Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Kritéria odstřelu dančí zvěře



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Erika Doležalová | 01.12.2011 17:28
Je mi jasné, že příp. chybný odlov je ostudou lovce a "soukromým" problémem MS, ale spíš jde o to, že na chov. přehlídku se sejde množství lidí, kteří neví co a jak a nebyli u toho a stojí u trofeje, kde je červený puntík a máchají rukama a vykřikují "Jak tohle mohl ten vůl střelit..." a vůbec netuší, že srnec (nebo jiná zvěř) byl potrhaný psy/sekačkou/autem/zlomené běhy...
K tomu ostatnímu co napsal Jenda - někdy mám dojem, že kde není daná zvěř normovaná a je tedy možnost lovit jen něco, že to dané MS bere skoro jako pivinnost to "něco" ulovit, jakmile se objeví, chovná-nechovná hodnota. A to je smutné. Tam, kde je špičák "doma" ho jako nadějného pustí třeba pět členů tamního MS a vzápětí za dvě hodiny padne rána od sousedů..

Autor: Pavel Černý | 01.12.2011 08:10
Eriko a Honzo, popsali jste to správně. Případné postihy jsou stejně jen na uživatelích honiteb a pokud je hospodř na jedné lodi s lovcem "červeného" kusu, hodnotitelská komise nic nevyřeší. Zároveň je to ale problém toho hospodáře a otázka, zda je to člověk na svém místě, má jednoznačnou odpověď. U nás na okrese léta dáváme popisované červené body do závorky a evidujeme je zvlášť - v jednotné skupině s úhyny.

Autor: Jan Slavětínský | 01.12.2011 07:24
Eriko hodnotitelské komisi,která posuzuje všechny předložené trofeje na přehlídku je to v podstatě jedno. Většinou se k trofeji na lístek dopisuje autonehoda, sanitární odstřel apod.,ale to jen aby se tak nějak vědělo.. Komise nikoho nepostihuje, nikoho nekárá...Silné trofeje oboduje, ostatní posoudí dle zvyklostí místních podmínek okresu.U nás se vydává i katalog trofejí a přehlídky. Je to pěkný..
Důvod odlovu kusu si lovec zodpovídá před uživatelem honitby resp. před MS .Tak by to mělo být a pokud to tak není, tak je něco špatně.. Ahoj
P.S. A k těm dańkům. Kdo má dančí v NS a loví podle plánu ve všech věkových třídách, tak na špičáka nikdo nestřelí. I u "piškota" se bere v potaz kondice , síla pučnic a velikost kusu. Loví se až na vařečce, kde se dá lépe posoudit vývoj paroží a dobudoucna trofeje. To se u MS, kde loví zvěř do 2 let nedá pochopit a tam se mastí špičáci ,které pouštíš ,na potkání...Mají povoleno a pokud jsou frajeři a hlavu předloží, tak se u nich nic neděje. Doma by ti bylo hanba a chlapi by ti "oko vypíchli a ohnuli lauf"...

Autor: Erika Doležalová | 30.11.2011 19:58
To je pravda. Souhlasím třeba s tím, že když se jedná o sanitární odstřel např. kvůli zlomenému běhu a srnec je dvouletý pravidelný šesterák, že dostane trofej červený bod a je považován za chovného - přestože srnec by se nějakého uplatnění v chovu nejspíš ani nedožil, tak prostě aby veřejnost viděla, že kdyby byl v ok stavu, neměl by být uloven. Na druhou stranu je to ale zase sporné v jiných případech, třeba že byl uloven kvůli horší kondici - to by totiž příští rok mohlo být úplně jinak (a nebo taky ne a srnec by uhynul..) Myslím si, že přehlídky jako takové jsou sice dobré, ale bylo by fajn trochu je upravit a doplnit o nějaké údaje. Jako třeba právě poznámky typu "za normálních okolností chovný srnec, ale ulovení správné vzhledem ke zranění".. apod. Jenže to je asi nerealizovatelné, protože u větších přehlídek je těch trofejí tolik, že se to asi nedá zvládat - ikdyž, těch "červených" zas není takové množství, aby - kdyby byla vůle - to nešlo :-)
Já mám "červeného" prvního srnce, tříletý šesterák (na jedné straně "křížová lopatka", krátké ale silné paroží), výrazně kulhal, zápěstí sedřené a zhnisané a při rušení hnis a zápach až do plecka. Na přehlídku jsem připíchla k trofeji i fotku s tímto textem - a stejně se pak dozvěděla poznámky typu "No joo, to se tak dělá, když se střelí chovnej kus, že se mu zlomí běh nebo odře a zamatlá hlínou..." Škoda se rozčilovat. Třeba ten můj jelínek dostal na přehlídce normálně zelenou a stejně to na mnohé působilo jako červený hadr na býka :-/ Přitom mnozí nechápou, že kritéria jsou v různých oblastech různá a co je někde považováno za průběrné je jinde chovné a naopak..

