Ještě k Lovu zdar... :)



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Tomio | 21.01.2011 12:22
Pro Vaška:
Chrstina je jak bych to nazval, taková malinká houština, prostě hustý křoví.

Autor: Stanislav Haas | 20.01.2011 20:56
Slavnosti sněženek - to je panečku mluva! Ale i přesto je to můj kultovní film

Autor: Václav Pašek | 20.01.2011 19:10
Tomio, co je to Chrstina? Zbytek znám. Díky. V.P.

Autor: Tomio | 20.01.2011 18:57
Je pravda, že myslivecké názvosloví v bývalých sudetech, kam spadáme si neumím představit bez místní klasiky. Lauf,Štont,Veksl,Štuc,Chrstina. To je prostě místní a neumím si představit jiné názvy. tyto jsou naprosto automatické a vžité.

Autor: Petr Toman | 20.01.2011 18:40
Dědo, mám takový dojem, že problém zde probíraný není ani tak v tom slovním spojení "Lovčí/Lovcův dík", to by snad i Daksl zkousl :-), ale v té zkomolenině lovu dík. Ale je mi jasné, že rozšířenost použití toho výrazu je tak obrovská, že se už vymýtit z mysli mnoha myslivců nepodaří. Aspoň já to tak vidím.

Autor: Děda z lesa | 20.01.2011 14:57
Téma, které pravděpodobně nebude mít konce.
Problém spíše tkví v poválečné euforii, kdy strůjce mysliveckého názvosloví ing.dr.Karel Šiman vydal (r.1946) ČESKOU mluvu mysliveckou - nejsou v ní sice výrazy jako ochótnik či sabáka, ale dokonale (a pochopitelně vlivem poválečné euforie) ji očistil od německých nebo z němčiny počeštěných výrazů - lauf, štont, cvingr, veksl, štuc..., a i převzaté zmiňované Lovčí / Lovcův dík.
I laik pochopí, že tyto i když staré výrazy nemohly po roce 1945 zůstat ve slovníku, který se nazývá ČESKÁ mluva myslivecká.Na "odněmčení" mysliveckých výrazů pracovala tzv.názvotvorná komise pod vedením prof.dr.Jiřího Hallera.
Teď jsme sice v EU a tím pádem jedna velká rodina, ale tradice by se měly dodržovat - mluva předválečná nebo poválečná ?
Kdo to rozsekne...

Autor: Stanislav Haas | 20.01.2011 13:11
Opravdu se není třeba hned čertit, asi všichni zde mysliveckou mluvu používáme a snažíme se jí používat správně. Občas každému něco ujede, ale mezi přáteli se také musí něco mlčky přejít. Když někdo napíše, že se trefil za slecho, tak mu úlovek a ránu, která "sedla" přejeme a nevylítneme jak gumoví čerti, že je to pytlácká rána. Já třeba na čekanou chodím v černé kombinéze těžkooděnců /tedy všechny nášivky jsem odpáral/, protože je slušně zateplená, samá kapsička:-), zip na každou nohavici a tudíž jí obléknu i svléknu, aniž bych sundaval boty. Militantní ochránce tradic by mne asi do země zadupal /tedy jestli se to nestane teď:-)/. Na společnou akci bych v ní asi nešel, tam bych byl asi vykázán, ale to pohodlíčko, zatím jsem nic lepšího nenašel. Daksle - také jsem přesvědčen, že v současnosti se bere pojmenování Lesák jako hanlivé, co vím, tak známí se považují za lesníky, ne lesáky. Podložené tištěným slovem to nemám, ale bylo to tak i před mnoha lety při mém studiu lesního hospodáství. Ale pravdu mít nemusím a nikomu jí nevnucuji, pro zajímavost prodiskutuji s doc.Smutným. A hlavně si zachovejme trochu nadhledu.

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.01.2011 12:23
To DakslKopov: No dyť říkám,sem tu novej.Není třeba se hned čertit.Nikdo z nás není dokonalý.Ono na tom videu nebylo patrné,jaké trable tomu všemu předcházely.A pokud nějaký moula odjede jinému moulovi s jeho zbraní,tak holt musí na zahájení bez ní.Od M.H.bylo určitě správné,že toho lovce náležitě sjel a zesměšnil za nemyslivecké převzetí úlomku.Na straně druhé,sám by se měl naučit úlomek správně předávat.
...se úlomek podává levou rukou na klobou,služební čepici,na tesáku nebo pouze rukou,lícem vzhůru(dosud v naprostém pořádku,ale-)ULOMENÝM koncem směrem k lovci.
A to napsáno je./MYSLIVECKÉ ZVYKY A TRADICE VACH-KOVAŘÍK 1973/
Já vím,prkotina,ale tonoucí se pak stébla chytá...Ale opravdu nic ve zlém.Chce to brát občas věci trochu s nadhledem a ne se bít hned v prsa jako "Silverback"a okamžitě kázeňsky řešit...Myslivosti Zdar!! a Nikdo!nejsme dokonalý)))

Autor: Daksl Kopov | 20.01.2011 10:34
Co se týká Vladimíra Starého-
Vladimíre,slovo lesák nemá opravdu nic společného s mysliveckou mluvou.
Klidně jmenuj,nikdo není tak b.lbej jak si myslíš.Pokud máš na mysli slovo lesník,tak to je jako dnes hajný a to můj otec nebylPokud máš ovšem jiné informace než já,napiš mi je na mail.Ovšem lesák je ten,co pracuje,nebo dříve pracoval u lesů.Jinak myslivost a lesařina nemají společného vůbec nic.Naopak,známe přístup LČR k myslivosti(zvěři).
Co se týká vyprávění na prvním srazu.Klidně si vzpomeň.Alespoň se pobavíme.
Ono se tam toho vyprávělo a dokonce i vidělo.Jenže se také musíš naučit co je sranda a co ne.Inteligentní člověk by se nad tímto nepozastavil,neb jen v.ů.l by něco špatného říkal před koliktivem lidí co nezná.Na příště si asi budem muset dát pozor na hubu před těma co neznáme,neb mohou zneužít i hůmorný příběh.Podobné praktiky tu dělalo STB.:)))))))))

Autor: Daksl Kopov | 20.01.2011 09:53
Nošení zbraně na zahájení petří také k dobrým mravům.Ukaž mi kde je to napsáno a já se polepším.Jinak jsem měl na starost mimo jiné i to,že zůstal jeden host zapomenut o deset km dál a musel pro něj ten co si ho pozval a zapoměl ho vzít dojet,tím se zahájení posunulo o nejméně půl hodiny,řešit to,že hospoda neotevřela,neboť se obsluze nechtělo vstávat,řešit to,jak to provedem,když je to na obeznání a je nás tam jak při velké naháňce a hlavně jsem měl zánět achilovky a nemohl jsem se ani hnout.Ten trumpeta co jel pro toho hosta, měl mou zbraň v autě.Tak jak bys to udělal ty???
Ten v té kopřivové bundě co si ji nechal poslat ze zámoří bude na schůzi řešen.Ano,ulovil prase a jak jsi si jistě všiml,nebyl na videu u předání úlomku.
Na lovu zdar odpověděl děkuji.Hospodář ho sjel a náležitě zesměšnil.To se ovšem nebude prezentovat na videu.
Jelikož jsem tu nový,mohu se mýlit.Třeba se jedná o jiného Dakslkopova.Ne,jsem to vskutku já!!!

