Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Jaromír K | 31.01.2012 18:46
Tak to půjdu zkusit. Včera jsem jel deset km tam a pak hned zpět. Takový větr,že jsem vystrčil hlavu z auta a zase ji rychle vrátil zpět. Dnes si vezmu asi i teplé ponožky-:))

Autor: Honza Král | 31.01.2012 12:16
Včera jsem vyrazil po půl osmé do mrazivé měsíční noci zkusit ulovit nějakou tu kmotru. Už cestou k sedačce jsem zaslechl v dálce v polích skolit lišáka. Společnost mi dělali dva zajíci hopkající po řepce kousek u vesnice. Lišák běhal někde za horizontem a svým skolením a vidinou toho že přijde, mne zahříval.Před desátou, když už jsem necítil prsty na nohou a ruce si cpal hluboko pod bundu, přiběhla po oračce liška a ve vzdálenosti asi 150 metrů čárovala sem a tam a pomalu směrem ke mě. Lišák se v dáli stále ozýval, takže šlo o jinou lišku. Na myškování reagovala přískokem asi o 5 metrů. Připravil jsem kulobrok pro případ, že by ke mne hnala tak ryhle jako už mnohokrát a lišku hledal v puškohledu. Liška ale stála na široko, nevěděla jestli jít za domnělou myškou nebo ne. Není na nic čas, tak ustaluji kříž na "hrubém" a nocí zní výstřel. Jdu na nástřel a ve světle baterky vidím světla lišky, dostřeluji ji brokem. Rána kulí šla na vyšší komoru a chytla páteř, až se divím že po takovém zranění ještě žila. Šlo o poměrně silnou fenku, loveno na asi 80 metrů 8x57 JRS, SPCE odn SaB. Snad mne arktické mrazy neodradí od dalších překrásných nočních lovů lišek.

Autor: martes | 31.01.2012 10:13
Jo Karle, straka je strašně rychle chápající mrcha.To znám.Zdenek.

Autor: Karel poslík | 31.01.2012 10:00
Nám nějak nechodí černá na vnadiště a lišky se v této době o újeď nezajímají. Kdyby bylo bílo, mohli jsme na ně čekat alespoň u spádů nebo na otevřených plochách. Ale pokud jsou v suché trávě a bez sněhu,nedá se na jejich lov ani pomyslet. Zpestřili jsme si čas lovem strak. Našli jsme takové velmi hustě zarostlé místo s několika vysokými stromy, kde se straky pravidelně slétávají. Ve čtvrtek a v pátek jsme jich tam za několik minut ulovili devět a včera jedna přibyla. Pořád jich tam ještě létá dost, avšak začínají být opatrnější. Pochopily, že dva zelenokabátníci s hromovými holemi to s nimi nemyslí zrovna moc dobře. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 30.01.2012 16:28
Dnes jsem přišel na moje vnadiště a přicházejíc k němu jsem si říkal spíše ze zoufalství, než z reality v honitbě, že by to mohlo začít chodit na vnadiště, když je pole zmrzlé. Z vnadiště od léta se spíše stalo zvěřní políčko, bo na ně letos nic nechodí a už pomalu zarůstá. K mému překvapení obě pěstované plodiny kukuřice i obilí poléhané a dobroty v sobotu předložené vyžrané na hlínu. Říkám si, to je nějaký divný, to už jsem tady dlouho neviděl, že by začalo chodit dančí v divočáky už vůbec něvěříc. Jdu dál a asi 300 metrů daleko přes louku muselo jít v noci kolem 13 divočáků. Takže začíná se tomuto letos neplodnému lovu, lovu na vnadištích, blýskat na lepší časy? :-). Je mi to fuk. Minulý týden jsem dodělal kazatelnu v lese, tak jak se teď rozsvítí a budu-li zdráv a nebudou-li teploty o život, vyrazím párkrát na noční čekanou do lesa. V okolí kazatelny v dubovém lese je to celé otočené od bachyně se třemi-čtyřmi selaty (ale vypadá to jako od 20 kusů), tak jsem zvědav i když tak nějak citím, že tam zrovna nic chodit nebude - nemám s lovem v lese dobrou zkušenost, asi proto, že jsem v něm ještě nikdy nic neulovil :-).
Eriko, když divočák po zásahu .308čkou neleží do 200 m, tak si můžeš být skoro jistá, že to zásah na komoru - "tělo" s největší pravděpodobností nebyl, neb se mi to ještě nestalo. Nedávno jsem viděl barvit sele střelené přes kýty odbíhající s tlupou, zpočátku barvilo fest hodně, později míň, po 3 km vůbec, v ten den nedohledané, pravděpodobně toto sele nalezeno o 3 týdny později v potoce 5 km daleko a neleželo tam nijak dlouho. Občas se to stane každému, mě už se to taky stalo. Já se z takového lovu snažím vždy poučit a další lov provádět pečlivěji, i když se vždy udržet na zodpovědnou ránu je těžká věc.

Autor: Honza Král | 30.01.2012 14:25
Pokud vím, tak léčivo se podávalo vždycky a nikdo na to "neskapal" Známehj veterinář tvrdí, že by si tim člověk musel namazat krajíc chleba aby ho to zabilo. A kolik se toho dostane do traktu zvěře, o tom se dá polemizovat. EU nás donutí k tomu aby se neléčilo, co bude mít střečky to zahyne, co bude zdravé to snad přežije.
DNES jsem si vzpomněl, že jsme v sobotu ve spolupráci s jezvečicí dostali lišku(fenu). Opět jsme byli jak banda permoníků, ale vykopali jsme jen ďurku 50x50x50, takže sranda. Jezevčice hlásila, já udával směr kopáním, kolega házel lopatou, dva jistili vsuky se zbraní v ruce.Když je dobrá parta vykopali by jsme i bazén.

Autor: Fesoj | 30.01.2012 10:22
Eriko, nevěš hlavu, možná Ti ta kmotříčka zavolá mobilem a pozve Tě na rande a co se týče toho selete - vitalita černé zvěře je obdivuhodná... Chybit nebo postřelit kus, to se může stát každému, podstatné je, že jsi se nevykašlala na dosled a udělala jsi maximum, pokud nebylo možné v dosledu ráno pokračovat... Pokud se neoddělilo od tlupy, tak skutečně nejspíš přežije.
Včera jsem si trošku obešel má oblíbená místa. Shrnuto a podtrženo - co se týče lišek, nic moc, jenom mi jedna začala brousit okolo baráku, prasata se přemístila neznámo kam, jen stop od srnčího u krmelce podstatně přibylo. Poblíž krmelce jsem pověsil na strom další otep sena a načal jsem nový sud jeřabin - kdybych zakládal 2 x denně, bude korýtko stejně vymetené... Měl jsem úmrtí v rodině - chcípla mi slepice. Hodím ji na újeď, ale nejdřív ji nechávám zmrznout na kost a pak ji rozsekám na drobno, aby nezmizela okamžitě. A s jejím vyložením ještě počkám, až trošku poleví mrazy. S prasátky bude na pár dnů konec - 1. a 4.2. je termín vyložení medikovaného krmiva pro spárkatou a po jeho pozření je zvěřina údajně nepoživatelná. Já tomu moc nevěřím, respektive nevěřím tomu, že by se černá k těm granulkám vůbec dostala, protože chodí v noci a srnčí to stačí zkonzumovat dřív - ale hospodář trvá na dodržení předepsané lhůty a od toho je hospodář, aby byl respektován. A podle zákona schválnosti se čuníci objeví právě v té době, když se nebude moci lovit - přesně jako loni.

Autor: Erika Doležalová | 30.01.2012 09:51
Tak si poslední dobou nějak vybírám dny a večery "blbce" nebo co :-( Ve čtvrtek u známých krásná večerní čekaná, sice jsem už po půl hodině klepala kosu a nadávala si, že nejsem radši v teple doma, ale bylo to fajn. Ticho jak v kostele, žádný vítr, sněhu požehnaně, před kazatelnou pět kusů dančího, paráda. Najednou dančí začalo odcházet - aha, něco se bude dít. A dělo, zalámání, zakviknutí a už se hrnuli.. Samá selata, asi deset kousků, nechtěla jsem, aby mi jako obvykle utekli, tak jsem je prohlídla jen tak rychle zleva do prava, vybrala sele stojící úplně vpravo o samotě, posadila tečku těsně za pravou plec, báác.. Po ráně kviklo a hromadný úprk. Na nástřelu dvě kapky, pak za dva metry minikapka, za další tři metry dvě pidi kapky a nic.. Musíme pro psa. Zkušená fena si jde klidně a soustředěně po stopě, zhruba 30 metrů z nástřelu začala "kropička" - krásně tmavá barva vlevo stopní dráhy, "čáry", cákance.. Paráda, tak by to mělo být.. Jenže ujdeme asi 100 metrů a barva pořád stejná a sele pořád nikde.. Jdeme dál, jakoby "nalitá" barva se změnila v "prskance" jako když to třepete z rukou.. A zase nejmíň sto metrů pořád stejné množství barvy a sele pořád nikde.. Už jsme tušili že jsme za chvíli v pr*eli.. A taky ano, barva začala ubývat až nakonec, po dobrém půl kilometru jen sem tam kapka nebo "omatlané" okolo stopy ve sněhu (jakoby to teklo po plecku?) Shrnuto a podtrženo, nenašli jsme nic, fena se vrátila. Netuším, kam jsem zasáhla, nechápu to. Jsem z toho špatná ještě dneska, můj první postřelený a nedohledaný kus. Snad přežije bez velkého trápení :-(
Aby toho nebylo málo, včera jsme jeli projet kanály, první nic, druhý smrděl liščinou už z dálky, ale taky nic a ve třetím jagoška ani nechtěla popojít ve skruži, tak jsem se pro ni naklonila, že ji vytáhnu... Telefon a 4 brokové patrony vylítli z kapsy jako blesk a už jeli vodou rourou do neznáma... Patrony zůstali asi metr a půl v rouře, telefon v haj*lu :-( Fakt super. To je asi trest za ty dva kusy vysoké a tři lišky, abych si moc nemyslela :-(((
Zaplaťpánbůh že se mi nezdály divoké sny jako Matějovi. Ale to ještě přijde.

Autor: Ivo Ondráček | 30.01.2012 09:19
Ono když nebude fučet, tak ve vačici dvě hoďky v pohodě vydržím. Pak začne být zima od noh a to už pravda budu muset dom...

Autor: Tomio | 30.01.2012 07:50
Což o to mráz je přesvědčí, ale i tebe udolá aby jsi zůstal doma :-) Při -20C si to neumím představit sedět hodinu na lišku ani čuníka.
Btw: Čuníci jakoby zmizeli, sem tam pár stop, ale samotné kusy, rudly žádné. na přemnožení to u nás fakt nevypadá. I když letos odlov poprvé přes 20ks. Momentálně ale mrtvý les. A to je zamrzlo, na polích 20-30cm zmrzlého sněhu v lese tak do 10cm. Bída a nechodí a nechodí. Kdyby na vnadiště ale nechodí vůbec. A teď ty čtyři-pět dnů s -20C to pár selat skolí.

Autor: Ivo Ondráček | 29.01.2012 22:28
Pomalu se utvrzuji v nelichotivému závěru, že čekaná je alespoň na škodnou příšerně neefektivní způsob lovu. Když si totiž spočítám těch pár desítek hodin na čekaných, co jsme ve sdružení za leden naseděli s výsledkem nula a porovnám to s několika dvouhodinovými vycházkami se psem, které zatím daly 4 ulovené kuny + dvě kuny a lišku upláchnuté...Jakoby ta čekaná ani vůbec neměla smysl...:)
Kéž se to zase konečně naučí chodit na újedě, od doby co se drží ty slabounké tři centimetříky zledovatělého sněhu se jim na ně nechce a nechce. Ale dokavaď byla černočerná tma a inkoustově tmavá voračka, tak to joooo, to mizelo maso po kilech. Uvidíme, jak je přesvědčí ten slibovaný ruský mráz...

Autor: jirka marek | 29.01.2012 14:16
Matěji,tak to je fakt blbý sen....
Na plese plno,ale tolik jako vždy se nepilo,ani nejedlo,ale hlavně že jsme to přežili.
Jinak sem moc zvědavý,co na to počasí příští týden řekne příroda,protože ty mrazy,co mají být přes den,to nepamatuju.(chudáci bezdomovci).
Takže přeju Všem při jasných úplňkových nocích lovu zdar!

Autor: Matěj Fous | 29.01.2012 11:53
No to byla ale na dnešek noc! Včera jsem byl na oslavě (kulatiny) a do rána se mi zdál hrozný sen. Byl jsem totiž (ve snu)na srazu v Roudné a tam - prasátko na rožni bylo zasmrádlé,pivo kalné a nakyslé,do toho někdo začal vykřikovat že za to určitě mohou Pražáci a figi nás do toho ujišťoval že nejlepší je lovit kulí na půl kilometru a tak jsme se pustili do konzumace dovezené slivovice protože nám holky řekli že to je tak to nejlepší co umíme - ale v tom jsem nějak napůl procitl a protože to bylo v noci a nic jsem neviděl,tak mě hned napadlo,že jsem po té samohonce asi oslepl a začal jsem křičet. Ještě že mám chápající manželku-poslala mě na WC a dala na čelo mokrý hadr.Ach jo,ještě nedávno se mi pravidelně zdálo o holkách...

Autor: Václav Sládek | 28.01.2012 14:53
Také dnes plesáme.Vstupenky prakticky hnedle všechny prodány v předprodeji.Sál nazdobenej no a snad nebude v alejích moc nab.....

Autor: jirka marek | 28.01.2012 13:24
Stando:...to je hnus velebnosti...
Jinak dneska máme ples,tak doufám,že dopadne dobře!
Všem lovu zdar!

Autor: Stanislav Haas | 28.01.2012 12:52
Tak nevím, jestli sem nedo do "Likvidace prasat ve světě". Dnes na zdravotní procházku s čubajtnou jako každý den. U jednoho mysliveckého políčka barva, našel jsem si nástřel, nikde okolo žádné stopy bot. Vzal jsem Áju na barvářský řemen a došel na hranu lesa a co dál. Tak jsem vzal telefon a volám hajnému, kdo tam seděl a jestli prasátko mají. A dozvěděl jsem se, že na to místo chodí ti zmr.i ze závodu, odmítají se vůbec hlásit a dělají si co chtějí. Ani nevěděl, že tam někdo střílel. Když jsem se nabídl, že se po stopě podívám a případně kus otevřu, tak prý raději né, kdyby mne někdo z nich viděl, tak že prý na mne zavolají PČR, stará garda už je v důchodu a na závodě jsou noví mladí, co mne neznají. Že se zítra se psem okolo podívá, teď že je mimo. Případně že to bude za tuto zimu 5. kus, co najdou shnilý. A že to má chvíli do důchodu a i v něm by se chtěl do lesa dostat. Toto je realita, né žádná krásná česká myslivost.
Stejně mi to nedalo, asi 50m jsem po barvě šel, rána buď hodně šikmo dolů a nebo malé sele, stříkance barvy spíš při zemi, světlá, asi plicní barva, celou dobu barvy dost, ale pak na jehličí jako když zavře kohoutek a ani kapka. O kousek dál ve směru v dubině, kde byl ještě sníh, jsem prošel dva pruhy, jestli nějakou kapku nenajdu, nic, stop moc všemi směry. Chtělo by to profesora psa, ale ta moje loví už skoro rok v jiném revíru a štěně na to nestačilo a do smrkových mlazin se mi jen s nožem nechtělo, konec konců jako turista jsem udělal dost.

Autor: Erika Doležalová | 28.01.2012 11:13
A to já bych i vydržela, u nás nefouká, je krásně jasno.. Ale měsíc jen srpeček a sněhu ani kousek, tak na co čumět do tmy... :-(

Autor: Miroslav Šafr | 28.01.2012 08:42
V posledních dnech je čekaná jen pro otužilé. Mě se také moc nedaří, nikdy tam nevydržím sedet déle jak dvě hodiny.

Autor: Jan Heger | 28.01.2012 08:21
Budík na 4:45 a honem do lesa. Vylezu z domů a docela funí, nezdá se mi ten vítr. Na kazatelně otvírám okna a zachumlávám se. Jenže ten vítr, ten byl špatný..neviděl jsem ani chlup a přitom po cestě je stop od lišek mnoho. Včera večer taky nic..tak třeba dnes a zase zítra :)

Autor: Jurek | 27.01.2012 10:26
Matěj Fous: Těmato mrchama (Rattus Norvegicus) krmím svoje miláčky Žofinku a Káju jsou to Hroznýši Královští. Jinak mám doma dva kusy na prodej kdyby někdo chtěl.

Autor: Ellhenicky | 27.01.2012 09:19
Rici,po přečtení tvého příspěvku jsem zpětně prožil co ty.I slza ukápla. Patří to sice k životu,ale je to těžký. Vím o čem píšeš... Svému prvnímu psu jsem ukrátil trápení, že jsem si ho sám zastřelil.V životě už to neudělám!

Autor: Pavel Černý | 27.01.2012 08:26
Rici, také vím o čem píšeš. Jen jsem neměl sílu udělat to sám. Pozval jsem vždy veterináře domů a hladil kamarády do poslední chvíle. Pro mne to bylo o to těžší, že v té době ještě jiný pes doma nebyl. Až s příchodem juniora se to vždy zlepšilo.

Autor: Honza Král | 27.01.2012 07:44
Je to smutné, ale s něčím novým to trochu přebolí. Osobně bych asi nedokázal ukončit utrpení, zvlášť ne doma. Ještě možná v honitbě, při vážném zranění psa třeba od černé, postřelení apod. Už jsem taky pochoval dva psy a nikdy se to neobešlo bez emocí. Nuž ať se mu pěkně loví v psím nebíčku.

Autor: Václav Sládek | 26.01.2012 20:40
Rici je to běh života,ale stejně mě je při ztrátě nebo odchodu psa do věčných lovišt těžko u srdce.

Autor: kesl | 26.01.2012 20:33
Každý, kdo si pořizuje štěně musí být schopen být u jeho konce. Je to pocta prokazovaná kamarádovi. Byl jsem nucen takto vysvobodit několik svých psů a jakkoliv to je smutné, je to poskytnutá poslední služba tomu, bez něhož si myslivost nedovedu představit. L a L!

Autor: Matěj Fous | 26.01.2012 20:18
Začal jsem momentálně používat zakázané způsoby lovu - chytám do želez a trávím Rattus Norvegicus .Jinak by nás ty mrchy snad sežraly.

Autor: Fesoj | 26.01.2012 19:08
rici czech : vážím si každého kynologa, který dokáže svému psovi ukrátit trápení, když to jinak nejde. Přímo u počítače mi visí "Prosba psa", v jejímž závěru stojí : Každou cestu mi buď po boku a to i při odchodu z tohoto světa. Neříkej nikdy : "U toho nemohu být", nebo : "Ať se to stane v mé nepřítomnosti". Pamatuj - všechno je pro mne lehčí,když jsi u mne !

