Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ráže 9,3x72R



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomáš Peroutka | 14.01.2012 23:03
Zdravím. Střelil jsem s 45-70 Govt srnčí, po ráně zústalo na nástřelu, vstřelový a výstřelový otvor v podstatě stejného průměru, bez podlitin. Vypadá to, jako kdyby tělem zvěře prošla násada od koštěte.Masivní barvení.

Autor: Milan Stýblo | 14.01.2012 14:34
Máta někdo zkušenost co vdělá 45-70 se srnčím???

Autor: Tomáš Peroutka | 13.01.2012 14:18
Jenom bych doplnil ještě jednu věc, tj. že vitálnější vyspělejší kus černé může odejít i po velmi dobrém zásahu, myslím tím komorovou ránu. Při ráně na slecho není o čem diskutovat.Tím samozřejmě nechci navádět obzvláš´t mladší méně zkušené myslivce k tomu, aby lovili černou výhradně ránou na slecho, podmínky ke střelbě v honitbě za šera jsou zcela jiné než na střelnici a není nic horšího než kus s ustřeleným ryjem odsouzený k trápení a úhynu.

Autor: Vladimír Soukup | 13.01.2012 14:09
Pokud je zadání střelba na čenou na krátko, u vnadiště, u kaliště, u řepky s vysokým stop efektem, napadá mě jediná odpověď: 45-70govt. Uvážil bych i argumentaci Tomáše Peroutky, jednuška je prima, ale možnost rychle opakovat ránu, ne kvůli hladovosti, ale z důvodu možného špatného zásahu na postřelený odcházející kus se může hodit. Přestavba je druhá věc, já bych do toho nešel argumenty pro i proti tu nedávno byly probrány. Takže pokud jednušku v 45-70, vzal bych Harrington Richardson a případně vylepšit dřevo, opakovačku Marlina, tam jiná možnost asi nebude.

Autor: Milan Stýblo | 13.01.2012 07:44
Chlapi, díky za názory. Tu jednušku chci jako srdeční záležitost. Mám jednušku v ráži 5,6x52R a mám jí moc rád, ale ta je jen na srnčí (i když na srnčí je opravdu super), tak s ní moc nechodím. Dále mám ZKK v 30-06, kterou na čekanou nosím z 99% a s kolimátorem i na naháňky. Proto bych si chtěl nechat postavit nějakou zajímavou flintičku ze starý brokový IŽ-ky. Jasně že když půjdu někam k poli, nebo k louce vezmu 30-06. Když ale půjdu někam ke krmelišti, které je na lesním palouku, nebo tam kde je místa max 100m. byla by těžší a pomalejší střela lepší. Co mám za svou mysliveckou kariéru (10 let) vyzkoušeno jen jednou jsem stihl dát druhou ránu. Ať prase po zásahu zůstane v ohni nebo ne, většinou se stejně ostatní divočáci z rudlu rozeběhnou na všechny strany a během několika vteřin jsou pryč a další rána pak už není jistá. Proto přesně ctím to co píše Harald - lepší 1 jisté, než 2 postřelené. Dále kulobroky, trojáky a obojetnice taky neposkytovaly možnost okamžitého druhého výstřelu a co se s nimi nalovilo zvěře, ale to už taky napsal Ondřej. Proto se jen jednoho výstřelu vůbec nebojím. Buď se člověk trefí, nebo ne. A potom už jen záleží jak dobře.

Autor: Harald Altmann | 13.01.2012 00:42
Je fakt, že když dobře trefíš a prase zůstane v ohni, tak se může stát, že Ti třeba za 1/2 hodiny přitáhne tlupa zpátky. Dělám to tak, že když mi zůstane prase v ohni (nebo blízko nástřelu a neryčí), tak čekám minimálně ještě 1/2 hodiny až hodinu, než opustím stanoviště. Vícekrát se mi to už vyplatilo. Ona ani nemusí přijít zpátky stejná tlupa. Hlavně v létě, když "mlíční" pšenice, tak je tam těch tlup i více.

Autor: Tomáš Peroutka | 13.01.2012 00:29
To Harald: Já lovím jen v lese a černou většinou na vzdálenosti tak do 70 m. Sranda je v tom, že když už jsem střelil dvě selata po sobě, tak většinou tím způsobem, že to druhé sele v okamžiku, když tlupa odbíhala zazmatkovalo nebo stálo o velký kus dál a pak jakoby zrazenou tlupu hledalo.

Autor: Harald Altmann | 13.01.2012 00:24
Protože lovím v polní honitbě, tak preferuji puškohled co nejblíže k hlavni. Montáž bez podhledu. Proto ten záblesk mám v noci "z první ruky" natvrdo. Ve dne to není problém. Střílím i na velké vzdálenosti. 200 až 250m na přečtený kus zvěře ve dne není problém. V noci prasata běžně na 100 až 130m. Podle viditelnosti. A máš pravdu v tom, že je daleko lepší 1 jistý úlovek, než 2 postřelené kusy s dosledem.

Autor: Tomáš Peroutka | 13.01.2012 00:15
To Harald: Jo, chápu, to múže být problém, já používám 8x57 JS Brenneke TIG, ale patrně vzhledem k vyšší montáži vidím na zlomek sekundy krátký načervenalý zášleh, který mě neoslní. Navíc flintu tlačím při míření a střelbě směrem dolů, takže po ráně jsem s optikou v podstatě velice blízko původního záměrného bodu. Ale už raději druhou ránu nestřílím, protože se mě stalo, že mezitím, co jsem jsem se věnoval po ráně jinému kusu, tak to
první sele se zvedlo a odešlo. Někdy méně znamená více a proto už tak nelovím.

Autor: Harald Altmann | 13.01.2012 00:01
Tomáši, já střílím se 7x64. Náboje RWS Evolution. Z hlavně jde plamen jako sviňa a tak v noci cca na 2-3 sec. vidím pravým okem velký kulový. Jedině bych se musel naučit ho zavírat, ale to by zase vedlo k chybám.
Můj učitel myslivosti mi vyprávěl o tom, že měli ve sdružení kolegu, který kulobrok ZHáčko přebíjel téměř stejně rychle, jako opakovačku. Jeden náboj měl mezi zuby a druhý mezi prsty levé ruky. Jednou jsem to zkusil. Střílel jsem 2 kusy vysoké rychle za sebou už za šera na sněhu. Z kulobroku 8x57JRS. První kus asi na 40m a druhý cca na 80m. Náboj jsem měl v zubech a skutečně to lze rychle přebít.

Autor: Tomáš Peroutka | 12.01.2012 23:25
RE: Harald: Ahoj,já lovím černou hlavně osmičkou a prozatím se mě podařilo tak v polovině případů po ráně udržet zvěř v optice i po oslnění a leckdy stihnout ještě střelit druhé sele.Záleží na zbrani, střelci,okolnostech atd, .

Autor: Tomáš Peroutka | 12.01.2012 23:17
Každopádně souhlas s tím, že jednuška je velice hezká a líbivá zbraň a v podstatě je to takový návrat k samým kořenům myslivosti a její tradici.
Hodně dlouho jsem vše zvažoval, zvláště finance a nakonec jsem si stejně pořídil Krieghoff Hubertus v ráži 6,5 x 65R RWS. Kdyby to moja věděla, kolik to stálo, tak bych měl na hodně dlouho po ftákách... Ale o tom nechci psát.
U jednušky může nastat problém tam, kde je výkonný náboj, protože kombinace lehká zbrań , velký výkon a bavorská pažba, kde není osa hlavně v souladu s osou pažby přináší problém, který se jmenuje zvedání hlavně při výstřelu. Jednuška sama o sobě svádí svou lehkostí k ležérnějšímu držení a zasazení zbraně do ramene a není nic pak nic snadnějšího,než chybená rána. Sám nevím proč, ale jednušku jsem si vždy nějak spojoval s ráží 6,5 x 57R, nakonec jsem skončil u její výkonnější kamarádky 6,5 x 65R RWS, s balistikou ONV někde okolo 190 m.

Autor: Harald Altmann | 12.01.2012 23:00
To Tomáš Peroutka: divočáky střílím převážně v noci a mohu říci, že ani opakovačkou, automatem nebo kulovou kozlicí (dvojákem) není snadné (ne-li nemožné) dát rychle druhý výstřel na cíl. A to z toho důvodu, že záblesk z hlavně oslepí a na chvíli vidíš ...... (každý si doplní sám). Stejně po přebití zbraně koukám oběma očima kam mi vlastně tlupa mizí a zda se odděluje nějaký postřelený kus či zůstal na nástřelu. V tomto čase lze i bez problémů přebít jednušku, obzvlášť má-li střelec připraven druhý náboj. Pokud je měsíc za mraky a špatná viditelnost, pak druhou ránu ani nelze dát (není nic vidět a než tlupu najdeš v puškohledu, prasátka jsou v trapu). V noci zjistíš zásah, ve většině případů, jedině sluchem. Takže dle mého názoru se zápory jednušky projeví pouze ve dne na společných lovech nebo při lovu v lese, kde potřebuješ rychle druhou ránu (obzvláště v horách, v nepřehledném terénu). Tam se ponejvíce osvědčují kulové kozlice (dvojáky), automatické zbraně a opakovačky s přímotažným závěrem.

Autor: Ondřej Smetana | 12.01.2012 22:32
Velmi se omlouvám byl to kňour a dopadlo to kvůli jednušce tak že skončil pobodán, naštěstí ale zbraně nepronikly přes batoh a vrstvy oděvu. Ovšem pominu-li dosledy a naháňky a pohyb v leči zdá se mi celopažbená jednuška v ráži 9,3x72R nebo 8x57 JRS jako velice líbivá a etická zbraň.

Autor: Rudolf Husák | 12.01.2012 20:29
Vidíš Ondřeji,kdyby na něj vyběhl kňour,mohlo to dopadnout hůř!!

Autor: Tomáš Peroutka | 12.01.2012 19:40
U jednušky bych ani tak neviděl jako její slabinu ten jeden výstřel, ale spíš neschopnost rychle opakovat výstřel druhý a ztrátu kontaktu se zvěří v důsledku zlamování zbraně v průběhu přebíjení.U kulového dvojáku tento problém není. Obzvláště v noci to může být komplikace, nehledě na to najít znovu v puškohledu místo, kam se střílelo. V praxi rychle přebít jednušku by znamenalo mít druhý náboj už nachystaný v dlani. Samozřejmě, proti gustu žádný dišputát, každý ať loví se zbraní, s kterou se cítí nejlépe, ale není nadto si někdy podobné věci vyzkoušet.Trochu odbočím od tématu, ale ideální loveckou zbraní je klasická westernová pákovka (lever action), kde až na krátký okamžik je člověk neustále v kontaktu se spouští a dívá se do optiky.Ani klasická opakovačka tuto výhodu nemá, pravá ruka ten pohyb doleva nahoru. pak dozadu a pak zase dopředu a doprava dolů udělat musí.U pákovky je to jen jeden pohyb dolů a druhý nahoru. Ne nadarmo je tato zbrań svým původem lovecká. Američané jsou sice na některé věci troubové, ale lov a lovecké zbraně mezi jejich slabiny nepatří. Chrań bůh, nechci tady zanášet žádné cizí prvky do naší krásné myslivosti, ale jedna věc jsou tradice a druhá fakta.

