Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kolimátor na kulovou kozlici



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Milan Stýblo | 28.07.2012 20:41
Přidal jsem fotku Delta Opticals na Weavre liště. Jinak funguje na stejném principu jako Docter.

Autor: Milan Stýblo | 28.07.2012 20:29
Zdar chlapi, možná Petrovi moc nepomůžu, protože s tubusovým kolimátorem ani ZHčkem zkušenosti nemám, ale na podzim jsem koupil na ZKKčko otevřený kolimátor Delta a musím říct, že je to super. Řekl bych, že to není ani Volkswagen, ale spíš taková Kia. Nižší cenová kategorie, ale udeželo si to nastřelení i na 30-06.ce a i prasátko ze ním lehlo. Jinak toto je kolimátor, ke kterému se musí přikupovat základna a prodávají buď s drážkou na Weavre lištu, nebo na kulobrokovou(brokovou) rybinu. Možná by ti to vyřešilo problém s montáží.

Autor: Radek Chadim | 23.07.2012 16:23
Máte nějaké nějaké nové poznatky a zkušenosti s nějakým kolimátorem?

Autor: Petr Toman | 01.11.2011 10:55
Zdar chlapi,včera jsem nestíhal, tak až teď:

s tím tubusem máte jistě pravdu, je to jako koukat do naháňkového puškohledu, ale mělo by to být "rychlejší" na zamíření díky té "pohybující" se tečce..v puškohledu je furt na tom jednom místě :-).. chtěl jsem jen vědět, zda ho někdo má a jaké s tím má zkušenosti..třeba už jen kvůli té případné ochraně proti vodě a sněhu. Otci jsem pořídil na brokovnici toho Fomeie, na zajíce mu to stačí :-), puškař přiletoval na Baikala weawer a je klid, ale na tu kozlici bych to "lepit" nechtěl. Co mě pak teda zajímá, je typ montáže, teda jakou zvolit na to "ZH"..má to případně někdo doma a může třeba poskytnout fotky?

Jinak ten Docter či ta nová Meopta je asi fakt to nej.. co u nás na trhu teď je,ale nemusím jezdit s Audi, když mi postačí Volkswagen..a ještě k tomu jak píše Zdenda ho využiju jen párkrát do roka, takže uvažuji i nad tou "střední třídou". Petr

Autor: Zdeněk Ondruch | 31.10.2011 08:17
Peťo,
kolik těch naháněk za rok "dáš"?
Já bych to zase tak neřešil, pokud nenachodíš za sezónu 25-30 naháněk, tak by jsem tam nechal ten 1,5-6*42. No vždyť víš, na to naše domácí střílení....Z

Autor: Rudolf Husák | 31.10.2011 07:49
Petře,ten tubusový krátký kolimátor jsem také viděl na flintě ale zkušenost s ním nemám ale jak píšeš,připomíná to puškohled.Naháňkové puškohledy jsem měl na flintě dva a prodal jsem je,poněvadž když si vezmu na naháňku kulovnici s optikou variabl,tak to použití je skoro stejné,nevidím v tom zase tak velký rozdíl.Mě osobně se líbí také Docter už proto, jak píše kolega Kesl,má malinkou tečku,sám si řídí intezitu a krytka jej vypíná a potom, je níž co se týče umístění a míření na hlavňovém svazku ale je tam i jiná cena.Kamarád soused, jej má na trojáku a moc pěkně se mě s tím míří.Petře,dost těžko se zde radí,každému co se týče flint,míření,optiky atd.,vyhovuje něco jiného,já už třeba nevidím jako jestřáb ale jednoduchý otevřený průhled jako má OKO,mě sedí a vyhovuje.Na kolimátor OKO je nutná ještě násuvná montáž.S Honzou jsme tehdy koupily OKA,, čtyři kusy a byla tam i nějaká sleva.Než jsme do toho šli,tak jsme také na naháňkách od chlapů různě sháněli postřehy a zvažovali co koupit.Zřejmě jsem ti moc nepomohl s výběrem a je to spíš osobní zkušenost a můj názor.Přeji pěkný den.R.H.

