál než 10 metrů ode mně, pak šikmo ode mně odbíhá prvně k potoku, pak zase prudce mění směr a tryskem prchá směrem, ze kterého přišel. Fuj tajxl. U mě v textilu byste v danou chvíli suché místo hledali marně :-), ale nakonec to dobře dopadlo. To je tak, když si člověk sedne doprostřed pole, kde v životě ještě poměrně za světla nemůže nic, co by ohrožovalo jeho zdraví nebo život, jít a tohle se stane - to je taky důvod, proč nerad šoulám, protože ať si sednu na sebeblbější místo, tak mně vždycky něco přijde sežrat :-)!!!

Autor: Radek Chadim | 08.09.2011 16:37
Včera u nás dosekli kukuřice - celý den sekli jeden lán co měl asi 35 ha, který už byl obsečený a na několika místech dva dny prosečený. První čtverec, kde mohli divočáci být nic, jen 15 bažantů, druhý pás, kde už určitě budou :-) - taky nic, třetí zase nic, ale řezáči nechali 70 metrů neposečených, protože pak jeli tankovat a začali z druhé strany. Z druhé strany na kraji zase nic, už jsem myslel, že v celém 30 ha lánu stojícího, i když dva dny procečeném a jednou mnou loveném, už nic nebude. Až na poli zbyl pás asi 70 metrů, co jim zbyl před tankováním, pak pás asi 70 metrů strniště a poslední zbytek porostu široký asi 250 metrů. Hned jak do něj vjeli, což už bylo večer za šera, tak přes strniště do 70ti metrového pásu pomalu přešla tlupa asi o 15 kusech, po 10 minutách dva větší kusy a dvě selata a nejlepší na závěr šel samotný kus, řekl bych přes 100 kg - seděl jsem s kolegou na kraji onoho pásu a ten kus šel přímo na nás, až se zastavil tak na deset metrů, pak nás oběhl a byl pryč. Družstevníkům na druhé straně vyběhlo 5 divočáků - bachyně a 4 selata, kteří tam údajně byli i dnes ráno, když dosíkali už jen ten 70 metrový pás a zbytek asi 100 metrů, co jim zbylo z toho většího čtverce. Takže nic moc, navíc všechno za tmy, tak jsem nemohl nic natočit.
Dnes kolem poledne jsem byl na strništi posbírat pár klásků a vdáli asi 300 metrů si to špacírovalo selátko, to už ovšem viděl i můj na volno chodící Yorik a to už zase bylo ňaf ňaf - více ve videích, na kterém je vidět, že už je to sele věci znalé a tak neváhalo ani vtěřinu :-).

Autor: Martin Skřivánek | 08.09.2011 14:14
včera u nás začali séct kukuřici.obsekli to a udělali průseky.večer jsem si stoupl na stranu od lesa,ještě za světla z kukuřice na les šla malá bachyňka asi 35kilová se třemi selátky,pak už do 22h nic.dnes ráno jsem na prasátka zaspal tak jsem si vzal velkého psa že se jen projdeme a na louce jsem narazil náhodně na knoflíka kterého jsem tam letos ještě neviděl.asi na 80m zůstal v ohni. 8/57js norma vulkan.stál ze šikma vstřel komora,výstřel na měko,téměř vyvržen. v 8/57JS se mi Vulkany moc nelíbí.

Autor: Lukáš Turecký | 08.09.2011 13:29
Tak včera jsem vyrazil jako skoro každý den na prasátka. Vyrazil jsem celkem pozdě, ale neměl jsem to daleko od auta. Prasata chodí přes strnisko z lesa do kukuřice. Kolega už je tam párkrát potkal, když šel domů. Z kazatelny je to daleko tak jsem využil balíků, které tam ještě zůstaly. Našel jsem si dobrý výhled a vestoje jsem se opřel o balík. Za chvilku kousek předemnou přebýhají asi dva srnci. Jeden odběhl a druhý se zastavil kousek ode mě. Na obeznání už to nebylo, ale srnec to byl. Po chvilce odchází a začíná trochu pršet. Zatínám zuby přikrývám kulovnici, aby mi na ni nepršelo a čekám dál. Jak tak projíždím strnisko na kraji lesa jakýsi pohyb. A je to tady jedno prase za druhým už vyráží z lesa a rovnou k hnoji. Minimálně 3 velké bychyně a dost selat. Srdce mi pomalu začíná tlouct. A v duchu si říkám jak asi polezu na ten balík až půjdou ke mě:-). Střídavě přehazuji dalekohled a kulovnici a pozoruji prasata jak se pomalu směřují ke kukuřici a čekám, až se přiblíží. To už mám pouze kulovnici a rozsvěcuji bod. Jenže selata chvilku nepostojí a to je pak těžké. Jedno se na moment zastavuje a to už odmačkávám spoušť. Rána a pak už jenom šustot po strnisku jak prasata odbíhají zpět do lesa. Měl jsem takové divné tušení, že jsem chybil. No nic chvilku počkám a půjdu se podívat na nástřel. Jsem nervózní jak to dopadlo.
Jdu tedy na nástřel, který se celkem špatně odhaduje, ale trochu jsem se orientoval podle balíku. Nikde samozřejmě nic necházím a tak jedu pro psa, abych měl jistotu.
Pouštíme psa na volno a ten prohledává okolí, ale na nic nenarazil. Skoro celé pole se psem projdeme, ale nikde nic. Tak po dlouhé době se potkám s prasatama a takhle to dopadne. Je to moje první chybená rána a tak si pořád říkám co jsem udělal špatně. Jestli jsem neměl ještě čekat, nebo jestli jsem to nestrhnul atd.

