Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Vnadění lišek a kun



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: rici czech | 20.01.2012 18:26
No pokud jdu s dvojkou tak tam cpu 3mm do laufu (kdyby kuna) a 4mm na lišku do druhého laufu.Pokud s kulobrokem tak univerzál 3.5mm,všechno košovky:-)Jinač na ten 3mm brok slyší i liška ovšem jen do 20 metrů jak je dále tak se jen podrbe:-))))

Autor: Matěj Fous | 20.01.2012 17:47
Tak na lišku je brok popsán - nejlépe 4mm minimagnum,popř.4 či 3,5mm s košíčkem. Ale jaký brok na kunu ? Někdo říká:osmička brok,po celý rok (osmička=3,5mm),další říká 3mm a další že na vyhnanou skeetovkou -tak babo raď. Fakt je ten,že kuna je na ránu docela "tvrdá".Proč se ptám? No zrovna tento týden mi spadla po těch "osmičkách" ze stromu jako hruška,barvila,ale nemám ji!

Autor: Miroslav Šafr | 20.01.2012 11:36
Myší hrad jsem zbudoval před několika lety z asi šesti naskládaných palet ze stavebnin na sebe. Jednotlivá patra se vyplní slámou, vše se prosype pšenicí, ječmenem a ovsem. Vhodné je prostrčit paletami svisle plastovou děrovanou trubku, kterou je možno krmrní během zimy dobře doplňovat. Důležité je hrad dobře zastřešit, aby do něho nezatékalo a palety navzájem pospojit latěmi případně i kolíky do země, aby to černá zvěř nerozházela. Takto připravený hrad ještě pokryji celý chvojím, aby jím neprofukoval vítr a nestrašilo to případné turisty. Oblíbený je především v zimě, když je větší pokrývka sněhu. Hrad totiž nikdy nezapadne celý pod sníh a tak voní a je přístupný vždy. Obchází ho denně lišky, kuny a i černá má zájem chytit nějakou myšku. Mám ho poblíž vnadiště na černou a myši si vždy vyšlapou krásnou cestičku ve sněhu aby si polepšili kukuřicí schovanou pod prknem. Hodně záleží na místě, to první bylo perfektní (v lese), po přestěhování na louku k jinému lesu už to není ono a tak to zase příští rok zkusím jinde.

Autor: Jan Slavětínský | 20.01.2012 07:59
Na starém vebu se už jednou o těch hradech mluvilo a tuším,že Daksl tam tenkrát dal dobrý a odzkoušený nápad s tou paletou zaházenou klestím nebo dutý balík vystlaný senem a zaházený větvema. Budovat v místech, kde kuny jsou, okolo vnadit a potom obcházet a zkoušet. Potom stačí párkrát holí píchnout do hromady a kuna jede ven. Dobrý je,aby byl v blízkosti strom. Po vyhnání na něho kuna ráda jde.Úspěšnost dost veliká.
Kamarád na kuny dělal "vrše", takové větší ptačí budky z dutých kmenů, které pomocí žebříku přidělával v lese na stromy. Pokaždé,když šel okolo, poklepal oblicí strom. Často takhle kunu střelil.

Autor: Milan Stýblo | 20.01.2012 06:19
Nykolo, myší hrad to je. "farma" jsem napsal jen pro odlehčení.

Autor: Michal Brabec | 19.01.2012 21:12
Tak to jsem taky ženská...
Na starým fóru jsem se kdysi těch chudáčků zastal a málem mě všichni stáhli z kůže...A hvězdiček co mi ubylo...
Jsou to mláďata jako každá jiná, kdo má rád psi, podobnost tam najde a je po chlapáctví. To není slabost, to je přednost!