Autor: Jan Slavětínský | 31.10.2011 06:53
Zdar, mě vyhovuje kolimátor otevřený.Ten v tubusu ? - to už můžeš mít naháňkový puškohled.U něho nemáš možnost vnímání prostoru. Koukáš do trubky.
OKO je dobré,ale má jedinou nevýhodu,že je na montáži vysoké. Někomu to může vadit protože si nezvykne na jiné přilícení. Jinak pozor na různé "drahé" kolimátory za pár stovek...To na 7x65 vydrží pár ran. Kolimátor je na naháňky supr věc.

Autor: Petr Toman | 31.10.2011 00:06
jj, voda ve všech skupenstvích, to je jistě problém. Proto mě zajímá, pokud někdo má i ten tubusový kolimátor, zda není tohoto problému ušetřen nebo je to jedno, jelikož jakmile je voda na skle pak není tečka ale rozmazaný flek.
Viděl jsem u lovců na flintách oba typy, nikdy jsem to ale detailně nezkoumal a neptal jsem se.

Autor: kesl | 30.10.2011 23:26
Měl jsem Docter na winchesterovce a byla to má nejlepší zbrań na naháňky (dodnes lituji její prodeje). Jak píše Ruda Husák, je to náchylné na sníh a déšť, protože červený bod se rozplizne a je veliký na přesné míření. Jinak ten Docter má malinkou tečku a zapíná se automaticky sundáním krytky. V dešti jsem sundával krytku až před výstřelem. Chce to jen trochu cviku. L a L!

Autor: Petr Toman | 30.10.2011 21:58
ahoj Rudo, princip kolimátoru mi jasný je a jeho "výhody" taky :-), ale zkušenosti mám zatim jen s otevřeným, nijak kvalitnim, a to na brokovnici.

Zajímá mě spíš to, jestli je lepší otevřený nebo v tubusu, co velmi zdaleka připomíná puškohled. Pak to, jestli typ "mini" - jako Docter, Meopta jsou o tolik lepší než například to větší OKO, Fomei a má-li smysl investovat tu o víc jak polovinu vyšší cenu.

Dneska mám na KK puškohled 1,5 -6 x 42 od Meopty a jsem s tím "spojením" spokojen, až na tu hmotnost. Proto řeším to "odlehčení" a kolimátor vidím jako jasnou volbu. Mám totiž víc flint a na čekanou či šoulačku dnes chodím zejména s FOXem nebo s kulobrokem. Na společné lovy ale jednoznačně preferuji tu kulovou kozlici .
Petr

Autor: Rudolf Husák | 30.10.2011 21:02
Zdar Petře,používám kolimátor ,,OKO ,,na kulobroku a to hlavně na naháňky.Kolimátor je lehký,malý, přehledný na hlavních a je okolo něj při míření do stran dobře vidět,nepřekáží jako puškohled a je pohotovější.Míří se pouze tečkou,která má 11 možností zvětšení a zmenšení a při míření je úplně jedno v které části průhledu se bod nachází,kde jej vidíte. Honza Slavětínský,který má to samé, to nastřelil na 70 m,na kolečko 5 cm,to je tak optimální vzdálenost jak se stojí na štontech,on sem určitě něco napíše.Tak jako všechno, je nutný mít,flintu s kolimátorem dobře ošahanou.
Znám případy, že někdo při obstavené leči šetří baterku a nerozvítí si bod a nebo zapomene si bod rozsvítit,odjistit,nebo i nabít a pak když vybíhá zvěř z leče,je většinou na vše pozdě.
Trochu je problém když hodně padá sníh a nebo prší ale to je taky jen někdy,zvažujeme a sháníme nějaký jednoduchý,pohotový a praktický kryt jako má třeba Docter.Dnes je na trhu slušný výběr kolimátoru a já osobně bych na kulovou kozlici,která je sama dost těžká, dal pouze kolimátor,na naháňky ideální.Je to ale pouze můj názor ale i osobní zkušenost.R.H.

Autor: Petr Toman | 29.10.2011 19:08
Kolegové,
uvažuji nad pořízením kolimátoru na kulovou kozlici ZH - 7x65R, chci ji do budoucna používat už jen pro společné lovy a s optikou co tam dnes mám se dost pronese :-)
Kdo máte jakýkoliv typ (otevřený, v tubusu) či značku ( OKO, Meopta, Doctor a pod.) napište zde případně vlastní zkušenosti, at mám jednodušší výběr. Díky PT