Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vábení lišek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Ivo Ondráček | 14.12.2011 16:34
Já bych se na strom neodvážil vystřelit ani tou malorážkou, když je to u nás co půl kilometru vesnice a co 200m samota...

Autor: Fesoj | 14.12.2011 13:46
Já bych ji tak obecně nezatracoval... Někde v Polabí, kde je rovina jako stůl, si člověk musí sakramentsky rozmýšlet, zda na šedivku, straku či "toulavou škodnou" si může vůbec dovolit z kulovnice vystřelit a na strom to nejde z bezpečnostních důvodů v žádném případě. Do podobných revírů by se mi velice líbila ruská kozlice "Sever" v kombinaci 22WMR x 20/76, ale zkušenosti s ní nemám a to ani zprostředkované. U nás by taková zbraň byla zbytečná. Obecně platí, že důležité je to, CO chci lovit, KDE chci lovit a JAK chci lovit a tomu přizpůsobit výběr zbraně. A vrátím-li se k lovu lišek, tak lov lišek malorážkou lze přirovnat k odstřelu potkanů vzduchovkou. Trefíš, zabiješ, ale ne vždy najdeš. A po zásahu třeba jen flobertovým nábojem z malorážky ten potkan zpravidla zůstal na fleku.

Autor: Jan Slavětínský | 14.12.2011 12:51
Já se díky malorážce připravil o několik kusů černé, o pár lišek a dokonce i o zajímavého srnce,které ho jsem už nikdy neviděl jen proto, že jsem si jí z rozmaru vzal na rameno.A zákon schválnosti funguje bezvadně. Jestli střelím lišku nebo toulavou škodnou z malorážky nebo kulí je skoro jedno, ale kulí došáhnu dál, zvěř po ráně neodchází a hlavně když večer sedím a přijde mi černá, mám pořádnou flintu.Na krátko vede broková rána, je pohotová a rychlá, nemusí se zase tak pečlivě mířit jako u malorážky a vteřina je někdy rozhodující čas k úspěchu. Malorážka je dobrá na potrénování, ale do revíru si jí už nevezmu ani s pozlacenou HV střelou...

Autor: Ivo Ondráček | 14.12.2011 10:52
Když jsme tehdá s kamarádem pořizovali malorážky, v krámě nám doporučili "dobrý" střelivo. Tuším že nějaké Gecko. Nad 50 metrů to už výrazně padalo a na nějakých 30m to sotva oklepalo kůru ze špalku za terčem, natož aby se střela zasekla do dřeva.
Pak jsem pořídil Velocitory, což je úplně iné kafe a následně Winchester Laser, které jsou snad ještě účinější. A s tím už bych se na lišku nebál střelit ani na těch cca 70 metrů. Ale nestřelím, protože mám na čekané stejně vždycky kulobrok a když je škodná dál, střílím savažkou...:)

Autor: Fesoj | 14.12.2011 03:08
Na celopláště 7x64 slyšely taky dobře a kožešina bývala poškozená míň, než po 222R celoplášť. Ale snad žádná mi po tomto střelivu nezůstala v ohni. Vždy ztopořila oháňku, prudce vyrazila a nejpozději po 50 m se zhroutila a pomalu zhasínala následkem traumatického šoku. Asi nedošlo k dostatečnému předání energie na rozdíl od Foxky.

Autor: Jindřich Šimara | 13.12.2011 21:40
V dnešní době jsou dobré náboje Velocitor,Stinger.Mám s nimi střeleno několik lišek na vzdálenost přes 70m.Nástřel na 70m a vždy prostřelené a odběhlé max do 10m.Ostatní škodná taktéž,výkon střeli je poznat oproti ostatním už podle zvuku.
S tímto střelivem se nemusíš bát na lišku vystřelit.

