Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Střílet velké kusy černé - ano či ne?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Lesní muzik | 20.10.2011 12:16
Jinak obecně tvrdím, kdo nic nedělá, nic nezkazí... Chce to brát lidsky a nejen dle zákona... Uvědomuji si totiž, že přeci myslivost děláme, jako zálibu a né se věčně jen trestali a záv iděli si..., i když jistá pravidla musí existovat, ale jak říkám PO LIDSKU...

Autor: Lesní muzik | 20.10.2011 12:12
Ovšem problém vysokých stavů populace černé zvěře nejen v ČR, ale i v celé Střední Evropě a myslivost jako takovou nelze jenom striktně sešněrovat do kozelce zákonů, vyhlášek, nařízení...

Je třeba vyhodnotit případ od případu, aktivně spolupracovat se zemědělci... prostě není to problém jenom myslivců, ale celá řada faktorů, které ovlivnují početní stavy prasete divokého... velké lány kukuřice, řepky, slunečnice, semenný rok dubu, buku, příznivé zimy, věková skladba populace a také upřímně řečeno bohužel nás MYSLIVCŮ zájem mít, co nejvíce černé, protože drobná není a prase divoké je z pohledu loveckých příležitostí a výnosu z honitby nejproduktivnější zvěří... A všechny tyto faktory, byt jsem na spoustu v rychlosti zapomněl, zapříčinují dnešní stav... Rozhodně s tím něco budeme muset dělat, jinak je zde hrozba nějaké nemoci nebo likvidace nás myslivců uplatňováním škod na zemědělských plodinách...

Autor: Lesní muzik | 20.10.2011 12:04
Ono je to všechno trochu komplikovanější a je nutné na věc nahlížet hned z několika pohledů a stran bariéry. V podstatě prováděcí vyhláška k zákonu o myslivosti o stanovení normovaných stavů atd. je tak trochu přitažená za vlasy, jako koneckonců i přežitý systém plánování... přesné součty nepřesných čísel bez ohledu na potřeby ekosystému, jako celku. Začněme třeba tím, že pro prase divoké je možné stanovit NKS při 1000 ha lesní půdy v honitbě, což je minimum honiteb v ČR. S tím pak souvisí i lov černé zvěře, dle § 36 odst. 5 ZOM může uživatel honitby, pro kterou nejsou stanoveny normované stavy některého z druhu zvěře (v našem případě černé), po vyjádření OSSM neomezeně lovit zvěř samčí do 2 let věku (lončák, kňour I. V.tř) a veškerou samičí. § 39 ZOM je mimořádné opatření v mimořádných případech a měl by být užíván výhradně pouze v honitbách, pro které jsou normované stavy jednotlivého druhu zvěře, na což se mohou v odůvodněných případech vztahovat i udělené vyjímky ze zakázaných způsobů lovu (např. lov dospělé černé na naháňkách atd).

Autor: Tomio | 12.10.2011 18:22
rici: Nepochopil jsem tě špatně, já jsem jen řekl, že zákon je jaký je a tak, to, že pan starosta honebního společenstva si něco upravuje podle sebe nelze brát jinak a žádné "polehčující" okolnosti nejsou. Takže nějaká tužka a papír a úhly pohledu by neměly hrát roli.Vše je o fungování lidského faktoru, ustřelit se může každý, nikdo není neomylný.
Zákon byl nastaven tak, jak je zřejmě kvůli strachu z odstřelu vysoké vyšších tříd, když přejdou hranice z chovatelské oblasti. leč to ztratilo smysl, protože mraky zvěře se uklidí. A možná paradoxně povolením odstřelu zvláště vyspělé černé by pomohlo. Jenže tady je spíše problém české myslivosti obecne, když ne ja tak soused a vymery honiteb tomu napomáhají

Autor: rici czech | 12.10.2011 17:23
Radku palec nahoru.Takto nějak jsem to s tím zákonem mněl na duši ovšem někdo mne asi špatně pochopil:-)))

