Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes :-)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaroslav Miňha | 31.01.2011 23:26
Dnes teď jsem se už asi podesáté v řadě vrátil z čekání na čuníky bez výsledku. Vrací mi všechno za minulá léta a školí mě a školí :-) A když už se ukáže liška jako dnes a dokonce pózuje na třiceti metrech, zjistím, že mi děda Mrazík šlehnul berlou mrazilkou přes puškohled.Lišku jsem v něm sice neviděl, ale ty ledové květy byly taky hezké :-)

Autor: Stanislav Haas | 31.01.2011 12:07
Karle, vešlo, vešlo! Začal jsem paštičkami, 2 druhy a následně vždy jeden knedlíček a z každé položky trošku k němu, hlavně šípková byla excelentní. Nakonec pečená kýta z divočáka a tiramisu, je fakt, že mi už lezlo ušima :-). K tomu lahvinku Modrého Portugalu a od soboty držím dietu :-):-):-). Právě v tom je ten vtip, že se nemusí omezovat na jedno jídlo, ale na ochutnávání. Ty 3 hodiny, co tato akce trvá, je tak akorát.

Autor: Karel poslík | 31.01.2011 11:34
V pátek jsem byl vylepšit vnadiště a újeď a potom jsem tam večer seděl až do devíti a nic, jen pár kusů srnčího , ani skolení nebylo slyšet. V sobotu jsme dávali cermix. V neděli jsem byl kontrolovat jak to přijímají a hned jsem přikrmil v zásypech. Zastavil jsem se na vnadišti a na újedi a všechno pryč. Prostě počkali až tam nebudu.Až do 19.2. nebudeme lovit černou ale vnadiště si musím udržovat při životě. Dnes budu čekat na lištičky a dopředu počítám s přehlídkou černé zvěře z celého okolí. Oni ví, kdy je nemůžeme lovit ,tak tam budou okázalé provokovat celé hodiny. Snad se přijde alespoň zvědavá kmotra podívat na újeď. Když jsem si prohlédl odkaz v předchozím příspěvku, jel bych nejraději na Konopiště. Já bych tam byl z toho jídelního lístku asi úplně bezradný. Všechno by se to do mě nevešlo a vybrat jediný pokrm by bylo moc těžké. Ještě že to je z ruky. Zdar Karel

Autor: Stanislav Haas | 29.01.2011 16:35
Včera jsem byl na neskutečné zvěřinové žranici, koho to zajímá, tak se podívejte na http://www.staramyslivna.com/, přes zimu dělají akci - sněz, co můžeš. Myslivnu má nový nájemce a je to znát. V pravém sloupci je i video z předešlých akcí.

Autor: Děda z lesa | 29.01.2011 14:04
Teď jsem byl přikrmit na vnadišti a mám dva zážitky :
- jak tam kolega střílel sele (8x57JS), odběhlo mu asi 50 koků vlevo a silně barvilo, dnes přesně po barvě šel jako barvářský pes silný kňour.Musel být zklamán, když na konci nic, ani vývrh (kolega vše až doma).
- při jízdě domů člověk podvědomě sleduje čerstvé veksly na obou stranách, pod kravínem mě upoutaly stopy zvěře a v ní lidské vedoucí k nám, na druhé straně silnice (tvoří hranici revíru) už jen zvířecí a v příkopě trochu barvy.Pochopitelně jsem vylétl z auta a 10 kroků od silnice ve shluku břízek zhaslé sele (20kg), střelené na měkko.Někdo ze sousedů se zase vyznamenal a skončil s dosledem na hranicích...

Autor: Jan Heger | 28.01.2011 20:06
Myslíte, že to je jedna a ta samá?..Já bych ho vzal, jde o to, jestli by vzal on mě:)

Autor: Jan Slavětínský | 28.01.2011 19:52
Honza Heger - tak sebou vem nějakého kolegu s flintou. Ta tam bude chodit denně.

Autor: Jan Heger | 28.01.2011 17:42
Dnes jsem si říkal, že když mám úspěch, že zase vyrazím. Čas mi to nějak nedovolil, ale i tak jsem v 16:45 vyšel z domů se podívat, co je nového. Šel jsem se jen tak projít, na rychlo, protože večer na ples, tak je chystání. Jdu k mmému oblíbenému lesu, cestou pozoruji stopy od lišek přecházejících přes moje stopy. Stojím u lesa a přes louku si to štráduje liška, měla jaksi na pilno. Tak čekám, až zaleze za kopeček a pomalu jdu výš, sníh křupe pod nohama, mám strach, abych ji nezradil. Jsem na kopečku a liška v dáli zabíhá do lesa, ještě písknu, aby se zastavila, dívá se o co jde a jde dál. Je to neuvěřitelné, že za týden jsem 3x viděl lišku. Nikdy se mi to zatím nepodařilo, je fakt, že lišky tam maj chozený dost. A to se divím,proč nechodí sedat, když přímo nad tímto celým místem je zateplená kazatelna. Myslivosti Zdar Honza

Autor: Nikola Rýdl | 28.01.2011 15:46
Jardo a u Vás divočáci úřadovali, máš porytý pole u Židováku a bučiny u Myšky.
PS: je fakt, že kdyby úřadoval springfield, tak bys to slyšel. :-)

Autor: Děda z lesa | 28.01.2011 12:16
I já mám slušné sele, ale bez zásluh - čili i bez Lovu zdar a Lovu dík (?!)
Po odtátí zdejšího 50-70cm sněhu a při nynějším "poprašku" se roztrhl pytel s černou, důvodem může být i to, že v okolních lesích přestali zakrmovat (skončily naháňky pro cizince) a černá hledá v okolí další zdroje potravy.
Kolega po neúspěšném čekání u pole po kukuřici si sedl na moji boudu a po 15 minutách lovil (bachyně + 6 selat).Navíc po cestě domů údajně potkal ještě další tři tlupy a ulovil další sele, takže jako kompenzaci jsem byl "odškodněn mým seletem", já začnu až v srpnu (vyjímka platí jen pro krnící sirotky nebo sanitár).

Autor: Jaroslav Miňha | 28.01.2011 12:00
Nikola - jsem si říkal, že jsem od vás neslyšel ránu, myslel jsem, že jsi zaspal :-)

Autor: Erika Doležalová | 28.01.2011 11:00
Včera jsme jeli jen okouknout újeď a nakrmit, lišky asi mají rády osmou hodinu večerní, protože při návratu jsme jednu kmotru viděli, jak si to pěkně v klídku štráduje po okraji pole... Blízko je stoh kulatých balíků (jednou jsme tam byli s fenou, ale marně, liška tam někde byla, ale ven se jí nechtělo, tak si asi vyskočila o patro výš :-) myslím si že chodí odtud, tak musím vymyslet nějaký plán, jak na ni. Buď někam na zem k cestě, nebo až asi 200m od stohu k potoku na kraj lesa na žebřík (šla tím směrem, tak by to mohlo vyjít..)

Autor: Nikola Rýdl | 28.01.2011 10:55
Tomio, lišky možná školí tebe, ale jinak během říje spíše skolí.
Já jsem byl včera na procházce se svými münsterlandy a vzal jsem si s sebou trochu kukuřice, že si pocukruju vnadiště, černá chodí pravidelně. Večer tedy usedám s tím, že stopro přijdou, ale nic. Foukal opravdu ošklivý severní vítr, chvilku zmrzlý déšť, chvilku sníh, vydržel jsem to tři hodiny sedět a zmrzlý jak preclík jsem šel k autu. Cestou jsem se docela zahřál a už se mi domů moc nechtělo, tak jsem šel ještě chvilku šoulat po kukuřičných strništích, ale ani tam nic, jen v závětří u stěny lesa se několik kusů srnčího snažilo nahrabat nějaký zbytek klasu. Sned dnes....

Autor: Radek Chadim | 28.01.2011 01:30
Tomio: to musíš přijet k nám a na nějakýho divočáka určitě narazíme :-).
Už vlastně včera jsem vyrazil na čekanou před sedmou, o čtvrt na osm sedím, divočáci 150 metrů od posedu jako vždy a šli pozvolna proti mně. Na 120 metrech dávám flintu do okna a prohlížím, jak jsou vidět v puškohledu, a v tom se ozve rána - kolega co seděl 400 m ode mě ulovil sele 40 kg, zbytek tlupy vidím přebíhat od potoka přes pole do lesa, mojí divočáci taky odbíhají směrem k lesu. Slézám dolů a pomáhám při vyvrhování. V osum hotovo, vracím se zpátky na posed, domů se mi nechce, tak zavřeštím na vábničku ať se něco děje a poslouchám. Za hodinu na horizontu opět divočáci, za další hodinu druhá tlupa, jsou od sebe asi 80 metrů a jako vždy jsou za hranicí mých střeleckých možností, tak je pozoruju do půl jedné a pak se vydávám domů - ale opět krasný večer.
Je zajímavé, že do jedenácti bylo ticho, ale po jedenácté hodině jako by se se skolením roztrhl pytel a bylo slyšet ze všech směrů.

Autor: Harald Altmann | 28.01.2011 00:55
Jardo, tak to jsi musel být nedaleko od místa, kde jsem seděl já. Lišky skolily jako o závod a čuníci ne a ne přijít. Přitom jsem je byl odpoledne obeznat a v noci na čtvrtek tam byli. Udělal jsem jim ve středu cestičku z kukuřice až 50m před posed. Dnes (včera) odpoledne jsem to zopakoval. Musel jsem se dneska smát, když jsem odpoledne viděl pruh rozrýpaného sněhu, těsně vedle koleje auta, široký asi 0,5m. Došli až na konec "krmné" trasy a téměř ve svých stopách zpět do krytu lesa. Domů jsem přijel v 00:15. Venku -10°a jsem zmrzlej jako drozd. Ještě dobře, že nějaký "soudruh" vymyslel rum. S horkou vodou a cukrem je to kombinace, téměř, na Nobelovu cenu. Tak snad budu mít štěstí v sobotu (zítra je schůze. To zas bude v álejích nablito).
Eriko a Karle, Lovu zdar!

Autor: Jaroslav Miňha | 27.01.2011 23:16
Před chvilkou jsem dorazil, o čuníka sem sice nezakopnul, ale slyšel jsem tolik lišek z různých stran najednou, že se k nám musely stáhnout snad z celého okresu. Chvilku skolil lišák přímo přede mnou, tak jsem si připravil svojí vinnetouovskou flintu a koukám před sebe, nakonec mi proběhl přímo pod posedem tak rychle, že jsem nestačil ani zavřít pusu. Rozhodl jsem se to sbalit a móóóc dobře jsem udělal. Cesta zpátky už byla tak zafoukaná, že jsem sotva projel. Zůstat tam ještě hodinu, musel bych asi čekat na jaro.

Autor: Tomio | 27.01.2011 22:19
Dnes v 16:50 usedám na posed ke vnadišti za zády mám asi 10metrů široký pruh odrostlé houštiny, který se táhne zprava od vnadiště za zádami k cestě a za tím mýtinu po těžbě. Za chvilinku se stávám posluchačem koncertu. Podemnou v zarostlé stráni se odehrává pravé liščí kaňkování. Slyším tu dvě, tu tři lištičky, Skolí jedná báseň, podle skolení je krásně poznat jak se ve strání pohybují a čárkují sem a tam. Tak poslouchám takto hodinu až hodinu a půl, vše utichá. K vnadišti přichází dva kousky srnčího, po chvilce mi srnec přichází pod posed a snaží se dostat k dobrůtkám, které mám v úmyslu dodat,až bude odcházet. Poté se odebírá to pásku za mnou,párkrát to zapraskne a je stále ticho. Ticho trvá až do 19:45, kdy opouštím zmrzlý posed, s pocitem, že zase nepřišli a vůbec nevím proč do toho lesa od října chodím. Buďto máme před honem a nemůžu lovit, nebo nechodí. Ale jaké mě poleje horko, když se vrací zpátky a po cestě a zjišťuji že tím páskem za mnou táhly čerstvo dva lončáci. Prakticky mi šly za prdelou do 10metrů a já je neslyšel ani kviknout, ani zafunět, jediný co mě napadá, že to zalámání byly oni, a ne ten srnec.Takže mě šly asi 25metrů od vnadiště a 10metrů za zadkem a já o nich neveděl. Ani na kukuřičku se nešly podívat, já už nevím, asi už budu doma v teple jen študýrovat. Todle mě fakt dorazilo.

Autor: jirka marek | 27.01.2011 19:40
Přeju Všem lovu zdar a Karlovi ať to dopadne na jedničku.
Takové nádherné počasí celý týden a já ležím s chřipajznou.Lovu zdar!

Autor: Jan Heger | 27.01.2011 17:58
Tak dnes, se mi poštěstilo. Stejně jako v sobotu. Je 15:00, chystám se a jdu zase sednout ke krmelci. Přijdu k lesu a stejná scéna jako nedávno, co tam na mě nevybafne, ano, lištička. Pozoruji ji zhruba na 100 metrů. Pomalu a potiše jdu do lesa, aby mě neviděla, vítr jsem měl dobrý. Sedám ke stromu a pozoruji, ty přemetošipky do sněhu a následně pochutnání na myšce nebo co to ulovila. Přibližuje se, tak zhruba na 50 metrů, stále chodí sem a tam. Tak 15 minut je tam s semnou, už si říkam, jdi, ať můžu projít. Za nedlouho to otočila a šla do protějšího lesa. A já jdu směrem ke krmelci, zakrmím a jdu sednout. Cca v 16:45 mi přišel srnec, je to krásný pohled pozorovat a hlavně to hřeje na srdci, když vám chroupe na pár metrů oves.:) Foto v fotogalerii.
Panu Poslíkovi přeji hodně zdraví. A ostatním Lovu Zdar!