Autor: Erika Doležalová | 08.09.2011 08:07
Tak počasí včera vypadalo všelijak, ale nedalo mi to a jela jsem. Měsíc napůl za mraky, pro divočáky ideální. K žebříku jsem šla rychle, abych seděla co nejdřív (jela jsem až před půl osmou) a když jsem byla sotva 20 kroků od něj, na poslední chvíli jsem si všimla srny, pasoucí se přímo u žebříku :-) Moje "stará známá", srnče stálo o metr vedle, to o mě vědělo, srna ne (no jo, můj pečlivě vyhrabaný lesní chodníček :-) No a když je máma v klidu, je děcko taky, takže jsem musela kašlat a chvíli je přemlouvat, aby táhli do h...eee aby šli pryč, než srna milostivě pomalu zatáhla do kukuřice :-) Asi ani pořádně nevěděla proč odchází, protože se na mě ani nekoukla, vítr byl dobrý a odešli pomalu, žádný splašený úprk. Do setmění jsem seděla, nikde nic, jen tahle dvojka vylezla zase z kukuřice o nějakých 150 metrů vlevo. Pak jsem se přesnula na druhý žebřík u vrby, jestli se tam zase nebude potloukat nějaká lištička, ale počas se pokazil, měsíc nikde, vichr a začalo krápat, tak jsem to chvilku po deváté vzdala.

Autor: Jan Slavětínský | 08.09.2011 07:48
Eriko, to nebudou milenci, ale "zahrádkáři a pěstitelé" - feťáčci. To jezdí každý večer zalévat "marjánu" do kukuřice. U nás jsou taky.Přivezou v kanistrech vodu, mají prošláplou pěšinu v kukuřici většinou proti nějakému orientačnímu bodu, aby se hoši neztratili....
Včera jsme čtyří vyrazili na starou silážní jámu podívat se na tah. Obloha se zatahovala mraky,ale držela. Kolem osmé to začalo. Kurňa to byl tah. Střelili jsme sedm kachen a dnes ráno tam ještě šel kluk se psem na dohledávku. Věřím, že je psi večer všechny neposbírali. Podcenili jsme zásobu střeliva. To co jsme měli po kapsách ,to jsme vystříleli za deset minut. To tak bývá. Někdy nepřiletí nic,jindy by tě "utloukly" ... Lovu zdar

Autor: Erika Doležalová | 07.09.2011 17:46
Tak jsem měla v plánu vyrazit brzo, ale podle vichru a tmavé oblohy to vypadá na nějakou bouřku, tak asi budu čekat u televize místo na žebříku :-( Chjo, a to jsem se tak těšila. Vařím králíka na paprice a při kontrole mrazáku jsem objevila dvoje králičí žebra s datem 7/2009, no asi tomu nic není, ale už se mi to zdálo takové vymrzlé a podezřelé, tak jsem chtěla udělat liščatům radost s tím, že pak některé z nich udělá radost mě.. A takhle to vypadá, že to šoupnu do hrnce psům..
Jendo, nám taky jezdí kdosi ke kukuřici, ale ti se znají asi teprve krátce bo auto tam stává snad každý večer :-)

Autor: Jan Slavětínský | 07.09.2011 13:54
Chlapi, Lovu zdar. Já včera také seděl, zase u té hořčice. Šel jsem tam s tím, že znovu omrknu tu srnu,kterou jsem předevčírem pustil a uvidím...Na to, že byl pěkný navečer ,mi toho moc nepřišlo. Nejdříve z hořčice vytáhl ten šesterák a po chvilce srna se srnčetem. Za chvíli v dálce 150 ti metrů vyšel z hořčice další kus. Čtu ho dalekohledem, stojí naostro a zdá se to na holou. Přes terénní vlnu a strniště nevidím na břicho. Šesterák chvíli větřil,rozběhl se proti němu a vyvalil ho do hořčice. Tak že nejspíš paličkář.Kolem půl deváté,když už pěkně svítil měsíc, tak mi tam zase přijel nějaký hoch na "skok". Tentokrát jsem akci neviděl, vše se odehrávalo v autě....Nic víc už mi nepřišlo. No jo.