Autor: Jurek | 26.01.2012 18:38
rici czech: nám nedávno veterináři odrovnali 3měsíční štěně tak jsme si pořídili nové taky labradora ale fenu

Autor: rici czech | 26.01.2012 18:24
Časem to člověk už tak nebere a je s tím smířen ,zvláště když v kotcích štěká psů více,takže osamocen člověk tak není.

Autor: Jurek | 26.01.2012 18:21
rici czech: upřímnou soustrast

Autor: rici czech | 26.01.2012 17:35
Jinak mne dnešní den začal hodně smutně.Ráno 11 letá fena dožívajíc v klidu a teple na chodbě začíná zrychleně dýchat ,organy napadené rakovinou asi selhávají od včerejška ztratila sílu se i postavit na běhy.Rozhoduji se rychle není na co čekat a ve 4 ráno z těžkým srdcem ukončuji její trápení.Až do 6 ráno než jdu do práce vzpomínám co jsme za těch 11 let v revíru i doma zažili, kolik desítek dohledaných kusů drobné na souši i na vodě dohledala.Byla to jedna z mála fen, která po zkouškách nešla jinde do služby a zůstala doma.Po práci vykopat hrob ,není čas rychle se stmívá, poslední výstřel v rohu zahrady jako poctu a poděkování za práci a honem domů do tepla.Jo i toto je stránka kynologie a každý s tím dříve či později musí počítat.No někde jsem slyšel rčení ,že nejlepší pes je ten příští ,asi to tak bude.

Autor: Václav Sládek | 26.01.2012 15:16
V sobotu jsme roznášeli medikované krmivo pro srnčí.Dával jsem ho do korýtka i za kolegu který byl na horách.Má ho v selském lesíku vedle něhož vedou dva energovody pod kterými je snad půl hektaru nepropustného trní do kterého jsem pustil na jezevčíka s bordíkem.Stoupl jsem si s kulobrokem na ochoz pod vítr a doufal že by na mě mohli vyhnat lišku nebo černou.V trní hlášení, ale nic na mě nešlo,jezevčík se vrátil do půl hodiny, ale na bordíka jsem marně čekal do večera.Na místě jsem nechal šálu a za tmy odjel domů.Po půlnoci jsem se tam vrátil děsně padal sních s vodou a pes nikde.Jsou to místa, která dobře zná, takže by se měl sám vrátit domu.Již jsem z toho byl nešťastný,hledal jsem ho celou neděli,pondělí,úterý.Prolezl jsem několikrát celé to trní po čtyřech a obešel všechny nory o krerých vím.Rozvěsil po okolních vsích cedulky.Zoufalství, pes jako když se propadne do země/západního Německa/jak je řečeno Troškově filmu.Na středu byla obnova ráno kouknu z okna kuchyně ve sněhu čerstvé stopy psa,žena nechce věřit, že by to mohl být Cir.Otvírám dveře z verandy na dvůr a ten lotr si tam sedí jak kdyby se nic nestalo.Velké vítání srst plnou písku lehce roztrženou nosní dírku od zápasu.Hrozný nikomu nepřeji zažít něco podobného.

Autor: Roman Voříšek | 26.01.2012 09:25
Včera už sedám do auta a chystám se k odjezdu na kazatelnu a v tom telefon. Jeden náš člen střílel na sele, má barvu, ale z nástřelu odešlo do paseky. Říkám, do 3 minut jsem tam!
Vystupuji z auta, ptám se, co a jak. Střílel na dobrých 140m, dost po úhlem, z kopce dolů. Všechno si chystám, uvazuji psa a vyndavám kulovnici. Pomalu jdeme na místo činu.
Na nástřelu cákance barvy a po dalších 20m ani kapka. Na kraji paseky odepínám téměř jedenáctiletého jezevce. Typoval jsem, že bude ležet tak do 20m od kraje, ale dlouho nic, zdá se mi to divné. Najednou hluboké hlášení. Kolegovi
říkám, že to bude živé, musíme jít za psem. Popojdeme tak 100m, ale psa už neslyším hlásit. Čekáme. Najednou se pes vrací zpět k nástřelu a do minuty už má dosledované sele, tak do 35kg.
Rána zadní nízká komora, na výstřelové straně zacpáno tenkým střevem, proto tak málo barvy...
Pocta ulovené zvěři, předání úlomku, to vše se snažím dodržovat. Kolega má velikou radost, že jsme sele dosledovali. Snažil se poděkovat i jezevci, odlomil větvičku ze svého úlomku a jal se jej pohladit. Jenže se zlou se potázal, jezevec se hned po něm ohnal :-)
Takže Lovu Zdar! Jo a lovil tou nejlepší ráží na světě - .308W - neodpustil jsem si, že osma je osma :-)

Autor: Erika Doležalová | 26.01.2012 08:19
Tak jsme včera vyrazili ke známému na prasátka. Sněhu je tam požehnaně (což mě na jednu stranu samozřejmě potěšilo - jinak bysme tam byli zbyteční, na druhou ale pěkně naštvalo - proč u nás není ani vločka?! :-( Na kazatelně jsem před půl devátou, dlouho se nic neděje, pak zaslechnu v lese šustění sněhu a vidím něco tmavého, vždycky to poklusem popoběhne a zůstane stát a zase popoběhne a zase stojí.. Asi muflon, myslím si. Pak to vyleze z lesa a za chvíli slyším chroupání a mlaskání! Koukám jak vejr a sotva 30 kroků před kazatelnou mám prase! Čekám, kdy se objeví další, ale nic. Střílet na samotné větší prase je vždycky riskantní, tohle sice není žádný extrémní obr, ale vzhledem k tomu, že je to les a tudíž žádná výkrmna, může to být slušný lončák, průměrný sekáč, slabší kňour.. No prostě, nejsem si vůbec jistá a tak čuníka dobře dvacet minut "pasu" a čekám, dokud mi neuteče :-( Pak vyleze z lesa znovu, ale už nejmíň 150m daleko a je celý podivočený, vybíhá, zabíhá, schovává se.. Pořád váhám nad ulovením, na jednu stranu bych ráda měla první prasátko v letošním roce, na druhou by mě vůbec nepotěšilo přijít pak ke kusu a zjistit, že je to loňský předlončák.. :-) Tak radši nechávám kulovnici v klidu. Sedíme do 23 hod, nepřijde už nic, ani mufloni či dančí - což je divné. No, není každý den posvícení. Možná pojedeme i dnes.

Autor: Pavel Černý | 26.01.2012 06:47
Milano, něco takového jsem zachytil v článku o lovu svišťů a kamzíků v Rakousku v některém z loňských čísel Světa myslivosti. Takže po původu těch názvů bude asi třeba pátrat někde v Rakousku. Jestli se do toho pustíš, přeji šťastnou cestu a hodně štěstí. Jestli to ale chceš spojit s pozorováním, nech to na léto. Touhle dobou potkat sviště je opravdová vzácnost :-)

Autor: milano | 25.01.2012 17:16
S tím medvídkem, kočkou a opičkou jsem fakt nemyslel kočkopsa.Mělo by se tak říkat svišťovi.Docela by mne zajímalo, kdo to kdy vymyslel. M.P.

Autor: Jurek | 25.01.2012 16:37
Ivo Ondráček:

Tak snad mě potká ten první případ. JE tady někdo z Karvinského kaje?

Autor: Ivo Ondráček | 25.01.2012 16:31
Jurek:
Záleží na tom, v jakém sdružení budeš adeptovat.
A) Budeš s chlapama chodit na brigády a teď přes zimu ke krmelcům. Buděš s nima chodit na vycházky. Budou ti trpělivě vysvětlovat, jak poznáš starého srnce od mladého, kde sou nory, kam a kdy nejlíp sednout na škdonou atd... A někteří z nich tě vezmou ai na čekanou třebas na tu škodnou, kde tě v žádném případě nenechají střelit, protože se to nesmí... A po složení zkoušek snad rozšířích řady jejich sdružení
B) Budeš adeptovat ve sdružení, kde tě někomu přidělí, ten ti podepíše adeptský průkaz (pokud ho máte) a tím ta praxe vlastně končí. Dají ti jen semtam za úkol brigádu, do které se nikomu nechce a za rok po praxi tě odporoučí s tím, že je jich už ve sdružení moc.

Přeju ti, aby tě potkal ten první případ!

Autor: Jurek | 25.01.2012 16:18
TAk dneska jsem si podal přihlášku na Myslivecký kurz. Tak snad se mi povede se během roku vše dobře naučit a příští rok v pohodě a klidu složit zkoušku. Chtěl bych se zeptat jak takový rok praxe probíhá. Dík Jurek

Autor: Josef Hanzlík | 25.01.2012 10:38
Igman,no přece takový to vošklivý,jak to furt ječí,valí světla a není poznat,kde to má předek a kde zadek!Myslím,že někteří tomu říkají Bordík!!!

Autor: kesl | 25.01.2012 09:05
Pro Eriku, učili jsme se, že právě ta němkyně-potkan zřejmě někdy na přelomu století, možná později vytlačila svojí agresivitou krysu z celého území Česka a chudinka krysička se nyní vyskytuje pouze zavlečena lodní dopravou na ústecku jako klasický skladíšťní škůdce. Někde jsem viděl (Živa?) i mapky rozšiřování obou "milovaných" druhů...
Kurňa, samozřejmě přelom předminulého a minulého století, zapomněl jsem jak ten čas letí...
Jo a tomu svišťovi říkají rakušáci a němci "murml", jak to tedy bude tady? Murml, murmlice, murmle? :o))) L a L!

Autor: igman | 25.01.2012 08:26
Asi Svišť? .... Jen pro odlehčení : kdopak víte, o jakém zvířeti se mluví, když se řekne "kočka, medvídek,opička ? Jedná se o jeden druh. M.P.

Autor: Erika Doležalová | 25.01.2012 07:55
Ervíne, samice lasice je lasice :-) Jinak, "němkyňa" říkávala i moje babička. Vzhledem k tomu, že jak krysa, tak i potkan k nám byly dovezeny z Německa, může být označení němkyně = německá myš použito pro oba druhy. Více to mají lidé spojené s krysou, často se říkávalo "potkani a němkyně..", i ženský rod by více napovídal tomu, že jde o krysu. Domnívám se, že původně byla němkyně pouze krysa a až poté, co začaly mizet, začalo se toto označení používat pro potkana. Ono je to vlastně jedno :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 25.01.2012 07:36
Vlasta Valík - nějak mi nefunguje Tvoje mailová adresa, kterou tady máš uvedenou. Můžeš mi poslat kontakt na jarda.minha@seznam.cz ? Dík.J.

Autor: kesl | 24.01.2012 23:08
Potkan by souhlasil...:o)

Autor: Jaroslav Miňha | 24.01.2012 22:43
Němkyně = potkan. Alespoň potkany mi prababi ukazovala, když o němkyních mluvila.

Autor: kesl | 24.01.2012 21:24
To musí být ta němkyně dost starý výraz, protože krysa v čechách už dávno nežije.

Autor: Jaroslav Tatalák | 24.01.2012 21:14
Ivo prosím Tě, nepouštěj se zase do pražáků,nebo bude mela.Jinak "němkyně" se u nás na zaostalé Moravě říkalo kryse.Souhlasím s názorem, že myslivecká mluva se postupně vyvíjí a neměli bychom setrvávat u slovníku 30-40 let,ale nezacházet zase do extrémů.

Autor: kesl | 24.01.2012 21:11
A lasice či lasičice, no Eriko nevím, nevím...:o)))

Autor: kesl | 24.01.2012 21:02
Nicméně vlákno je "dnes". Takže, vážení, moje dnešní myslivecká diagnóza. Rozpraskaný svírák, silný výtok z ryje, uslzená a zarudlá světla a ukrutné chrčení z komory... Dnes nic neuvidím, ani neulovím. L a L!

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2012 17:34
Tak zase svolaná hurá akce u srovnaných větví. Metr a půl vysoká, deset metrů dlouhá. To už jsem měl zlou předtuchu, že to nebude jen tak. Až do stmívání marné casnování s hromadou. Když už jsme to chtěli zabalit, kuna vyrazila metr ode mě. "Běží!" Zarazila koukla na mě a hupsla zpátky do hromady. Za deset vteřin vyjela o dva metry vedle, koukla na kamaráda a zase zpátky. Dvouminutové dobývání se psem, načež vyhupsla s prostředka hromady, tryskem prokličkovala nejbližší kmínky, kam se nedalo střílet a vzala pilu k blízké houštině. Až dál v mezerách jsme za tím nezřetelným stínem dali tři zoufalé rany a byla pryč. Ta věděla zcela přesně, jak na nás vyzrát!
Je až k neuvěření kolik jich letos je!!! Ale jak je vidět, je to vyrovnaný souboj, kdy jsou šance vážně 50 na 50...:)

Autor: Martin Síla | 24.01.2012 15:17
Ivo, nevadí, koukat na rákos je taky dobrý. Třeba celou noc.
Jak zpívá Záviš: Já nemám čas... já musím čumět do stropu...

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2012 15:12
Houby tomu rozumíte - táta je jelen, máma srnka a mládě je koloušek. A jelena poznáte snadno právě podle těch rohů. To vám řekne každý pražák...!
Stejně tak já tehdy tvrdil, že slepici nám zadávil tchoř, babička říkala, že to byla kuna a nakonec jsme se dohodli, že to byla němkyně. Dodnes vlastně nevím, co to ta němkyně je. Asi hranostaj...:)
Jinak újeď vyžraná a ochozená, na potoku pár kačen a sympaticky tam chumelí, takže večer si tam půjdu sednout takříkajíc na jistotu = sedět a koukat na mrtvou rákosinu:)

Autor: Martin Síla | 24.01.2012 14:29
Mám ho doma, JE TO KÁMOŠ.
A nebud´drzej... :-)

Autor: milano | 24.01.2012 14:22
Jen pro odlehčení : kdopak víte, o jakém zvířeti se mluví, když se řekne "kočka, medvídek,opička ? Jedná se o jeden druh. M.P.

Autor: Erika Doležalová | 24.01.2012 13:33
Ale chlapi, zas z toho nedělejte vědu :-) Ivo, samec tchoře není tchořák, ale tchoř, jezevec je jezevec néé jezevčák :-) Ervíne, lasičák - lasice - lasíče. Ano, některé výrazy jsou hooodně divně znějící, ale je to tím, že tato zvěř není tak běžně a často lovená. Výrazy jako muflonka, zaječka nebo daněla jsou naprosto běžné a divně neznějí. Zato když se podíváte na některé TAKY SPRÁVNÉ "názvy" feny lišky - liščice či lišice - to je mazec, co? :-) Pokud si s nějakým výrazem nevím rady (a moudrá kniha mlčí nebo ji nemám po ruce :-) pak radši dám do placu něco univerzálního - tj. samec / samice než vymýšlet divočiny jako jezevec-fena nebo kuna-pes :-))) Stando, šmola, špígr, čiplena..to jsou spíš obecná označení, nějak si neumím představit, říkat třeba "ulovila jsem laň daňka" :-) Když ulovíte psíka mývalovitého, je to buď pes nebo fena. A když se vám podaří ulovit mývala severního? Ha! Patří mezi medvídkovité, takže ?

Autor: Stanislav Haas | 24.01.2012 12:33
Na druhou stranu se běžně říká např. /přepsáno foneticky/ šmola, bajhirš, což v žádné mluvě není a asi všichni vědí, o čem je řeč. Použít to v nějaké povídce starých zbrojnošů, tak mne asi nikdo kamenovat nebude.

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2012 11:42
Eriko, máš bod, to jsou taky dost pádné argumenty. Příště se podržím korektního modelu. Kuna-samice, srnčí holá-koza, srnčí samčí-srnčák, bažant samec-kokrháč, atd... Pardon, prachsprostá provokace od horala z Vysočiny...:)

Autor: kesl | 24.01.2012 11:39
A což takhle lasičák, či lasičice a mládě nevím :o))) Lasičátko nebo lasíče? No, to je mazec! L a L!

Autor: kesl | 24.01.2012 11:35
Krásný staročeský výraz pro mládě kuny je kůně. L a L!

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2012 11:33
Děkuji, Stanislave, za doplnění. Mně to přijde také logické. Ono: Liška/lišák/liščata, to je fajn. Ale kunice/kuňák/kuňata, jezevčák/jezevčice/jezevčata nebo tchořák/tchořice/tchořčata .... to tedy nic moc. Dovedete si představit pochlubit se !TEORETICKY! uloveným "tchořákem"? Hrůza:) Ono ani ne teoreticky - když ho zadáví pes...

Autor: Jan Slavětínský | 24.01.2012 11:23
U nás se říká úplně jednoduše - kuna (samice), samec - kuňák nebo kocour (střelil kunu ,byl to pořádný kocour ...) a mláďata jsou "mladé kuny" (bez rozdílu velikosti i bez ohledu na Kovaříka)

Autor: Erika Doležalová | 24.01.2012 11:15
Ano, je to tak, samice je kunice, je to strašný název, ale píše to i Kovařík a Rakušan v Myslivecká mluva. Je to stejné jako jezevčice, vydřice, tchořice či lasice :-) Osobně bych asi spíš použila zoologický výraz "samice", stejně jako např. klidně "jezevec-samice".. (ikdyž tam nikomu výraz "jezevčice" nepřijde divný) Určitě ne jezevec - pes nebo kuna - fena :-))) Označení pes-fena je pouze pro šelmy psovité, což kuna ani jezevec ani lasice atd.. nejsou. Pokud někdo uloví rysa, taky by vás rvalo za uši kdyby napsal rys - pes :-))) Nebo některý slovenský kolega u snímku s medvědem text "metráková fena medvěda hnědého"... :-)))

Autor: Stanislav Haas | 24.01.2012 10:48
samec = kuňák, samice = kunice, mláďata = kuňata. Jiří Sekera, Česká myslivecká mluva, r.v. 1972, str.59. Kuňák používám, kunice jsem nikdy nevyslovil :-). Každý jazyk, i myslivecká mluva, by se měl vyvíjet, jinak je mrtvý. Osobně, ale opravdu osobně bych výraz fena bral jako možný.

Autor: Karel poslík | 24.01.2012 09:54
Včera jsem stahoval nedělní selátko, mělo 22 kg. Když jsem byl se stahováním na úrovni kohoutku, objevil jsem starší poranění. Mělo ustřelený konec jednoho trnu na hrudním obratli. Kůže už byla zatažená a v podstatě zahojená, ale kolem ustřelené kosti bylo zapouzdřené hnisavé ložisko o velikosti ořechu. Muselo se jednoznačně jednat o obrnou ránu. Tohle prasátko už asi někoho překvapilo svým z mrtvých vstáním. Zdar Karel

Autor: Ivo Ondráček | 24.01.2012 08:56
Skalačka je bezpohlavní pojem, který nezdělí pohlaví ulovené zvěře. Skalák, je nepřípustný, skalice taky, samička zní hrozně... Slyšel jsem už jasný a líbivý výraz kuňák, ale co by lidi řekli na takovou kunici...hm...:)
Upřímně přiznávám, že oficiální výraz neznám...

Autor: Erika Doležalová | 24.01.2012 08:46
Ivo Lovu zdar. Já už u nás nory skoro neobcházím, lišky jsou v kanálech a v noře je spíš velká pravděpodobnost, že tam bude jezevec. Napínavý popis lovu, ale ten konec - kuna a FENA? Ale no tak! :-))) Je to nějak až moc zažité i u jezevců, kde je to taky nesmysl.