Autor: rici czech | 13.12.2011 21:05
Jak doporučují kolegové ,raději něco silnějšího 222rem,savažku apod.Po té malorážce i s dobrou komorovou ranou zpravidla odejde a někdy i dosti daleko:-)Nehledě na to ,že 22LR je tak nanejvýš na lišku do 70 metrů pak je to již hazard,oproti tomu výše zminované ráže mohou v dobré hlavni a v rukou dobrého střelce dosáhnout na lišku i na 150 metrů a vo tom to je :-)

Autor: Milan Soukup | 13.12.2011 20:33
Z malorážky je mnohem lepší střílet 22 Short, překvapivě mnohem lepší stop efekt. MS

Autor: Fesoj | 13.12.2011 20:30
Pár lišek jsem s malorážkou ulovil, ale nevýhod je víc než výhod. 1/ Strmá dráha střely, takže je-li kmotřička kousek dál, musíš mířit výš a ne vždy správně odhadneš o kolik. 2/ Nejsou-li zasažena nervová centra, liška po ráně z malorážky odbíhá celkem pravidelně i při smrtelném komorovém zásahu a při horším umístění rány /např. na měkko či na játra/ se špatně dohledává, pokud to není na sněhu, kolikrát ani to barvení není nic moc. Jde-li o kožešinu, jednoznačně doporučuji Hornet či Savážku, nejsou tak extrémně rychlé, nerozbíjejí a usmrcují spolehlivě. Neříkám, že z malorážky nejde lišky celkem úspěšně lovit, kamarád na újedi nic jiného nepoužívá a dostal jich taky dost, ale s kulovničkou přece jen doséhneš podstatně dál.

Autor: Jan Hruška | 13.12.2011 16:40
Zdar, chystám se na lišku s malorážkou máte nikdo nějaké zkušenosti ? Někdo říká že liška po ráně z malorážky uteče, tak nevím
U nás se vyskytla prašivina lišek a většina lišek uhynula a je jich o polovinu méně :(

Autor: Jan Slavětínský | 05.12.2011 06:36
Nordíka Predatora jsem si vlastně koupil vloni jako suvenýr z Roudné od slečny Cheníčkové...z té její ukázky. Mě se na něj hned v létě podařilo navábit lišku, kterou jsem na nějakých 500 metrů viděl dalekohledem na druhé vzdálené louce. Nebylo co ztratit, tak jsem to zkusil a viděl jsem tu reakci lišky na vřeštidlo. Vypálila a tryskem běžela přímo na mě. Jen jsem sáhl do rohu boudy pro kulovnici a se zamířením mi to vyšlo do jejího prvního zastavení.Říkal jsem si, že jestli takhle budou chodit všechny lišky když zavřeštím, tak že Nordíkovi snad i osobně napíšu....Od té doby nic. Zkoušel jsem to mockrát, u posečených luk, strnišť, ráno, z večera - hlavně v době "hloupých" odrostlých liščat, ale nic. V zimě při kaňkování mi skolila jedna liška na ledě přehrady a druhá mi šla na 150 metrů přes pole a také skolila. Když zatáhla do stěny lesa, zkusil jsem nordíka, ale vůbec nic se nedělo. Lišky skolily vesele dál, ani to s nima nehlo. Doba kaňkování je o jiných liščích zájmech,to je jasné, ale zkoušel jsem nordíka a náhoda je prostě náhoda...Nakonec jsem si říkal, že je snad lepší tiše sedět a nedělat žádný "kravál" a pokud ta liška někde je, tak přijde. Vnadiště a újeď pokud jí liška objeví a začne tam chodit, tak je stoprocentní, toť má zkušenost. Totéž louka na které vidíš vyhrabané díry od lišky, jak doluje myši...Tam se jí dočkáš i bez Nordíka. Myškovačka na přtažení lišky z rohu louky na lepší dostřel úplně stačí. Ale pokud někdo ví, že umí vábit a lišky mu chodí, je mistr a mistrovi budiš přáno... Lovu zdar

