Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Prostě to nevím



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Rudolf Husák | 29.11.2011 13:39
Chlapi,naprosto nechápu,proč se tady zbytečně na webu neustále píše,dlouze vysvětluje(teď nemyslím zrovna zkoušky LUP),na které straně pokrývky hlavy lovce,čepice,klobouku, atd.,se nosí úlomek.Podívejte se na fotogalerii, je tam ulovení černé zvěře.

Autor: Josef Hanzlík | 02.11.2011 19:24
O.K.Beru si z toho to,že s úplnou jistotou mi to nikdo neřekne,ale dost lidí je pro pravou stranu,tak jako já.
Jsem též pro uzavření tohoto tématu.Všem zúčastněným děkuji!

Autor: Michal Brabec | 02.11.2011 19:06
Takže ať to uzavřem
Rozhodčí u barvy vůbec neměl úlomek udělit. Tušíme ale všichni, že byl lucidní, orientovaný, čili jasné mysli, tj. věděl, že vůdce není střelcem, že se psíkovi plný úlomek nedává a pak je jasné, že chtěl jen oběma udělat radost. A věřím, že udělal. A vo tom to je a tak to má byt! Hlavní rozhodčí ale pravdu neměl. A toho se dotaz týkal. Jak prosté....

Autor: Honza Král | 02.11.2011 12:52
Upsá, Petr Toman a Roman Trojka...samé R a T. Tak se omlouvám za záměnu, zkusím to příště ;-)

Autor: Roman Trojka | 02.11.2011 12:46
Já tady žáden odkaz nedával:-)))

Autor: Honza Král | 02.11.2011 12:38
Jak píše Honza Slavětinský. Dokonce v řádech je uvedeno že ta a ta disciplína má ukázat že pes je v praxi schopný udělat to a to. Když dojdu se psem na konec barvy a najdeme kus zvěře, beru to jako úspěšný lov. Kdyby mi cpali ten úlomek na pravou stranu očekával bych selky s chlebem , solí a slivovicí, že bude nějká sláva.
Z toho odkazu, který sem dal Roman Trojka bych po přečtení usuzoval na ozdobení rozhodčích, čestných hostů apod. stavovskými úlomky.

Autor: Josef Hanzlík | 02.11.2011 11:44
Si tak říkám,jestli jsem nakonec neměl ten úlomek dát já rozhodčímu.To už by ale ten můj pes musel ode mně emigrovat,že jo Václave!:-)))

Autor: Rudolf Husák | 02.11.2011 11:43
Já už bych se v tom chlapi moc nehrabal i těch autorů kteří sepsali ,,Myslivecké zvyky a tradice,,bylo několik a názorově se také někde trochu liší.Pro mě je předání úlomku vždy pokora a úcta k ulovené zvěři.

Petře,já jsem stáhnul část tvého odkazu:

Při společných lovech se též používají úlomky. Úlomky (třívýhonkovými) se mohou myslivci zdobit i při různých mysliveckých podnicích (zkoušky loveckých psů, střelecké soutěže...atd.
*************************************************************************
Tady naprosto souhlasím s tímto příspěvkem Romana Trojky

Autor: Roman Trojka | dnes 10:53Ještě doplním. Většinou říkám vůdci před zhodnocením práce a vyhlášením známky, následný proslov. Vážený příteli, dovolte, abych vám dle starých mysliveckých tradic, předal úlomek k úspěšému dosledu kusu spárkaté zvěře a tento jste oprávněn nosit, až do západu slunce. Lovu zdar! A když dobře zatroubí trubač a byla to třeba povedená práce oznamovače, nebo hlásiče, tak nejednou bylo oko "rozjitřené" a hlas se chvěl a to je ta nefalšovaná krása myslivosti.

Autor: Jan Slavětínský | 02.11.2011 11:37
Chlapi výcvik psa i zkoušky psů jsou posuzovány jako výkon práva myslivosti. Proto u toho můžeš používat zbraň a střílet z ní, tak jako u lovu. Rozhodčí je taky obyčejný člověk a myslivec a nikdo z nás přeci neví všechno.Některé chytrolíny je potřeba brát s nadhledem. Já bych to neřešil a úlomek dával vždy na pravou stranu klobouku.