Autor: Pavel Neumann | 27.01.2011 09:55
Také Vám kamarádi upřimné lovu zdar. Eriko ty píšeš tak, že se mě rozbuší srdce jako bych tam byl :o)

Autor: Jan Slavětínský | 27.01.2011 08:53
Eriko a Karle, Lovu zdar! Dobrý.. Já vyrazím dnes také. Karle držím palce a věřím , že Ti to vše vyjde. Honza

Autor: Erika Doležalová | 27.01.2011 08:27
Karle Lovu zdar a v březnu budeme všichni držet palce :-)
Druhý den po "zážitku s liškou v osm večer" jsem odvezla na újeď vývrh ze selete, ale ven jsem pak navečer nejela. Včera jsem ale byla jak na trní už od tří odpoledne :-) Na kazatelně jsem už před pátou, radši dřív jak později. Kontroluji újeď a zdá se mi nějaká "hnutá" :-) Tak čekám asi půl hodiny a začíná se to rozjíždět - zajíc.. zajíc.. srnec (nasazeno kousek nad slecha).. srna.. srnec.. zajíc.. srnče.. Vychutnávám si mrazivý podvečer, ale pak se do sedmi neděje nic. Na hromadu přichází samotná srna, ale dlouho se nezdrží. Pak se objeví tři kusy, ale i oni po chvíli odskakují. Začínám se bát, že se točí vítr. Je něco málo po čtvrt na osm a přemýšlím, že to ukončím. Počkám do půl a pojedu, říkám si. Přesně v půl osmé zaslechnu jedno štěknutí! Tak ještě ti pár minut dám, rozhoduju se :-) Vzápětí se ozve krátké staccato - lišák! Jde zleva a to se mi nelíbí - nemám otevřené boční okno (ani okenici) a teď už je pozdě, nevím kde je a otevírání by ho mohlo zradit.. Na hromadu mezitím přichází samotný kus srnčí, lišák ztichl. Koukám na čas - 19:47.. Uvažuju,co se stalo,jestli mě obešel oplocenkou a navětřil.. Sleduju srnčí, které jistí k lesu.Popojde pár kroků, natáhne krk a "zírá" do "rohu" louky.. Tak pojď, usmívám se v duchu a zírám taky do stejných míst.. A opravdu, za pár vteřin se poklusem objevuje na scéně dlouhý stín..
Na nic nečekám a připravuju kulovnici,dokud je lišák v pohybu. Neomylně míří přímo na újeď a to už ho lovím v kříži. Červený bod, napínáček a v osm hodin přeruší bílé ticho výstřel.. Lišák zůstává v ohni. Děkuju našim patronům za nádherný zážitek, je to teprve moje třetí liška a mám neskutečnou radost.
Vzdálenost 70m, komorová rána, 308Win, Lapua Mega 12g, starší lišák, hmotnost 8 kg.

Autor: Roman Voříšek | 27.01.2011 08:04
Karle, mé upřímné Lovu Zdar a držím Ti palce!
Radku, neboj se té vzdálenosti, pokud je dobrá viditelnost a kus dobře přečteš, na těch 130m je to normální vzdálenost k lovu. Pokud se nebudeš na tuto vzdálenost cítit, vyzkoušej to nejprve na terč a uvidíš, jak se budeš trefovat a pak těch 130m bude pro tebe již normální vzdálenost.
Já jsem včera vyrazil na lišky, takový samotný lesík v polích, ale sedět jsem tam šel poprvé. Je tam jednoduchý žebřík, vysoký, říkám si paráda. Jenže. Hned první přislík se mnou rupnul, tak hned testuji další, ty jsou v pohodě. Výstup nahoru hrozný, sedačka je hodně posunutá dopředu, no nějak jsem se tam vyšplhal, ale po půl hodině jsem to vzdal a raději jsem byl na zemi. Lišku jsem slyšel skolit někde od sousedů, jinak byl klid. Takže okolo deváté jsem odcházel domů. R.

Autor: Oldřich Vopršal | 27.01.2011 07:41
Karle, moje přímné Lovu zdar a 10.3. ať Ti to dopadne s operací jak nejlépe to jde! Už teď se těším, jak si opět spolu popovídáme na Velké Roudné! Držíme Ti všichni oba palce. Olda

Autor: Karel poslík | 27.01.2011 06:21
Krátká čekaná. Včera jsem vylezl na kazatelnu až na půlnoc. Vložil jsem náboje do kulovnice, obhlédl dalekohledem okolí a začínám rozbalovat deku na nohy,když jsem uslyšel šustění z protilehlého listnatého porostu. Myslel jsem, že se zvedá vítr a padá sníh ze stromů, protože to bylo slyšet z celé šířky přilehlého porostu. Žádný jiný příznak větru jsem ale nepozoroval, ani když jsem vystrčil ruku z okénka. Zato když jsem pečlivě poslouchal, rozpoznal jsem zcela charakteristické a známé zvuky. Les byl plný buchtujících divočáků, kteří postupovali mým směrem. Za půl minutky bylo ve vzdálenosti 30 m neuvěřitelně rušno. Tou dobou jsem si již prohlížel dění přes puškohled se zapnutou tečkou. Přede mnou bylo už více než deset kusů, vesměs přes 50 kg. Viděl jsem jedno sele ,ale bylo neustále v pozici, při které by patrně došlo ke zranění i jiných kusů. Nezbývalo než čekat až se pulzující černý obrazec trochu rozpadne. Trvalo to jen pár sekund a sele stálo stranou pěkně na široko, na bílém podkladě před terénní vlnou - ideální postavení. Zbraň , lokty, bok i záda opřená o kazatelnu, to se to pak střílí. Když k tomu přičtu vzdálenost okolo 30 -35 m. V čase 0.10 byl zase klid a ticho, jen sele leželo na nástřelu. Ještě nebylo na váze ale bude to 20 kg +/- 1. To nebyla ta včerejší nejlepší událost, neboť ta přišla již během dopoledne. Po konzultaci a kontrole u odborníků jsem obdržel termín další operace druhého oka. Ten den „D“ bude 10.3. Pokud půjde vše jako loni, budu od 11.3. po několika létech vzhlížet na svět oběma očima. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 26.01.2011 23:47
Právě jsem se taky vrátil, v 19:30 přicházím na posed, na bílém poli není nic vidět. Začnu se štělovat na posed a najednou uslyším zakvičení, podívám se po poli, nikde nic, usadím se a už se objevují asi 150 m daleko. Pak chodí 20 kousků do devíti hodin 120-130 m daleko přímo přede mnou, v devět najednou útěk do lesa, protože ze spodu se totiž hrne další tlupa o 8 kusech ve stejné vzdálenosti, takže na lov to moc není. Tak je do půl jedenácte pasu a jelikož už mě to nebaví, tak jdu domů. Divočáku plné pole, ale chodili zase daleko - takže už je zase vše ve starých dobrých kolejích :-) - tak snad jindy.

Autor: Jaroslav Miňha | 26.01.2011 22:52
Dneska jsem se konečně po delší době večer utrhnul a vyrazil jsem na ně. Jdu lesem už hodně po setmění a něco neurčitého je vpředu na cestě. Než jsem si stačil vzít dalekohled, vyrazil na mě se štěkáním docela velký pes, ani jsem nepoznal co to je za ráci. Páníček stál a asi se dobře bavil. Pes se nechal asi napodesáté odvolat, tak povídám, že to není zrovna ideální stav, když běhá po lese jen tak. Myslíte jako že by ho mohl někdo zastřelit? Říkám, že o to nejde, ale že ten pes plaší zvěř. Tak ho dal na vodítko a vzal to domů přímo kolem posedu, kam jsem měl namířeno. Budiž, ale proč chodí venčit za tmy psa uprostřed 250 ha lesa, to mi hlava nebere. Vylezu na posed a jen jsem opřel flintu, ozvalo se za mnou chrochty chrochty a to už jsem věděl, že je to v háji, protože to bylo přímo po větru. A taky že jo. Po pár vteřinách se ozvalo ffffff ffffff a bylo hotovo. Seděl jsem do desíti a kdyby se mi po cestě zpátky nechtělo na malou, tak jsem neviděl ani chlup.

Autor: Antonín Straka | 26.01.2011 17:52
Ahoj Honzo, nějak mě to schvátilo, to mám z toho že místo na posed chodím do divadla, všichni tam jen prskaj a pak je z toho tohle. Jenže člověk musí občas drahé polovičce vyjít vstříc :-D. Opice už je v trapu, ale víc mě berou ty lišky:)).

Autor: Roman Voříšek | 26.01.2011 08:01
Pepo, lišku jsem ulovil ranou na hruď a břichem to vylétlo, takže o stáhnutí není ani řeč. Ale věřím tomu, kdyby byla rána kolmo, na žebra, bude výstřelová strana do dvoukoruny. R.

Autor: Jan Heger | 25.01.2011 20:39
Zdar Tondo, jak to, že jsi nemocný? A co opica? Furt vám tam lítá? Aby sis ji nespletl s liškou:D u nás taky sou lišky všude. Teď na ně chodím koukat, minule mi přišla, už by to chtělo jen ohnivou hůl:) Tak přeji brzké uzdravení! Měj se

Autor: Tomio | 25.01.2011 20:34
Radku -> Ty divočáci jsou luxusní, žádná chrstina a přesto tam je divočáků hafo, s tím třetím selkem jsem si pěkně potáhnul v duchu, pošli mi nějaký :-)

Autor: Pavel Toman | 25.01.2011 19:22
Pro ty,co nemůžou ven,něco pro oveselení,s myslivostí to nemá nic společného.Ale je to úsměvné AŤ ŽIJE WALACHIA KINGDOM,pro neznalé-Valašské království :-))
http://www.youtube.com/watch?v=m0rrLdWLu_0&feature=

Autor: Antonín Straka | 25.01.2011 19:07
U nás je kaňk v plném proudu, prasátka chodí a já od soboty ležím v horečkách. Až bych brečel:-D

Autor: Radek Chadim | 25.01.2011 18:53
Do videí jsem přidal dnešní divočáky. Škoda, že nešli doprava místo doleva, to bych pak ještě narychlo zorganizoval loveckou akci, tak snad příště. Teď na večer jsem tam byl v těch místech šoulat, divočáci byli od místa, kde jsem je natočil, asi 5 metrů v oplocence, ale pak se sbalili a šli do lesa, takže na naši stranu hranic asi nepřešli (není přesně znát, kde ta hranice honitby je, aneb jeden smutný příběh o dodržování zákona v naši zemi).

Autor: Josef Hanzlík | 25.01.2011 18:01
Trochu od tématu,ale tady můžu.Romane,mám tu samou zbraň,optiku 3-12x56 Docter,munici-jen v třistaosmě.Chtěl bych se zeptat,jak ta liška vypadá po zásahu tou tvojí ráží.U mě tedy vůbec nic hezkého.K vyčinění ani náhodou.

Autor: Roman Voříšek | 25.01.2011 16:33
Včera po páté usedám na otevřený posed, před sebou pole se zaoranou pšenici, myším národem provrtanou. Zasedl jsem hodně opatrně a potichu, od nor jsem cca 50m. Vše připraveno. Zhruba po půl hodině vidím na sněhu pohyb, dalekohledem zjišťuji kmotru. Opatrně beru kulovnici, liška je v pohybu. Táhnu s ní, tečka sedí na pleci a v jednom okamžiku se liška zastavila. Údolím houkne rána, slyším jak kulička prořezává vzduch a pak žuchnutí. Liška zůstala v ohni. Sedím dál, zdála se mi drobná, bude to fena, tak kdyby se přišel podívat pan lišák.
Do sedmi klid, slézám a jdu se podívat. Je to opravdu fena. Spokojeně odcházím domů, jen mi zbývá přeskočit taký malý potůček. Rozeběh, skok a krásná ledová koupel, válím se v potoku, ale flintu držím ve vzduchu. Utrhl se se mnou břeh a já tam hodil parádního tygra. To někdo vidět, tak praskne smíchy. Jenže to ještě není vše. Já jsem tam utopil mobil! Takže zpět a svítím si čelovkou a on se válí na dně..... Ale ráno jsem ho rozhýbal:-)) Loveno 6,5x55SE, Hornady SST, CZ550FS, Meostar 3-12x56.

Autor: Erika Doležalová | 25.01.2011 16:05
Taky jsem byla kolem poledne venku,okouknout louku a nachystat dobroty pro lištičky. Mám "podezření" že nechodí z lesa ale z pole, asi 200m od louky je velký stoh kulatých balíků..To by bylo jen dobře,vítr jde většinou spíš k lesu.

Autor: Radek Chadim | 25.01.2011 15:31
Právě jsem se vrátil z lesa, v lese na hranici se sousedy jsem zdvihl tlupu divočáku, a že se vůbec nebáli a šli špatným :-) směrem, tak jsem natočil dvě krátká videa, na která se můžete už teď těšít :-).

Autor: Erika Doležalová | 25.01.2011 12:55
Mirku, tak to já "v noci na černou sama" taky ani náhodou :-)) Ale to platí pro les, pokud mám rozhled - louky, pole (ale nesmí na nih být pšenice do pasu nebo řepka :-)) jen holé nebo nizoučké) tak se nebojím, ale lesem, kde mám kolem sebe samý strom a husté ostružiní po prsa a každou chvíli tam něco křupne...to kdepak :-) Trochu mě ale uklidňuje fakt, že u nás prasata nejsou, takže jakmile je posečíno to atraktivní (tedy pšenka, řepka a kukuřice) tak už zvládnu i ten les, protože vím na 99% že tam prase není :-)

Autor: Ing.Mirek Bergman | 25.01.2011 11:10
Eriko, máte můj obdiv. Holčina, co se samotinká vydá v hluboké a temné noci na čekanou, to jsem přiznám se ještě nezaznamenal. Znám v okolí pár děvčat v MS, na srnečka ráno nebo v podvečer to ano, ale v noci na černou a samy - ani náhodou.