Autor: figi | 03.12.2011 20:12
Osobně jsem pozoroval káni lesní při útocích na dospělé zajíce a jak bravurně dokáže ulovit bažantí slepici v letu. A co třeba šedivku ? Po nekompromisním útoku neměla šanci.
Káně je dost podceňovaná, asi i proto, že při chovu v zajetí se mnohdy z káněte stane doslova slepice.
Od mala jsem se věnoval ornitologii a sokolnictví, o ptácích jsem přečetl snad vše. Také jsem žil v tom, že káně je užitečná, a loví jen hlodavce.
Podotýkám, že útoky na zajíce, vránu a bažantí slepice proběhly v květnu, říjnu a dubnu, takže mimo dobu nouze a mimo dobu sněhové pokrývky. Ale ta káňata mohla být na lov větší kořisti specializovaná.

Autor: Fesoj | 03.12.2011 20:03
Viděl jsem to samé, jen nešlo o motáka, ale o káně. Ale na těch strništích se dravci, respektive káňata a poštolky /jestřába asi mezi nimi nikdo nikdy neviděl/ opravdu koncentrují kvůli lovu hrabošů a to bych jim neměl za zlé. Otázkou ovšem je, co se stane po napadnutí vysoké vrstvy sněhu nebo poté, co po dlouhotrvajících deštích přijde mráz a 90 % hrabošů pomrzne. Ta káňata něco žrát musí. Myslivci ze své kapsy nakupují krmivo pro zajíce, bažanty a spárkatou, ale ještě jsem neslyšel o tom, že by nějaká ochranářská organizace nakupovala na jatkách masitý odpad a předkládala ho hladovějícím dravcům. Podle nich si příroda pomůže sama - a že to jde na úkor drobné zvěře, potažmo nás myslivců, to je nezajímá.

Autor: Ivo Ondráček | 03.12.2011 19:20
Letos to je o hodně lepší, ale vloni nebyl problém napočítat na dvou strništích 50-65 i více dravců. Ty řeči, že se slétli z širokého okolí na lehkou myší snídani jsou jen řeči - všude kolem to vypadalo stejně. Jestli totiž myslivci podhodnocují stavy spárkaté o pár desítek procent, ochránci podhodnocují stavy "ohrožených" dravců o pár stovek procent...:)

Káně ani moták na dospělého zajíce nemají. Ale viděl jsem zaječku kterak odháněla motáka (asi od mladých). Jak takový "souboj" vypadá se ale vážně těžko popisuje. Každopádně už jsem si párkrát všimnul, kterak moták přizastaví, chvíli si zamává nad každým zajícem na poli a okukuje. Asi jestli nebudou k mání zaječata nebo jestli je zajíc zdravý...

Autor: Milan Soukup | 03.12.2011 19:09
Fesoji jasně. A malý zajíc není zajíc? Káně ho sebere jak nic. Viděl jsem to mockrát. Při tom počtu káňat...... M

Autor: Fesoj | 03.12.2011 18:37
Milane, nesouhlasím ! Malé zajíčky, to ano, samozřejmě - ale dospělý zdravý zajíc je zdatným protivníkem i pro silnou jestřábí samici, káně na něj nemá !

Autor: Milan Soukup | 03.12.2011 18:31
Každý dravec či predátor bude lovit to, k čemu se dostane. Kecy o tom, že káně zajíce neloví, jsou právě jenom kecy :-). MS

Autor: rici czech | 03.12.2011 14:33
Jednou jsem viděl jak výr udělal celkem slušného zajíce ůplně bez problému,hejno krkavců uklovalo zajíce,káně udělalo několikadenního zajíčka,takže já vím své:-)Prostě pokud loví a není jiné potravní východisko tak loví cestou nejmenšího odporu a největší obživy.Rozdíl mezi hrabošem polním a několikadenním zajíčkem či bažantem není vůbec žádný např.pro káně je to jednodušší lov než na toho hraboše.Ale to už jsme zase mimo téma vábení tak kdo má nějaké poznatky a zkušenosti tož pište at jsme zase o něco chytřejší:-)

