Dnes je 16.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zvěřinová paštika z jater



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Václav Sládek | 31.01.2012 17:12
To je počteníčko slintám jak bernardýn.

Autor: Jindřich Šimara | 31.01.2012 11:30
Dík za pozdrav,doufám že mu dělá pořád radost a už nedáví ty chameleony.:)))
V neděli jedu krýt tu jeho mámu,poslední vrh.

Autor: Karel poslík | 31.01.2012 10:06
On ten poměr se těžko odhaduje a záleží vždy na tom jak tučná je zvěřina nebo přidaný bůček. Na jedny játra z divočáka jsem dával hodně prorostlou zvěřinu z boku a žeber i s bělí a dohromady toho bylo zhruba stejné množství jako jater, možná o trochu víc. Stejně to vyjde pokaždé jinak, ale hlavně když to chutná. Zdar Karel

Autor: martes | 31.01.2012 10:04
Jindro,taky dík a asi tě můžu pozdravovat od našeho hospodáře. Má od Tebe Leryho.Mněj se.

Autor: Jindřich Šimara | 31.01.2012 09:58
Tak na tohle jsem čekal,Zdeno dík.I ostatní můžou být dobré.Ale takhle jsem měl představu.Nevěděl jsem ale ten poměr.Chutnal jsem ji u někoho a bylo to výborné.

Autor: martes | 31.01.2012 09:36
Jindro,já dělám paštiku takto.Jeden díl játer,dvaapůl dílu tlustého bůčku,paštika se pak lepší roztírá,sůl,pepř,koření podle chuti,cibule,kmín.Bůček posolím,pokmínuju a dám napůl upéct.Osmažím cibulku a nechám trochu vychladnout.Pak to všechno rozemelu,i tu cibulku a to vypečené sádlo,pořádně rozmíchám, okořením a žena to plní do skleniček.Maximálně do tří čtvrtin,aby nevyteklo sádlo.Zavařuje to asi hodinu a půl při 80°C.Zrovna ráno jsem ji mněl k snídani.Zdenek. Omluva a doplnění.Tedˇmi říkala žena ,,skoro varem a skoro 2hod. Čau.

Autor: Karel poslík | 31.01.2012 08:49
To je pěkné a voňavé téma. Ořez vzniklý při rozrušování a zpracování zvěřiny podusím s trochou červeného vína a kořenovou zeleninou do měkka. Pokud je to moc libové , přidá se kousek bůčku. Před dušením se lehce osolí a přidá divoké koření. Měkké a vychladlé maso se semele na masovém strojku, přidá se vydušená štáva se zeleninou, pěkně osmahnutá cibulka – ta tomu dá chuť. Potom se přidají semletá syrová játra, paštikové koření a směs se zpracuje ponorným mixerem. Nakonec se podle potřeby zapracuje trochu hladké mouky, aby vzniklá hmota nebyla moc řídká. V této fázi se mohou podle potřeby zapracovat kousky špíčku nebo mandlí. Na dno a stěny keramických misek naskládám plátky slaniny a potom na to napatlám připravenou hmotu. Misku těsně uzavřu alobalem, postavím do hlubokého pekáče s vodou, která dosahuje asi do 2/3 misky ( podobně jako paštika uvnitř misky) a vše dám na cca 70-80 minut do trouby. Potom se to nechá vychladnout, vyklopí se to a krájí na plátky. Lze takto připravit i v jiných formách nebo ve skleničkách zarexovat asi 1,5 hod. Zdar Karel