Autor: Roman Trojka | 02.11.2011 11:30
Ještě trošku pro odlehčení. Když na zkouškách jsi v koroně, tak ti ten úlomek napoví, že vůdce již má za sebou úspěšný dosled. Kdyby měli všichni stavovské úlomky, tak ti to maximálně napoví, že jsi na zkouškách a to ve vší úctě k věku a zdravotnímu stavu, většia účastníků ví:-)))

Autor: Roman Trojka | 02.11.2011 11:23
No ať se do toho moc nezamotáme:-))) Ber to tak, že když provádím dosled, tak vlastně taky lovím... Mohu taky, stavěnou zvěř dostřelovat. No a pak stejně předám úlomek tobě k úspěšnému lovu (první kule) a ty jakožto slušný myslivec předáš část mi zpět... Individuální zkoušky barvářů se dělají na opravdových postřelech a taky se loví na honičských zkouškách. To jen pro upřesní.

Autor: Václav Sládek | 02.11.2011 11:22
Já bych to zkusil z pohledu psa na BZ.Práci na pobarvené stopě předchází následování ukončené výstřelem.Takže je to vlastně simulace lovu..Kdybych si dal na konci pobarvené stopy úlomek na levou stranu tak by si můj pes myslel že jsem vůl a to nejspíš korunovanej

Autor: Petr Toman | 02.11.2011 11:08
Romane díky,...konečně se ozval praktik,zkušený vůdce a ještě k tomu rozhodčí :-).

S poslední větou naprosto souhlasím, ale...kdybych lovil, tak dostanu úlomek, ale pokud si to pamatuji dobře, tak na zkouškách se loví jen na "společném honu" drobná, takže tam jaksi úlomek nezískávám.

A pokud tomu dobře rozumím, spíš teda asi ne :-), nechci nijak urazit vůdce psů,jelikož už vidím bráchu jak se čílí.. pokud já něco ulovím, jelikož nemám psa, tak požádám o dosled třeba tebe, ty se psem úlovek úspěšně dosleduješ (tj. obrazně - uděláš ten dosled na zkouškách) pak dle tradic já jako lovec převezmu úlomek se všemi poctami a tebe se psem pak ..promiň ten výraz..odměním jednou snítkou/větvičkou odlomenou z úlomku co jsem dostal jako "úspěšný" lovec...

Prostě jako laik to vidím takhle, možná až se stanu tím praktikem, tak to konečně pochopím správně.

Autor: Roman Trojka | 02.11.2011 10:53
Ještě doplním. Většinou říkám vůdci před zhodnocením práce a vyhlášením známky, následný proslov. Vážený příteli, dovolte, abych vám dle starých mysliveckých tradic, předal úlomek k úspěšému dosledu kusu spárkaté zvěře a tento jste oprávněn nosit, až do západu slunce. Lovu zdar! A když dobře zatroubí trubač a byla to třeba povedená práce oznamovače, nebo hlásiče, tak nejednou bylo oko "rozjitřené" a hlas se chvěl a to je ta nefalšovaná krása myslivosti.

Autor: Roman Trojka | 02.11.2011 10:43
Petře, trošku se Tě pokusím skromně poopravit, jakožto kynolog a rozhodčí. Myslím si to tak: Kdybych úlomek předával k úspěšně složeným zkouškám, mohlo by se jednat o úlomek stavovský,ALE úlomek předávám vůdci k úspěšnému dosledu kusu spárkaté zvěře. Takže kdybych to přirovnal k maturitě. Za složenou maturitu, bych Ti dal úlomek stavovský, jako oslavu této významné události, ale kdyby součástí maturity bylo ulovení kusu, tak za tuto část by jsi dostal úlomek na počest úspěšného lovu...

