Psi v zimě



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Martin Skřivánek | 07.02.2012 00:40
jo měl ale už to nechci.ty škvarky jim beru taky.já objednám vždycky ať vyjde 50kg a je doprava zdarma.hodně jsem bral křídla a droby.

Autor: Leon Zumr | 06.02.2012 22:15
no je to 7kg x 30= 210 já do masa počítal i ty škvarky ty mají taky slušný i když občas tam je toho sádla dost málo pořád si říkám že vyzkouším ty vepřový kůže ale ještě jsem je neobjednal neměl jsi je ?

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 21:56
vždyť jo 6x 30dnů.to je ale jedno.kolik dávám,co já vím asi kilo na psa.

Autor: Leon Zumr | 06.02.2012 21:45
no nevím kolik dáváš masa ty ale ale teď dávám 5kg pro čtyři pointry a starý dámy doma mají granule protože jsem je vzal pro kamaráda a on je pak nechtěl jinak 5kg třeba kuřecího +1kg škvarku+1kg ryb a vždycky beru plnej mrazák a nebo ho doplním do plnýho

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 20:23
Leone pořád mi nevychází toho dva a půl metráku :-).

Autor: Lenka | 06.02.2012 20:22
Pro Milano:
hovězí lůj vyškvařím, po schladnutí krájím na malinké kousky. Množství záleží na velikosti zimy, čím větší zima, tím víc tuku pes potřebuje. Když je ho ale moc, mohl by pes dostat průjem. Takže množství pro konkrétního psa je potřeba vyzkoušet. Pro fox bych odhadovala tak 1-2 dcl.

Autor: Leon Zumr | 06.02.2012 20:09
u nás žádný zbytky nehrozí naplním smaltovanou vaničku a než vykouřím cigáro je prázdná a vyleštěná tak nemají co vylizovat jedině že by jim tam přimrzli packy když se blíží čas krmení tak se jí snaží už hodinu předem prohrabat :-)

Autor: Jarin Beskydak | 06.02.2012 20:04
Kdysi když jsem s pejsky začínal, mi byla dána rada - nerezovou misku používat kdykoliv, jen né v zimě. Pes večer sice vše sežere, ale dopoledno misku oblízává a snaží se ji "vyleštit". Měl bych obavu, aby nedopadl jak v Obecné škole chlapci u zábradlí. Na zimu dávám pouze plastové. Lesu, lovu

Autor: Leon Zumr | 06.02.2012 19:23
pes syrový v pohodě stráví uvařený jsou tvrdý a křehký tak i když mám toho lososa tak toho dávám syrového a sprdnou to jak malinu :-)

Autor: Fesoj | 06.02.2012 19:07
Dnes mě čuba tak parádně nas..la, jako dosud nikdy... Včera večer jsem jí dal plnou misku granulí, zalil polévkou co zbyla od oběda, přidal trochu vody, ohřál a odnesl jí to. Jako vždy. Ale dal jsem jí toho asi trochu víc, než jsem měl, nepatrný zbytek jí tam zmrzl. A když jsme se dnes k večeru vrátili z procházky, ta bestie nepočkala, až jí normálně nakrmím, ale tu misku se zmrzlinou si odnesla do boudy, tam se jí to rozehřálo a sežrala to - jenže miska /plechová nerezová/ zůstala v boudě a když jsem ji šel večer krmit, ani ji nenapadlo, aby ji vynesla ven, povel "aport" nezabral... Tak jsem musel v pantoflích vlézt do sněhu, odklopit víko boudy, která je vně kotce a na víku je 25 cm sněhu a misku vytáhnout - a nejhorší bylo dát to těžké víko zase zpátky, aby na milostpaní netáhlo...Ruce zmrzlé, nohy zmrzlé. Nikdy předtím si misku do boudy neodnesla, potvora jedna.

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 17:36
Honzo z toho Vetamixu to jsou rybí piliny.jsou to pomleté ryby.psi to mají rádi.je to zdravé,dávám psům i rybí tuk na srst.jezevčík by se přece nedal :-).

Autor: Honza Král | 06.02.2012 16:44
Nikdy jsem ryby psům nedával, leda pár malých plotic, psi nemají problémy s kostmi? Leonovo pointru jsem viděl, ale Kely, nebo jak se jmenuje ta potvora americká, tu ne. Prý by sežrala mojí jezvčici jako předkrm a vižlu jako hlavní chod.

Autor: Leon Zumr | 06.02.2012 13:45
taky to bylo s malým štěnětem a ty fotky mám dvě jednu s černou a jednu se žemlovou pointrou jenom tam je rozdí 4 roky je to pohodová chůva pro štěňata
http://img.fotoalba.centrum.cz/img2/2902/7382902_1_lbhpm5lj.jpg
http://img.fotoalba.centrum.cz/img16/183/24070183_1_1yths6.jpg

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 13:39
ty jsi měl někde fotku jak na tom buldokovi spí pointer.už si to moc nepamatuju ale ten angličan vedle toho vypadal jako štěně.