Autor: Fesoj | 30.11.2011 11:05
Jenže na přehlídce trofejí předkládáš paroží, resp. hlavu s parožím a od hodnocení "chovný" a zejména případného postihu za nesprávný odstřel Tě spasí pouze veterinární potvrzení. Já letos v půli června střelil ročka-nevytlučeného vidláka. Je pravdou, že jsem ho pořádně nepřečetl a toho, že nemá vytlučeno, jsem si nevšiml a s červeným bodem celkem najisto počítám. Ale střelil jsem ho proto, že jsem na první pohled usoudil na špatný zdravotní stav - nebyl téměř přebarven - a můj odhad mi potvrdilo i 16 larev nosohltanových střečků. Jeho genetický základ byl nesporně velmi dobrý, ale vzhledem k momentálnímu zdravotnímu stavu měl prostě smůlu - a paroží by nemělo být jediným kritériem, nemocné a z nemoci podezřelé kusy musí jít na výřad přednostně.

Autor: Erika Doležalová | 30.11.2011 10:27
:-D Já jsem spíš takový "do všeho kecač", něco vidím, něco slyším, něco jsem zažila, něco přečetla. Pak se to snažím shrnout tak nějak do kupy a udělat z toho něco jednotného :-) A taky pak občas zjistím, že to není vůbec pravda :-D
Když jsem jezdila na toho svého daňka, vídala jsem mladíčky, kteří měli vysoké špice a taky ty, co měli jen malé čudlíky - podobně jako srneček paličkáč. Jenže váhově či kondičně na tom byli mnohdy shodně, takže bych asi dlouho váhala, jestli a na kterého zmáčknout (naštěstí jsem to nemusela řešit :-))) Člověk se pořád učí něčemu novému a pořád je něčím překvapen. Jenže ne každý je tak striktní a při lovu řeší co, kdy, kdyby a jestli.. U nás je třeba u srnců I.VT limitní 7cm špičky a hotovo. Takže když někomu přijde srneček, který má necelým 7cm, je lovný a taky uloven!!! ikdyby měl dvacet kilo :-( Zatímco srneček, který vypadá spíš jak srnče, ale má na hlavě deset centimetrů dlouhé tenoulinké proutečky je tím "nejchovnejším" z revíru :-(
Za svého prvního jelínka jsem dostala na webu takovou sodu, že jsem měla dojem, že jsem snad vykradla banku a zabila čtyři lidi. Podle paroží byl jelen "hraniční" (26 a 27,5 cm), váhově byl oproti ostatním velmi podprůměrný, navíc tam běžně chodí šesteráci i osmeráci na druhé hlavě a medaili mívají jeleni už v 6ti letech... Přesto bez znalostí chov.kritétií jsem byla za "vraha" a "pak se nemáme divit, jak to u nás s jelenní zvěří vypadá..." (asi jsem všechno vystřílela já :-) Když vezmu v potaz, že např. v Jeseníkách je chovným špičák nad 20cm, nedivím se záporným reakcím. Jenže tam mají "chovnost" až od 30ti cm, takže když pustím čtyřletého pravidelného oboustranně korunového 12teráka, nad špičákem se nepláče. Notabene když špičák je de facto nahrazen už příští rok a možná lepším, zatímco chybně ulovený např. 5tiletý je nahrazen až za těch pět let a možná ani ne tak dobrým..

Autor: Fesoj | 25.11.2011 19:59
Eriko, nebuď zas až tak přehnaně skromná... Pokud Ty tomu nerozumíš, tak tomu asi nerozumí ani p. Scherer, který je dnes asi největším naším odborníkem co se srnčí zvěře týče a zastává úplně stejný názor jako Ty.

Autor: Radek Chadim | 25.11.2011 19:38
...takže nechápu, proč zákon neumožňuje v honitbách, kde dančí není normována, lov jakéhokoliv průběrného daňka místo těch špičáků :-). Protože není jasné, co z toho špičáka může výrůst, a za druhé špičák u daňka není žádná trofej.