Autor: Petr Toman | 02.11.2011 10:29
Nechci nijak zasahovat do Vaší diskuze, neboť žádným znalcem nejsem. Ale například tento autor má na to stejný názor jako ten rozhodčí na oněch zkouškách. Předpokládám, že autor i rozhodčí čerpali s nějaké literatury, sami to asi nevymysleli (poslední odstavec)

http://www.mspitin-hostetin.estranky.cz/clanky/ulomky.html

Mám dojem, že se tohle téma probíralo dva roky zpátky na "old fóru" a problém vyzněl stejně..jsou zkoušky lovem či "společenskou událostí". Víc by nám k tomu asi mohl napsat někdo v historii mysliveckých tradic zběhlejší, erudovanější a hlavně nějaký zkušený vůdce či cvičitel.

Já osobně to cítím tak, že zkoušky lovem jako takovým nejsou, tak jako maturita není ukázkou praktické činnosti, schopností a znalostí. Vidím zkoušky psů jako takovou maturitu, kde pes s vůdcem před koronou ukáží své schopnosti, což lze považovat za jistou "slavnostní událost" a praktický lov pak již vůdce se svým svěřencem vykonává sám. Proto by i vůdce psa měl ctít tu "slavnostní událost" úlomek brát jako stavovský a nosit jej na levé straně. Ale ti, co své svěřence k té "maturitě" dovedli a tam úspěšně předvedli, to zcela jistě vidí jinak..

Asi je to tím, že jsem psa prozatím neměl a ten pocit jsem na vlastní kůži nepocítil. PT

Autor: Erika Doležalová | 02.11.2011 10:26
Honzo, takovou situaci jsem taky zažila, vůdkyně si před dosledem zbraň odložila, že se s ní nebude "tahat". Rozhodčí se taky ošíval (ale s úsměvem), že co kdyby bylo třeba kus dostřelit.. Že všichni vůdci mají na zkouškách brokovnice, kterými se srnec přeci nedostřeluje, už se ale neřeší :-)
Já si prostě myslím, že na zkouškách po úspěšném dosledu patří úlomek na pravou stranu a hotovo :-) Když lovíte s průvodcem a dáte mu část úlomku jako poděkování, taky si ho nestrká vlevo, ale na PRAVOU stranu a přitom taky není lovec on, ale vy :-) A jak už jsem napsala, pokud někteří rozhodčí argumentují tím, že na zkouškách vůdce psa nemůže mít úlomek na pravé straně protože on zvěř neulovil, měli by si uvědomit, že předávání třívýhonkového úlomku je pak nesmyslné (přestože je to samozřejmě na zkouškách pěkné, než jen dojít ke kusu, říct známku a hurá na další diciplínu..)

Autor: Honza Král | 02.11.2011 07:59
Ještě mě napadlo. Jeden vůdce se ptal jestli musí mít sebou při práci na barvě zbraň. Právě rozhodčí, který nás upozornil na nesprávné založení úlomku mu řekl, že zbraň musí mít. Prý co kdyby zvěř byla postřelena a on ji musel dostřelit. Pak člověka zarazí proč tedy používat stavovský úlomek.

Autor: Honza Král | 02.11.2011 07:56
Taky jsme letos na všestránkách byli upozorněni rozhodčími že máme mít úlomek vlevo. Kamarádka si ho přehodila z pravé strany na "tu správnou", já si o úvaze rozhodčího pouze myslel své. Také zastávám názor že má být na pravé straně klobouku. Na levé straně by měl být úlomek při slavnostních příležitostech nebo pohřbech.
PS:Když jsme u pravé a levé strany. U nás na chovatelských přehlídkách, resp. hodnocení trofejí je celkem komické sledovat jak myslivečtí hospodáři uvazují lístek k trofeji za levý oční oblouk. Prý jim nikdo nenapsal jestli je pravý myšleno z pohledu člověka nebo z pohledu srnce.