Autor: Radek Chadim | 12.10.2011 15:44
Vždy záleží na okolnostech v dané oblasti. Když vyjdu ze zkušeností z naší a okolních honiteb, tak u černé, ale nejen u té, je spíše vidět, že stávající plány a principy chovu rozhodně nevedou tam, kam by měly, tedy k lepší trofejové kvalitě zvěře a k udržení spárkaté zvěře v rozumných počtech - je to vidět na srnčí, černé, dančí i jelení zvěři (jelení u nás není, to myslím obecně). V kombinaci se stavem honiteb a odlišnými zájmy v nich je zbytečné honit vodu, když vidím, že i přes můj mladistvý optimismus, to stejně nikam nevede a už asi nikdy nikam nepovede :-). Takže já bych to s nadsázkou viděl spíše tak, že povolit tam kde černá zvěř a škody jsou lovit vše, tam kde obojího je moc dát povinnost lovit vše, tam kde trvale obojí není žádná výjimka na dospělou.
Vím, že se dříve lovilo vše (to jsem ještě myslivost neprovozoval), teď je to jinak a výsledek je stejný - dospělá trofejová zvěř je celkem vzácností (i když letos jsou slušní kňouři vidět, kde se vzali, nevím :-)). Pak je zbytečně myslivce při počtech v naší oblasti omezovat zákonem s tím, že může přijít někdo o papíry třeba jen proto, že ulovil 60 kg 3 letého kňoura na jaře nebo 50 kg stejně starou bachyni, to je prostě blbost. U černé věk dobře pozná jedno procento myslivců, divočák není ani jelen, ani srnec, a i u této zvěře dojde mnohdy k chybnému určení věku. V dnešní době, kdy na černé zvěři je mnohde postaven lov a je to nejpočetnější a tedy nejlovenější zvěř, jak je to u nás a v našem okolí, je veškeré omezení zbytečné, a to se týče jak doby lovu, tak počtů.
Korunu tomu všemu kolem divočáků pak ještě dává stát, kdy nejprve on sám prostřednictvím zákona a svých organizací nechá situaci dojít někam, kde nikdy neměla být, a pak vymýšlí neefektivní krávoviny, jak z toho ven :-).

Autor: M.Bergman | 12.10.2011 11:40
Hospodaření s černou zvěří bude zřejmě rozdílné podle místních podmínek a zejména podle výše nákladů na úhradu škod způsobených černou zvěří. V horách s tím problémy nemáme, zde je černá vítána, ale i já znám řadu MS, kde po úhradách škod v řádu mnoha desetitisícůKč se také dali hlava nehlava do dospělé zvěře. Jak už níže píšete, je to dost kontraproduktivní a na celkové škody to mělo jen zanedbatelný vliv. Více se mi líbí jedno MS, kde pro lov přemnožené černé zavedli motivační systém spočívající v tom, že odlovená zvěřina z černé zůstává lovci, nebo pokud o ni nemá zájem tak ji MS od lovce odkupuje za 50Kč/kg. Dále si pak každý lovec může k lovu černé požádat o vystavení povolenek pro své hosty. Z původního ročního lovu cca 15-20ks se dostali loni na 87ks/1350ha. Vodicí bachyně se samozřejmě neloví. Škody klesly o cca 2/3.

Autor: Jan Slavětínský | 12.10.2011 11:23
Jardo jasně,pravda...Bral jsem to zkráceně a rychle, prostě se loví celoročně a lončáka kňourka netřeba povolovat "podruhé" v udělené vyjímce.
Josef Šůna - tak to jo, asi už nemá cenu víc diskutovat.

Autor: Milan Soukup | 12.10.2011 11:10
Honzo, já to taky nepovažuji za šťastné, nicméně se v žádosti vždy uvádí druh zvěře, tzn. pokud žádám o černou, týká se vyjádření černé zvěře. Střílet daňka špígra nebo muflonka rohlíka - bez komentáře, ale to už je o lidech a o přístupu.
A ještě jedna věc, podle dikce zákona se žádá o vyjádření, ne o souhlas:-), takže i když se SSM vyjádří zamítavě, splnil jsem literu zákona, SSM se vyjádřila a vesele se loví. I tak k tomu někde přistupují.
M

Autor: Jaroslav Miňha | 12.10.2011 11:05
Honza Slavětínský - jestli se nepletu a myslím že ne, není lov selete a lončáka povolen ze zákona automaticky, zákonem je daná jen jejich doba lovu. O povolení jejich lovu bez vypracování plánu lovu se musí žádat.