Podobnou větu jsem psal na starém dobrém webu.Šlo o pana Kasinu a CHalupníka.Možná že jsem se také mýlil.Podle počítadla sem nakukuje nějaký příznivec.Má kolem 150ti návštěv a dělá na veterinátní správě v Brně.Alespoň tak je to tam prezentované.Proč se schovávat??Sem může každý!!

Na závěr-jsem nesmírně rád,že jsi mě poučil a hlavně upozornil na chyby které se tam staly a které ještě dělám,ač se snažím vše dodržovat tak jak to má být.Beru to na vědomí a určitě se jih příště vystříhám.Těším se na další spolupráci,neb myslivecké tradice a myslivecká mluva se musí dodržovat.Škoda jen,že sis toho nevšiml dřív a hlavně sám!Lovu zdar!! Čert nikdy nespí!:))))

Autor: Starý Vladimír | 20.01.2011 07:35
Tak to tu pročítám a nestačím se divit:-). Když budeme chtít, tak na švestkách nachytáme každého. Raději nebudu jmenovat, abych případně nebyl na srazu střelen čistou ranou a za úsvitu zakopán. Jeden diskutující jedním dechem brání mysliveckou mluvu a hned následně použije pojmenování Lesák. Na LF v Brně také jeden posluchač tento termín použil u zkoušky a vyletěl nejdřív on a pak index :-). Buďte v diskuzích trošku tolerantní. Nebo si ještě vzpomenu na jedno líčení lovů srnců na prvním srazu. Začínalo slovy - nejdříve se pořádně rozhlédnu, jestli mne někdo nevidí - slyšelo to vás hodně. On i termín "rozvíjení tradic" je zavádějící - co to je? Jazyková věda udává, že jazyk, který se nevyvíjí, je mrtvý, odsouzen k zániku. Kdo je oprávněn určit, co je vývoj a co mrvení myslivecké mluvy? Oranžové vesty tradice nejsou, je to nutnost, ale tradice jsou přeci prvořadé - nebo ne? Kdo se cítí jako jediný spravedlivý? V.S.

Autor: Harald Altmann | 20.01.2011 01:16
Jistě, Miroslave, jak jinak? Proč ta jízlivost. Máš snad jistotu, že video je udělané z jedné akce?
Určitě nám to Daksl vysvětlí sám.

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.01.2011 01:13
Určitě ji jen na chviličku někomu podržel,stejně jako na výřadu...
Není-li pravda Haralde????

Autor: Břéťa Ambrož | 20.01.2011 00:59
v 54 vteřině toho videa je s puškou na rameni....to jen tak pro uplnost. Ale k tomuto tématu končím, nechci se do toho motat :) ....Lovu

Autor: Harald Altmann | 20.01.2011 00:53
Miroslave, kdybys znal Daksla, tak bys věděl, že chodí jako honec s psíky do leče - beze zbraně. Proto i jako předseda sdružení zahajuje společný lov beze zbraně.
Vysvětlení jeho chování je jednoduché. Prostě neumí střílet a proto zbraň nepotřebuje! :-O

Autor: Břéťa Ambrož | 20.01.2011 00:43
to Miroslav: Au,jsi pečlivý pozorovatel koukam....:)

Autor: Miroslav Kráčmar | 20.01.2011 00:24
Tak tady pročítám diskuzi o mysliveckých zvycích a tradicích a jsem z toho tak trochu Hirsch.
"Říkejte si někteří co chcete.Ale u nás nebudeš lovit na společné akci ani v maskáčích a ani v monterkách.Individuální lov je něco jiného.Dodržovat tradice se budou a myslivecká mluva také.Jsem myslivec a nebudu se stydět za propagaci tradic.To co mě naučili,za to se nebudu stydět.Moje stavovská čest mi to nedovolí!!" ( Autor: Daksl Kopov | dnes /19.1./12:44 )
Dosti silná slova od člověka,který nastoupí jako funkcionář na zahájení honu (naháňku) beze zbraně,viz Naháňka na černou zvěř (14)
autor: Zdeněk Ondruch | poslední příspěvek vložen: 12.01.2011 10:47
http://www.videapro.cz/video/91-nahanka-na-cernou-zver-divoke-prase-sus-scrofa/
Mám pocit,že i to patří k dobrým mravům....
Navíc v řadách střelců stojí střelec v maskáčích a vypadá to,že obdržel i úlomek.
foto zde http://sklad.obrazku.cz/obr603362_nahka..jpg
Jelikož jsem tu nový mohu se mýlit,třeba se jedná o úplně jiného Daksla Kopova.
V tom případě se tomu pravému omlouvám. M.K.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 22:57
Pro Rudu Husáka!
Pamatuj-čert nikdy nespí!!!!!!!!!!!!

Autor: Pavel Toman | 19.01.2011 22:48
Brácho,to cos napsal přesně vystihuje,co si o tom myslím,taky jsme kdysi používali to Lovu Dík,ale pak nám jeden kamarád věcně a logicky vysvětlil,jak se věci maj-jak to napsal Janek Slavětínský-v klidu upozornit.Teta Kateřina ze Saturnina by použila přísloví: "Chytrému napověz,hloupého.........."
Jinak ty sis založil novou tradici u vyvrhování-ztratit nůž a pak ho 2 dny hledat :-))

Autor: Rudolf Husák | 19.01.2011 21:47
Přátelé,je velmi zajímavé,že ještě v pondělí a v úterý nebylo již na tomto webu co číst,že.-:)

Autor: Jaroslav Miňha | 19.01.2011 20:41
No vidíte, a nám lektor na kurzu říkal : nevyhrnuté rukávy - bylo by fajn to dodržovat, ale zkuste si takhle vyvrhnout jelena, aby jste si je nepotřísnili, to nedokážete a potřísněné rukávy jsou také prohřešek, zbytečně z toho budete nervózní! Takže si klidně odložte, řádné ošetření zvěřiny je důležitější než nějaké nevyhrnuté rukávy. Na druhé straně ale také říkal, že vzdání pocty zvěři je věcí cti každého myslivce. Po dání posledního hryzu - žíru popřemýšlet se smeknutým kloboukem nad uloveným kusem, vcítit se do přírody a jejích tajemství, být její pokornou součástí a nebýt jen tím "kdo ulovil a je hrdina".

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 20:39
Daksle, Daksle! Součástí tradice je dobrovolnost. Tradice nesmí být prosazována silou a už vůbec ne násilím. To je pak diktatura! Ale, kdo ví? Nakonec i šaríja je tradice.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 20:31
Pokud budou mít ti hoši možnost být na praxi v MS a budou tam tvrdí zastánci tradic,věř že maskáče nebudou.Alespoň u nás ne.Dokud budu živ!!!!!!!!!!!

Autor: Petr Toman | 19.01.2011 20:28
a koukám že Daksl nespí...

takže třeba k těm soudům, taky tradice, pokud má soud úroveň, vedou ho myslivci znalí a vážení, slovem a myšlenkou vládnoucí, je řádně připraven, přestupky za celý rok zdokumentovány a koná se třeba až na závěr sezony při poslední leči po posledním honu, pak je to paráda, které se každý rád zúčastní a to i ten trestaný
..ale co když se ten soud nakonec zvrhne jen k prachsprostému výběru peněz, kde se soudí za kraviny, jen aby se dotyčný nějak oškubal. Maji pak nějaký význam?

