Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Výřad



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: František Dušák | 11.11.2011 13:06
To: Fesoj
A to je právě ten problém. Hony na drobnou se většinou nedělají a dělají se ostatní "společné lovy". Já netvrdím, že je to tak správné, ale výklad 5 -ti(slovy pěti) právníků mi řekl, to co já vám. Je faktem, že dokud nebude právní rozsudek, tak je to o ničem. I když v této republice si může každý soudce rozhodnout jak chce. Já to sem opravdu nepíši jako chytrák, ale jako člověk, který chce pomoci ostatním od případného "průseru". Bohužel zákony jsou a ten kdo je řeší nejsme mi. F.D.

Autor: Fesoj | 11.11.2011 12:51
To se mi nějak nezdá... Dnes už hony na drobnou pěkných pár let neděláme, ale při zahájení vždy hospodář oznámil. co je povoleno lovit a vždy též uváděl sele a lončáka prasete divokého při použití jednotných střel. Co je ovšem zakázáno, lovit při společném lovu prasata, pokud se jedná o leč prováděnou ploužením. Zákon v tomto případě povoluje pouze nadháňku, naháňku a nátlačku, ale zda se smí současně lovit zvěř drobná a spárkatá, to, nemýlím li-se, neřeší.

Autor: František Dušák | 11.11.2011 06:04
Ke společným honům.
Co se týče společných lovů, tak na společném lovu na drobnou se nesmí střílet spárkatá a na natláčce, nadháňce a naháňce se nesmí střílet drobná. Takže správně by opravdu měla být dvě zahájení, dva výřady a dvě ukončení. Vím, že se to tak nedělá, kde není žalobce, není soudce, ale pokud by se někdo chtěl povozit po vedoucím honu, tak ho na tomto udělá.F.D.

Autor: Miroslav Kráčmar | 10.11.2011 23:35
Matěji,naháňka,nadháňka či natláčka snad nejsou společné lovy?

Autor: Matěj Fous | 10.11.2011 20:42
Nejsem si tak zrovna jist tím,zda je správné dávat na společný výřad ulovenou drobnou se spárkatou.Drobná se má lovit na společném honě,spárkatá (sele,lončák,holá...) na naháňkách,nadháňkách či nátlačkách.Tedy by se snad podle toho ani při honě na drobnou nemělo střílet po černé,ale nevím to jistě. U Miňhů to bylo v pořádku - půl dne hon na drobnou a půl dne naháňka.Ale tedy dvě různé akce,tedy snad správně by měl být 2x nástup a 2x výřad.

Autor: Pavel Hrubý | 09.11.2011 22:58
Pro Pupka,hezky popsáno,až na ty zálomky:-((.

Autor: rici czech | 09.11.2011 22:24
Chlapi nedělejme z toho kovbojku.Hlavně at to je na pravém boku ,chvojí, v rozích ohníčky ,nikdo po tom nešlape a je to na nějakém uctivém místě hodném poslední ůcty ke zvěři a ne na asfaltu:-) ,jinak bych z toho nějakou vědu nedělal.Ono tak 80% myslivců stejně neví jak to má správně být ,stejně tak jako to ,že pokrývka hlavy se sundává pouze při halali.

Autor: Miroslav Kráčmar | 09.11.2011 21:33
Drobná se řadí následovně:lišky,popř.kuny,za nimi zajíci,králíci,pernatá..atd.
Pokud se na honu uloví spárkatá zvěř,např.černá,řadí se dopředu,lišky a ostatní škodná se řadí nakonec.(C.Rakušan a kolektiv-základy myslivosti 1979).
Tak nač dva výřady?