Autor: Ondřej Smetana | 12.01.2012 17:48
Jednušky bych se nebál. Její slabina je jeden kulový výstřel, ale logicky kolik kulových výstřelů má ZH jiné kulobroky, obojetnice a trojáky. A přeci to s nimi jde. Jde jen o to se naučit rychle přebíjet. Je to všechno o zvyku. Kamarád s jednuškou 9,3x74R chodí a nemůže si ji vynachválit. Určena převážně pro lov černé, jediná její slabina se projevila ve chvíli když na něho vystartoval kanec.

Autor: Tomáš Peroutka | 12.01.2012 15:36
RE: Ahoj Milane, já jednušku beru spíše jako kultovní srdeční záležitost v duchu starých mysliveckých tradic. Z praktického hlediska má velkou výhodu v tom, že je lehká. Ale to je tak asi všechno a i když sám jednušku vlastním, na čekanou na černou bych si ji nikdy nevzal. Černá je zvěř velmi vitální a nezřídka se stane, že se po ráně zlomí a vzápětí během pár vteřin rychle odchází. V tom okamžiku se projeví největší slabina jednušky, tj. možnost rychlého opakování rány.Sám na prase po ráně mířím pár minut a čekám, co udělá . To už bych radši volil nějaký kulový dvoják.Na čekanou na černou navíc potřebuješ optiku s dobrou propustností pro světlo,tj. pominu - li výrobce, tak by to měl být průměr pupily 56 mm. Taková mohutnější optika ale na jednušce vypadá jako Stella Zázvorková vedle Lollobridgidy. Lovu lesu.

Autor: Karel poslík | 12.01.2012 14:49
Milane, na popsaný účel je úplně jedno jakou ráži použiješ. Pokud opravdu hledáš flintu na lov výhradně u vnadiště do 50m a do váhy 50kg, vyber takovou co se ti líbí , má dostupné střelivo a dobře se ti s ní střílí. Víc bych se soustředil na montáž a optiku ,přes kterou bude dobře vidět i vnoci. Zdar Karel

Autor: Milan Stýblo | 12.01.2012 13:41
Dobrý den, chtěl bych si nechat udělat kulovou jednušku z brokovnice IŽ. Nemohu se ale rozhodnout, v jaké ráži. Rozhodoval jsem se mezi 30-30Win a 8x57JRS. Teď se mi to trochu zamotalo a čím dál více se mi začíná líbit 9,3x72R. Má někdo z vás zkušenosti se všemi rážemi a může je porovnat? Chtěl bych flintu na krátkou střelbu ke krmelišti (většinou do 50m) s vysokou účinností. Černou střílím většinou do 50kg, větší nechávám odejít.

Autor: Roman Pražan | 04.01.2012 22:37
S impalou jsem toho moc neodlovil pár ran při nastřelení, nějaké srnčí - tam bez problémů a myslím že jedno sele tam taky nebyl problém, je to sice subjektivní, ale střílel jsem po liškách a bylo to v houštinách a nic, s SB nebo RWS si myslím trefil. Mám odlovené srncě s SB, kdy jsem před ním prostřelil kmen o síle cca 6 - 7 cm.
Co se týká vyšší laborace, tam prostor je, potvrdil mi to i známý, který náboje dělá 30 let, ale nějaké razantní navýšení bych osobně nechtěl, měl by jsem strach jak se bude střela deformovat. Ty které nyní používám jsou o něco silnější (podle toho známého tak cca 10% - velmi hrubý odhad), to zhruba odpovídá těm zmiňovaným starším RWS.
Zkusím požádat známé, kteří v oboru pracují a jezdí po výstavách a veletrzích, zda mi nezjistí další výrobce, existují malovýrobci, kteří vyrábějí pro nestandartní ráže, pokud se zdaří dám vědět, ale ceny bude vyšší.

Autor: Ondřej Smetana | 03.01.2012 22:11
Do 9,3x72R toho opravdu moc neseženete, vyrábí ji jen 3 muničky. A to ještě každá tak pouze jednu variantu. Já také střílím s přebíjenýma. Komponenty SB ale gramáž prachu bohužel nevím. Na Impalu jsem právě moc chváli neslyšel, prý ta kompozitní střela není takový zázrak jak slibovali. Dost odráživá a nepodléhá deformaci, tak ji někteří popisovali jako hůře ranivou.

Spíš mě zaujalo přebíjení 9,3x72R, je tam prachová rezerva, takže se prý dá nalaborovat bez problémů na E0-3000J. S takovými náboji jste se nikdo nesetkal. Aby se laborovali s komponenty SB na vyšší výkon??

Autor: Roman Pražan | 01.01.2012 20:23
Dobrý den pane Smetano, dnes jsem měl možnost v klidu přečíst vše co bylo o této ráži napsáno a podívat se jaké střelivo dnes je možné koupit. A s hrůzou zjišťuji, že jsou prakticky dostupné jen 3 druhy nábojů - SB, RWS a Impala, všechny jsem už zkoušel. O SB jsem zmínil nedávnou špatnou zkušenost, netýká se ranivosti, ale spolehlivosti, když Vám 4x zůstane kulka v hlavni, tak je důvěra pryč, zvlásť když je vysvětlení i po urgencích diplomaticky řečeno prapodivné. Se zbraní jsem koupil před 20 lety i cca 180 nábojů, hlavně SB (v malých krabičkách po 10 ks), s těmy jsem byl spokojen, neznám parametry, ale podle jiného tvaru kulky (ve srovnání s dnešní) měla střela zřejmš menší gramáž. Dále RWS, ty původní podle katalogu Frankonie, E100 kolem 1530, na 100 m šly o cca 10 cm nahoru proti SB,účinky srovnatelné se starší střelou SB, současné náboje RWS mají nástřel na 100m cca 5 cm nad SB ranivost se mi zdále větší, starší přestože katalogově byly silnější, občas střela úplně neprošla, ale ani 1x jsem neměl problém s dohledáním. S Impalou jsem střílel na střelnici téměř totožně jako SB (beru SB jako míru), ranivost výborná, jen se mi zdála přece jen náchylnější na vychýlení, ale mám s ní méně zkušeností. Pak jsem dostal od kamaráda dvě různé krabičku (po 10 ks), jedna byla s francouzským a jedna s německým popisem, moc jsem to neřešil co to je (je to snad 10 nebo 12 let)a musím konstatovat, že německá krabička kopírovala starší RWS, střela ale byla jinak tvarovaná s divným vroubkem, střelil jsem s nimi jen srnčí a jedno sele, proto nekomentuji. Prancouzská krabička byla zajímavá snad jen podstatně silnějším výstřelem co do hluku, moc mě nenadchla, soustřel nic moc a proti SB to šlo cca 10 cm dolu, rychle jsem je použil na srnčí holou a lišky a konec.
V současné době mám přebíjené náboje, vím v podstatě je to SB, ale mám záruku, že střela projde hlavní, koupím určitě RWS a zkusím někde najít něco dalšího.
Znovu opakuji mám i další zbraně, 9,3x72R není univerzální ráže, to není žádná, ráži volím podle toho co jdu lovit, na divočáky a větší zvěř 8x57 nebo 308W, na srnčí devítku, ale pokud přijde při divočák v rozumné vzdálenosti ...
Na zákon mám svůj názor - opět se něco řešilo od stolu a hledělo se po celé Evropě a nějak se páni zapoměli zeptat starších a zkušenějších myslivců (tim rozhodně nemyslím sebe). Omlouvám se za ukecanost, ale má z devítky vystřleno cca 500 ran, tak snad bude pro někoho zajímavé.

Autor: Ondřej Smetana | 30.12.2011 17:32
A můžu se prosím zeptat pane Pražan jaké střelivo do 9,3x72R používáte??

Autor: Roman Pražan | 29.12.2011 00:42
Dobrý den, vstoupím do diskuze jen okrajově, mám 9,3x 72, mám z ní odloveno skoro vše a platí předchozí zkušenost, do 100 na vše. Co se týká nábojů SB, používal jsem je 19 let, ale do této ráže už je nebudu používat, jsou jiní a lepší výrobci a hlavně od nich náboje jsou v souladu se zákonem. Už se nebavím o několika selháních nábojů SB, kdy mi kulka zůstala v hlavni. Protože mám více zbraní, mohu si dovolit vybrat, podle toho co jdu lovit, ale opakuji ulovil jsem s 9,3x72 větší prase i vysokou a bez problémů i když zásah nebyl ideální. Nerozbíjí, výstřel je poměrně klidný (nemám ani gumovou botku), neuhne ani v drobném křoví. Doporučil by jsem ji rozvážnějšímu lovci a tomu kdo neloví na větší vzdálenost.

Autor: Ondřej Smetana | 28.12.2011 21:08
Tak jsem dohledal téma 9,3x72R na loveckém fóru a kdosi tam psal, že to přebíjí a není problém. A 2100J ve 150 metrech je nad limit všude v evropě. Jenže přebíjet si smí jen člověk sám pro sebe a kolik z nás si bude patrony dělat samo doma?

Autor: Jan Slavětínský | 22.12.2011 08:32
Původně se v této ráži používaly celoolověné střely a černý prach. Staré zbraně mají hluboké drážkování právě z důvodů střílení olovem a tudíž i 80 let stará flinta pokud byla čištěná má slušný vývrt.(na kalibr)
Náboj 9,3x72R s olověnou střelou ve sbírce nemám. Pokud by někdo takový oželel, rád ho s ním vyměním nebo ho koupím.