Autor: Fesoj | 03.12.2011 13:41
I Komárek uváděl, že relativně nejvíc zajíců uloví výr a že na výřím hnízdě bylo nalezeno i malé sele, to je fakt. Co se týče srnčat, dlouho jsem si myslel, že výr zvládne jen takové ty "grošáčky", ale jednou v prosinci hajný vyrušil výra při lovu, respektive při jeho závěrečné fázi, kdy musel dát srnčeti záraz. Vyvržené s hlavou mělo 7 kg. Mně přinesl pes lišče, které vypadlo výrovi ze spárů a roztrhaných káňat jsem už našel víc než dost - ovšem to vše pro mne není argumentem pro to, abych na výra vystřelil, ne kvůli zákonu, ale kvůli mé slabosti pro všechny sovy. Bláboly POP mě už ani nevzrušují.

Autor: Ivo Ondráček | 03.12.2011 13:19
To Rici Cech:
Mě to taky zaráží, kam se to názorově posunulo. Zatímco dřív se lovily lišky, lasicovití, krkavcovití a tehdá omezeně ai dravci, protože se vědělo, že dělají škody na drobné, dnes je vše jinak. Hodně je to vidět třeba v komentářích na myslivost-lovectví.cz. Lišky loví jen myši a když nese zajíce, našla ho sraženého. Káňata a motáci loví jen pouze a výhradně myši (jak pozná myš od zajíčka jsem se nedočetl a že se káňata umí specializovat i na lov koroptví je známá věc). O výrech byla diskuze s ochránkyní přírody v rádiu, tak jsem se dozvěděl, že výr si troufne maximálně na bažantí kuřata, zatímco dospělá bažantí populace je už na něj jako kořist moc velká...(Stařičký strejček mi osobně dosvědčil, že od roku 1947, co dělá myslivost dvakrát osobně viděl, jak výr ulovil srnče). Takže je vidět, že už ani ta škodná není co bejvala a už ani lovit neumí jako dřív...:)

Autor: rici czech | 03.12.2011 12:54
Důležité je také to, aby byla hladná pokud má možnost lovu myší tak dá přednost této variantě a nepouští se do větších akcí -zajíc apod.No nevím kdo přišel na to ,že výr neuloví zajíce nebo že ho neloví, asi máme jiné poznatky a zážitky, takže to nemá cenu někomu vymlouvat:-)

Autor: Ivo Ondráček | 03.12.2011 10:44
Já se taky přikláním k Erice - že ta škodná reaguje spíš na jákékoli nouzový nářek. Jedno jaký, jen to musí zavánět snadným soustem. Co do vábení lišek, mám shlédnuté snad všechna videa na netu a každý lovec vábí zcela jinak.
Že by u nás lišky neznaly zajíce se nebojím. Ještě pořád je máme. A podle toho, kolik jsem našel zaječích hlav a ohlodaných běhů po dvojech liščatech, znají je víc než dobře...:)
Jo a prosímvás, jaktože na zaječí vřeštění náletávají výři??? Výr přece zajíce neuloví, ten loví jen ježky a myši, to vám řeknou všude, tak tomu nerozumím...:) :) :)

Autor: Fesoj | 03.12.2011 10:08
Eriko, někdy i výš než 4 m - u nás totiž máme výry - ale i v tom případě musí být lišce jasné, že se k soustu nedostane.