Autor: Erika Doležalová | 25.01.2011 08:19
Tak mi to včera taky nedalo a tím, že napadl trochu snížek jsem s nadějí na slušnou viditelnost vyrazila. Partner jel ke známému na čuníky, takže na mě zbylo "silniční" auto. Dorazila jsem na kraj louky v 20 hod, pět minut tam blikala a cvakala se zamykáním (nějak mě to nechtělo poslouchat) a pak vyrazila. Sníh křupal jako blázen, tak jsem (i díky kulturní vložce se zamykáním auta) nečekala, že na louce něco bude. Pro jistotu ale na kraji zastavuju a prohlížím dalekohledem. Uprostřed je větší tmavý "flek" - srnčí, říkám si a chci pokračovat v ccestě, pak mi to nedá, kleknu na cestě a chvíli "to" sleduju.. Liška! Ale jaká! Je obrovská, oháňku má stejně dlouhou jako tělo a v klidu něco hraboší uprostřed louky. Jenže - co teď? Celá louka má na délku 180m a kmotra je někde za polovinou, takže nějakých 100m určitě. Na to si z volné ruky netroufám a tak ji s těžkým srdcem "pouštím" - no spíš se ona pouští sama,buď si mě všimla nebo mě navětřila a pomalým krokem zatahuje do lesa. Třeba se vrátí,říkám si a jdu na kazatelnu. Je něco po osmé, viditelnost poměrně slušná. Před devátou přichází na hromadu srnec,ale po nějakých 5-10min prudce odskakuje a podrážděně beká..Nevím co se děje ale protože vítr mám dobrý, tak to určitě nebylo kvůli mě.Takže NĚCO se bude dít..Čekám a čekám a neděje se samozřejmě vůbec nic :-) Možná prošla lesem další liška,možná se tam zatoulalo od sousedů i nějaké prasátko,nevím.Kolem 21,30 vidím na kraji louky další lišku,tahle je menší.Rychle a zároveň opatrně chystám flintu,ještě poslední kontrola dalekohledem - je tam.Kouknu do puškohledu a už tam není :-) Jsem z toho rozhozená,ale sedím dál.Jenže kromě jednoho zajíce,který si mi sedl pod kazatelnu už do 23hod už nevidím ani neslyším nic.Navíc za celou čekanou ani žádné skolení nikde v okolí.Jedu domů a jen zavřu vrata - telefon.Partner střílel na sele,barva je,otěry na 2-3 stromech,ale jen pár metrů a pak houština..Takže nakládám fenu a jedu.Má ho do pěti minut,komorová rána,z nástřelu cca 50m. 8x57 JS, RWS Evo, sele bachyňka, vyvržená s hlavou a běhy 30kg..Spát jdu v půl třetí ráno.Ikdyž jsem unavená jak pes,dovezu lišce vývrh a pojedu dřív,to by bylo aby nepřišla..Jen doufám,že ji nebudu nahánět jako toho srnce..
Všem ostatním úspěšným Lovu zdar.

Autor: Břéťa Ambrož | 25.01.2011 00:40
Sobota ráno kolem 5:00 ,měsíc plný svit, viditelnost jak ve dne.... Na kukuřičné strniště vyšlo asi 8 ks černé...po 5 minutách uloveno sele 35 kg v ohni, vzdálenost 167 metrů, Sako 85 CLASSIC 7 mm rem magnum, Zeiss Victory 3-15x56, střela Sako Hammerhead, super ráže, super zážitek....:) BA

Autor: kesl | 24.01.2011 11:56
Večer jsem se vypravil na prasátka. Sedím v šest a ve čtvrt přišla srna. Díky teplému prádlu od Limonádového Joea jsem usnul. Po čtvrthodině klimbání rachot a srna mizí za strouhou v lese a přicházejí prasátka. 17 kusů všech velikostí, okamžitě na hromadu a je z nich chumel, do kterého se nedá střelit. Však se ukáže, říkám si s okem na kukru a čekám, až se nějaké oddělí. Zapřísahám se, že první investicí do lovu bude puškohled se světelným bodem. Dočkal jsem se a dvanáctigramový poloplášť ráže 8,2 MSch ukazuje, že osma je prostě osma. Lončák 40kg v ohni. L a L!

Autor: Jan Slavětínský | 24.01.2011 06:31
Na černou,která je zvedlá a je v pohybu, nemá cenu svolávat lidi a organizovat naháňku.Někdy rychlé jednání,znalost terénu a míst "tahu" zvěře přinese také úspěch.Chlapy z MS jsme obvolávali (čas přijet mohl pouze jeden) a následně po zjištění zvednutí černé,zase vše rušili.Po vzájemné dohodě jsme to zkusili takto....

Autor: Tomio | 23.01.2011 20:59
Pěkný příběh, velmi čtivý! Zchutí jsem ho přečetl, ikdyž já tyto malé soukromé nátlačky nemám v oblibě a nejsem si jist zda je všechno košér co do podmínek společného lovu.

Autor: Jan Slavětínský | 23.01.2011 20:52
Ráno jsme byli s kolegou - naším předsedou domluveni,že se podíváme ven,zakrmíme a podíváme se po obnově.Nechal jsem auto u naší myslivecké klubovny vedle státovky a druhým autem mě kolega vyvezl na vrch kopců, že sejdu jednou stranou z vrchů dolů a on to projede oklikou cestami a dole na státovce se sejdeme.V půli kopců jsem se sešel asi s 10 kusy dančího, jak šly vekslem od krmelce ve stráni, zarazily a po chvilce zatáhly do zarostlého pruhu pod dráty vysokého napětí.Docházím k silnici a to už mi kolega volá, kde právě jsem, že pro mne zajede.V okamžiku,kdy schovávám telefon do kapsy hubertusu,slyším vedle sebe v rokli zaštěkání,jak kdyby v revíru honil nějaký vořech. Nenapadlo by mě, že je to skolení lišky.Netrvalo "vteřinu" a vidím kmotru,jak maže svahem přímo ke mě a chce přesazovat pod svodidlem přes silnici.V mžiku sundavám kulobrok a v momentě,kdy se mi liška objevuje pod svodidlem ,jí v rychlosti rovnám podle montáže a mačkám. Po čtyřkách zůstal lišák na nějakých deset kroků smotaný v ráně. Ani jsem nestačil oddeklovat dalekohled.Po pár metrech přicházím na čerstvé stopy od černé. Přijíždí kolega a tak diskutujeme na výjezdu pole a čekáme ještě na dva naše chlapy, kteří také chodili po obnově.Stojíme u auta,kecáme a v tom skolí další liška někde u té naší klubovny a postupuje na příč někde před námi. Kolega popobíhá z leva a jdu pomalu k naší klubovně.Liška podle skolení už musí být někde u něho.Rána nepadla a liščí skolení se vzdaluje ve smrkové mlazině dál od nás.Bylo 10 hod. dopoledne.Kolega jí viděl, ale měl kulovnici a nebyl schopen jí v pohybu srovnat v optice. Mezitím přijeli chlapi a tak řešíme strategii, kde by čuníci mohli být.Asi po pětistech metrech nám prasata,zřejmě po té mé ráně na lišku,přesadili přes druhou silnici,kde už šli skokem a měli směr do takových polních kaskád se zarostlýma mezema.Předseda má Samurae, tak jsme se snažili při vrchním poli nadjet na konce mezí, kdyby náhodou a chlapům že dáme vědět.Prasata nepřešli.Zůstal jsem tedy stát s kulí na čele meze a kolega si stoupl s kulový mautomatem ke spodní části výběžku trní, s výhledem do rokle.Chlapi to zkusili sejít podle meze na nás s tím, že nějak to dopadne.Po chvilce začal hlásit velš jednoho kolegy asi 100 metrů před námi.Mě se ze špice meze vyvalil těžký kňour, tak jsem mu pouze symbolicky zvedl klobouk a zkusil ho vést bodem optiky až za horizont pole.Velšík stále doléhal a podle hlasu bylo zřejmé, že prasata tlačí na spodní cíp a ke kolegovi.V tom šla rána,hned druhá a třetí.30-06 se rozléhala roklí.Pes stichl a už přicházejí chlapi. Scházíme se na spodním cípu meze a už z dálky vidím, že
pejsek tam něco má.Předseda měl dobrou mušku a hlavně mu nešli daleko, tak že všechny tři rány seděly. Podařilo se mu ulovit tři selata. Po běžné rutině a probrání situací a zážitků, jsme se před polednem rozjeli domů k obědu. To jsem se teda rozepsal, už to nebudu číst a pouštím to, tak omluvte případný překlep atd. Lovu zdar

Autor: Petr Havlín | 23.01.2011 16:18
Ahoj Martine,
u nás je taková zvláštní tradice, že si občerstvení bere každý svoje-kromě pití. Zrovna jsem včera přemýšlel, že navrhnu na příští rok uvařit zvěřinový gulášek. Teď jsem se vrátil od krmelce a viděl jsem svoje srnčí:-) a krásnýho strakapouda.Tak Lovu zdar!

Autor: Radek Chadim | 23.01.2011 12:24
Sakra, doufám, že to sele z tohoto týdne nebyl jen sen, protože za chvilku máme údajně :-) pečeného divočáka k obědu a nerad bych se probudil a zjistil, že jsou lívance :-).

Autor: Martin Skřivánek | 23.01.2011 12:18
Petře co vaříte na ples?

Autor: Petr Havlín | 23.01.2011 12:13
Tak jsem se choval na plese slušně a ani tu opičku jsem neulovil.Ples našeho sdružení Želivka se velmi povedl a všem kolegům patří velký dík.

Autor: Josef Hanzlík | 23.01.2011 10:33
Pavle,ty hérečko,celou dobu jsem tam byl s Tebou a Ty to takhle zkazíš!Máš velkej mínusovej bod a uhranul sis třistaosmu.Za to Ti Ježíšek příští rok přinese Bordera!A využívám"Upravit"a též gratuluji Zdenkům!

Autor: Daksl Kopov | 23.01.2011 10:19
Dnes jsem nemohl spát a tak jsem ve tři ráno nasedl do Terána a upaloval do lesa.Po zasednutí jsem začal napodobovat zvuk ptáků v tísni na vábec od Locklait nebo jak se to píše a už to šlo jak na drátku.Kolem čtvrté hodiny jsem ulovil dvě lišky a bohužel jsem jednu minul.Začal jsem šoulat ke kukuřičnému poli a už v dálce jsem viděl že tam jsou.Něco kolem třiceti.Zjistil jsem vítr a pokračoval.Lovecká hůl a stará osvědčená celopažběná 308W dělaná na zakázku panem Lenikusem byla v pohotovosti.Vybral jsem to nejmenší,po ráně zůstalo v ohni.Pokusil jsem se o další a to značilo zásah.Po asi tak třiceti krocích zhaslo.Jaké bylo moje překvapení,když jsem šel pro prasátka a našel jsem další barvu.Neuvěřitelné co dokáže PTS 11,7 od SB.Třetí prasátko leželo od druhého padesát metrů.Tedy dvě lišky a tři prasátka.Lovu zdar a Diano dík za ten lov.
Vše jsem ošetřil a šel pro lišky.Bylo kolem šesté ráno.Od potoka na mě někdo volá!!! Pavle,Pavle.Otočím se.Nic.A znovu.Sakra vstávej,psi řvou jak praštěný,jdi je okřiknout.Manželka.A tak zase nic.
Ale byl to hezký sen:))))))))

Autor: Václav Pašek | 23.01.2011 09:28
Dnes ráno jsem vyrazil na lištičky, žádná se nechtěla objevit, zkusil jsem tedy zaječí vřeštidlo, šlo mi to tak skvěle, že pokud to některá liška slyšela a ještě nezhasla smíchy, tak se někde řechtá doteď. :) V.P.

Autor: martes | 23.01.2011 09:17
Martine,díky.Z.

Autor: Zdeněk Ondruch | 23.01.2011 09:01
Marťo, dík.Z

Autor: Martin Skřivánek | 23.01.2011 07:29
Zdeňci Ondruch ,Martes, pěkný svátek.

Autor: Petr Havlín | 23.01.2011 01:39
Tak jsem zpátky z plesu doma a neulovil jsem ani tu opičku-ono je to tak lepší ráno na mě skočej děti:-)

Autor: Ivo Ondráček | 22.01.2011 18:45
Po posledních pěti týdnech mám intenzivní pocit, že kuna a liška jsou mýtičtí tvorové, kteří patří do podezřelé středověké encyklopedie velde sedmihlavé saňe a jednorožce...Snižuju svoje letošní předsevzetí a dávám si nový úkol- do konce zimy alespoň v dálce zahlédnout lišku. Je neuvěřitelné, kolik s kolegama strávíme hodin v revíru bez jakéhokoli úspěchu...!

Autor: Jan Heger | 22.01.2011 18:30
Dnes ráno zakrmit do krmelce a dát si do boudy židly, že půjdu kouknout, co mi tam chodí. V 16:30 vycházím z domů, už jsem skoro na místě a najednou něco rychlého vytahuje na louku. Koukám, koukám a co nevidím, liška! Stojím na kraji louky u malého lesíka. Pozoruji, jak dělá ''šipky'' do sněhu. Chvíli ještě pozoruji, ale zdradil jsem ji. Tak jdu pomalu ke krmelci. A usedám. V 18:00 jdu domů, je tma a nic nepřišlo. Jinak všem nademnou Lovu Zdar! J.H.

Autor: Petr Havlín | 22.01.2011 11:39
Dnes nejspíš ulovím opičku neb máme Myslivecký ples-a to všichni dobře znáte:-)))

Autor: Václav Pašek | 22.01.2011 02:36
Milane, v lásce ho mám taky, bylo mi bezproblémově povoleno jít do lesa, takže dobrý. :-D Dovolím si udělat takové malé resumé. :) Hned nahoře na schodech jsem vyhodil kopyta do vzduchu a dal si to tréninkově dolů, že by se za ten sjezd nemusel stydět ani Ondřej Bank při dnešním sjezdu v Kitzbuelu. :) Natlučená prdel a pata. No dobrý, říkam si, dnešní smůlu už jsem si snad vybral. Usedám na posed před 23hodinou, po hodině přichází kus srnčího, jinak ticho, po půl jedné vybíhá ze křoví kuna, rozsvěcuji bod, bum a kuna utíká v dál...zanadávam, ale že ještě budu sedět co kdyby. Po další třičtvrtě hodině už to vzdávám a slézám z posedu, v tom momentě vybíhá opět kuna ze křoví, rozsvítím bod, opřu flintu o strom, bum a kuna zhasla na nástřelu. Stříleno na 70m 6,5x55SE Lapua Mega 10,1g Prasátka opět nepřijala mé pozvání. A teď do hajan. V.P.

Autor: Josef Hanzlík | 22.01.2011 00:37
Milane,to taky nejni stoprocentní,večer jsem šahal,až mi bolí šahadlo a vrátil jsem se akorát tak nastydlej.Doprčic,nemoh von mě Pánbůh nadělit jako hobby sbírání známek?

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 22:02
Štěstí ve hře, neštěstí v lásce:-). Rychle šáhnout:-). M

Autor: Václav Pašek | 21.01.2011 21:40
Právě jsme dohráli karty, hráli jsme prší - vyhrál jsem, hráli jsme idiota - vyhrál jsem, hráli jsme žolíky - vyhrál jsem. Rychle jedu do lesa, než mě to štěstí opustí. To by v tom byl čert, abych dneska neulovil svého prvního čurýka. :-D V.P.