Autor: Radek Chadim | 07.09.2011 12:17
Včera zase sekli turkyň - samotný lán jen kolem 20 ha, hned v prvním průseku jsem viděl a natočil divočáky, ale pak už jsem nic neviděl. Až po posečení jsem je viděl v dáli, jak bez úhony prošli v místech, kde s flintou nikdo neseděl (samozřejmě všichni seděli dle zákona :-)). Dneska vyjeli dosíct největší lán, u kterého jsem včera ráno ulovil sele, dle polehání by tam těch 50 divočáků být mohlo, tak uvidíme.

Autor: Erika Doležalová | 07.09.2011 09:14
Lovu zdar Radku. Mě to také včera vytáhlo ven, předevčírem liják a fičák, včera nádherně jasno a ticho, tak by byla hloupost sedět doma :-) Ještě před soumrakem mi u meze s potokem očumovala liška, ale už se asi rozkecalo, že když jdu na srnčí či prase, tak střílím lišky :-) a tak se držela na 200m daleko a pak šla pro jistotu ještě dál až nakonec zmizela kdesi v kukuřici. Skoro na tmu (ale měsíc svítil jako blázen, takže bylo vidět perfektně) mi pod žebřík přišla mladá srna s pěkným srnčetem, z kukuřice přišel srneček, špičky do 3/4 slech, ale jen nakoukl k mokřadu (taková placka v rohu pole, zarostlá trávou, bordelem a bažina) a zase zatáhl. Chvilku před devátou se od opačného rohu kukuřice ozvalo dvojí krátké zabručení, ale tím veškerá divočákovská aktivita skončila. Vítr nefoukal, takže bylo slyšet všechno, resp. nebylo slyšet vůbec nic, krom myší které v hojném počtu šordili pod žebříkem a v jeho okolí. Dneska se asi vypravím zase, to by bylo abych ještě aspoň jednu lišku neposlala do věčných lovišť..

Autor: Roman Voříšek | 07.09.2011 08:33
Radku, lovu zdar!
Já jsem včera také nevydržel a sedl na žebřík na rozhraní kukuřice a strniště.
Měsíc byl ještě nízko, ale viditelnost byla ucházející, tak jsem doufal.
Do půlnoci jen pár kusů srnčího, jinak klid jak v kostele.
Sedělo se výborně, ale už to není a nebude na vestičku, vytáhl jsem novou budnu, kterou jsme společně s Oldou Vopršalem koupili v Lysé a bylo mi dobře:-)
R.V.

Autor: Radek Chadim | 06.09.2011 12:49
Včera později odpoledne a na večer začalo u nás pršet, družstevníci odjeli od rozesečeného lánu kukuřice, tak jsem si říkal, že nejsu žádnej měkota a že i přes déšť si půjdu sednout na průsek. Fučelo, pršelo a nikde ani chlup. Ale jelikož jsem měl čekanou přerušenou závažným telefonátem, rozhodl jsem se, že se donutím vstát ráno a tak se i stalo. Družstevníci jednou obsekli přes 1 km dlouhý asi 35 ha velký lán a ještě napříč to na několika místech prosekli. Na druhém konci od naší obce už začali řezat záhon, takže tam to bylo přibližně na 6 řezaček dokola. Jak jsem šel po cestě, tak jsem mrkl vždy do průseku, ale nic, až když jsem přicházel k tomu širokému, tak jsem slyšel zafrknutí bachyně a úprk do kukuřice. Neodradilo mě to a tak jsem si sedl na roh kukuřice, pak už to byla rychlovka, asi za 10 minut vzadu za horizontem začali vycházet divočáci a přibližovali se blíž a blíž, jak byli asi 50 metrů, bachyně sice zabručela, ale to už jsem měl sele v puškohledu, tak jsem neváhal a vystřelil jsem. Samozřejmě následoval úprk na všechny strany, na poli nic neleží, takže jsem už to viděl poněkud nesympaticky na dosled v kukuřice (moje druhá velká noční můra, ta první je dohledávání v řepce :-)). Naštěstí na nástřelu byla světlá plicní barva, tak to jsem věděl, že už někde leží zhaslé. Po rozednění jsem je našel asi 30 metrů v kukuřici - pěkné sele o váze 25 kg. Takže když se štěstí unaví, tak nakonec sedne i na mě :-).