Autor: Michal Brabec | 02.11.2011 07:52
Řidič z Prahy ulovil zvěř nemysliveckým způsobem, tudíž mu úlomek nepřísluší:-))))))))

Autor: Pavel Černý | 02.11.2011 07:20
Eriko, naprosto souhlasím. A dovedeno ad absurdum - u nás má pořadatel občas problém sehnat kus srnčího na LZ nebo VZ a tak se někdy hodí nerozbitý kus ze silnice. A teď si představ, že bychom řidiči z Prahy museli vysvětlit, že potřebujeme, aby asistoval na LZ ohařů a naučil se přebírat úlomek u hřbetu a vždycky ho kousek odlomil a úspěšnému vůdci předal. To by teprve bylo dívadlo!!

Autor: Fesoj | 01.11.2011 21:26
To Michal Brabec - omlouvám se, měl jsi pravdu, i podle Kovaříka patří stavovský úlomek na levou stranu.
To Erika a Josef Hanzlík - naprostý souhlas.

Autor: Josef Hanzlík | 01.11.2011 20:59
Tak Eriko,podepíšu každé Vaše slovo.Trochu se bavím při představě,jak tam desetkrát stojí střelec zvěře a desetkrát hraje divadlo pro koho,vlastně?Asi pro pejska který dosled odmakal!
Ne,vážně,samozřejmě nevím,jak je to správně,proto se tu ptám,ale tak nějak po lidsku si myslím,že je to fakt pěkný,když Vám rozhodčí ten úlomek předá.Já se naparoval jak kohout na hnoji,páč vedu psa jednou za deset let a na BZH vůbec poprvé.Fakt ale je,že mi ten hřebínek pěkně splasknul,když jsem byl přesvědčenej o svý pravdě a vrchní mi tam takhle umravnil.Ale pozor,nehádali jsme se.Svým způsobem mě to vysvětlil a s přítomnými dámami za veselého štěbetání odkráčeli.Ale kur.a ta moje ješitnost!:-)))

Autor: Erika Doležalová | 01.11.2011 20:35
Já bych v tom nehledala nějaké "extrabuřty". Určitě se nejedná o stavovský úlomek, jednak jak správně píše Josef, ten by se nosil už od zahájení zkoušek a druhak - takový úlomek by měli i vůdci na zkouškách, kde žádný dosled není (třeba vodní práce :-) Je fakt, že vůdce psa není lovcem daného kusu zvěře, ale myslím si, že disciplína dosled je jakousi atrapou lovu, takže je vůdce de facto za toho, kdo kus ulovil, považován. Pokud se rozhodčí ohání tím, že úlomek na pravou stranu ne bo nejste lovcem kusu, pak je přeci nesmysl nějaký úlomek vůbec předávat! Pokud na tom na zkouškách trvám, tak aby bylo tradicím učiněno zadost, měl by tedy být přítomen ten, kdo zvěř ulovil, tomu by měl rozhodčí (simulující průvodce :-) předat úlomek a lovec pak následně vůdci psa předat část úlomku jako poděkování a ten ho následně příp. věnuje svému psíkovi a tak dále.. :-) Podtrženo a sečteno - buď si dám po dosledu úlomek na pravou stranu klobouku nebo ať mi ho necpou, když mi jako "nelovci" vlastně nepatří :-)

Autor: Leon Zumr | 01.11.2011 18:15
tak jsem zkopíroval penzum a tam se vůbec o úlomcích pro vůdce psa nic nepíše pouze o úlomku pro lovce

http://img.fotoalba.centrum.cz/img3/894/17150894_1_koa8z.jpg

Autor: Michal Brabec | 01.11.2011 17:42
No, blbost to není, příteli
i na pohřbu má být úlomek na levé straně klobouku a vhazuje se do hrobu.... Poslední pozdrav....

Autor: Fesoj | 01.11.2011 17:13
Nikde jsem se nedočetl o tom, že stavovský úlomek by se měl nosit na levé straně a vezmeme-li to přísně logicky, je to blbost. Na levou stranu klobouku patří odznaky, příp. trofej /kačírky, paletky/ a rozhodně ne úlomek ! Jedinou výjimkou je umístění stavovského úlomku rubem navrch na klopu při mysliveckých pohřbech, kde zpravidla účastníci, zejména v obřadní síni, klobouky nemají.