Autor: Ivo Ondráček | 23.01.2012 19:24
Dnes jsme se konečně zase sešli, abysme absolvovali obvyklý okruh po norách. Já, kamarád a jeho král zvířat. Vzali jsme to pro změnu z druhého konce. První nora byla vyježděná, ale nikdo doma. Druhá nora nic. Třetí nora nic. Čtvrtá...no zkrátím to, ani jedenáctá a poslední nora nic. Většinou jsou zcela zasypané a zapadané větvičkami. Cestou k autu jsme to spocení naskrz a uplně vyřízení spíš ze sportu vzali kolem starého přístřešku se slehlým senem uvnitř. Dsňák to napřed znalecky obešel a pak se jal zběsile hlásit v zadním rohu boudy. Pod podlahou vedla dutina, kam až se dosáhlo klackem. Ve dvou jsme se snažili na střídačku pomáhat psovi a zároveň hlídat okolní dění. Cca po deseti minutách kamarád křiknul a rozběhl se kolem potoka dolů. Zahodil jsem klacek a snažil se mu nadběhnout shora po cestě, abych měl přehled. "Co to bylo?" "Kuna, tady někde zmizla, dávej bacha!" Což jsem mu musel dát za pravdu, páč cokoli odbíhajícího pryč bych viděl. Opatrně s prstem na spoušti prohledáváme kraj oudolíčka. Pes pořád hlásí v seně, aspoň se nám nebude plést do mušky. Po chviličce kamarád nachází strom s dutinkou u kořene. zevnitř je slyšet škrabání. Následovalo obvyklé špekulování, oklepávání kmene atd. Nic. Pročež pomohla druhá oblíbená strategie. Dsrňáka uvázat za horizontem (kolegiálně i přestal hlásit), stoupnout si potichu s připravenou flintou a čekat. Vyjela za nějakých 15 minut. Bac bac bac, kuna běží, ale tentokrát se nezopakovalo neštěstí z minula, druhou ranu pošetřím, překryju kunu a po zmáčknutí zadní spouště daunuje. Velká radost, gratulace Lovu zdar! A pustit jezevčíka, aby si po zásluze kunu pocasnoval. Byla to menší skalačka, fena. Oproti té medovce z minulého týdne doslova poloviční.
Tak konečně. KONEČNĚ! Tři roky obcházení této trasy, těch jedenácti nor, daly první výsledek!!!
Letošní zima je všelijaká, lov čekanou prakticky nemožný, ale výsledky na škodnou jsou tedy velice slušné. Kéž se daří i nadále! Lovu zdar!

Autor: Erika Doležalová | 23.01.2012 10:34
Honzo, Lovu zdar! Tak se to podařilo :-) U nás je sníh zase pryč, včera pršelo, teď dokonce svítí sluníčko, je 3-4 nad nulou.. Skoro jaro :-) Tak se ze mě asi zase na chvíli stane krmič, než bude měsíček. Ale od středy hlásí mrazy, no jsem zvědavá, tak možná v Krkonoších, u nás bude určitě zase divně jako vždycky. Asi půjdeme projít kanály, když jsem byla u krmelce, ve skruži nalevo od potoka i napravo (dvě různé na sobě nezávislé meliorace) to smrdělo liščinou, asi tam kmotry budou jako obvykle, nory je nezajímají. Tak uvidíme jestli něco bude :-)

Autor: Roman Voříšek | 23.01.2012 07:40
Eriko a Honzo, mé upřímné Lovu Zdar! Já jsem byl venku v pátek a i v sobotu. Napadlo u nás cca 5cm sněhu, tešíl jsem se na večerní čekanou a po dlouhé době jsem vytáhl "malou" kulovnici 6,5x55SE, neb bylo úžasně vidět. V klidu sednu na kazatelnu, otevírám okenice. Najednou to prudce zafoukalo a strhl se takový slejvák, že na mě začalo v kazatelně kapat. Honem rychle dávám okenko zpět a nechávám otevřené jen zadní.
Z kraje lesa se vyhoupl dlouhý stín lišky, jenže to bylo víc jak 200m, na lov jsem ani nepomyslel. V jedenáct to balím a než jsem došel k autu, mám kabát nacucaný jako houbu...

Autor: Pavel Černý | 23.01.2012 07:13
Honzo Lovu zdar! S tím sněhem mě ale fakt štvete :-). Já včera zase jenom četl stopy lišky a lišáka na bahně. Vítr ohýbá stromy a každou chvíli leje jako z konve. To je tedy zima...

Autor: Karel poslík | 23.01.2012 06:58
Včera jsem se vrátil z víkendu a hned jsem šel do lesa přikrmit a také zkontrolovat vnadiště. Foukalo to až se lámaly větve ze stromů. Odpoledne se to trochu utišilo, ale zase začalo pršet. Vyrazili jsme s kolegou na pátou hodinu a ještě když se naše cesty rozcházely jsem mu "poradil", aby střelil prasátko zavčasu, tak do hodinky, aby jsme byli brzy doma. Vzal si to k srdci, protože v 17.46 houkla rána z jeho stanoviště a v sedm hodin už jsem měl selátko pověšené doma pod střechou. Bude mít okolo 20 kg. Jenom než jsme ho dopravili k autu, ošetřili a naložili, byli jsme jako vodníci. Zdar Karel

Autor: Ivo Ondráček | 22.01.2012 22:38
Tak jsem odpo byl přihodit na újeď. Vyluxováno a rozlítáno od lišek. Sednul jsem v sedm. Chumelilo ze všech sil. Pohodlně se usadím na žebřík, vezmu dalekohled a mezerami mezi stromy prohlížím blízké pole. Vidím jediný tmavý flek, tak na 60-70m, aspoň srnčí mi tedy bude dělat společnost. Viditelnost je i přes sněžení úžasná. Za 11 z 10ti abych tak řekl. Když se srnčí natočilo bokem a zamávalo na mě oháňkou, byl jsem tak překvapený, že to se mnou ani netrhlo jako obvykle. Liška se schovala za strom, já si připravil kulobrok a párkrát zamyškoval, jestli ju třeba nezaujmu. A dost jsem spoléhal, že dojde omrknout újeď. Po deseti minutách jen dvakrát zaskolila z blízkého lesíčka a měl jsem po srandě. Pak ještě hodinu padalo, nezafoukal ni ten nejslabší větříček. Během deseti minut se sněžení proměnilo v prudký déšť. A pak to přišlo. Z absolutního bezvětří, kdy se ani lísteček nepohne během dvou vteřin udeřil vítr. Co vítr - vichr! Myslel jsem, že mě to schodí ai s posedem. Něco takového jsem v životě nezažil!!! Takže šupem k autu, desetikilový nasáklý vak dozadu a ještě jsem cestou omrknul pole. Vítr mě ani dveře nenechá otevřít je úplný slejvák a na poli si v klidu v družném hloučku sedí šest zajíců a opodál pár kusů srnčí. Některé přírodní zakonnitosti mi vážně unikají. Já bych na jejich místě zalezl do nejbližší houštiny a nevystrčil ztama větrník! Co je to letos za zimu, to mi vážně rozum nebere. Ale viděl jsem lišku, to už je událost sama o sobě...:)

Autor: martes | 22.01.2012 22:32
Honzo,Lovu.

Autor: Jan Slavětínský | 22.01.2012 21:18
Ráno jedu přisypat k vnadišti a už z dálky ve sněhu vidím černý lívanec. Tak tu hušíci byli..Byli tří, jedno větší a dvě menší.Stopy od vnadiště vedly přes kukuřičný pruh pole do stěny lesa, kde jsou dva smrkové kotlíky.Měl jsem čas a tak jsem v několika "známých" místech přeřízl ty spodní části a i když v některých místech bylo holo, byl jsem přesvědčený, že ty čuníci někde dole jsou a neodešli. Jinak půl revíru pochozené jak od černé,od dančího, tak i od lišek.Před pátou usedám na kazatelnu,prší se sněhem a ze střechy boudy mi občas kápne za krk. No jo, vždyť už je holka letitá a letos jí budu muset udělat novou. Usedám, nabijim kulobrok a opírám ho do rohu boudy. Dalekohledem přejíždím kraj lesa, doostřuji ho a pokládám na přední polici.Déšť cvrká do zdvižených okýnek a v duchu si říkám, že v tomto počasí je venku akorát blázen, já a možná bude i Erika.To je také vytrvalec.. Eriko vzpomenul jsem na Tebe a Tvé ranní dvě lišky. Málokterá holka by ráno před pátou vstala a šla do tmy lesa.. "Klobouk dolu" .Je lehce po páté a někde dole v kraji lesa začala skolit liška. Pětkrát se ozvala ,ale na hranu lesa nevytáhla. Každou chvíli mi káplo za krk a začal jsem si říkat, že to brzy vzdám,protože za chvíli budu nasáklý a bude hotovo.Po chvilce ze stěny lesa vybíhají dva kusy srnčího, v půlce pole zastavují a ohlíží se zpět. To je znamení...něco se bude dít.Zmizely mi za zády a přede mnou ze stěny lesa se najednou ozvalo zakvičení. Než jsem sáhl pro dalekohled, znovu.Po chvilce vidím,jak ze stěny lesa na pole vytáhly tři černé koule. První větší a dvě menší. Čuníci mazali volným klusem napříč polem. To jsou oni, ale na vnadiště nejdou... Kulobrok mám v rameni, bod,napínáček a vedu si v optice to první menší.Za chvíli budou na mé stopě,jak jsem přicházel ke kazatelně. Jsem zapřený a bod sedí na ryji čuníka. Je to nějakých sto metrů.Mažou pořád a ani na mé stopě nezarazí. Krátce písknu. Je to jakoby jim na "semaforu skočila červená". První zarazilo a postupně i ty zadní dvě. Bodík na plec, sedí,lehký nádech a soumrakem jde rána. Slyším zasyčet kuli a v dálce tupé žuchnutí. Po ráně všechny vyrazili a zmizeli mi za zády ve stěně lesa.Prší pořád a začíná to jít ze sněhem. Po chvilce slézám a jdu na nástřel. Ve skocích vidím kapku barvy, potom tři a čím jdu blíže k lesu, začíná barvy přibývat. Čuně leželo hned v kraji. Rána seděla kousek za lopatkou ,s průstřelem a výstřelovou stranou jako mince. Odběhlo od nástřelu nějakých 70 kroků. Rutina a před šestou čuníka s předsedou věšíme u něho doma na trám pergoly,pokecáme a pomalu jedu domů. Chumelí a prší, prostě děs.. Lovu zdar (8x57 JRS ,Oryx 12,7)

Autor: Fesoj | 22.01.2012 15:43
Eriko, lovu zdar ! A jak se říká, "do nich, dokud jsou blbý" - věřím tomu, že u těch tří nezůstaneš !

Autor: Pavel Toman | 22.01.2012 14:01
Eri,díky moc,snad ne jen za sebe :-)

Autor: Radek Chadim | 22.01.2012 13:36
Dopoledne jsem byl obejít les, tam kde jsem večer seděl nic, o 400 metrů dál u druhé kazatelny poryto a sežráno, pravděpodobně bachyně a 3-4 selata. Pak jsem si 3x vystřelil z flinty, co mi včera spadla a střílí dobře, lépe řečeno střílí tak, jak střílím já :-), tak je to dobré.
Jestli včera bylo prasečí počasí, tak dneska je to o 100 procent lepší, jestli vydrží poslední zbytky sněhu tak jsem si jistej, že po poli budou dneska divočáci jezdit o 106, i když dost fouká a tudíš bude nehezky a pěkná kosa.

Autor: Břéťa Ambrož | 22.01.2012 13:00
Eriko pěkné, lovu zdar! Jakou měli ti lišáci kožešinu? Jsou z toho kaňkování hodně potrhani?

Autor: Erika Doležalová | 22.01.2012 12:46
Pro Pavla Tomana: Hlas lze rozeznat snadno, lišák štěká, je to několik krátkých hlubších zvuků (dva až klidně šest sedm..) zakončených delším "doštěknutím", zatímco liška "vřískne" jednou dlouze, pak chvilku nic a znovu jednou dlouze atd... Nejlépe to jde napodobit zacpáním nosu a "vyštěknutím slovíčka VAUUU", lišák je o něco těžší, ale jde taky ( "V V V VAUU" ). Jinak mám i vábničku, slovenskou Devanu (s jejich vábničkami mám zatím nejlepší zkušenosti).

Tady je hlas lišky - to zná určitě každý - http://www.rozhlas.cz/hlas/selmy/_zprava/13441

http://www.youtube.com/watch?v=J6NuhlibHsM&feature=related od 1:30 hlas lišáka, ale ne moc dobře nahrané.

Autor: Erika Doležalová | 22.01.2012 12:32
Jelikož včera navečer začalo krásně padat, tak jsem neodolala a hned vyjela. Jenže, "nová" velká bílá plocha láká lišky a jinou zvěř asi jako mě žemlovka.. :-) takže nic, nikde nic, ticho jako v kostele, prostě mrtvej kraj. Vydržela jsem do třičtvrtě na devět (od půl šesté) a ani zajíc, ani jediné zaskolení.. Jednu lišku jsem viděla, daleko, vedle oplocenky, ale něco se jí nezdálo, po chvíli se otočila, utíkala zpátky po svých stopách a pak do lesa. No nic, tak ráno.. Prší, snad nějaký sníh zbyde..
Budík zvoní ve 4 a jak je mým (bohužel velmi debilním) zvykem, zamáčknu ho s myšlenkou "Ještě si pět minut poležím.." Ve třičtvrtě na pět zoufale rychle lezu do zeleného a nadávám si, že je pozdě.. Koukám z okna, většina sněhu je pryč.. Jedu na kazatelnu, pořád myslím na to, že je pozdě.. Blížím se k louce, je pět hodin, moooc pozdě.. Koukám dalekohledem - sakra! Po louce běhá dlouhé nízké tělo. Liška už tam je, šmejdí někde v polovině, nad střelbou neuvažuju, je to dobrých 80 metrů. Kmotra najednou zarazí, zdá se mi, že kouká mým směrem a odkluše do lesa. Tááák, teď si můžu jít sednout, stejně už přijde hov*o.. Za minutu sedím, sundám řemen z kulobroku, otevřu okno a... z lesa vybíhá liška! Chystám flintu, ale ona pořád šmejdí jak lasička a nakonec zase zaběhne do lesa. Nehýbu se a potichu čekám, za chvíli se liška zase ukáže a to už ji 4ky broky daunují do zbytků mokrého sněhu.. :-) Lovu zdar! Koukám na hodinky, je de facto úplně stejný čas, jako když jsem ve středu ulovila tu první! Sedím dál, ikdyž nečekám, že by ještě něco.. Je něco po šesté, jako už po několikáté beru dalekohled a hele! Liška! Běží lehce volně z pole, vběhne na louku, stáčí se blíž ke mě, už je 60 metrů, mám to zkusit kulí? Nakonec ji nechávám zatáhnout do lesa, třeba ještě přijde...? Uběhne asi deset minut a liška mi vybíhá přímo před kazatelnou, na sotva 15 kroků. Kouká na tu předchozí ležící, začíná ji pomalu obcházet a stále ji pozoruje.. To já už pozoruju přes puškohled a jakmile se liška na okamžik zastaví, tisknu podruhé zadní spoušť... Tak co, přijde ještě třetí? :-))) Né, to už bych chtěla moc. Je sedm hodin, jdu se podívat na svoje úlovky. První je liška, menší než ta středeční, druhý je slušný lišák. Lovu zdar!!! Takže moje zkušenost s újedí prozatím taková, že když je kaňkování, chodí se lišky nažrat zásadně ráno :-)

Autor: Fesoj | 22.01.2012 11:21
V knížce "Hovory o zvěři" od Mikuly, kterou mám od dětských let, autor píše, že déšť všeobecně "vytahuje" divočáky z lesů do polí a praxe mi to mnohokrát potvrdila. Ovšem v době, kdy to autor psal, bylo divočáků podstatně méně, o latifundiích řepky a kukuřice ani nemluvě.

Autor: Břéťa Ambrož | 22.01.2012 10:39
Také se mi včera večer nechtělo ven,protože celý večer pršelo a sníh šel rychle dolu, ale vzpomněl jsem si ze přesně takhle tady někdo popisoval "prasečí počasí"..tak jsem vyrazil. Po 3 hodinách čekání z lesa vytahuje rudlik cerne a zastavují se pod dubem na žaludy. Větší bachyne a asi 6 selat.. Tak 5 minut si jedno rovnam do optiky a když je pěkně naširoko střílím. Sele krátce kvikne a na 70 kroků zůstává v ohni... O půlnoci jsem už doma i s úlovkem :).. Krásný lov,děkuji patronum a v hlavě mi zní heslo mého dědy "Hochu pamatuj si, že doma na gauči nikdy nic nestřelíš" :)

Autor: bohumir dvořak | 22.01.2012 10:24
Fesoj mi tady na jihu mame sněhu asi tolik http://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/kam/prohlizec.html?cam=dyjakovice

Autor: Fesoj | 22.01.2012 09:44
Včera jsem byl u krmelce. To ještě šlo, protože předevčírem tamtudy šel syn s koněm do lesa. Pak jsem se byl podívat u posedu poblíž silnice, kde mám vnadiště a újeď. To už bylo horší, zapadal jsem po kolena, čubina pak už šla taky jen v mých stopách, protože ve sněhu úplně plavala, nicméně pěšinku pro večerní čekanou jsem si vyšlapal. No a odpoledne zase začalo padat to bílé svinstvo. Do půlnoci, respektive skoro do jedné, jsem čekal, jestli se to umoudří a pak jsem to vzdal. Z pelechu jsem vylezl před chvílí - a žena se do mne pustila, proč jsem včera nedal čubš nažrat. Koukal jsem jak vejr, co ji to napadlo. Že ke kotci není ani stopička. Vykouknu ven a vidím, že ač jsem včera zapadal téměř po kolena, dnes to bude horší. Moje, psí ani koňské stopy veškeré žádné, jen srnčí nám jako každou zimu, když trocu víc napadne, hned u baráku asi někdy k ránu okusovalo popínavé růžičky. Na otevřeném posedu se ve sněhu a větru sedět nedá a než bych došel ke kazatelně, byl bych propocený jak myš, takže bych tam dlouho nevydržel... Eriko, Eriko, jak rád bych se s Tebou i s těmi ostatními podělil o těch 70 čísel mokrého sněhu...