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 20:24
Mě se ty maskáče vůbec nelíbí. Taky proto, že i v civilu chodím v mysliveckém a v maskáčích bych se třeba v bance cítil divně. Ale jsem si téměř jist, že za pár let bude chodit většina mladých myslivců v pomalovaných hadrech. Ono se totiž lépe dodržují tradice pouze pro tradice (uvedu jako příklad lidové kroje, oděv a ceremoniál švýcarské gardy ve Vatikánu, nebo skotský kilt), než tradice zasahující do živé a stále se rozvíjející praktické činnosti, která podléhá všem změnám moderního života, kam myslivost bezesporu patří.

Autor: Petr Toman | 19.01.2011 20:10
Honzo, ty rukávy a klobouk na hlavě platí pořád, sám s tím mám vždy problém, když musím vyvrhovat třeba v bratrově přítomnosti. Ten by mě hnal. Ale mně by stejně ani ty vyhrnuté rukávy nepomohly, když jsou obě ruce levé...:-)

Oranžová vesta není tradicí, ale nutností, která vyplynula z důvodu zabezpečení bezpečnosti.

A maskáče, vývoj sice nezastavíš, ale tady v tom případě snad bude trvat přeci jenom o něco delší dobu. Snad nám vyrobci moderních oděvních technologii dají v budoucnosti možnost nakupovat jejich výrobky i v těch tradičních, středoevropských barvách.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 19:58
Vyhrnuté rukávy jsou přestupkem i dnes.Jenže ono pánové-vzpomeňte si,kdy byl naposled u Vás myslivecký soud??Není to náhodou tím, že není tolik honů,nebo nejsou žádné a při naháňkách se na to zapomíná????
Za co budeš soudit na naháňce kde je padesát lidí každého zvlášť??



Reflexní vesta není tradice.To je nutnost pro bezpečí.

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 19:48
Jsem zvědav jaký bude další vývoj. Když jsem začínal, bylo přestupkem proti tradicím vyhrnout si rukávy při vyvrhování. Už leta jsem o tomto pravidle neslyšel. Oranžové doplňky se stávají tradicí, jistě užitečnou. Kdy se stanou tradicí maskáče...?

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 19:29
Já bych malou poznámku (víc ve vlákně reflex.doplňky) - maskáče, ty "typicky vojenské" určitě ne, na druhou stranu, ty "nové" vzory si myslím zas tak "nemyslivecké" nejsou. Cituji z literatury "Zelená barva, některé odstíny hnědé či šedé, se staly u myslivců a lesníků barvami stavovskými, staly se barvami mysliveckého odívání." Není psáno, že to musí být celozelené (nebo celohnědé).. :-) Já to nenosím, osobně jsem zastánem klasiky, ale zas tak bych to nezatracovala (samozřejmě ne na společný lov!) Ale to už je OT..

Autor: Rudolf Husák | 19.01.2011 19:19
Honzo,já trochu odbočím,znám jednu tradiční mysliveckou písničku,dnes se již naše zelené písničky málo hrají,jsou novým moderním generacím protivné,,NENÍ HEZČÍ BARVY,NEŽ JE TA ZELENÁ,TU ZNÁ ZAJÍC SRNKA, NÁM JE PŘISOUZENÁ,,.Pamatuji mysliveckou dobu,kdy myslivců u nás bylo pár chlapů a pár brokovnic,zvěř bažant,zajíc.Srnčí lovil vlastně jeden zkušený člen s jednou starou spolkovou kulovnicí 6,5x54 M.S.,tam ani ve snu nikoho nenapadlo si brát nějakou oranžovou vestu a nebo oranžové označení na klobouk.Dnes u nás na naháňkách se sejde 80 lovců a z toho 70 kulovnic a reflexní označeni si navlékne hodně myslivců,včetně honců a psů.Toto oranžové označení se také stalo jakousi tradicí,sami od sebe to začali lidé nosit a to ze strachu o svůj život.
Toto není tradice, ale spíše bezpečnostní opatření.Jinak souhlasím s Dakslem,maskáče patří do armády,odtamtud vlastně vzešli.Naše MS není partizánský oddíl,ani jednotka umprofór a na společné myslivecké akce pouze v zeleném.V našém MS jsou také maskovací hadry provozním řádem MS zakázány.Omlouvám se všem za odbočení od téma ,,Lovu Zdar,,..:)

Autor: Tomio | 19.01.2011 18:48
Pro Petra:
Provolání lovu zdar, kdy se přeje úspěšný lov, všichni si přejí úspěšný lov a přejí mnoho zdaru do jejich vycházky, proto provolání lovu dík je blbost a není nikterak logické jeho používání před lovem a nevím, proč bychom to měli sem zahrnovat.
Dále po ulovení, co když lovu dík, má význam děkování Dianě. Zde by šlo toto vykládat jako poděkování bohyni lovu, děkuji lovu, jakožto bohyni lovu za její náklonost. Zní to šíleně. Lovcův dík, jeko poděkování lovce lze taky nějakým způsobem chápat. Lovčí dík tady už nevím, spojení s vrchním lovčím mi uniká. Nicméně jak už jsem napsal, toto je snad poslední věc, čím bychom se jako myslivci měli zaobírat. Je dost důležitějším míst, kde jsou rezervy, a určitě bychom i významější našli i v tradicích české myslivosti.

Autor: Petr Toman | 19.01.2011 18:35
pro Josefa Hanzlíka, abychom tedy pokročili dále v té mnou nastíněné společné akci, například honu na drobnou a taktéž v této debatě.
Stejné "Lovu Zdar" ten stejný vedoucí honu provolává na závěr při výřadu. Tam by tedy dle Vaší teorie měli uspěšní lovci už použít to lovu dík místo "Zdar"?

A teď trochu teorie o významu slov a slovních spojení. Lovu Zdar je ustálené slovní spojení používané v myslivosti za určitých podmínek a má jasný, historický a ustálený výklad. To slovo "zdar" zde totiž není významově pozdravem, ale například přáním úspěchu. Vychází totiž ze skupiny slov jako zdařilý,podařit apod. Opakem slova zdar je v tomto případě slovo zmar. Neplést tedy s významově rozdílným, rybáři používaným Petrův zdar, které je ustáleným pozdravem a nebo německým Weidmannsheil. Čeština narozdíl od němčiny je, co se týče slov, daleko obsažnější (to nám ukázal už Jungmann svými slovníky)

A k tomu německému originálu. V tom překladu "Lovcův dík" u nás významově naprosto zkomolené na lovu dík (každý rodilý čech musí vidět jasný rozdíl) , může znamenat jednak poděkování lovce za poctu mu danou osobou, jenž mu například předává úlomek, může to být i poděkování Dianě či Hubertovi za jejich náklonost při úspěšném lovu či mnoha dalším skutečnostem. Děkuje se totiž vždy za něco.