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2012 16:02
Co jsem vypozorovala z dosavadního vykrmování lišek, nejvíc jim chutná samozřejmě cokoli od masa, vnitřnosti z králíků, uzená makrela, cokoli z "klasické" ryby. Nepohrdnou vařenýma kostma i se zeleninou. Co je nezaujalo byly sardinky, několik střelených špačků, slupky z hroznů. Hrušky nevím, bylo to u kukuřice, takže to mohla zlikvidovat prasata, ale spíš bych tipla liščata, která tam v té době byla. Jinak já jsem ochotná lišku střelit do 1. března, pak jim dávám hájení na mateřskou, pak chodím koukat okolo nor, ale ani mi nevadí, když není obsazená, radši jdu pak sednout k řepce nebo kukuřici, až jsou liščata "v rozletu" :-) Jedno loňské norování, kdy bylo kočkofenou uloveno jedno lišče velké tak do dvou dlaní mě utvrdilo v tom, že takový "lov" bez šance pro kořist není nic pro mě.. Ikdyž jsem taky lovec, přiznávám, že mi toho štěněte bylo v tu chvíli strašně líto a ještě několik dní a nocí mi z toho bylo ouvej.. No jo, ženská..

Autor: Fesoj | 19.01.2012 15:54
Co se týče ovocné návnady. Já jsem na vnadišti střelil lišáka s jablkem v mordě, kamarád udělal naprosto stejnou zkušenost a další kolega pochytal během zimy 7 skalaček doma na zahradě, když jako návnadu použil meruňkový kompot - má to i tu výhodu /při domácím použití/ že nemusím denně vypouštět ze sklopce vlastní nebo sousedovu kočku, což je běžné při použití návnady živočišného původu. A že se mi jezevec podhrabal pod plotem do zahrádky, kde pečlivě vysbíral všechny opadané švestky, na to jsem čuměl jak čerstvě vyoraná myš. Někdo na kuny doporučuje sušené švestky pomazané medem a i tomu docela věřím, protože jsem viděl na vlastní oči, jak lesačka dokázala v zimě řádit ve včelíně.

Autor: Josef Hanzlík | 19.01.2012 15:19
Chlapi,ty moje argumenty,to je samozřejmě ironie a alibismus.Když jsem vůl,tak jsem vůl.Pravda je ale v tom,že jsem měl celej rok smolíka a nic neulovil.Nějak mě to nechodilo.Takže,ač jinak obstojný střelec,ztratil jsem nějakou jistotu,nebo grif,nebo jak to nazvat a teď se v tom takhle plácám.Chce to dva úlovky a bude vše O.K.
Takže Fesoj na to kápnul.Tu gumu tam dám!

Autor: Nikola Rýdl | 19.01.2012 15:15
Milane, není to myší hrad?

Autor: Milan Stýblo | 19.01.2012 14:03
Dříve jsem se řídil pravidlem našeho bývalého hospodáře a ten říkal, že pokud je to jen trochu možné, liška by neměla odejít bez rány. Ale to jsem začánal a byl jsem tak říkajíc hladovej po ráně. Teď si většinou každou ránu pořádně rozmyslím a jsem určitě někde kolem 1:1,5 rána na ulovenou lišku. Je to taky tím, že před 5-10 lety nebylo u nás tolik divočáků a když už liška přišla, tak jsem ji otestoval. Většinou ale neslyšela. Jinak dobrá věc (mám jen z druhé ruky, osobně jsem to nezkoušel, ale prý to funguje bezvadně) je myší farma. 3 hranaté balíky slámy postavené do piramidy a pod spodními je nasypaná sůl, obilí a je to zakapané Maggym.

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.01.2012 13:12
Milane, dám to zakvasit na topení a uvidím.Z

Autor: Stanislav Haas | 19.01.2012 12:45
To: Milan. Tak to jsem měl o trošičku lepší statistiku, na jednu lišku 2 kulové rány a to jsem si ještě nadával, jaký to jsem blbec. I když jednou na jednu lišku padly tři rány a ještě odešla hrdě středem, ale to bylo hnutou optikou, půjčil jsem před tím zbraň :-(. Nejlepší výsledky v lovu lišek jsem měl, když jsem si z návnady z vakcíny udělal asi 5 cm kouli a tu jsem vždy před příchodem na kazatelnu napíchl na klacek k cestě /při odchodu jsem zase odnesl domů/. Liška vytáhla z mlaziny, postavila se na blat hlavou k návnadě a bylo to:-). Jistota byla také čekaná u čerstvě posečených luk, ale když si člověk uvědomil, že lišky nosí potravu mladým, tak jsem toho nechal. S.H.

