Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Trubači



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Petr Amcha | 20.01.2012 12:15
Pokud by jste někdo potřeboval někde v jč kraji zatroubit na borlici( hony, naháňky, zkoušky psů...) ozvěte se.

Autor: Petr Havlín | 19.01.2012 20:14
Radku takovej všestranej myslivec jako ty musí troubit!Jen do toho jdi.Je to krásná a stále živá tradice!

Autor: Radek Chadim | 19.01.2012 20:05
Já už jsem si taky párkrát říkal: flinty máš, divočáka už sis taky ulovil, srnca taky, kazatelny ti už stavět zakázali, tak co teď budeš v myslivosti dělat? Hospodářský zkoušky - to je moc učení, tak začni troubit. Ale pak si řeknu: ty troubu, seš hluchej jako tetřev, navíc máš dobrého znamého, co to odtroubí za tebe, tak se na to vyprdni. A tak jsem zatím nezačal, ale jednou... :-)

Autor: Petr Havlín | 19.01.2012 19:50
Ondřeji,Jaroslav má pravdu.Na lesnici vám to půjde snáze,protože už víte co je to nátisk,noty atd.Máte pravdu lesnice je krásná a tak se na ní naučte.Obohatíte tak sebe i kolegy.

Autor: Jaroslav Rejdák | 19.01.2012 19:34
Pokud jste hrál na trubku, nebude Vám to dělat problém, ba naopak. Špatní trumpetisti jsou ti nejlepší hornisti - ne že byste byl špatný trumpetista :-)(vím o čem mluvím, sám jsem trumpetista)

Autor: Ondřej Smetana | 19.01.2012 18:06
Radit samozřejmě smíš, ale borlice mi není moc sympatická, k té mám odpor jak v 11letech k trumpetě. Prošel jsem lesnickou školu a spoustu trubačských akcí a pokud něco dělá pro mé uši tu pravou atmosféru je to lesnice. Snad bych se s ní nějak sžil. Je to oproti borlici veliký rozdíl v hraní??

Autor: Petr Havlín | 19.01.2012 16:38
Ondřeji jestli smím radit,tak pokud jste hrál na trubku, tak jděte do borlice.Nátrubek je stejný a všechny tóny tak zahrajete za chvíli. Vzhledem k velikosti je také praktičtější-mluvím z vlastní zkušenosti.

Autor: Ondřej Smetana | 19.01.2012 14:42
U nás je situace s trubači velice špatná. Je jich tu jak do Mariáše a tak je rozeberou lepší režijní honitby, že se po nich jen zapráší. Osobně tu nevím o naháňce, kde by se v okolí troubilo. Je to ovšem obrovská škoda. Již několit let se k troubení odhodlávám já a rok od roku jsem víc a víc rozhodnutý. Trochu mě od toho zrazují vzpomínky z dětství, kdy jsem byl nucen hrát na trubku i když jsem chtěl hrát na kytaru. Takže mám za sebou 2 roky s flétnou, 6 let s trumpetou a 3 roky s bicími nástroji. Jelikož jsem se byl jako žák základní školy členem dětské dechovky se kterou jsme vystupovali. Nejdříve jsem v ní byl jak trumpetista, po sléze jako bubeník. Ovšem od střdní školy jsem žádný dechový nástroj v ruce nedržel. Jelikož jsem ale ani po letech nezapoměl hrát na bicí, možná by ta lesnice pro mě nebyl až takový oříšek a do podzimu bych už směle hrál. No seženu si lesnici a uvidím, jak to půjde, nebo nepůjde. Stopro si myslím, že to půjde, jen překonat ten odpor k dechovým nástrojům.

Osobně si pane Precechtěl nemyslím, že je dobré děti do něčeho tlačit. Jsem rád, že mi rodiče umožnili hudební vzdělání, ale pokud bych hrál na kytaru, nebo na bicí od mala, i housle bych zkousl. Dotáhl bych to dál, než kam jsem to dotáhl, když jsem nechtěl a odmítal cvičit, protože mi ten nástroj do oka prostě nepadl. Neříkám ale, že je špatné děti vést k hudbě, ale chce to jak u psů, v mládí odhadnout na kterou práci se víc hodí a na tu ho pak specializovat.