Takže, pokud tedy z nějakého důvodu někdo "přijmeme za svůj" ten německý model poděkování, proč by teroreticky lovec nemohl poděkovat třeba těm výše zmiňovaným, tak prosím Vás jen v takovém slovním spojení , které nebude komolit jeho význam.
Osobně bych ho za to nekáral, jelikož dějiny české kultury (myslivecké zvyky a tradice jsou součástí naší kultury) byly tou německou/rakouskou dlouho ovlivňovány. Ale za lovu dík ano, to s tradicemi a kulturou nic společného nemá ani v tom Německu.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 18:14
Řekni mi Járo,proč nosíš tu červenou bundu.Proč má tvůj pes označení které upozorné lovce že není prase.Dříve to nepamatuji.Není to náhodou pro naši bezpečnost a bezpečnost našich psů!!??
To vše co zmiňuje Tomio je bohužel pravda.A to Lovu zdar je jen setina toho, co se děje.Musí nám vadit jak úlomek,tak špatný výřad,jak špatné oblečení,tak špatná mluva.Je toho moc co se nedělá a nebo dělá špatně.
Já bych nepovoloval!! :))))))

Autor: Jan Slavětínský | 19.01.2011 17:50
Myslím si,že je jednoduchou věcí všem těm,kteří lovu dík ap. řeknou a uslyšíme je, kamarádsky říci, že se na Lovu zdar odpovídá Lovu zdar nebo jen Zdar. Tak jak to Daksl vyčuchal ve starých knihách. Je přeci na nás na všech mladé a začínající myslivce "vychovávat" a předávat jim svoje zkušenosti resp. dbát na udržování a dodržování našich stavovských tradic, Tak, jako to předávaly starší generace nám...Když někdo něco najde a upřesní, podloží to historií , tak to přeci nebudeme zpochybňovat a vést diskuse jestli ano nebo ne. Sám jsem v Lovu dík neviděl nic pohoršujicího a v našem kraji se to docela používalo, ale i tento veb mě v tomto usměrnil a dnes odpovím i já , Lovu zdar. Proč ne a každému druhému to vysvětlím. tak že asi tak . Lovu zdar...

Autor: Tomio | 19.01.2011 17:42
Schválně jsem si letos všímnal na honech, kdo jak odpoví na lovu zdar, a řeknu vám odpověď zdar jsem neslyšel ani jednou.
To že se v odpovědi používá lovu dík,lovčí dík,lovcův dík je prostě pravdou a řekněme si teď je to porušení mysliveckých tradic nebo posunutí dál. Na provolání lovu zdar se vždy odpovídá "zdar".
Mnohem více mě vadí jiné neznalosti, chlapi neví, kam se dává úlomek, někteří ho projistutu nosí na čepici vzadu, aby náhodou. Překračování zvěře, kolikrát ani nevědí na jaký bok zvěř pokládat na výřadu.Na výřad chodí bez výzbroje. Někde jen žasnete, co při předávání úlomků předvedí myslivecký hospodář. Nošení maskáčového oblečení, budiž jako honci, ale myslivci, proč? Snad se stydí za to, že jsou myslivci a ne u armády. Tyto věci pohuršují myslivost daleko více. Úcta k úlovku, poslední hryz. To vše jsou prohřešky daleko větší. A není to jen u mladých, naopak. Kolikrát když jako mladý posloucháte ty diskuze, to je samé, když ne my tak sousedi.To je to co myslivost okrádá a ne to, zda odpovím lovu dík, či lovu zdar. Dají se slyšet ještě větší perly nebo také nic.
Jakpak se zdravíte při nástupu, lovu zdar s neznámými lidmi, a představení o tom už vůbec nemluvím. Naopak dobrý den je standart a když se předstávíte tak na Vás civí jak na blbce. Když pozdravíte lovu zdar,mé jméno je, tak toho dotyčného můžete křísit. A tak to bohužel je

Autor: Jarda Rout | 19.01.2011 17:36
Zajímavě se to tu rozjelo, Lovu zdar nebo Lovcův dík je opravdu poměrně nepodstatné proti různým jiným specialitám. Obojí je svým způsobem tradiční, i když jedno z toho třeba oficiálně nesprávně. Fakt je , že maskáče mne štvou víc, špatně položené a obstavené výřady vedle hnojiště na asfaltu také. Ale oranžovou bundu nosím, nejsem sebevrah :)

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 15:43
Rudolfe, nejde o to zda tradice dodržovat, či nikoli. Ale motáme se kolem toho, co tradicí je a co již není. Začalo to Lovu zdar, Lovu dík atd, pokračoval Daksl s tím, že maskáčované lovce pošle domů. Mě osobně v teoretické rovině zajímá, zda může v současné době vzniknout nějaká nová tradice (slovo, oděv, zvyk), nebo je to navěky věků už hotové. A jestli musí existovat nějaká komise, výbor nebo podvýbor, co to rozhodne, nebo lidi začnou prostě nosit maskáče a oranžové bundy a nová tradice je tady.

Autor: Rudolf Husák | 19.01.2011 15:04
Kolega Rys napsal,mám rád tradice. Ale netrvám na jejich dodržování. Nenutím nikoho aby si smažil maso napíchnuté na klacku někde před domem na ohni, ať si ho klidně udělá doma v troubě. Rád se podívám na lidový tanec krojovaných párů, ale dost by mi vadilo, kdyby mě někdo nutil v tom chodit do práce...
----------------------------------------------------------------------------
Honzo,Když chceš shlédnout tanec krojových páru,musí existovat někdo kdo se tomu ve svém volnu hodně věnuje,vlastně udržují a dodržují tradice.Tady je to to samé,nikdo tě nenutí chodit s flintou a nebo v uniformě do práce v práci si mluvíš svobodně jak ti narostl jazyk. Pokud se ale rozhodneš že ve svém volném čase půjdeš za zábavou tj,provozovat výkon práva myslivosti tak ta má také své tradice a k ní patří i myslivecká mluva.Myslivecky se oblékneš,(vezmeš si uniformu)flintu,psa a spoustu dalších doplňku které k této činnosti patří a jdeš za zábavou,jdeš mezi své, stejně naladěné a nadšené kamarády na společnou někým organizovanou mysliveckou akci,hon naháňka,poslední léč a tady by se myslivecká mluva používat měla.Když tedy hrdě dodržovat zanechané tradice svými předky,tak se vší parádou.
Jinak si zkuste ráno před nástupem na hon poslechnout jak mluví lidé,kteří si říkají myslivci a nebo večer v hospodě po honě.Připadá mě v této moc moderní době,že se hodně myslivců stydí nosit uniformu a natož používat mysliveckou mluvu a někteří ani neví že nějaká existuje.Tolik můj názor.

Autor: Pavel Černý | 19.01.2011 14:53
Břéťo, podle mého názoru je na jakémkoliv "stavu" a jeho zvycích krásné právě to, že když přijde člověk znalý věci na akci v opačném koutě republiky, bez problémů bude v každé situaci vědět jak se chovat a co odpovědět na pozdrav a přání. Takže není úplně jedno, jestli půl republiky tak a druhá půlka jinak. Něco proneseš podle zvyku a v dobré vůli a kolemstojící se začnou plácat do stehen... Určitě se shodneme, že jsou daleko závažnější prohřešky, ale to je na jiné vlákno.

Autor: Josef Hanzlík | 19.01.2011 14:07
Jablka a hrušky!Vždycky a všude předseda,nebo hospodář začíná po oslovení"Vážení....dovolte,abych Vás přivítal na dnešní atd.atd".To je místo pozdravu.Ono Lovu zdar je provolání u konce proslovu.To provolání je určeno k poctě lovu a třeba myslivosti vůbec.Tam o nějakém lovu dík nemůže být řeč.Mám za to,že po gratulaci úspěšnému lovci a v této souvislosti provolání,nebo přání Lovu zdar,lze odpovědět Lovu dík,nebo snad i to Lovčí dík.A to nemusím Němce!