Autor: Milan Stýblo | 19.01.2012 12:29
Zdeňku, 2-3 přesnídávky otevři, dej jim trochu cukru a nech je v teple zakvasit. Budou intenzivněji vonět a určitě budou liškám šmakovat líp.

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.01.2012 11:13
Milane, sladký to není, je to nakyslý.Do bečky toho zase je málo.Jenže je možné, že už to byly poslední meruňky. Vloni k nám dorazila monilióza a kdo nepostříkal Baycorem, neměl nic-můj případ.
To jak píšeš s těma "plechovýma" liškama je pravda. V sobotu ráno to zkusím nastražit, odpoledne máme s kamarády košt loňských výpěstků, tak tam zasednu raději až v neděli navečer.Z

Autor: Milan Stýblo | 19.01.2012 11:00
Zdeňku, je to ovoce a je to sladký,tak to bude super. Ale nebylo by lepší to necha zkvasit a vypálit???

Autor: Pavel Černý | 19.01.2012 10:59
Jo jo, pánové. Mně takhle občas někdo z nemyslivců, kdo ví o mém koni, přeje "Dobrou mušku!". Na to odpovídám "Mušku mám výbornou, ale ruce se mi klepou." :-)

Autor: Milan Stýblo | 19.01.2012 10:58
Josefe, statistika lovu lišek je nepříjemná, ale pravdivá. Na 1 ulovenou - 5 chybený. Je to od starých myslivců. Já bych to malinko změnil, díky lepším zbraním a optikám, v náš prospěch na 1:3. Jednou se trefíš 2x,3x za sebou, ale potom se může stát, že máš půl roku smolíka:)) Lišky jsou potvory.

Autor: Zdeněk Ondruch | 19.01.2012 10:57
Chlapi, chci se zeptat, jak tady píšete o tom vnadění kompoty. To vyzkouším, stejně to nikdo není. Ale co přesnídávky? Ve sklepě máme asi 3 roky min. 80 domácích přesnídávek z meruněk. Kluk to stejně nejedl. Má smysl to zkusit? Z

Autor: Fesoj | 19.01.2012 10:48
Pepíku, přesně takhle jsem chybil i já tu "plechovou" lišku. Ze všech příčin a důvodů, které uvádíš, je podle mne podstatné to, co souvisí s optikou. Chce to na okulár gumovou očnici /já jsem ji tam už dal/ a na objektiv odklápěcí krytku /tu tam dám co nejdřív/. Jenom jestli jsi ve výčtu těch příčin nezapomněl na dvě, které zaviní /aspoň u mě/ naprostou většinu chybených ran - oko z Kašparovy krávy a olšové ruce.

Autor: Josef Hanzlík | 19.01.2012 09:21
Tak jsem na ni(kmotru)po zkrácené noční vyrazil s malorážkou.Seděl jsem 60m od liščí křižovatky na "fraj place"a asi kmotr přišel ve tři ráno.Posadil jsem mu to na plece,Winchester zasvištěl a lišák byl v pr..li.Nepomohl ani ten jezevčík.Diagnoza zní:bylo blbě vidět,do okuláru mi svítily zezadu světla ze vsí,bunda je moc tlustá,pršelo,sněžilo,jezevčík je kráva,no uznejte,to se přece nedalo trefit!

Autor: Milan Stýblo | 18.01.2012 08:40
Tak jsem vložil 2 fotky z lovů s malorážkou.