Autor: Ondřej Smetana | 21.12.2011 21:32
Tak 9,3x72 se dnes podívala na střelnici. Zkušený pan střelmistr mi seřídil puškohled a chodí krásně. Opět ale hodnocení přihlížejících co 9,3 v životě neměli. Krásná ráže, ale pro naše podmínky předimenzovaná. 9,3x72R no je to pěkná patrona, ale na ty prasata ne, ten výkon to nemá. No prostě jak jsem popsal níže neslyšel jsem slovo hanby od toho, kdo tu ráži měl, ale slyšel jsem tunu slov proti této ráži od lidí co ji neměli. No asi se budu muset smířit s tím, že to bude taková rutina kdykoliv tu zbraň vytáhnu :(

Autor: Ondřej Smetana | 15.12.2011 16:42
Trošička do mlýna od pana Hanáka:

Náboj 9,3x72R vznikl v 80.letech 19.století. Vyráběl se ve třech příbuzných, ale tvarově odlišných modifikacích. Německá normalizační komise v roce 1909 sjednotila všechna provedení tohoto náboje a zavedla normalizovaný náboj, který se udržel až do dnešní doby. Tento náboj patří mezi první normalizované náboje. Před 1.světovou válkou a mezi válkami byl tento náboj pravděpodobně nejpopulárnějším německým nábojem. Mimořádně oblíbený byl u profesionálních myslivců, a proto jej výrobci zbraní často komorovali do kombinovaných zbraní-obojetnic a trojáků, které měli ve velké oblibě profesionální lovci. Náboj je dosud vyráběn firmami RWS a SB a je osazován střelou o hmotnosti 12,5g.
Náboj je dnes již překonán, ale stále je v používání zejména u starších myslivců pro svoji měkkou ránu zejména k lovu zvěře srnčí a na menší vzdálenost i zvěře jelení a černé. Pro myslivce, který disciplinovaně dodrží mysliveckou vzdálenost do maximálně asi 80-100m, má náboj i své výhody. Měkká rána s malým zpětným rázem, pomalá střela nezpůsobuje devastaci zvěřiny a zvěř většinou zůstává po zásahu v ohni.

Autor: Ondřej Smetana | 15.12.2011 15:33
Na ráže 9,3 nemůžu říct půl křivého slova. A vystřelil jsem si s každou. Jsem rád, že můj střelecký výcvik na Lesnické škole v Hranicích vedl opravdu profesionální lovecký střelec, fandící starým jelenářským osvědčeným rážím a to 9,3 ... , 8x64S, 8x75RS a podobné od osmičky nahoru. Opravdu mi tyhle ráže padli do oka. A vždy nám tvrdil maso ti rozbíjí malá kulka a ještě hůř malá rychlá. S osmičkou a devítkou se neboj zmáčknout na cokoli.
Střílel jsem i z dvojáku 9,3x74R no pánové padlo mi to do oka, při výstřelu jsem si úplně představoval jak na mě běží v africe buvol a já do něho sázím ty těžké knedle. Zpětnej ráz jak prase, ale nic není zadarmo, nemůžu mít ráži s TKO 105 a E100 - 3476J a váhou kulky 18,5g která bude kopat jak remington. To odporuje zákonům logiky. Takže něco za něco a tahle ráže nabízí daleko víc než bere.

Autor: Milan Soukup | 15.12.2011 01:53
xxx

Autor: Rudolf Husák | 14.12.2011 22:40
Ondřeji a další,pište o této ráži dál,já jsem ještě vlastně nic nekoupil.Remingtona 750 Wodmaster - CARABINE velmi krátká verze a moc líbivá flinta, mám ji sice doma ale zatím jen půjčenou ale brát ji nebudu. Springfilda 30-06 jsem měl před lety v Britské kulovnici BESA a vím co to umí a také víc se mě líbí ráže evropské než americké a tak tady pořád dokola rád čtu vaše zajímavé příspěvky kolem téhle zapomenté ráže.
Honza Slavětínský u mě již 14 dnů nebyl a když jsem to přivezl, tak se na to byl u mě podívat,probírali jsme to dlouho do noci,klonil jsem se tehdy k tomu, že to asi koupím a on to sem druhý den napsal,tak promiň Honzo.
Patronu ráže 9,3x72 mám tady stále na očích,postavenou na tiskárně a k dnešnímu dni mám možnost koupit tři flinty v této zajímavé ráži,všechny zlamovací,dvě kombinované a jedna jednuška.

Autor: Petr Havlín | 14.12.2011 22:07
Pánové, kamarád tuto ráži má ve staré lankasterové obojetnici a nastřílel s tím od jelena po divočáky různých velikostí,srnčí,daňčí,mufloní. Sám říká, že to je do 120m maximálně, ale jinak co jsem mohl vidět,tak krása.Nerozbíjí to,vstřel i výstřel do 3cm prostě krásná klasická ráž. U nás ve sdružení má jeden kolega 11,5x60 a to je teprve knedlík-když je sluníčko,tak to člověk vidí letět:-). Mám osobně staré osvědčené ráže rád a také jednu vlastním 7x57:-). Co člověk to jiná nátura jiná potřeba, ale 9,3x72R je voňavá kráska ze starých dobrých časů. Že ji neumějí soudruzi ze SaB správně nalaborovat vůbec nevadí. Sám jsem byl svědkem, jak mého kamaráda zkušený jelenář za tuto ráži chválil a povolil mu střílet jelena i bez dopadové energie.Lovu zdar!

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 19:27
Lidi to jsou hovadiny. Viděl jsem srnce střelenýho na 160 metrů 9,3x62 a vstřel že se tam dal strčit palec a to samý na druhé straně. Až tohle dovede 7x57 tak můžou lidi na velké ráže plivat. 9,3x72R už je to dlouho co ta moje obojetnice střelila srnce na 100 metrů. Dodnes hospodář vzpomíná a říká že líp střelenýho srnce ještě neviděl, na prst dovnitř, na prst ven. To samý osmičky, 30-06 a 308W devastuje daleko víc než 8x57,9,3x62,9,3x74R a 9,3x72R.
Ale souhlasím s tím, že dělo to je, 30-06 to je takovej tvrdej třesk, ale 9,3x72R to je opravdu hluboká pomalá rána, úplně jsem se do ní zamiloval.

Autor: Martin Síla | 14.12.2011 18:02
S tou znalostí parametrů, to je pravda. Já, když jsem se zmínil o úmyslu pořízení téhle ráže, slyšel jsem slova jako kanón, lesní dělo, ze srnčího nic nenajdeš atd.
Zkrátka u někoho jakákoliv odchylka od 7,57 nahoru, i dolů je nepřípustná. Bohužel.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 18:02
Ale chtělo by to tu zkušeného přebíječe, nebo někoho, kdo řekne na tvrdo, za loňskej rok střeleno 20 prasat-tolik a tolik v ohni, tolik a tolik dohledáváno a jak daleko najito.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 18:00
Je pravda, že předchozí majitel obojetnice s ní měl nastříleno asi 40 prasat a velebil ji víc, než svoji 7x57. Říkal, že má větší strach vystřelit ze sedmičkou, než s devítkou. Co se týče u nás ve sdružení, nikdo neví, jakou to má energii a jelikož se tahle flinta pohybuje u nás ve sdružení asi 50 let a každý ví, co dovedla a stále dovede. Nikdo proti ní neřekne křivého slova. A pokud by se situace zhoršila, tak jak jsem psal do kapsy jednu plnou impalu a jednu vystřelenou hilznu Impala a do komory Selliera- a kdo mi dokáže jak to bylo????
Spíš nevím moc co tu řeším, mám ji a bojím se s ní na černou protože mi pár lidí co ji nikdy neměli nabulíkovali že je lepší už jít s malorážkou, než s tímhle. A ti co ji měli, mi řekli, že je ta flinta nikdy nezradila a co prasat a vysoké položila to asi těžko nějaká ráže překoná.

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2011 17:14
Hele chlapi ,ukaž mi ve spolku někoho,kdo zná parametry této ráže? Nikdo..Každý posuzuje flintu podle kule...Když "blbci" budeš tvrdit, že máš něco "extra", tak ti to nevyvrátí...neví a nemá podle čeho. To jen na okraj, ale je to skutečnost. Já tomu kalibru věřím víc než nějaké 7,62x39... Lovu

Autor: Milan Soukup | 14.12.2011 15:45
xxx

Autor: Fesoj | 14.12.2011 14:03
Milane, to já bych se asi bál. Ne kvůli účinnosti, ale kvůli možnosti srážky s blbcem. Nesvist je hrozná a nebezpečná zbraň a dají se s její pomocí zasadit velice bolestivé rány. V krajním případě by mohlo jít i o lovecký lístek. Lidi jsou svině, aspoň někteří.

Autor: Martin Síla | 14.12.2011 14:02
Je škoda, že sem někdo ze skušených přebíječů nenapíše potenciál tohoto náboje.
Např. energie a rychlost při max.tlaku.
Né že bych chtěl obtěžovat nějakou starou flintu nadupaným nábojem, ale u nové je to jiná situace.

Autor: Milan Soukup | 14.12.2011 13:00
xxx

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2011 10:15
Nebál bych se s touhle ráží střelit lončáka. Ten lončák nezná jouly a upadne po té 9,3 stejně jako po springfildu. Já jsem začínal s lancasterkovým kulobrokem mého otce v ráži 8x58 S.S.C. - kuželová nábojnice, střela MH 12,7g a úsťová rychlost kolem 600 m/s.(stejný jako 9,3/72R) Na srnčí super kule a černá po ní značila zhruba stejně jako po 7/57. Měkká příjemná rána, prostě lovecký kalibr. V dobách ,kdy tyto ráže vznikaly nebyly žádné puškohledy a tudíž se lovilo přes otevřená mířidla nebo přes dioptr a na kratší vzdálenosti a podle střeleckých dovedností. Ty ráže byly na tyhle vzdálenosti vyhovujicí, a fungovaly. Pokud se s nimi bude střílet do 100 metrů, budou fungovat stejně... U nás měl 9,3x72R kolega ve sdružení celý život a před ním jeho otec. Střílel přes hledí a s věkem a zhoršujicím se zrakem zmenšoval vzdálenost. Nikdy si na tu 9,3 nestěžoval. Dřív byl problém patrony. Byl problém i s přebijením i když se to honilo po známostech a přes SB.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 10:02
Je pravda že TKO je teoretická veličina, ovšem až TKO mi vysvětlilo reakci na ránu střeli menší s větší dopadovou energií a střely větší s menší dopadovou energií. Pro příklad 7x57 a 30-30 win. 7x57 má větší energii, ale co vím z vlastní zkušenosti ranivost i při zhruba stejných kusech na zhruba stejné místo byla menší než u 30-30 win. Jediné čím si to můžu vysvětlit je TKO.
Ale jak již bylo napsáno, něco co si spočítám na papíře nebude nikdy takové, jako praktický výstřel a výsledek toho výstřelu.
Ze svého pohledu se střelivem Impala a střelou LS nemám problém vystřelit ani na dospělou černou. Se SaB bych se trošku bál vystřelit na 80 kg lončáka. Ale třeba mě SaB překvapí o čemš dost pochybuju.