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 21:39
Nikdy a nikde jsem se necítil tak bezpečně, jako v noci v lese. Zato o půlnoci v Praze, když vidím ty různé výrostky, odredované, povykující, nafetované, tak radši přejdu na druhý chodník. Vychoval mě dědeček a ten vždycky říkal: bát se musíš jenom zlých lidí. MS

Autor: Pavel Toman | 21.01.2011 21:06
Radši v noci mezi divočákama než v noci ve čtvrti města nevalné pověsti.

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 19:19
Dědo, já vím :-) Už máma mi jaké malé holčičce říkala - zvířat se neboj, boj se lidí.. Ale já prostě k těm divočákům nemám nějak důvěru :-) Asi je to taky tím,že jsem se s jednou notně naštvanou bachnou málem potkala a taky prostě v tom tmavém lese, kde jsem úúúplně sama ten divný pocit že vás NĚCO sleduje (ikdyž tam třeba vůbec nic není :-)))

A pro Michala - já jsem divně bojácná, když tam nebudu sama, nebudu se bát ani když kolem bude chrochtat plný les prasat :-) Loni jsme dohledávali (nakonec chybené sele ale to jsme ještě nevěděli) a náš jago přivedl bachnu až k samému kraji řepky, funěla jak parní lokomotiva ale já se nebála, protože jsme tam stáli tří :-) Je to divný, s nabitou flintou na rameni se bát, že? :-)))

Autor: Děda z lesa | 21.01.2011 19:12
Eriko, možná po letech si na mne vzpomenete, když řeknu :
Půlnoční les je nejbezpečnější místo na světě !

Autor: Michal Brabec | 21.01.2011 18:57
Dobrý večer, přátelé
Bude to OT, ale vcelku poučné.
Kdysi v šerém dávnověku mého mládí přišel ke mě úraz. Zlomená páteř, těžká epilepsie.
Obnáší to odevzdat řidičák, zbroják a jiné malé ústrky, jako nechodit podél silnice, nebýt nikde sám, to jest ani v lese a spoustu dalšího... Když jsem si chtěl vlézt do vany, přítelkyně seděla u mně, co kdybych si chtěl zabrejkovat...Jak říkala, "když to příjde, přisypu prášek a přihodím špinavý prádlo, ať tu energii využijem."
Já jsem si zvyknul, co se dalo dělat, a jen jsem záviděl lovy, noční čekané a i to pivo.....
Pak po 12 letech přišel zázrak... řidičák, flinta i pivo:-))))
Pokaždé si na ty roky vzpomenu, když jdu v noci lesem domú, prší a je zima. Ale já můžu!!! A věřte mi, jsem šťastnej jak blecha. A to se taky trochu bojím, kdo ne, není zcela normální. Ale bojím se hezky.
Před 10 lety, také jako spolujezdec.. Když jsem se probral, už jsem věděl, co se děje. Zlomená páteř. Nohy se hýbaly, tak dobrý. Jen ta hrůza, jestli se epka vrátí. Půl roku v sádře a nic. Prostě mám kliku a vesele belhám k lesíčku. Takže nebojte se, paní Eriko, chodte v noci do lesa a najdete tu krásu. Protože můžete!! Jsou i takoví, co by dali nevím co za to, aby se mohli v lese sami bát...

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 17:51
Zdeňku, tak to závidím. Já vždycky kňučela, že to chci umrtvit a doktro "to nemá cenu, to je vteřinka.." a pak mi půl hodiny rubal v hubě že jsem mu málem utrhla opěrky křesla.. Ale to byl bývalý mudr, ten myslivec mi škubal osmičku a naštěstí s injekcí :-) akorát ta fungovala jen na samotnou dáseň, jinak mě bolela celá huba jak mi na ni tlačil kleštěma :-)))
No trochu jsme odbočili od tématu Dnes, tak aby jsme se trochu vrátili, dnes bylo tak hnusně že jsem nikam nejela :-)

Autor: Josef Hanzlík | 21.01.2011 16:54
Tak já nevím,čeho bych se měl bát.Ve tmě bývám často venku a zubařku mám,co vám budu povídat,nádherná ženská!!!Tak snad nějaký blbý nemoci?(Jo,tu zubařku Bohužel nemám doma,docházím k ní s mordou.)

Autor: Zdeněk Ondruch | 21.01.2011 16:52
Eriko,
já když mám usednout do zubařskýho křesla, tak se celý orosím.Když mi provádí náš pan zubař jakýkoliv zákrok, tak mi preventivně píchá injekci.Z

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 16:21
:-) My máme zubaře taky kamarády, dokonce jsou to myslivci z našeho MS (táta a dva synové), ale stejně se bojím :-) Radši nadvakrát zlomenou ruku než něco se zubama :-)

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 15:29
Tak to máš Eriko moc dobrý :-). Já mám sice zubaře kamaráda, ale stejně se bojím:-). Na druhou stranu, on se zas bojí mě, protože mě zná :-), tak se to dá vzájemně vydržet :-). Ale finančák je jiná kategorie :-). Zlatý prasátka potmě :-), bez baterky a v hustém černém lese :-). M

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 15:10
Milane, zubaře se bojím taky :-) Finančáka ne, jelikož ho mám doma :-)))
Sousedi nějaké to prasátko mají, ale protože dost intenzívně loví, tak k nám nemá šanci dojít.. Loni jsem seděla v létě pěkně za světla uprostřed pole a čekala na srnce a z lesa vyskákali čuníci, menší bachyňka, asi 7 selat a dva lončáci.. Než jsem se zbleskovala, byli fuč protože do toho hned od lesa slušně šlápli. No a jelikož pak chlap lovil řepka-lončák, kukuřice-lončák a kukuřice-sele, které přišlo s menší bachyňkou a 3 sourozenci, tak to byl asi jediný rudlík který k nám doputoval (chybějící selata buď zmizela, nebo byla ještě zalezlá v kukuřici a nevšiml si jich..)

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 14:01
Tak my těch našich divočáků taky moc nemáme, ale okolní lesní honitby jich mají patrně dost :-) a my pak máme dost škod a dost málo zajíců. Je to něco za něco.

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 13:59
Tak bohužel na finančňák je i baterka krátká :-).

Autor: Pavel Černý | 21.01.2011 13:58
Radku Lovu zdar! Já jsem na tom podobně jako Erika. U nás jsou prasata také jen v řepkách a kukuřicích a pak odtáhnou. Ale neváháme, protože chráníme drobnou. Vloni jsme viděli 4x a 4 lončáky jsme také ulovili. Já měl kliku a viděl jsem 2x :-)

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 13:56
Eriko, to chápu, já se sice nebojím potmě v lese, ale zase se bojím jiných věcí jako je zubař, doktor, finanční úřad :-) atd., každý má něco :-). M

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 13:55
Proti strachu v noci v lese je nejlepší baterka, protože největší strach je ze tmy, když slyším hrůzostrašné šustění, tak posvítím a zjistím, že je to zajíc nebo nebojácná myš :-).

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 13:51
Ještě jsem zapomněla připomenout, že bych třeba taky měla u nás větší úspěch, klidně bych v noci seděla třeba pět hodin ale to by mě pak musel někdo vyzvednout na posedu :-) Protože abych pak šla sama potmě lesem k autu, to ani za prasátko plný pětikorun :-)

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 13:51
Tak já nejsem masař jako někdo :-), já v podstatě lovím jen kusy, které si to za svou neopatrnost zaslouží, lovím na krátké vzdálenosti, takže je to vlastně určitá forma přírodního výběru :-).

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 13:50
Milane, nejde nejde :-) Pro mě je prase ohrožený druh, protože u nás nejsou, takže když mám možnost lovit někde jinde a objeví se, je to jakoby přiletělo UFO - prostě sedím jak pecka, zírám s otevřenou hubou a přitrouble se usmívám.. Až pak si uvědomím, že bych teda asi jako měla.. :-) Za rok 2010 mám "jen" dvě selata a dva lončáky. K nám přijdou prasata jen do řepky a pak kukuřice a to je úspěch spíš náhodný, protože jeden lončák si z nás vyloženě dělal pr*el, chodil až pod posed a funěl jak lokomotiva (ale nebyl v kukuřici vidět!) nebo tryskem přeběhl přes vnadiště, zastavil se zase pěkně v husté kukuřici, zafuněl si a zase přeběhl a tak několikrát, pak se mu moje zesměšnění zdálo dostatečné a potichoučku odešel řádkem :-) No nakonec mě "pomstil" můj chlap, on to s nima umí :-)

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 13:43
Radek, Erika - já nevím, co v tom pořád hledáte za problém :-), prostě přijdou prasata, uděláte bum a je to :-), nějak vám ta masařina nejde od ruky :-). M

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 13:23
To bylo jako vždycky, divočáci krouží krouží krouží krouží krouží jako hladoví supi krouží... a pak odejdou, akorát včera ještě před tím padl výstřel :-).

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2011 13:18
Radku Lovu zdar, to bylo napínavé :-)

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 13:16
Fuj to je zmatek, doufám, že to aspoň někdo pochopí, ale popisovat příběh, když divočáci za večer 5x projdou kolem ani lepší být nemůže :-).

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 13:08
Zdar, lovu zdar, lovu dík, protože debata je ještě v plném proudu :-).
Včera jsem v půl osmé zasedl na přenosný posed, ktery je od kazatelny z předešlého večera vzdálen asi 200 m. Posed je u cesty na rozhraní třech polí, jetele, řepky a pšenice zhruba 300 m od lesa, nikde žádný strom ani keř, takže je tam člověk vidět na kilometry. Posed má i své pojmenování, nazývám ho operativně "Posraný", protože jak stojí tam v poli tak sám sedávají na něm dravci a sovy a taky od toho tak vypadá. Je to moje první lovecké zařízení, co jsem kdy stavěl, při větru vždycky spadne, ale já ho vždy postavím :-) - mám ho rád, protože z něj za těch pár let mám různě po honitbě spoustu pěkných zážitků.
Při příchodu jsem uslyšel v lese u sousedů ránu, tak jsem si říkal, že už leží, ale zase né u mě :-). Usadím se na posed a do čtvrt na deset se nic nedělo. Poté přiletěla sova a začala na mě nalítávat, tak jsem ji chvíli honil flintou, až dala po 15 minutách pokoj. Po jejím odletu na horizontu 150 m daleko vidím prvního divočáka, postupně přechází přes cestu u které sedím z řepky na jetel dalších zhruba 8 kusů, chodí už lehce po větru, takže mám trošku obavy, jestli mě nenavětří, ale naštěstí nešli tak daleko. Po hodině rytí odchází za horizont a ztrácí se z dohledu. Chtěl jsem jít tedy domů (bylo kolem jedenácté), ale podívám se před sebe a z lesa vychází další tlupa, bachyně se šesti selaty. Nějaký čas chodí podél lesa, je to na horizontu, tak tam není moc dobře vidět, ale po chvíli rychle zatahují zpátky do lesa, takže je asi zahnala ta první tlupa. Pak tedy první tlupa přichází opět na scénu a jede druhé kolo, po horizontu příchází ze šikma na mě, pak se ale podivně zaráží a přechází doleva opět přes cestu na jatel na místo, kde jsem je spatřil na začátku večera poprvé. Mrknu kousek doprava, kde byla ta druhá bachyně s těmi selaty a už se tam hrne další tlupa přibližně 19 divočáků. Ti chodí chvilku po poli roztaženi ve 100 m řadě a jdou přímo proti mně. První kusy co jsou dál jdou po stopách první tlupy. Jedna z bachyň asi se 4 selaty však jde stále přímo proti mně. Když se zastaví a ryjí v zemi ve vzdálenosti asi 75 metrů, tak si jedno vyhlídnu a vystřelím. V tu chvíli nastane zmatek, po celém poli roztažení divočáci ze dvou rudlů začnou šustit a lítat sem tam a nastává úprk do lesa. Ulovený kus odchází 50 metrů po ráně z 308čky 11,7 SPCE, kus střelen na komoru, ustřelen vršek srdce, zasaženy plíce i játra. A pak začíná teprve ta lovecká zábava, co asi všichni znáte a před lajckou veřejností je poctivě utajena :-).

Autor: Josef Hanzlík | 21.01.2011 13:08
Radku že by rejsek?A nezazdil tě ho v tý noře?

Autor: Milan Soukup | 21.01.2011 12:23
Radku, tyhle větší díry do země bachna nedělá :-). M

Autor: Tomio | 21.01.2011 11:38
Ráďo: To jses teda hecnul! lovu zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 21.01.2011 10:46
Dnes jsem zase jednou v Brně žasnul, kolik je tam havranů. Něco podobného může člověk vidět snad jen při pozorování obrovských hejn špačků...přerostlých špačků :) Až mi nejde do hlavy, jak se uživí, na ty stovky/tisíce jedinců to musí být nějaké potravy...

Autor: Karel poslík | 21.01.2011 06:44
Včera večer jsem po dlouhé době viděl lišku. Vysmála se mi. Sedím dvě hodiny a vidím občas jen srnčí. Všude kolem mezi malými listnáči suchá tráva, mocně rozrytá od černé. Tu a tam je malá ploška zbylého sněhu. V okamžiku, kdy na nebi hučí letadlo a několik stovek metrů pode mnou jede vlak, není vůbec slyšet kroky nebo šustění trávy.Tak právě v tuto chvíli jsem zaregistroval na poslední chvíli pohyb. Podle velikosti jsem to hádal na srnčí a vzal jsem do ruky dalekohled. 40 m přede mnou procházela napříč liška "jako stodola". Než jsem opatrně odložil dalekohled a zvedl kulovnici, byla v trávě mimo dohled. Tentokrát zvítězila, ale v neděli se vrátím a na stejném místě bude voňavá újeď ještě z vánočních kapřích hlav. To by ji mohlo zajímat. Hezký víkend a Lovu zdar, Karel

Autor: Josef Hanzlík | 21.01.2011 02:14
Tak to tedy Lovu zdar!Taky jsem se teď vrátil,viděno 6 lišek,jedna na dostřel malorážky,bohužel díky WD40 v mrazíku zatuhlej úderník,lehké cvaknutí bez rány a kmotra v čudu.