Autor: rici czech | 17.01.2012 18:53
No myslím ,že nejlepší kombinace kulobrok Iž sever nebo jak se to jmenuje 22wmr a brok k tomu je výhoda:-) pěkný lehký kulobroček,škoda že to soudruzi nedělají alespon v 222rem,to už by bylo všestrannější použití.Jinak máte nějakou zkušenost s použitím kolimátoru na brokovnici či kulobroku za snížených světelných podmínek ,třeba za šera na sněhu?

Autor: Ellhenicky | 17.01.2012 18:21
Taky chodím rád s malorážkou,koupil jsem ji za 500,-Kč od Svazarmu.Pěkná lehká flintička a dlouho jsem se bránil dát na ni optiku, ale syn zaúřadoval a taky to není špatný.Co se týče ranivosti, tak sestřelit kunu ze stromu na jednu jistou ránu málokdy stačí,liška i po ráně na komoru také nikdy nezůstane na místě.Jak už tu někdo psal malorážka + lovecký pes je dobrá kombinace.

Autor: Ivo Ondráček | 17.01.2012 18:02
Jojo, taky vstoupím do jednoho z nesvářených táborů. Jednoznačně kulobrok. Škodná kolikát kolem újedi jen ze zájmu procourá a jde zase dál, ani by přizastavila a zobla si. A hoňte pak něco kulí v optice. S trochou nadsázky, brokem rychle z volné ruky srovnáte, střelíte plus mínus čvrt metru a je tam.
Újeď dávám na 20 kroků. Kroků, nikoli metrů! Liška, to je nějaká plocha, ale kuna je malinkatá a kulobroky, jak známo, rozhazují. Na "nadbrokové" vzdálenosti mám pak z map na seznam.cz zaměřeny stromy, keříky, sloupy atd. Ale ono ani není moc třeba, málokdy vidím jít škodnou kdesi v kulových dálavách, zpravdidla se vyloupne z kraje lesa a jede rovnou k újedi.
Teď se to hezky teoretizuje, ale to zpravidla činí za celou zimu 2-3 kuny a 1-2 lišky že...:)
A letos taky možná vůbec nic, protože zima začala předevčírem...:(
Dar z nebes je napůl sežraná padlina, ke které jsou ve sněhu vyježděné hotové dálnice. Na nich se vystřídá hned několik šelem za jeden večer.

Autor: Pavel Toman | 17.01.2012 16:04
Honzo,s 222 dosáhneš na ledviňáka i za 200 m :-)

Autor: Karel poslík | 17.01.2012 15:04
Honza tady psal o kůlu zaraženém do země u vnadiště, jež má sloužit jako etalon pro černou zvěř. Já to opravdu na vnadištích používám. Je to natřené bukovým dehtem a černá zvěř se o to ráda otírá. I když tam zrovna nejste a není zrovna terén na viditelné stopy, poznáte jak velký kus se o připravený kůl otíral. Černá barva dehtu je natolik kontrastní, že ji dobře vidíte i v noci a snáze určíte velikost vedle stojící zvěře. Co se týče malorážky, tak tu jsem nosil opravdu jenom v době kdy se předkládal cermix a jenom ve dne, takže skoro vůbec.I když si jdu sednout v zimě k újedi přes den,abych trochu prohnal straky, beru raději brokovnici nebo kulobrok. Navzdory krátké vzdálenosti je přece jenom broková rána na náhodnou lišku spolehlivější než malorážka a kulobrok to jsou dva v jednom. Zdar Karel

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2012 14:15
Než 22 LR tak 222 Rem. Na courání universálnější a šáhneš s ní pro lišku na 180 metrů a "Garfield" na ní slyší líp. Nic po ní neodchází + srnčí a váhově na rameni stejné....