Autor: Ondřej Smetana | 14.12.2011 09:50
No bohužel zkušenosti mluví dosti sporně. Někdo na tento náboj plyve a upozorňuje na jeho zastaralost a překonanost, někdo ho vychvaluje do nebe s tím že do 100 metrů nepoznal lepší. A někdo se k němu vrací. Popravdě si řekněme, určení firmy Sellier a Bellot výhradně na srnčí je dost zcestné. Ráno si budu šoulat na srnce a potkám v pšenici tlupu lončáků, tak je jako nechám odejít bez rany a budu za nimi volat, sorry kluci, dnes na vás nemám flintu. Ne to ne to si tu ráži radši brát vůbec nebudu.
Pravda ale je, že hanbu jsem na tuto ráži slyšel od lidí co ji nikdy neměli a chválu od lidí co s ní prožili skoro celý život.
Jenže u nás je to tak že nejlepší plemeno psa je samozřejmě to co běhá po dvoře a nejlepší ráže ta, co je doma ve skříni. Takovým to přístupem se ale nikdy nedobereme rozumného výsledku diskuze.

Autor: Martin Síla | 14.12.2011 05:47
Nakonec nejlepší veličinou jsou zkušenosti a těch je s touhle ráží dostatek...

Autor: Milan Soukup | 13.12.2011 18:06
xxx

Autor: Ondřej Smetana | 13.12.2011 17:16
Tak TKO u SB v 80 metrech je 58 a u nábojů Impala je TKO ve 100 metrech 67. Což je již slušný index ranivosti. Dokonce větší než u 30-06 sprg. Musím si ty Impaly zkusit, ale nejdříve si chci zkusit SB na zvěři.

Autor: lanus | 13.12.2011 14:55
Re.: O.Smetana - S.B./9,3x72R : V80=499,6 m/s ;E80=1559,8 J .

TKO aj E(J) sú "tendenčne založené veličiny" ! Prvá preferuje hmotnosť a priemer strely ; druhá zas rýchlosť ! Pravda bude asi niekde uprostred čiže napríklad : √(TKO x E) .

Autor: Jan Slavětínský | 13.12.2011 12:48
Mám doma tři náboje z výroby Sel.Bel. ještě SBP 9,3x72R NORM. kdy SB vyráběla v této ráži tři druhy střel. Současnou 12,5g , potom podobnou ale expanzívní s dutinou a třetí je kulatý rádlovaný poloplášť (lehce podobný Oryxu). V 70.letech byla u SB daleko širší nabídka střel u jednotlivých ráží. Každá ráže měla např.expanzivní střelu - např.6,5x41R, 6,5x52R,6,5x54MSch....

Autor: Ondřej Smetana | 13.12.2011 10:39
Vím, že pan Husák už informace o 9,3x72R neshání, ale přesto bych ještě tuhle diskuzi táhl dál, protože se třeba někomu shodí až bude třeba za rok, za dva hledat informace o této ráži.
Ze zvědavosti jsem si spočítal TKO ve 100 metrech pro 9,3x72R a višla mi hodnota 55, což je mimochodem stejné TKO jako 308 win. Nemůžu se dočkat, až budu mít konečně možnost s tím něco střelit. Na holou teď chodím s 30-06, protože v poli nevím na jakou vzdálenost budu střílet. A 9,3x72R je jak psal pan Hanák, náboj starých profesionálních lovců, disciplinovaně dodržující mysliveckou vzdálenost 80-100 metrů.

Nevíte prosím vás někdo kde se dá sehnat v80. Tedy rychlost střely v 80 metrech u 9,3x72R, spočítal bych si TKO v 80 metrech. Vím že spousta lidí v TKO nevěří, ale když jsem viděl co s 80 kilovým lončákem udělá 30-06 sprg. a co s ním udělal na naháňce 45-70 gov. Tak si myslím, že ta dopadová energie je jen část skládačky.

Autor: Ondřej Smetana | 07.12.2011 17:58
30-06 SPRG. mám, ale ač se kluk snažil a sundal mi cokoli na co jsem jen puškohledem koukl, nějak jsme si nesedli a z trezoru do revíru se už podívá jen občas.

Autor: Jan Slavětínský | 07.12.2011 11:56
Ruda si nakonec místo 9,3x72R minulý týden pořídil kulový automat Remington Woodmaster v 30-06 SPRG. Přeci jen je to flinta na naháňky účinnější...Bylo to dilema, ale stav a cena té flinty byly víc než zajímavý...

Autor: Ondřej Smetana | 07.12.2011 10:00
Tak na sobotní a nedělní naháňce na černou,vysokou a mufloní zvěř jsem se bavil s pánem s velice zajímavou ráží a to 30-30 win. Měl ji v devítiranné kulovnici se závěrem Winchester. Winchester byl na naháňkové přebíjení daleko rychlejší než Mauser. Na štontě, kde vedle něho stál rakušák s R93 a přímotažným závěrem se mi zdálo že rychlost přebíjení u R93 a Winchestera je totožná.
Pán byl pro tuto ráži velice zapálen a svěřoval se nám s poznatky, které za svůj život nashromáždil. Byla to prý první ráže plněná bezdýmým prachem. A bylo s ní v USA nastříleno víc zvěře, než s ostatními rážemi dohromady. Rekordní lovec s ní měl nastříleno 3262 medvědů černých.
No když jsem se doma podíval na charakteristiku této ráže je to taky kulová babička s výkonem E100-1679J. Takže toho výkonu na rozdávání taky nemá a odlovila víc než 30-06 a 308 W. dohromady.
Asi ve čtvrtek nebo pátek jde obojetnice na střelnici, tak hned budou poznatky s 9,3x72R a na poznatcích z lovu s touto ráží se pořád pracuje.

Autor: Milan Soukup | 29.11.2011 21:05
xxx

Autor: lanus | 29.11.2011 21:02
Aby bola "babička" plne bojaschopná v zmysle zákona,stačí zdvihnúť V100 zo súčasných 478 m/s na 500 m/s t.j. len o 22 m/s !!! Nové E 100 bude potom bezproblémových 1562,5 J !!!

Autor: Ondřej Smetana | 29.11.2011 20:43
Ale pomalu se to tu zvrhá v diskusi o kaldech a záporech Sellier a Bellot ale o náboji tu moc praktikých zkušeností není. V pondělí vyrážím na střelnici, takže budou poznatky ze střelnice s 9,3x72R a samozřejmě ráno ven, takže snad něco přijde, na čem se bude moct 9,3x72R předvést. A poznatky hned šup sem :) .

Autor: Ondřej Smetana | 29.11.2011 19:10
Přeměřit by se to mělo, ale když slyším hodnocení 9,3x72R v současnosti a hodnocení které pochází ze 40,50 a 60. let myslím si, že SaB tento náboj spíš fušují, než vyrábějí. Dřív to bylo v obojetnicích a dvojácích a stříleli se s tím prasata a jeleni a lidi to chválily do nebe bylo to v době kdy, byli ráže jako 7x57 a 8x57 a Savage a i 9,3x74R. A nejednou dnes, bych řekl že máme srnčí stejně silný a vytální jako jelen v 60. letech. No už se těším na říji, až střelím srnce, kterej bude mít vyvrženej 150 kg.

SaB má pravdu v tom, že 9,3x72R má a má mít nízkej tlak na závěr, ale proboha ty ráže je ve flintách, který mají přes sto let já takovou flintu mám a rozhodně neležela 100 let ve skříni. Každý z jejich majitelů s ní lovil a ne málo a zámky povolený nejsou a pokud někde jo, spíš je to tím stoletým otvíráním a zavíráním. Tak se mi opravdu nezdá logická úvaha že navýšení výkonu ze 1428J na nejlépe 2000J povede k roztrhání závěru těchto zbraní.

Autor: Fesoj | 29.11.2011 18:33
Přesně tak ! To samé jsem zde psal už 22.11. - jenže otázkou zůstává, kdo by to měl přeměřit a kdo by ty výsledky měl oficiálně uznat ?!

Autor: lanus | 29.11.2011 18:26
I napriek všetkému by stálo za pokus presne premerať rýchlosť predmetnej "babičky" na 100 m ; SB totiž často publikuje "hausnumerá"; a aby sa na túto skutočnosť prišlo "čo najneskôr" tak to istí tým,že balistický koeficient svojich produktov nikde nepublikuje !

Autor: Ondřej Smetana | 29.11.2011 17:57
9,3x74R má skoro stejnou kulku, a několikanásobně vyšší výkon a srnčí nedevastuje, tak jako nechápu proč by to měla devastovat 9,3x72R s energií 2000J. Já pochybuji, že si někdo zaplatil aby Sellier sabotoval tyto náboje. Spíš zase někde sedí žába na prameni a brání v rozvoji. Němci začali střílet prasata na naháňkách a hned na to měli speciální střely a speciální náboje. 45 blaser a tak. U nás se střílí prasata na naháňkách už 20 let a speciální střelivo začne sellier vyrábět, až černá vychcípe na nějakou nemoc.
Ale situaci zbrojního průmyslu nám kdysi vysvětlovat jeden pán ze zbrojovky Brno a popisoval nám co všechno zbrojovka má vymyšleno a my koukali jak diví. Tím co měli na papíře by odrovnali snad i Merkla. A taky nám vysvětloval, proč jsou věci jen na papíře a ne ve výrobě a to je zaprodání českého zbrojního průmyslu panem Havlem a jinými humanisticky smýšlejícími lidmi. Česká republika se v 90. letech vzdala dodávek vojenských zbraní. Prý když nebudou mít lidé zbraně, nebudou bojovat. No jenže naše místo na trhu převzali němci a švédové. Takže nikdo si nezaplatil aby 9,3x72R stála od SaB za prd, někdo si zaplatil, aby mu český zbrojní průmysl nešlapal na paty. Hold národní hrdost nulová.

Autor: Fesoj | 29.11.2011 16:25
Kurcundgut, správně česky řečeno : Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody - a když se nechce, je to horší, než když se nemůže.

Autor: Martin Síla | 29.11.2011 11:33
A nemůže být ta nechuť někým zaplacená?
Protože takhle "vstřícný" přístup tedy v dnešní době normální není...

Autor: Karel poslík | 29.11.2011 11:00
Honzo, co dodat ? Prostě to není možné ! Když se někdo rozhodne , že to nechce, tak nehledá způsoby jak to udělat ,ale najde důvody proč to nejde i když ty důvody nemusí být právě duchaplné. Měli jsme na intru kdysi kamaráda, který neuměl plavat. Vždycky když jsme šli v pondělí večer do plaveckého bazénu, tak vyplodil nějaký krkolomný důvod , proč tam nemůže. Byla zima nebo horko, mlha nebo vítr,špatně jezdila MHD, musel by se vracet po tmě či jiné nebezpečí mohlo číhat.Často na něj lezly choroby ausgerechnet v pondělí odpoledne. Když jsem si přečetl, co ti napsali od SaB , hned jsem si na něj vzpomněl. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 29.11.2011 07:37
Chlapi, tak mi odpověděli ze SB :

Vážený pane Slavětínský.

