Dnes je 18.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Jak vzniká chráněný/ohrožený druh?



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Fesoj | 12.12.2011 13:40
Zajisté. Jenže uživatel honitby je dnes moc malým pánem a do rozhodování o myslivosti, zvěři a věcech souvisejících dnes mluví každý, kdo má díru do zadku - a hlas myslivců je mezi těmi POP, ekologisty, bojovníky za práva zvířat a podobnou verbeží, kteří kecají a neví o čem, moc málo slyšet.

Autor: Jan Slavětínský | 12.12.2011 12:08
V podstatě by stačila pravomoc st.správy a lov těchto druhů povolovat na základě žádosti uživatele honitby. Bylo by to lokální a podle potřeby.....

Autor: Ivo Ondráček | 12.12.2011 12:04
Však ve svých předchozích příspěvcích jsem psal, cituji sám sebe :) : "Něco je přemnožené lokálně, něco celorepublikově."

Nad falešným pláčem nad stavy černé už jsem se tady i jinde párkát pozastavoval. A že k černé nemám pražádný vztah, s tím jsem se nikdá netajil. Naopak si myslím, že redukce černé a odklon od "prasečí mánie" zpět k ostatním druhům zvěře by byl asi i prospěšný. Na to je ale někde poblíž dlooouhatánské vlákno, tak bych to raděj tady neřešil.

Byl bych nejraději viděl možnost výjimky a lovu toho kterého druhu alespoň lokálně. Např. u nás je volavek pět a půl, v jižních čechách znám lesík se stohlavou kolonií. A není jediná. Takže tady nám je její odlov ukradený, tam by potřebovali redukci stavů jako sůl. I když volavka je zrovna ta světlá výjimka, která možnost žádosti o odlov má.

Autor: Fesoj | 12.12.2011 11:47
Všechno je relativní. Já mám u baráku také říčku - no spíše pstruhový potok. Kdysi býval plný ryb. Vídám tam lovit bílé i černé čápy a mám z toho radost, koneckonců jejich výskyt na zarybnění nemá zas až tak velký vliv. Ale volavky, které zde dříve vůbec nebývaly, dokáží zredukovat stav pstruhů velmi rychle a navíc se naučily navštěvovat i okrasná jezírka a rybníčky u chalup a zlatí karasi se jim loví velmi dobře a obzvlášť jim chutnají. Kormoráni zde nejsou, ti by se zde při své žravosti neuživili vůbec, ale i o těch volavkách si myslím, že u pstruhových potoků by se vyskytovat neměly. A kdyby je rybáři každoročně pravidelně nezásobovali pstruží násadou, asi by se už také dávno odstěhovaly nebo vychcípaly hlady. Už jsem se s kamarádem domlouval, že na ně někdy vyrazíme a pokusíme se o královský lov. Beze zbraně - s rarohem.

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 11:46
Ani ten kormorán opět není celoplošný problém :-), řeku mám v podstatě za barákem, ale že by bylo překormoránováno to tedy ne. Samozřejmě dříve žádní nebo skoro žádní nebyli a škody nevznikaly, tak dnes když jich je pár tak už je to moc. A ta původnost/nepůvodnost je taky minimálně pochybná. Nepopírám, že jsou místa, kde jich může být na kilometru řeky 30, tam to je problém a lokálně by se měl řešit. Ale abych u nás mohl střelit po kormoránovi když náhodou přetahuje kvůli tomu, že na druhé straně republiky u Labe jich je moc mně není sympatické.
Ono buďme trošku upřímní, my myslivci hrajeme trošku malou domů, protože kormorány bysme chtěli lovit hlava nehlava, ale bachyně si budeme většinou šetřit, aby bylo prasátek i na příští rok :-).