Autor: Leon Zumr | 06.02.2012 13:32
nevařím dostanou to syrový když to uvaříš tak ztvrdnou ty kosti a blbě to tráví.
Martine je to Am. bulldog ale pracovní linie fena má 27kg tady jich moc není většinou jsou ty výstavní čuníci :-)

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 13:11
Zdeno já mám pro psy zvlášť kuchyň a ty ryby dávám zmrzlé,to nevařím.

Autor: Pavel Černý | 06.02.2012 12:48
Zdeňku, dobrý, úplně jsem si to představil :-). Ale jestli to bude číst Kocáb, tak máš problém :-)

Autor: Zdeněk Ondruch | 06.02.2012 12:28
Chlapi, kde ty ryby vaříte? Já jsem v sobotu koupil toho sumečka s kaprem, dal do toho zeleninu, hlávku česneku, že si drsoň dá a manželka mě s tím za půl hodiny vyhodila, toš jsem to nedovařil a dám to na újeď. V bytě byl smrad i po dlouhodobém větrání, jako kdyby tam cigánky cvičily na spartakiádu.
To balení mraženýho masa se mě líbí, ale vyzkouším asi to hovězí.Lovu Lesu Z

Autor: milano | 06.02.2012 12:22
Ten hovězí lůj dáváte syrový ? Kolik asi tak denně pro foxla ? M.P.

Autor: Martin Skřivánek | 06.02.2012 12:16
Leone to máš buldoga nebo co to je.to váží fakt míň než pointr?

Autor: Lenka | 06.02.2012 09:14
Myslím si, že největší zlo pro psy je když si je lidé berou v mrazech domů, třeba na noc, a ráno je zase vyšoupnou do mrazu. Rozdíly teploty několik desítek stupňů jsou pro organismus (jakýkoliv) šok. Zdravý a dobře živený (!) dospělý pes se se zimou vyrovná. Předpokladem jsou podmínky, ve kterých žije. To znamená, aby pes měl kvalitní kotec (zastřešený, ze 3 stran plné stěny), kvalitní boudu (zateplenou) a raději trochu menší než větší. Pes si ji totiž musí vyhřát! Naši psi mají ve vchodech do boudy tzv. "klapačku". Vyrábím ji z plastu (vyrábí se z něj např. bazény), případně dřevěnou a oplechovanou. Ještě ji žádný pes nezničil. Všechny ty hadry a koberce na vchodě do boudy jsou nesmysl. Je jen pár psů, kteří takový závěs opravdu neservou. Navíc nejsem přesvědčena, že je to až tak dostatečná ochrana proti mrazu, závěs totiž většinou zůstává někde poodhrnutý. Zrovna tak jako předsíňky v boudě jsou celkem k ničemu a teplo nezajistí. Představte si, že sedíte v pokoji, topení je horké, ale otevřete si okno. Za chvíli Vám bude pěkná zima. Myslím, že tak podobně musí být psovi v boudě, která má otevřený vchod. Nejsem ani příznivcem vytápění boudy (leda pro odchov štěňat, případně pro hodně staré psy). Myslím, že je to téměř totéž jako brát psa domů, pes zchoulostiví. Důležitá je také podestýlka - výhradně sláma! Něco psi sice vycourají ven, je potřeba ji doplňovat a tak 1x týdně vyměnit, protože ze slámy se stane drť a prach a to žádná izolace není. Mám zkušenost, že v opravdových mrazech psi slámu z boudy nevyhrabávají, v létě ano. Lidi dávají do boudy všelijaké dečky, seno apod., což je úplný nesmysl, tyto věci navlhnou (dechem psa, nebo když má vlhké tlapky např. od sněhu) a pak je to jen o šíření plísně a ne tepla. V zimě je potřeba také věnovat větší pozornost krmení psů. Pes potřebuje více energie na "vytápění" organismu. Není tak úplně od věci se inspirovat u musherů. Myslím si, že teplé žrádlo je určitě vhodné. Psy v mrazech krmím kvalitními granulemi, které namočím na chvíli do horké vody, při podávání je potom teplota tak akorát. Přidávám hovězí lůj, nebo alespoň sádlo, nebo vařené maso s vývarem. Psi se tímto způsobem i napijí. Teplou vodou napájím 2x denně, jinak lížou z misek led. Kvalitní bydlení a krmení se projeví na kondici psa - není vyhublý. A dobře živený pes nemá problém přežít mrazy venku, a to ani krátkosrstý.

Autor: Jaroslav Miňha | 05.02.2012 17:33
Dneska jsem se ráno ve čtyři vykopal z pelechu, že jim to teda konečně nandám. Trochu mě zviklal teploměr na verandě s osmnácti mínusy, ale šel jsem do toho prsama. Stejně jsem jako poslední dobou skoro vždycky viděl jen veverku. Ale proč to píšu sem - v těch osmnácti mínusech, když jsem vylezl ven, spali oba psi vedle boudy na hoblinách a když mě viděli, vyskočili jak péra, ani náznak po nějakém ztuhnutí. Lůj pomáhá hodně a taky se z fxt hladkosrstých během čtrnácti dnů stali fxt hustohustohladkosrstí, jsou jak medvídci. Že by tedy šli domů do peřin, to nehrozí.