Náboj 9,3 x 72 R se deklaruje jako náboj pro lov srnčí zvěře. Pokud bychom
zvýšili jeho výkon, hrozí nebezpečí znehodnocování srnčí zvěřiny. Mimoto má
tento náboj poměrně nízký maximální tlak (200 MPa), zvýšení výkonu by mohlo
ohrožovat jeho překročení. Rádi bychom vyhověli Vašemu požadavku, avšak z
uvedených důvodů to není možné.

S pozdravem

Hykel

Sellier & Bellot


odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za odpověď. Je to škoda.
P.S. Impala udává u své laborace u této ráže výkon přes 2000 J/100 m. Proto má otázka k SB.....

S pozdravem Slavětínský

Autor: Ondřej Smetana | 25.11.2011 22:37
Hned jak Ondřej našetří 2520,- na krabičku :) hned jde do toho. Ale selliérů má doma ještě přes 200 ks a vyhazovat to nebudu, takže zkusím, ale když předchůdci prasata padali se sellierem, tak mě taky budou.
Ale těší mě že Impala tento náboj nehodila přes palubu i když z něj zvýšením úsťové rychlosti o 120 m/s udělala trošku spíš 9,3x74 R přesto si jich vážím, že se snaží vskřísit tuto starou ráži.

Autor: Jan Slavětínský | 25.11.2011 07:22
Já prostě nevidím problém v nabití tohoto náboje na 1500J/100m. Asi nebude člověk ,který je schopen tuhle ráži přebijet, resp. nemá matrici a zařízení k této ráži. Možná pan Czuch.
Mám hezkou příhodu,která stojí za zmíňku. Jednou jsem na novém vebu u starých ráží napsal, že jsem kdysi dostal od starých hajných na památku a do sbírky po náboji z jejich kulovnic - ráži 10x60R/400 a 9x71 Peterlongo. Po čase mě na email kontaktoval jistý pan Votýpka, který mi napsal příběh a jak léta vlastní celopažbenou kulovnici 9x71 této ráže. Je asi jediný v republice s touto zbraní, ale nikdy neviděl originál náboj do této flinty, takže zbraň měl doma jako raritu a v podstatě na parádu.Slovo dalo slovo a já mu ze sbírky poskytl náboj (který pro něho měl velkou cenu),v podstatě mu řekl i o p.Czuchovi, že on je možná jediný, který by mu mohl pomoci..Za čas mi pan Votýpka volal, že má od p.Czucha podle mého originálu udělaných 200 nábojů.Použila se nábojnice z 9,3x74R, zkrátila a udělal se jí zápich pro závěr..Tak že i díky vebu, známostem a informovanosti mezi námi v tomto mysliveckém kruhu, se ledaco sežene, někdo si udělá radost, vzájemně si pomůžeme a poradíme. A vo vo votom to je...Pan Votýpka si teď kulovnici určitě užije a pokud toto bude náhodou číst, tak mu přeji i Lovu zdar!

Autor: Martin Síla | 25.11.2011 06:37
Já taky cenu patron nikterak neřeším, pokud splňují moje očekávání.
K tý Impale - Je pravda, že tenhle náboj "zachraňuje" a umožňuje s ním lov větší zvěře, ale na druhou stranu popírá vlastní charakter tohoto náboje (váha střely, rychlost).
Ovšem moc se těším na Ondřejovi zkušenosti s Impalou v 9,3x72R.

Autor: Rudolf Husák | 24.11.2011 21:46
No k ceně patrony chlapi,já mám myslivost jako koníčka číslo jedna,zkrátka nezajímá mě nic jiného,jen myslivost, pěkný flinty a psi.Když vidím co někteří moji kamarádi utratí peněz za drahý cigarety,denně pivo,těch panáku večer v hospodě,tak to já občas za nějakou špičku v myslivosti ty peníze rád dám.
V roce 70 byl problém sehnat ráži 5,6x52 R Sav., a Finský SAKA stály tenkrát 11,- kč a když jsem je kolegům z MS ukazoval tak se některým protáčeli panenky s tím,jestli jsem se nezbláznil,to bylo tehdy též hodně peněz ale co, žijem jen jednou a občas si musíme udělat radost.

Autor: Ondřej Smetana | 24.11.2011 21:09
Dnes jsem si po dlouhé době vystřelil zase z obojetnice ráže 9,3x72R a mám tu řáži chvilku a pomalu se stává moji nejoblíbenější. Ten postupný zpětný ráz co je dán dlouhou nábojnicí, je tak jemný až skoro příjemný a akustický projev té ráže je také zážitek. Bohužel jsem střelil do pařezu, lovnou holou srnčí jsem bohužel ráno nepotkal a prasata taky ne.
Četl jsem si ale o Impale 9,3x72R a když přimhouřím oči nad cenou, spíš je teda zavřu :D musím je pochválit. Energie E100 - 2145J. Klidně můžete jít v celé evropě na jakkoukoli spárkatou. Horší už je 126 korun za patron :(

Autor: Rudolf Husák | 23.11.2011 19:52
Tak,ta lancasterka je zajímavá,to bych mohl mít doma.

Autor: Ondřej Smetana | 22.11.2011 18:33
Pro pana Husáka: Fotku obojetnice nemám, z důvodu jak jsem psal vykoupání psa i foťáku v jednom potoce. Ale náhodou si procházím inzeráty a našel jsem zbraň která je naprosto do sebemenšího detailu totožná s mojí obojetnicí. Totožná i co se týče rytin. Jediný rozdíl ve zbrani na fotce a mojí co mám u sebe a srovnávám je v puškohledu, montáži a ráži. No koukám jak tele na nové vrata, asi jsem vykšeftoval obojetnici Franc Sodia Ferlach. Poslední slovo bude mít samozřejmě znalec, ale co se týče dokonalé podobnosti, je to ona:

http://bazar.hunting-shop.cz/inzerat/2323-obojetnice-8x57jr-16x65/

Autor: Fesoj | 22.11.2011 13:48
Že někteří lidé neumějí přemýšlet, na to jsem si již zvykl a smířil se s tím. Ale že "odborníci" z Vlašimi neumějí ani číst, to by mě nenapadlo.
Nejsem balistik - ale ta ztráta energie mezi Eo a E100 o minimálně 713 J mi připadá trochu moc vysoká. Asi by to chtělo dát si s tím práci a přeměřit to znova, aby to nebylo podobné, jako s tím dlouho tradovaným vysokým obsahem železa ve špenátu - chybička se vloudí...

Autor: Karel poslík | 22.11.2011 13:45
Já tou odpovědí překvapen rozhodně nejsem, já už jsem tuto otázku na stejné místo položil asi před deseti léty a také jsem dostal takovou odpověď. Možná dokonce identickou. Příště už se ptát nebudu, je to ztráta naděje v plodnou komunikaci. Zdar Karel

Autor: Ondřej Smetana | 22.11.2011 12:44
No já bych to chápal, pro ně je to prostě na srnčí a hotovo. E100 bych neřešil, Sellier ji nezvedne a kdo z toho má strach z těch 1428J tak doporučuju Impalu. Střídání těchto dvou patronů snad optice velký problém dělat nebude, tak bych to řešil do 80 kg sellier nad 80 Impala. A nebo na veškerou černou Impala a je to legál se vším všudy.

Autor: Milan Soukup | 22.11.2011 12:30
xxx

Autor: Martin Síla | 22.11.2011 10:56
Achjo, má to Pán Bůh čeládku...
Já bych tak rád byl věrným zákazníkem SB, ale s takovou?

Autor: Pavel Černý | 22.11.2011 10:55
Honzo, zasmál jsem se, ale je to takový křečovitý smích. A takhle je to u nás ve všem a na všech úrovních.

Autor: Břéťa Ambrož | 22.11.2011 10:18
TO J. Slavětínský: Tak ted nevím, jestli se tomu smát, nebo spíš plakat.... absolutní neprofesionalita vládne snad už ve všech směrech v té naší krásné malé republice...

Autor: Jan Slavětínský | 22.11.2011 09:17
Poslal jsem dotaz do SB proč nezvednou výkon náboje na 1500J a dostalo se mi fundované odpovědi.Posuďte sami.
Otázka:
> > Dobrý den. Prosím vás zajímalo by mě,proč SB nelaboruje náboje 9,3x72R
na
> > výkon E100/1500j ,aby tato ráže splňovala současný zákonný limit k lovu černé
> > zvěře. Myslím si ,že zvednout výkon tovární laborace o pár desítek joulů
> > by šlo i za dodržení tlakových hodnot. Děkuji za případnou odpověď
> > Slavětínský

Odpověď.Vážený pane.

Nevím, jakým způsobem jste došel k hodnotě počáteční energie naši střely
náboje 9,3 x 72 R nižší, než 1500 J. Tato střela o hmotnosti 12,5 g a
počáteční rychlosti 595 m/s má počáteční energii Eo 2212 J. Vzorec pro
výpočet kinetické energie je 1/2 m x v x v.
m = hmotnost střely, v = její rychlost (na druhou) a x je krát

S pozdravem ing Hykel

Opět otázka.

Dobrý den, pane inženýre.

Asi si nerozumíme. Zákon o myslivosti řeší energii náboje ve 100 metrech a jeho použitelnost pro lov spárkaté zvěře, nikoliv energii počáteční.
Proto se ptám, proč SB nezvedne výkon náboje 9,3x72R na E100/1500J ,aby tato ráže splňovala zákonný limit pro lov černé zvěře.
Tato ráže je díky nízké energii použitelná pouze na srnčí. Rozumíte mi?
Děkuji za případnou odpověď.

S pozdravem Slavětínský

Autor: Jan Slavětínský | 22.11.2011 07:06
Náboj od SB s polopl. 12,5g stojí na pultu lověn 53 kč/kus. Taky dobrý...

Autor: Ondřej Smetana | 21.11.2011 16:11
Tss, kdyby jste viděli kolik jelenů a kňourů padlo remingtonama. Ale já tohle radši nekomentuju. Pán kulovou ráž neměnil, spíš se zbavil flinty, pořád si ji schovával pro syna, ten začal chlastat a utíkat z domu, tak se jednou nasral a řekl mi z toho myslivec nebude, já na něho seru, jestli tu obojetnici chceš, tak ti ji nechám, v létě mi budou měnit zbroják, tak ji můžeme přepsat. V létě jsem se ho zeptal, jestli ta dohoda pořád platí, on se skoro urazil, že neví, proč by neměla a už byla obojetnice moje. Broková je tam šestnáctka. Fotku bohužel nemám, mobil mi fotí na prd a foťák mi spadl do potoka když jsem si umýval ruce a přežila z něho jen karta. Ale nafotit ji potřebuji, jeden pán mi slíbil, že když mu pošlu detailní fotky, pokusí se se znalcem, dohledat původ této zbraně. Abych aspoň věděl, co nosím do lesa na rameni. Jediná její vada je že nemá pojistku. Je to dost nebezpečné, ale je to tak z výroby, pojistku nemá.