Autor: Radek Chadim | 25.11.2011 19:34
Nevím jaká jsou kritéria odlovu dančí zvěře, ale taky by mě to zajímalo. V naší oblasti se loví špičáci se špicemi 10-15 cm běžně, takže z toho nejsem schopen vypozorovat, kde je nějaká chovná hranice daňků. Bohužel stav s dančí zvěří v naší oblasti je taková, že v malých lesních honitbách, kde je dančí zvěř doma, se loví hlavně 1. a 2. VT, takže většinou špičáci, a z toho se člověk ani nedozví, co by z nich mohlo výrůst ve 3.VT, když se uloví v druhém roce života. Navíc okolní honitby těch lesních, jako je ta naše, má většinou povolen lov daňků pouze na výjimku podle parag. 36, takže to odskáčí další špičáci. Paličkáři nebo výrazně slabí špičáci u nás v podstatě nejsou, nebo jsou to opravdu rarity, lovení špičáci mají skoro vždy špice nad 10 cm.

Autor: Erika Doležalová | 25.11.2011 10:38
Ono se v hodně oblastech zavádí do chovatelských kritérií to, že jsou "první hlavy" úplně z popisu vynechány a považovány tudíž automaticky za chovné kusy, limitující je max. váha a tedy povolení odlovu vyloženě slabého kusu. Jsou názory, že špičáci u daňků, jelenů.. by se neměli lovit, protože v příštím roce můžou být trofejově "v pořádku". Osobně si to nemyslím, už vzhledem k tomu, že např. jelenům roste paroží de facto v době hojnosti, takže i podle trofeje lze poznat nadějný a průběrný kus. Zatímco srnci jsou na tom o poznání hůř, těm jak víme parůžky rostou převážně v době nouze a vedlejší vlivy (tedy ne genetika) se u nich na trofeji promítnou mnohem více a častěji. Srnec, který byl v roce "bohatém" silným šeterákem může být v následujícím "chudém" roce průběrným vidlákem a následně opět v roce lepším nasadit trofej lepší. Zatímco jelen s 15cm špicemi bude těžko v dalším roce silným osmerákem... Ale zas tolik tomu nerozumím, tak mě nesežerte :-)

Autor: Harald Altmann | 24.11.2011 23:27
Kamarádi, děkuji za tipy. Střílel jsem špičáka, téměř žádné "cibule", délka pravá 12 cm a levá 11 cm. Průměr lodyh nad "cibulema" 14 mm. Váha vyvržený, bez hlavy a běhů 38 kg. Vyhodnotil jsem ho jako odstřelového. Jen jsem se chtěl poučit (resp. písemně doložit kriteria odstřelu) a připravit se na hodnotitelskou komisi OMS Liberec. Letos dali, prokazatelně dvouletému, srnci špičákovi o délce lodyh 10 cm červenou. Tak nevím, co od nich můžu čekat s tím daňkem.

Autor: Tomio | 24.11.2011 18:46
Chovatelská oblast v okolí
http://old.myslivost.cz/Upload/Soubory/Media_11_52_28.xls

Autor: Tomio | 21.11.2011 19:01
daněk je považován za lovného od 8paroží vesměs všude, někde už od 7paroží. Vrchol dosahuje mezi 7-8parožím, tedy mezi 8-9rokem .za chybu se považuje odstřel stříbrného daňka mladšího 8let. Potom už jde zpátky.Pokud najdu rozepsané pdfko tak na něj vložím odkaz

Autor: Erika Doležalová | 21.11.2011 14:53
Daňkům nerozumím, ale podle těch kritérií co sem dal Jarda - lovit "všechno" od 8mi let věku se mi zdá dost brzo.. Obecně se říká, že daněk je na vrcholu tehdy, když je největší šířka lopaty v její horní třetině. To si u "teprve" osmiletého daňka neumím dost dobře představit, myslím si, že tento parametr daněk splňuje nejdřív v 9-10ti letech..

Taky se to samozřejmě liší oblast od oblasti, tak pro doplnění Jardova odkazu taky něco přidávám:

http://www.hrabisin.cz/myslivci/doc/myslivci/data/files/4e6f96c6dee69.pdf
http://old.myslivost.cz/oms/oms.asp?id_oms=11&id_menu=771&sekce=6 (po otevření dokumentu je dančí zvěř na "list3")
http://www.myslivost.jesenicko.eu/images/stories/statistika/chk-11.pdf (daněk na druhé stránce dokumentu)

Autor: Jaroslav Miňha | 21.11.2011 14:28
Něco je tady :
http://iszp.kr-moravskoslezsky.cz/assets/temata/myslivost/zakladni-informace/kriteria-chovnosti.pdf

Autor: Harald Altmann | 21.11.2011 13:43
Nevíte někdo, kde by se daly dohledat informace ohledně správného odlovu dančí zvěře? Jde mi hlavně o vyhodnocení odstřelového daňka podle založení paroží.