Autor: Leon Zumr | 05.02.2012 13:07
Martine je to pro 7 psů a drobeček váží míň jak pointr :-) ale takhle si ještě v devíti letech zvrátíla postřelenýho čuníka letos už to nepůjde sotva chodí :-/ doufám že až bude teplo tak se to zlepší
http://img.fotoalba.centrum.cz/img20/4527/24204527_1_gluprsj2u.jpg

Autor: Leon Zumr | 05.02.2012 13:07
tak to je paráda na takovou juniorku a myslím že procházka s jezevčíkama jí v tomto věku a počasí nemuže uškodit.K tomu že by ti někdo vynadal to je problém pořád je mezi náma dost hlupáku co se neumí chovat i když máš psa ovladatelnýho a nelítá 100m od tebe bez možnosti přivolání.Leon

Autor: Jurek | 05.02.2012 12:32
Leon Zumr:
zdravím vás. Jo dneska si pochodila po poli na volno to mi nevadí, jen jsem mněl obavy aby nějak nelítala a nezadýchala se aby pak nějak neonemocněla je to přece jenom štěně, a za další kdyby mne viděl nebo potkal nějaký myslivec kterého neznám nebo on mně aby mi nevyhuboval že ji nesmím mít na volno ale na vodítku. Dnes mne potěšila, byl jsem se zdejším předsedou krmit a měl sebou své dva jezevčíky a na volno tak jsem Bonitu pustil taky, a byla moooc šikovná s jezevčíkami lozila po poli strniskach. Vypadalo to jak kdyby ji dělali průvodce. A v čem nejvíc potěšila že na větší vzdálenost na poli i když jsem ji viděl tak jsem krátce písk a ona hned přiběhla a sedla si přede mne. Takže poslušnost se u ní pěkně projevuje.

Autor: Leon Zumr | 04.02.2012 21:17
Jurku je to blbý co se stalo ale rozsviť si to chceš aby pes chodil celý život u nohy on taky potřebuje občas volný pohyb a když máš hladovce jako je laboš tak mu kup plný kožený košík a s tím ti nic nesežere když ho pustíš proběhnout a je bez vodítka

Autor: Jurek | 04.02.2012 10:55
rici czech:
Lítat ji nenechávám a to zdůvodu že vní utužuji chození o levé nohy kterou neopustí ani bez vodítka takže to je v poho jen jestliá sní můžu jít do polí a lesa na 2h aniž by behala ale jen v klidu šla to se nemůže zadýchat tak aby se nachladila. Jen mám obavy nechtěl bych přijít o druhého pejska prvního mi otrávili a druhého ztratit bych asi nedal.

Autor: rici czech | 04.02.2012 09:09
Pro Jurka,na tu chvilku ho klidně vytáhni to mu neublíží,nenech ho ale moc běhat.

Autor: Jurek | 04.02.2012 08:23
Můžu něak ohrozit 5ti měsíční štěně Labradora procházkou po venku o délce 2h v mrazu -15 stupňů. Je to pes kterého máme doma tak mám strach ať mu nijak neublížím takovou krutou teplotní změnou z +22 do -15 na 2h.

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2012 23:19
cooo? dva a půl metráku? kolik jich máš? ty máš vlastně toho drobečka :-).já ty ryby beru taky,dával jsem to i na újeď.

Autor: Leon Zumr | 03.02.2012 09:07
no já beru maso taky od vetamixu a díky tomu že beru tak 2,5 metráku na měsíc tak se dostanu na slušnou cenu když jsou akce tak vůbec a ten losos není celej vyříznou z něj filety ale masa tam zůstane docela dost jinak mají celý šišky namletého kapra a sumečku to se můžou psi umlátit :-)

Autor: Martin Skřivánek | 03.02.2012 08:13
jo včera jsem to nečetl :-).já kupuju maso z Vetamixu.je to tam levné.

Autor: Fesoj | 03.02.2012 00:35
Leone, můžeš prozradit Tvé krmné zdroje ? Je pravda, že zmrzlý losos byl vždy klasickým krmením pro těžce pracující psy /viz Jack London/, ale tady není Aljaška, takže cenová relace se pohybuje někde jinde...
Jardo Miňho, ten hovězí lůj vyzkouším, bude to asi opravdu dobrý zdroj energie.