Autor: Josef Šůna | 12.10.2011 11:04
Aby byl Pampalíny pochopen. Myslím, že znám jeho i onoho HS a situaci částečně taky. Jde o to, že onen HS je hlavně soukromý zemědělec a snad i "selský myslivec". To nemyslím až tak špatně, ale hlavně pro něj jsou zásadní zájmy zemědělce, kde sice zrovna u něj škody černou zvěří nejsou rozhodující, ale on to tak vidí. Chovatelské zásady u zvěře jsou někde vzadu a v případě černé už vůbec ne. A zákon si vykládá po svém. Přesto, že všichni radíte velmi dobře pochybuju silně, že Pampalíny s radami uspěje!

Autor: Jan Slavětínský | 12.10.2011 10:27
Milane u toho ustanovení je trochu problém,nevidím to jako dobré řešení protože to zahrnuje všechnu zvěř - černou,dančí, muflona i vysokou dohromady. Každá ta zvěř potřebuje trochu jiný a citlivější přístup k lovu. Povolovat kňoury do dvou let je nepodstatné, to ti vlastně umožňuje zákon, lovit např.daňky do 2 let je neštěstí pro honitby,které mají dančí v NS. Oni je šetří, ale sousedi je berou na potkání protože mají povolení a každý se třese na ránu na špičáčka daňka... Totéž muflony. Na jedné straně se vybírají a loví kusy podle zásad chovu a hned "za potokem" se to maže hlava nehlava... Trofej pro lovce v podstatě žádná,ale odnášejí to tak nadějné kusy. Černou je třeba řešit samostatně s přihlédnutím na stavy a škody a ostatní spárkatou také. Definice toho ustanovení je nešťastná a špatně formulovaná .

Autor: Milan Soukup | 12.10.2011 09:26
To je poměrně pikantní v situaci, kdy MZe vydává metodické pokyny orgánům státní správy pro redukci početních stavů spárkaté zvěře:-).

http://eagri.cz/public/web/file/113587/_2011_04_18__7_.pdf

2. Neprodleně a vstřícně vyřizovat žádosti o vyjádření orgánu státní správy myslivosti k lovu samičí zvěře a samčí zvěře do stáří dvou let u jednotlivých druhů spárkaté zvěře, kde nejsou stanoveny minimální a normované stavy, v souladu s ustanovením S 36 odst. 5 zákona o myslivosti (tzn. nestanovovat žádná omezení typu ,,20 mláďat a 5 samic" apod., protože předmětné ustanovení zákona o myslivosti umožňuje lov uvedené zvěře bez omezení a bez vypracování a projednání plánu).

MS

Autor: Jan Slavětínský | 12.10.2011 09:02
Františku asi jak kde. Také jsme žádali o vyjímku a St.správa nám písemně dala vyjádření a povolení k lovu na 2 bachyně .

Autor: František Dušák | 12.10.2011 08:49
Chtěl bych reagovat na Honzu Slavětínského, že státní správa určí počet dospělých bachyň. Pokud státní správa dá kladné vyjádření podle § 36 odst. 5 zákona o myslivosti, tak povoluje veškerou samičí zvěř a samčí zvěř do stáří 2 let ve stanovené době lovu bez omezení. Z tohoto jasně plyne, že státní správa NEMŮŽE a ani NESMÍ omezit počet odstřelu samičí zvěře. Takže od 1.8. do 31.12. může být lovena veškerá dospělá SAMIČÍ zvěř. Toto se týká veškeré zvěře povolené podle § 36 odst. 5, nejen černé. Na naháňce lze střílet dospělou zvěř pouze na základě rozhodnutí státní správy podle § 45 odst. 2 zákona o myslivosti.
Jinak o tom co střílet a nestřílet je otázkou místních podmínek, stavů a škod. U nás střílíme na 2000 ha ročně 90 prasat, z toho více jak 70 ks individuálním lovem, kde dospělou zvěř šetříme a střílíme selata a lončáky. Na naháňky máme vyjednanou výjimku podle § 45 odst. 2, kdyby náhodou někdo ujel, aby nebyl malér, ale je snaha maximálně lončáky. Oni lončáci u nás mají při naháňkách běžně přes 80 kg a kdyby nebyla ta výjimka, tak by se spousta hostů bála vůbec vystřelit, aby nebyl malér. Takže asi tak. Zdraví F.D.