Autor: Zdeněk Ondruch | 17.01.2012 13:13
Honzo, malorážka na "toulavou škodnou" je výborná v kombinaci s jezevčíkem.Pes se výborně pocvičí. Ale je fakt, že mě v ohni zpravidla zůstává každý třetí kus, jinak vše odchází a to i po dobrých ranách.Dnes ráno jsem byl zasypat, tak jsem si ji vzal s sebou, byla čerstvá obnova, ale jak na sviňu -nic. Srnčí bere velice málo. Pes mě zvedl 3 kohouty z remízků, jinak nic, mrtvo.
Taky vidím líp asi ten kb. Přece jen po 11g "Garfield" jen "připaží".Z

Autor: Milan Stýblo | 17.01.2012 12:07
Musím říct, že všichni máte v něčem pravdu. Pokud ale jdu do míst kde se lišky zdržují a kam se častu vracejí a je tu malá pravděpodonost že příjde třeba prase, malorážku nezavrhuju. I když je to třeba jen několikrát do roka.

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2012 12:02
Zdravím, nepoptaval,ale měl jí v ruce a říkal jsem, že ten napínáček je supr. Tu malorážku měl náš bývalý hospodář. Já měl náš UB automat ČZ511. Chodil jsem s tím po jaru v "mrtvé době" a střelil s tím nějakou škodnou. Většinou toulavou.Ale dost často se mi stalo, že jsem potřeboval kuli -několikrát jsem vyšel z lesa a v loukách slídila liška, 2x jsem se potkal s černou a několikrát se na polní cestě potkal s kocourem. Na odbíhajicího jsem přes optiku neměl šanci.A tak skončila nevyužitá v rohu trezoru a občas jsme jí provětrali s mladým do nějakého papíru. Jelikož to byla má pátá kulová zbraň ve skříni, šla holka do světa. Já malorážku pro myslivost v podstatě nepotřebuji a ani nemám 100% důvěru v její ranivost a účinky. Ne každá škodná mi po ráně zůstala na nástřelu ...

Autor: Josef Hanzlík | 17.01.2012 10:47
Jestli se dobře pamatuju,Jane,tak jsi tu vloni poptával čtyřistajednapadesátku s německým napínáčkem.Ale jo,jasně že na terč.Dneska ta malorážka má prd využití v honitbě.Co jsem s ní ale jako kluk napleskal králíků,strak,sojek,dravců a ty lovy hřivnáčů,když jsme je nechali sednout na polehlý pšencí,já jednoho malorážkou a táta po vzlétnutí zetháčkem!(Byl jsem kluk před čtyřiceti léty!)Ode mne malorážka do světa teda nepude.Zetháčkovej kulobrok šel.

Autor: Pavel Černý | 17.01.2012 10:15
Souhlasím s Honzou. A pro ty, kteří "klidně nesou třeba 2 flinty" - ty já nesu vlastně taky - protože mám kulobrok. A když ráno slezu a jdu se ještě kousek cournout, není takové nebezpečí, že se po vylétnutí straky zamotám do řemenů.

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2012 10:06
Znám člověka, který má na vnadišti zaražený kůl podle jehož výšky večer srovnavá velikost černé, aby měl jistotu ve velikosti kusu. Současně k němu váže újeď.
Já už v současné době malorážku nemám,pustil jsem jí do světa, ale po vlastních zkušenostech s malorážkou, to je poslední flinta, se kterou bych šel do lesa...

Autor: Pavel Černý | 17.01.2012 09:54
Milane, to já řeším orientačními body, třeba ... až po tu kolej, nebo velkým kamenem, pohozenou větví - abych věděl, kam až mohu... Na posedu, kde člověk prosedí desítky hodin, by to neměl být problém.

Autor: Milan Stýblo | 17.01.2012 09:33
Pokud liška nestojí vyloženě u vnadiště odhadnete jestli je to 35 nebo 40 metrů? Já osobně ne a kór po tmě. Potom, při sřelbě brokem, je znát každej metr navíc.