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 13:53
To je, Daksle, jiný problém. Rychlí nepoctiví zbohatlíci byli vždy a vždy s nima byl problém. To s problémem tradic moc nesouvisí, nanejvýš tím, že právě tito tradic príliš nedbají. Ale chci se vrátit k tomu, co tradicí je a co již není. Základem současných mysliveckých tradic je mluva, oblékání a zvyky, které vznikaly na feudálních panstvích někdy koncem středověku a začátkem novověku. Od té doby uteklo hodně vody a jak zvyky, tak mluva i oblékání se dost měnily. A my teď těm změnám máme postavit hráz a říct, že od teď se už nic měnit nesmí? A do konce lidských věků se musí říkat světla a běhy a nosit hubertus? Maskáče nenosím, ale v době vzniku současných tradic prostě maskáče neexistovaly, tak se ani nemohly stát tradičním oděvem. Klidně je ale posílej domů, když přijdou jak expediční sbor na naháňku. Ale co s těma cestářema, kteří přijdou na naháňku v oranžových vestách? Stejně jako ti první vybočují z tradic. Taky je pošleš domů? Já říkám tradice ano, ale ne taliban. S rozumem a s přiměřenou mírou tolerance. Ne každý, kdo nosí maskáče a říká děkuji musí být mým nepřítelem.

Autor: Petr Toman | 19.01.2011 13:46
Malá otázka na ty, co obhajují "německý model" odpovědi.

Dovedete si někdo představit, že na společném honě při nástupu na pozdrav vedoucího honu "Lovu Zdar", odpoví někdo jinak než "Zdar"?

Chtěl bych vědět, kdo z Vás odpoví lovu dík.

PT

Autor: Břéťa Ambrož | 19.01.2011 13:38
to Daksl: Nevím,zda z mého příspěvku vyznělo,že by se snad nemela myslivecká mluva používat, myslím si že nevyznělo. Určitě by měla! Ale myslím si,že by se mohl připustit i mírný vývojový trend...pokud půl republiky odpovída Zdar a půl Dík,nevidím v tom problém....je to podle mě jen drobnost.....co už není drobnost, je střílení prasat brokem nebo z auta jak říkáš...myslím si,že to jsou z pohledu myslivecké etiky neporovnatelné věci...

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 13:22
Taď tě Jendo vůbec nechápu!S tím co se děje jen těžko něco sám udělám.A bez pomoci už vůbec ne.Chce to začít u adeptů v MS neboť jak je vidět na kurzu toho moc nepolapou.Už to začíná vlastně tam,když jich věrná hrstka chodí všude a ostatní nehnou.Zkoušky však dělají všichni.Ve vydýchané místnosti do nich hustí celou sobotu tolik věcí,že druhý den pokud na kurzu nespal stejně nic neví.Dal pět tisíc-tak co!!!!!!

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 13:15
Literatura se liší pouze jedním kalendářem či příručkou oproti desítkám knih kde je jasně etalon myslivecké mluvy dán.Nevidím Břeťo jediný problém proč mluvu nepoužívat.Nezná ji pouze ten,co lístek zakoupil.
Je dost možné i to,že se někde krajově pořádají i naháňky na srnčí,že se střílejí prasata brokem a možná i z auta.Jiný kraj-jiný mrav!!

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 13:03
Daksle, tady nejde o to, zda tradice dodržovat nebo ne, ale o to co je tradice a co tradicí již není. A kdo to má posoudit. Případů sporných je mnoho. V mluvě, v oblékání, ve výzbroji. To je oč tu běží.

Autor: Břéťa Ambrož | 19.01.2011 12:48
Ač je naše vlast relativně malá, je rozdělena na více krajů a oblastí, co je normální v jedné, o kousek dále je "zavrženíhodné"....a to platí ve více odvětvích,ne jen v myslivosti. Tím chci říct,že pokud není dán nějaký striktní etalon myslivecké mluvy ( a jak z této diskuse vyplývá,tak i literatura se liší), nelze nikoho pohlavkovat za to,že u nich se odpovídá Lovu či Lovcův dík... Mně osobně to nevadí, a v těchto malých odchylkách daných právě tou územní diversitou vidím docela i zajímavé spestření... Ale jak říkám,pouze můj názor, nekamenujte mě prosím...:)

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 12:44
Myslivost jsem studoval dva roky.Nejsem vševědoucí ale na myslivecký řád si vzpomínám a jsem rád že jsem ji zakončil zkouškou.Otec byl lesák a myslivec a vždy se myslivecká mluva používala a co se týká tradic to samé.Myslivosti jsem se učil již od malička.Můj strýc,primář Kubiš a celá parta myslivců a lesáků mi dala to,co mi nikdo nenaučí a nedá.Nejsem ten,kdo si lístek koupí a ani nejsem ten,kdo dělá myslivost až třeba v padesáti,neb se u toho dá hodně nažrat a dobře zastřílet,neboť mě z hlediska mojí funkce všude zvou.I peníze zde hrají roli.Víc než lovím,se starám o zvěř,o to aby se něco v MS dělo,snažím se o utužení kolektivu.To jde jen a jen prací.
Říkejte si někteří co chcete.Ale u nás nebudeš lovit na společné akci ani v maskáčích a ani v monterkách.Individuální lov je něco jiného.Dodržovat tradice se budou a myslivecká mluva také.Jsem myslivec a nebudu se stydět za propagaci tradic.To co mě naučili,za to se nebudu stydět.Moje stavovská čest mi to nedovolí!!

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 12:12
Karle, souhlasím, že lidové kroje a myslivecké tradice jsou něco jiného, alespoň z pohledu Zákona o myslivosti. Tady bude spíše problém v definici a vymahatelnosti. Co je ještě tradice a zvyk z pohledu Zákona? Může se to v průběhu času změnit, nebo je třeba průběžně upravovat Zákon? Je poděkování prostým občanským "děkuji" místo tradičně mysliveckého "lovu zdar" porušením Zákona? Připouští Zákon vůbec možnost vývoje? Mohou z pohledu Zákona vzniknout nové tradice? Pokud ano, kdo to z pohledu Zákona má posoudit? To jen abych trochu oponoval. Jinak tradice jsou pěkné hodné zachování, jen každý z nás může mít jinou míru jejich závazného rozsahu, zejména v oblasti myslivecké mluvy.

Autor: Karel poslík | 19.01.2011 11:49
Na této diskuzi se mi líbí přinejmenším to, že přinesla slušný soubor zdrojů myslivecké mluvy, chybí mi tam ještě můj oblíbený ing. Karel Šiman.Dovoluji si ale zcela bez emocí oponovat přirovnání k nošení/nenošení krojů a podobně z předchozího příspěvku. Zákon 449 definuje v §2 pojem myslivost dost jednoznačně,( ..a spolková činnost směřující k
udržení a rozvíjení mysliveckých tradic a zvyků jako součásti českého
národního kulturního dědictví)
netí tudíž prostor k odmítání tradic. Pokud jsem přijal dobrovolně provozování myslivosti, přijal jsem ji se vším všudy, tedy i s tradicemi.Dodržování tradic a odkazu našich předků je jednak otázkou naší stavovské cti,ale také vůlí zákona. Ad absurdum bych mohl tvrdit ( také už jsem to slyšel) že si platím za to abych mohl střílet a k ostatním disciplínám myslivosti mi nikdo nemůže nutit, ptotože nemám zájem je provozovat.Osobně považuji za správné odpovídat na Lovu zdar - Zdar, a to jak při přejímání úlomku, tak při provolání při nástupu nebo výřadu.Lovu dík mi nepohoršuje, víc mi vadí, když úspěšný lovec neví kam si má stoupnout a na kterou stranu si má dát úlomek, nebo když svoji výzbrojí a výstrojí připomíná vetrána z Vietnamu.Zdar Karel

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 11:36
Erika to vysvětlila dobře.