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 11:36
Zase na druhou stranu počty bobra, vydry, čápů,... se zvýšily až jejich důslednou ochranou, u některých jiných druhů se to nedaří ani při ochraně a přes vypouštění uměle odchovaných jedinců. Pak by lov mohl znamenat opět vymizení druhu z naší přírody. Já jsem zastáncem toho, že v přírodě má být v přiměřeném počtu zastoupeny všechny původní druhy, které se v ní v danou chvíli vyskytují. Důležitá slova v předchozí větě jsou V PŘÍMĚŘENÉM a PŮVODNÍ, protože to si každý může vysvětlovat a vysvětluje po svém. Jenže současný stav krajiny většinou není ani o jednom z těch dvou slov a pak je otázkou, jak to efektivně zlepšit.

Autor: Milan Soukup | 12.12.2011 11:36
Dovolím si tvrdit, že v případě kormorána se zcela jednoznačně jedná o celoplošné rozšíření a celoevropský problém, neexistuje jediný rozumný důvod, proč by stavy kormorána v Evropě neměly být zredukovány na únosnou mez. MS

Autor: Fesoj | 12.12.2011 11:31
Ne za všechno může člověk a pokud už ano, tak ne přímo lovem. Ondatra, jíž byly dřív všechny vody zamořené, je dnes někde na ústupu, jinde, jako např. u nás, vymizela úplně. Tchoř, dříve obávaný škůdce, je dnes také téměř vzácností. Kam se poděly ty statisíce vrabců ? A proč tak lavinovitě přibylo skalních kun ? Před válkou bylo v našich lesích tolik veverek, že působily znatelné škody a střílely se na potkání, dnes jich je pár. Naproti tomu stavy sojek jsou přibližně stále stejné, ač se již delší dobu neloví. Divokých husí je v celoevropském měřítku dnes tolik, jako nikdy předtím, syn, jezdící s kamionem, jich v Německu poblíž Berlína pozorovl na polích obrovské množství. A kormorán ? To je kapitola sama pro sebe. Nejen že jde o v zásadě cizí, invazní druh, který do naší přírody nepatří, ale jeho lov byl fakticky znemožněn ustanovením zákona o používání ocelových broků. Vymizí zase sám od sebe, až naše řeky vyplundruje natolik, že se tam ta mnohatisícové hejna prostě neuživí. A nebude to už dlouho trvat. Tím vším chci vlastně říci jen to, že přírodní zákonitosti jsou velmi složité, můžeme je sice částečně ovlivnit,ale nikdy ne bezezbytku pochopit a už vůbec ne přesně předvídat.

Autor: Ivo Ondráček | 12.12.2011 10:58
Dovolím si trochu nesouhlasit. Zpravidla se vždy dařilo vybít zvěř užitkovou, ale nikdá se příliš nevedlo u zvěře myslivosti škodící (až na velké šelmy). Kdyby totiž myslivec mohl, bleskově by zredukoval stavy lišek, kun, strak a vran, norků atd. na desetinu jejich současných stavů. Ale nezredukuje, protože se to tak efektivně pouze zbraní v ruce nedá. Nehledě na to, že lov škodné není lov "mrazákový" a tudíž se mu věnuje jen zlomek myslivců. Takže vyhubení toho kterého druhu by stěží nastalo...

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 10:49
Nějaké celoplošné povolování lovu doteď chráněných druhů by vedlo jen k její likvidaci, jak tomu bylo v minulosti. A vydra, kormoráni, rys a jiné druhy rozhodně nejsou celoplošně natolik rozšířené, aby mohli mít standartně stanovenou dobu lovu.

Autor: Radek Chadim | 12.12.2011 10:46
Problém je v tom, že zákony a vyhlášky vymýšlí lidé - zákonodárci (?!? :-)), co netuší, jaká je realita v praxi. Pak přijde nějaký takzvaný ochránce přírody, a protože je vydra, jezevec, mýval a nevím co ještě roztomilé zvířátko, které vystupuje v nejednom večerníčku, a snaží se přesvědčit zákonodárce o potřebě ten který druh chránit. Na druhé straně jsou myslivci a je jich velká většina, co by lovili zvěř nejen v myslivosti škodící po celý rok ve dne i v noci. A chudáček zákonodárce se musí rozhodnout, na jakou stranu se dát. In je samozřejmě být hodný pán, co by v životě ničemu neubližíl, protože za to může posbírat nějaké kladné body - bohužel tento přístup má mnohdy za následek, že jiné druhy jsou na tom stále hůř a hůř.
Nejlepší princip by byl ten, že myslivci a ochránci by spolu provedli nějaké šetření o skutečném stavu zvěře a na tomto základu by pak myslivecké sdružení mohlo požádat o rozšíření doby lovu nebo naopak omezení či úplné zrušení. Jenže to bude váznout jako vždy na financích a na vůli s nynějším stavem cokoliv dělat.