Autor: Ellhenicky | 12.10.2011 08:42
Jak už tu bylo řečeno, vše je v lidech. Zákon je stanoven a většina se ho snaží dodržovat.Píši většina, protože jsou revíry, kdy si zákony stanoví majitel nebo vedení a nikdo jim do toho nemůže mluvit.V případě, že se někdo ozve, má smolíka.
Jak píše Honza Slavětínský, jsou dohody se sousedy o hájení velkých kusů.Vždy se ale někdo najde kdo "o tom" neví. Vím o čem mluvím, protože při naháňce se nám stalo, že jsme pouštěli velké kusy z leče k sousedům, kde byly během pár minut uloveny při individuálním lovu.Kdo má normované stavy,má co se týče velkých kusu jasně dáno co může střílet a má to bez problémů. S Vaším starostou by si měl někdo vážně promluvit.

Autor: Jan Rys | 12.10.2011 08:07
Mám podobnou zkušenost jako kolega Miňha. Ovšem důkaz chybí, je to jen vlastní pozorování a dedukce. Ovšem pro většinu zde vyřčených tvrzení důkazy chybí. Zejména mám pocit (opět bez důkazu) že domněnky o sociální struktuře černé v současné době neplatí. Nadbytek potravy a její snadná dostupnost vedou ke změně chování každého živočišného druhu. A nejen chování. Rozprostření chrutí černé na celý rok je typickou ukázkou vlivu celoročně dostupného vydatného žíru. Dospělý kňour v honitbě = pohroma. Tím nemyslím 100 kg sekáče. Jak říká kolega Slavětínský, všechno sežere, nebojí se, vytlačí ostatní zvěř ze svého okolí, nebo spíše ostatní zvěř taději opustí honitbu. Omlouvám se, že jsem mimo původní dotaz.

Autor: Milan Soukup | 12.10.2011 08:03
A když tu bachnu nemají, tak toho sami odkoušou a poválí mnohem víc než potřebují, protože to ještě neumí. Myslím tím samozřejmě větší selata, ne pyžamáky. M

Autor: Jaroslav Miňha | 12.10.2011 07:32
Milan Soukup – střelit vodící bachyni, která vodí bez tlupy, je sviňárna, ale škody se tím nezvýší, spíš naopak. Právě bachyně odkusuje u země kukuřici nebo válí řepku, aby se selata snáze k potravě dostala a zásobuje je mnohem víc, než stačí sežrat. Selata bez bachyně jen paběrkují na tom, co najdou na zemi, nebo kam dosáhnou.