Autor: Rudolf Husák | 21.11.2011 11:29
Ondřeji,tak ten pán ji měl 22 let jako velmi oblíbenou.Někdo nemění často kulové ráže,nějakou si oblíbí a má jí třeba celý život.Napsal jsi, pak lidi přišli na to, že vlastně ani neví proč se těch knedlíků zbavily a vrací se k nim zpátky.Já jsem taky propad tenkrát eufórii ráží 5,6,černé bylo u nás málo a vyzkoušel jsem si je všechny, oba Rem.savašku i padesátku mag.,na srnčí,lišku ideální ale na těžkou černou to není,ještě tak malá selata.Jsou lidé kteří tyto ráže používají na dospělou černou i na vysokou a dokonce se tím i chlubí, co mají naloveno ale nikdo se nechlubí s tím co nedohledal,nenašel,pomlátil.Ještě k té obojetnici, jaká je u ní broková a fotku náhodou nemáš?

Autor: kesl | 21.11.2011 10:23
Musím zde poznamenat, že tvrzení o rychlosti střel 9,3x72R a 9,3x74R je přinejmenším přitažená za vlasy. První má úsťovku 615m/s a druhá 695m/s. Na rozdíl od 30-06spr přes 800m/s. Já považuji lovecké rychlosti do 800m/s samozřejmě v závislosti na ráži a hmotnosti střely. Už se to tu rozebíralo snad tisíckrát. Prostě pomalý knedlík a to ráže 9,3x72R je. L a L!

Autor: Vladimír Mészáros | 21.11.2011 09:31
A nevystrelil ani keď by sa znovu skúsil vystreliť )? Ja som takto prišiel o veľkého lišiaka, keď mi zlyhal 4mm Black star, papierák, líška mi prišla na 10m pred lavičku sadla si chrbtom a rozhliadala sa, v duchu som ju už videl na napináku, zamieril som na koreň krku od zadu a cvak, rana nevyšla, náboj vystrelil až na štvrtý krát, keď som ho potom skúšal, zápalka už bola značne rozklepaná od úderníka, potom vystrelila, a pritom nikdy predtým sa mi to nestalo, úderník v poriadku, je to IŽ27 ešte s tých starších poctivých r.v.1978

Autor: Ondřej Smetana | 20.11.2011 21:59
v sobotu uteklo jedno sele trojáku Merkel, důvodem nebylo selhání střelce, ani zbraně, ale Slugu. Úderník udeřil do zápalky, ale nic víc se nestalo. Patrona kolovala po poslední leči a z chlapů začalo lézt, mě se stalo tohle u kulovnice a mě taky. Takže pokud se to někomu stalo u 9,3x72R nebylo to tím, že by se prach přesypal dopředu, ale pravděpodobně ho nic nezapálilo. Ve Slugu se nemělo co přesypat a taky nevystřelil.

Autor: Jan Slavětínský | 20.11.2011 21:11
Praxe je holt praxe.. K tomu sesypání prachu a selhané. Chlapi, ta zápalka má takovou sílu, že když v patroně nebude prach, tak zasekne kuli do drážek, že jí budete pracně vyrážet ven...Proto nechápu, jak může nezapálit prachovou slož v nábojnici při ráně "dolů". Fakt nevím...Tohle jsou lovecké klasické ráže a fungovaly na vše. Mám doma ještě delší 9,3x82R/360 . (P.S. ta by teoreticky v "předklonu" nestřílela vůbec....)

Autor: Ondřej Smetana | 20.11.2011 20:25
Tak jsem vyzpovídal pána co měl obojetnici 22 let přede mnou. Říkal, že jediný co se může stát, je, že mi někdo bude ,,držkovat´´ že to nemá v tabulce uvedený potřebný výkon. Střílel tím vše co lovil, o černé říkal, že do metráku neměl nikdy problém a silnejší kus střelil jednou a co měl sebou kulobrok 7x57R. Tak co se týkalo černé srovnával tyto dvě ráže, 9,3x72R a 7x57R. V dotazu na průraznost mi řekl, že pokud se mu někdy stalo, že zvěř neprostřelil bylo to spíš se sedmičkou. Celý život střílel přebíjenýma patronama selier a bellot. Přebíjeli mu to přímo u sellieru, vycházeli mu ty patrony levněj. O tom že by se mu v nábojnici prach přesypal a zápalka ho nezapálila slyšel až ode mě. Osobně se mu to nikdy nestalo a střílel i přímo pod kazatelnu. S výkonými rážemi 30-06 spr. 9,3x74R by to nesrovnával, dosahují totiž daleko větší rychlosti. Tohle je stará pomalu letící kulka. Pokud šel na prasata a mohl se rozhodnout mezi 7x57R a 9,3, vždy si bral 9,3x72R. No a říkal, že ten co to měl před ním (neví se kdo obojenici vyrobil a kdy, tam kde byla asi značka výrobce je naletovaná lišta pro puškohled) no tak předchozí majitel s tím jezdil na jeleny do Jeseníků a nikdy od něho neslyšel, že by s tím byl nespokojen.

Autor: Fesoj | 17.11.2011 22:45
K tomu, co píše Tomáš : Zdánlivě to nesouvisí s tématem, ale proč skuteční pistolníci na Divokém Západě používali čtyřia nebo pětačtyřicítky revolvery, když osmatřicítka, jež byla běžnou zbraní cowboyů, zabije člověka stejně tak dobře a je mnohem lehčí ? Samozřejmě kvůli stopefektu té těžké a pomalé kule. Srazila chlapa k zemi i při zásahu ramene, kdežto zasažený do plic či srdce, pokud nešlo o aortu,střelou menšího kalibru, byl mnohdy ještě schopen vystřelit a pak byly mrtvoly 2. Dnešní rychlé lehké střely vyvolávají stopefekt na zcela jiném principu /hydrodynamický efekt/. Já osobně nejsem zrovna příznivcem knedlíkometů, ale objektivně musím uznat, že co se týče zejména šetrnosti ke zvěřině, nemají chybu a stopefekt vyvolá ta těžká střela zpravidla spolehlivě, zejména u slabších kusů, celkem bez ohledu na místo zásahu. Neumím si vůbec představit, že by mi srnec po průstřelu komory r. 9,3x72 R odběhl bez barvení několik desítek m, což se mi při použití výkonné ráže 7x64 stalo několikrát.

Autor: Milan Soukup | 17.11.2011 21:04
xxx

Autor: Rudolf Husák | 17.11.2011 20:15
Chlapi k tomu kopání flinty jak píše Fesoj,Já měl kdysi pěkného rytého Merkla, kulobrok 16/7x65R ale to tak kopalo,že jsem se k tomu na druhou ránu bál přimáčknout tvář a to nejsem žádnej střízlík.Za pár měsíců to šlo z baráku a na tuto ráži jsem zanevřel.Po pár letech mě pardubický Tomášek ml.,mimo jiné, nabídnul pěknej kulobrok Super Brno v téhle ráži 7x65R novej,nestřílenej a v pěkném dříví (je to jeho oblíbená ráže) za supr cenu a to stím, že když ho nevezmu, zítra je to pryč, prodaný, zájemců bylo hodně.
Ráno jsem mu volal že to teda beru ale děsil jsem se, co to zase tahám domu,vždyť už jsem to měl a vím co to umí.
S Honzou Slavětínským jsme to jeli otestovat a hned po cestě mu říkám,já s tím střílet nebudu,nestojim o zubaře.Honza po 2 ráně povídá,dobrý, příjemná rána,měl je tam narovnaný vedle sebe v malém kolečku a tak jsem to teda dal k oku.
No,nestačil jsem se divit, měkká,příjemná rána,žádná šleha na lícní kost a tak jsem jich tam dal ještě několik.
Moc záleží na tvarování,zaúhlení,lomení pažby.Můj 80 letej děda měl kdysi pěknou šestnáctku s udělanou hezkou pažbou,no s tím se nedalo střílet a musel jí nechat předělat.
Já měl troják 9,3x74R bez optiky na naháňky a střílení kulí mě nevadilo,to nekopalo,ráže na černou je to bezvadná, důvod prodeje byl zcela jiný.
Ondřeji,toho pána vyzpovídej a napiš to sem,děkuji. R.H.

Autor: Jarin Beskydak | 17.11.2011 19:53
Kopíruji příspěvek který jsem kdysi dával na lovecké fórum. Tenhle náboj je povětšinou vnímán za přežitý, ale nemyslím si. Jeho problémem je to, že vzhledem k množství a stavu starých zbraní a CIP je továrně laborován na jistotu. Kdysi jsem někde na webu našel zmínku o „plnotučné laboraci“ konfederální muničky v Bernu, kdy náboj se střelou 13,1g laborovali na V0-680m/s. Naměřeno na hlavni 68cm, ONV 150m, V150-542m/s. Přepočtem vyšla E0-3029J, E150-1924J, BC 0,26, ve 100m +5,2cm. Minulý rok jsem uvažoval, že si nechám v této ráži postavit kulobrok. Bavil jsem se o přebití této ráže s mým „dvorním přebíječem“ a ten mi sdělil, že do nové zbraně na toto postavené, můžeme naládovat českou střelu 12,5g na 700m/s a dostanu se někde na 3000J, což by na vysokou byla větší jistota. Jen náboje nikomu nedarovat. Kdysi jsem na nějakých stránkách četl taky o někom, kdo si nechal postavit novou zbraň v této ráži a laboroval to na 3500J (nevím jakou střelou). Pravdou je, že tam by asi bylo lepší postavit to na 9,3x74R a se slabší laboraci si vyhrát. Sehnat použité nábojnice v této ráži (9,3x72R) a v rozumné ceně je však docela problém. Nakonec jsem uznal, že bude rozumnější sehnat něco v 8x57JRS. Lesu, lovu

Autor: Pupek | 17.11.2011 19:48
Já vyřezal z jednoho divočáka zarostlý s-ball který byl těsně u páteře v trnu.Vše zhojené.Pokud se do rány nedostanou mouchy vydrží černá neuvěřitelně moc,ale to ví každý.Dříve nebyl takový výběr a tak se střílelo vším a něco se nalovilo.Už nikde není statistika kolik se toho postřelilo a nenašlo.Jak říká jeden můj kamarád,remingtonem jsem střelil něco prasat,ale dvakrát tolik jsem jich pok....l.Doba pokročila,výběr výkoných ráží je obrovský...asi tak. Ty dvojáky jsou na zakázku dělané,stavěné na 16tky ZPčka. Dojdeš k puškaři s myšlenkou, on mrkne do tabulek na tlaky a bud ti jí udělá nebo Tě pošle do ..... :o)domů vymýšlet jinou sestavu.:o)

Autor: Ondřej Smetana | 17.11.2011 18:42
No je pravda, že už i já jsem viděl prase, co mělo v těle zarostlou kulku a byl to takovej knedlík, fakt si myslím, že to byla 9,3 mm . A pokud prase odešlo a přežilo a kulka mu zarostla, tak to určitě nebyla 9,3x74R to určitě ne. Jak říkám černou jsem s touto ráží zatím nezkoušel ale popravdě se přiznám, že bych měl strach zmáčknout. Sele v pohodě, ale nějakej sedmdesátikilovej lončák- to bych se bál že mi s kulkou odejde a už ho nikdy neuvidím. A to já rád nemám, zabít jakkoli, ale zabít a netrápit a nemrzačit. Zkusím si to, ale už dopředu říkám, že jsem skoro rozhodlej černou zvěř s touto ráží lovit nábojema Impala! Seliérovy v tomhle nevěřím. Není schopnej zvednout výkon ani na 1500J, tak jak mu mám pak věřit, že sundá prase?