Autor: Leon Zumr | 02.02.2012 22:51
je to zmrzlej zmrzlej pes. Já dávám slámu mám zvýšený vchod u zděný a uvnitř zateplený polistyrénem a obložený dřevem boudy aby to nevyházeli tak že vezmu celej balík slámy a oni se do toho zavrtaj ale jeden pointr neustále chrápe před vchodem málokdy ho najdu zalezlýho v boudě a když už zaleze tak má hlavu u vchodu

Autor: Jaroslav Miňha | 02.02.2012 22:31
Leone, a bylo to z mrazu? Řekl bych, že by nebyl takhle natažený, ale schoulený do klubka...

Podestýlku neřeším,stejně nikdy nevydržela déle než den a byla z boudy venku, ale boudy mám s dvojitými stěnami i dnem, s polystyrénem.
Při velkých mrazech jen zvýším dávku granulí a přilepšuju syrovým hovězím lojem. Psi klimbají často i venku, do boudy zalézají hlavně na noc a nevidím na nich žádné známky toho, že by zimou nějak trpěli. Spíš mám pocit, jestli toho loje nedávám moc, protože jsou tak nabušení energií, že by zbourali kotce...

Autor: Leon Zumr | 02.02.2012 21:22
názorná ukázka jak může dopadnout pes v mrazu http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/431175_234904599928846_136160353136605_524321_186522843_n.jpg

Autor: Matěj Fous | 02.02.2012 20:27
Václave,on to asi dnes na Hromnice již nebude mít Martin Skřivánek čas číst,přeci: "Na Hromnice si musí Skřivánek vrznout,i kdyby mu měl zmrznout!" :-))

Autor: Leon Zumr | 02.02.2012 20:27
když granule tak pořádně namočit ale ty dávám jenom když není čas uvařit vločky jinak syrový čistý maso uvařený ovesný vločky nebo šrot rýže ve velkým množství vody a těstoviny se zeleninou a řasama plus vitamíny když měly jenom zeleninu a maso tak byli jak kdyby měsíc nedostali nažrat tak jsem se zase vrátil ke klasice a to dostaval 32kg pointr pomalu 1kg směsy rybího kuřecího hovězího masa se zeleninou.
Teplý to dávám taky i když sjedou i mrzlý kusy masa když jim hodim celý kusy lososa :-)

Autor: Václav Syrový | 02.02.2012 20:15
Pane Skřivánek soulasím s Fesojem.Vlk nebo jaká koliv šelma má z kořisti teplou potravu,když jí uloví tak proto teplou potravu. A umě je to proto jelikož kupuji tlačenky dvoukilové,které jsou z mražené a pro jistotu je převařuji a pak jim to dávám. Ale třeba kamarád krmí psovi přirozenou stravu tj. syrové maso zeleninu plus jsme koupili vitamíny a pivovarské kvasnice, aby měli vše co potřebují. Já tedy vařím dávám těstovyny nebo pečivo a zaprášim to těmy vitamíny a pod. Takové krmení dávám tedy já. Granule krmím jen výjmečně,když nezbývá čas uvařit. :-)

Autor: Stanislav Haas | 02.02.2012 17:40
Jindřichu, to s Vámi souhlasím, ale kdybych našeho člena rodiny chtěl nechat celý den venku, tak bych byl vycpán na schodišti pro výstrahu a drsňačka byla pod peřinou furt :-):-):-). Odpoledne byla ještě 2 hodiny s paničkou na bruslení na rybníce a nechtěla ani botičky, ani vestičku. Ale panička se chystá obleček šít. Pro klid v rodině...Asi málokdo je tolik času venku jako já, dnes 4 hodiny na slušném mrazu a řeknu Vám, že mi změna teploty rozhodně nesnižuje kvalitu ochlupení :-):-):-). Z kynologie si ze školy ještě něco pamatuji, opravdu nic ve zlém. A psal jsem: až tak...

Autor: Jindřich Šimara | 02.02.2012 15:39
Stando,pes má podle teploty hustotu srsti.Srst se skládá z několika vrstev,podsada krycí srst atd.To jsou základy kynologie,jetliže je pes povětšinu času v teple tak ta srst není tak hustá jako když je celoročně venku.Mimo jiné taky teplotní ráz z +20 do -15 asi není to pravé.Je to třeba si vyzkoušet na sobě.

Autor: Fesoj | 02.02.2012 15:17
Já myslím, že v těchto mrazech je dobré dávat psovi žrádlo ohřáté na přibližně tělesnou teplotu - kořist čerstvě ulovená šelmou má asi taky tolik - a raději řidší. Dám-li mu granule, je problém v tom, že se nemůže podle libosti napít, protože voda v misce za chvilku zmrzne a při krmení suchou stravou jí potřebuje docela dost.

Autor: Petr Amcha | 02.02.2012 13:12
:-))))

Autor: Jaroslav Miňha | 02.02.2012 13:12
Čí ráže? :-))

Autor: Martin Skřivánek | 02.02.2012 12:44
Václave proč myslíš že je dobré v zimně dávat teplé žrádlo? já sice v zimně vařím taky ale několikrát jsem o tom pochyboval,to samé dávat teplou vodu.myslím že pro psa v těchto mrazech je lepší když se nažere sněhu než teplé vody.krmení psa je věčné téma jako ráže :-).