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 10:58
Josefe, já si myslím že Lovu zdar dává smysl právě ten jak píšete - "v lovu zdar", akorát se tam to V neříká.. Lovu zdar bych kostrbatě přeložila jako "lovení zdar", tedy přeji úspěch v nějaké činnosti - např. před honem nebo naháňkou. Po úspěšném lovu už je to jakási oslava (obdiv...atd) činnosti dokonané, doslova by asi mělo být něco jako "Úspěšnému lovu zdar" a ještě přesněji "Úspěšnému ulovení zdar" :-) Zatímco Lovu dík si vážně myslím že smysl nedává, ať tam dosadíte jakékoli další výše uvedená upřesnění (Lovení dík, Ulovení dík, ...) Přát zdar v činnosti je smysluplné, ale této činnosti děkovat je divné - jelikož sama činnost (tedy lov) žádný úspěch nepřinesla (ten je zásluhou lovce, samozřejmě s přispěním mnoha okolností :-) Lovcův dík už smysl dává, ale je to takové nelibozvučné :-)

Autor: Josef Hanzlík | 19.01.2011 10:49
Jane,když tady tak prezentujem své názory na lovu zdar,proč lovu dík nedává smysl?Pak by ani lovu zdar přeci nemělo smysl.Buď přejeme zdar lovu a pak můžeme i lovu poděkovat,nebo přejeme zdar lovci a pak bychom tedy asi měli říci"V lovu zdar"a ten lovec by mohl odpovědět lovcův dík,proč ne.Buď se tedy obracíme svým provoláním k lovu,jako k něčemu "nad námi",nebo je to přání od osoby k osobě.Tenhle názor prosím berte jako názor člověka nevzdělaného a chabé inteligence a jestli ho považujete za hloupost,tak ho ignorujte!

Autor: Jan Rys | 19.01.2011 10:27
Mám rád tradice. Ale netrvám na jejich dodržování. Nenutím nikoho aby si smažil maso napíchnuté na klacku někde před domem na ohni, ať si ho klidně udělá doma v troubě. Rád se podívám na lidový tanec krojovaných párů, ale dost by mi vadilo, kdyby mě někdo nutil v tom chodit do práce. Je hodně tradičních mysliveckých výrazů, které nepoužívám, protože neznám jejich význam. Nevadí mi ortodoxní vyznavači myslivecké mluvy, někdy jim, pravda, úplně nerozumím. Ale vadí mi bojovníci za tradice. Podezírám je z toho, že jim ani tak nejde o tradice, jako o to moci několo kárat, hanět a pohlavkovat. Na "Lovu dík" mi vadí, že to nedává žádný smysl. Děkovat mohu Bohu, rodičům, straně ale ne lovu.
To pak skutečně raději "Lovcův dík", což aspoň dává smysl. Že je to z němčiny nevadí. Ve spisovné češtině je spousta německých počeštěných slov, vůbec to už nevnímáme.

Autor: Josef Hanzlík | 19.01.2011 09:47
No,on Daksl vůbec rád zkouší lidi po telefonu.Mě taky skoro připravil"na mlíko".

Autor: Erika Doležalová | 19.01.2011 09:43
V souvislosti se psy se mě třeba "psovod" moc nelíbí, připomíná mi to spíš Svazarmovce a služební psy.. "Psář" mi přijde takové..divné.. no a "vůdce (psa)", to se spíš hodí někam do textu o výsledcích zkoušek než do běžného vyprávění. Teď mě honem nenapadá žádné "nejlepší" označení myslivce-kynologa, ale kdybych si musela vybrat jenom z těchto tří variant, tak nejspíš ten "vůdce", ale spíš než "pes XY s vůdcem AB" mi líp zní "pes XY kterého vedl/a AB..."
Lovu/Lovcův/Lovčí..dík je zažité všude, u nás taky. Takže nejlépe asi slovy Járy Cimrmana: "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat..." :-)

Autor: Oldřich Vopršal | 19.01.2011 09:40
U nás se odpovídá slovy Lovu zdar nebo jen Zdar! To mě také zachránilo v loni v létě, kdy jsem v Jizerských horách ulovil srnce v den, kdy mi zrovna Pavel volal. Byl tenkrát na návštěvě u Haralda, tedy kousek ode mě a to víte, následovala zkouška, kamarád nekamarád, při které napjatě po jeho Lovu zdar čekal na mojí odpověď. Ta byla naštěstí bezchybná, takže mě zaplavila z jeho úst jen samá eminente....Od Pavla si jich cením a nemám mu to za zlé. Myslí to s mysliveckými tradicemi a mluvou dobře a díky takovým Dakslům se budou dále předávat i dalším generacím. Je zajímavé, že to nikdo nikdy neřešil v době před filmem Pod jezevčí skálou, kde zmíněná odpověď ovlivnila patrně nadobro podstatnou část myslivecké veřejnosti, zvláště té mladé.

Autor: Roman Skřejpek | 19.01.2011 09:36
Dobře Pepčo se.u na ni ale ono to se vším nějak souvisí.

Autor: Josef Hanzlík | 19.01.2011 09:32
Romane,že je politika prolezlá ve všem jak rakovina víme,ale nešlo by se na ní tady vys..t?

Autor: Roman Skřejpek | 19.01.2011 09:28
Ještě jen maličkost a to s čím už vůbec nemohu souhlasit je Dakslovo vyslovení že jsme národ vlezdoprdelků.Pavle,drtivá většina ne.Nejlépe nás vystihl říšský protektor Bömen un Méren Rajnhard Hajdrych a to že Češi jsou smějící se Bestie.Tady jde vidět ten strach a nejistota co ta bestie muže uělat s úsměvem na tváři.Škoda že to špatné dokážeme použít do vlastních řad,viz odchodné a tučné renty po sametové revoluci příslušníkům STB.Drtivá většina jich měla za odměnu viset a ti ostatní pracovat v kamenolomech v podmínkách které oni samy vymyslely.Pokud mám chybky v psaní Německých názvu tak ti vzdělaní prominou.
Roman

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 09:14
Václave,nebuť špatný z toho co se šíří kolem tebe.Vyber si z toho co je správné pro tebe a k čemu se přikláníš.Doufám,že na srazu to proberem.