Autor: Radek Chadim | 22.01.2012 09:19
Včera začalo sněžit a do večera napadlo přes 5 cm. Samosebou mě to nenechalo chladným a o půl deváté jsem vyrazil zas jednou na čekanou do našeho lesa. Navzdory varování Petra Tomana, že tam škaredě fouká, u nás absolutní bezvětří. Cestou do revíru mi auto jednou na silnici uklouzlo a já to zapíchl zlehka do struhy, naštěstí jsem jel jen 20 km/h a struha byla mělká, tak pro Vitaru nebyl problém se z ní dostat. V této souvislosti jsem netušil, že když letos silničáři podél cesty zapíchali patníky a sněhové tyče, tak že ponejprv nebude po sněhu ani památky a pak když napadne, tak že to bude nahrazovat další údržbu pluhem a posypem, ale co už, dnes už jsem poučen :-).
Po příchodu na kazatelnu se hodinu nic nedělo, pak jsem slyšel párkrát ve velké dálce zakvičení, pak zase ticho, o půl dvanácté na cestě předemnou se mihl flek. Myslel jsem, že zajíc, ale když jsem zaostřil, tak jsem zjistil, že je to liška. Liška zrovna zašla za strom, když jsem měl už flintu v o okně, puškohledem čekám, až liška vyleze zpoza stromu, čekám, čekám, a po delší chvilce zjišťuji, že liška je pryč, jako vždycky. V půl jedné to balím, začalo hustě pršet, při slézání z kazatelny mi padá flinta na zem, než ji dám do kupy, začalo pršet fest. Po cestě jak byl sníh mokrý sebou ještě jednou mlátím o zem, takže dneska si musím zkušebně vystřelit. Přesto všechno mě to neodradilo a cestou zpátky stavím ještě "u mě" podívat se po polích, jestli tam necourají divočáci. 10 metrů od místa na jednu stranu a 50 metrů na druhou, kde obvykle nechávám auto, když jdu "do svého", přetaženo od divočáků, ale na poli nikde nic, myslel jsem, že se z toho vosypu :-).
Ach jo, to byl teda včera večer, kromě exkluzivního počasí všechno nalevačku :-). Naštěstí jsem to přežil a poučení pro příště je: KDYŽ SE NEDAŘÍ CELÝ DEN A KDYŽ SE NECHCE, TAK SE NEMÁ :-D.

Autor: Milan Soukup | 21.01.2012 18:22
OK. Zas taková škoda to podle mě nebude, logická návaznost diskuze zůstane zachována i tak. Nebylo mým úmyslem Ti nějak komplikovat život, takže za to se ještě jednou omlouvám. Nicméně, pokud to bude technicky možné, tak tě znovu žádám o vymazání mých všech příspěvků. Díky. M

Autor: Radek Chadim | 21.01.2012 18:01
Nebudu a zatím ani nehodlám nic mazat, protože pak spousta diskuzí pozbude smyslu, což je větší škoda, než jakékoliv úražané ego, a to myslím naprosto v klidu bez nějakého urážlivého podtextu. A myslím, že každý opravdový chlap si za svým slovem stojí, na což jsme se myslím v oné rozhádané diskuzi shodli všichni, tak není důvod cokoliv mazat někde dávno v historii.
Až schladnou hlavy, tak to budu dále řešit.

Autor: Milan Soukup | 21.01.2012 17:56
Radku omlouvám se, netušil jsem, že je to spojené s nějakými technickými problémy, protože funkce "upravit" to umožňuje. Za tu práci navíc máš u mě flašku. Zároveň bych tě rád požádal, zdali bys mohl veškeré mé příspěvky na webu smazat tedy ze své pozice administrátora. Díky. M

Autor: Radek Chadim | 21.01.2012 17:07
Dámy a pánové, původně jsem nechtěl zasahovat víc, než vůbec. Ale události posledních minut, hodin a dni mě bohužel donutily promluvit k návštěvníkům a přispěvatelům. Vraťme se opět k mysliveckým debatám a A VE VŠÍ SLUŠNOSTI.
Přesto mi přijde krajně neadekvátně reakce některých diskutujících, zejména Milana Soukupa, který začal mazat všechny své příspěvky. Takže: Milane Soukupe - NEBLBNI A UŽ PROSÍMTĚ NIC NEMAŽ! Dělá ta chaoz na celých stránkách a přiděláváš mě spoustu práce, ačkoliv já jsem v tom poměrně nevinně.
Z tohoto důvodu nebude možné nějakou dobu upravovat příspěvky, a to platí pro všechny.

Autor: Pavel Toman | 21.01.2012 16:48
Eri,prosímtě.doplň mi vzdělání :-)(a snad ne jen mě) Jak rozeznáš skolení lišky od lišáka?A druhá otázka,jakou vábničku na liščí skolení používáš,nějak jsem tu vábničku nikde neviděl.Díky P.T.

Autor: Pavel Černý | 21.01.2012 09:58
Tak jsem dnes zkusil za tmy zasednout, těsně po šesté jsem slyšel 2x zaskolit lišáka, ale to bylo všechno. Bez sněhu to prostě nejde. Dopolední vycházka se psem, spojená s krmením, přinesla přece trochu radosti - od zásypu a hromady na kraji rákosu vylétlo min. 40 slepic a 8 kohoutů.

Autor: bohumir dvořak | 21.01.2012 09:41
Eriko pořit´si toto /www.inoptik.cz/monokularni-nocni-videni-yukon-nv-5x60/1722 je to v Jemnici kousek od vas

Autor: Erika Doležalová | 21.01.2012 09:31
Joo, Jendo, když to vyklopím až půjdu domů, tak až přijedu příště (byť je to třeba jen od večera do rána) tak je to v čudu! Já vím, že když tam vlezu, je to blbý kvůli pachu, ale mám vyzkoušeno, že ne každé lišce to vadí, jak jsme byli o tom víkendu u přátel, tak liška šla vyloženě po mé stopě jak policejní pes..
Jinak myslím si, že kdyby mi do toho nezačla kecat ta liška, tak lišák by přišel, poprvé se ozval až odněkud z konce oplocenky, poté, co jsme si třikrát vzájemně štěkli už byl mnohem blíž. Pak se ozvala liška, lišák ztichl, tak jsem ho "nahradila" já a i ta liška začala mít (podle hlasu) směr ke mě, jenže se zase ozval lišák a bylo to v čudu. Loni jsem si takhle taky povídala s lišákem, ale byla tma jak v pytli, tak nevím, možná nakonec stál někde na kraji louky a já ho neviděla. Sníh není, jen ta troška před kazatelnou, ale zíra ráno se tam zajedu podívat (stejně už to bude sežrané :-( Vypadá to, že večer a v noci lišky lítají po milostných zážitcích a nažrat se chodí až k ránu, než zalezou chrnět..
S tím sněhem mě štvete, vy co ho máte :-( Tady není skoro nic a asi ani už nic moc nebude, jsme jen něco přes 300 m a to spíš prší.

Autor: kesl | 20.01.2012 23:55
Před chvílí jsem se vrátil zmrzlý jako drozd (ani nevím, proč se to tak říká). Ve 22hod. se na 150m vynořil z lesa divočák, zamával na mě pírkem (předpokládám) a odešel. V půl jedenácté jsem to vzdal a u hromady zjistil, že zřejmě při mém příchodu v půl osmé dva divočáci odešli. Je tolik sněhu, že se stopy špatně čtou. Takže letos vedou. Zítra jdu na setmění, abych měl jistotu. L a L!

Autor: Jan Heger | 20.01.2012 21:09
Tak jsem vyházel sníh kolem domu, za cca hodinu připadlo asi 10-15 cm, takže u nás je momentálně kolem 30 cm, někde i víc. Zítra se taky chci mrknout na ty rezavý potvory :)
Eriko, já bych vám rád nějaký ten snížek poslal, kdyby to šlo :o))

Autor: Jan Slavětínský | 20.01.2012 20:48
Eriko, na újeď to vyklop až půjdeš domů nikoliv po příchodu !! Seď tiše a nepleť se jim "do řeči" některá se ti potom objeví, jinak seš pouze účastníkem....Ahoj

Autor: Erika Doležalová | 20.01.2012 20:05
Tak docela pěkná čekaná. Na louce sníh jen na ploše do 30 metrů od kazatelny, což je na újeď akorát. Pak kousek někde v louce a proužek podél lesa, jinak nic :-( Kyblík tedy vyklopím do bílého a hurá nahoru. Obloha krásně jasná (kdyby tak byl aspoň kousek měsíce!!!) ale jedovatý vítr. Sedím, koukám do skoro tmy a říkám si - kdyby mi tady probíhala liška, tak o tom ani nemusím vědět.. Je něco po šesté, jako už poněkolikáté beru do ruky dalekohled, koukám do louky, kde sníh není a na tmavém vidím něco tmavšího.. Na zajíce moc velké..za chvíli "to" vyleze na sníh - vždyť je to liška!!! Jenže je daleko (80+), zkusím zamyškovat, milostivě se zastaví a ohlédne - tím považuje skutečnost, že mě vzala na vědomí, za vyřízenou a pomalu si dál jde po svých - na tmavé pole. Takže už ji nevidím. Sedím dál, blíží se půl osmá a z oplocenky na opačném kounci louky než sedím zaštěká lišák. Hned mu odpovídám "liškou", ozve se okamžitě znovu a dá se do pohybu, podle hlasu jde za mnou. Hurááá! Jo, naprdět - od druhého rohu louky z lesa zavřískne liška, ale tak pronikavě, až se leknu. Odpovím jí taky, ihned se ozývá a postupuje blíž. Jenže do toho zase začne štěkat ten předchozí lišák, tak si chvíli povídáme ve třech, jenže nakonec se oba hlasy přibližují k sobě a vzdalují ode mě, až ztichnou.. Asi už se našli. Ještě chvíli posedím, ale pak to balím, je jasné, že lišky mají momentálně jiné priority než odřezky z koloucha a hlavu a kůži z makrely :-) Jen počkej, můj liščí příteli, dnes jsi vyhrál bitvu, ale nevyhrál jsi válku.. Však my se spolu vyfotíme, neboj se nic... :-) Ale chtělo by to sníh! Bože prosím, pošli mi sníh! Jestli jsi férovej Bůh, uděláš to...

Autor: Jaroslav Miňha | 20.01.2012 19:10
Ivo, já ty větevnice prostě u nás nevidím. Nejsou. Stopy docela umím. Nejsou... U nás skoro ohrožený druh :-(

Autor: Ivo Ondráček | 20.01.2012 19:03
Jaroslave, byly to dvě lesní, dvě skalní. Teď koukám, že se to dalo pochopit i jinak. Slýchám to často, známí se diví, ale celkově ano, máme jich vážně hodně. Za rok ulovíme řekněme 14-16 kun a poměr lesní/skalní je 50/50. Mám dojem, že ta "vzácnost" medovek je značně nafouknutý fenomén - na brněnském výstavišti jsem se koukal na tabulky odstřelu skalaček a lesaček a ten poměr celorepublikově vychází cca dvě kuny skalní na jednu kunu lesní.

Autor: Jaroslav Miňha | 20.01.2012 18:26
Ivo, to máte těch lesaček tolik? Já jí vidím jednou za uherák a popravdě bych na ní nezmáčknul. Se skalačkami je situace úplně jiná, tam není co řešit...

Autor: Erika Doležalová | 20.01.2012 16:54
Sláva hurá, sněží :-) Jelikož nevím, jestli to není jen chvilkový rozmar matky přírody, tak radši jedu na lišku dřív, než se bílo změní v mokré nic :-)

Autor: Ivo Ondráček | 20.01.2012 16:39
Mimochodem, byla by to tento týden ve sdružení už čtvrtá ulovená. Jedna padla před pár dny, to jsem tu psal. Dvě se povedly předevčírem.

Autor: Ivo Ondráček | 20.01.2012 16:36
Před půl hodinou jsme se zase sešli dva střelci a jeden vyháněč u hromady větví. Bordík hlásil a snažil se prodrat dovnitř. Lesačka vypálila za minutku. Druhý střelec se vytuploval, já dal jednu rychlou ranu, druhou jsem už pěkně přikryl kunu odbíhající ode mě a...a nic! "Párkrát" už jsem v životě tuploval, ale nikdy se mi nestalo, abych nedokázal sáhnout na zadní spoušť a zmáčknout. Doteď nevím, jak jsem to dokázal. Podle naraženého podpaží jsem si flintu přes tlustou bundu opřel nějak křivo a neštěstí bylo na světě. Minout kunu v trysku je jedna věc, ale neulovit kvůli tomuhle...:(

Autor: Miroslav Šafr | 20.01.2012 15:53
V Novém Městě na Moravě máme sníh už od poloviny prosince, je pravda že napadl později a je ho méně než v minulých letech. V současné době je vrstva 40-50 cm, což je ideální na lyže, ale na chůzi nebo jízdu autem ke krmelci už to není. Sníh tedy nemá jen klady, často trávím i půl dne s odhazováním sněhu od domu a garáží. Vidět je v noci sice pěkně, ale vlastně není na co koukat. Zvěř je stažena u krmelců v lese a na vnadiště přijde jen zřítka. Při odměku, kdy se na nás přijde podívat černá od sousedů zase bývá pravidelně mlha. I ta liška se drží raději dole u města a na kopec se zajde podívat jen na zledovatělém sněhu, kromě újedě zde stejně žádnou jinou potravu nenajde a nory jsou zafoukané sněhem. Mě to moc nevadí, rád lyžuji a na posed si jdu převážně odpočinout. To jen aby jste nám ten sníh zas tak moc nezáviděli.

Autor: Stanislav Haas | 20.01.2012 12:25
Dnes jako každý den dvouhodinová procházka příměstským lesem, na kraji mysliveckého políčka jsem si všiml stříkanců barvy na kukuřici. Čubajzna vypracovala lehce zasněženou pobarvenou stopu až k vývrhu /i s právem!/, počasí od vánice přes déšť po slunečno, v lese se sníh drží. Krásné uvolněné dopoledne, nezaměstnanost má také něco do sebe :-):-):-) S.H.

Autor: Tomio | 20.01.2012 06:27
Tak sníh ještě máme, není to nic extra 10cm. Ale už zase má připadávat nad 500m.n.m, takže bych to vůbec černě neviděl. CHMu bude zase otáčet do chladu :-).
Ale co jsem chtěl napsat, dnes cestou přes les lopatáč si stojí na silnici a nechce uhnout, snad přišel na sůl, i když má krmelce kamennou, silniční se mu zachtělo

Autor: kesl | 19.01.2012 22:38
Vážení kolegové, chodím ven dvakrát denně. S fenkou, je zvyklá. Dnes jsem odpoledne navštívil kamaráda po operaci srdce (nechápu, co ti lékaři ještě dají do pořádku). Venku tak strašná slota, že když jsem se vrátil, četl jsem Káče na očích:"Psa bys nevyhnal!" Ráno sníh, odpoledne lijavec. Nedalo se jít ven. L a L!

Autor: Václav Sládek | 19.01.2012 20:48
Před chvilkou jsem se vrátil z krátkého večerního venčení psů je po sněhu spláchla ho voda.Lokalita napůl cesty mezi Příbramí a Vltavou.

Autor: Radek Chadim | 19.01.2012 19:48
U nás byl sníh zatím 3 dny někdy v prosinci, teď je všude kalamita - lépe řečeno v tv nemají o čem žvanit, loď se jim ještě pořád nepotopila, ekonomika pořád v hajzlu, tak melou pořád stále o počasí - jen u nás blato, a to nejsme úplná nížina. Člověk se v létě těší, že se v zimě nebude netrpělivě třepat na každý úplněk, a pak přijde zima bez sněhu a je to stejné, nebo ještě horší, protože těch jasných měsíčních nocí bylo letos v zimě zatím hodně málo. A když, tak fouká jak sviňa. Ach jo.

Autor: Drahoš Hikl | 19.01.2012 19:00
Zdravím kolegové.Tak se u nás (Moravská Třebová)ukázal na pár dní sníh.Do toho ze začátku hodně foukalo, takže jsem stihnul tři večerní čekaný.A dnes už nám do snížku od rána prší a prší.Výsledkem čekaných byla jedna pěkná lištička, která byla ostražitá a hlavně rychlejší než já, do křížku jsem ji dostal, ale osudový zlomek vteřiny rozhodl ve prospěch lišky.Byl jsem odhalen, dva skoky a byla v keřích.Následoval kňour, kerý mě chvíli dělal společnost, obešel válec s kukuřicí, uzmul cukrovku a zatáhl za křoví.Tak se mne ukázal dvakrát a poté odtáhl jistě hledat partnerky.Včera při krásný večerní čekaný při asi -6 si se mnou hrál rudl černé o 8ks na schovávanou.Nejdřív jsem jej zradil při příchodu na kazatelnu, bylo 18.00 a černá
už byla na poli.Sníh byl zmrzlý a moje nové Baffiny Apexy hlučně drtily sníh, takže jiný výsledek snad ani nemohl být.Po zasednutí jsem ale zjistil, že černá zůstala v kraji lesa a já se předčasně zaradoval, že by W308 mohla opět ukázat své schopnosti.No nakonec se mě předvedla jen vodící bachyně, pěkných proporcí a tudíž i se spoustou zkušeností jak své potomky ochránit před myslivečkem.V tu chvíli byl zbytek rudlu ode mne na nějakých 40m ve staré travině, za keři s listnáči mimo moje zorné pole.Poté se přemisťovaly ode mne dále a zase blíže, bohužel jsem pohyb mohl sledovat jen sluchem.Dvě hodiny jsem byl napnutý jak struna, ještě že jsem neprask,to by vypadalo v áleji :-).Tak jsem byl natěšen jak dnes zvítezím já, jenže do té sloty se mě vůbec nechce.Snad to není poslední sníh.
Myslivosti zdar!

Autor: Jarin Beskydak | 19.01.2012 18:43
Bez sněhu je to mizérie, ale to co napadlo letos je mazec. Ve vesnici nemáme víc než 30cm, ale na horách děs. Ještě ve smrkovém lese to jde, hodně pobraly stromy ze kterých to tálo a pod stromy to tím rozumně roztálo. U posedu na planině v nadmořské výšce někde mezi 700 - 800m, je ale přes metr sněhu. Skončila sezóna vysoké tak jsem šel "oživit újeď". Mám ji udělanou pod težšími kameny do výšky asi 30cm. V tom sněhu jsem to nenašel- nedokopal jsem se. Tolik sněhu jsem už zažil, jenže to byl sypký. Tenhle je mokrý, takže tolik ho nepamatuji. Lesu, lovu

Autor: Lukáš Turecký | 19.01.2012 17:15
Zrovna jsem se vrátil z krmelce. Cestou ke krmelci chumelilo, ale cestou zpět už lilo jako z konve. Počasí opravdu na draka. Sníh tu máme, ale jestli bude takhle přšet pár dní tak nevím nevím.

Autor: Fesoj | 19.01.2012 16:31
U nás už od rána metelice, vítr a sníh, chvílemi až bílá tma a to jsem se těšil, že vyrazím za kmotřičkami, předevčírem jsem jim naservíroval zbytky z berana, jenže na nekrytý posed se mi dvakrát moc nechce, ač si jsem jist, že by se jistě nějaká ukázala.

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2012 16:08
Lovu zdar Vlado, to se pěkně zadařilo! Já se chystala vyrazit dnes okouknout, jestli tam ještě někdy z večera necourá další kmotřička, ale od rána prší, sníh je v čudu, takže zas nic :-( Snad to nebyl první a poslední sníh a ještě něco napadne..