Autor: Stanislav Haas | 02.02.2012 12:23
Nemyslím si, že střídání teplot psovi až tak vadí. Ráno jí pustím domů, nažere a napije se v teple a už okolo půj desáté mne začíná upozorňovat, abych se začal oblékat, že vyrazíme. Dnes v deset bylo - 14, při návratu v poledne -12. Sníh si přímo užívá, lítá v něm jako cvok, žádné klepání zimou, že by byla teplem přes den doma zchoulostivělá. Víc jí vadí, když zmokne.
Hadr přes vchod boudy vydrží pár minut, prošívanou deku vytahala v kouskách za dopoledne. V boudě leží prakticky na holém dřevu a když jí ráno stihnu v boudě a sáhnu dovnitř, tak je teplá. Důležitá je velikost boudy k velikosti psa, zateplení a předsíňka se vchodem tak, aby dovnitř nefoukalo.

Autor: Jindřich Šimara | 02.02.2012 11:59
Taky jeden příklad,moje první Irská setra po ránu ležela v mrazu a jinovatce před boudou.Myslel jsem že je po ní,byla to bílá hromádka. Na zavolání vyskočila otřepala jinovatku a radostně mě vítala.Jiné to bude třeba u hladkých jezevčíků a podobných.Horší je když jsou v teple domova a pak vystrčeni na venčení,to dostává organismus na frak.

Autor: Fesoj | 02.02.2012 10:41
Syn měl německého ovčáka. Celý život byl venku v boudě. Když mu bylo asi 14 let, venku zuřily mrazy podobné současným a psovi zamrzalo v misce žrádlo dřív než ho, dědek, stačil sežrat, synovi se ho zželelo a umístil ho do chléva, sice nevytápěného, ale přece jen ten dobytek to trochu vyhřeje. Během pár dnů byl pes nebohý.
A moje fena i v těch mrazech přes den leží před boudou venku, pokud ovšem nefouká vítr. Zvěři také nikdo nepřitápí - a pokud má dost potravy, s mrazem jako takovým si umí poradit.
Ty mrazy vadí spíš mně - dnes mi zamrzla v koupelně voda.

Autor: Václav Syrový | 02.02.2012 08:28
UUrčitě to stačí. Když jsem si pořídil prvního psa tak jsem se mu snažil udělat ten nej konfort co jsem dokázal,ale vždy to buď rozcupoval a nebo vyhrabal pryč a uspůsobyl si to obrazu svému takže od té doby akorát jen koberec v boudě a tím to hasne. Samozřejmě,že u feny se štěňaty to bude asi jiné ale to zatím nemohu posuzovat. :-)

Autor: Pavel Černý | 02.02.2012 08:15
Václave, to jsi mě uklidnil. Když čtu ty topné a tepelné kreace a můj kraťas všechny nepancéřované pokusy o zateplení do hodiny totálně likviduje, některé (hadry) dokonce sežere. Dnes ráno bylo -15 a vítal mě jako by se nic nedělo, tak asi sláma v zateplené boudě s předsíní stačí.

Autor: Václav Syrový | 02.02.2012 08:04
Mám na chalupě kraťase a dlouhánku. Ty jsou na noc zavření v kotci,kde mají boudu akorát pro ně dva. Neni zateplená a ani se nesnažím jim tam dávat nějaký kryt přes vchod jelikož by to nemělo dlouhou životnost. I teď když je u nás -17 tak leží před boudou na betonu a nijak si nestěžují a to mají před boudou udělaný rošt a na něm koberec. Pak tam mám ještě ovčáka a ten boudu snad nikdy nevyužil chrápe na sněhu za mrazu a je mu fajn.Jen když prší tak se schovává pod pergolu. Dále jsem měl ještě dva bordíky venku v druhém kotci a to samé jako u kraťase a dlouhánky. A poslední pejsek další bordík je doma, ale přes den když jezdím do práce tak je u kamaráda na baráku s dalším štěnětem bordíka.Mají tam boudu a v ní deky,ale jako ostatní psi vůbec této možnosti nevyužívají ani v těchto třeskutých mrazech. A nevydím,že by jim vadilo to být doma přes noc a přes den venku. Takže z mého pohledu lovecký pes nepotřebuje žádný velký tepelný komfort spíše jen kotec na závětrné straně a dostatek vody a jednou deně teplé žrádlo. :-)

Autor: Hans | 01.02.2012 22:45
To on by jí vyhnal a dokonce zakous a sežral, jenomže to já bych ho tejden nepohladil.... prostě já a myši nejsme přátelé....z toho důvodu nechodím ani na některé posedy.

Autor: Martin Skřivánek | 01.02.2012 21:32
že by jagoš nevyhnal myš :-).to mně teda nenapadlo že jsi dal vatu kvuli myším,u psů jsem myš nikdy neměl.