Autor: Roman Skřejpek | 19.01.2011 09:13
Nechci tu polemizovat s Dakslem a v některých věcech jsem s ním za jedno.Ale autory které tu on uvádí nebyly zcela svobodní lidé až na toho posledního tuším z roku 1884.Právě tito autoři byly pod tlakem tehdejší doby a pokud chtěly publikovat tak hold sebkontrola a cenzura vlastní osoby tam musela být.Co jen trochu zavánělo první republikou a nějakým staromilectvím muselo pryč.Vždyť oni pracovaly v době padesátých let-doba poprav,a po roce 1968 doba normalizace a persekuce všech co ještě něco uměly.Doba kdy nám byl Rudý bratr se srpem a kladivem přítelem na věčné časy.Tuto debilitu vystřídala debilita druhá pod značkou hvězd a pruhů,aby to sklouzlo do Absurdistánu kterému snad ve světě není rovno.Škoda to rozvádět dále a kazit si náladu.Mě se prostě Lovu Dík nijak nehekluje a ne jeden spokojený lovecký host mě takto poděkoval.
S pozdravem Lovu Zdar a opravdu té škodné Zmar přeje všem Roman

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 09:11
Ivo,není to používání načerno.Stejně jako maskáče,stejně jako úlomek,zálomek,nedělání rozdílu při dosledu a nebo dohledávce,nošení zbraně na pravé straně(kromě psářů),dávání si úlomku na levou stranu,neprojevení úcty k ulovené zvěři,motání vývrhu s rušením a mnoho dalších názvů a projevů které se dějí nejsou NA ČERNO.

Jen to DEGENERUJE mysliveckou mluvu a myslivecké tradice.


Asi jsem podle většiny máklej na hlavu.Tak asi ano.Ale jsem hrdý na to,že používám a budu používat mysliveckou mluvu a že dodržuji a propaguji myslivecké tradice a hlavně že k tomu vedu i svoje děti.

České myslivosti a kynologii zdar!!!!!

Autor: Václav Pašek | 19.01.2011 09:01
Daksle, nepolemizuji s tebou ohledně toho, co je správné, sám používám "lovu zdar", jen poukazuji na to, že do nás dutých hlav je sypáno "lovu dík" ze všech stran (alespoň v mém okolí), že se není čemu divit, když to tolik lidí používá. Nemyslel jsem tím, že ten lektor má pravdu. V.P.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 08:58
Pro Jardu-Požádej Radka,on ti to tam doplní.Já měl také problém a hned to šlo.
Že se potkáme??Doufám že přijedeš na sraz.A když měl Jan narozeniny tak na té naháňce jsem byl.A domníván se,že ty také. 92 kusů černé,8 lišek a dvě laně.

Co se týká vůdce honičů
psáře
psovoda
Celkem mi sedí to první a druhé,ovšem myslivecké mluvě neodporuje ani jedno.
Tedy komu sedí více -psovod honičů než vůdce honičů ať používá co chce.To snad nikoho neuráží.

Autor: Daksl Kopov | 19.01.2011 08:50
Václave,měl jsi pána napomenout.Je spoustu mladých myslivců co mají odbornost na lektora myslivosti.Domníváš se,že se tam dostanou?
Při vší úctě k tomu člověku-75 let je patent na dokonalost??
Nedokážu to změnit.Jen jsem řekl že lovu zdar je správně.

Autor: Václav Pašek | 18.01.2011 23:06
Daksle, ano v Penzu je u zvyků při poslední leči skutečně lovu zdar, jen jsem chtěl poukázat na to, co nás učil lektor cca 75let, který vše povídal z patra. V.P.

Autor: Ivo Ondráček | 18.01.2011 22:51
Jestli to dobře chápu, tak myslivecká mluva je stejně jako latina mrtvý jazyk. Zastavený ve vývoji kdysi dávno a jakékoli nové slovo/slovní spojení je nepřípustné...Ano? Pokud ne, odpověď "Lovu dík!" se bude používat načerno tak dlouho, dokud to nějaká kapacita v oboru nezmíní ve své nové knize na téma myslivecká mluva...A že načerno ho používá řekněme takových 30 000 z nás, to už stojí za zmínku v literatuře. Nebo ne?:)

Autor: Jarda Rout | 18.01.2011 22:27
Při založení profilu jsem napsal jen příjmení a nejde mi to (nebo to neumím) změnit, jmenuji se Jarda Rout a budu rád, když mi to do profilu Radek Chadim doplní :)

Němčina a čeština se vždycky ovlivňovaly a ovlivňovat budou, Lovcův dík je asi doopravdy překladem německého Waidmannsdank, ale proč ne? Nejsem žádný lezdoprdelka, německy neumím a asi se ani nenaučím, ale česká myslivost, stejně jako maďarská, polská, slovenská, slovinská a polská je ovlivněna Rakouskem - Uherskem a svým způsobem za to buďme rádi. Za tu naši tradiční, malebnou, středoevropskou myslivost vděčíme právě tomuhle vlivu. Francouzská, italská a ani severská zdaleka není taková. Osobně nejsem proti pirštoku, cvingru, repetýrování apod. Ono to totiž bylo spíš naopak, čeština často pro některé věci nebo činnosti prostě výraz neměla a vytvářela jej uměle nebo doslovným překladem :),
Takže pokud několik desítek tisíc lidí tyhle slova používá již možná více než sto let, tak to prostě tradiční je a nemá cenu je za to odsuzovat a žádná ČSN na tom nic nezmění. Možná, že jejich předci byli ovlivněni právě těmi kalendáři, časopisy a "Brusem české mluvy myslivecké" bratrů Štetkových a beletrií J. Marchy , Barchánka apod. :)
Já mám třeba raději označení psovod, než vůdce psa - to mi připadá více jako "hundeführer" :) a používám jako odpověď "Lovu zdar" i "Lovcův dík" podle situace :)

Psovod jsem dlouholetý, myslím, že se i na nějaké akci v budoucnu potkáme Daksle :) Lovu zdar

Autor: Daksl Kopov | 18.01.2011 20:44
Tradice je silně zakořeněna!!V roce 1920 mnoho našich předků dělalo adjunkty,hajné,lesní zprávce německým,rakouským majitelům statků a různých panství.Tedy protože jsme národ lezdoprdelků.museli se tito učit německy a tudíž se poněmčovali i různé názvy.Lovecká hůl,lovecký chodník,kotec pro psa a podobné názvy se převzaly z němčiny.Ale proč!!!

Žalman-Základy myslivosti 1948
Volf a kolektiv-ABC myslivosti 1977
Rakušan a kolektiv 1992
Špatný -Mluva myslivecká 1886
Černý -Myslivost 1884

Mottl,Vintika,Schneeberk,Stejskal,Mimra,Hendrich,Nečas,Pištěk,Hašek-Myslivost 1966
Hell,Hromas-Nová příručka pro myslivce 2002
Penzum-základy znalostí z myslivost(i pro studující kteří se připravují ke všem druhům mysliveckých zkoušek) 2004 a další vydání je v roce 2010.
Mottl - Myslivecká příručka 1964



A zde se píše LOVU ZDAR,ZDAR!
Co se týká kalendáře-pevně věřím že to tam je.Ovšem v roce 1925 se také střílelo srnčí brokem.Tak proč tu řešíte 308W??Vždyť naši předci to dělali jinak!
Jsme Češi a tak lovu zdar a zdar je pro mě směrodatné.Kdo mě odpoví při gratulaci LOVU DÍK a nebo LOVČÍ DÍK-dostane pohlavek.V žádné odborné knize jsem to nenašel.
Václave Pašku!Pokud jsi se učil stejně jako ostatní podle PENZUMU který si musí každý absoluvent mysliveckého kurzu koupit-není možné,aby tě lektor učil něco jiného.A nestyď se za lovu zdar.Stydět se musí ti ostatní že na tebe tak čumí!!!:)))

Co se týká Routa!!Prosím napiš kamaráde příjmení.Nejde mi to tě takhle oslovovat přez hubu.
Pokud se nepletu-jsi vůdce honiče.Ale možná ne.Horidóóó není nikde psáno v myslivecké mluvě.Tedy na to nepoukazuj.To používají a hlavně používali dříve právě vůdci honičů při vypuštění psů!Ovšem je to jen pro určitou sortu lidí-vůdce honičů.Někdo používá za každým slovem vole,někdo pí.o,a někdo něco jiného.To je jak to Horidóó.