Autor: Michal Brabec | 01.11.2011 16:50
Pan fořt měl pravdu. A děláš to po něm správně. Podáváš levicí (pokud možno na klobouku), střelec přijímá pravicí. I pro postavení u kusu platila pravidla (střelec u slechů), která se již tak nedodržují, ale je to vždy hezké. Tak v tom pokračuj:-))

Autor: Rudolf Husák | 31.10.2011 22:52
Je to tak,správně při dosledu se předává jeden úlomek a odlamuje se již tady popisovaná část,kterou obdrží pes při úspěšném dosledu a vůdce psa vždy na pravou stranu klobouku,nikdy jsem si úlomek za klobouk jinak nedal.Pes totiž vůbec neví,jestli je na zkouškách,kde je to jako a nebo jestli provádí opravdový dosled v noci kamarádovi ze sdružení.Všiml jsem si ale,že někteří myslivci si dávají úlomek na klobouk hodně dozadu,do prostřed klobouku a tam je vidět že si není jistý kde jej má mít.
Před několika lety při ulovení muflona, mě jeden pan fořt po předání úlomku tvrdil,že se předává úspěšnému lovci, odlomenou částí směrem ke střelci a to jsem nevěděl a nevím ani jestli to tak má být ale když dnes sám předávám někomu úlomek,tak si na to vždy vzpomenu a dodržuji to.

Autor: Michal Brabec | 31.10.2011 22:16
Josefe, velmi správně
stavovský úlomek se umisťuje PŘED akcí, dostal-li jsi úlomek po dosledu, patří na pravou stranu. Měl jsi dostat jen jeden úlomek, a ani to není správně, ale to už je "klacejček v každym hovně". Nebuďme tak ortodoxní, kdo chce, pozná hned, jaký kdo má vztah k myslivosti a pak je jedno, jestli řekne "lovu dík" nebo "děkuju"....
(Omlouvám se nám patriotům:-)))))))

Autor: Jindřich Šimara | 31.10.2011 22:09
To že Ti dal dva je špatně,odlamuje se část a ta se dává za obojek.Na pravé straně ho má právo nosit lovec.To na zkouškách nikdo není.Je to takový divný ale je.

Autor: Josef Hanzlík | 31.10.2011 22:01
Jindro,zdá se mi to nějak divný.Stavovský úlomek bych si asi vetknul při zahájení akce sám,nebo všichni společně,ale já dostal dva od rozhodčího ihned po dokončení dosledu,se slovy"jeden pro Vás a jeden pro fenku na znamení úspěšného dosledu".Proč bych z něj udělal stavovský až tak dlouho?
Michale v poho,taky nestíhám!

Autor: Michal Brabec | 31.10.2011 21:48
Pardon, já než něco napíšu, tak je tu deset novejch příspěvků. Josefe promiň, že jsem zapochyboval:-)

Autor: Jindřich Šimara | 31.10.2011 21:45
Pánové,zkoušky nejsou lov.Většina úlomek nosí na pravé straně ale bohužel špatně.Vrchní rozhodčí mněl v tomto pravdu.

Autor: Michal Brabec | 31.10.2011 21:43
Děkuji, Čestmíre
to povzbudilo moji grafomanii. Tak dokončím, jak to má být. Střelec, jenž obdržel úlomek, dává část (přední výhonek třívýhonkového) vedoucímu pejska, který ho zasune pejskovi za obojek. (Na to možná Josef zapomněl. A výrobci obojků taky). Druhý výhonek může patřit průvodci. Já bych to řešil tak, že já úlomek vlevo (jsem na akci) ale nejsem střelec zvěře, můj pejsek na obojku za dosled. Pejsek je přítel, kolega a tak ať každej vidí.... Co znám pejskaře, každej rád vymění skvělou ránu za skvělou práci svýho trhače před bandou kamarádů......

Autor: Martin Novák | 31.10.2011 21:42
Přátelé,nahlédněte do mysl.penza a tam jsou kromě mysl.slavností,polhřbů uvedeny i zkoušky psů(stavovské úlomky).