Autor: Milan Stýblo | 17.01.2012 09:28
S tím se nadá než souhlasit. Kulobrok má v tomhle výhodu. Já mám jen opalovací kulovnici, tak to řeším malorážkou. Taky se mi ale s tátovým kulobrokem stalo, že mi liška po dvou ranach na 30m 2x ležela a nakonec jsem ji nedostal. Po 400m přešla k sousedům a na sněhu mini kapička barvy jen každých 20m. Ale pokud se jedná o rychlost zamíření, tak u vnadiště bych to neřešil. Tam většinou bývá času dost. Když příjde liška a člověk je připravený, 10 sekund je potom věčnost.

Autor: Josef Hanzlík | 17.01.2012 09:17
Na sněhu používám taky malorážku,náboje Win.Velocity,nastřeleno na 85m,nádhernej lov a dírka,že ji lze těžko najít.Klidně tahám dvě flinty,ten lov za to stojí.

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2012 08:55
Eriko brok je brok. Kulí i malorážkou potřebuješ trojnásobný čas na zamíření a dobrou viditelnost a optiku. Jak siluetu lišky dostaneš do kříže a zmačkneš brok, tak tam je. Je to rychlá rána a netřeba u ní "kulové" pečlivosti...

Autor: Milan Stýblo | 17.01.2012 08:36
Eriko, nevím sestli máš malorážku. Ale když je malorážka dobře nastřelaná, je to skoro lepší než broky. Je třeba mít dobré patrony. Já osobně střílím Winchestry a ty jsou super. Jsou rychlejší něž SB a mají i víc energie. Jinak je třeba sřílet přes plecka, pak neodchází. Velké plus je, že dosáhneš dál, můžeš přesně zamířit, v zásobníku jich máš 5 a patrona stojí 2,5kč. Jinak taky dobrý tréning na kulovou sřelbu. Možná ještě lepší by bylo WMR, ale to nemám, tak nemůžu radit. Podle toho kam jdu a co můžu případně lovit nesu klidně 2 flinty. I když to má taky nevýhodu. Když neseš 500 metrů 2 flinty a táhneš sičí laň a lišku, tak se pěkně nadřeš. Odpoledne zkusím vložit fotky.

Autor: Pavel Černý | 17.01.2012 06:59
Eriko, mně se nejvíc osvědčily čtyřky. Ale je také důležité vyzkoušet krytí dané zbraně u různých patron. Dál dosáhneš při použití nábojů s košíčkem. A pokud střílíš kulobrokem přes optiku, tak i střed brokovéko shluku vůči bodu záměru. Mě ZH se šestnáctkou kryje hodně dobře, takže do 35 m patrony řešit nemusím (a stačí i 3,5 mm), do 40 m to už chce radši košíček a ještě dál už spoléhat spíš na kuličku, nebo počkat až přijde blíž. Teď však můžu tak akorát teoretizovat. Poslední lišku jsem viděl někdy v říjnu (nepřežila). Jó, kdyby byl sníh... Dnešní nesouvislý poprašek do večera určitě nevydrží. A kdyby, tak mám konzultaci s adepty... Ale u nás je to první poprašek a tomu se škodná radši vyhne.

Autor: Nikola Rýdl | 16.01.2012 23:39
Figi není to o tom vymýšlet vymyslené, ale o tom, že dnes, v době internetu, v jednu chvíli může debatovat na jedno téma x lidí z celé země a o tom přeci "fórum" je. Nutno si uvědomit, že toto fórum, či staré Radíme si dalo dohromady přátelé, kteří se zprvu znali dle jmen, či dle ráží a psů a dnes jsou to kamarádi, kteří se znají osobně. Proto jsem toto téma založil, protože člověk z Aše může mít úplně jiné zkušenosti a poznatky, než člověk z Hodonína.
K velikosti broků. Na lišky jsem vyzkoušel 3,75mm, 4mm a 5,16mm.Nejlepší se mi zdají ty 4mm, nnejhorší 5,16mm. V kulobroku mám 12tku, koupil jsem si do ní minimagnumy a na ty opravdu lišky slyší a sáhnou o 10m dál.

