Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Chyták (lapák) na černou



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 25.11.2011 08:41
Etická stránka je jedna věc, nevyhnutelná nutnost druhá. Norování malých liščat a odstřel jejich kojících maminek také nemá s etikou mnoho společného, ale někde to je nutné a potřebné. V naší honitbě bych považoval použití lapáku za naprosto neopodstatněnou masařinu toho nejhoršího druhu, naproti tomu, když jsem si přečetl v Myslivosti o problémech s černou na nehonebních pozemcích v Praze-Troji, hned mne napadly lapáky jako nejvhodnější řešení a divím se, že jich tam už dávno pár neinstalovali. Určitě je to lepší řešení, než střílet celoročně vše, co se ukáže, včetně vysokobřezích bachyní a matek od malinkých selat a omlouvat to tím, že v dané lokalitě je černá naprosto nežádoucí /i když je to pravda/ a že nejde o chovatelský zásah, ale naprosté vyhubení.

Autor: Ellhenicky | 25.11.2011 08:11
U nás to rozjeli a asi to stále funguje v AGROVALDU v Rožumberku a mají s tím největší zkušenosti.Tak se obrať přímo tam. Říká se ledacos,ale nebyl jsem tam osobně,proto to nemohu posloužit.

Autor: Jan Slavětínský | 25.11.2011 08:02
Chlapi podstata věci se orientuje jinám. Myslím si, že bude doba - máte škody? brečíte? hrozí úhrada za škody a možná likvidační pro spolek,žádáte o vyjímky ? atd. Budete muset mít v honitbě lapací zařízení, možná i víc a stane se to podmínkou. Jinak se s vámi nebude nikdo na úřadech bavit. O to do budoucna půjde....
Ten lapák asi nebude bedna nebo napodobenina většího sklopce jako na kunu. Prase není blbec, který vleze do bedny, ale bude to nejspíš obůrka. To funguje.
A jak jsem psal níže, někde s tím už zkušenosti mají. Dokonce tak jako se dříve pouštěli bažanti z beden, tak to fungovalo se selaty. Nekomentuji, mám to z doslechu...

Autor: Milan Soukup | 25.11.2011 06:13
Ale to samé platí i pro lov černé na vnadišti, na šoulačce atd. a je to na rozhodnutí dotyčného, zda bude střílet nebo nechá zvěř odejít.

Když jsou ty lapáky tak bezva, tak proč se to nezavede i pro srnčí zvěř? Už to vidím v barvách, odchycený srnec je vyhodnocen komisí ve složení předseda, hospodář, pokladník a revizní komise. Samozřejmě může být přizván i zástupce hodnotící komise příslušného OMSu, který se bude pak podílet na vlastní chovatelské přehlídce trofejí. Srnec je pro jistotu imobilizován, aby bylo možno bezpečněji posoudit věk i podle chrupu. Pokud je vyhodnocen jako chovný, je vypuštěn zpět do honitby. Pokud je vyhodnocen jako lovný, sjedou se členové příslušného MS. Následuje nástup, trubači troubí "Vítáme vás, vítáme vás". Vylosovaný zástupce pak přiloží ústí zbraně na místo nejvhodnějšího zásahu a provede vlastní chovatelský zásah. Hospodář popřeje Lovu zdar! atd. Zazní Halali. Srnec je samozřejmě z honitby odvezen tak, aby bylo zajištěno "poslední rozloučení s revírem", v průběhu celé akce se samozřejmě dbá na dodržování tradic a zvyků, všichni jsou předpisově ustrojeni. Po skončení akce následuje posezení v místním hostinci, kde je náplanován další odchyt dalšího srnce. Po skončení doby lovu srnců se pokračuje tímto způsobem v lovu holé zvěře. Tento způsob lovu srnčí zvěře bude mít jen samé výhody. Odpadne riziko nesprávně provedeného lovu!! Odpadne riziko postřelení zvěře a případné dosledy!! Už žádné červené body na přehlídkách!! Dojde k pronikavému zvýšení kvality populace srnčí zvěře jako důsledek jen správně provedených odstřelů!! Nezanedbatelná bude též společenská stránka věci!!
Vzhledem k tomu, že tento způsob lovu je nesmírně efektivní, spolehlivý a bezpečný a jeho dopady na regulaci populace jsou jen pozitivní, bude zaveden i pro další spárkatou zvěř. PS - v roce 2019 mladý nadějný režisér natáčí celovečerní film "Slavnosti sněženek II".
Tak jestli tohle má být budoucnost, tak fujtajbl, děkuju nechci. MS