Autor: Vladimír Mészáros | 19.01.2012 09:38
Tak som aj ja kamaráti vyrazil včera na kmotričky. V Bratislave napadol v útorok prvý väčší sneh. Na posed zasadám okolo 18.00. O 19.15 vidím ako po kraji agáčiny snorí líška. Trvalo jej asi dve minúty, kým sa vytiahla poblíž vnadiska. Ale ochutnať už nestihla, 20/76 magnum s 3,5 brokom ju zráža do snehu. Potom celú dobu nič, ani chlp. O 21.15 pozriem smerom k ulovenej líške a niečo sa mi nezdá, vyzerá ako by sa postavila, a už to tuším, okamžite beriem guľobrok, pozriem do optiky, nad strelenou líškou stojí ďalšia líška a očucháva ju. Pokladám kríž a bum, druhá rana sa nesie agáčinou a líška sa skladá povedľa svojho druha. Počkal som ešte pol hodinky a balím. Idem na nástrel, ktorý je asi 20 krokov od posedu a tam ležia obe ako na fotke čo som vložil do galérie. Prvý strelený lišiak, tá v pozadí druhá strelená líška. K autu asi pol km a celkom sa preniesli. Diana - dík. Lovu zdar.
P.S. po tej dvacinke mag s 3,5 brokom líšky slušne daunujú

Autor: Pavel Černý | 19.01.2012 07:08
Všem úspěšným Lovu zdar! Já jsem včera na služební cestě do Příbrami viděl sníh!!!

Autor: Harald Altmann | 18.01.2012 23:56
Dnes večer jsem si zradil lišku. Byl jsem po dlouhé době s kulobrokem (Betina). Liška šla cca 80m ode mě. Naštechruju, odjistím, usadím bod, zmačknu a "cvak!". Zastavila se a kouká, co že to za blbce sedí na posedu. Zlomím zbraň a kontroluji, zda jsem nezapoměl nabít. Vše v pořádku. Znovu napínáček, zamířit a "cvak!". To už kmotra nevydržela a pelášila rovnou čarou pryč. Doma jsem zjistil, že se mi povyšrouboval šroubek kterým se nastavuje citlivost napínáčku a prostě to nespouštělo. Jednoduchá oprava. Seřídil jsem to a zakápnul barvou. Už to snad bude OK. No, tak snad příště.... Ivoši, lovu zdar!

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2012 22:57
Dnes po obědě jsme obeznávali na obnově, Většina revíru pustá, jen v jedné části pohyb lišek slušný. Rozhodl jsem se pro žebřík, kde jsem od srpna neseděl. V půli cesty jdu skrz malé údolíčko. Koukám před sebe a říkám si: "Támhle za kousek teče ten uzounký potůček, ale přes ten sníh není vidět, musím si dávat bacha abych do něj nespaaaaaaa..." Přátelé, zmáchat se po kolena cestou k zásypu, to jsem překousl. Ale hned druhý den hodit tak příšernou dr.ku s tím, že flinta zmizela do sněhu puškohledem dolů, to mě málem ranila mrtvice! Zas abych nastřeloval! Nicméně jsem během deseti minut odsněžnil flintu do provozuschopného stavu, profoukl laufy a šel sednout. V zimě stejně většinou střílím brokem a tam nějaký hnutý puškohled neublíží. A dobře jsem udělal. Skalačka, co se na mě přihopkala podívat už neodešla po RC 3,82mm.
Jinak cestou zpátky k autu aspoň zaskolila jedna lištička. Jsem si na 90% jist, že to je ta, co nám vyvedla (a odvedla) liščata přímo pod nosem a ta samá, která přežila říjnovou čekanou za úplňku, protože jsem slezl z posedu o 2 minuty dřív, než se ona uráčila přijít a pak už nešlo střílet. Skolí tam už od léta, poznám jí po hlase...Ale ono na ní taky dojde! Škodné zmar!

Autor: Tomio | 18.01.2012 19:46
Dnes, obejíto na obnově, no prasatka nic, sníh akorát 10-15cm, akorát už počtvrté za poslední měsíc proběháno psem, stopa tak 30-40kg bych tipoval, žádný mazlík, ovčák nejmíň. Zase si štrejchnul kolem vnadišti. Až já tu mrchu potkám! Srnčí evidentně nervózní. nejbližší ves 2,5km.
Já snad začnu místo černé vnadit psa. Hihi

Autor: Erika Doležalová | 18.01.2012 16:16
Lovu zdar vám všem. Jste se tady tak rozjeli s těma liškama, že se teda taky pochlubím :-) Trpělivost přináší né růže, ale lišky - dnes jsem konečně úspěšně ulovila jednu kmotřičku, která se chodila vykrmovat na újeď. Na kazatelnu usedám chvíli před třičtvrtě na pět a s vědomím, že do plus-mínus šesti mám čas, ještě tak trochu dřímu. Poplašené zakřičení ptáčka v lese za sotva deset minut mě probudí a nabudí - že by? Za dalších deset minut je liška v kraji lesa. Připravila jsem předchozí den odpoledne dokonce dvě hromádky :-) Na jednu vnitřnosti z králíků, na druhou odřezky zvěřiny. Liška stojí u té blíž k lesu, beru flintu do ruky, jenže mi lehounce klepne kovové očko na řemen, liška zvedá hlavu, kouká mi do okna a hned zatahuje zpátky do lesa.. To né! Prosím, ať se ještě vrátí..modlím se v duchu a věřím, protože ji stále vidím v kraji lesa v trávě. Za chvilku liška znovu vyleze a míří ke druhé újedi, to už mám flintu v rameni a jakmile se mi objeví v kříži, odmačkávám brokovou spoušť.. Liška zůstává v ohni :-) Fena, na to, že není nijak závratně velká je tlustá jak bačkora - aby ne, když ji poctivě víc jak měsíc krmím :-) Mám radost velikou - můj první úlovek s kulobrokem, který přinesl Ježíšek :-) Čtyřky broky (Vegy od SB), vzdálenost 30 kroků. Lovu zdar!

Autor: Honza Král | 18.01.2012 08:43
Včera jsem zasedl ve 20:30 na kazatelnu pod vesnici s tím, že by se na poli mohl ukázat lišák, který noc co noc skolí dole v lese. Společnost mi dělali 4 zajíci, ve 22 hodin přešli přes pole 4 berani (zřejmě 3-4 letí) Ve 22:35 slyším šustění ve strouze a během chvilky na poli stojí liška. Cvakne napínáček, přetáhnu puškohled na 10x. Lišák zůstává v ohni. Je to starý ferina bez špičáků. Doma jako vždy kouknu k nebi, dám si štamprličku se slovy "Dědo, tak jsem měl zase štěstí Lovu zdar". Dnes nebo zítra stejně jako Jedna S. potrénuji jezevčici a zkusím poměřit lebku, jestli by nestála za preparaci.
Střílel jsem přibližně na 100 metrů, kulobrok Betinsolli, 8x57 JRS, SPCE. Vstřel konec krku, výstřel lopatka.

Autor: Roman Voříšek | 18.01.2012 07:41
V sedm večer vyzvedávám našeho adjunkta a vyrážíme směr má kazatelna, u kukuřičného pole. Cestou zjištujeme, že nám někdo z kolegů kazí svým chováním plány, u cesty stojí auto jednoho našeho myslivečka. Píšu SMS, kde sedí, je to dobré, je na druhé kazatelně, ale stejně si neodpustím jej sprdnout, že se neozve, že jde sedět. Slušnosti mladí v sobě už moc nemají :-(
Stojíme u žebříku kazatelny a já se opřu o první přislík a ouvej, ozvalo se praskání dřeva. Za ty roky se odporoučela jedna lať žebře, naštěstí pouze u země, takže jsme bezpečně zasedli. Asi budu muset začís s lehkou atletikou, abych zhubl - přeskočím svačinu a večeři:-)
V klidu sedíme a mlaďasovi říkám, na poli je srnčí, on že ho vidí. Pak se podívám ještě jednou, pozorně si to ,,srnčí'' prohlížím a zdá se mi divné, že občas nezvedne hlavu. Aha, to jsou prasata! Bachyně a dvě tak dvacetikilová selata. Jenže daleko a ještě nám je nakonec zradil ten kolega, co seděl níže, taky je zjistil, ale bachna natáhla jeho vítr a černá zatáhla do krytu.
Po chvilce slyším skolit lišku, nějak hodně blízko, najednou se po louce táhne dlouhé liščí tělo. Beru rychle flintu, na tečku není čas. Lehce zamyškuji na rty, liška zarazí a večer prořezává rána z osmičky. Liška, zůstala v ohni. Lovu Zdar!
Pak jsem ještě viděli šest prasat, jenže nám po chvilce zatála do krytu a už se neukázala. Tak snad jindy... R.

Autor: Jan Slavětínský | 18.01.2012 06:38
Zdar! Ervíne JRS je na lišky šetrnější než 222Rem. Včerejší liška měla ránu za lopatkou a mírně šikmo, přes játra. Výstřel na žebrech byl po oryxu do velikosti krabičky sirek. V podstatě stejnou zkušenost mám s SPCE v JRS. Fakt na lišky dobrý, ale já už je stejně nestahuju. Odpoledne s ní "podráždím" drsňáka a buď jí někomu věnuji nebo jí "uklidím". Lovu

Autor: kesl | 17.01.2012 22:36
Jane, lovu zdar! My lišky nemáme (skoro). Ale jak jste poznal, že to byla drobná fena po 8x57JRS, Oryx 12,7g? Myslel jsem, že po takovéto ráně není na nástřelu poznat nic :o))) Kort z maličké lištičky. Ne, ne, ne, opravu lovu zdar!

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2012 21:55
Tak jsem na půl šestou zasedl na kazatelnu. Po chvilce mi začala skolit liška dole u přehrady, kde snad chodila sto metrů tam a zpátky jako uvázaná na laně a vydržela skolit až do sedmé hodiny. Byl klid a úplné mrtvo.Každou chvílí přejíždím dalekohledem protější stěnu lesa a najednou před sebou u lesa vidím tmavý bod. Liška! Je tak 150 metrů a chvíli jde nahoru a zase zpět.Pomalu beru kulobrok, rozsvěcím bodík a hledám jí v optice. Mám jí, vedu jí tečkou a čekám až bude co možná nejblíž.Liška nabrala směr šikmo přes pole a volně mazala sněhem. Pomalu dávám flintu do druhého okýnka a táhnu s ní.Už je tak na 80 metrů, ale nezastavuje.Napínáček, srovnání a malé syknutí přes zuby. Liška zarazila.Mám tak dvě vteřiny než vyrazí.Rychlý nádech a jde rána.V záblesku slyším lehké žuchnutí kule. Leží.V optice vidím tmavý flíček na sněhu.Je sedm deset. Po hodině klidu slézám z kazatelny a jdu na nástřel.Leží tam drobná fena, loňské lišče. Poděkování sv.Hubertovi a doma štamprle slivovičky na Lovu zdar a na zahřátí. (ZH 8x57 JRS, Oryx 12,7

Autor: Ivo Ondráček | 17.01.2012 17:21
Právě jsem se vrátil od zásypů. U prvního vymeteno, ve stále připadajícím sněhu byla vidět jen stopa od kohouta a slepičky a na potoce čtyři kačky. Cestou k druhému (zbrusu novému) zásypu jsem se držel po trase, kterou vyšlápl člen, co ho tam stavěl. Zatím jsem tam vždy došel se staženými půlkami. A dobře jsem dělal. Tam to ještě šlo, cestou zpátky už to přimrzlý rákos vzdal a já zalítl pod kolena do bahna. Tímto žehnám svým vysokým goretexovým botám za pevné šněrování a těsné kraje-nepustili vodu ani ke kotníkům a já se tak dokázal vycukat relativně suchý. Teda až na kalhoty po kolena. Mít holiny, hezky bych si čvachtal a doma by mi je museli zaháknout řetězem a stahovat zapřaženou Fadromou. Já to říkal, já to sakra říkal, že ten zásyp je třeba udělat jinde!!!
Jinak včera jsem se byl i v té chumelenici podívat ven. Jenom srnčí, ni jediná lištička nezaskolila!

Autor: rici czech | 16.01.2012 18:27
Takže dnes jsem si donesl domů pracovního molota kulobrok ZH :-)12/7x57R. Léty a vagony nalovené zvěře prověřenou zbran:-)Sice už kluk má něco za sebou ale věřím ,že ještě pár let bude sloužit ku oboustranné spokojenosti:-)Ještě během týdne projde doma omlazovací kůrou (brynýr a dřevo).No za vcelku lidovou cenu,že se i na Pčr divili nad ůčtem ,že toto ještě nezažili.No jenom mám starost ,že zásoba kulové munice bude asi dražší nežli celá zbran:-))) Jinak z mysliveckých zážitků také jeden přibyl ,a to cestou domů u cesty na poli hejnko 12 koroptví.Málem jsem to položil do škarpy jak jsem se kochal:-)

Autor: Erika Doležalová | 16.01.2012 15:33
Tak jsme se živí a zdraví vrátili včera domů. Parádní zážitky, ale doma je doma - už se těším na čekanou na "svého" lišáka :-)

Autor: Čouda | 16.01.2012 14:15
V sobotu a neděli jsem se zúčastnil letos poslední haháňky v jednom z revírů na Tachovsku. Výsledek sobotní části: 26 prasat. Výsledek nedělní části:17 prasat a 13 sik + 1 liška. Perfektní organizace, skvělá parta, počasí na 1*. To vše za účasti asi 36 střelců. Jedním slovem - BÁSEŇ !!!!

Autor: Nikola Rýdl | 15.01.2012 21:32
Romane Díky. Jeden kolega osmičkář si Geco také moc chválí. Jen mně moc nesedí těch 12g., je to vyloženě měkká střela a obávám se, že siku nebo vysokou bych s tím neprostřeloval. Asi dám na radu M.Soukupa a zkusím Oryxe.

Autor: Roman Voříšek | 15.01.2012 17:46
Zdravím kamarádi, odpovídám ZDAR!
Nikolo, Noslery jsem daroval kamarádovi, který v osmičce loví vysokou, tak ten je určitě užije, já se k NP už nevrátím.
Sele jsem ulovil se střelivem GECO Teilmantel, vstřel pře plecí, vystřel na žebrech, sele v ohni. Plec je pouze děravá, bez hematonů, jsem velice spokojený a jakmile se mi bude krátit zásoba střeliva, koupím je asi znovu, i když jsem uvažoval i nad tím, že vyzkouším SAKO Hammerhead 13g...
Jardo, kamaráde, tak já Ti to teda prozradím, já jsem si totiž večer sáhnul:-)

Autor: Radek Chadim | 15.01.2012 17:41
Včera jsem byl na pěkné naháňce, v poklidném tempu s mnoha přáteli jsme ulovili 4 divočáky.
Dnes ráno jsem vyhlídl z okna a protože počasí pod psa, vzal jsem kulobrok, že půjdu s kolegou :-) zkontrolovat nory. U vsuku u první nory klacíky shozené, tak něco tam od pátku bylo, ale dnes nic. Pak jsme prošli lesem, na kraji lesa čerstvě poryto od divočáků. Šli jsme dál ke vnadišti, které je 100 metrů v lese, podél husté smrkové houštiny. Yorik se v půli cesty mezi krajem lesa a vnadištěm zabejčil, pořád větřil dovnitř houštiny a nechtěl jít dál, chvíli jsem ho táhl a když polevil a docházeli jsme ke vnadišti, tak z houštiny přebíhá přes vnadiště do protější houštiny bachyně a asi 4 selata, tak jsem udělal pár rychlých kroků za nimi, pak divočáci zařadili vyšší rychlost, vlezli do protější houštiny a jak přetahovali přes cestu z houštiny do houštiny tak asi 50 m daleko, počkal jsem na poslední sele a dal jsem po něm ránu. Sele naprosto hluché :-), neznačilo, půl km nebarvilo a bude vesele žít dál. No jo no, člověk si jednou za čas vezme flintu, vidí divočáky za bílého dne a neumí střílet :-), tak snad příště.

Autor: červenka emil | 15.01.2012 00:10
dodak k našemu honu dva psi poranění divočákem ,kopov a jagoš, naštěsní nic vážného.

Autor: Zdeněk | 14.01.2012 23:44
Konečně drobet sněhu, ale stopy od prasat po celém revíru. Fučel docela ostrý vítr, vybrána jedna leč a během hodiny,hotovo. Jeden lončák a jedno sele který vzal pes,odtroubeno, v leči mladá bachyňka s houfem selat. Všude stopy lišek,kaňkování v plném proudu. Lesu-lovu

Autor: červenka emil | 14.01.2012 23:15
Dnes poslení hon na černou a škodnou ,tří kusy černé dvě selata a lončák , dva psi poranění divočákem (kopov a jaga). MS Rybník u Č. Třebové

Autor: Jaroslav Miňha | 14.01.2012 19:42
Romane, kamaráde, Lovu! Štveš mě !!! :-))
Já to dneska parádně pohnojil. Ráno jsem vyšlápnul za humna, na půl kilometru vidím na poli rudl srnčího a kousek stranou tmavší flek. S osmičkou toho na tu dálku moc nepřečtu, ale podle pohybů je to čuník a velký zrovna není, nejspíš odražený mladý kňourek. Zmrzlá řepka není zrovna ideální pro šoulání, tak jsem se zašil do stínu k remízu, postavil židličku, trojnožku a předpokládám, že se po léty vyzkoušeném koridoru vydá ke mně. No a stalo se. Přišel na padesát metrů, netrefil jsem ho, nechápu. Šlic po kuli patnáct metrů před ním, čuník bez újmy. Asi mi někdo ohnul lauf. Hele, Romane, nechceš se někdy zastavit a zasvětit mě do tajů a fint úspěšných lovců? Třeba už neplatí "sáhnout si", ale " vykoupat" :-))))))

Autor: Ivo Ondráček | 14.01.2012 19:02
Dnes ráno zakázka na další portrét. Takže až do odpoledne maluju. Ve tři se seberu, že sjedu nasypat kačenám. Telefon od kolegy, bordík se míní zjančit u metrů dřeva. Tak změna. Auto nechávám v lese na cestě, vyšlápnu kopec a scházíme se u hromady. Jako na zavolanou jde kolem jeden z našich honců. Takže mi dva střelci každý z jedné strany hromady a honec se svěřeným psem ke dříví. Pohodlně jsem se postavil, bývá to tak na 15minut, než kuna ztratí nervy. Po deseti sekundách vyjel z hromady medový blesk. Ani to se mnou netrhlo, nechávám jí proběhnout, abysme si s kolegou vzájemně nenadělili broky do noh. Následně nás oba zaskočila, když to vzala po kmínku smrčku do korun. Bac, bac, popoběhnout. Támhle je Bac. "Nevidím jí" ... "Támhle je!!!" Míhá se větvemi jako vítr. Přizastaví se mi na tenké větvi. Bac...Ale nepadá. Kličkuju mezi stromky, do toho se snažím nabít poslední (třetí) patronu. Kolega v závěsu. Zarážím o 20 metrů dál a mířím do koruny. Kuna evidentně mojí předchozí ranou schytala hodně a už nemůže. Zlomek vteřiny před odmáčknutím třeskne rana z kolegovi dvojky. A kuna padá podél kmene k zemi. Dobrá rána na hlavu. Velice rád přeju kolegovi lovu zdar! (i když ke kuně se to oficiálně nemá, nechápu proč) Poslední brok je jeho, ale sám mě pláca po rameni, že bez té mojí předchozí ranky už by byla za sedmi horama. Tak to má mezi kolegama být! Ulovena byla lesačka přímo nevídaných rozměrů, takovou jsem ještě vážně neviděl. To byl teda zase lov!:)
Zpátky k autu. Při bravůrním otačení nechávám zadní kolo v pangejtu. Jsem tak překvapený, že se ani nevzpomenu rozčílit. Tata mě naštěstí bez problémů vytahuje během půl hodiny.
Honem domů, dodělat obraz a odevzdat novému majiteli. Hufff, to byl zase dneska frmol.
K večeři se odměňuju jednou Plzní a ježto držím povánoční dietu, dávám si jen bůček light...
Přemýšlím, jestli večer nevyrazit ven, když máme konečně ten sníh, ale v tomhle šíleném větru...Má-li to cenu?