Autor: Petr Havlín | 19.01.2012 13:24
Jako profesionální hudebník doporučuji každému kdo by chtěl začít troubit, aby se informoval v Klubu trubačů kde je nejbližší pobočka školy Josefa Selementa. Tam potom začal hrát pod vedením zkušeného lektora.Je to nejsnadnější cesta jak se bez zbytečných chyb rychle naučit troubit.

Autor: precechtel | 19.01.2012 12:54
léta jsme trubače v MS neměli, když umřel náš člen, do troubil dobře na borlici. V r. 2010 jsem s kamarádem napůl koupil lesnici a už druhou sezonu, pokud není přítomen trubač, tak troubím. Jako samouk jsem zvládl základní Dykovy pozdravy a povely, loni v lednu jsem se zúčastnil Zimního kurzu trubačů v Opavě. Doporučuji všem zájemcům o hraní, zúčastnit se podobné akce a pod odborným vedením začít bez chyb, které si nutně samouk vytváří. Bohužel letos do Opavy nemohu zajet, je to teď o víkendu, ale srdcem tam s nimi budu. Jo borlicí též trochu vládnu, ale je to náročnější, chce to více dechu, zřejmě i více treninku, prostě lesnice se mi více líbí. Kdo má zájem, chce to jen začít, dnes mně mrzí, že jsem začal po padesátce, měl jsem začít mnohem dříve, resp. dnes jsem přesvědčený, že mně rodiče měli dostrkat ke hraní na nějaký nástroj. Sám jsem to také se svými dětni nezvládl a dnes mi to vyčítají, tak jsem zvědavý na vnoučata. F.

Autor: Rudolf Husák | 19.01.2012 12:06
U nás v MS moc pěkně troubí jeden adept,má za sebou dokonce LŠU a přidal se k němu jeden mladší člen našeho MS,což nikdo z nás netušil,už v létě to dřel a on mu dobře radil a velice mile ale nečekaně nás překvapili svým společným vystoupením a zahájením našeho mysliveckého plesu,to nemělo chybu.
Je to jen dobře že tak krásná tradice se dnes silně rozvíjí.Vzpoměňte jen na Roudnou, jaký špunti nám tam krásně troubí a jak každým rokem jich přibývá a to je jen dobře.
Omlouvám se předem, ale proto že dost pamatuji,tak přidám jednu nezapomenutelnou perličku,taky prej troubení.

Někdy v sedmdesátých letech se u nás v MS konaly první zahajovací zkoušky z norování, na naší nové vybudované umělé noře a tehdejší pracovnice z OMS (který to pořádal) ráno na nástupu, při zahájování zkoušek zvednutím ruky a jistým gestem požádala o pozornost a klid a ze starého malého bakelitového magnetofónu na baterky,který od někud vytáhla, tam kvičelo a skřípalo něco jako halali. Tehdy jsem se styděl jak malej kluk za tuhle nedůstojnou šaškárnu,koukal jsem do země a byla mě hanba.Rozpačitě přihlížela i tehdy velmi početná korona ale já to dlouho nemohl zapomenout OMSU,že tehdy nesehnal a nezajistil trubače,tohle už bych nechtěl znovu zažít.

Autor: Milan Lukeš | 19.01.2012 11:53
U nás trubače nemáme,ale zvem si kamaráda...borlici jsem si pořídil ale ne a ne se dokopat k tomu zkusit hrát...jinak trubač u nás má vše zadarmo i večerní útrata se mu zaplatí....

Autor: Petr Havlín | 18.01.2012 23:47
Dobrý den Jaroslave.Ve sdružení jsme dva trubači a myslím,že ostatní jsou rádi,že nás mají.Sice nás nijak nezvýhodňují,ale jejich spokojenost a chvála je motivací sama o sobě.Obecně se podle mě stavy trubačů zvyšují a úroveň stoupá.

Autor: Jaroslav Rejdák | 17.01.2012 22:07
Pánové, jak jste na tom s trubači? Zajímalo by mně, jak to u Vás ve sdružení řešíte. Máte - nemáte, zvete si někoho, necháváte někoho z vlastních řad se to naučit? Zvýhodňujete u Vás nějak trubače? Máte pocit, že se u vás nebo v okolních sdruženích začínají stavy trubačů zvyšovat?