Autor: Jan Slavětínský | 12.10.2011 06:40
To,co o lovu černé píše Radek Chadim,tak takto se černá lovila za "starého "zákona. Kňour celoročně a bachyně o 1.8. -15.1. Občas si někdo větší prase střelil a černá byla stejně jako dnes a nijak se jí neublížilo...Podle mého je to dnes úplně stejné. Většina MS má povolenou vyjímku a ruku na srdce,ta vyjímka "přikreje" všechno. I když budete mít povolenou jednu dospělou bachyni,tak ta se teoreticky dá lovit pořád a i ulovený kňourek bude mít "struky". Musí to tak fungovat.Vysvětluji si to tím, že u nás v okolí už přes 15 let myslivecké spolky striktně dodržují nějakou dohodu o lovu černé a za tu dobu by nás ti 15-ti letí kňouři o váze přes 200 kg museli ušlapat.Omyl, neušlapou protože nejsou...
Sem tam je vidět stopa od těžkého kusu, ale to i za starého zákona byla občas vidět. Tak že stejná situace nebo mi to vysvětlete...Je to jednoduché. Takových "honebních starostů" jako je u Pampalínyho bude asi víc.Po okolních MS asi bude všechno lončákem nebo baška na povolení...Můj názor na těžké kňoury je takový, že tyhle kusy kolem 200 kg jsou v revíru nebezpeční a pro chov stejně nevhodní. Bachna lončačka nebo bachyně do metráku takového kňoura v chrutí neudrží. Ten kňour k tlupě a k sobě sekáče nepustí a akorát narušuje průběh chrutí. Je nebezpečný jak pro lidi,tak pro psy,kteří s ním přijdou do styku nebo při náhodném potkání .To je zvíře,které se nebojí a neutíká,naopak se staví. Kde se v revíru takový samotář zdržuje ,máte i po srnčatech. To je sklutečnost. Takový kus je nejlepší vidět na chovatelské přehlídce...

Autor: rici czech | 11.10.2011 22:23
Tomio doporučuji si pořádně přečíst co jsem napsal:-)))Na problematiku přemnožení černé je potřeba se dívat komplexně ve všech souvislostech.Jsou honitby které z černé "žijou" ale jsou honitby kde je výskyt zcela nežádoucí.Vemu to jinak, působím v honitbě s výskytem zajíce,bažanta a snažíme se o záchranu koroptve.Ano máme vyjímku na černou bez omezení věku a v kteroukoli roční dobu takže se zákonem opravdu problém nemáme.ještě jednou opakuji že nikoho k ničemu nenabádám natož k porušování zákona!!!A ještě jedna věc ten případ co popsal Honza o odebrání lov.lístku na udání svědčí jen o té "správné" myslivecké kolegialitě a závisti(pokud to tedy dotyčný lovec nedělal pravidelně)to už by bylo neomluvitelné.Ale to jsem už mimo téma a nerad zde rozdmýchával nějaké vášně:-)Myslivost byla je a bude taková jakou si ji sami uděláme.

Autor: Tomio | 11.10.2011 22:04
rici: Takže budem obcházet zákon. Zákon je nastaven špatně, ale platí. A to, že se někomu nelibí, je možný, ale porušování zákona je pytláctví. Jo, to je čech, vše chce obcházet.

Autor: rici czech | 11.10.2011 20:08
PS:staré pořekadlo horských hajných:z velkého jelena malého uděláš ,ale naopak to nejde:-)))A ruku na srdce to že je černá na mnoha místech přemnožená je jen a jen dílem mysliveckého hospodaření a popřípadě i legislativy takže obecně řečeno z mého skromného pohledu ohánět se zákonem je někdy poměrně ůsměvné.

Autor: rici czech | 11.10.2011 20:04
Ono je dobré se taky na věc podívat jiným ůhlem pohledu.H starosta je vlivná osoba a rozhádaní se s ním může znamenat i konec myslivosti pro někoho.Nejsou náhodou jeho názory důvodem toho ,že "žehlí" vzniklé škody a už ho to přestává bavit tak chce vidět výsledky?Ani bych se tomu moc nedivil také znám takový případ.Možnosti jsou 2:vyměnit starostu(ale to se nepodaří),nebo přitakat lovit dle zákona a vymlouvat se že nic většího nepřišlo tak jak to napsal někdo přede mnou.Myslivost je o lidech ne o zákonech.Tímto nechci nabádat nikoho aby zákon porušoval bůh chran.Ale je dobré si někdy určit priority-jakeé to je již na zvážení každého jednotlivce:-)

Autor: Tomio | 11.10.2011 20:02
Já bych teda neviděl žádný problém, kromě toho případného existenčního.
Pokud loví dospělé kusy, a nemáte je povoleny, pozor na 36 odst.5 a bachyně. Takže jakmile uloví kňoura,staršího 2let. Je to pytláctví. Pokuta, odebrání LL, ale holt nahlášení a otrava s MH a předsedou,zhustnutá atmosféra . Otázka je zda si pomůžete, pokud je vlivný v HS. Každopádně 2roky bez LL, znamenají, že on sám se nemůže ucházet o honitbu nebude mít LL. Ale samozřejmě může se s někým spojit.
Záleží jen na vás.