Autor: Erika Doležalová | 03.12.2011 07:51
Nevím, jestli je nějak hodně významné, jestli liška zná nebo nezná zaječí vřeštění. U nás je zajíců poměrně dost a stejně reakce na vřeštění nic moc, spíš nic než moc. Zvláštní je, že mám ještě vábničku králičí nářek (Devana) a na ten mi liška párkrát zareagovala okamžitě - a to u nás králící nejsou hooodně dlouho, takže je nezná vůbec. Myslím si, že liška spíš reaguje na zajímavý zvuk, na tu "nouzi" v hlase apod. než jen na něco, co zná či zažila.. A samozřejmě - jak bylo už zmíněno - je určitě problém vábení z posedu nebo kazatelny. Liška není až taková blbka, aby si myslela, že zajíc umírá 4 metry nad zemí :-)))
Ivo, díky za návod, venku je hnusně, tak si udělám zábavné dopoledne v dílně a zkusím vyrobit :-) Jen mě napadá - jak to funguje v mrazech - nelepí se k tomu huba?

Autor: rici czech | 03.12.2011 07:20
Ivo ale právě o tom jsem psal,že pokud liška neví co je zajíc tak horko těžko bude reagovat na vřeštidlo:-)Fesoji ten lakýrnický overal seženeš v pracovních pomůckách.Je to takové vzdušné vepředu na zip(doporučuji koupit větší)má to i kapuci natáhneš to přes zimní oblečení a jdeš:-) jo a musíš si vystřihnout díry aby jsi se dostal do kapes:-)Trvanlivost to asi velkou mít nebude ale pokud nikde nezatrhneš za trní nebo to vyloženě nepromočíš což asi v mrazu ne tak ti to vydrží minimálně 1 zimu.Výhoda je ,že to absolutně nešustí.No a při složení to smotáš tak že tu ruličku v poho strčíš do kapsy hubertusu:-)

Autor: Fesoj | 03.12.2011 07:18
Liščí skolení - na rozdíl např. od Eriky - vůbec neovládám, ač nepochybuji o jeho úspěšnosti. Co se týče myškování - někdy si přitáhnu lišku až pod posed, jiná maže jak dráha do pryč, sotva se ozvu. A vábím furt stejně. Ovšem pokud byla ta liška někdy v minulosti zrazená, není se čemu divit. Před lety, když u nás zajíc ještě nebyl vzácností, jsem zažil zajímavou věc. V době kaňkování jsem seděl na kazatelně u mysliveckého políčka, na kterém na zbytcích ovsa hodovalo asi 12 ušáků. Když jsem zaslechl z pole pod mezí liščí skolení, které se přibližovalo, zkusil jsem zamyškovat. Liška se objevila na mezi a po dalším zavábení mazala ke mně jak pejsek a zajíců si vůbec nevšímala, ač od nich byla na pár metrů.

Autor: Ivo Ondráček | 03.12.2011 00:13
Jo ale Michal se ptal kontkrétně na vábení vřestěním, tak jsem odpovídal také jen na to. Přiblížit si myškováním na rty lišku či jinou škodnou na dostřel není nic těžkého, když už jí jednou člověk vidí...to už jde pomalu samo:) Přitáhnout ale škodnou kdesi z lesů, to už není jen tak...

Autor: Fesoj | 02.12.2011 22:51
Ten lakýrnický overal - kde se to dá sehnat, popřípadě pod jakým heslem na netu ? Mně se kdysi osvědšily bílé silonové maskáče, které používala pohr. stráž, jenže dnes je nemůžu sehnat a to, co se v armyshopech sehnat dá, je nemravně drahé.

Autor: rici czech | 02.12.2011 21:10
No můj názor je ten ,že ta kampan na prodej nordiku predator je čistě reklama co se týče vřeštidel.S kolegou jsme "upravili" staré vábničky tím ,že jsme místo kovových jazýčků nasasadili z takového tvrdého složkového plastu a zvuk je stejný jako nordik.Ovšem křičící pták je jiná kapitola taková vábnička se tady v minulosti nepoužívala a kolega v předlonské a lonské zimě s ní měl solidní výsledky na kunách i liškách.No a ještě jedna věc které jsem si na těch ůspěšných zahraničních videií všiml ,a to ten že ve většině případů vábí a loví ze země a my ve většině případů z posedu a to je asi kámen ůrazu:-)Takže letos jsem si pořídil bílý overal co mají lakýrníci za cca 60kč,nešustí je lehký přes normální oblečení ,jenom v tom vypadám jak reklama na michelin ,ale ůčel asi splní, a hurá na ně:-)))