Autor: Hans | 01.02.2012 20:54
S tou alergií máš pravdu kolego, ale já vatu zvolil z důvodu, že do polysterenu se spíše pouští myši. A já myši nemůžu ani vidět, natož aby se nějaká objevila u mýho jagouška.

Autor: Martin Skřivánek | 01.02.2012 20:50
Jardo možná máš pravdu.hlavně jak píšou chlapi nahoře,nejhorší jsou ty rozdíly,přes den u kamen a na noc ho dát do mrazu,to radši ať je venku furt.zateplená bouda ne zbytečně velká stačí,zateplení bych doporučil polystyrénem na vatu může být pes alergický.akorát malé štěně neumí korigovat svou teplotu,na to musí dát pozor fena nebo chovatel.

Autor: Jaromír K | 01.02.2012 20:34
Vidím,že spousta z vás psíkům tzv. podstrojujete v tomto mrazivém počasí,ale sám netuším,jestli je to správně. Asi ne. Pokud by jste měli doma lovecké plemena jako Peruánský Naháč atpd. Možná že jo,ale lovecký pes je pořád lovecký...Ikdyž takový Maďar a jim podobní tu srst opravdu nemají. Já co jsem měl rozhovor s policejním psovodem,tak ten svého NO nechává do prosince pěkně vymrznout a ví proč,protože se pes na další zimu pěkně osrstí a je zabezpečen pro další případné prochladnutí. Já mám psa také venku a myslím,že mu tím nijak neubližuji,spíš právě naopak. Samozřejmě je bouda zateplená,ale přitápět?? Možná dost odbočím,když vzpomenu chovatele prasat kteří při zabíjačce zjistí,kolik kterému praseti stlali. Podle toho se prase přizpůsobilo a také se osrstilo. Zvířata mají větší možnost se bránit povětrnostním vlivům,než my....JK

Autor: Erika Doležalová | 01.02.2012 20:30
Joo, tak to dopadlo přesně jak jsem čekala, závěs na vchodě do boudy jagina orvala hned ráno, bordina ho nejdřív uthla labradorce a pak i sobě :-))) Snaha byla. Uvažuju, že příště spíš pořídím takový ty plastový vyklápěcí dvířka, jak se dávají do dveří, aby mohl pes/kočky chodit z baráku ven a dom.. Ale nevím nevím, jestli to vydrží, bordra když se nudí, tak si jde kousat třeba kámen..
http://www.zoohit.cz/shop/psi/boudy/dvirka_pro_psy/vestavna_dvirka/124552

Autor: Mirek Dosoudil | 01.02.2012 19:35
Tak já jsem pro mojí fenu (NKO) udělal do boudy topení.Použil jsem takovou lampu - http://www.kamir.cz/d1824-m212-cz-lampa-infra-hlinikova-kabel-25-m -.Bouda je zateplena,s předsíní,v zimě ještě vchod zakrytý kobercem.Lampu jsem umístil do rohu boudy a ještě ji celou skryl do krytu s děrovaného plechu (aby se čuba nedostala do přímého kontaktu s lampou).
Přívod elektřiny zalištován za boudou, přes boudu provrtán dovnitř přímo k termostatu.( Použitý termostat - běžný pokojový- v boudě zakryt mřížkou s děrovaného plechu). Podestýlka - sláma.Teplotu mám nastavenou mezi 15 - 18°C.
V tomto mrazivém počasí čuba vyleze pouze na své základní potřeby, a nebo když ji já zavolám. Na ostatní členy rodiny reaguje pouze když nesou miskou se žrádlem.

Autor: Harry Callahan | 01.02.2012 19:30
borderka má sice zateplenou boudu, ale je to už stará bába (bude mít 10) a tak jakmile teploty klesají, že už se nedá vydržet čekat na otevřeném posedu, jde do kotelny na provizorní pelech na hromadě uhlí :-) černá je tak jako tak :-) a moc se jí tam v teple líbí ...

Autor: Jarin Beskydak | 01.02.2012 19:20
No já psa (Slovenský kopov) domů beru do sklepa pouze při silvestrovské kanonádě a za větších bouřek. Boudu má zateplenou 5cm polystyrenu ze všech stran, jen ve vyklápěcí střeše má 3cm. Na podzim mu přes vchod dávám kus závěsu, který mu podle venkovní teploty snižuji a vytahuji. Když je kolem nuly, nechávám dole tak 10cm volného prostoru, při -20 pouze asi 1cm. Závěs už nestrhává, brzy pochopil k čemu tam je. I v těchto mrazech má v boudě příjemné teplo. Co vídávám psy natrvalo „bytové“, tak při větších mrazech mívají venku docela problém s aklimatizací, hlavně když musí být nějakou dobu bez pohybu. Lesu, lovu

Autor: bohumir dvořak | 01.02.2012 16:31
co tohle pro klidne povahy http://www.levne-autodoplnky.cz/potah-na-sedadlo-vyhrivany-p-1929.html?zenid=qt4c3gdorj4o49nougajueklv3

