Dnes je 19.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Norma Kalahari



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 25.11.2011 12:39
O nějaké ohrožení hlavně bych se taky nebál, větší problém u monolitních střel vidím ve zvýšené odrazivosti a tím i zvětšeném nebezpečí úrazu. Pročpak asi je pro civilní použití zakázané vojenské střelivo s ocelovým jádrem ?

Autor: Jan Slavětínský | 25.11.2011 09:58
Všechny tyhle monokompozitní střely byly a jsou předurčeny pro Afriku. Existují nějaké požadavky na střelu, ty se zkouší a ověřují a v neposlední řadě každá munička chce mít na trhu vlastní náboje i vlastní konstrukci této střely...Je to obchod.
Před léty Hirtenberger dělal střelu ABC. Spousta lidí si jí tenkrát pochvalovala a ani neznala konstrukci. Vždyť byla měděná a v návrtu bylo trochu olova. Současný poloplášť od Prvi Partizan je konstrukčně ABC. Já v 7x57R střílel TSX a můžu říci, že spokojenost, ne-li možná nejlepší kule do eRka na srnčí. Konstrukčně ty střely jsou vychytané ,odzkoušené a odlehčené, že jejich používání nemůže nijak ohrozit hlaveň.

Autor: Pavel Černý | 25.11.2011 08:04
Já jsem přesvědčený o tom, že do kulovnic patří střela s olověným jádrem, protože ostatní materiály jsou nešetrné k vývrtu. Výběr střel u většiny ráží je natolik dostatečný, že lze najít střelu s dostatečnou pronikavostí tělem zvěře bez náchylnosti k oddělování pláště. Tudy podle mne vede správná cesta k cíli, který je deklarován jako přednost uvedené střely.

Autor: Břéťa Ambrož | 25.11.2011 07:10
Tak je jasné,že koncept je stejný jako ostatní střely této kategorie (co taky furt nového vymýšlet,že?:)), ale pokud ten reklamní materiál nelže, tak je to "zázračná" střela se super balistikou i na větší vzdálenosti.....:D

Autor: Harald Altmann | 24.11.2011 23:08
Jo, úplně stejnou jako bezolovnaté střely od jiných výrobců. Zkušenosti s ní nemám, ale zkoušel jsem Exergy od S&B a dobrý, ke zvěřině šetrná střela. Až na tu dráhu letu. Po 150-ti metrech rychle klesá, takže spíše pro lov na kratší vzdálenosti.

Autor: Břéťa Ambrož | 24.11.2011 21:27
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s touto letošní novinkou od Normy? Jedná se o monolytickou střelu z mědi povrstvenou niklem. Info:
http://www.detex.cz/naboje-norma-kalahari/
Myslíte že může mít využití i v našich podmínkách? Díky za názory. Lovu BA