Autor: Nikola Rýdl | 14.01.2012 17:45
Romane Lovu Zdar. To jsi lovil osmičkou s Noslerem? Já včera také využil čerstvě napadeného sněhu a vyrazil jsem. V koutu trnin se mi mihla liška, nestačil jsem ani sáhnout pro kulobrok. Dnes má ještě přimrznout, tak doufám, že se lišáci trochu rozjedou a ukáže se černá. L a L!

Autor: Drahoš Hikl | 14.01.2012 14:02
Romane Lovu zdar!

Autor: Roman Voříšek | 14.01.2012 13:09
Včera se u nás čerti ženili, vítr a chumelenice. Poslechl jsem si počasí, vítr se má k ránu utišit, tak jsem vstal o půlnoci a vyrazil.
Krásná souvislá vrstva sněhu, kterou se brouzdám cestou na kazatelnu. Otevřu okenice, na prkno si dám podsedák a říkám si, že je takový klid, že mi asi stejně nic nepřijde. Ale už jen to počasí je zážitek. V prostřed lánu si všimnu černé skvrny. Je to samotný kus srnčí a jde mi naproti. Po chvilce se tím směrem podívám znovu, ale to už srnčí není...
Pod starým dubem vytáhlo na paši 5 kusů černé. Obeznávám je, zdají se mi být všechna stejně veliká, nemohu najít vedoucí nebo vodící kus. Pomalu vystupují ze stínu lesa. Mám vybraný kus, ale je to daleko a navíc, všechny kusy jsou v pohybu. Za chvilku mi mizí za kopec. Beru kulovnici a chystám se je našoulat. Už stojí na prvním přislíku, ještě se otočím a vidím, že se tryskem vrací zpět do bezpečí lesa. Tak a je vymalováno...
Sedím dál, mohl by dojít i jiný růdl. Asi za deset minut vidím pohyb ve stěně lesa, ano, ty samí čuníci se vrátili a už vesele buchtují. Vybírám sele, na puškohledu točím zvětšení 8x a sele vedu v puškohledu. Zastavilo se, natočilo se bokem a tečka se mu přisála za plec. Báác, v puškohledu akorát záblesk , ani náraz kule jsem neslyšel, ale za vteřinu v puškohledu vidím odkazovat sele. Stojím nad bachyňkou, pocta ulovené zvěři a červená práce. V půl třetí ráno ulehám... Lovu Zdar!

Autor: kesl | 13.01.2012 21:14
Jo, jo zrovna jsme se o tom bavili s kolegou...Že jezdíme, známe spády, místa kudy zvěř přesazuje silnici, ale v noci na poslední chvíli...No, L a L!

Autor: Harald Altmann | 13.01.2012 00:35
Ervine, víš jak to je. Každej se někdy zapomene. Člověk si říká, proč by se to mělo stát zrovna mě. A najednou buch, rána a je vymalováno.
Měli jsme případ, že jelen vrazil do auta (Octávie) z boku. Zdemolované zadní dveře, blatník, částečně střecha, páté dveře..... A to na levé straně auta. Vyskakoval z lesa přes škarpu a prostě to na tom asfaltu neubrzdil a možná i přidal. Řidič neměl nejmenší šanci s tím cokoliv udělat aby střetu zabránil.

Autor: kesl | 12.01.2012 23:41
Akorát nechápu,že kus ve výkupu 1200,- a škoda na autě střízlivě 15.000,-. A lidi nedávají bacha.

Autor: Pavel Toman | 12.01.2012 23:31
jj,selekce na silnicích :-( nikdy špatný kus :-(

Autor: kesl | 12.01.2012 23:25
No, to je asi pravda. Byl jsem několikrát toto řešit a téměř pokaždé silný kus...

Autor: Pavel Toman | 12.01.2012 23:07
Ervíne,bohužel tyto nejsilnější a nejnadějnější kusy takto končí :-( když jezdím ke sraženému srnčímu,tak vždy super nadějný srnec nebo mladá mega srna......

Autor: kesl | 12.01.2012 22:08
Dnes ráno nečekaný telefon..Policie ČR, pane Kesl řešíme dopravní nehodu auta a zvěře na rychlostní silnici R6 Praha-Karlovy Vary. Přijeďte, srna ještě žije. Jedu na místo, kde pod koly aut odešli na nebeská loviště dva mí psi. Na krajnici stojí téměř nová Fábie a policejní auto. Mezi nimi na naprosto přehledném úseku eršestky v příkopu leží živý a velmi silný kolouch sika. Ještě že jsem si vzal s sebou flintu a život siky ve vteřině ukončil. Záraz by prostě nešel.
Opakuji na přehledném místě, 50m od frekventované křižovatky řidič přehlédne zvěř (v půl osmé je krásně vidět), kerá přesazuje z leva do prava po jízdě vozidla na třech pruzích vozovky. Navíc si myslím, že kolouch nešel sám, ale byl poslední. Nechápu.
Kolouch měl zlomený zadní pravý běh v hleznu a jinak celkem nic, snad kromě šoku. Fabia měla zdemolovaný levý předek na parabole. Světlomet, maska, kryt motoru, blatník. Ať žijí deformační zóny. L a L!

Autor: Radek Chadim | 12.01.2012 21:41
Petře, co na tom, já taky tak čistím zbraně :-)

Autor: Pavel Toman | 12.01.2012 21:34
Tak dnes jsem viděl na youtube zajímavé video :-)
http://www.youtube.com/watch?v=Wcc-Xgd-HSo&feature=g-vrec&context=G2fbd91aRVAAAAAAAACA
čučím na youtube neb ven se nedá jít :-(

Autor: Fesoj | 12.01.2012 17:46
Tak to včera dopadlo podle mého očekávání. Situace se vrátila do normálu, to jest viděli jsme prd, ač byla nádherná jasná noc. No, abych nelhal, viděli jsme /oba/ jednoho a téhož zajíce, kamarád viděl 1 kus srnčího a já na velikou dálku kunu. Ale od osmi večer do půl jedné je to dost málo... Ve 22 hod. padla rána - a dnes jsem se dozvěděl, že jeden z našich členů, který má tradičně nejvíc postřelených a nedohledaných kusů, opět exceloval, postřelil prase z velkého rudlu /asi z toho, který jsem den předtím pásl/ a ráno s hospodářem a jeho fouskou šli po barvě až na hranice honitby, prase barvilo málo a tak to vzdali. Nevím, nevím, zda dnes půjdu ven - sice bych měl, protože sníh jde rapidně dolů a zítra už možná bude pozdě, ale jsem docela ospalý. A mluvil jsem s předsedou OMS. Odstřel černé na našem okrese poklesl proti r. 2010 minimálně o třetinu. Bída s nouzí...

Autor: Karel poslík | 12.01.2012 14:30
Zdravím Vás přátele letos poprve. Od nového roku jsem se nemohl přihlásit a sváděl jsem nerovný boj s počítačem. Za pomoci Radka Chadima se mi dnes podařilo zvítězit a už jsem zase in. Všem úspěšným lovcům přeji Lovu zdar ! Já se těším na poslední společnou akci v sobotu . Máme naháňku na vysokou a černou. Nejvíce bude asi záležet na počasí. Zatím nic moc, ale má se konečně ochladit. Z té vysoké už se toho asi moc nenaloví, protože lovit v této době laně se už nikomu pochopitelně nechce , tak to bude o náhodě, jestli se objeví nějaký špičák nebo telko. Černá tam je , snad vydrží i do soboty. Zdar Karel

Autor: Erika Doležalová | 12.01.2012 09:41
Dnes jedeme na prasátka, vysokou a lišky, tak snad se zadaří aspoň "na cizím", když doma je to bída :-)

Autor: Václav Sládek | 11.01.2012 21:07
Poslední dvě noci jsem proseděl venku.Jen srnčí a včera bílá toulavá škodná okolo druhé hodiny ranní.Nějak se mi černá vyhýbá.Tento úplněk již dva dosledy pro kolegy.Dnes jim dám pokoj nedokážu spát přes den tak to musim dohnat.

Autor: Radek Chadim | 11.01.2012 16:05
Já od soboty, kdy jsem viděl divočáky na mém vnadišti, chodím k vedlejší kazatelně, kde divočáci minulý týden 4x byli na dobrotách. V neděli jsem z lesa slyšel praskání, ale ven nic nevyšlo. V pondělí a včera divočáci nic, přestože je takové dobré prasečí počasí, je to u nás nějaké slabé, nebo budu muset změnit místo, ale asi to stejně nepomůže - včera na kraji lesa bylo dokonce 7 kusů srnčího, takže to je takřka jistota, že dančí a divočáci jsou na míle daleko. Včera jsem zasedl v půl osmé, za hodinu slyším ze zarostlé zmole šustot, tak vykouknu z okénka kazatelny a pod posedem stojí jezevec, čučí na mě se zdviženou hlavu, pak zafrká a maže pryč. Je to za poslední rok první jezevec, kterého jsem vyčekal, přestože z fotek z fotopastí je vidět, že jezevců je opravdu dost. Pak už přišlo jenom slabší srnče a srnec.
Dneska dám divočákům ještě šanci mně udělat loveckou radost, pak už bude bez sněhu prd vidět.

Autor: Tomáš Peroutka | 11.01.2012 15:05
RE: Fesoj - Něco podobného se mě stalo před 14 dny, pouze s tím rozdílem, že namísto mlhy přišel v 22 hod do lesa cikán s dvoukolákem...
Tak jsem si na něj posvítil taktickou svítilnou Olight M30 Triton 700 lumenů
a on se hned otočil a mazal zpátky, asi něco zapoměl doma(nebo taky v lese) nebo si myslel, že tam jsou mimozemšťani.
PS: Omlouvám se , nebyl to cikán, ale Rómský spoluobčan....

Autor: Fesoj | 11.01.2012 14:35
Tak koukám, že se ty prasátka a lištičky začaly hýbat - u nás taky. A v noci na dnešek jsem vyjebal sám se sebou... Posuďte sami : Šel jsem se po delší době podívat za tou "plechovou" liškou, navíc jsem zjistil, že prasátka navštívila vnadiště, kamarád tam přihodil kukuřici, vidět bylo nádherně, zima žádná - no to by v tom byl soudruh čert, aby to nedopadlo. Sedl jsem si v 8 večer. V půl desáté dvě lišky pod horizontem, ale mimo dostřel - mezi 150 až 200 m, ve dne bych asi střílel, ale měsíční svit je zrádný... Za chvíli třetí kmotra na druhé
straně pastviny, ještě dál než ty první dvě. Když zmizely, šla v jejich stopách čtvrtá ! Ale všechno daleko, pak se ještě několikrát liška ukázala, ale na zodpovědnou ránu to nebylo. A o půl jedné asi na 400 m na horizontu prasátka. Jedno, tři, osm - celkem jich vylezlo 17 všech velikostí, jedno z nich hotová jarmara, pomaloučku se to blížilo ke mně, zkouším namířit - na velké prase by to šlo, na selata je to daleko, tak čekám dál. Je půl třetí, mezi prasaty pobíhá liška, namíří si to ke mně, kvůli čuníkům dostává amnestii a jako by to věděla, myškuje si to 50 m přede mnou. Prasátka se nějak nechtějí přibližovat, motaji se po pastvině, tak zkouším nějaké to sele vzít do křížku. Určitě bych trefil, ale nejsem si jist, kam, na nějaké mrzačení zvěře nemám náladu. Čas běží, je tři čtvrtě na tři. A najednou - jako by někdo mávl kouzelným proutkem - z ničeho nic mlha, viditelnost tak maximálně do 50 m a tam samozřejmě nic. Sedím dál, blíží se čtvrtá hodina, mlha trochu řídne a prasátka jsou samozřejmě dávno někde v prdeli, tak jdu domů... Před polednem přijíždí kamarád, který předtím znovu pohodil vnadiště kukuřicí, vytahuje mne z postele a vyčítá mi, že jsem měl střílet. Takže teď půjdu ke krmelci, pak si ještě zdřímnu a před 8 večer obsadíme posed i kazatelnu. Počítám ovšem s tím, že podle zákona schválnosti dneska přijde velké kulové...

Autor: Erika Doležalová | 11.01.2012 10:17
Tak jsem se dnes ráno rozhodla dát lištičce asi poslední šanci nechat se ulovit. Pro jistotu jsem zamáčkla budík už ve čtyři a před půl pátou už se hrnula směr kazatelna. Jenže, když jsem byla zhruba za půlkou cesty k louce (auto nechávám hned po sjetí ze silnic v kraji lesa a na louku je to asi 80 metrů), praštila mě přes nos liščina tak silně, že jsem koukala, jestli nesedí na cestě.. Noo, to to pěkně začíná, pomyslela jsem si, protože bylo jasné, že madam už se tam někde před chviličkou promrskla, nebo tam někde v krajíčku lesa leží. Jelikož jsem ale neslyšela žádné odbíhání, praskání, šustění..nic, tak jsem potichoučku frčela na kazatelnu. Újeď netknutá (už několik dní :-( no co, posedím a uvidím. Viděla jsem, ale ne tak, jak bych chtěla. Zhruba za půl hodiny přímo od cesty přes růžek louky - čili mě přímo před oknem - přeběhla liška a hurá do lesa. Ty se ještě ukážeš, říkala jsem si. Ale asi jsem to měla říct jí a né sobě, protože už se neobjevila. Asi u nás začalo kaňkování, jednak žádný zájem o újeď (která donedávna byla pryč během 1-2 dní) a taky jsem konečně slyšela skolení. 2x liška a jednou lišák, ale poměrně daleko. Lišák o něco blíž, asi ten můj :-) Abych nebyla úplně zklamaná, proběhlo mi po louce i pár zajíců, srnčí standardně žádné. Před půl osmou jedu domů. Nemrzne, nesněží, fouká a občas prší. To je zima na ho*no. Teď na to pár dní kašlu, počkám, až zase začne chodit na újeď a pak si dáme další mač :-)

Autor: Tomio | 11.01.2012 10:03
tak od pátku mají konečně přijít mrazy a sníh. Co jsem zkouknul modely tak se chystá velmi slušný vpád pomalu až sibiřského vzduchu(přes -10C) s málem sněhu. To nemůže být pár dní se sněhem a kolem nuly bez větru. Buď tu na vysočině padá funí, nebo taje funí. Počasí, že by psa nevyhnal.naposledy bylo slušně před silvestrem.

Autor: Roman Voříšek | 11.01.2012 08:13
Včera jsem s vidinou jasné měsíční noci usedl brzo na vysoký žebřík a taky jsem si chtěl odpočinout. Nakonec se zatáhlo, ale vidět bylo slušně. Okolo deváté to v lese praská, selata se honí v pasece a já si mohu oči vykoukat, ven se jim nechce. Najednou vidím po oranici pohyb, samotné prase. Jde mi přímo pod žebřík, mám pod posedem kňoura, odhaduji ho na metrák. Přišel mi na stopu, hluboce fouknul a už to valí pryč...
Po hodině mi vyšel celý růdl prasat (bylo jich 8ks), ale hrozně daleko. Vítr se divně točil, furt jsem špekuloval, jak na ně. Najednou si všimnu, že blíž k mému posedu vytáhlo samotné sele. Patřilo určitě k tomu růdlu, ale bylo nějaké špatné, pořád chrchlalo a tlupa ho zřejmě vypudila. Tak se chudák drží v okolí mateřské tlupy. Chtěl jsem ho ulovit, ale na jistou ránu z mé pozice to nebylo, tak jsem se chystal došoulat se na lepší vzdálenost, ale neměl jsem šanci. Bachyni se něco nezdálo, dala povel a vše zatáhlo do krytu a bylo po lovu...
Okolo půlnoci jsem odjel domů.
Do víkendu si dám pauzu, čuníky vidím každou čekanou, ale k ráně se zaboha nemohu dostat. Černá je tak zblázněná, že stačí sebemenší podezření a zatahuje do krytu. Tak snad jindy, Lovu.

Autor: Nikola Rýdl | 11.01.2012 00:27
Jardo a kdy už u nás konečně zamrzne?:-)

Autor: Jaroslav Miňha | 10.01.2012 23:25
Tak jsem dneska "po létech" zase viděl prasátka. Čtyři taková akurátní na poli po kukuřici a snad bych se k nim i dostal, ale po deseti metrech jsem to vzdal a vrátil se na cestu. Kdyby se zadařilo, musel bych asi volat vrtulník, protože takovým bahniskem by pro něj nedojel ani traktor a burlaka se mi v tom zrovna dělat nechtělo. Tak snad až zamrzne... :-(

Autor: Ivo Ondráček | 09.01.2012 22:25
Chlapi vy popisujete ten přípravní postup tak věrně, že jsem musel doma preventivně otevřít okno. Sugesce je svinstvo:)

Autor: Rudolf Husák | 09.01.2012 19:57
Zdeňku,přesně jak napsal Honza, barel do hnoje.Nevím jestli si někdo ze starších chlapu tady z webu pamatuje na tzv.,Bezdíčkovi návnady na lišky,roky vyzkoušené a moc dobře fungující,které tehdy 80-letý p.Bezdíček na sklonku života prozradil a pustil do klubového časopisu ostatním kamarádům,kteří chovaly Jagdteriéry.Tehdy to bylo hlavně o liškách,černé bylo málo a byl pouze jeden klub a to, Slovenských chovateľov Jagdteriérov,hodně let jsem byl na Slovensku členem.
Bezďa,jak mu tehdy říkaly,pocházel někde z kopců od polských hranic,někde od Broumova nebo Bruntálu??,nevím to určitě ale lišek měl ulovených hodně moc a nejvíc do dvacítkových rour,taky 3-4 denně.
Já už jsem za ty roky,receptůry hodně zapomněl ale jak tady napsal Zdeněk s tou kočkou, tak jsem si vzpomněl na tohle.On takhle naporcovaný k...., prokládal Baldriánem, Kozlíkovy kapky,které se koupí v lékárně a přidával trošku vody.
Po mnoha týdnech uložení a občasného míchání ve hnoji,zapařenou návnadu nabíral z barelu naběračkou do malého kyblíku a tohle malé množství nosil do rour a trochu na vnadiště,no a u toho nabírání z barelu nebo konve právě uváděl to známé,,jak odklopíš víko,buď statečný.
Teď, co začalo kaňkování,tak lišky nic neláká, jen to jedno, ale až kaňkování skončí, budou hladový a začnou na vnadiště chodit.