Autor: Karel poslík | 05.09.2011 12:10
A je to pravda. I kdyby se podařilo ulovit všechny bulkaře široko daleko, nebude to mít na kvalitu budoucí populace takový dopad, jako když se bude věnovat náležitá pozornost lovu slabé zvěře holé, neboť tato je hlavní nositelkou genofondu. Pokud se v chovu nechá slabá svěř holá, bude tato plodit zase jen slabé potomstvo a kvalita bude klesat.Můj názor. Zdar Karel

Autor: radekbartik | 05.09.2011 11:54
100% souhlas, možná by nevadilo založit vlastní téma. Výsledek tohoto "hospodaření" je pak vidět na chovatelských přehlídkách, alespoň u nás. Žadné extra trofeje a pokud se za rok objeví jeden medailový srnec je to skoro zázrak... A úživností to s největší pravděpodobností není, protože jsou zde jak polní honitby a tak čistě ohradníkové a rozdíl trofejí minimální.

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2011 11:41
To má logiku..Já jsem jednou ještě na starém foru napsal k chovu srnčího,že se srnčí "pěstuje kulovnicí" a byl jsem za to kamenován a někteří mi dokonce opakovali učebnicové zásady chovu. Tihle bulkaři i jejich sestry o kterých mluvíte, tak ti jsou také pravidelně a kvalitně přikrmováni a jsou součástí všech těch léta v revíru uplatňovaných chovatelských zásad atd. V chovu srnčího je znát kvalitní a odborný zásah s kulovnicí, který se v kvalitě chovu objeví až za několik let...Spousta lidí holou nerado loví. I já sám začínám mít to období, že mi je toho líto. Pořád za tou srnou vidím jedno nebo dvě srnčata a srnec? Ten přijde, to už říkávali staří dědkové...Omlouvám se k Dnes, je to trochu mimo mísu. Lovu

Autor: radekbartik | 05.09.2011 11:25
Nestřílet holou je podle všech teorií i praktických zkušeností odborníků to nejhorší co se dá dělat, i když se to tak praktikuje ve většině sdružení co osobně znám, tak i u nás. Těžko se prosazuje nějaká změna v myšlení myslivců, pokud jsou na něco po několik desetiletí zvyklí. Např. v Rakousku začínají lovit roční srny zárověň s lovem srnců. Nejdříve mi to přišlo divné, ale když se nad tím člověk zamyslí zni to logicky – pokud má srna dvě srnčata a 16. května je jedno ze srnčat 8kg srnec bulkař s největší pravděpodobností bude i jeho sestra podobné konstituce – ulovit ji však na podzim už může být problém. Z toho logicky plyne že pokud v honitbě ulovím 5 takových bulkařů, může tam být minimálně stejný počet takových ročních srn, které budou potenciálními nositelkami stejných genů, což asi není to nejlepší. Někde na fórech se psalo o zajících, že pokud je lovili byl jich v podstatě uplně stejný počet jako by je nelovili třeba jednu sezonu. Myslím, že to samé platí i u srnčí zvěře, jen ta kvalita pak jde rapidně dolů což se u zajíců asi pozorovat nedá, když nemají nic na hlavě. Tolik má osobní zkušenost... Docela by mě zajímalo kdyby tady napsal někdo, kde se chovu srnčí zvěře intenzivně věnují své zkušenosti a výsledky, asi by to bylo dost poučné.

Autor: Josef Hanzlík | 05.09.2011 11:08
Honzo,že srnčí ubývá,na to dám krk.Mimo jiné letos už sedm ověřených kusů na silnicích.Přijeďte v tu sobotu s kámošem a pokecáme.Tady by to bylo na samostatné vlákno.No a s tím zetháčkem je to asi tak:Už jsem kdysi psal,nebo vás zetháčkáře hecoval,že je to motyka,hodící se jako podpěra k rajským.Ovšem historie(ta novodobější,šedesátých let)hovoří sama za sebe.Je to dělník,díky kterému spousta myslivců(hlavně těch s velkým M)dělala myslivost kvalitní,užívala si jí a to za rozumný peníz.No a hlavňovej svazek je tedy dle mého vynikající.Jak lovecké hlavně,tak bateriové,možná i skeetové a kulová u kombinovaných je taky super.Lovil jsem s tím.Náš hospodář(myslím,že je vícemistr Evropy v IPSC,jestli jsem to zkonil,tak mě zabije)ničím jiným než zetháčkem nestřílí.Tak motyku do kufru,nálepku ZH Team a Ať jste v sobotu na cestě!Ceny máme tradičně kvalitní!

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2011 10:23
To by byla sranda kdybych se tam se zetháčkem rozstřeloval..Každopádně dík za pozvání.Já jsem spíš na ty menší akce, ale třeba mě vytáhne kolega jen tak na čumendu a bylo by víc času pohovořit. V Roudné pro našláplý program a pro počasí se všechno nestihlo.On rád lítá po republice a vymetá střelnice.
U vás na Domažlicku také ubývá srnčí? Já to u nás pozoruji asi třetí rok a vloni jsme dokonce vůbec nelovili holou. Letos nám SSM zvedla pro výstrahu prst a budeme muset něco střelit. Nelze lovit srnce a holou nechat. Musí se decentně a opravdu uvážlivě vybrat. Nějaké lovy koncem listopadu,dohánění pro plán ,čipleny atd.,to prostě ne. Ve čtvrtek máme výbor,tak to zase musíme probrat vč. hon.starosty a dát tomu směr... Lovu