Autor: Lovec Pampalíny | 11.10.2011 19:50
Povolené velké kusy od st. správy nemáme. Nemám problém střelit větší kus z rudlu, ale horší je, potkat ten rudl. Zase tolika černé u nás není, třeba tolik, jako má Radek v honitbě, co tak občas sledujijeho příspěvky. V lese jsem dost často, hodně potkávám z jara vodící bachyně s pruhovanými selaty, pak něco málo v polích, ale pak posečou obilí a do sněhu o prase nezavadím. Zapomněl jsem napsat, že po většině honitby máme pastviny a těch pár polí s obilím nestojí ani za zmíňku. Nějaké škody zemědělcům vzniknou, ale rozhodně to není v řádu sta tisíců a vždy jsme se domluvili Většinu prasat co potkám jsou bachyně se selaty a pak lončáci, ale potkat větší rudl o vedoucí bachyni, pak několik menších bachyní a mraky selat, to se mně podaří potkat cca 1 za rok a to jěště většinou na velkou vzdálenost.

Autor: Radek Chadim | 11.10.2011 18:05
Vycházím z vlastní zkušenosti, já bych ten poměr viděl spíše v 10:90 nebo možná i 15:85, protože lovných dospělých kusů (slabých, světlých = lovných) je alespoň u nás dost a dost. Ale i ten pětiprocentní lov by byl užitečný. Bohužel se v rozumném poměru pohlaví oficiálně nedosáhne ani těch pěti procent a neoficiálně se těch 5 procent i přesáhne, ale to je hlavně na straně samčího pohlaví, což je zase špatné. Důsledek toho je ten, že nabývá počet a škody, zato ubývá kvalita.
Lovit by se dospělá zvěř měla opravdu celoplošně, ale jen tam, kde se zvěř trvale vyskytuje na poměrně vysokých stavech, nikoliv tam, kde je normována, ale její počty tam nejsou vysoké, jak je to v naší a sousedních honitbách.

Autor: Vladimír Soukup | 11.10.2011 17:31
Radku souhlasím, lovit se má vše, ale ve správném poměru, podle mého názoru by se dospělá měla lovit v poměru 95% selata +lončáci, 5% dospělá zvěř a to celoplošně, nestřílet dospělé kusy jen tam, kde je normovaná zvěř.

Autor: Radek Chadim | 11.10.2011 17:14
Lovit se má vše, od selat až po kňoury, pokud máte stavy vysoké. Jinak to nepůjde a čím dříve to pochopí všichni zodpovědní myslivci, tím lépe. Ale je také nutno se u toho držet určitých chovatelských zásad - nikdy nestřelit vedoucí bachyně a samotné kusy od 80-150 kg, ostatní nechovné bachyně lovit, ať už vodící nebo nevodící, u selat začínat od září od nejmenších, poraněné a světlé kusy přednostně. Bohužel se tento podle mého názoru správný odlov provádí málokdy, protože se černá loví převážně v noci a protože, a to si přiznejme, u 99 procent myslivců není vůle s černou rozumně hospodařit, dokud není "zemědělský nůž na krku". Samozřejmě je nutné mít to zákonně ošéfované - tedy mít výjimku od státní správy k lovu i dospělé zvěře, pokud není černá normovaná. U nás to funguje tak, že statní správa povolí vše co se odloví bez větších potíží
Co se týče otázky, když se prvně odloví dospělé kusy tak co se týče škod bude situace spíše horší než-li lepší, protože mladé kusy nemají tu špatnou zkušenost a budou více navštěvovat nejdostupnější zdroj potravy - tedy pole a vnadiště.

Autor: Fesoj | 11.10.2011 16:04
A to, co říkal Honza Slavětínský na konec svého příspěvku, by mělo být nejsilnějším argumentem v diskusi s Vaším HS. Nenechám se kvůli jeho nápadům připravit o papíry ! A šmytec.