Autor: Radek Chadim | 21.01.2011 02:04
Právě jsem přišel domů a už sele leží, teda visí, takže to chce klid :-).

Autor: Tomio | 20.01.2011 18:59
Nemáš být na prasatech a pořádně něco připravit na šípkovou nebo se zelím.

Autor: Radek Chadim | 20.01.2011 18:57
Dnes ve 20:00 na Nově Slavnosti sněženek, takže kdo chce vidět divočáka... :-).

Autor: Radek Chadim | 20.01.2011 16:23
Tak nevzdávám to, právě jsem byl oblídnout terén, sice už se zase vrátila zima, ale dneska jim ukážu! :-). Ale bachna včera před kazatelnou vyryla v poli dírku, že se do ní York schoval :-)

Autor: Erika Doležalová | 20.01.2011 16:15
U nás taky mrtvo, jela jsem na chvíli, že se třeba podaří rande s liškou u lesa.. Ale neodhadla jsem lednový podvečer a po dvou hodinách byla zmrzlá jak preclík a tou nejlepší mysliveckou mluvou lov ukončila ("se na nějakou lišku můžu vys...") A cestou domů koukám z auta do stran (jako obvykle, divím se že jsem dosud neskončila ve škarpě..) a liška si to mašíruje přes pole kousek před vsí..

Autor: Václav Pašek | 20.01.2011 16:12
Radku, tebe aspoň vytáčí, já neviděl čurýka ani nepamatuju. :) Včerejší noc byla nějaká divná, obešel jsem půlku revíru a neviděl jsem ani chlup, seděl jsem na měsíčku, mraky se honily, ale prasátka nepřijdou a nepřijdou. Nějak se jim nechce od sousedů a to je dlouhodobě zakrmeno. V.P.

Autor: Radek Chadim | 20.01.2011 02:30
Spíše co by mě potom vytáčelo :-). Divočáci jsou prostě nevděční jako pacienti u doktora Grýnštajna ve Švejkovi ("vy lupmové, já vám pumpuju žaludky, dávám klystýry a vy se chcete zabít žrádlem" (nebo tak nějak to tam je) - po návštěvě hraběnky s pochutinami :-)) - já se o ně tak pěkně starám, pochoutky jim nosím a oni mně ani nepřijdou na ránu :-).

Autor: Harald Altmann | 20.01.2011 00:59
Radku, nezoufej. Kdybys je všechny ulovil, co bys potom natáčel!

Autor: Radek Chadim | 20.01.2011 00:02
Dneska, tedy už vlastně včera, jsem po třech večerech prosezených u mého vnadiště bez vidění divočáků vyrazil na jinou kazatelnu, která je v jednom remízku mezi poli asi 300 metrů od lesa. Je to vysoká kazatelna, takže je z ní vidět po pravé straně asi 800 m dlouhý úsek kraje lesa, pak les zabíhá za horizont pole, který se směrem doleva svažuje k silnici (asi dalších 600 m). Vše je rovnoběžně s remízkem, kde je ta kazatelna. Po příchodu asi ve třičtvrtě na osm jsem se rozhlédl po zaseté řepce, nikde jsem však nic neviděl, tak jsem se pohodlně usadil a naslouchal. V 9 jsem vlevo asi 450 m daleko uviděl u silnice, 100 m od místa, kde parkuju auto, tmavé fleky. Po asi 10 minutách zjišťuji, že je to rudl asi 10 divočáků, který div neryje pod koly mého teréního vozu :-). Po chvilce přebíhají blíže ke mně na vzdálenost asi 200 m, kde hodinu ryjí v poli. Mezitím z kraje lesa na opačné straně ve vzdálenosti opět asi 400 m vytahuje další tlupa o zhruba 6 kusech, chvíli ryje a pak zachází do lesa, takže se opět soustřeďuji na ten první rudl. Po chvilce vidím v místech, kde les zachází za horizont, se objevovat další divočáky. Ti postupně vystřídají ty první, kteří odchází do lesa. Nově příchozí tlupa ryje asi 150 m od kazatelny přímo pod horizontem. Po chvíli se jeden větší kus vydává doprava, jeden přímo ke mně, já už samosebou flintu připravenou v okně kazatelny. Část tlupy odchází doprava, 3 selata se opožďují, zatímco druhá bachyně jdoucí ke mě už stojí pouze 80 m od kazatelny. Čekám, jestli se alespoň jedno sele ze 3 posledních připojí k té "mé" bachyni, ale mám opět štěstí :-) a všechny tři odchází doprava ve vzdálenosti 120 m, což pro mě na ránu není. Moje bachyně přijde ještě blíže, že už na ní vidím každou štětinu, ale žádné sele za ní.
Tento lovecky smutný příběh se stal již evergreenem a v mém kině v letošním mysliveckém roce se dočkal už alespoň 30 reprízy :-), já jsem prostě marnej lovec :-). Ale jinak to byl pěkný zážitek.

Autor: Tomio | 19.01.2011 20:11
Vašku, tak to gratuluji, někteří mají do konce ještě měsíc a zkoušek několik,Ale i o zkouškovém se před třetími pokusy musí odpočivat :-)

Autor: Václav Pašek | 19.01.2011 20:02
Dnes poslední úspěšná zkouška, tímto vyhlašuji konec zimního semestru a hurááá do lesa... :) V.P.

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2011 17:59
Nenašli,moji rádcové, nenašli. 7x65R zklamala...Hledal až do oběda, 3x mi volal, barvu nenašel.. Jestli ho chybil ,tak se nedá nic dělat. Jestli se oddělilo a vzalo jiný směr (často to zasažené prase udělá. Zlomí se o 90 st. i jde proti stopě zpět...), tak ho nemá...Prolezl neprolezitelné a prý prohledal vše, že by spíš meteorit našel dřív ,než to sele...I to je kus té myslivosti. Známe to všichni. Ahoj

Autor: Harald Altmann | 19.01.2011 15:09
Všem odpovídám "Lovu zdar!" Honzo, jak to dopadlo? Našli, našli...???

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.01.2011 06:37
Honzo, na co máš drsňačku? Z

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2011 06:10
Haralde Lovu zdar! Včera jsme také s kolegou vyrazili.Chvíli mi trvalo než jsem ho přesvědčil,abychom nešli sedět k vnadištím, ale šli si sednout k lesu k loukám. Tohle je jejich čas, kdy čuníci chodí otáčet louky.Jak sleze dlouhotrvajicí sníh..to funguje.Seděli jsme po páté hodině asi 300 metrů od sebe. Padala tma a Měsíc začal svítit skrze mraky.Parádní viditelnost bez stínů,prostě ideal. Po půl sedmé jde od kolegy kulová rána.Za chvíli SMS ,která mě sundavá z posedu.Přišlo mu jich asi dvacet, tak si vybral sele a ze 7x65R na něho na nějakých 30 kroků zmáčkl.Hledali jsme ho, ale beze sněhu problém. Barva nebyla. Tvrdil, že bod seděl a že nemohl chybit. Jelo se pro psa a do devíti hodin jsme čuně neměli. Začalo pršet, takže jsme dosled ukončili a teď po rozednění jde kolega pokračovat. Myslím si, že už je v tuto dobu narychtovaný a i tuším ,co se mu honí hlavou.Jsem zvědavý, co mi zavolá.Přál bych si, aby čuně našel.. Lovu zdar

Autor: jirka marek | 19.01.2011 05:46
Haralde lovu zdar!

Autor: Harald Altmann | 19.01.2011 00:46
Tak dnes, vlastně včera, jsem prasátka (pro Jardu M. - čuriky) odhadl dobře. Protože to sele po ráně 17.1. ani neodkazovalo, řekl jsem si, že by mohli přijít znovu. A stalo se. V osm večer jsem sedl na kazatelnu. Přišli mi ze směru odkud jsem je čekal a pásl jsem je od 20:45. Musím také poopravit názor ze 17.ledna. Ten největší kus z tlupy není o moc větší než ostatní. Buď hodně mladá a malá bachyňka, ale spíš si myslím, že u sousedů -LČR- na naháňce jim mamku střelili a selátka chodí sama. Nasvědčovala by tomu i jejich nezkušenost. Bachyně, když přijde o potomka, tak se na stejné místo vrátí nejdříve za týden, až když do nich "říznou" jinde. Ale zpět k lovu. Pomalu se blížili směren ke mně. Míjeli mě ale ve větší vzdálenosti - asi 150m. Dnes viditelnost nebyla bůhvíjaká (mraky, asi přijde sníh), tak jsem si na tu vzdálenost netroufl. Slezl jsem a došoulal je zase zhruba na 70-80m. Brnknul jsem si při prolézání ohradníku pažbou. Přestože v té chvíli byla selata také na úrovni ohradníku, asi ještě 100m ode mě - a přes ten drát se musel zvuk dobře přenášet - nijak nereagovala. A tím, myslím si, se potvrzuje můj názor, že jde o selata bez bachyně. Můj "střelecký klacík" mi opět dobře posloužil. Rána padla přesně v deset. Vstřel (i výstřel) pod slecho, mírně dozadu, níž než včera. Přestřelený hrtan a tepny (plíce tentokrát bez modřin, ale plné barvy). Udělalo krok, otočilo se o 180° a zlomilo se. Diano, Huberte, děkuji Vám, že jste při mně opět stáli. Sele, kňourek, vyvržený 20kg s hlavou a běhy. Stříleno 7x64 RWS Evolution. Jóóó, sedma je sedma! :-)))

Autor: Daksl Kopov | 18.01.2011 21:46
Ervín je živ a zdráv.Ví o NAŠEM webu,často si voláme.Ovšem má problém.Jen Milan ví, o čem to je.Až to přejde,ozve se.Na sraz jede.

Autor: milano | 18.01.2011 21:07
Honzo dík, už je mi to jasné. M.P.

Autor: Jan Heger | 18.01.2011 20:40
To Milano: Když jste přihlášen a napíšete příspěvek a např. najdete chybu, můžete si ho opravit:)

Autor: milano | 18.01.2011 20:26
Radku, proč se mi tam zobrazuje to upravit ? M.P.

Autor: milano | 18.01.2011 20:24
Panu Keslovi jsem psal, před pár dny, potřeboval jsem nějaké informace ohledně kulové jednušky Sabatti, zatím mi neodepsal, adresu k Radkovi jsem mu dával.M.P.

Autor: Radek Chadim | 18.01.2011 14:28
PT: Ervín Kesl včera psal na staré fórum, takže žije, ale nevím, jestli ví o tomhle fóru.

Autor: Milan Soukup | 18.01.2011 13:01
Škoda :-). Ale často se stává, že lepší já prohraje :-). M

Autor: Děda z lesa | 18.01.2011 12:57
... " a mě se chce něco říct"... a liguééére to nebude.
Ale moje lepší já mi šeptá : raději buď zticha !

Autor: Milan Soukup | 18.01.2011 12:07
Ještě si neodpustím drobnou parafrázi známé reklamy, U Kasinů mi ten vrchní přijde nějakej divnej :-). M

Autor: Josef Hanzlík | 18.01.2011 11:59
Jsem sice abstinent,ale tady mi taky šmakuje.

Autor: Milan Soukup | 18.01.2011 11:48
U Radka točej lepší :-). M

Autor: Erika Doležalová | 18.01.2011 09:15
Haralde Lovu zdar a palec nahoru i Josefovi za trefné pojmenování :-) Už to máme jak v hospodě - U Kasinů.. U Radka... :-)))

Autor: Milan Soukup | 18.01.2011 08:57
Hary, Lovu zdar!!!! M

Autor: Josef Hanzlík | 18.01.2011 08:55
Haralde,Lovu zdar a palec nahoru za půlnoční příspěvek u Kasinů!

Autor: Harald Altmann | 18.01.2011 02:21
Martesi, Lovu zdar! Sice se mi chce napsat Lovu (Lovčí) dík, ale to by mě Pavel asi zabil svojí 308-mou (možná i osmatřicítkou).

Autor: martes | 17.01.2011 23:22
Haralde Lovu zdar a na tu ránu,,Klobouk dolů.Martes.

Autor: Harald Altmann | 17.01.2011 23:13
Dnes večer po odpolední práci na PC jsem vykoukul ven. Měsíc svítí jako ...., kouknu na komíny a vítr od východu. Ve vteřině jsem se rozhodl. Škoda sedět doma. V osm sedám do auta a vyrážím na kazatelnu uprostřed polí. Tam, kde jsem minulý týden obeznal prasátka. Denně čerstvé stopy. Zastavil jsem na polní cestě, proti větru, asi 150m od kazatelny krátce po osmé. Po provedení nutných úkonů jsem zamkl auto dálkovým ovladačem. Zablikalo a šel jsem. Po několika krocích a přivyknutí na tmu "naladím" dalekohled a rozhlížím se. Šikmo vpravo, odhadem do 200m, černé, hýbající se hroudy. Celkem šest kusů. Jeden větší, tak odhadem do 60-ti kilo. Došoulal jsem ještě kus k nim. Asi na 80-ti metrech už jsem si byl jistý. Jedno sele se otočilo naplocho. Posadil jsem bod na hlavu. Rána a kus zůstal v ohni. Vstřel asi 3cm pod slecho. Dál už to byla rutina. Sele s hlavou a běhy 15 kg a už bez pyžama. Stříleno 7x64 RWS EVO, 10,3g. Ale osma je osma! :-)))) V devět už jsem byl zase doma.

Autor: Jaroslav Miňha | 16.01.2011 06:17
Markazíny jsem letos ještě neviděl, za to už u nás běhají pyžamácí :-))

Autor: Josef Hanzlík | 15.01.2011 22:51
Tak jo.

Autor: Děda z lesa | 15.01.2011 22:48
Myslím si, že (co se týče výrazů) by neměl být žádný rozdíl mezi jednotlivými weby, mluva je mezi myslivci stejná.

Autor: Josef Hanzlík | 15.01.2011 22:28
Výraz markazín samozřejmě znám a používám jej.Pokud bych o těch dnes viděných psal na Novém webu,tak jej použiji.Tady si ty letošáčky klidně lajznu.Smysl té mnou napsané věty nebyl dát najevo mou negramotnost v tradiční myslivecké mluvě,ale upozornit na to,že již v této době se při lovu černé může přihodit nemilá věc,neboť bachyně od těch předčasně metaných selat by se při lovu dala pokládat za lončáka,protože měla hmotnost sotva do padesáti kg.