Autor: Fesoj | 09.01.2012 16:42
Honzo, dík za radu, udělám to podle Tebe. Hnoje mám na rozdávání - nechcete někdo fůrku ? Kvalitní, koňský, dám za odvoz ! A to, jak to taky může dopadnout s přípravou újedě, si dovolím dát do Článků.

Autor: Miroslav Šafr | 09.01.2012 15:58
Už pomalu týden venčím psa na běžkách, napadlo už 0,5m sněhu.Na vnadiště chodí již pouze pár kusů srnčího, nějaký zajíc a kuna. Občas je vidět i stopa lišky, ale ještě nevím kde bydlí. V zimně je lovím nejraději se setměním u obeznané nory. Nečeká se na ni většinou déle jak hodinu. Tlupa černé přijde určitě až s oblevou, možná zabloudí nějaký samotný kus, toho však vnadiště nezajímá. Když už tak se staví na újedi. Nejlepší újeď je opravdu zakopaná trubka dlouhá alespoň 1m, pr. 20-25cm. Celý rok ji plním vnitřnostmi, rybami ap.Vždy to přikryji plochým kamenem. Přes léto se to tam pěkně ukládá, občas něco vytáhne liška nebo černá. V zimně se však dokáže liška prohrabat hlubokým sněhem až k trubce, odsunout kámen a vybrat i půlku obsahu trubky. Na jaře černá každoročně vyryje pomalu celou trubku ze zemně a je tam díra jak po granátu. Nikde se nic neválí, nesrdí a zvěř na tomto místě stráví mnohem více času.

Autor: Zdeněk | 09.01.2012 13:09
Ano pane Slavětínský, hnůj je nejlepší sklípek, já si připadám jak "pohodný",jak vidím někde přejetou kočku na silnici, jdu po ní! Rozsekám a naložím, nejlepší vnadidlo a větřidlo co znám. Akorát ta manipulace a přeprava je složitá,atombordel je doporučen, protože pár kapek dokáže neskutečné divy. Někdo ještě přidává koření, aby to bylo jemnější.Nejlepší je tohle vnadidlo dávat do zakopané roury, volně zakopané je po návštěvě rozmetané po okolí, jak po zásahu granátem.

Autor: Erika Doležalová | 09.01.2012 11:57
Jendo, bojím se, že jsem ji možná zradila nadobro, přeci jen chodila denně, takřka denně bylo sežráno a teď nic.. Jednou - to ráno - jsem ji zradila určitě, pak mi jeden večer v půl deváté něco zprudka zašustilo kousek před vlevo kazatelnou - to taky mohla být ona, pak další večer, jak byla ta roztahaná újeď, jsem ji možná zradila příchodem no a jestli i teď - protože když jsem šla od auta, něco "slabého" odšustilo lesem kousek od cesty... Už je asi opatrná a možná taky pochopila, že žrádlo=past.. A nebo ještě pořád nedostala hlad, přeci jen si odnesla celého zajíce.. No uvidím, budu ji muset nechat pár dní klidu, což mě ale štve, protože sice je u nás dost vítr, ale konečně bez deště a i měsíc svítí moc dobře. No jo, možná stačilo být tam o deset minut dřív.. Asi by se to dalo vyřešit i jednoduše - vzít psa a projít ten kanál, ale to by mi skoro až bylo líto, takový lov-nelov.. :-(
Jinak s tím zráním v teple - souhlas, ideální je sluníčko, ale to teď buď moc není, nemá nemá moc sílu. Já tu mám už od předVánoc ten soudek s rybíma vnitřnostma, je venku, takže když se udělá pěkně, tak na něj svítí.. Když si jdu nabrat do kyblíčku, beru gumovou rukavici a snažím se nestát po větru, protože to je fakt síla, to by porazilo koně :-)
Ve čtvrtek máme jet na vysoku, černou a lišky, ale bída bída, taky tam není sníh!!! Snad to zachrání měsíc..

Autor: Jan Slavětínský | 09.01.2012 11:12
Josef - do hnoje, vážně. Znám z vyprávění, že si tímto způsoben nakládali újedi staří "liškaři". Měl barel s víkem ve hnoji a jen do něho přidával. Má to nějakou teplotu,paří se to tam a zraje. Taky říkávali, že potom když s tím hneš, musí být člověk statečný...

Autor: Fesoj | 09.01.2012 11:06
Tak koukám, že všichni svorně nadáváme na poměry. Někdo nemá sníh, jiný až moc - u nás ho je teď kolem 0,5 m a momentálně zase padá, prasátka se na nás vyignorovala, lišky buď nechodí nebo s námi vyjebávají a srnčí se kdekomu /včetně mě/ vypařilo. A švagr mi už od počátku zimy vozí na vnadiště kukuříčnou siláž - bohužel zatím jen pouze hubou. Ještě se chystám udělat jeden osvědčený hokuspokus - rozmixovat olejovky, přidat asi čtvrt až půl litru stolního oleje, nechat někde v teple "uzrát" a pak touto vonnou emulzí pokapávat vnadiště. Problém je ovšem v tom, kam to uložit k tomu uzrání, abych neproměnil své bydliště v plynovou komoru.

Autor: Jan Slavětínský | 09.01.2012 09:08
Eriko nevzdávej to. Úspěch se dostaví a vytrvalost sv.Hubert odmění...Liška moc dobře o újedi ví a je jen otázkou času než se "splete". Já si také ve středu od kamaráda z jatek dotáhl sud masa a obden jim tam dávám a věřil jsem v lednový úplněk. Počasí u nás děs a na čekané jsem ani nebyl. Trochu mě trápila rýma a bylo mi líp doma za kamny. Z újedi se mi pokaždé zvednou tři káňata a maso bylo roztahané všude možně. Tak teď jsem to prorazil a připíchl k zemi takovým roksorem. Lišky kaňkují, co byl u nás sníh, tak podle stop je vidět pohyb , lišky chodí a hledají se, jdou dvě i tři.Teď na újeď nebudou mít moc času...Ale chce to ochlazení a sníh,sníh, sníh....kurňa sníh. Je to letos divná zima. Všichni jsme se těšili na zimní lovy , na černou ... ale je tma, na vnadiště od podzimu nikomu nic nechodí,neberou, nechodí nic ani do polí po kukuřicích,není pohyb...

Autor: Erika Doležalová | 09.01.2012 08:08
S liškou to vzdávám. Dnes jsem jela ještě před šestou, měsíc byť už nízko tak ještě zářil, jenže když jsem se blížila k louce, resp. k odbočce na ni - hup hup, něco, co se velmi velmi podobalo lišce a s největší (asi 99%) pravděpodobností to i veliká liška byla, mi skočilo přes silnici právě tam, kam jsem se za pár metrů chystala odbočit... Nakonec jsem sice zasedla, ale krom 4 zajíců samozřejmě nic, újeď od předvčerejška netknutá.. Vidím to bledě. Pár dní jí dám pokoj, snad se zase vrátí.

Autor: Milan Soukup | 08.01.2012 20:25
Eriko, čemu se divíš:-), prostě zajíc sundal běžky a dál šel pěšky:-). Tady u nás, když je sníh a pěkný počasí, je na běžkách zajíčků spousty :-):-). MS

Autor: Erika Doležalová | 08.01.2012 18:33
Létající hranostaj mi připomněl zážitek ze zimní procházky z dávné minulosti. Byly jsme se sestrou a psiskama v lese, krásné počasí, jasno a sníh. Mezi stromy vedla stopa běžkaře, která najednou úplně skončila a dál pokračovala jen stopa zajíce.. Od skončení stopy lyží byl sníh "čistá plocha", žádné známky sundání lyží a lidská stopa pryč.. Jen zajíc přesně ve směru běžek.. Dodnes nechápu co a jak a mrzí mě, že jsem tehdy neměla foťák :-)

Autor: Fesoj | 08.01.2012 16:01
Pžed chvílí jsem se vrátil od krmelce. Dnes se mi - za tuto zimu poprvé - povedlo s fenou na vodítku dojít na 10 kroků k silnému srnci, který měl hlavu mezi
šprušlemi jesliček a zrovna obědval. A taky jsem viděl stopu létajícího hranostaje. Nekecám, fakt ! Klasická řádka dvou a dvou stopiček na zasněženém poli končila jamkou ve sněhu, otiskem dvou mohutných křídel a rýdováku. Hranostaj se prostě vznesl a zmizel v povětří. A výr se měl dobře. Jenom mne mrzelo, že při kontrole dvou újedí nikde ani stopička od lišky a kde jsou prasátka, to ví asi jen svatý Hubert - v mnou navštěvované části revíru určitě ne, takže krásné měsíční noci jsou z tohoto hlediska na nic.

Autor: Erika Doležalová | 08.01.2012 13:36
Radku, to jsem si přesně říkala včera - "Teď by se hodila fotopast!" :-) Jinak, káně ani nic podobného to určitě nebylo, jednak jsem dovezla dvě celé půlky zajíce, vyklopila je na jedno místo a večer byla jedna dva metry od druhé - ještě se mi nikdy nestalo, aby káně něco odtahovala.. Navíc, včera byly už obě půlky úplně beze zbytku pryč - to by káně taky neodnesla. Vše co tam dám vždycky zakryju a to "krytí" je pak většinou "vcelku" odhrnuté stranou, žádné rozházení nebo rozhrabání.. Káni jsem u újedě pozorovala loni, ani si jí nevšimla, víc to zajímalo sýkory. Prase tam určitě nebylo, máme tam hned vedle hromádku kukuřičné siláže a pochybuju, že kdyby přišlo, že by se na ni nešlo kouknout :-)

Autor: Roman Herold | 08.01.2012 13:35
Včera jsem konečně od doby kukuřice se potkal s prasátkem vubec to nechodí ven z lesa i když tam jich je dost. V sedm jsem zasedl k lesu a v pul osmé už bylo venku ale bylo samo a ne zrovna malé tak jsem ho chvilku vodil v puškohledu a potom se vydalo přes pole k sousedum do lesa byla to krásná podívaná jak křižoval pole tam rypnul tam rypnul.Když jsem na podzim zabíjel tři domácí prasata tak všechen odpad jsem dal na újeď před úplňkem a tešil se na čekanou bráno bylo pořád.Naseděl jsem se tam nocí a nocí aji ráno a nic.Až jednou kolega tam šel přes den a zjistil že tam chodí pes co se toulal.

Autor: Fesoj | 08.01.2012 10:53
Je zajímavé, že káně mi na újedi staženou lišku čistě obralo, ale nestažená kočička zmizela stejně, jako dvě další stažené lišky, zcela beze zbytku - ale to měla na svědomí prasátka.

Autor: Radek Chadim | 08.01.2012 09:40
Eriko, máš si někde půjčit fotopast a hned budeš vědět. K tomu je fotopast dobrá, protože je tam 24 hodin denně a to pak člověk ani nevěří, co všechno a kdy mu to na vnadiště chodí. Ale zase to trošku kazí to lovecké vzrušení a překvapení. Dravce a hlavně krkavce bych taky nepodceňoval, protože mají poměrně velký revír a ještě větší hlad. Mně v létě na sraženého zajíce létalo káně, ale to jen vybralo vnitřnosti, než přišli divočáci, pak už tam nezbyl ani chlup :).

Autor: Ivo Ondráček | 08.01.2012 09:37
Eriko u nás jsme takhle špekulovali před dvěma lety. Újeď byla navštěvovaná celou zimu, chodili na ní lišky a kuny zhora z lesa. Tož jsme chodili předpisově od spod, vítr vál pravidelně ideálně ze strany. Protože tehdá bylo pod kolena sněhu, újeď vypadala jako po zásahu středním dělostřeleckým granátem-kráter půl metra hluboký a dobroty vytahané všude kolem. Chodili jsme celou zimu, někdy večer, někdy k ránu, někdy vprostřed noci. Někdy jsme se na posedu i vystřídali. Za celou dobu jsem tam bravurní ranou minul lišče a kamarád viděl v dálce kunu. Ta škodná tam totiž chodila sice pravidelně, ale časově zcela namátkou a člověk by musel sedět celou noc, aby měl šanci.

Autor: Radek Chadim | 08.01.2012 09:20
Včera jsem po delší době vyrazil na čekanou, při příjezdu padal z nebe marast, na poli úplně zlehka bílo, vlhkost prasečí, vítr se dal vydržet a vidět bylo dobře. Sedl jsem si "do mého" na kazatelnu na křižovatku cest, kolega tam ve středu ulovil sele. Minulý týden mně říkal, že mu to u něho nechodí, tak jsem ho tam poslal a řekl jsem mu, že na tři (večery) určitě uloví, když to tam chodí. Ve středu mi říkal, že jsem měl pravdu, první večer viděl, druhý propásl a třetí ulovil. Kolem půl osmé sedím, nikde ani chlup, ale při takovém počasí musí něco vylézt, i kdyby to byl poslední divočák u nás, tak jsem nepropadal panice. Kolem deváté na chvíli z lesa vyšel větší samotný kus, který chvíli pobíhal po poli sem tam a pak zase zalezl. V půl jedenácté jsem ze zarostlého potoka u louky uslyšel praskání. Po chvíli vidím, jak kolem vnadiště u druhé kazatelny, která je asi 200 m daleko, chodí několik divočáků - od půlky srpna +- sedmá návštěva vnadiště a já jsem (téměř) u toho! :-) Skoro zázrak, říkám si. Slézám z kazatelny a jdu je zkusit našoulat, vítr víceméně špatnej, tak než se k ním z boku dostávám, zalézají zpátky do potoka a hůrá po potoce směrem dolů, než je doženu, tak je zrazuje jeden obyvatel naší vsi, co po nocích chodí po revíru :-). Divočáci jdou za potokem asi 120 metrů daleko a berou definitivně směr les. Dneska jim půjdu pořádně navnadit na vnadiště - místo 3 klasů kukuřice jim tam dám ... 5 :-), zase aby nepraskli a večer hrr na ně.

Autor: Fesoj | 08.01.2012 07:16
Eriko, aj tak možno, aj tak možno. Jednou jsem chodil na lišku, která pravidelně přecházela určitou trasou, jen jsem nevěděl kdy. První čekaná od 18 do 22 bez výsledku, druhá od 20 do půlnoci rovněž, při té třetí jsem ji kolem čtvrt na dvě dostal. Neboj, Eriko, však Ty jí ještě blechy vychytáš ! Snížek, snížek bys potřebovala. Ale vzhledem ke kaňkování se taky může velmi lehce stát, že sexuální touhy její zvyky radikálně změní. Může dočasně přestat chodit k újedi vůbec /ale tomu moc nevěřím/ anebo se může stát, že Ti přijdou najednou tři. Nic není nemožné.

Autor: Václav Sládek | 07.01.2012 22:34
Dnes jsem se sešel se svým drsňákem po 54 hodinách hledání v 16km vzdáleném psím útulku.To byla úleva a tý radosti.Na dnešek krásná noc jen jsem úplně ztratil chuť jít si někam sednout.

Autor: Erika Doležalová | 07.01.2012 22:34
Krkavci u nás nejsou. Újeď zakrývám vždycky (jednak proto, že je to na louce - ikdyž hned u lesa, tak aby to nebylo moc vidět a nebyly kecy, druhak aby na to nelezly káně a další zahnutozobanci a konečně abych poznala i zdálky, jestli něco bylo papat...)
Vůbec bych se už nedivila, kdyby chodila v deset dopoledne :-))) Ale myslím, že chodí někdy po půlnoci (druhá, třetí hod.?) a nebo až nad ránem. Teď prší, tak to vidím s ranní čekanou bledě, bude tma jak v pr...

Autor: Fesoj | 07.01.2012 21:25
Eriko, já to vidím tak, že buď Ti tam ta liška chodí proti všem předpokladům úplně drze ve dne - i s tím jsem se už setkal - nebo Ti to berou krkavci, ti dokáží zkonzumovat za jediný den neuvěřitelnou spoustu potravy, kór když jich je víc. Pokud jsi tam našla stříkance, zkus újeď zakrýt /já používám smrkové větve/ aby nebyla vidět, lišce to nevadí a od pernatců budeš mít pokoj.

Autor: Ivo Ondráček | 07.01.2012 21:16
V pět nasněžila souvislá vrstva, tak jsem na šestou sednul na louku u nor. Celou dobu mírně sněžilo, na řepce nevídaných 13 kusů srnčího. Od sousedů houkala vejřice, čekal jsem, jestli i lištička zaskolí. Po půl hodině se na blízkém horizontu objevila tečka a jala se růst směrem ke mě. Zaradoval jsem se. Předčasně. Co jsem považoval za čárující lišku byla hlava srny, která pomaličku vykračovala přes horizont. Iluze vážně dokonalá. O půl osmé začalo zostra foukat a pršet. V osm jsem byl doma, o půl deváté sníh pryč a venku černočerná tma. To je počasí na...

Autor: Jan Slavětínský | 07.01.2012 20:44
Dnes jsem byl jako host u Rudy na naháňce. První leč čtyři lišky, jedna ulovená. V druhé leči na souseda přiběhlo jedno sele , tak ho z 300WM na třetí ránu dostal. Sněží, prší, prostě hnusné počasí. Posezení, gulášek, pivko a harmonika s vozembouchem nemělo chybu...Ráno si možná na rozednění vyrazím sednout.. Lovu

Autor: Erika Doležalová | 07.01.2012 20:11
Tak mi někdo vysvětlete, kdy na tu újeď ta zpropadená liška chodí :-( Dnes jsem pro jistotu sedla už v půl čtvrté, abych byla přítomna stmívání, jelikož jsem naznala, že kmotra nejspíš chodí hned brzo. Ani mě nepřekvapilo, že zajíc byl v tahu, počítala jsem s tím a vezla půl kyblíku rybiny. Abych to nezavětřila, zajela jsem pěkně autíčkem a vyklopila ze dveří :-) Pak jen odvézt vozítko pryč a šupky dupky na kazatelnu. Příprava perfektní, dokonce jsem vyjímečně sundala i řemen z kulovnice, aby nevznikl později žádný hluk... Podložku na rám okna, odjistit, vyzkoušet rychlé a přitom nenápadné uchopení kulovnice a zmíření... Paráda! Zbytečně. Po hodině první zajíc a začalo sněžit. Protože bylo hooodně zataženo, jásala jsem, že aspoň uvidím.. No, vidět bylo parádně ale nebylo na co koukat. Kolem šesté druhý zajíc. Každou chvíli musí přijít! Najednou vidím na bílém sněhu černou skvrnu - je tady! Dalekohled letí k očím a ... je to zas "jen" zajíc. V sedm to balím, nemá to smysl. Tak mám vyzkoušeno sedět od půl čtvrté do půl jedné v noci a liška nepřijde. Přitom újeď je zlikvidovaná už za méně než 24 hodin.. Kde je ku*va problém ?!?! Snad jedině že by neměla hlad? Přeci jen celý zajíc je celý zajíc... Asi opravdu chodí až k ránu, zítra to zkusím, pokud nebude vyloženě hnusně. Už si začínám myslet, jestli mi tu újeď někdo nenosí dom psovi nebo na to snad chodí ti zajíci...
Jinak s tím dlouhým sezením - já vydržím klidně od večera do rána, ale samozřejmě jsem radši, když "tam něco je" - i to, co lovit nebudu (zajíc, srnec, muflon, jelen... podle toho kde se nacházím). Jak sedím hodinu a neukáže se ani vrabec, jsem otrávená.