Autor: Ron Gordon | 24.11.2011 22:20
Mám za to, samotný lov černé do lapáku spočívá v tom, že i ulovím do lapáku a pak by ji měl tedy usmrtit nebo vypustit. Když chytím do sklopce / lapáku/ kunu, lišku připadně jezevce taky je ulovím a jsou v "bedně " a také jsou dvě možnosti - vypustit nemo usmrtit. Jde tedy o určitý způsob lovu, při kterém musím zvěř přelstít.

Autor: ValíkVlastimil | 24.11.2011 21:47
Tak nějak nedovedu odhadnout účinost lapacího zařízení.Ale pokud někdo(sousední honitba) dovede nakoncentrvat černou poměrně na malý prostor tím,že tam jde zrnovka kukuřice po soupravách, tak si myslím, že nebude mít problém ani z lapákem. I když to vezmu do důsledku, tak si nemyslím, že za případnou zvěřinu dostane tolik kolik za případná lovecká místa při připadné naháňce.

Autor: Milan Soukup | 24.11.2011 21:46
Mezi lovem na vnadišti a postřílením černé v kleci je rozdíl velký. MS

Autor: Ron Gordon | 24.11.2011 21:16
Tady se nadá hovořit o lovu, ale o likvidaci. Zkuste mi však vysvětlit jaký je rozdíl mezi lovem na hromadě krmení a v lapáku. Díky.

Autor: Matěj Fous | 24.11.2011 20:48
Nevěřím na větší úspěchy s lapáky.Možná někde lokálně v soukr.či režijních honitbách - ale jinde je to o lovu a tam se vždy najde někdo kdo to bude sabotovat,v lepším případě např.odpuzovači.Já připouštím že je pro mě lov černé jistý adrenalin a lapáky na ně se mi nelíbí,i když možná někde to bude nutnost.

Autor: Jaromír K | 24.11.2011 20:27
Je to zvláštní,co by se mělo stát,ale pevně věřím,že lapací akce neproběhne.. A kde to začalo?? No přece u nás Myslivců.. Kdyby nebylo nezodpovědnosti,lehkovážnosti a pohodlnosti,nemuselo by se nejen toto řešit u České Myslivosti! Jenže tady,jak všichni víme,to nevyřešíme,že?? Všechno vychází z toho,že za posledních 20let se u naší společnosti značně projevili patologické jevy. Je to u všech subjektů,třeba policajtů,lékařů a nejvíc u politiků..-:) A u Myslivosti,hlavně v poplatkových honitbách loví kdo?? A ti mluví o polařích jak?? A už je to. Zkuste si představit,že by (tak jak to má být teď ve škole) někdo udělal "srovnávací zkoušky".-:)) A třeba po pěti,deseti a dvaceti letech od udělání loveckého lístku. Kdo neudělá,nemůže jít dál. Dokážete si představit kolik by to neudělalo lidí!! Kolik to dělá z pozice peněz apod.-:)))A kolik nemělo kurz a jen dalo peníze?!!(to sem nikdy neřekl) Většina sem k tématu nepatří,tak se omlouvám. JK

Autor: Ondřej Smetana | 24.11.2011 20:23
Nevím říkali že ano, já se tohodle nikdy neúčastnil a kecy typu 10 prasat při ranní šoulačce jsem raději neposlouchal. Ovšem o tom střílení v lapáku, je to pravda, to jsem četl kdysi v jakémsi metodickém pokynu ke stavbě těchto zařízení. No jako u mě to svědší jednoznačne o tom že MZe trochu nepochopilo myslivost a mysliveckou tradici země české.