Autor: Zdeněk Ondruch | 05.09.2011 10:05
Pepo, dík za pozvání, ale já žádný brokař nejsem, jsem Flajboj Eda (prostý pobíječ much), já se střeleckých akcí (vyjímečně) zúčastňuju jako pouhý pozorovatel a teoretik.Navíc za 14 dní se pojedem podívat na mladýho Dlaska na PZ.Z

Autor: Josef Hanzlík | 05.09.2011 09:58
I já včera večer seděl.Za čtrnáct dnů máme mistrovsví rep.v trapu a je třeba něco do tomboly.Čuníci začínají courat po lese,tak jsem jim podstrojil a na kraji lesa zasedl na pohodlnou kazatelnu.Srnčí holou lovit nechcem,neboť se zdá,že nějak ubývá,ale včera jsem byl mile překvapen,když jsem ve svém nikterak velkém zorném poli viděl sedmnáct kusů,z toho šest srnčat výborné kondice,jež vedly všechny mladé srny.Pod kazatelnu mi přišel šesterák v nejlepší formě,ovšem patrně slepý na levé světlo.Asi poranění z říje.Víčka naběhlá,zjizvená a světlo nemělo tu jiskru.Usoudil jsem,dle sebe,že tento handicap by neměl být na překážku v předávání genetických informací,tak jsem ho v klidu sledoval,jak likviduje jablka nachystaná pro prasata a jak poté v pohodě odkráčel mezi ostatní srnčí komunitu do pole.Takže velice pěkná čekaná.A kolegy Ondrucha,Slavětínského a všechny ostatní brokaře zvu 24.9. do Blížejova na M.R.v aut.trapu,je to stovkový závod,střílí se na dvou střelištích,parkování a občerstvení zajištěno,po dohodě možno zajistit i ubytování v hotelech a penzionech v Horšovském Týně a Domažlicích.J.H.

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2011 08:06
Navečer jsem si byl sednout na stejném místě jak minule. Za zády rokle a kukuřice,přede mnou hrana pole s hořčicí a obrostlé strniště soukromé záhumenky.
Šel jsem s úmyslem, že když mi přijde nějaká holá a bude to k tomu, že budu lovit. Před půl osmou slyším klapat Zetora. Hrom ho má dědka vzít,zase vyráží, už aby nesešlápl spojku a seděl doma na prd..., říkám si. To je dědek, to je neštěstí. On a traktor ! Jaký by tam byl klid,kdyby mu to nejezdilo. Pěšky neudělá krok. No nic, sedím dál. Až před osmou mi na strniště postupně vytáhlo deset kusů srnčího.Jeden tříletý šesterák, čtyři srny a každá po jednom srnčeti a samotná srna. Popásala se po hraně hořčice a držela se stranou. Prohlížel jsem jí a nakonec se rozhodl, že jí tedy ulovím. Už jsem měl prst na spoušti a čekal na to,až udělá krok a líp se natočí,když mi za zády v rokli zařičeli prasata. Dlouhý ryk a hned znovu,jak v prasečáku. Jak se tam hoší pošťuchovali.Hned jsem zajistil, stáhl napínáček a sledoval dění za mnou v rokli. Srnčí mělo hlavy nahoře a stálo jako vytesané. Po chvilce se jednotlivé kusy začaly šikovat a zůstaly stát v protějším rohu.Pomalu příbývala tma. V rokli byl klid a černá zřejmě zatáhla do lánu.Dalekohledem prohlížím srnčí, ale už na tmavém strništi rozeznávám jen fleky. Chvíli ještě čekám, slézám z posedu a pomalu jdu k autu..Dnes se tam podívám znovu.

Autor: Roman Voříšek | 05.09.2011 07:53
V neděli ráno jsem zasedl na čtyřnožku u lánu kukuřice, která sousedí se strništěm po ječmeni. Čuníci to strniště navštěvují a dělají jámi jako po náletu. Však jsem tiše nadával, když jsem po cestě k žebříku dvakrát vymetl díru.
Co tak sedím, uvědomuji si, že tohle je asi ta nejhezčí čekaná v letošním létě. Teplo, bylo 14°C, pětkrát jsem viděl padat hvězdy.
Z rozjímáni mne budí rachot v kukuřici. Selata se honí při kraji, občas do sebe žďuchnou, ale na kraj ani náhodou. Tak si tak říkám, že i když budu dnes bez úlovku, rozhodně to ráno stojí za to.
Sedím proti východu slunce a koukám na horizont. Najednou vidím pohyb a přes hranu kopce se přetáhl dlouhý stín kmotry. V dalekohledu vidím, že má namířeno přímo k mému posedu. Beru kulovnici,ale ještě se mi v šeru nedaří pořádně namířit. Zkouším to podruhé, táhnu s liškou a najednou se zastaví. Tečka sedí na plecku a ráno prořízne ostrá rána. Po výstřelu jsem uviděl pouze záblesk.
V klidu sedím a když se rozednilo, jdu na nástřel. Lišče, fena, rána přesně tam, kam jsem namířil. Lišče nerozbité, být to v zimě, v pohodě ji stáhnu na kožešinu.
Loveno s CZ550 FS, 8x57JS, Nosler Partition 12,96g. Lovu zdar!