Pro pana Pupka:
O jaké dvojáky se prosím vás jednalo????

Autor: Tomáš | 17.11.2011 18:09
Zdravím.Jak už tady kolega Czech správně řekl, ono to není ani o předání energie, jako spíše o šokovém účinku, to se týká hlavně rychlých ráží, ale hlavně o masivním poškození vnitřních orgánů a rychlé ztrátě barvy, což se týká už zmíněných knedlíků, nebo kombinací obojího, což je případ např. ráže 8x57 JS. Kdo čte občas staré myslivecké kroniky, ví, že černoprachými zbraněmi, které zdaleka nedosahovaly rychlostí a výkonů jako současné lovecké zbraně, se ulovily stovky jelenů, medvědů a prasat. Troufám si říct, že po ráně z předovky kalibru 50 a více by prase padlo jako podťaté.
Kdo nevěří, tak na You Tube jsou velmi přesvědčivá videa z lovu předovkou.
Lovu Lesu

Autor: rici czech | 17.11.2011 18:09
Jinak pro zajímavost zrovna ted jsem otevřel mysliveckou ročenku z roku 1961 po dědovi a tam je pěkný článek o tom jaké ráže se budou i nadále vyrábět a u kterých se končí s výrobou.9.3*72R tenkrát je uvedena jako standartní a podle tabulky se vyrábí ve dvou provedení střel a to obě 12,5g jedna poloplášt s tupou špicí a jedna podle obrázku vypadá jako nějaký expanz z dutinkou-zajímavé.

Autor: Pupek | 17.11.2011 17:37
Lovu,mám s touto ráží zkušenosti pouze dvě.Jednu z nastřelování kul.dvojáku(30-06 a 9,3x72R)je to velice příjemná ranka. Druhou při dosledu černé,postřelenou touto ráží.Údajně střílel na komoru do 40m,na nástřelu pár kapek barvy,po cca 200m přestalo barvit úplně.Kus se ulovil za 3týdny při nahánce kdy střelec tvrdil že kus napadal na přední běh.Kulka se našla,prostřelila škáru,sádlo,plecko a zůstala na žebru.Možná kdyby šla za plecko dopadlo by to jinak.Vyvržený měl 50kg.Můj výklad je že tato dýchavičná ráže není vůbec vhodná k lovu černé zvěře a při horším umístění zásahu pouze mrzačí.Na srnčí to bude jiná káva,ale o tom tahle debata není.PS:Stříleno sel.bel.

Autor: rici czech | 17.11.2011 16:04
Každý má svůj kus pravdy ovšem já tvrdím ,že o energii to až tak není.Výhoda je ta když kulka předá co nejvíce energie což se u mega silných ráží které hladce projdou tělem zvěře nestává.Dám příklad sice mimo diskutovanou ráži ale přece:letos jsem odlovil 3kusy srnčího 222 hodně přes 100metrů zásahy teměř na stejném místě a kusy zůstaly na fleku prostřeleny, přitom energie na tuto vzdálenost je už pod 1000j.Oproti tomu 1 kus opět s identickým zásahem na komoru na 60 metrů a odešel na zhruba 50m přitom energie je dost přes 1000j.Mnohaletou zkušenost a s tímto jevem má i kolega který s touto ráži loví přes 25 let.Každopádně zajímavé.Pravdou je že 222. je opravdu vhodná jen na lišku a srnčí na nic většího bych s tím nevystřelil ovšem 9,3*72r tam bych se toho do 100 metrů nebál na vše u nás žijící.

Autor: Ondřej Smetana | 17.11.2011 15:48
Na nikoho jsem nemyslel osobně jestli flinta kope, nebo ne. Ale říkám, obecně pozoruju že řeknu a to myslím kdekoliv. Řeknu něco o nějaké ráži ve smyslu mám ji, nebo viděl jsem a první na co se mě lidi zeptají je jak to kope. Nikdo se nezeptá na prvním místě na dostupnost a cenu nábojů, na stop-efekt, na vstřel a výstřel, na devastaci kulky po zásahu kosti a samý takový pro mě podstatný věci. Ne lidi zajímá, jestli to kope, což nechápu já. Říkám, jediný co mě koplo a překvapilo co se týče povýstřelové reakce byla 9,3x74R a ta mě stejně tak nadchla, že i kdyby mi udělala modřinu na rameni, co by týden bolela, těšil bych se jak malej kluk, až si z ní zase půjdu střelit.

Pro pana Husáka:
V sobotu se uvidím s pánem, co měl tu moji obojetnici 22 let a vyzpovídám ho ohledně lovu prasat s touto ráží. Jinou zvěř, znám z vlastní zkušenosti, co to s ní dělá. Ale kamenem úrazu u této ráže je právě černá, kde jedni tvrdí ano je to výborné a druzí ne, ani náhodou tu energii k lovu černé to nemá.

Autor: Fesoj | 17.11.2011 15:04
Ono to kopání nebude jen v ráži, ale také ve vyhnutí a lomení pažby, v botce a zejména ve způsobu držení zbraně. Má 7x64 nekopala vůbec, kamarádovu jsem vnímal velmi citelně.

Autor: kesl | 17.11.2011 13:58
Pro Ondřeje Smetanu....Střílím hodně přes třicet let a dovolím si tvrdit, že některé flinty (ráže) prostě kopou. Mají zpětný ráz. Mám 180cm, vážím přes 90kg a kolikrát se mi stalo, že při rychlém lícení, míření a výstřelu mě 9,3x74 kopla, a to velmi citelně. Zrovna tak 8JS kope více než 8,2MSch, prtože MSch má menší prachovou náplň a o čtvrtinu menší tlak a pomalejší vývoj rány.
Prohlédl jsem si 9,3x72R (nemám ji) v katalogu RWS a zdá se mi velmi vhodnou do našich podmínek a kdybych neměl 9,3x74R, pořídil bych určitě tuto v kulobroku či trojáku. Stejně ruku na srdce, kdo střílí pravidelně na 200m. To, co píše Ruda Husák o odsypání prachu jsem slyšel také, ale jen ze třetí ruky, a to je většinou na vodě. RWS je vyrábjejí a nemyslím si, že by vyráběli něco, co selhává. L a L!

Autor: Antonín Straka | 17.11.2011 13:53
U těch flint z Promysu tam bude nějaké ale, protože pokud někdo investuje do přestavby a ta je udělaná kvalitně, tak pak už flintu jen tak nepustí. 9,3x72R dělá p. Stiffter, viděl jsem jeho práci a je na to radost pohledět a střílí to perfektně. Znal jsem pána který měl tuto ráži v obojetnici a nemohl si to vynachválit, dírka tam a ven, značení říkal jak z učebnice a stop efekt také dobrý. Jinak souhlas s Fesojem, ruské jednušky jsou kus od kusu originál:-D, já měl štěstí a střílí mi to víc než dobře. Jen bych si ji chtěl nechat přeškolit na celopažbu.Má někdo představu, na kolik by přepažbení přišlo? A celá přestavba včetně změny ráže třeba na tu 9,3?

Autor: Fesoj | 17.11.2011 11:48
Při nákupu IŽ 18 jde VŽDY o sázku do loterie, ať už je v jakékoliv ráži. Taky jsem si naběhl...

Autor: Martin Skřivánek | 17.11.2011 11:16
Ondřeji ono je normální že se na fóru něco řeší,třeba zpětný ráz!já konkrétně tu ráž vůbec neznám.

Autor: Martin Síla | 17.11.2011 08:27
Chlapi,s tím nevystřelením při míření z posedu vlivem odsypání prachu, nevím,nevím. Jestli to nebude jen jeden z dalších husarských kousků SB.
Já jsem to taky četl v nějaké diskuzi.
Kamarád dělal po téhle informaci zkoušku výstřelu v různých polohách a k selhání nedošlo.
Jinak tuhle ráži má rád i p.Stifter, který jí s oblibou komoruje do různých hlavňových svazků a mimo jiné velmi chválí její přesnost do 100m.

Autor: Rudolf Husák | 17.11.2011 00:00
Honzo,ty flinty tam jsou delší dobu a je tam až moc podezřelá cena.Standart za 9.900,-kč a ta samá v upravené celopažbě jen za 10.600,-kč připadá mě to hodně divný a zajímal by mě soustřel v této ráži.Některé IŽ 18 jednušky v 308 W. se vůbec nedají přesně nastřelit.
Chtěl jsem informaci v Promysu Blatná,jestli je to vlastní práce puškaře Lepiče ale nekomunikují.Dále je tam jednuška IŽ 18 v akci s lidovou tvořivostí na dřevě ve springfildu za 2.500,-kč. a další dvě kolem 4.000,- kč.Připadají mě nové, jsou tam záruky 24 měs.
Já znám případ flinty, stavěné p.Lepičem,která se při výstřelu roztrhla a málem těžce zranila jiného puškaře.
Kupec v Holicích má jednušky 110 ZB v celopažbě na zakázku za 15 - 16.000,-kč.
To jenom k té ráži 9,3x72R že se tady na webu vede o ní zrovna diskuze.
To co píše Milan,při míření z posedu a odsypání prachu od zápalky ke střele,jsem již také slyšel.

Autor: Ondřej Smetana | 16.11.2011 23:02
A nábojnice je plná prachem tak ze 2/3. Takže je dost možný, že když se namíří dolů zápalka prach nezapálí, tomu bych i věřil.
Nj kdyby tam přisypali nic by se jim nestalo.

