Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Výcvik braky



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Kamil Holý | 21.12.2011 14:46
Na stránkách klubu http://www.alpskybrakyr.cz je ve foru téma Výcvik brakýře. Z mého pohledu jsou tam některé názory dost extrémní (pouze černá zvěř), ale celkově je to zajímavé. Braka má většinu věcí vrozených, ale je třeba věnovat přiměřený čas nácviku na obůrce. Spousta lidí si myslí, že když braka dělá prasata v leči, na obůrku jezdit nemusí, no a pak to podle toho vypadá, respektive dopadá na zkouškách (pes chvíli hlásí a když pán stojí stále na stejném místě tak jde k němu, nebo jde lovit jinam; v jiných případech se divočáka skoro lekne, chvíli si ho vyděšeně prohlíží a až poté začne nesměle hlásit apod.).
Nevýhodou některých brak, respektive honičů je dlouho trvající honění, kdy odejdou za divočáky a občas se vátí až po několika hodinách. Je třeba se na to psychicky připravit a obrnit se trpělivostí nebo si pořídit GPS obojek a vědět kde pes je a co dělá. Někdy může být jen pár set metrů, ale v husté houštině není slyšet.
Píšeš, že máš problémy s výcvikem, ale nepíšeš jaké, tak těžko radit. Pokud chceš, napiš na mejl. Jinak klub pořádá výcvikové dny (viz. web), kde se procvičují zkouškové disciplíny a zkušení poradí, jak odstranit chyby. KH

Autor: Radek Chadim | 20.12.2011 08:49
http://www.myslivecke-forum.cz/index.php?str=infoouzivateli&id=26

Autor: Harald Altmann | 19.12.2011 23:46
Na Dakslovu mailovku mrkněte v archivu prosinec 2010.

Autor: Ondřej Smetana | 19.12.2011 22:14
Já sice Braku nemám ale Kopova, což je taky honič. Je pěkné, že má Martin Skřivánek odpověď v mailu, ale nebylo by špatný to napsat sem, myslím že se ti nikdo smát nebude a možná se ten problém nebude ani tak týkat braky, ale honičů. A to už by pár lidí poradilo.

Autor: Matěj Fous | 19.12.2011 20:43
S výcvikem Ti skutečně nejlépe poradí Pavel (Daksl Kopov),tel.č.zde sám jednou prozradil 723 150 306 a jak ho znám,rád si pohovoří. Já nejsem zrovna elitní výcvikář ale braku jsem měl a byl jsem na něho velice pyšný,tak snad základ, který se mě velice osvědčil.Je to plemeno psa které vyniká inteligencí a je poslušné na pokyn či povel (pokud není ve styku se zvěří),je čistotné a nesmírně příchylné k člověku (a je dlouhověký!). Radím Ti vybudovat si s ním dobrý vzájemný vztah,a to až jeho závislost na Tobě.Honič totiž pracuje sám bez pána a ta závislost je potom ku prospěchu jak při samotném honění,tak i že se lépe vrací a především že ho můžeš snadněji používat na dosled a to i na volno což se v terenu velice cení!Cvičit musíš samozřejmě postupně-poslušnost,,nezapomeň hlas (nejlépe u černé či alespoň nad její dekou),zrazuj od honění srnčího a chval u černé.Osvědčilo se mi brát ho do honitby od štěněte.Příprava na zkoušky dle zkušebního řádu - to je potom specifické co nevíš jak,odborníci na dané Ti však jistě poradí.

Autor: Tomáš Pilík | 19.12.2011 20:07
Martin Skřivánek: odpověď máš v e-mailu.

Autor: Tomáš Pilík | 19.12.2011 20:07
Můžete mi někdo na "Daksla" poslat e-mail?

Autor: Josef Hanzlík | 19.12.2011 19:51
Kdybych já měl braku a potřeboval poradit,napsal bych sem Daksle hilfe!!!A vsadím boty,že by mi brzy přišlo na mail"Ty ču...u,co potřebuješ?

Autor: Martin Skřivánek | 19.12.2011 19:21
Tome jaké máš problémy? zajímá mně to. braku nemám ale líbí se mi.

Autor: Tomáš Pilík | 19.12.2011 18:56
Už jsem to shlédl, ale každopádně díky za typ. Mám při výcviku takové specifické problémy, které tam nebyly řešené.

Autor: Rudolf Husák | 19.12.2011 18:50
Zdar Tomáši,podívej se na ,,VIDEA PRO,,tam má Daksl Kopov, velice to zkušený výcvikář a obětavý chovatel tohoto plemene, několik názorných ukázek výcviku Braky.

Autor: Tomáš Pilík | 19.12.2011 18:12
Zdarvím všechny. Rád bych někoho zasvěceného požádal o rady při výcviku Alpského jezevčíkovitého brakýře. Je to můj první pes, tudíž mé praktické zkušenosti s výcvikem nejsou téměř žádné. Literatura se k tomuto plemeni a k honičům obecně shání velice špatně. Co se týká výcviku samotného, rád bych některé věci probral přímo s někým, kdo má více zkušeností. Nevíte o někom, kdo by mi mohl poradit? Díky všem.