Autor: Josef Hanzlík | 31.10.2011 21:38
Abych to uvedl na správnou míru,o stavovském úlomku samozřejmě vím.Ten jsme si však nikdo nevzal,ani ten rozhodčí.Zrovna v momentě,kdy jsme se s drsňačkou vrátili z dosledu,já s úlomkem na pravé a moje lovecká parťačka s úlomkem za obojkem,hlavní odborně vysvětloval již odzkoušeným vůdkyním,že musí mít tento úlomek na levé straně.Dovolil jsem si nesouhlasit.Pán mi vysvětlil,že nelovíme,že jsme pouze na kynologické akci a proto levá strana.Přítomné dámy se uchechtávaly,jaký že to pitomec si dovoluje rozumovat nad nejvyšším a poté změnili stranu i přítomní páni myslivci(vůdcové).Je fakt,že jistý jsem si tedy nebyl,ale jakožto kynologický embrio jsem se zasek,protože moje holka ten dosled zmákla excelentně a já byl na to hrdý.Ona ze svého pohledu lovila a já tam byl jaksi jen s ní.No a takto protipólně to zůstalo až do ukončení zkoušek.Tohle povídání sem prosím pěkně nepíšu proto,abych vyvolal zase diskuze,nebo dohady o tradicích,ale neměl jsem v tom jasno.Píšu to také proto,že je vidět,jak si tyhle záležitosti vysvětluje každý po svém a jak se ostatní nechávají ovlivnit"autoritou".

Autor: Jan Slavětínský | 31.10.2011 21:28
Chlapi, smuteční úlomek se nosí rubovou stranou (čili obrácenou) a na levé klopě uniformy.Alespoň tak jsme to zatím nosili všichni u nás , ale nechám se přesvědčit...Jinak by úlomek měl být na pravé straně klobouku, ať je to u střelce při předání nad uloveným kusem nebo po úspěšném dosledu a psovodu.Nikde jsem to v chytrých knihách víc rozepsané nenašel.Ale nemám všechnu literaturu, to přiznavám.Třeba to někdo zjistíte přesně, jsem zvědavý. Lovu

Autor: Čestmír Kunetka | 31.10.2011 20:59
Josefe v klidu.
Já jsem v životě viděl úlomky na všech možných místech na klobouku nebo čepici a o způsobu předání a délce jeho nošení ani nemluvě.
Zajímavé je, že ing. Rakušan popsal úlomek v "Mysliveckém slovníku naučném" dosti podrobně ale místo nošení tam neuvádí.
Jinak Michal to popsal hezky.

Autor: Michal Brabec | 31.10.2011 20:44
No to je zajímavé
Ono totiž platí, že na mysliveckých akcích (tj. i BZ) je možné nosit stavovský úlomek na levé straně, čímž se vyjadřuje sounáležitost s akcí (tj. i myslivec, který se přišel "jen" podívat). Čili je dosled dosledem jako takovým, nebo účastí na akci???? Myslím, že rozhodčí je účastníkem akce, tedy levá strana. Ovšem myslivec, který úspěšně dohledal, to může sdělit ostatním pozicí úlomku, jak praví tradice.... A každý ví, že tento myslivec úspěšně dokončil práci se zvěří

Autor: Jan Slavětínský | 31.10.2011 20:25
..No jistěéé...Na pravé.

Autor: Josef Hanzlík | 31.10.2011 20:05
Příteli
Pokud máš pravdu,tak byli za kretény všichni ostatní vč.hlavního rozhodčího,s nímž jsem o tom vedl polemiku.

Autor: Michal Brabec | 31.10.2011 19:50
Příteli
úlomek patří vždy na pravou stranu. Pouze stavovský a smuteční mohou být vyjímkou....

Autor: Josef Hanzlík | 31.10.2011 19:40
Na jakou stranu klobouku úlomek při úspěšném dosledu na BZ?Nikde jsem nenašel odpověď a asi jsem byl v neděli za kreténa.