Autor: rici czech | 16.01.2012 18:04
Jeden můj kamarád to dělá trochu jinak.Najde padlinu ,kterou již lišky a kuny navštěvují a tam na ně čeká .Dle místních podmínek pokud to okolnosti dovolují tak na nejbližším stromě jinak na zemi v příhodném místě a větru.Vždy na sněhu vypozoruje kudy lišky chodí(většinou stejná trasa) a podle toho se zařídí.A světe div se ůspěchy má.Pokud není v blízkosti vhodný kryt tak kulovničkou:-)Razí heslo ,"lépe jít tam kde škodná je než chtít at přijde za mnou":-).Jinak z vlastní zkušenosti ,uzená makrela na vyvýšeném místě je super.

Autor: figi | 16.01.2012 18:01
Lidstvo má ve všech oblastech jednu velkou chybu - pořád znovu hledá již nalezené.

Dávno platí, že jakékoli vnadění na lišky čímkoli, musí být předkládáno v malých kouscích.
Veškeré zbytky masa, kostí, výhozy, kostky tuku - sádla, je ideální posekat na malé kostičky. Větší a velké kusy si liška prakticky vždy odnáší, a je jedno, zda jsou volně, nebo v trubce atd. Neodnese samozřejmě i to, co unést či utáhnout nemůže - celé kusy spárkaté.

Brok 4 mm bohatě stačí a je lepší, ale dobrý zásah je podmínkou. Kulovnice je ale spolehlivější.

Ideální jsou proto malé kousky, jedno, zda posekáme plíce z ulovené zvěře, použijeme granule pro psy, či sladkosti - již zmíněné kompoty, rozinky atd. To samé platí pro kuny. Zapomenuté jsou i myší hrady, které liška i kuna zkontrolují vždy. A je potřeba myslet i na to, že předkládané krmivo je dobré chránit před povětrnostními vlivy ( psovi také nenasypete granule do vlhka, to by se na ně vykašlal a raději hladověl ). Pravidelnost je velmi důležitá.

Kdo z jakýchkoli důvodů nemůže vnadit pravidelně, ať zkusí vlečku, na jejímž konci si večer počká. Také vysoce spolehlivé.

Autor: Erika Doležalová | 16.01.2012 14:37
Vnadím normálně na zemi, protože jsem líná vozit nějaké trubky apod. zařízení. Újeď dávám na místa, kde nejsou "túristi" - aby nebyly kecy, že se tam něco válí.. Ale stejně vždycky něčím zakryju - tráva, listí, větve apod. Jednak aby to tak neřvalo do očí, druhak aspoň hned poznám, jestli tam něco bylo. Jako újeď používám "co dům dal", nejčastěji odřezky ze zvěřiny při rušení kusu (co se mi zdá už dost "hnusné" pro psy), sem tam nějaká kost, zbytky z ryb, vývrh..
Konečně u nás po dobu naší nepřítomnosti napdal sníh, tak jsem se hned zajela podívat, jak to s lišákem vypadá, jestli mě neopustil :-) Kdepak a už zase dostal hlad, újeď vyhrabaná, úplný kráter ve sněhu. Původní domněnka, že bydlí v kanále, je asi lichá, stopy vedly od sousedů přes silnic po cestě (kde nechávám auto) na louku. Tak už se těším na ráno, buď zítra nebo pozítří.
Tentokrát jsem jako újeď dala plíce a ještě kousek vývrhu z divočáka (ulovil kolega, co byl o víkendu s náma) a dala jsem to cca 30 kroků od kazatelny, abych mohla jít s kulobrokem nebo dvojkou. Poraďte, na jaké broky lišky nejlíp slyší? 4ky? čtyřiapůlky? Mám čtyřky modré Vegy od SelBel a pak 4,5ky SelBel v papíru.