A na závěr-to co jsi našel v tom kalendáři ti závidím.Ten a ani tu příručku nemám.Ovšem to je také vše. Jedna vlaštovka jaro NEDĚLÁÁÁÁ :))))))))))

Autor: Josef Hanzlík | 18.01.2011 20:13
Milane,jestli to co napíšeš bude podobné tvému rozboru třistaosmy,tak se těším.Ale fakt!!!
By mě zajímalo,jestli všechny ty znalosti máš jen tak mírnyx týrnyx v hlavě,nebo jestli musíš občas vstát od PC. ke knihovně.

Autor: Roman Skřejpek | 18.01.2011 20:05
Tak nevím co si mám myslet.Kolega Rout jasně dokazuje že Lovcův Dík a po sléze modernější Lovu dík není žádným pa tvarem a že jeho základy leží snad na samých počátcích tradic naší myslivosti a dokazuje že je i tak psáno.Pořád se tu někteří ohánějí tradicema a pokud je dán jasný důkaz tak je vše jinak.Nechte na hlavách Pánové,myslím si že za pár chvil nám všem nastanou úplně jiné starosti než toto špičkování.Uznávám že život bez těchto kašpařin je smutný,podstata je v tom ať na vše potom nehledíme jen jako Kašpaři kteří ve všem sehrají jen role statistů.
S pozdravem Roman

Autor: Zdeněk Ondruch | 18.01.2011 20:04
Tak, já fakt nevím, ale u nás se používá Lovu Zdar.Lovu dík, říkal co já vím starej Straka(děda do Vény)...Z

Autor: Martin Skřivánek | 18.01.2011 19:28
Taky častěj slýchám "lovu dík".

Autor: Jaroslav Miňha | 18.01.2011 19:21
To vypadá, že už jsou tady Lovudíci dva, teda Milane ?!!!

Autor: Milan Soukup | 18.01.2011 18:57
Chudák Daksl, nemá to s váma jednoduchý :-). Už to asi probral se všema co moh a pěkně vám to nandá :-) pánové :-). Vzhledem k tomu, že předběžně vím, co napíše, tak vás v tom nenechám a až se ozve, tak napíšu taky, ale do té doby je hájený :-). M

Autor: Harald Altmann | 18.01.2011 18:54
Route, Route, nechtěl bych být ve Tvé kůži až Pavel sedne k počítači. :-)))

Autor: Václav Pašek | 18.01.2011 17:32
Jako skoro čerstvý absolvent mohu prohlásit, že v kurzu nás učili, že na "Lovu zdar!" se zásadně odpovídá "Lovu dík!" nebo "Lovčí dík!". Měl jsem možnost jednou na honu přijímat "lovu zdar" a na odpověď "lovu zdar" na mě koukali jako na blázna. :) V.P.

Autor: Jarda Rout | 18.01.2011 17:22
Všímal jsem si během posledního roku, jak mi lidé na Lovu zdar odpovídají, většinou to je Lovcův dík potom Lovu dík, málokdy Lovu zdar. A vůbec to nebyli jen mladí myslivci. Navíc, pokud si to uvědomuji dobře, tak za těch řekněme 20 let,jsem kolem slyšel většinou právě děkování. ... proto jsem se o to začal zajímat, jen přijmout prohlášení, že Lovu zdar je to jediné a správné, mi prostě k přesvědčení nestačí. Tím vůbec odpověď Lovu zdar neodsuzuji , jak jsem psal,někde se asi regionálně drží po generace Lovu zdar, někde Lovcův dík. Lovu dík je asi zkomolenina, ale to je Halali taky, o Horridó tady už taky někdo psal

Autor: jirka marek | 18.01.2011 16:52
Už se těším na odpověď Daksla,hned jak přijdu z čekané,kouknu!
Já vždy lovu zdar!

Autor: Pavel Černý | 18.01.2011 07:59
Route, vlastně jsi to nspsal sám: "Lovcův dík" dnes často upravený na "Lovu dík". Tedy "Lovu dík" je novotvar, který vznikl z Lovcova díku ze strachu z uzlu na jazyku. Ale je to nesmysl! Děkovat je možno Bohu, ale nikoli Lovu :-). To radši děkujte třistaosmě nebo Zetce, ale na "Lovu zdar!" odpovídejme "Zdar!"

Autor: Harald Altmann | 18.01.2011 02:39
Dneska večer přijede domů Pavel. Nevím, nevím, ale pes od Tebe, Route, ani kůrku nevezme.

Autor: Josef Hanzlík | 14.01.2011 09:41
Maká,večer ho tu máte a začne mela!

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 09:03
Jen aby... Říká se, že čert nikdy nespí... :-)

Autor: Jan Slavětínský | 14.01.2011 09:01
Máte štěstí, že Daksl ještě spí.....

Autor: Erika Doležalová | 14.01.2011 08:28
Zajímavé. Bystřit jsem měla vždy za to, že je něco jako jistit a bžunda byla u nás vždycky sranda :-)

Autor: Jaroslav Miňha | 14.01.2011 06:37
Velice zajímavé! Zálomky se u nás dávají pořád, ale Lovu dík ode mě stejně nikdo neuslyší :-)

Autor: Jarda Rout | 13.01.2011 23:17
Jak jste si mohli prohlédnout ve fotogalerii, přidal jsem fotky Příručky české myslivosti s kalendářem z roku 1925. Její autoři byli ve své době uznávanými mysliveckými odborníky a vydavatelé mysliveckého odborného časopisu, který založil jejich otec a byli to současníci tolikrát zmiňovaného a uznávaného Karla Šimana. Nechci nijak jitřit vášně, nicméně zcela jasně to ukazuje , kde a především kdy se vzal výraz "Lovcův dík", dnes často upravený na "Lovu dík". Takže pokud tenhle výraz někdo zatracuje jako novotvar a zneuctění tradic tak vlastně popírá význam slova tradice :) Na starém vebu o tom proběhla velká diskuze a mnozí z přispěvatelů říkali zcela oprávněně, že "děkovat" je učili již jejich otcové a dědové a ti to zase slyšeli od svých otců... to je přesně ta tradice předávaná z generace na generaci :) Páni Štětkové, autoři této příručky, to zcela jistě sami nevymysleli a převzali tento výraz od svého otce, tzn. že se používal již v 19. stol. Podle mého názoru se prostě a jednoduše používaly oba výrazy, jak "Lovu zdar" tak "Lovcův dík" , nejspíše regionálně. Až poválečná literatura se snažila tento výraz sjednotit a svým způsobem "děkování" vymýtit, jenže tradice je silně zakořeněná a do dnešního dne se to prostě přes všechny snahy nepovedlo :) Takže to, že někdo "děkuje a zálomkuje" vůbec nemusí být neúcta k tradicím, ale naopak její pokračování :)