Autor: Michal | 02.12.2011 21:02
Rici - souhlasím. U nás je zajíců opravdu poskromnu, a proto mě překvapila ta liška co jsem popisoval níže. Zkoušel jsem vábit hodně často - téměř při každé vycházce poslední 2 roky, ale úspěch mizerný. I sem viděl lišku na velkou vzdálenost a na vřeštění vůbec nereagovala, ale na zamyškování jsem jí dostal o kousek blíž. Nakonec se mi jí povedlo střelit. O 4 hodiny později, stejný posed, stejné místo, jiná liška. Nereagovala na nic a nakonec chybena. Škoda - mohli být dvě za jednu noc. Ale i tak jsem měl radost.

Autor: Michal | 02.12.2011 20:57
Největší úspěch s vřeštidlem jsem měl před dvěma roky v listopadu, kdy napadl první rozblemcaný sníh. Myslel jsem, že nemůže nic přijít a po poli v tom sněhu už vůbec ne liška. Ale asi na 5 zavřeštění přiběhla liška sprintem na 25 m k posedu. To jsem docela čučel. Nejdřív sem slyšel jak běží a až potom jsem jí viděl. Nakonec byla bronzová. Pro zajímavost kule 7x57 přesně na komoru a padla asi po 100m. Celou dobu utíkala jakoby jí nic nebylo.

Autor: rici czech | 02.12.2011 20:54
No umění není až tak umět vábit jako vědět kdy a jak v jaké situaci vábit.Místo, směr, vítr ,doba vábení a potom až ta technika:-)Podařilo se mi přivábit lišku na myší pískot na rty, na brokový dostřel a ulovit ,ovšem se mi taky podařilo lišky na zaručený "nástroj" zradit:-)Všude se píše jak vábit ale málokde se dozvíte kde a kdy což si myslím je nejpodstatnější.Můj osobní názor je ten ,že v honitbě kde zajíce nepotkáte tak lišku na vřeštidlo asi nepřilákáte ,protože ani neví co to je.Tam bude mít asi větší šanci ten "křičící" pták od nordiku popřípadě myškovačka.A ještě jeden poznatek pokud je jednou liška zrazená vábením tak podruhé se jí už pravděpodobně přivábit nepodaří.

Autor: Ivo Ondráček | 02.12.2011 19:35
Tak ať je to tu celý a pořádně když už sem se s tím tehdá rozepisoval:


Vidím, že je kolem toho trochu chaos tak to radši vložím rovnou sem....

Zde jsou odkazy na výrobu vábničky plus ukázka jak vábit:
http://www.youtube.com/watch?v=WblmozbFwl4
http://www.youtube.com/watch?v=1uELBprC ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=HCqmkwvS ... re=related

Překlad si čtěte k těm výrobním videům pokud potřebujete.
Rozměry vábničky 55x33mm. Přehnout vprostřed aby to bylo přesne napůl, umlátit přehyb dost natěsno, díru vyvrtat 5mm od kraje přehybu, počitam tak 5-6mm vrták, provrtat jen jednu půlku!!! Druhá se bude vrtat tenčím vrtákem přesně doprostřed pod tu první, vrták tak 3-4mm. Pak trochu rozehnout aby to bylo do véčka. Zahladit hrany ať si nerozříznete rty. Do pusy menší dirkou nahoru, jazyk položit před ni a snažit se foukat tou spodní dirkou. Je to ten samý grif jako když na fotbale hvízdáš ze všech sil (bez prstu samozřejmě) jen u toho maš v puse to plechový véčko. Chce to chvilku cviku aby nevycházelo čisté pískání, ale aby se ten zvuk jakoby tříštil a dostal tu správnou nouzovou barvu....asi takhle.
Když to nezní, zkuste jinou kombinaci velikostí děr. Mě se povedla až druhá.
Kolega Harald už na to nějakou lišku navábenou má čtěte tady:
http://www.myslivost.cz/Myslivecke-forum-(1)/Radime-si.aspx?forumid=47&threadid=1685&tpage=2