Autor: Erika Doležalová | 01.02.2012 09:31
Máme všechny tři feny venku, původně měla labra velkou boudu a svůj kotec a teriérky jednu velkou boudu dohromady a jeden kotec dohromady. K tomu výběh a buď byly puštěné všechny tři, nebo se střídaly (jednou otevřený kotec do výběhu labra a malé zavřené v kotci, druhý den střídačka). Pak přestala bordina chodit do boudy (nevím, jestli na ni jaga vrčela nebo proč) a spala stočená venku ve výběhu u branky. Tak jsem boudu deskou rozdělila na půlku a vyřízli jsme druhý vchod. Od té doby, co se jagina začala s borderkou rvát kvůli pi*ovinám hnusně a natvrdo (Hess přiběhne, že by si hrála a jaga na ni okamžitě bezdůvodně zaútočí apod.), jsem musela udělat rošádu v bydlení, takže jaga má kotec a boudu labradorky a ta je s bordičkou v druhém kotci, společný výběh samozřejmě už neexistuje, buď je puštěná jaga nebo ty dvě. Vzhledem k velikosti boudy má jaga nastláno víc jak koně, bordina má taky víc a labra to stejně vytahuje ven, takže ta má tak "rozumně" a dostýlám. Dávám seno a slámu. Včera jsme jim na vchody přidělali "závěs", ale myslím si (po zkušenostech z minulých let) že bude zázrak, když tam vydrží do konce týdne. Domů feny neberu, přechody z mrazu do tepla a naopak jsou podle mě horší, navíc bordina tam stejně nevydrží, proběhne barák a chce ven, ty dvě by tam zas klidně byly, ale musí být spravedlnost, né jedna v baráku a dvě venku. Loni jsem zkusila dát bordinu ke koním, řvala tam celou noc a chtěla ven, takže si myslím, že jim asi až tak špatně není. Nažerou se, zalezou a chrápou. Když se něco šustne, tak je řev, ale jinak vylezou třeba až v poledne.

Autor: Honza Král | 01.02.2012 08:09
Máme tři maďary a dva jezevce. Boudu z nějakého stroje z Temelína asi 120x130 je v ní 5 cm polyester.Psi běhají volně po dvoře, k boudě jsem udělal "verandičku" ve tvaru psímena L aby jim do ní netáhlo. Jak bude víc jak -15 tak pouvažuju o noclehu doma. Myslím si že tolik psů na hromadě si teplo udělá. Jezevčice mají možnost vlézt do stodoly, tak chodí chrupkat do sena.Zahrabou se že nejsou vidět a je jim hej.Starší skoro 9 letá Binka(Tera) v seně někdy i zaspí večeři. Večer zalít večeři horkou vodou a šup na kutě.
Vztah Onřejovo babičky a psa se moc hezký. Babičku to jistě drží v kondici.

Autor: Michal Felcman | 31.01.2012 22:02
Bydlím na horách a mám drsnosrsté jezevčíky na noc jsou doma ale jinak přes den jsou venku a uplně v pohodě boudu mají zateplenou až až

Autor: Josef Hanzlík | 31.01.2012 22:01
Ondřeji,jen jim dopřej vzájemnou přítomnost,vždyť kdo z nás má dneska čas popovídat si se starejma lidma?Svinská doba.
Jinak mí hafani(drsňačka s křepelkou)domů nepřijdou,mají jednoduchej dřevěnej psí domek,v něm zateplenou boudu,do který dávám v mrazech seno.I když přes den na sebe vrčí,v noci hřejou jedna druhou a pěkně voní.I Bassetka bývala v zimě venku a to měla jen boudu pod přístřeškem.

Autor: Roman Trojka | 31.01.2012 21:43
Rici, to rozkousat nejde, jedině co je třeba, je zabezpečit ten kabel.

Autor: Radek Chadim | 31.01.2012 21:33
Mám bordíka skoro celoročně venku v boudě. Dokud nemrzne, má pořád vystrčenou hlavu z boudy, při mrazech pod -5 st. zaleze do boudy, kde má slámu a přes vchod koberec, kde by vydržel zahrabanej ve slámě asi všechno. Ale ostatní členové rodiny nemají to srdce ho tak týrat jako já, tak když udeří opravdu velké mrazy jako teď, dávám ho do kotelny (plynové), kde je lehce nad nulou, první rok se mu tam ani nechtělo, ale teď už si zvykl a když začne více mrznout, už se tam automaticky hrne sám.
Je to o zvyku toho psa, věřím, že kdybych ho tahal do baráků, tak že by si na standardních +21 stupňů časem taky zvykl :-).