Autor: Jaroslav Miňha | 05.09.2011 07:39
V neděli ráno jsem chodil průsekem v kukuřici, v sedm ještě chroupali. V místě, kde to bylo nadějné jsem sednul na stoličku a za chvilku se začali ukazovat v kraji. Samí větší, sele žádné, černého Petra dostala bachyňka 50 kg. Jenom kvikla a zůstala v ohni. Mířil jsem na střed na kraj lopatky, trefil jsem lopatky obě a páteř těsně za krkovicí. Jaké bylo moje překvapení, když jsem k ní přišel a byla třistaosmičkou prostřelená !!! :-))
Díra ven byla na EVO dost velká, tak 5 cm, to asi ty kosti. Po stažení obě lopatky dost podlité, ale jenom v blánách, takže po seškrabání nožem zůstala zvěřina v podstatě čistá. Jediné, co jsem vyhodil bylo necelých půl kila z místa zásahu páteře, bylo to samá štěpinka z kostí. Doma jsem pečlivě prohlédl celý obsah bachoru :-) , jen a jen kukuřice. Prostě nemají potřebu z ní vylézat.
Hezké pondělí všem !

Autor: Jan Slavětínský | 05.09.2011 07:29
Eriko, Lovu zdar! Vidíš to,zadařilo se.. Včera jsem byl od kamaráda pozvaný k sousedům na naháňku v kukuřici. Hrozba kolchozníků a vidina škod se stala jejich noční můrou, tak nezbývalo než pro dobro věci a vztahů pole občas prohnat.Stál jsem s místním hospodářem v čele lánu pod lískovou mezí. Jen jsme na sebe mávli a skontaktovali se, začalo ořeší před námi ožívat.Praskání ,lámání,pochrochtávání a pohyb zpátky ke kukuřici. Prasata byla zalehlá před námi v té mezi. Ukazujeme na sebe a rychle nabijíme.V mezeře mezi lískami vidím větší černý kus jak maže podél kukuřice na nějakých osm kroků přede mnou. Ostatní černá už lámala v kraji kukuřice a celá tlupa se hnula nalevo odemne ,zarazili. Bachna kručela a nervozně pochrochtávala.Z rohu lesa vyběhl jag, přeběhl nás a zmizel v mezi. Hned na to začal ječet a hnul s nimi. Tlačil je od nás do lánu a podle jekotu se zdálo, že na jdou šikmo na pravý roh.Honci se už také přibližovali.Roh byl posílený automatčíky, tak jsem čekal,jak to dopadne. Při organizaci a rozdělování se závodčí domlouvali, "hele ty dva kluky s těma automatama dejte na ten roh k lesu, kdyby to tam šlo...".Vtom šlo ran jak u Verdunu. No ,vyjeli rohem..,většinou vědí jak a na koho...ani štětinu z nich neměli.Klukům se kouřilo z laufů a ze závěrů ještě když jsme tam po skončení leče přišli. Černá tam byla, podařilo se jí vytlačit, neulovilo se nic a snad ani nepostřelilo..Z kukuřice vyjely i čtyři lišky, ale esbalama se špatně trefují.Na výřadu nebyla žádná. Slunce pálilo a všichni se už těšili na jedno orošené a domů na knedlíky....

Autor: Zdeněk Ondruch | 05.09.2011 05:58
V sobotu naše sdružení pořádalo už 3. ročník loveckého parkuru. Všichni ti co jsem jim poslal pozvánky a nepřijeli udělali obrovskou chybu. Protože tento závod zraje jako víno a má čím dál víc větší úroveň.Ukázala to i účast 57 závodníků, kteří byli oopravdu na vysoké úrovni.Spousta mladých střelců, nad jejichž výsledky jsem naprosto žasl.Lovu Lesu Z

Autor: Václav Pašek | 04.09.2011 23:16
Lovu zdar, Eriko. Dneska si tak dosušuji toho bulkaře po preparaci, když náhle přijel sestry přítel s jeho hafanem a než jsem stačil vyběhnout ven, už si chroupal čelist... kousek je v pr..., chrup to přežil. Ještě na mě koukal jako na blbce, že jsem mu na tý kostičce nenechal žádný masíko. Příště hold dávat hodně vysoko! VP

Autor: Radek Chadim | 04.09.2011 22:37
A ještě na tom dnes bylo pozitivní to, že nikde v kukuřici zatím větší vyleženina od divočáků nebyla, družstevníci z toho byli sice maličko zdrclí, že nám nebudou moct nadat za to, že ty divočáky nestřílíme, ale co už :-).