A nakonec jedna ukázka z lovu, je jich tam víc, ale to už určitě najdete sami:
http://www.youtube.com/watch?v=uipWd81H ... re=related

Ps.: Nedoporučuju doufat, že naše české lišky jsou tak voražené, jako ty australské, aby přiběhly na pět metrů...

Autor: Erika Doležalová | 02.12.2011 18:57
Tak jsem napsala dlouhý příspěvek, aby mi to po odeslání napsalo, že nejsem přihlášená :-( Tak znova.
S vřeštidlem mám obdobné zkušenosti jako Ivo - vždy přiběhne minimálně jden zajíc "záchranář" nebo se mě pokouší ulovit sova. Případně nikde nic a "mrtvej kraj". Myškovačka obdobně, nedávno jednou brzo ráno mi šla liška na víc jak 100m ,ale začala měnit směr dál ode mě tak jsem se ji pokusila zaujmout myškováním. Zaujala jsem ji úspěšně, ale tak, že zarazila, chvíli koukala mým směrem (vidět mě nemohla a vítr taky ok) a pak bleskově prchla :-)
Lepší úspěšnost mám s vábením v době kaňkování, a to na hlas lišky i štěkání lišáka - ne vždy ale kmotra přijde, ale téměř vždy si s vámi ochotně povídá (pokud samozřejmě vábíte opačné pohlaví než brouzdá lesem :-) Zjistila jsem ale, že lepší je vábit "na hubu", s vábničkou je to sice snazší, ale ten zvuk není to pravé ořechové - vlastně liškové :-)
Lukáši, co to je to véčko?

Autor: Lukáš Turecký | 02.12.2011 17:29
Letos se pokusím se liškám trochu věnovat. Vyzkouším véčko a ještě mám myškovačku a vřeštidlo od Hubertusu. Ale letos jsem viděl maximálně dvě lišky a jednu jsem střelil. Tak si myslím, že jich moc nebude. Uvidíme podle prvního sněhu.

Autor: Ivo Ondráček | 02.12.2011 17:10
Co vím, jakýs takýs úspěch sklidilo "véčko", co jsme o něm psali loňskou zimu ještě na starém fóru s Lukášem Tureckým. Harald Altman na to přivábil tuším tři lišky.

Já mám doma zajěčí vřeštidlo Nordik Predator - má hned několik funkcí - přivábíte s tím spoustu zajíců, budou na vás nalítávat sovy všeho druhu a hlavně si zradíte večkěré srnčí v dosahu, takže pak sedíte u prázdné louky a čekáte na lišku co nikdy nedojde, no neberte to...:) Můžu si za to sám - protože zřejmě neumím vábit - bohužel tuhle vábničku má kdekdo a výsledky nevalné, takže to evidentně správně neumíme nidko...:)

Jinak jsem si s tím úspěšně přitáhl dalekou toulavku až na brokový dostřel a jednou jsem zaujal lišče, že přizastavilo, ale přes 60m vody si kupodivu pro brok nedoplavalo...Plus již zmiňované infarktové soví nálety. Toť asi vše. Jak pokročím letošní zimu, kdy máme pětinásobné stavy lišek se teprve uvidí... !!!Teda jestli bude pár týdnů sníh!!!

Autor: Michal | 02.12.2011 16:17
Vábíte lišky vřeštidlem? Jaké máte výsledky? Děkuji.