Autor: Pupek | 09.11.2011 19:20
Ano tak nějak to bylo myšleno. . .chtěl jsem ještě dopsat něco o álejích. . .snad někdy příště.:-)

Autor: Fesoj | 09.11.2011 15:01
Pupku, připojuji se k tomu Tvému "fuj", ale jen proto, že kdyby se to bralo všechno opravdu do důsledků, tak by se toho na poslední leči muselo 2x tolik vypít. Při dobré vůli by se i toto dalo zvládnout - ale někdy se dostaví určitá indispozice a blejt dvakrát tolik, to by asi opravdu, ale skutečně opravdu byla moje smrt !

Autor: Jan Slavětínský | 09.11.2011 12:52
Jardo žádná věda. Všechno je věcí organizace. Klidně dva výřady,dva nástupy. Osobně bych ty dva nástupy udělal už z důvodů další organizace ,postupu,lovu,lečí atd. Pokud vše shrnete do jedoho výřadu ke konci dne, tak řadíš zvěř jak psali chlapi. V podstatě vysokou,černou, lišku,zajíce ,bažanta,příp.kachny (straky). Jde o to, aby to bylo "echt gold"...

Autor: Jaroslav Miňha | 09.11.2011 11:58
Dle Pupkova příspěvku v 8:57 je liška za spárkatou a před drobnou, takže vlastně vyhovuje oběma druhům společného lovu.
Ptal jsem se proto, že jsme měli v jednom dnu naháňku + hon s hojnou zahraniční účastí, jeden víc než slavnostní výřad s ohni, troubením, proslovy atd. a nějak jsme se na té lišce nemohli dohodnout.

Autor: Pupek | 09.11.2011 11:42
Zase to zlehčujete,to je vážná věc.:o) v tomto případě důrazně trvám na dvojitém raním nástupu a troubení (2x sváča) 2x výřad a v neposlední řadě tuplovaná poslední leč,no fuj.

Autor: Erika Doležalová | 09.11.2011 11:29
A tak aby v tom nebyl bordel, tak bych snad Jardo Miňho udělala radši dva výřady :-) Protože přeci jen budete mít dva "lovy" - naháňku a hon na drobnou.. Joo kdyby to bylo všechno v rámci jednoho lovu, prostě na nástupu řečeno "Loví se holá vysoká, sele a lončák, zajíc, bažant, liška...." a já nevím co ještě, tak pak jo, ale pokud to máme - byť v jeden den - jako dva samostatné lovy, tak bych udělala dva výřady :-)

Autor: Pupek | 09.11.2011 08:57
Pravidla pro seskupení výřadu.(Josef Žalman v Pozořicích 1947) "Starý dobrý myslivecký zvyk nám přikazuje ukončiti každý úspěšný hon řádným výřadem.Každý mysl.hospodář,vedoucí honu i každý host musí míti tolik pocitu piety k ulovené zvěři,aby poslední pozornost věnována při výřadu zhaslé zvěři byla mu mysliveckou povinností.Žádná výmluva na povozy,honce,nedostatek času,nevhodné místo a pod.neplatí,vše se dá při dobré vůli pro výřad předem zaříditi.Nejsou však většině lovců známa všecka pravidla,kterých nutno při správném výřadu dbáti.1.Zvěř se klade na výřad tak,aby celek tvořil ladný útvar.Podle"hodnosti"následuje za sebou:zvěř jelení,dančí,divočáci,muflon,kamzík,srnčí,velká srstnatá zvěř dravá,liška,zajíc,králík,velká zvěř pernatá,bažant,sluka,koroptev,drobná zvěř,při vodních honech se lovná zvěř vodní řadí podle velikosti druhu.Při malém počtu úlovku se připouští též řada smíšená,pořadí musí však zůstati zachováno.2.Veškerá zveř leží na pravém boku,vyrovnána do přímky podle hlav.3. U zvěře spárkaté jde za sebou v pořadí napřed pohlaví samčí a v každém pohlaví kusy podle síly,u bažantů napřed kohouti.4.Každý desatý kus vyčnívá předkem z řady.5. Zvěř spárkatá musí býti řádně vyvržena,se zelení ve svíráku a v zámku.6.Nebyly-li již dříve odevzdány zálomky,je na hrudi každého kusu zvěře,za který přísluší zálomek,položen zálomek pro lovce.7.Liščí ohánky jsou na výřadu od těla odkloněny v pravém úhlu nahoru.8.Před první řadou výřadu na jejím pravém křídle zaujme místo vedoucí myslivosti,vedoucí honu a lovečtí hosté.9.za poslední řadou výřadu se postaví na protilehlé straně trubači,za nimi v řadě myslivecký personál a za ním ve dvou řadách honci.10.Hrubým porušením mysliveckých pravidel je,překračuje-li kdokoliv výřad.Je-li pochůzka nutná,musí se jíti mezi řadami" uf:o)