Autor: Radek Chadim | 04.09.2011 22:36
Dnes u nás vjeli družstevníci do kukuřice na siláž. V prvním asi 8 ha lánu 3 lišky. Pak obsekli větší lán, při sečení nic vidět nebylo, s kolegy jsme pak večer počekali, samozřejmě vše v mezích zákona :-), a kolega pak střelil sele. Já když jsem čekal u potoka, tak mě za zády chodilo hejnko přibližně 10 bažantů. Takže krásný večer. Už se ten náš revír začíná podobat ideálnímu revíru Karla Poslíka, kde divočáci, lišky, krkavci, dravci a drobná (bažanti) žijí spolu v souladu a tak je to nejhezčí :-D.

Autor: Jaromír K | 02.09.2011 13:19
Lovu Zdar Eriko. Podobně sem před třemi lety ulovil prase,ale večer. Deset km do honitby,deset zpátky. Půl kiláku pěšky tam a s prasetem zpátky a za 55minut jsem byl doma. Manželka říká "cos zapoměl",já "vezu prase",ona "cos ho srazil??-:)" JK

Autor: Karel poslík | 02.09.2011 10:45
No dida a pak že to nejde. Být ve správný čas na správném místě, spatřit, bleskově vyhodnotit, nezradit, zamířit, vystřelit.A je to. Lovu zdar Eriko

Autor: Erika Doležalová | 02.09.2011 10:37
A ještě přidám včerejší - můj nejrychlejší - lov :-)
Po doslova tropických vedrech – kdy mě úplně přestalo bavit chodit na večerní čekanou, jelikož zvěř vytahovala velmi pozdě, resp. až za tmy – přišlo konečně mírné ochlazení a já se rozhodla znovu pro „svůj“ žebřík u lesa a kukuřice. Lesem skoro běžím, protože chci sedět co nejdříve. Když se ale blížím na hranu lesa, zaregistruji pasoucí se kus srnčí zvěře. To mě zamrzí, protože k žebříku musím kousek po louce a předpokládám, že tím si zvěř zradím. Nejprve obeznávám kus, ikdyž jsem přesvědčená, že jde o srnu se srnčetem z předminulého rána. Nemýlím se, srna je uprostřed asi 30m širokého travnatého pásu, srnče pak asi pět metrů od lesa. Od žebříku nejsou dál než 80 metrů, ale nedá se nic dělat, musím „ven“. Opatrně a pomalu jdu k žebříku a přes rameno je neustále kontroluji. Jakmile srna pozvedne hlavu, zmrznu na místě a čekám, než se znovu skloní k trávě. Podařilo se, jsem u žebříku! Jenže teď ještě musím nahoru :-) Je to jenom šest příček, ale výstup nahoru se mi zdá nekonečný. Jednu chvíli jistí mým směrem oba kusy a já tak doslova visím na žebři s jednou nohou na horní příčce a druhou ještě kdesi dole :-) Je to skoro neuvěřitelné, ale podaří se mi dostat nahoru, opřít zbraň a sednout si, aniž by mě srnčí zaregistrovalo.
Chystám se vzít do rukou dalekohled a pořádně si prohlédnout srnče a rozhodnout se o případném odlovu, když v tom najednou periferně postřehnu nepatrný pohyb.. Okamžitě tuším, kdo mě konečně navštívil – a skutečně, na nějakých dvacet, dvacet pět metrů stojí u kukuřice lišče. Na nic nečekám, opatrně beru kulovnici a za pár vteřin se již po ráně lišče láme v ohni. Mám obrovskou radost, po tolika večerních i ranních „marných“ čekaných se konečně zadařilo. A to jsem na žebříku neseděla ani pět minut! No a jelikož lovecká horečka je u mě obvyklý jev, ale vždy záleží na tom, jak dlouho od objevení zvěře vystřelím, přišla naštěstí se zpožděním, ale zato taková, že se se mnou třásl celý žebřík :-)

Vzdálenost 30 kroků, letošní lišče – pes, kulovnice ZKK 601 308Win a střelivo Lapua Mega 12g.