Autor: Ondřej Smetana | 16.11.2011 23:00
Zpětný ráz?? Co to je, furt to kdosi řeší že prý cosi kope a cosi ne. Já mám 30-06 spr. měl jsem 7x57 a mám 9,3x72R a podle mě nekope nic. Jediná 9,3x74R má po výstřelu masivní zdvih hlavní vzhůru.Pokud nestřílíte nějakou ráží nitro expres, tak nekope nic. Mám 175 cm a 78 kg a je mi jedno jestli mám v rameni 22 LR, 30-06 nebo 9,3x72R.
Dřív se střílelo jen takovejma knedlíkama, 10x60R a podobný černým prachem plněný patrony, pak samozřejmě 9,3 a pak 8, německá oblíbená a pak to pomalu začli nahrazovat takový remingtony a 6,5 a podobný průměry. No a pak lidi přišli na to, že vlastně ani neví proč se těch knedlíků zbavily a vrací se k ním zpátky. Dle mého ideální věc 8 nebo 9,3.

Autor: Martin Skřivánek | 16.11.2011 21:27
já už jsem zpětný ráz dlouho necítil,nevím jestli je to vzrušením při lovu nebo tím že tak žeru a už mám přez metrák :-). myslel jsem si že toto bude pořádný kopanec.

Autor: Milan Soukup | 16.11.2011 20:40
xxx

Autor: rici czech | 16.11.2011 20:19
Martine střelba z trojáku je jako pohlazení krásné slečny:-))Jo a jeden kolega říkával: když seš V.L tak tě vyfacká i malorážka:---)))))) NENI myšleno osobně.

Autor: Martin Skřivánek | 16.11.2011 20:06
Chlapi jak taková flinta kope?

Autor: Jan Slavětínský | 16.11.2011 19:36
Rudolfe není mi jasné, proč někdo investuje prachy do přeškolení ruské jednušky IŽ 18 na 9,3x72R a po chvíli to prodává. Viz PROMYS bazar. Jsou tam hned dvě za sebou. Ta druhá je v celopažbě...To by mě fakt zajímalo

Autor: Rudolf Husák | 16.11.2011 13:48
Chlapi,děkuji za pěkné příspěvky,pište samozřejmě dál.Ondřeji ta sestra,jen v uvozovkách a máš pravdu, že o osmičky a devítky,pokud to není šrot, je zcela mimořádný zájem,holt po těchto rážích jak říká u nás jeden osmičkář, černá nešvindluje. Diskuze se ubírá správným směrem a je fakt s podivem že SaB u této ráže kterou stále roky jedou, nezvedli o trochu výkon,byť třeba v kombinaci s jinou střelou.
Pavle,výrok,že je to pomalu letící knedlík,jsem taky mnohokrát slyšel.

Autor: Ondřej Smetana | 16.11.2011 11:22
Protože S@B trošku neví která bije. Tahle flinta je ideál bezpečnosti na dostřely. Kulka neprojde skrz, neodrazí se nikde pro psy je to polovina bezpečnosti při dostřelu. Taky si myslím, že přibydou takové zbraně, o osmičky a devítky je poslední dobou neobyčejný zájem.
Proč SaB nezvýší výkon je záhada, v nábojnice je tam z poloviny prázdná. Určitě tam rezervy co se týče možného výkonu jsou.

Autor: Martin Síla | 16.11.2011 08:05
Možná by bylo dobré vznést požadavek přímo na SB.
Přeci jen pár flint v týhle ráži u nás střílí.
A myslím si, že přibydou.
Myslím, že jde o dobrou volbu na dosledy a lovy u vnadišť na krátko.

Autor: Jan Slavětínský | 16.11.2011 07:29
Nechápu proč SB nelaboruje tuhle ráži na 1500J. Zvednout výkon ze 1428 na 1500J přeci není problém a bylo by to vyřešené.

Autor: Ondřej Smetana | 15.11.2011 10:51
Pro Tomáše:
ráži 45-70 gov. nevlastním, jen jsem ji párkrát viděl na naháňkách a měl ji i na střelnici. Zvažoval jsem totiž koupi dvojáku bajkal, ale ani po třech letech jsem se nerozhodl. Dle mého to nemá s dvojákem nic společného, ale zase na druhou stranu, ideální flinta, které nebude škoda do ostružiní a do leče.
No ale zpět k příspěvku. Impala 9,3x72R má E100-2145 , SB 9,3x72R má E100-1428. Takže nikdo nemůže nic říct pokud použiji impalu, jen teda Impala stojí jeden patrón 126 kč. Což je nářez :( . Dvě si strčte do kapsy a kdo vám napíše, že jste nabily bellota. Aby bylo ale jasno, jsem zarytým odpůrcem malých ráží na spárkatou zvěř. Střílel jsem 5,6x52 R 6,5 , 7x57R (poslední zmíněná ráže je v naší honitbě bych řekl hranice použitelnosti) a pak už naštěstí výš 30-06,8,9,3. A když pro mě někdo přijde abych dohledával lončáka střelenýho 5,2x52R tak mu přibouchnu dveře před nosem (obrazně řečeno). Malé ráže rozhodně ne. Ale u 9,3x72R bych dal vyjímku, ta knedla do vyletí tou hlavní prostě musí způsobit těžké poranění. To by jinak odporovalo zákonům logiky.

Autor: Leon Zumr | 15.11.2011 06:49
zákon se poruší pouze s municí od S&B už to nevím přesně ale jednou jsem to hledal známému a našel jsem i nějaký menší výrobce nestandartních ráží kteří to kromě impali a laborují na větší výkon než 1500J

Autor: Jan Slavětínský | 15.11.2011 06:38
Staré flinty s touto ráží pamatují olověné střely a černý prach, který se podepsal na stavu jejich hlavní.Ne vystřílením protože střela s úsťovou rychlostí okolo 600 m/s hlaveň nevymete ,ale erozí,vypadáním.Většina laufů je jak měsíční krajina. Jinak puškař Martin Staněk má výstružník a tuhle ráži bez problému dá do svazku v nové hlavni.
Co se energie týče, spousta myslivců ví, že ty malé (5,6) jsou někde na hraně a že s nimi se na černou už nesmí, ale u kalibru 9,3 to ani nikoho nenapadne...Ničeho bych se nebál. Od nás jí měl jeden člen v kulovém dvojáku celý život a lovil s tím všechno. Ani optiku tam neměl protože nechtěl kazit vzhled zbraně montáží a zásahem puškaře do svazku. Byly časy (80-90 léta), že do této ráže nebyly patrony, ale dnes je SB má v programu výroby stále se stejnou střelou 12,5g jako před 40 ti lety.Jen ta patrona stojí místo 3 korun 40..Ahoj

Autor: Martin Síla | 15.11.2011 05:49
Dobrý téma...
Protože na mém trojáku pomalu, ale jistě dosluhuje hlavňový svazek, řeším s puškařem stavbu nového.
Zatím to vypadá na 20/20 a právě ta 9,3x72R.
Zatím jsem měl možnost si vystřelit jen ze zlamovací kulovnice v této ráži a je to velmi příjemné. Zkušenosti z lovu mám pouze zprostředkované, nicméně vždy jen kladné. Na vše.

Autor: Fesoj | 15.11.2011 00:10
Pro střelbu nakrátko ideální kalibr. Dírka tam, dírka ven, poškození zvěřiny zpravidla nulové, stopefekt vysoký. Ale nechtěl bych to. Jak se znám, určitě bych porušoval zákon, co se lovu černé týče. A jelikož nesvist /neschopnost + závist/ je u některých lidí velmi silná, netrvalo by dlouho a dostřílel bych...

Autor: Tomáš | 15.11.2011 00:01
Rudo promiň, že odbočím, jen se na něco zeptám kolegy Ondřeje Smetany.
Ondřeji, shodou okolností mám 45-70 ku taky, moc s ní zatím nelovím, řešil jsem tam problém s optikou, tak nebyla příležitost.Jaké střelivo používáš v této ráži na prasata ? Typuju to na Hornady FTX.
Tomáš Peroutka

Autor: rici czech | 14.11.2011 22:32
Kamarád s touto ráží v starém trojáku lovil několik let než mu ho vyřadili,říkal tradiční ráže hajných.Srnčí dírka tam trošku větší dírka ven v průměru tak max 3cm.Divočáků převážně lončáků s tím ulovil k 15 kusům,nedohledával prý nic.Srnčí značí krásně předpisově ránu jak z obrázků z učebnic myslivosti:-).Střílel na max 100 metrů pak je prý velký pokles střely.Používal prý jen SaB vlašim a říká ,že v této ráži bez problémů,ůdajně ulovil i několik kusů v obilí a nespozoroval ,že by to nějak střelu odchýlilo z dráhy.Já jsem si s tím tenkrát střelil do papíru a mohu říci že velmi příjemná rána bez zpětného rázu.Sám pořád uvažuji ,že bych si troják v této ráži pořídil na Promysu se jich pár válí ,ovšem v jakém jsou stavu?Někde jsem slyšel ,že prý ůdajně se střelou impala překoná 1500j ale bude to asi na ůkor životnosti hlavně, která stoupáním vývrtu není dělaná na výšší rychlost,a tvrdou střelu.Jinak samotnému je mi ta ráže hodně sympatická takový nádech starých dobrých časů.Jak jsem slyšel tak předávám.

Autor: Pavel Toman | 14.11.2011 22:06
Rudo,strejda o 9,3x72 říká,že do 100 metrů zabije mamuta,pomalu letící švestkový knedlík :-) tento kalibr popírá definici zákona o 1500 J na 100 metrech. Pavel T.

Autor: Ondřej Smetana | 14.11.2011 21:35
Uvedenou ráži mám v obojetnici. 9,3x72R a 9,3x74R nejsou sestry, ale je to spíše shoda jmen. Lidově řečeno, je to nebe a dudy. Bohužel obojetnici mám chvíli a zatím jsem neměl možnost vyzkoušet na prase. Ovšem nebál bych se toho, 45-70 government mám myslím 2300J energie, což jako není moc, proti třeba 30-06 spr., ale s prasetem sekne, že jste to neviděli. Stop efekt jak prase !!!! Takže o energii to není. Bohužel fakt jsem obojetnici zatím na černé nevyzkoušel. Kolega co to měl přede mnou říkal jen: Jo dobrý slovil jsem s ní kňoura 158 kg, obrázek si udělej sám. V sobotu ho uvidím a zjistím víc info, přece jen, já ji mám půl roku a on ji měl 22 let.

Autor: Rudolf Husák | 14.11.2011 21:14
Chlapi,potřebuji nějakou informaci a zkušenost s touto ráži a to od někoho kdo ji pár let má a má s ní něco odloveno.Vlašim ji dělá s jedinou střelou 12,5g,neloví se s ní černá ale dříve to byla ráže hodně rozšířená a oblíbená.Měl jsem její sestru v trojáku 9,3x74R ale to je o něčem jiném.
Vlašim tuto ráži doporučuje pouze na zvěř srnčí,liška.