Autor: Ondřej Smetana | 31.01.2012 21:17
To já mám 81 letou babičku, která psa vemze k sobě, dá ho v kuchyni do křesla a jde spát a ráno v 8 ho pustí. Jak ho přestane bavit lítání po hůrách, zahradách a dvoře, tak štěkne u dvěří, babička mu otevře a zeptá se ho. Copak, jdeš na besedu? Tak pojď a čte mu třeba Vlastu :D No je to komický ten vztah, ale po smrti dědy se k němu upla, tak nemám srdce je od sebe trhat. Takže cvingr neustále otevřen, protože pes má zase čtenářskej kroužek, nebo mu bábina vypráví, jaká byla v roce 1943 zima. Venku ale dělá, za každýho počasí, tak ať si bydlí, jak je mu libo.

Autor: rici czech | 31.01.2012 21:01
Já mám právě strach ,že to ty moje "potvory" rozkoušou nebo prohrabou.Jedině přes to přehodit nějakou plastovou hladkou desku a je pokoj.No a přívod dát pro zichr do kovové elektroinstalační trubky a mám klidné spaní:-)

Autor: Roman Trojka | 31.01.2012 20:48
Na 220 V. Je to fakt parádní,mám to už 4 roky. Odběr to má jak 80 W žárovka:-) Přívodový kabel, mám schovaný v liště. Mohu opravdu doporučit.

Autor: Milan Stýblo | 31.01.2012 20:47
Náš pes si umí najít lepší. Koukněte do fotogalerie:)

Autor: Hans | 31.01.2012 20:43
A mohu se zeptat na jaký zdroj tu desku máte napojenou? To se mi totiž moc líbí.

Autor: rici czech | 31.01.2012 20:20
Dík:-)

Autor: Roman Trojka | 31.01.2012 20:19
http://www.vltava2000.cz/zemedelske-potreby/goodsdetail.asp?strGoodsID=se0125 Mám něco takového, používám to i při odchovu štěňat.

Autor: rici czech | 31.01.2012 20:12
Jo taky mám boudy zateplené polystyrenem 10 a slámu ale zajímaly by mne ty podložky Romane.Neroztrhají to brzo psi či je to nějak tvrzené.Na jaký princip to hřeje 12v nebo něco jiného,popřípadě kde jsi to sehnal a hlavně za kolik:-) Jinak jsem už uvažoval že sestrojím něco s těch vyhřívaných rohoží co se dávaj do podlahy.

Autor: M.Bergman | 31.01.2012 20:09
Setr, ten je po celý svůj život s nami doma a svoje místo uprostřed rodiny bere jako naprostou samozřejmost. Pobyt v kotci, byť na jedinný den by ho urazil do té míry, že by se mnou nejméně na týden přestal komunikovat. Holt, aristokratická povaha. Ale je pravdou, že nechávat ho nyní bez pohybu na mrazu by asi dlouho rozdýchával. Zato barvář je zase úplně opačná povaha. Z venku dovnitř domů ani za nic i na vánoce, kdy ho beru k štědrovečernímu stolu je rád, když už může vypadnout ven. Na druhé straně mu zase nevadí ani současné mrazy a i když má dobře zateplený kotec, klidně si zalehne na zahradě k plotu do sněhu a vydrží tam dlouho. V práci je však neuvěřitelné, jak se ti dva při dosledech doplňují. Těžko se to dá popsat, jen asi tak, že jeden to se svým vysokým nosem koriguje a jistí aniž jde na kontakt a druhý zvěř staví a zaštěkává. Oba už mají hodně let a já se obávám, že druhou takovou smečku už nikdy mít nebudu. M.B.

Autor: Roman Trojka | 31.01.2012 20:00
Polovina smečky žije v domě a druhá venku. Když klesne teplota výrazněji pod bod mrazu, tak mají v boudě vyhřívanou podložku, která hřeje 38-39 stupňů. Jinak boudy ze dvou stěn a mezi nimi polystyrén. Vystláno ovesnou slámou a ořechovým, suchým listím... Jinak v zimě větší porce teplého krmení.

Autor: Hans | 31.01.2012 19:52
Můj 9ti měsíční jagouš je v boudě zateplené po stranách a na stropě 10cm vrstvou vaty a uvnitř na ležení geotextilie a ve vchodu taktéž geoška. Na noc teplý žrádlo a dobrou noc pejsku.
Myslím, že když ho vezmu na noc domu a ráno v 6hodin ho vrátím do boudy, tak je to pro něj horší. Jít z 23 stupnů do mínus 15 a být v tom celý den... žádná sláva.
Jinak socializace u něj úplně v poho. Lehne si pod postel a když chce jít ven tak do mě střčí čumákem a já vyskočím a jdeme čůrat. :)

Autor: rici czech | 31.01.2012 19:24
Tak pánové,co Vaši miláčci v těchto mrazech.Berete je na noc domů pokud teplota klesne na -15 stupnů,nebo je máte venku v zateplených boudách na slámě a přes vchod koberec(který ti moji hned strhnou:-( ) jako já.Jak se blíží ty 25 stupnové mrazy je asi vemu dom,i když socializace u některých je mizerná co bych chtěl, když jsou celý rok venku.