Autor: Pupek | 09.11.2011 08:26
Lovu,ano máte pravdu,trofejová zvěř leží z pohledu střelců nalevo a holá napravo tak jak jsem napsal:o)Je pravdou že začínáme pokládat zvěř do výřadu zleva. Ale jistota je jistota,zalehnul jsem do knih. Vybral jsem ročníky 1988,1970,1948 a 1947. Rakušan a kolektiv,Mottl a kolektiv, prof.ing.Antonín Dyk a Josef Žalman.První překvapení kterého jsem se dočetl od pánů Dyka a Žalmana které považuji za kapacity je že neřeší úlomek a zálomek.V jejich době byl pouze zálomek "který se nosí za kloboukem,ale jen do konce dne složení". dále popisují zálomky směrové,nástřelové a pobytové."Konečně je pak zálomek posledním pozdravem,jež kladou myslivci na rakev nebo rov zemřelého druha,vyjímečně však také stavovským odznakem při významných mysliveckých událostech".Až v poslední větě se píše"úlomky jsou vždy svěží snítky nebo větévky místních dřevin".Tehdy se úlomek a zálomek tak nějak neřešil.:o) Výřad je další peklo.Pánové Mottl a Rakušan včetně jejich kolektivů,jak to napsat kulantně,zjevně čerpali z knih již sepsaných...Dyk to nějak extrémně neřeší,dokonce připouští ve vyjímečných případech položení kusu na levý bok.Hlavní je úcta k ulovené zvěři. Pan Žalman to vzal důsledně...pokračování.

Autor: Milan Soukup | 08.11.2011 19:22
Vaše starosti bych měl mít :-). MS

Autor: Michal Brabec | 08.11.2011 18:15
Z pohledu střelců zleva

Autor: Pupek | 08.11.2011 09:09
Ve všech řadách u spárkaté, holá první z pohledu střelců zprava.Řazení Jelen,daněk,černá,liška,zajíc,bažant.

Autor: kesl | 08.11.2011 08:46
Ahoj Jardo, je to jako ten vtip: "V řece se dělal vír nad kterým přeletěl výr. Za chvíli nebyl vidět ani jeden v-r." Jaké i-y se napíše?
Možná, že by měly být výřady dva. Ale nastuduji to. L a L!

Autor: jirka marek | 08.11.2011 08:02
Zdar,já myslím,že první spárkatá a potom už to může být buď drobná,"škodná",nebo naopak.Pouze můj názor,nikde sem to nevyčetl.

Autor: Pavel Černý | 08.11.2011 07:56
No já bych to viděl od čela: jelení holá, černá, liška, zajíc, bažant kohout, bažant slepice, kachna, kuna, straka. Kdybys nechtěl mít tolik řad, tak některé sloučit a to tak, že začneš z pohledu střelců odleva.

Autor: Jaroslav Miňha | 08.11.2011 07:40
Přátelé, jestli se nepletu (jestli ano, tak mi nenadávejte, ale opravte mě), tak při honu na drobnou se dává liška na první místo a při naháňce na konec za spárkatou. Jak to ale je, když půl dne máme naháňku a půl dne hon a výřad se dělá jeden?