Autor: Erika Doležalová | 02.09.2011 10:35
Jaromíre Lovu zdar. Haralde, zažila jsem něco podobného loni, čtyřletý špičák s jedním parůžkem uraženým mi přišel na louku, mě se to zdálo daleko, tak jsem ho nechala odejít a když jsem si zkusila zamířit na strom, před kterým stál, tečka se ani nehnula :-) Srnec se pak odstěhoval na mez 400m od kazatelny a mě to stálo 15 čekaných, než to vyšlo :-)

Autor: Harald Altmann | 02.09.2011 01:49
Jaromíre, Lovu zdar!
Tak se teda taky pochlubím. Asi v 8 hod. večer mi vyšel na kraj lesa srnec. Je to 150m +-. Stál naostro a jenom točil hlavu doleva a doprava. Následně se začal natáčet, ale stále se držel na kraji lesa. Dalekohledem zjišťuji, že podle postavy a dalších znaků tak 5-6 roků. Jak nám mohl tolik roků unikat! Začala mi silně bouchat "pumpa". Na těch 150m jsem ho přečetl dalekohledem jako špičáka. Výšku odhaduji na 20-25cm. Je to dobrá, odstřelová trojka. Moje letošní, přidělená, se mi ještě nepodařila. V tom ve mě zahlodá červík pochybnosti. To není možné, že bych měl takové štěstí. Radši si to pořádně ověřím. "Na tmavším pozadí snadno výsady přehlídneš", říkám si. Vezmu spektiv a zkoumám na zvětšení 32 detaily paroží. Příležitost byla, neboť dostatečně dlouho jistil na kraji lesa u keřů, kam by mohl rychle zmizet. Zjišťuji, že to není špičák, ale vidlák. Měl přední výsady tak do 3 cm (kdo to má na tu dálku přesně odhadnout?!). Každopádně, je to ten můj - přidělenej k padesátce. Pokládám spektiv, beru opakovačku. V hlavě se mi odehrává boj. Střelit, jen co se dobře natočí, nebo počkat, třeba přijde blíž! Vše vyřešila moje mladá společnice Bora spod Kohůtika, která vartovala na podlaze kazatelny. Vítr šel od něj a jí do nosu vjel nějaký pach, o kterém má v genech zafixováno, že se musí nahlásit. Nejdříve jenom tiše bručela a koukala ze dveří jeho směrem. Jakmile ho zahlédla, splnila svoji naprogramovanou povinnost. Zahlásila. Jasně a zřetelně. A srnec byl kde? Každý si odpoví sám. Tak snad zítra....

Autor: Jaromír K | 01.09.2011 19:16
Včera ráno ve čtyři hoďky jsem vyrazil autem do revíru. Auto jsem nechal u lesa a šel přes něj asi půl kiláku na žebř k 60 metrů širokému pásu strniště,kde na jedné straně je kukuřice a na druhé les. V tichosti jsem usedl něco málo po půl paté a hned mě překvapili tři tmavé pásy na strništi u lesa. Říkám si,snad to není močůvka? O čtvrt na šest už byla jistota,že je... Větr sem měl v zádech a to už jsem pomalu tloukl hlavou do stromu,že sem se tam nejel večer podívat. V 5.40 kontroluji mobil s tím že půl hoďky vydržím a se.u na to,když tu není ani zajíc. Jen co sem dal mobil do kapsy,čumím jak péro na pohyb v močůvce. Rychle obeznávám samotné sele,které přes pás míří do kukuřice. V rychlosti pokládám dalekohled beru zbraň,zvětšení na dvanáct a rychle se rovnám s běžícím seletem. Po prvé se zasekávám o suk,rychle nadzvednu a přehodím a už ho tam mám znovu a s mírným předsazením mačkám deset metrů před novým krytem. Chvilku nic neslyším ani nevidím a po chvilce hledám,kde se co hýbe. Sele 15kg zůstalo odkazovat na nástřelu. Vzdálenost 80-90metrů,trefeno přes lopatky. V tomto příkladě se ukázalo,že jen hloupý mají štěstí. Všechno bylo proti mě,jen Diana a Hubert byli při mě. Díky a Lovu Zdar...

Autor: Radek Chadim | 01.09.2011 08:53
Záříjové dnes. Dnes ráno jsem vyrazil na srnčí holou. Před pátou jdu od kukuřice přes pšeničené strniště směrem ke kazatelně, která stojí asi 300 metrů daleko, jsem od kazatelny asi 60 metrů a za zády z kukuřice přímo na mě valí tlupa divočáků, která, kdybych se nepohnul, tak mě převálcuje :-). Střílet se nedalo, protože prvně šli dva větší kusy a asi 8-10 selat na ostro za sebou přímo na mě a pak když jsem byl odhalen, tak se divočáci rozprchli na všechny strany a z rychlého poklusu se stal sprint. Kolem kukuřice když jsem procházel, tak ticho jako v hrobě, jak to u této kukuřice bývá tak nějak letošním zvykem. V oněch místech jsem byl na divočácḯch několikrát ráno i večer, ale nikdy nic, pobytové známky od divočáků minimální. Kdybych šel o 5 minut dřív a už seděl, tak... Ach jo, to je život. Do rána už se pak na poli nic neukázalo, jen u rohu kukuřice, odkud vyšli ti divočáci, srna s tím srnčetem, na které jsem měl původně počíháno :-).