Autor: Milan Soukup | 11.10.2011 15:21
Střelit vodící bachyni = větší škody, samotná selata toho zničí mnohem víc, než spotřebují. Střelit vedoucí bachyni znamená rozbít sociální strukturu celé tlupy s tím, že černá buď zmizí nebo budou škody opět mnohem větší, než si zbytek vytvoří novou sociální strukturu, protože do té doby se budou motat jak bez hlavy:-). MS

Autor: vk74 | 11.10.2011 13:57
Kdyby se prioritně stříleli velké kusy - bachyně, tak za chvíli budete bez černé, jelikož vedoucí bachyně ty rudly s černou k vám do honitby vodí z okolních lesů. VK

Autor: Jan Slavětínský | 11.10.2011 13:37
Teoreticky chtít může, zákon je ale zákon a potom dále povolení na vyjimku. Vyjimku dává St.správa na bachyni a to řádově na 1-2 kusy. Kńoura povolují do 2 let ,tudíž povolují lončáka "povoleného zákonem". Alespoň takto St.správa povolovala žádosti od sdružení u nás, i když některá MS měla od černé likvidační škody.
Záleží jak na nátlak HS budete reagovat vy v MS - prostě nikdo z nás ještě velké prase nepotkal, až ho potká,určitě ho střelí... Taková odpověď ho musí uspokojit i kdyby chlapi denně potkávali metrákový kus. Jemu o papíry možná nejde,ale vám ano. (u nás vloni St.správa řešila ulovení kňoura - na udání ,kdy střelec dostal 5 tis. pokutu a na 2 roky odebrání LL)

Autor: martes | 11.10.2011 13:03
Pampaliny,je pravda že rozhádat se s HS není dobré.Záleží na tom jestli máte povolenou dospělou zvěř.Pokud ne tak dodržovat zákon musí i HS.LL Zdenek.

Autor: Erika Doležalová | 11.10.2011 12:58
Jestli to dobře chápu, nemáte černou zvěř normovanou - tak z toho logicky vyplývá, že NELZE lovit zvěř starší dvou let. Nebo se pletu? Zde by nejlépe z právního hlediska odpověděl kolega Dušák.
Pakliže máte příp. udělenou výjimku, pak bych neviděla problém v rozumném!!! odlovu několika dospělých bachyní, ale samozřejmě ne vedoucích a ne vodících. Vyvracet někomu něco o čem je přesvědčen není snadné, ale podle toho, jak jste napsal (..střílet i vodící bachyně..střílet i na velké dálky bez ohledu na příp. postřelení..) půjde asi o nějakého ... (teď mě nenapadá žádný slušnější výraz), který by potřeboval pár facek..

Autor: Lovec Pampalíny | 11.10.2011 12:29
Ahoj všem. Předem se včem omlouvám že nejsem podepsaný pod svým pravým jménem, ale je to kvůli mému okolí. A teď k tématu. Máme problém s jedním postarším členem, bohužel je i zároveň honební starosta,který za celý rok nikam nejde, jen hony a naháňky, a který je poslední dobou úplně vysazený na černou a podle jeho teorie je třeba hlavně střílet velké kusy a to i vodící bachyně, protože tvrdí, že černá je přemnožená a střílet i na velké dálky i za cenu toho, že kus postřelím. Bohužel nám s jeho výroky dělá problémy, protože vyhlašuje, že my nechceme střílet velké kusy. Samozřejmě že ho nikdo s jeho názorama nebereme vážně, ale jelikož je HS, tak by nám mohl nadělat problémy. Jen pro představu, lovíme okolo 25ks/rok (sele + lončák) , jsme převážně polní honitba ( cca 30%les )bez normovaných stavů černé. A teď otázka na Vás, potřebuju mu tuto teorii vyvrátit. Jaký by to mělo následek, kdyby se stříleli proritně velké kusy a pak až ta "droboť " Něco málo už v hlavě, ale přece jen tady na webu jsou zkušenější lidé, kteří o tom vice ví a snad i poradí.