Dnes je 26.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Ondatra pižmová



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Rudolf Husák | 02.01.2012 23:15
U nás v honitbě v Posázaví je ondater málo,na prvním místě je dnes vydra. Fauna u nás,stále vypouští nové jedince do volné přírody.Co se týče norka evropského,jeho nízké stavy vytlačil a doslova převálcoval norek americký.

Autor: Václav Sládek | 02.01.2012 22:01
Mám to na Dobříš od kud se ondatra rozšířila po Evropě 18km.Ondaty u nás prakticky nejsou.Za to již před asi třiceti roky jsen na Slapech viděl norky původem z farmového chovu kteří tam vyvedli mladé.Taky se nám usadil v návesáku,odtáh až když zlikvidoval celou obsádku-ryby a žáby.

Autor: Zdeněk Ondruch | 02.01.2012 21:34
Ivo, máš pravdu jsou to naprosto neškodní predátoři....Z

Autor: Ivo Ondráček | 02.01.2012 21:12
Zdeňku výr sebere jen úlovek do velikosti bažantího kuřete, káňata žerou jen myši a liška jen semtam sebere něco přejetého, co ani sama neuloví. Tak jaképak vysbírali...!!! pardon, já musel:)

V našem revíru na Vysočině vím o třech rybnících, kde se stabilně drží. Při vypuštění toho "nejhojnějšího" jsem napočítal 16 ondater. Nechávám je být, ať tam je aspoň něco živého, když už ani březňačky nejsou. Mám tušení, že brzy už tam bude jen osm vyder a osm norků místo původních 16ti ondater...:(

Autor: Zdeněk Ondruch | 02.01.2012 19:13
Před 30 lety jako kluk jsem je chodívával chytávat s mojim tatou a maminka měla za 2 sezony paleto. U nás v honitbě jsou na 2 potocích, ale jkednu komunitu před 2 lety v březnu zlikvidovali vodohospodáři při úpravě potoka a od té doby se stavy nijak moc nezvedly. Na druhém potoce vysbírali výři, káňata, lišky...Z

Autor: Fesoj | 02.01.2012 19:03
U nás jich dřív byly také plné potoky, každoročně jsem jich chytával 20 až 30. Teď už víc než 10 let tady v širém okolí není ani jedna. Podepsalo se na nich přemnožení lišek po zahájení orální vakcinace a to hned 2x - něco lišky sežraly a zbytek zřejmě vyhynul po napadení tasemnicí, jejímž je ondatra mezihostitelem. Kdysi o tom psali v Myslivosti, tak jsem si to ověřoval a skutečně dost mnou ulovených ondater mělo játra samý boubel. Co se týče kožešiny, paní, která je vykupuje, mi říkala, že jich je čím dál míň, nejvíc jí snad chodí odněkud z Moravy, u nás už je prd. Nevěřím, že by se jejich stavy ještě někdy podstatně zvedly - v ČR je čím dál tím víc norků amerických a v jejich vlasti činí ondatra významnou část jejich potravy a dokonce jsem kdesi četl, že v Kanadě ondatru na potkání zabíjí i bobr, kterému škodí ničením hrází.
Kdyby ji chtěla nahradit nutrie, jen bych to uvítal - z té je nejen kožíšek, ale i výborná mňamka na rozličný způsob.

Autor: Matěj Fous | 02.01.2012 18:20
Po upozornění že v rákosu pod mlýnem jsou nutrie jsem to o vánocích ověřoval a zjistil jsem,že se patrně jedná o ondatry,o kterých u nás posledních asi 10 let nebylo ani památky.Pamatuji ale,že zhruba před 40ti lety dobří lovci dokázali u nás ulovit i více než 100 kusů za sezonu,což byl slušný přivýdělek.Jak jste na tom s touto zvěří u vás a jak s lovem či popř.kožešinou ? Prosím lokalitu a rozsah výskytu,popř.způsob a množství lovu a jak co s kožešinou.To pro zajímavost a přehled,já je u nás -vých.část stř.kraje- zatím lovit letos nehodlám.Děkuji.