Autor: Děda z lesa | 15.01.2011 21:59
Ono v myslivecké mluvě je všechno přesně pojmenováno.
Kdysi jsme byli s Dakslem označkováni jako dva místní puritáni a i když se spolu občas chytneme, v myslivecké mluvě jsme vždy zajedno - viz Lovčí (Lovu) dík ap. Tedy :
Výraz SELE (markazín) se většinou používá pro selátka do přebarvení, i když dnes se již běžně používá do věku jednoho roku.
Výraz LETOŠÁK je pojmenování pro vyspělé sele, tj.obvykle po přebarvení do konce března následujícího roku.
Proto mě výraz "letošáčci" pro čerstvě (a dost předčasně) metaná selata nesedl, sorry.

Autor: Josef Hanzlík | 15.01.2011 21:38
Dědo z lesa,1:0,prostě jsem viděl selátka o velikosti většího morčete,nebo menšího králíka,nebo mojim blbým odhadem hmotnosti do 1kg.Je pravda,že datum narození neznám.Rozumíme si?

Autor: Děda z lesa | 15.01.2011 21:21
A vy si co představujete pod pojmem "letošáček" ?

Autor: Josef Hanzlík | 15.01.2011 21:09
Dnes jako host na poslední naháňce,uloveno 5 selat,max 25kg a bacha,už jsou letošáčci.

Autor: Václav Pašek | 15.01.2011 12:37
Dnešní poslední den lovu siky jsem chtěl ještě zkusit štěstí jestli nepřijde jelen. Budíček 6:15, 6:50 už jsem seděl na posedu na takové dlouhé lesní louce. Přemýšlím odkud ta zvěř dnes asi vytáhne a kolem sedmé už si to štráduje lišáček po třech běhách proti mně, ale vycházející sika ho zastaví na 187m, tak se otáčí a mění směr. Škoda, ale na takovou dálku si netroufám. Rudlík siky se pohybuje na 100m a odpojují se od něho dva jeleni - špičák a šesteráček. Chodí mi pod posedem, protože tuší, že jsou "jedovatí". :) Pasu je asi půl hodiny, když na 350m vytahuje druhý rudl a opět dva jeleni - šesteráček a osmák. Chvilku probíhá menší souboj a vydají se směr ode mě. Po další půl hodině sezení slézám a šoulám lesem směrem k nim, bohužel po cestě potkávám další laň, která mě písknutím prozradila a celá tlupa odbíhá pryč. Přestože jsem neulovil ani lišáka, ani jelena, byla to krásná čekaná, navíc jsem našel svůj ztracený nůž, který mi zapadl do hlubokého sněhu, takže jsem slavil i úspěch. :) V.P.

Autor: Jaroslav Rejdák | 15.01.2011 02:33
Včera v pátek jsem si byl sednout. V 21.40 jsem seděl a ve 22.00 jsem chtěl flintu hodit za psem, protože jsem na 60-70 m na dvě rány minul lišáka. Ale zůstal jsem sedět a okolo 0.30 najednou přímo za mnou (seděl jsem na zemi)začalo chrochtat prase. A už se to hrnulo. 10 m vedle mně prošla tlupa asi 20 prasat, nebyl jsem sto se ani pohnout. Prasata hned na hromadu a do jednoho chumlu, takže jsem je nebyl schopen ani spočítat. Dvě selata se od tlupy už dříve oddělila a opozdila se. Jen jsem se modlil, abych se trefil, potom, co jsem předvedl s lišákem. Dopadlo to dobře, sele cca 35 kg zůstalo v ohni. Prostě osma je osma :-) Aspoň si má Drago zase jednou do čeho kousnout.

Autor: červenka emil | 15.01.2011 01:25
Včera t.j. v pátek jsem rozhoupal vyrazit na kazatelnu kde jsem letos ještě neseděl,do asi čtvrt na jedenáct ani chlup tak jsem v klidu podřímoval se svou Vendulkou,najednou ožila a vnadišti bachyně s dvěma selaty,stále to nešlo a tak jsme je pásli až do třičtrtě na dvanáct,po ráně všechny zmizely,Vendulka na nástřel a zmizela také,zachvíli se vrátila,už jsem si říkal a je to v p....i,nebylo na totaz kde máš prasátko byla opět v břízkách ajen se ozvalo vrčení uf,uf,má ho,sele ani ne 20kg (odhad),8x57S Zetka HPC 12,7 SB,šikmo za přední běh,nízká komora,plíce,játra,na asi 30m,odešlo asi stejně daleko.
Letos třetí.Osma je osma a jezevčík drsnosrstý trpaslíči je jeho Veličenstvo!!

Autor: Radek Chadim | 15.01.2011 00:47
Včera - v pátek - jsem vyrazil na čekanou po 3 týdnech svátků a nemocí a tedy poprvé v tomto roce. Měsíček už se trošičku umoudřil a prosvítal skrz mraky, krásně teplo, tak hůrá na to. V 18:30 po 20 minutovém oblíkání a hledání různých součástí výzbroje a vybavení (po delší době nechození to trvá vždycky dýl :-)) jsem sedl do auta, otočil klíčkem v zapalování a... nic, asi vybitá baterka. Takže jsem vzal flintu, vak, dalekohled a po vlastní ose. Vyšel jsem na kopec a prvně jsem se vydal prohlédnout řepku, jestli na ní už něco nechodí. Na řepce ani chlup. Poté jsem zamířil na svou kazatelnu. Při příchodu na vnadišti stojí dva kusy srnčího, které odbíhají do lesa. Po usazení na kazatelně asi tak v 19:30 jsem chvíli pozoroval okolí, ale nikde daleko široko nebylo nic vidět. Seděl jsem do 22:00, poté jsem si řekl, že půjdu domů, že je všude klid. Sotva se pohnu, zdá se mi, že jsme uslyšel hluboké zachrochtání. Čekám tedy ještě chviličku, ale nic, tak se zase pohnu a zase zakvičení - teď už jsem si byl jist, že někde jdou divočáci. Po asi 15 minutách kvičení se na horizontu objevuje první větší kus. Bohužel se stačí pod cestu a jde si pro vítr, za ním se postupně objevuje přibližně 20 dalších kousků, asi 120 m ode mě se bachyně zastaví, frkne, vteřinu stojí, a patrně poučena z předvánočního setkání se mnou, kdy jsem z její tlupy ulovil jedno sele, se dává na hromadný útěk do lesa. Jak bylo mokro, tak to po poli čvachtalo až hrůza. Na horizontu jsem rychle odhadl počet kolem 30 kusů. I když jsem nic neulovil, tak první čekaná v novém roce stála za to, a jestli to bude podle pořekadla jak na nový rok, tak po celý rok, tak se mám na co těšit :-).

Autor: Václav Pašek | 13.01.2011 22:22
Včera jsem u nás po dlooouhé době viděl dvě slepičky bažanta, kohouta jsem od jara neviděl a to se loni vypouštělo 45slepiček a 5kohoutů. Několik kohoutů bylo před vypouštěním viděno. V.P.

Autor: Pavel Toman | 11.01.2011 23:46
Chlapi,nevíte co robí Ervín Kesl,nějak se ztratil...........

Autor: Matěj Fous | 11.01.2011 21:23
Provádím tímto jen zkoušku, dříve to nešlo.

Autor: Matěj Fous | 11.01.2011 21:16
Dnes před obědem jsem šel zkontrolovat stopy do asi 2 ha nesklizené kukuřice - bláto a jen místy sníh.Kukuřice malá,řidká a polehlá a jak jdu kukuřicí s hlavou u země tak najednou Estonsko siga 2 v reálu . Okolo mě jistě více než třicet prasat- jedno velké a 3 nebo 4 střední a ostatní zůrně odrostlá selata. Pomalu se shlukla do rudlu a po zasetém poli do cizého lesa.Zbraň jsem neměl ale ten zážitek stačil. Je pod mrakem a mlhavo, ale až to bude k tomu tak tam půjdu čekat.Zdravím Matěj

Autor: Václav Pašek | 11.01.2011 18:43
Dnes večer na čurýka, zítra ráno na jelena... optimistické to vyhlídky. :) Byl jsem dodat do krmelce a je vidět, že zvěř má již nový krmelec v merku a hojně ho navštěvuje. V.P.

Autor: Radek Chadim | 11.01.2011 17:22
Včera jsem byl krmit, vracel jsem se stejnou cestou lesem jako v sobotu. Protože jsem měl ještě dost času, chtěl jsem se jít podívat, kolik vody teče v řece. Při krácení cesty vysokým lesem směrem do údolí jsem měl nalevo hlubokou strž, za kterou je 30 m široký průhledný mladý listnatý porost a za ním mladé husté borovčí. Asi v půli zkratky jsem uslyšel jakoby hluboké zachrochtání. Tak jsem se zastavil a po chvilce už jsem tušil, že jsou to divočáci. Sedl jsem si na kýblík od obilí a 30 minut s připraveným foťákem je poslouchal. Přestože šel špatný vítr, tak o mě nevěděli, já je sice neviděl, ale museli být hned na kraji, protože bylo slyšet každé pochrochnutí.

Autor: Karel poslík | 11.01.2011 05:35
Doba lovu vysoké se nychyluje ke svému konci , tak jsme s kolegou ještě včera večer zkusili štěstí a vyšlo to. Podařilo se nám každému ulovit jednoho koloucha. Já se svou W 270 KS a Jarda s JRS SPCE. Nemuseli jsme nic hledat, protože oba silně barvili a byli od nástřelů co by kamenem dohodil. Večer bylo sice trochu přimrznuto a pěkně to klouzalo, ale jinak jde sníh rychle dolů. V lese je ho ale pořád dost, tak snad bude ještě pár dní vidět na prasátka a na lišky. Zdar Karel

Autor: Václav Pašek | 11.01.2011 01:29
Právě jsem se vrátil z lesa, měsíček ani chvilku přes mraky nesvítil, ale viditelnost na sněhu byla dostatečná. Prasátkům se na siláž nechtělo, pouze jeden zřejmě větší kus mně chodil v lese za posedem, ale na plac se mu nechtělo. Zítra zkusím štěstí znovu. V.P.

Autor: Pavel Pavel | 10.01.2011 18:11
V sobotu jsem s dvěma kamarády lovil na poslední naháňce v tomto mysliveckém roce.Pozvánka-Zlín Malenovice-MS Kaménka.Příměstská honitba plná turistů,protkaná cestami.Dvě leče,uloveno pět selat,jeden lončák tak 45kg.V každé houštince ležela prasata.Krásná práce psů.Jenom ta střelba byla slabší.Krásný den ve společnosti kamarádů v zeleném nepokazil ani odpolední déšť a poslední leč na chatě byla tečkou za sobotním dnem.LOVU LESU.

Autor: Pavel Pavel | 10.01.2011 17:47
Pro Zdeňek T.
Střelivo SB.

Autor: Erika Doležalová | 10.01.2011 12:21
Včera dopoledne jsme vyrazili okouknout nory, 4 přírodní a jednu umělou. Dvě nory smrděly liščinou už na dálku ale vše prázdné :-( Zkusili jsme jen tak pro formu jeden stoh a taky o ničem, liška tam tutově byla, ale ven jsem ji nedostali (vyskočí si o patro dvě výš a pes má smůlu). Když se po víc jak 10 minutách přišla bordina ukázat, jako že vše je v oukeji, radši jsem ji odchytila, jinak by jsme tam byli ještě večer.. Na zpáteční cestě jsme se stavili nakrmit a zkontrolovat újeď, já šla zatím projít oplocenku (loni jsem tam v travách vyšlápla lišku, ale ta mi nedala šanci - měla jsem kulovnici a liška udělala dva skoky a "zmizela"), opět byla v jednom místě silně cítit liščina, fena lítala jak raketa, ale zrzka se snad vznesla do oblak či co.. Jak bude trochu líp vidět musím konečně vyrazit na čekanou.

Autor: Karel poslík | 10.01.2011 10:36
Na naší poslední sobotní naháňce jsme se dočkali velké zrady počasí. Přišlo nám hodně hostů a to i z opravdu velkých dálek a ona padla mlha ,do které chvílemi pršelo.V zájmu bezpečnosti jsme museli všechno podřídit snížené viditelnosti . Bylo nás 76 . Nakonec jsme ulovili ve třech lečích jen dva kusy černé. Na Štěpána jsme dělali jen jednu leč s polovinou lidí a měli jsme na výřadu pět prasat, dva kusy vysoké a lišku. Jak pravil klasik – situace na bojišti se mění každým okamžikem, no a my jsme větru a dešti neporučili. Ve finále jsem mohl být spokojen, jsa vyhlášen králem lovu, neboť jsem zasáhl lončáka . Bylo to v porostu a rána šla dost dozadu, na játra a trávník. Barvilo mocně ( jako z konve) na obě strany, ale mělo dostatek sil, aby se pokusilo ještě vyřídit si účty s mým sousedem ,co stál v signální vestičce asi 50 m pode mnou. Dostřelil ho téměř na dosah laufu ranou na hlavu. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 10.01.2011 06:35
Včera jsem byl na naháňce, vlastně to byla poslední naháňka sezony.Pěkný den,teplo,polojasno a dobrá parta známých kamarádů. Vzali se dvě symbolické leče.Do černé se přišlo hned v první leči, kde potom podle debat byli troje.V druhé leči byla černá také.V obouch lečích jsem měl to štěstí a ulovil po seleti. Celkem bylo na výřadu 7 selat.Posezení po naháňce bylo tečkou za minulou loveckou sezonou. (P.S. Obě selata jsem střelil kulí 7x57R 11,2g, obě se stejným zásahem na střed a těsně za lopatku. Jedno zůstalo v ráně a to druhé šlo tryskem přes 100 metrů ,kde se nakonec skoulelo z prudkého svahu na led přehrady, který prorazilo asi 2 m od břehu a z vody mu pouze vyčníval hřbet.Dostat ho z vody ven ,to byla akce...) Založím nové téma, kde si typnete značení rány jednoho selete, které jsem na konec sousedovi ze štontu dostřeloval..Lovu zdar!

Autor: Zdeněk T. | 09.01.2011 23:04
Radime, jestli to jsou vlaky od ČD, tak toho moc nestřelíš, protože ty si jezdí jak se jim zachce!!!