Autor: Tomáš Peroutka | 07.01.2012 19:23
No ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší! Po takřka 30 letech rybaření vydržím sedět 6 hodin i déle a nenudím se. V přírodě se většinou pořád něco dějě a taková noční čekaná je pro mě hodně vzrušující zážitek, tam praskne větvička, ozvou se kroky,.... Nebo taky přemýšlím o tom, co jsem mohl udělat lépe,občas si zkusím po tmě vzít z rohu kazatelny kulovnici a zasadit ji do ramene, samozřejmě bez jakéhokoliv hluku ! Od těhle zdánlivě dílčích detailů se pak odvíjí náš úspěch či neúspěch na lovu, to samé platí v rybařině a konec konců i v životě samém. Denno denně se přesvědčuju, jak spoustě mladých lidí chybí právě ta trpělivost a schopnost myslet v konsekvenci, tj. vidět souvislost věcí. No, já říkám, dobře už bylo...

Autor: Fesoj | 07.01.2012 18:53
Člověk na to musí mít - Němci pro to mají takové krásné slovo - "sicflajš". A s věkem to asi nemá moc společného, snad jen to, že dřív jsem vydržel sedět i déle, dnes už jednak dřív prochladnu a pak se špatně leze dolů a druhak další večer, jako třeba dnes, už docela cítím to železo, co mám místo kyčelního kloubu. Ale kdyby byla nějaká naděje - dnes jsem byl u krmelce a obešel jsem si další místa, kde by se dal výskyt prasátek předpokládat - šel bych zas. Žádné velká zima není. No, zítra uvidíme, jestli za barákem něco našlo ta střeva, bachor a lůj ze sousedovy ovečky, co jsem tam dnes naservíroval. To telecí je zatím netknuté. A je zajímavé, že ač u televize i při napínavém filmu usínám celkem pravidelně, na posedu či kazatelně se mi to v životě nestalo.

Autor: Josef Hanzlík | 07.01.2012 17:30
Fesoji,to jsou ti mladí kluci,co?Když ta čekaná není akční,tak je to nuda.To my už dovedem vychutnat krásu měsíční noci,i když se nikde nic nehne.Já vás asi včera"trhnul",seděl jsem od 18,do půl druhý a kdybych neměl ráno naplánovanou další akci,asi bych domů nešel.Jo a neviděl jsem ani srnčí a slyšel jen chrápání jezevčice pode mnou.Nevim proč,ale mám děsně rád takový to hnusný počasí,když je chladno,fouká vítr,může do toho sněžit,nikde se nic(zvěř) nehne-říkám tomu krásný smutno.Asi se v tom depresivnu nějak vyžívám.

Autor: Ivo Ondráček | 07.01.2012 11:58
Sedět pět hodin v kuse, když se ani po první hodině a půl neukáže ani chlup? To by mě tam našli druhý den studeného. Skonal bych na akutní záchvat nudy...:)
Zítra zase obejdeme s králem zvířat nory, to je jediný způsob lovu, který se u nás dá teď provozovat. Dám pak vědět, co zase (ne)vynorujem.

Autor: Zdeněk Ondruch | 07.01.2012 11:57
Fesoji-jedna rána - maso, dvě rány možná maso, tři rány-ve vesnici bude hlad, tak to říkali indiáni.Z

Autor: Fesoj | 07.01.2012 10:31
Včera byla nádherná noc, Měsíc svítil, i když víceméně skrz mraky, nefičelo to, nechumelilo, nelilo, tak jsem vydržel na posedu od 8 do 1. Jenže nejen že jsem neviděl ani chlup, ale ani lištička nezaskolila, ani srnčí nezabekalo, ba ani puštík či výr se neozvali. A když jsem v půl druhé před barákem oklepával sníh z bot, zaslechl jsem z dálky tři rány tak rychle za sebou, že opakovací kulovnice to být nemohla. Když to dám do souvislosti s autem, které jsem viděl z posedu projíždět po blízké silnici maximálně třicítkou, nemám z toho vůbec dobrý pocit.

Autor: Erika Doležalová | 07.01.2012 10:15
Koukám, že Dnes nějak spí, všichni sedíte doma? :-) Já včera vyrazila na další duel s liškou. Nejprve jsem se tam zastavila v poledne s další dávkou krmení - z vývrhu ze srnčete totiž opět nezůstal ani kousek (po 1,5 dni!) Tentokrát jsem kmotřičce nabídla zbytky ze zajíce. Na posed pak usedám před půl sedmou, jenže první pohled na újeď dává tušit to, co jsem nechtěla - liška už prošla, újeď je totiž "hnutá". Přesto jsem vydržela skoro do 22 hod, pak se šla podívat na újeď, zda je to tak, jak to vypadalo z posedu. Ano, liška tam musela být dřív než jsem přijela, možná jsem ji i svým příjezdem a příchodem vyrušila. Pravděpodobně tedy chodí hned se soumrakem, takže dnes pojedu ještě za světla (cca kolem 16té hod), pokud ani tak se lišky nedočkám, zkusím to ještě zítra ráno. A pak už nevím. Krmení mám zatím dost :-) (soudek rybích vnitřností) tak ještě vydržím :-)

Autor: Erika Doležalová | 04.01.2012 15:23
http://www.rta.cz/rta_stream_wmv/tvframe1.html?id_item=10058936&quality=middle&message=Pivo%C5%88%20obecn%C3%BD%20-%20RTA%20ZL%C3%8DN

pivoň obecný

Vtipné videjko, akorát moc nedomysleli onoho šťastného Šohaje - úspěšného lovce, který raritní úlovek uvádí slovy "Sedím na posedu, čekám na lišku, zda se mi, že ji vidím, střílím...přijdu dolů a najdu velkého zajíce s parůžky..." Proč poukazovat na to, že myslivci střílí na něco, o čem nejsou 100% přesvědčeni že vědí, co to je.....

Autor: Martin Skřivánek | 04.01.2012 15:11
Jardo o tom Pivoňovi mi to nejde načíst.neslyšel jsem o tom,nevím kde se tam vzal :-).

Autor: Erika Doležalová | 04.01.2012 07:56
Tak jelikož počasí bylo včera večer na leden opravdu luxusní - tím myslím poměrně teplo, žádný déšť, žádná mlha a krásný svítící měsíc - v šest jsem sedla do auta a vyrazila k újedi. Jenže kromě šesti zajíců, kteří mi postupně probíhali přes louku (zázrak, konečně nějaká zvěř!), nikde nic a ticho jak v kostele, ani žádné skolení. Paní liška se nedostavila. Ve čtvrt na devět odjezd domů. Takže si myslím, že větší šanci na ni budu mít asi fakt ráno, před odchodem jsem zkoukla újeď a na to, že je tam teprve dva dny, je skoro pryč a zůstala akorát okousaná žebra. Tudíž to vypadá, že zrzavá paní nebo pán se chodí napapat až po půlnoci (jednou jsem totiž seděla od půl desáté do půl jedné a taky nic) nebo je opravdu v tom kanále a pak nevyleze, protože ke kazatelně musím jít kolem něj a jsou tam pak všude moje stopy - zatímco ráno se odněkud vrací a jde mimo můj příchod.. No nevím. Každopádně dnes ráno počasí zase mizérie, prší, takže jsem nikam nejela, večer to taky asi nechám být a zkusím zítra ráno.

Autor: Roman Voříšek | 04.01.2012 07:51
Včera jsem vytáhl na čekanou otce, vzal jsem ho s sebou na vnadiště, ale v úspěch jsem nedoufal, neb všude okolo je spousta kukuřice. Sedneme, otevřeme okenice kazately, já si cvičně namířím na plac, kde krmím, abych neměl daleko lavici a popřípadě si ji přisunul blíž k oknu a flintu dám zpět do rohu. Opřu si záda, ještě si porovnávám řemen na triedru a zvednu oči. Přes plac se protáhl černý stín, sklo letí k oku a už vidím tři prasata. Jenže si nejsem jistý velikostí, tak mi to trvá, než je přečtu a když jsem si byl už jistý, že to prase vlevo je sele, čapnu osmičku a prasata zmizela jak pára nad hrncem...
Říkám otci, ty se vrátí...
V půl jedenácté slézáme, už nám nepřišla ani štětina. Kamarád seděl na dalším žebříku a tam ho trénovala bachyně se třemi selaty. Došel k nim na 100m, bachna zvedla hlavu, dala povel a vše zatáhlo do krytu. Tohle se opakovalo třikrát, to už bylo na kolegu moc a otočil se a jel domů...
Dnes mi má dojet kamarád, tak snad se zadaří a poveze si domů nějaký zážitek...
Tak lovu, R.

Autor: Ivo Ondráček | 03.01.2012 16:56
Po Štěpánskému honu, kdy byl viděn jeden zajíc, po Silvestrovské procházce, kdy byli viděni dokonce dva zajíci a sojka a po dvou vycházkách po venku včera a dnes jsem se rozhodl zavřít flinty do skříně a mimo návštěvy krmelce nepáchnout do revíru, dokud nebude 5cm sněhu!

Autor: Zdeněk Ondruch | 03.01.2012 16:02
Milane, krásná zima, už se těším až bude 30°C.Jaro tu bude za chvíli-konečně.Z

Autor: Milan Soukup | 03.01.2012 15:57
Na dnes večer hlásí silný vítr, na horách až orkán. Asi lepší zvostat doma. Jinak před barákem nám kvetou petrklíče a v parku sedmikrásky ostošest:-), divná zima. MS

Autor: Erika Doležalová | 03.01.2012 15:13
Dnes je venku tak krásně jako snad nebylo ani v létě. Modrá obloha, sluníčko svítí. Doufám, že to vydrží a pokud ano, večer jedu pro lišku :-)))

Autor: Jaromír K | 02.01.2012 23:58
Tak snad na podruhé... Vedle videa musíte kliknout na:RTA Minuty regionu z 30.12. Tam je ten Pivoň Obecný...

Autor: Jaromír K | 02.01.2012 23:48
Tak sem letos poprvé vyrazil na lov. Ještě zůstala na poli trocha sněhu,tak mě to zlákalo. Odcházel jsem z domu se slovy od syna: "Tatínku lovu zdar a ať se ti podaří ulovit veliké prasátko a když né,tak asoň pořádného lišáka,kterého oškubem na maso".-:)) Smál jsem se tomu ještě na posedu. Ale já jsem vyrazil za jinším účelem,jestli náhodou nezahlédnu nějakého pivoně obecného...-:)Jeho výskyt byl natočen pouhých 7km od nás a tak při běžné migraci,by mohl zavítat i knám. Jediné,co mě vrtá hlavou je,jestli už má znovu nasazeno-:). Možná by nám to mohl vysvětlit Martin Skřivánek,on je ze sousední dědiny..-::)) Odkaz je zde: http://www.rta.cz/index2.html?region=k03&ifs=i

Autor: Fesoj | 02.01.2012 18:53
Martine, ano, telecí - dnes už se málo používá slovo "zmetek" v původním významu, tj. "zmetané" čili předčasně narozené mládě, u člověka by se řeklo potrat. Při dnešní obchůzce jsem zjistil, že si ho dosud nic nevšimlo, přes tu louku má přejito jen srnčí a hranostaj. Liščích stop je taky všude poskrovnu, zato nad barákem mi ryla prasátka. Asi se tam půjdu podívat, aspoň na chvíli - neustále prší, takže na posedu dlouho nevydržím, jenže zítra už budeme bez sněhu, je až neskutečně teplo.
Romane, upřímné Lovu zdar ! Jak na Nový rok, tak po celý rok.

Autor: Krejčí Karel | 02.01.2012 16:01
V Přerově vlivem teplého počasí je na řece Bečvě již svatební tok divokých kachen a probíhá v plném proudu,hlavou kývají k hladině a nahoru,kačeři se páří s kachnami...

Autor: Martin Skřivánek | 02.01.2012 14:24
Fesoji co jsi to dal na újeď,telecí ?

Autor: Roman Voříšek | 02.01.2012 14:00
Všem vám přátelé v zeleném přeji krásný nový rok!
Včera jsem večer vykoupal malou, nakojil a už po osmé se usazuji na sedací hůl u stěny lesa. U nás se vyjasnilo, vidět bylo docela slušně, být sníh, tak to nemělo chybu...
Asi za hodinu jsem se sebral a popošel na krytý posed. Foukal příznivý vítr, tak jsem doufal...
Podřimuji na posedu a najednou se mi zdá, že jsem slyšel zalámání. Lesem mi jde černá. Triedrem sleduji kraj pole a najednou se na poli objevilo prase. Samotné, asi nějaký lončák, spokojeně se pustil do buchtování. Netrvalo dlouho a kousek od tohoto kusu vyšlo další samotné prase, krapejtek větší.
Docela jsem se nasmál, neb to větší asi vylekalo to menší a to se v úprku málem zabilo o modřín...
V 23:30 kontroluji čas, měsíc se už klonil k odpočinku, tak jsem si pomalu balil věci a najednou se z lesa vyvalil vláček čuníků. Utíkali do prostředka pole a tam se zašili za kopeček. Slezu dolů, vítr nemá chybu, pomalu šoulám k černé. Vidět bylo už hodně mizerně, jediná má šance je dostat se na nějakých 40 kroků, jinak střílet nebudu...
Už klečím na zemi, tečka rozsvícená, napínáček lehce cvaknul, jen to pohladit a v tom ,,báááác'' Kamarád, který našoulal růdl černé vystřelit o nějakých 500m dál, než jsem byl já a asi o dvě vteřiny dříve...
Bachyně zavelela k úprku. Táhnu s posledním selátkem a pohladím napínák. Sele po ráně zanaříkalo, rychle jej dobíhám a ranou za slecho ukončuji bolest. Střelil jsem jej na páteř.
Kamarád už na mě čeká, nemůže najít barvu ani nástřel. Jezevce mám v autě, tak jej nasazuji. Po třech hodinách, kdy jsme prolezli všechen bordel a trnky, to vzdáváme... Můj téměř jedenáctiletý jezevec už ani neměl zájem, dokonce jsem ho musel kousek nést...
V půl třetí jsem ulehal, vstával v šest - myslivost je prostě krásná :-)
Prostě a jednoduše kamarád chybil, to se prostě stane...

Autor: Fesoj | 01.01.2012 22:07
Dnes jsem navzdory tradicím venku nebyl - měli jsme návštěvu a do vytrvalého deštíčku se mi 2x moc nechtělo. Jen jsem se podíval před barákem, zda už lištičkám nebo prasátkům zachutnalo telecí - syn mi minulý týden přivezl předčasně narozený zmetek zvíci vlčáka, který jsem vyložil doprostřed louky u mého nejoblíbenějšího posedu tak, abych ho mohl od baráku dalekohledem kontrolovat. Vzápětí byl přikryt 20 cm nového sněhu, což je svým způsobem výhoda. aspoň ho předčasně nerozeberou krkavci. Dodnes si ho nic nevšimlo... Na Silvestra jsem byl u krmelce. Kolem korýtka a pod jesličkami vše přeryto od černé, ale přitom prasátka přešla kus opodál na 30 kroků kolem barelu s 30 kg kukuřice, aniž si ho všimla... Teď jsem se byl podívat, zda bych přece jen neměl vyrazit do terénu. Chčije a chčije, drobně, leč vytrvale. Tak jsem si nalil sklenku bezinkového liguére, přiťukl si se synem, který se před chvílí (!) vrátil z oslavy Silvestra a půjdu zaujmout pozici LHK.

Autor: Jaroslav Miňha | 01.01.2012 20:28
Hezký Nový rok všem! Já jsem ráno jako už tradičně venku nesměl chybět, alespoň mám důvod nebýt o půlnoci na šrot :-) Moc jsem toho neviděl, ale když jsem se vracel domů, nevěřil jsem! Hned za humny na poli po kukuřici stopy a rejpání od čuníků. To by nebylo nic zvláštního, jenže podle toho, jak u nás padal a tál sníh a podle stavu stop tam museli být +/- o půlnoci, to znamená při tom kraválu, který začal před desátou a skončil kolem jedné. Ale třeba mají kalendář a vědí, že na Silvestra jsou petardy normální a navíc je většina lovců pod vlivem :-)

Autor: Jan Slavětínský | 01.01.2012 20:00
Eriko, na újeď přijde. Uvidíš , mezi 7-8 večer, hladová se nažrat, na zprávy budeš doma a s lišákem... ráno k újedi nechoď , to je zbytečné .Lovu

Autor: Erika Doležalová | 01.01.2012 19:52
Tak mi to nedalo a abych splnila ono "Jak na Nový rok..." tak jsem v půl šesté ráno zamačkla budík, rychlá káva a chvilku po šesté hurá na naši kazatelnu na "zakleté" louce. Poslední dobou je ze mě spíš krmič než lovec - krmím srnčí, krmím doma ptáčky a domácí zvířenu no a taky krmím lišku. Dodnes jsem nevěděla jakou, už to vím :-) Přátelé, to je liška za dvě :-) Seděla jsem nějakých deset minut, očima ještě nebylo nic moc vidět, tak jsem vzala dalekohled a 60 metrů před kazatelnou větší černý flek. Myslela jsem, že uhranutí bylo prolomeno a stojí tam srnčí, pak se mi to přeci jen zdálo na srnčí dost nízké a divně dlouhé... No ano, moje liška, kterou už asi měsíc poctivě vykrmuju vším možným (ryby, odřezky ze zvěřiny, srnčí vývrh..) Naposledy jsem tam dovezla půl kyblíčku rybích vnitřností, bylo víc než jasné, že kmotra (podle velikosti spíš pořádný kmotrák :-))) jde na jisto - jenže já měla s sebou kulobrok a v 4x32 starým Zeissovi jsem v půl sedmé ráno neviděla skoro nic, natož lišku. Vydržela jsem sedět skoro do osmi a pak pochopila, proč se liška moc dlouho nezdržela - rybina byla dááávno pryč, nejspíš ji zlikvidovala hned co jsem ji přivezla a dnes se byla podívat, jestli jsem se neflákala a má nachystáno další :-) Úlovek tedy sice nebyl, ale domů jsem přijela s úsměvem na tváři a na partnerův dotaz co a jak byla moje první reakce "No krmím moooc pěknou lišku!" Otázka kde ji mám už mě trochu naštvala (no kde asi, někde v lese!!!) a tak jsem hned po "domácí práci" (koně, králíci, psi...) skočila do auta a mazala s další dávkou krmení (tentokrát odřezky z dančete + trocha rybiny). Vidím to tak, že ji ještě pár dní budu krmit :-) a pak snad bude moje, kéž by napadl sníh a nebo pojedu až bude trochu lepší měsíc (tj. po úplňku, abych mohla jet spíš k ránu než v noci).

Autor: Radek Chadim | 01.01.2012 08:41
Lednové dnes roku 2012.