Autor: Pavel Černý | 31.01.2012 07:03
Když už jsme se odklonili od těch jater, tak zaječí paštika od pana docenta (ctrl+C, ctrl+V - kašlu na diakritiku):
1. Paštikové koření (vseho pul deka, ale proste delam hromadky stejne velke, a pak to smicham): bílý pepř, černý pepř, muškátový květ i ořech, bobkový list, tymian, majoranka, bazalka, rozmarýna, zázvor, mleté nové koření, sladká paprika.
2.Upeč předek zajíce (davam celou předni pulku hřbetu) s cca 20 dkg kořenové zeleniny a s tim cca 30 dkg tlusteho bucku. Maso ober, bůček nakrájej, přidej ca. 30dkg syrových vepřových jater (součet váhy bůčku a jater by neměl být o moc vyšší než je množství zajíce), přidej jeden rohlík dobře namočený v tučné šlehačce (+ zbytek šlehačky). Vše dej do mixeru, přidej paštikové koření dle libosti (může ho byt relativně dost, pak se paštika ještě vaří), osol a umixuj. Čím déle mixuješ, tím je paštika jemnější. Pak přidej cca 15 dkg na malé kostičky nakrájeného špeku (ne slaniny, ale špeku). Pak hmotu naplň do zavařovacích sklenic asi do 2/3 a dej vařit do vodní lázně. Paštika během vaření nabývá na objemu. Vař velmi mírným varem ca. 1,5 hodiny. Poté přidej, pokud máš a chceš, asi 3 velké lžíce zavařených brusinek, promíchej a naplň do misek vyložených plátky slaniny. Dej přes noc do chladna. Paštika je nejlepší tak 3-5 den po uvaření.
Varianta: Nedavej bůček, a dej víc jater. Pak je paštika tuhá, nemaže se, krájí se na plátky. Brusinky pak nedavam dovnitř, ale pripadně vedle.
P.S. Přestože se snažím dělat to pokaždé stejně, tak mi paštika vyjde vždycky trochu jinak...
P.S. od kopírovatele: sám jsem nezkoušel, ale opakovaně chutnal - moc dobrá!

Autor: Jaroslav Tatalák | 30.01.2012 21:45
1kg srnčího(i jiná zvěřina),1kg bůčku,4 vejce natvrdo,2 ks majolky,1 Moravanka,hořčice,kečup,koření Divočina,mleté nové koření,pepř,sůl.
Divočina může být i horší od žeber- obojí maso dáme upéct.Chladné maso umeleme i s Moravankou.Vejce jemně nakrájíme,přidáme k masu.Dáme koření,hořčici kečup,sůl a umícháme dohromady.Hotovou paštiku dáme na 1 den uležet do lednice.Můžeme sterilovat v malých skleničkách a uchovat v lednici minimálně 3 měsíce.

Autor: Jaromír K | 30.01.2012 21:33
Tak to budu muset vyzkoušet..Vypadá to skvěle(nemyslím ty liščí jaterničky),jen si asi přidám do té paštiky i husí játra,když už tam budu cpát husí sádlo-:))

Autor: rici czech | 30.01.2012 18:23
Játra,10dkg slaniny,5 dkg husího sádla,citron,paštikové koření,2 celá vejce,2 žloutky,5dkg sádla,sůl a 1 cibule.Umeleme játra.Na slanině usmažíme cibulku,přidáme ji do jater s husím sádlem a rozemletou slaninou.Přidáme ustrouhanou citronovou kůru,trochu paštikového koření,vejce,žloutky a trochu soli.Vše protlačíme sítkem,dobře promícháme a dáme do formy vymazané sádlem.Vaříme v páře asi 11/2 hodiny. Platí pro srnčí játra ,ale myslím že proveditelné i na sičí. Zdroj myslivecká kuchařka z roku 1968.PS: jsou tu i recepty na liščí jaterničky,opečené vrabce,veverky vydru i páva:-) BRRR

Autor: Jindřich Šimara | 30.01.2012 17:57
Zdravím Honzo,tak to je paráda.lišky jsou v pohodě, ti druzí horší.
Paštiky tam jsou i v kuchařkách ale nenašel jsem játrovou.Mám na ni
nechané játra ze Sikáče.Tak ať se daří další lov,jsu rád že hlaďas maká.

Autor: Honza Král | 30.01.2012 14:33
Pane Šimara, v myslivosti bývají občas výborně vypadající recepty. Jednou jsem tam zahlédl i nějakou paštiku. Jinak s Terou od vás jsme v sobotu dostali lišku a minulý týden...no toho s pruhama. Tera (Binka) není davič,ale nebojím se jí pustit do hradu k jezevcovi. Spolehlivě hlášením označuje polohu zvěře, tak je pak na nás kopání. Sice si mákneme, ale jezvčice nemá tolim šrámů.

Autor: Jindřich Šimara | 30.01.2012 10:34
Přátelé, máte někdo dobrý recept na paštičku?