Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ošetření pažby



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Čestmír Kunetka | 02.01.2012 20:47
Fy. Balistol přímo vyrábí spec. olej na pažby: Balsin Schaft Ől.
Jinak ale velmi hezky popsal renovaci pažby Michal Bambas na Old-myslivosti, kde doporučoval Alkyd - uretan od A-coloru, který je dostatečně odolný i bez vosku a když vyschne, není rozpustný ani acetonem a je dost tvrdý. Pouze doporučoval napřed si to zkusit nanečisto na prkýnku, nenanášet velké vrstvy aby po dřevě netekl. Po 4 vrstvách není potřeba ani vosk. A rybinu si nechat přerýt od rytce-pažbaře, kdo nemá nástroje a zkušenosti, tak to zmastí. S pozdravem Lesu-Lovu.

Autor: Jan Rys | 02.01.2012 13:42
Jak píše kolega Haas firma Acolor prodává celou řadu výborných přípravků na dřevo. Alkydový olej s uretanem bych ale spíše použil na novou pažbu (na holé dřevo). Na pravidelné ošetřování jakékoli povrchové úpravy již hotových pažeb z vlastní zkušenosti doporučuji některý z vosků této firmy. Oživí vzhled dřeva a perfektně odpuzují vodu. Výběr podle toho, jak dlouho může flinta odpočívat. Tvrdé vosky vysychají 2 až 3 týdny, měkké roztíratelné nevyžadují dlouhý čas vysychání, nelepí, můžete hned do akce.

Autor: Stanislav Haas | 01.01.2012 14:54
Dnes existuje velmi široká škála vosků nebo olejů na úpravu dřeva, osobně bych doporučil olej s obsahem polyuretanu, používá se na dřevěné podlahy např. hospod, kde se chodí v botech, tudíž odolává mechanickému poškození i vodě. Žádné přebrušování před aplikací, ve stručnosti jen nanesení a vyleštění. Např. firma Acolor Bystřice u Benešova, majitel pan Kašpar, můžete to s ním i prokonzultovat. Na Diavu zapomeňte, to bylo na nábytek to nejhorší, co mohlo být. Rozežere i kyselinotvrdnoucí lak.

Autor: Zdeněk Ondruch | 01.01.2012 14:36
Já mám na všech pažbách šelak a dávám Ballistol a vše je OK. Ošetřuju tím i železo.Z

Autor: Martin Síla | 01.01.2012 14:25
Takže diavu na šelak určitě ne, ale na olejovou úpravu pažby? Tam by to snad mohlo být ku prospěchu, když je to leštěnka na bázi oleje...

Autor: Stanislav Haas | 01.01.2012 14:04
Diavu v žádném případě ne! Časem rozpouští veškeré laky a povrch dřeva šedne.S.H.

Autor: rici czech | 01.01.2012 11:36
Lněný olej( za studena lisovaný) koupíš ve zdravé výživě (vega apo.) placatka kolem 70 kč.Výhoda je v tom ,že nenarušuje strukturu dřeva neb je to čistě přírodní produkt.Diavu bych asi nepoužil.Popř z olejů jako jediný Balistol taky na přírodní bázi a nerozkladá dřevo ,které je pak náchylné k praskání.

Autor: Martin Síla | 01.01.2012 11:32
Kolegové,čím ošetřujete dřevo na svých flintičkách?
Myslíte si, že je vhodná diava?