Autor: Josef Hanzlík | 09.01.2011 22:31
Dnes jsem se úspěšně nas..l.Po krmení jsem ukecal kamaráda,abychom se šli podívat ven,jak to vypadá v revíru se sněhem,jestli nebudou někde v poli prasátka a nutně bych potřeboval dvě liščí kožky.Od začátku sněhu tahám na čekaný k velký kuli malorážku,že jako malá dirka a tak.Od října jsem neviděl zrzku,to se mi ještě nestalo.Když jsme se autem vraceli,stála liška uprostřed vsi,já začal točit směrem k ní,že ji jako poženu ze vsi na pole a tam se jí pomstíme za všechnu tu dřinu se dvěma flintama.Chvilku se mi dívala do světel,pak se otočila a ladným skokem hupla do jakési stodoly oknem tak metr nad zemí.Pánové,ta z nás tedy udělala idioty!

Autor: Václav Pašek | 09.01.2011 20:51
Dnes jsem se úspěšně zaregistroval. :) Pravděpodobně si mě moc lidí nepamatuje ze starého fóra myslivost.cz, ale pokusím se na tomto fóru více přispívat. Jinak dnešní ranní čekaná - na 160m prošlo samotné telko jelena siky, jinak ani chlup. Potom jsem se šel podívat po revíru, padlý strom půl metru od posedu, soudek se zadinou, který byl pod posedem si prasátka vyndala a otevřela sama :) ryto je 10cm od žebříku, dosypu kukuřici a půjdu si sednout na měsíček, první prasátko v životě na mě pořád čeká. :) Zdraví V.P.

Autor: Michal Brabec | 09.01.2011 20:37
Tak krmím pořád, ale nechoděj už skoro 14 dní. Byl jsem si včera sednout od 19 do 24 ale dle předpokladu nic, jen srnčí. Ani lištička....

Autor: Radek Chadim | 09.01.2011 11:47
Dnes jsem byl nasypat krmení, obleva udělala své a divočáci už zase jezdí po poli jako vlaky, teď ještě by to mohlo týden vydržet a začít svítit měsíček :-). Při návratu zpátky v lese u sousedů 20 m pod lesní cestou leželi tři divočáci, které jsme zvedli, takže pěkná vycházka.

Autor: Pavel Toman | 08.01.2011 21:45
Zdeno,jak neskutečnej!!!!!!!!!!Víš kolik tam toho chybí!!!!třeba Z v 8x57 js atd,jsem snílek,vím ,ale tu řadu 57 v zetkáh chci mít :-)a pak třeba pokračovat a udělat tu sbírku všech ráží v Z komplet-mám o čem snít :-)
Měj se a dík za povedený den.Pa.T.

Autor: Petr Toman | 08.01.2011 20:47
Zdendo, ve skromnosti tobě vlastní jsi opomněl dodat, že Vám taky dnes uchovnili Igorka :-) či jak se tomu odborně říká :-)

A k těm pár flintám, buďte rádi, že kromě prohlídky jste ještě nemuseli absolvovat krátké historky o tom, co s nimi brácha ulovil a já netrefil...to bychom tam možná seděli ještě teď. :-)

Díky za příjemně strávené odpoledne... Petr

Autor: Zdeněk Ondruch | 08.01.2011 19:04
Dnes super den, v Olomouci jsme si dali sraz s P. Tomanem, tam jsem měl možnost poznat jeho bráchu.Následoval odjezd k nim domů, kde už nás očekával malej Daksl s Míšou.Potom prohlídka neskutečnýho arzenálu zbraní.Navíc jsem ještě dostal dárek od přítele Daksla.Potom další návštěva Verči, Dakslíci museli uhánět k Táboru.No prostě super den.
A jak by řekl františek z Kouzelné Školky: "kamarádi máme vás rádi a mějte se famfárově." Z+K+K+I

Autor: Václav Sládek | 06.01.2011 21:17
Včera se můj bordík střetnul s jednim z nejtěžších soupeřů v dvanáct metrů dlouhém popustku pod silnicí.Na jedné straně jen takový malý průduch kterým pes neměl šanci prolézt na druhé čtyřícítka trubka do půlky zanesená.Vsouknul ve 13.30.Musel jsem dojet domu pro háček protože pes tři metry od kraje udělal za sebou zátku z natahané trávy za níž byly slyšet zvuky nelítostného souboje.Vylezl ven utahanej a zmordovanej bylo bez pár minut 19 hod.Naštěstí to nebylo na šití.Soupeř zůstal zhaslý za zbytkem přímrzlé trávy pod silnicí.Dnes jsem ho zkoušel vytáhnout ale pře tu trávu a vzdálenost se to nepodařilo a pes už o něj nejevil zájem.

Autor: Karel poslík | 06.01.2011 06:13
Chodíme ještě s jedním kolegou poměrně často na večerní nebo noční čekanou. Od té doby co napadl a drží se sníh, jsme byli docela úspěšní. V první polovině prosince jsme museli 2 x doplňovat plomby a střelili jsme také několik lišek. Letos je to zatím slabota. Jarda sice ulovil hned v pondělí sele 22 kg, ale to je také všechno, co jsme zatím viděli. Včera jsme zase seděli několik stovek metrů od sebe až do půlnoci a viděli jsme jen pár kusů srnčího. Jarda tam měl menší tlupu srnčího, kolem které „kroužilo „ neustále pískající srnče. Ostatní jedinci v tlupě ho od sebe dost agresivně odháněli. Nejevilo prý žádné známky poranění nebo fyzické slabosti, jen to neustále pískání. Dokážu si to vysvětlit jedině tak, že muselo před krátkou dobou přijít o svou srnu – matku a ostatním členům tlupy vadilo , že na ně tím pískáním strhává pozornost predátorů. V lese je zkrátka každý den o čem přemýšlet. Zdar Karel

Autor: Josef Hanzlík | 06.01.2011 00:53
Romane Lovu zdar!Dnes,vlastně včera jsem seděl od 19,00 do24,00 a takový mrtvo,jaký máme v revíru poslední dobou je až divný.Nikde ani kus srnčího,daňčí,prostě nic.Ještě před 14-ti dny les převrácenej od divočáků,teď 14 dní ani stopa.Koryta a seno v krmelcích vymetený,ale to spárkatá zvládne zřejmě ve dne.

Autor: Roman Voříšek | 05.01.2011 21:42
Teď jsem se vrátil z čekané, za pět minut osm jsem měl uloveno. Na kukuřičné strniště mi přišla čtyři prasátka, vybral jsem sele, po ráně zůstalo v ohni.
Viditelnost za jasného nebe honě mizerná.
A aby to bylo celé, 8x57JRS, SPCE 12,7g SaB.
Ostatním mé upřímné Lovu Zdar!
Dvě prasátka jednou ranou se mi nechtěně povedla, když mi na pole vytáhla bachyně, lončák a dvě selata. Táhl jsem v puškohledu s posledním seletem a v momentě výstřelu se mi obě selata překryla. První sele v ohni, druhé odešlo z nástřelu asi 5m a zhaslo. To jen tak.... R.

Autor: Jan Slavětínský | 05.01.2011 07:09
Včera jsme si s kolegou kamarádem šli sednout.Domluvili jsme si v kolik a kam si kdo sedne a že tak do osmi,případně si zavoláme. Ve čtvrt na sedm jde rána a po chvilce mi přišla zpráva. Mám čuně, ale ještě chvíli posedíme.. Potom už rutina a na zprávy doma. Přišlo mu jich 12, střelil drobné sele kolem 20 kg.
(ZH 7x65R, HPC 10,2g, zůstalo na 50 m v ráně) Lovu

Autor: Zdeněk T. | 04.01.2011 23:29
Pavle jáké používáš náboje?

Autor: Michal Brabec | 04.01.2011 21:36
Lovu zdar a hned po gratulaci sprduňk za špatnou ránu:-) Taky se mi tohle stalo a taky netuším jak. Zkoumal jsem vstřely a výstřely, je jisté, že střela změnila směr(o tolik?),ale problém byl v tom, že jsem nezjistil, které selátko bylo první střelené. Upřímně gratuluju!!

Autor: Pavel Pavel | 04.01.2011 21:15
Včera mě přišly prasátka až o půl osmé.Nebýt potřeby ulovit něco do tomboly,tak jsem tak dlouho neseděl.Tři větší kusy a dvě selata.Stále se držely pohromadě a nešlo vystřelit,abych nezranil více kusů.Tak po minutě jedno sele popošlo o dva metry kupředu.Červený bod na komoře a nocí houkla rána. Sele odešlo tak 20metrů do mlaziny,kde jsem ho po pobarvené stopě našel.Kolega,který přijel po deseti minutách a pomáhal mě vytáhnout sele z houšti našel hned na začátku mlaziny druhé sele,které mělo taktéž průstřel na komoře.Selata o váze 25kg.(6,5x57.)Nikdy jsem neměl zájem ulovit dva kuse jednou ranou a je mi záhadou jak se to vlastně stalo.Všude sníh,krásná viditelnost.LOVU LESU.

Autor: Milan Soukup | 04.01.2011 07:31
Tak vám moc děkuju za knížecí rady a soucit :-). Jsem výrazně pravák, z levýho ramene bych netrefil ani stodolu na 5 m :-). Tak asi půjdu večer raději polknout něco uvařenýho :-). Holt není nad dobrý rady a kamarády, co poradí :-). Dík. M

Autor: Michal Brabec | 03.01.2011 22:31
Pro Milana Soukupa: Mám dvakrát zlomenou páteř, sotva lezu a hekám snad? Teď jsem s bráchou loknul 5 kousků a hned se mi ulevilo. Musíš do toho prsama!!! A PROPO: střílím z obou ramen z tohodle důvodu, vono to jde...a ještě mě záviděj..

Autor: Harald Altmann | 03.01.2011 22:00
Milane, správnej masař :-))) hodí flintu do levého ramene, když pravé neslouží. Nefňukej a lov. :-O

Autor: Milan Jirmann | 03.01.2011 21:52
Dnes jsem vyrazil z domu v 15:30 hodin a na kazatelnu zasedl V 16:00 hodin. V 16:50 jsem zahlédl mezi stromy, jak jdou prasata. Když přišla na plac, kde je nasypáno, tak jsem zjistil, že se jedná o 5 samotných selat. Chvíli jsem je nachal, a pak se jedno postavilo na široko, tak jsem ze své SAUERky vystřelil. Selata se rozběhla na všechny strany, ale viděl jsem, že sele na které jsem střílel běželo do prava. Zůstal jsem sedět ještě 10 minut, ale to se hrubě nelíbilo mému jezevčíkovi a chtěl hned dolů. Když jsem přišel na nástřel, tak jsem nic nenašel. Barva nebyla ani po 10 metrech. Už jsem si myslel, že jsem chybil. Můj drsňák byl však opačného názoru. Když jsem ho na volno navedl na nástřel, tak dal nos do sněhu a zmizel. Chvíli jsem čekal, ale nic se nedělo. Pak jsem se vydal za psem a asi po 10 metrech jsem slyšel, jak něco tahá, ale nehlásí, mizera. Bylo mně jasné, že je u selete. Když jsem k němu přišel, ta měl radost a o to více začal drbat sele. Po vzdání pocty ulovené zvěři začal transport k autu a červená práce. Sele bylo střelé z pravé strany na komoru a výstřel byl přes trávník. Barva začala až tak 4 metry od zhaslého selete. Stříleno ráží 270W, náboj Hornady SP 150gr na 30m. Selele bylo zhaslé 30m od nástřelu a vážilo 17kg.
LOVU ZDAR!!!

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.01.2011 20:08
Musíš si říct, že jsou lidi co jsou na tom hůř.Víš, co by za to dali lidi, kteří leží na Olšanech, kdyby jim brněla ruka a rameno....Z

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 19:47
Zdendo, na tohle asi Dolmina ani kočičák stačit nebude. Vidím to spíš na obstřik, myorelaxancia a rehábku. Tak uvidíme. Měj se! M

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 19:33
Eriko, tak teda dík :-), to jsem přesně potřeboval :-):-):-). M

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.01.2011 19:24
Woodoo MS,
teď nedávno byla taková hezká pohádka, kde bylo řečeno:"kde nepomůže jehla, tak musí nastoupit vidle"....Tak asi proto, taková bolest.Drž se kamaráde, mě když tohle chytne, tak mi na to zabírá Dolmina a ledviňák z "toulavé škodné"...Z

Autor: Erika Doležalová | 03.01.2011 19:09
Bouchalství a masařina se ti zdá málo??? :-))) Budeš se smažit v ohni pekelném, bolavá ručička je jen začátek :-)

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 19:01
Eriko, je mi to jasný, gordonsetr si udělal malýho voskovýho soukupa a vráží do něj špendlíky :-) :-). Jináč to bejt nemůže, jsem jinak celkem slušnej člověk :-), tak proboha za co :-)?? M

Autor: Erika Doležalová | 03.01.2011 18:59
Milane, vidíš vidíš, to máš trest za tu masařinu :-)
Jinak u nás mrtvý kraj, čuníci od sousedů nechodí (aby taky jo, tam se do nich praží že nemají šanci se až k nám dostat :-) ikdyž jednou byly na vnadišti stopy, liška na újeď taky ne, zatím jsem je ani neslyšela, nory prázdné.. Tak asi budu do května sedět doma na pr*eli :-)

Autor: Milan Soukup | 03.01.2011 18:56
Dnes, stejně jako včera, předevčírem atd. mám skřípnutý nerv na páteři, takže mě tak neuvěřitelně bolí pravá ruka a rameno, že budu nucen vyhledat felčara. Takže s nezodpovědným boucháním je asi na pár dní konec :-( , páč bych asi ani flintu do ramene nedal :-). MS

Autor: Vladimír Soukup | 03.01.2011 14:50
30.12. chycena liška v lapací noře, 1.1.při kontrole téže nory vyhnal jezevčík kunu z hromady klestu, ohařka jí zahnala na strom a já musel fofrem domů pro flintu, kuna ulovena, 2.1. na pozvání na čekanou střelen lončák necelých 50kg, dnes ráno zlikvidovat srnče stržené psy (srnče vlezlo do špatně oplocené zahrady).