Autor: Milan Soukup | 24.11.2011 19:08
Trošku si o tom dovolím pochybovat. Ale až si budu někdy chtít hrát na řezníka, tak se nechám zaměstnat na jatkách a ne že budu střílet do klece.
Mě by zajímaly reakce na to, kdyby někdo navrhnul, že srnčí je přemnožené, dělá škody a tak je potřeba to pochytat a postřílet v lapácích. To by bylo najednou keců o etice lovu, myslivosti apod. MS

Autor: Ondřej Smetana | 24.11.2011 18:53
To je jednoduché chytne se tam jiná tlupa o týden pozděj. Ale jak říkám já o tomhle slyšel od lidí, kde jsem po tom co mi to řekli šel radši pryč. Ne ne, já jsem lovec a né řezník. Tahle myšlenka nikdy neměla spatřit světlo světa a ne na to ještě dávat dotace.

Autor: Milan Soukup | 24.11.2011 15:25
Nedokážu si představit, když postřílíte něco v lapáku, co se tam asi tak příště chytne :-).
Černá oves normálně bere, takže u krmelců je schopná vyvrátit nebo utrhnout korýtka atd.
MS

Autor: Ondřej Smetana | 23.11.2011 21:28
Sakriš ale není lepší si teda vlézt na seno a na vykradače si počkat, mě kdyby chodily oves jé je to by se vnadilo.

Autor: Jarda Březina | 23.11.2011 21:16
Děkuji za rady s lovem, určitě půjdete dneska do lesa na čekanou??? Svítí měsíc 15cm sněhu ideální podmínky... Stím, že černá nežere oves nemohu souhlasit, ale třeba u Vás je tomu tak, ale jakmile u nás napadne trošku více sněhu a začne mrznout, tak vykradači začnou chodit ke krmelcům a koryta sbírám 200m daleko od krmelce a to v lepším případě, v horším je najdu rozlámané. Mi lapáky používáme tak, že když se černá chytne, tak jí pustíme a oni si sakra rozmyslí, jestli půjdou do míst, kde zažili takovou zkušenost. Jinak díky všem za reakce, J.

Autor: Ondřej Smetana | 23.11.2011 19:28
V těch lapácích se to mělo postřílet. Četl jsem k tomu kdesi návod, po odchycení má býti provedena tzv. selekce kde se odloví vše kromě vedoucího kusu a kusů důležitých pro chov. Zbylá černá zvěř se z lapacího zařízení vypustí. Nějak tak to tam bylo.
U nás tyhle vymoženosti naštěstí nejsou, kdyby jo asi bych to po nocích chodil sabotovat. Protože tohle mi spíš selekcí připomělo holocaust než nějaký způsob myslivosti.
No a ke škodám černé na krmelcích. Hledal bych spíše příčinu, oves ani seno černá nechce, pokud se na to nějaká tlupa naučila- odlovit. Takže pokud člověk nekrmí kukuřicí a nebo nemá všude možně rozsypané zrno a prokousané pytle a krmelec nevypadá jak chovná stanice drobných hlodavců nedovedu si představit, co by tam černá hledala.

Autor: Tomio | 23.11.2011 14:13
mě pobavily ty škody na krmelcích a popravdě, neuznávám tento způsob. To si raději běžte pořádně zalovit

Autor: Jarda Březina | 23.11.2011 10:30
Hm. taky jeden způsobů, pobavila mě ta jaga. Ale, potřeboval jsem někoho kdo stím má zkušenosti.

Autor: Jan Slavětínský | 23.11.2011 06:36
Slyšel jsem, že lapáky na černou budou muset mít všude, kde černá dělá škody.Má se něco kolem toho připravovat, ale zatím to je "jedna paní povídala"...Má to být v návaznosti a s přihlédnutím k následným úhradám škod i na úkor povolování vyjímek lovu atd..
Taky jsem slyšel ,že na odchycená selata je "parádní" poplatková naháňka. Nikdo nic na štontu neví a z houštiny vybíhají jen selata. Po jednom.., výřad zaručený, žádný průser s velkou zvěří....Prostě seleti,které je v bedně nastartuješ za zadkem jaga a ten ho vede...Taky jsem nevěřil na co všechno lidi přijdou...Lovu

Autor: Jarda Březina | 23.11.2011 06:19
Zdravím kolegové, měte někdo zkušenosti s tímto zařízením. Vím, že jsou na tyto zařízení dotace, ale nikde jsem se nedočetl co s chycenou černou se má udělat. V tomto roce jsme postavili další lapák, protože škody, které dělá černá na krmelcích je neůnosné. Tak otázka, co vy byste udělali s černou. Díky A Lovu zdar