Autor: Jan Slavětínský | 16.01.2012 10:38
Újeď je potřeba připíchnout k zemi nebo přivázat, aby si to liška neodtáhla pryč, ale vracela se. Jedno jak, kolíkem,roxorem...Několikrát jsem střelil kunu,která mi po příchodu k padlému srnčímu,které jsem měl na újedi, vyběhla z jeho hrudního koše. Za bílého dne hodovala na vnitřnostech. Většinou vybíhá na nejbližší strom a na jeho první větvi zarazí a zjišťuje co se děje. Na desítku brok slyší dobře....

Autor: Milan Stýblo | 16.01.2012 09:52
Ještě poznatek z vlastní zkušenosti. Když nám chcípla slepice a nesl jsem ji na újeď. Vždy jsem ji prorazil latí a přitloukl k zemi. Jen proto, aby jí neodnesla prasata. Jinak slepice téměř vždy zůstávala cca 10 dní netknutá, i když liška občas prošla, chvíli to trvalo, než ji načnula. Ale když začneš dávat kompoty a lišky se na ně naučí, budou na tebe čekat u cesty, až přijedeš a poneseš další.

Autor: Milan Stýblo | 16.01.2012 09:43
Nikolo, zkus dojít do sklepa, vyber starší kompot, je jedno jaký, a uvidíš že až si je naučíš, budou chodit jak pitomí. Má to ale jednu nevýhodu. U rodiny se to neobejde bez nadávání a v létě budeš muset zavářet 3x tolik. Další super věc je uzená makrela. Jestli jim chceš dopřát, dej jim celou, ale stačí zbytky od večeře-hlava a kůže. Jinak hodně štěstí s vysvětlováním, proč se tak rychle ztrácejí kompoty a LOVU ZDAR. Milan

Autor: Nikola Rýdl | 15.01.2012 22:48
Vladimíre děkuju, zítra něco vymyslí. Mám v mrazáku vnitřnosti z ryb, tak jsem to vyndal a hned zítra dám základ.

Autor: Vladimír Mészáros | 15.01.2012 22:22
Do galérie som vložil foto pňa, slúžiaceho ako vnadisko. Líšky samozrejme na spodok nedočiahli a tak z boku podhrabali peň a vykúsali od spodku do dutiny dieru, tak to tam z vrchu nasypem a oni si to z boku vyťahujú.

Autor: Vladimír Mészáros | 15.01.2012 22:18
Líšky, kuny a ostatná túlavá škodná. Vnadiská mám zriadené pri dvoch posedoch. Obe miesta pre vnadenie škodnej, sú bokom od vnadiska pre diviakov (tam používam válce s dierkami)v dobrom dostrele pre broky asi cca 20m. Na jednom posede dávam do vykopanej jamky a pri druhom do starého dutého pňa. Kŕmim tam celoročne už asi 5 rokov v kuse, to znamená, že líšky a kuny sú na tieto miesta naučené, a pravidelne ich navštevujú, málo kedy sa stane, že by tam návnada ostala viac ako jednu po prípade dve noci. K návnade. Líšky vnadím veškerým odpadom, ktorý doma ostáva z kuchyne. To znamená, kosti, kože, s kuraťa, loj, ryža, salámy, zbytky zeleniny, z polievky ak náhodou ostanú, občas tesco granule, proste všetko pevné čo by sa malo vyhodiť, končí v mrazáku a postupne to vynášam na tieto dve miesta. Všetko je pekne postupne zlikvidované. Tým že to môžem vložiť do toho pňa, tak to nebije do očí ani prípadným okoloidúcim turistom. Tam skončí občas aj nejaký vývrh, ale len v zime. Málo kedy sa stalo, že by som aspoň jednu líšku aj v letnom období aspoň nezazrel sa prikrádať k tomu pňu, aj keď nie vždy okolnosti dovolili, strielať

Autor: Nikola Rýdl | 15.01.2012 21:41
Vážení kolegové, podělte se, prosím, o své zkušenosti s vnadišti na lišky, kuny atp. Zajímalo by mne způsob, jak vnadidla ukládáte a co těm ferinám předkládáte neodolatelného. Díky.