Autor: Děda z lesa | 01.01.2011 20:16
Dnes jsem strávil téměř celý den na rybníce - tradiční novoroční turnaj v hokeji.Druhé místo ze šesti družstev (brankář), ale cena (med) za nejstaršího účastníka turnaje.Navíc mě bolí celý člověk a zítra zakrmování.

Autor: Martin Skřivánek | 31.12.2010 10:27
včera jsme s kamarády dělali zabíjačku,jídla jsme si moc neužili ale slivovice až až. :-) :-) :-)

Autor: Martin Novák | 31.12.2010 08:23
Včera odpoledne se strojím na delší posezení u řepky s vidinou ulovit nějaký kus do tomboly na ples.Návleky na kalhoty broděním hlubokým sněhem a bílý plášť jsou nutností.Po 700m si lopatou z auta upravuji malý kryt ze sněhu a balím nohy do deky.Právě včas,nedaleké sojčí varování provázelo příchod 3 sičích jelenů.Jeden 8erák na třetí hlavě a dva 6eráci na druhé.Chvíli po nich laň se slabým kolouchem,ale stočili se pod horizont.Potom další a další kusy,ale většinou samí jeleni.Po chvíli registruju pohyb vlevo pod smrky a na 35m mi přichází sičí šmola.Po ráně úprk na 3m kolem mně a po 50m zhasíná.Po vyvrhnutí jěště čekám do setmění,ale kromě slabého špičáka nic vhodného k lovu.Balím a při -15°C vyrážím k autu.Ještě se na pár hodinek stavím na kazatelně,vyměnit plynovou bombu,trochu vydechnout a oschnout.Čekám,jestli nepřijde kmotra jako včera,ale pouze starý známý rudl 3 bachny a 3 selata.Po nich ještě kňour a samotná bachna.Nechám je v klidu nakrmit a po jejich odchodu jim něco přisypu a taky mažu k manželce do teplíčka.

Autor: Erika Doležalová | 31.12.2010 06:42
Milane, já na jídlo moc nejsem, takže bych hrnec svíčkové okamžitě vyměnila za posezení v revíru - stejně bych ji musela uvařit až bych se vrátila :-) Jinam se jet nedalo, jelikož na mě včera zbylo auto čistě "silniční" a riskovat že zůstanu někde ve sněhu jsem nechtěla a pěšky dostupné jsou jen žebříky a to se mi v tom mrazu taky moc nezamlouvalo :-)

Autor: Milan Soukup | 30.12.2010 19:56
Eriko, jaképak aspoň něco :-), svíčková není nic jen tak :-), to za to stojí :-). M

Autor: Erika Doležalová | 30.12.2010 19:20
Dnes jsem chtěla vyrazit do revíru, ale už zdálky mě přepadá smutek - pod naší kazatelnou na naší louce stojí dvě auta, chlapi v oplocence řádí s motorovkami jak o život :-( Takže otočka a směr domov. Poklidit "dobytek" a hurá k plotně - zajíc byl dobře naložen, dobře upečen a finále - svíčková je na světě :-) Tak aspoň něco..

Autor: Jan Slavětínský | 30.12.2010 14:15
Včera před pátou usedám na kazatelnu.Na kolena hodím deku, do rohu opřu nabitý kulobrok,usazuji se a vrážím ruce do kapes hubertusu. Za pět minut a s přibývajicí tmou, slyším dole u přehrady skolit lišku. Je v pohybu a postupuje lesem na protější straně. Po necelé 1/4 hodině, už za tmy, vytahuje na pole. Skolí, pomalu popochází, ale je dobrých 150 metrů. Ztrácí se v mezi. Po chvíli jí opět v dalekohledu vidím na poli, jak se tím samým směrem vrací zpět k lesu, ale je o kus blíž. Zkouším jí rovnat v puškohledu. Vidím jí,ale v okamžiku,kdy na ní najedu křížem,tak se to "sleje" v jeden bod. Zkouším vytáhnout kříž několikrát nad ní a pod ní. Zkusím to. Napínáček, nádech, opora a v okamžiku kdy zase zarazila a její stín se natáhl, jsem zmáčkl. Záblesk a v dálce slyším úhoz střely. Snad? Dalekohledem přejíždím pole, ale nevidím nic. Je dost tma a pouhým okem jsem neviděl ani
srnčí, které bylo v poli. V půl osmé mě z posedu sundavá zima, od výstřelu mrtvo a tak se jdu pomalu trochu v rozpacích podívat na nástřel. Na nástřelu dva chomáče šedé vlny,ani kapka barvy a čára od kule.Jdu po stopě asi sto metrů. Jde skokem, bez barvy,"učesaná a vyděšená". Stačilo by o centimetr výš a byla tam... Včera to vyhrála... Lovu zdar

Autor: Erika Doležalová | 30.12.2010 07:46
Radku, tohle kočkopsi zvládají na jedničku :-) "Nevidím neslyším nemám čas", ale jak to vypadá na průšvih, tak najednou by ti vlezli až na hlavu :-)

Autor: Děda z lesa | 29.12.2010 23:10
Před chvílí mě vypravoval kolega v hospodě : Bratr se vracel dnes večer domů a u vsi srazil Seatem lončáka, zlomená páteř - takže jej jel dostřelit.Za půl hodiny se vracela jeho manželka a téměř na tom samém místě vzala Santa Féčkem další prase, které ale odešlo.Podle stop údajně sekáč, ráno se půjde pokusit dosledovat.Život je plný podobných náhod...

Autor: Milan Soukup | 29.12.2010 22:41
Radku, já bych ho zabil hned :-), taky co s ním jinýho :-). Dnes 2 kusy srnčí, 1 rána nějak nepochopitelně špatně, dosled, při kterém se mi asi zbláznil pes, protože sešla z pobarvené stopy a mazala někam úplně jinam, tak jsem si to musel najít sám :-), vrátila se až za hodinu. Naštěstí mám taky nos za 4 :-) a bylo to asi jen tak 80 m, takže pohoda. Teď leží na pelíšku a strašně se stydí :-) (no je fakt, že jsem jí strašně poj..al). Tak nevím, jestli začne hárat nebo jestli jí mám utratit rovnou :-). MS

Autor: Erika Doležalová | 29.12.2010 17:31
Není čas, tak lov spíš nic než moc. Na Štěpána hon, v 15ti lidech střeleno 15 zajíců, pohoda počasí, naplánován byl lesík, kam kvůli vysokému hustému ostružiní nikdo nechtěl, ale díky pomrzlému sněhu se tam chodilo jak po koberci. Já výjimečně střelila dva ušáky (jinak to bývá jeden, asi aby se neřeklo že jsem tam jen do počtu :-)) na třetího jsem nezmáčkla, protože vyskočil zpod ostružiny přímo před fenu a pak spolu pokračovali směrem na předstoupené starší členy.. Fena se na něj vyprdla brzo (ale pro mě už mimo dostřel), není blbá a pozná na co má, pak padla jedna rána ale zajíc na výloži nebyl, tak asi neslyšel.. :-)
Konečně jsme převezli naši kazatelnu, nakrmeno už je víc jak měsíc a podle stop to nějaký lončáček objevil, tak jak bude čas, jdeme na něj :-) Na lišky nemám štěstí, když jsme byli na jelenech a černé u známého, během půl hodiny mi kolem kazatelny prošly dvě a u nás snad nejsou či co..?

Autor: Radek Chadim | 29.12.2010 16:39
Moc velkej šikula, dneska dopoledne jsem byl krmit a při jednom nedoslýchání mého Yorečka jsem udělal rychlej pohyb, na zmrzlé cestě mě to ujelo a já sebou praskl o zem. Noha naražená jak hrom a ten můj blbec přijde ke mně a začně mě olizovat, no nezabili byste ho, nebo raději oba? :-)

Autor: Martin Skřivánek | 29.12.2010 12:38
ahoooj,všechny Vás zdravím.Radku jsi šikula.

Autor: Václav Sládek | 29.12.2010 12:34
Seděl jsem od sedmi večer do půldruhé.Přišlo pouze srnčí a zajíci.Černá je nejspíš rozehnaná po pondělní naháňce v sousední lesní honitbě.

Autor: Stanislav Haas | 29.12.2010 12:29
Dnes né, ale včera, jsem vyrazil do revíru, přihodit na vnadiště a zjistit situaci. Ve sněhu byly pár hodin staré stopy od samotného selete, tak jsem zůstal. Nebylo ti dobré rozhodnutí. Nejprve mi skoro za tmy pod žebříkem prošla nějaké baba, již jsem jí měl v kříži. Kde a odkud se tam vzala...? Pak po nedaleké cestě projelo postupně 3x auto nějakého kolegy a nakonec v blízké vesnici někdo zkoušel, jestli mu nezarezl sapík - 26 ran postupně jedna za druhou. Jediné + bylo, že jsem již po 4x nemusel nasazovat řetězy, cesta lesem slušně uklizená. Tak zase zítra nebo dnes večer, podle mrazu.

Autor: Harald Altmann | 29.12.2010 10:34
Včera večer krátce před 17. hodinou mi přišla samotná laň. Lesočeši v sousedství měli naháňku, takže vysoká byla rozehnaná po všech čertech. Pásl jsem ji asi 5 minut a čekal na zbytek tlupy. Nic dalšího nepřišlo. Následovala rutina. Výstřel, pocty, vývrh a potom úmorných 200m tažení k lesní cestě, kam se dalo zajet. Autem se u nás do honitby už nedá. Je tu místy 75 cm sněhu a na Štědrý den dokonce zapadl kolega s traktorem s předkem.

Autor: Daksl Kopov | 29.12.2010 08:24
Včera patnáctá naháňka na černou.Uloveno sedm a jedna liška.Naháňka se slíděním.Dnes ráno dosled kolouch,snad bude úspěšný.Jinak jsem si pěkně zařádil na odpovědích Lovcův a Lovu dík!:))))))))))

Autor: Jaroslav Miňha | 28.12.2010 22:51
Právě jsem se přikodrcal z lesa. Šoulat se nedá, bylo by to v tom zmrzlém sněhu jak s bubnem na vrabce, tak jsem se na nezbytně nutnou dobu stal hromádkářem. A přišli. Půl hodiny jim trvalo, než se rozhodli, že je vše OK a už jsem viděl i dvě hlavy. Naštechrováno, bod rozsvícený a bude se vybírat. Jó houby! Najednou nějaká předpremiéra silvestrovského ohňostroje či co to mělo být, v lese světlo jak na náměstí a čuníci v ... v bezpečí.
Zdravím všechny tady, budu rád, když to klapne a musím říct, že tenhle způsob vkládání příspěvků se mi moc zamlouvá.

Autor: Ivo Ondráček | 28.12.2010 22:11
Taktéž dorážím na nový web a přeji všem přítomným příjemné prožití zbytku vánočního volna, já už bohužel opět umírám pod horou učení.
Jinak tedy na Štěpána malý hon na škodnou. Počasí krásné, nálada vynikající, škodná byla také. Po obejití čtyř lečí se na horizontu vyloupla liška a svižným tempem překonala pole, tři metry široký potok a zmizela v právě skončené leči asi 200m od nás. To se tedy taky nevidí každý den. V další leči kde se měla výše zmíněná kmotra podle vší logiky vyskytovat samozřejmě nebyla, doběhla nás tedy prvotřídně...Novému fóru zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 28.12.2010 12:49
26.12. Na Štěpána jsme měli hon, kde jsme podle plánu ještě chtěli střelit 7 zajíců do tomboly na 8.1.Ráno jsme obešli revír a v jedné leči byla obeznána černá.Šlo to mezi dva strejky,padlo šest ran,chození, hledání barvy,kroucení hlavou atd...byli pryč. Druhá leč, malá paseka - 3 zajíci, třetí leč - polní lesík - 3 zajíci a dva chybení. Čtvrtou leč jsme vzali jen tak, abychom nebyli brzy v hospodě. Už při zavádění křídla bylo jasné, že tam bude černá, která v tomhle vysokém sněhu vůbec nechodila a pouze pendlovala mezi dvěma pasekami. Rychlá domluva telefonem, s honcema atd.Výsledek byl dvě selata asi ze 30 ti kusů, které z leče vyběhly po dvou rudlech.Jeden šel opěr na strejku, který esbalem trefil buk a druhá rána mu zamrzla spoušť.Druhý rudl šel mezi dva chlapy, tak tam každý jedno udělal. Takže uloveno 6 zajíců a dvě selata (32 kg) Jinak pěkný hon ve 12 ti lidech. Lovu.

Autor: Jan Heger | 27.12.2010 20:17
Lukáši a ty ještě taky žiješ?..:)..ozvi se pak na icq..

Autor: bohumir dvořak | 27.12.2010 19:18
Dnes nam posekli posledni kukuřici

Autor: Daksl Kopov | 27.12.2010 18:57
Včera naháňka.Měl jsem pár kamarádů pozvaných,ovšem nemohl jsem se jim věnovat tak,jak bych chtěl.Jsou zde a omlouvám se.Žél bohu,organizovat naháňku není sranda a tak mi promiňte.Na srazu se polepším.
Daksl

Autor: Václav Sládek | 27.12.2010 14:52
Na Boží hod vánoční načapali mí psi u baráku pod hranicí dřeva lišáka.Nejspíš si šel pro slepičku na přilepšenou.Skončilo to pro něj špatně.Úspěšní:bordík a jezevčík drsňák.

Autor: Václav Sládek | 26.12.2010 22:26
Mrazivé počasí.Poměrně krátká naháňka na černou.Uloven jeden kus černé.Prasátka byla někde jinde.

Autor: Lukáš Turecký | 26.12.2010 21:26
Ahoj Milane, dlouho jsme se neviděli co :-). Mohu potvrdit. Perfektní počasí, super lidi a prasátek taky dost. Myslivosti zdar Lukáš

Autor: Milan Soukup | 26.12.2010 21:11
Dnes naháňka na černou zvěř, krásné počasí, ráno poctivých -11 stupínků, teplota-tlak-rosný bod/11-1096-227 :-), takže jak sami vidíte, počasí nám opravdu přálo:-), jen občas bylo někomu zima :-). 2 leče, prasátek dostatek, celkem střeleny 4 kusy :-). Bezva atmosféra, po svátcích nádherně strávený den. MS

Autor: Milan Soukup | 26.12.2010 21:07
Vážení kolegové, co jste dnes viděli nebo případně ulovili? MS