Autor: Milan Soukup | 11.12.2011 18:19
Nejlepší je sojka :-). Někde ve Španělsku nebo v Řecku je začli chránit, protože jich mají málo. No a u nás šup, musíme honem taky:-), ať žijí zelení bezmozci:-). MS

Autor: Ivo Ondráček | 11.12.2011 18:12
Tohle byl jen vzorek. Těch "ohrožených/chráněných druhů", které jsou naopak přemnožené, je celá řada. Byl by z toho asi solidní seznam. Něco je přemnožené lokálně, něco celorepublikově. Krkavci, vydry, kormoráni, volavky, (černá, ale ta se samozřejmě běžně loví), někteří dravci... určitě byste mě ještě doplnili...

Autor: Ellhenicky | 11.12.2011 18:02
Ivo, zapomněl jsi na krkavce.Nevím jak kde, ale u nás ano. Padne pár ran a už jsou slyšet.Neviděl jsem osobně, ale u vojáků byl střelen kolouch a než ho odvezli, tak mu pěkný kousek, jejich zásluhou chyběl a bylo po prodeji.

Autor: Ivo Ondráček | 11.12.2011 17:03
Ochranáři zastávají zřejmě názor, že v množství je síla a čím více toho kterého druhu, tím lépe. Že to pak ovlivňuje stavy ostatních živočišných druhů, to už jaksi nedomysleli...Kormoráni a vydry jsou zářným příkladem.

Autor: Milan Soukup | 11.12.2011 16:22
No já bych o to moc nestál:-), protože každá mince má dvě strany. Např. kormorán nebo vydra budou znovu zařazeni mezi zvěř a tím pádem podle současné legislativy budou myslivci hradit škody těmito druhy způsobené? Děkuju pěkně, nechci:-). Bobr to samý. Takže já bych se do toho zas tak nehnal, jen ať si to ochranáři nějak vymyslej:-). MS

Autor: Václav Sládek | 11.12.2011 15:19
Nejlépe to tlačit přes poslance Lišku.Co by neudělal pro jmenovkyni.Mám za to že tohle jméno udělalo dost práce při zamítnutí povolení kontaktního norování.

Autor: Ivo Ondráček | 11.12.2011 14:35
Někdo vysvětlete, protože to vážně nevím...
Když si teď doma z gauče vzpomenu, že třebas liška obecná je na pokraji vyhynutí, co udělám abych docílil její ochrany? Musím protlačit politikům návrh na úpravu doby lovu a přehodnocení zvěře na chráněný druh? Nebo jako to funguje?

Pro nás pro myslivce by byl totiž mnohdy přínosem obrácený postup - docílit přehodnocení chráněného druhu zpět na zvěř myslivecky obhospodařovatelnou lovem... A to taky nějak musí jít. Ale jak? Petice s 20 - 50 000 podpisy? Výzkum o stavech druhu, aby se bylo o co opírat? Od našich pomazaných hlav žádná pomoc asi nepřijde...

Napadlo mě to v sousedním tématu o vydrách. Třebas taková kuna lesní/skalní má sice poměrně dlouho dobu lovu, ale jen přes den. Nechápu, proč by se nemohla lovit i v noci stejně jako liška, když jich jsou minimálně stejné stavy...

Nebo - zavlečené druhy může lovit pouze myslivecká stráž. Přitom by byla více než užitečná možnost legálního odstřelu pro všechny myslívce bez rozdílu.

Nebo ty zmíněné vydry. Jsou jich mraky, nikdo neví co s nima a zavést alespoň minimální možnost redukce stavů, rybáři by nám ruce zulíbali...