Dnes je 20.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Zimní údržba kachních budek



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Pavel Černý | 13.02.2012 11:04
Pepo, díky za radu. V sobotu jsme budky nainstalovali, zatím jsem do nich dal seno, protože vše ostatní je zmrzlé, ale až trochu povolí mrazy a než roztaje led, nějakou takovou směs tam přidám. Vím, že z hlediska vlhkosti je nejdůježitější až ta poslední fáze před a při líhnutí a to už ty kachny hnízdo nechtějí moc opouštět a tím také na peří vodu nepřinesou. A zastřešená suchá budka nepředstavuje úplně přirozené prostředí.

Autor: Karel Nusl | 12.02.2012 22:45
Vlhkost je při líhnutí opravdu velmi důležitá, ne snad pro změkčení skořápky, ale pro zdárné vyklubání kachněte (pokud je nízká tak dochází k tzv. přischnutí a ztvrdnutí vaječných blan a ztížení líhnutí). Kachně se klube tak, že si vaječným zubem postupně naťuká vejce po jeho obvodu blíže k tupému konci a pak vlastně odklopí oddělenou část skořápky. Pokud má vejce silnější skořápku, dochází k odumření zárodku většinou již v průběhu inkubace, příčinou je většinou zdravotní stav a stáří kachny (jistě se vám stalo doma u slepic když byly staré, že měly velká a hrubá vajíčka). To že se nevylíhnou všechna vejce je naprosto normální, záleží jak dlouho trvá než kachna snese celou snůšku a zasedne. Babička Pavla Černého dělala přesně to co vodní ptactvo - po příchodu na hnízdo se otřepou a tím zajišťují vlhkost vajec. Jinak u nás v honitbě (Jižní Čechy) kachny hnízda moc nevyhledávají (máme jich cca 50) a ani dotace je nepřesvědčili. Myslím si, že je to tím, že si najdou lepší a přirozenější prostředí k zahnízdění, kterého máme na rozdíl od opravdu divokých kachen dost (máme v honitbě cca 35 rybníků různých velikostí a v sousedství spoustu dalších).

Autor: Pepa Procházka | 12.02.2012 20:49
Zdravím.
Pokud můžu poradit tak do budky stačí dát v poměru 1:1 hlínu a písek.V budce s tím vystelu dno a uprostřed vymodeluji důlek,aby se vejce nerozkutálely.Hlína drží vlhko a písek propouští přebytečnou vodu co kachna přinese v peří.Máme takto vystlané všechny budky a kachny je rády vyhledávají.

Autor: Pavel Černý | 06.02.2012 12:09
Mirku, já mám právě obdobné domácí zkušenosti s domácími kuřaty a jako kluk i s bažantími vejci pod liliputkami. Problém jsem z velké části vyřešil tím, že jsem vejce místo do kukaně se dnem dal do bedny beze dna venku na holou zem (důlek + samozřejmě podestýlka). Jen do mírného svahu a se stružkou kolem kvůli vyplavení při lijáku. U těchto druhů v zásadě hnízdících na zemi (nebo ve vykotlaných stromech) příroda s vlhkostí jaksi počítá. Vejce pak méně vysychají a při líhnutí jsou skořápky patrně měkčí. Také si pamatuji, že babička kachní a husí vejce před líhnutím lehce kropila vlažnou vodou. Je to pořád teoretická úvaha, ale chci v těch budkách navodit pokud možno přírodní podmínky. Jinak jsem vloni na tom močále pozoroval kachnu i se čtrnácti kachňaty a rok před tím na rybníku dokonce s osmnácti.

Autor: Miroslav Šafr | 06.02.2012 11:49
Ano, při vyklízení budek někdy opravdu nacházím i celá vejce (1-3ks). Nevím však jestli je problém ve vlkosti hnízda, nebo je to normální jev. Kachny mívají zpravidla vylíhlích kolem deseti kachňat, což se mi zdá dost. Jeden čas jsme chovali doma i kachny čínské (bílé) a také jsme měli vždy pár vajec plných nevyklubaných a kachna po vylíhnutí většiny kachniček již o ně nejevila zájem. Někdy mě přijde, že je ta skořápka vejce tak tvrdá, že není šance na vylíhnutí. Nevím do jaké míry ovlivňuje vlhkost prostředí tvrdost skořápek, možná na to bude mít vliv i přísun vápníku v době tvorby vajec.

Autor: Pavel Černý | 06.02.2012 10:28
Mirku, nacházel jsi při čištění čistá vejce nebo vejce s odumřelými zárodky? Jde mi hlavně o to, zda při této podestýlce vejce nadměrně nevysychala. Možná, že stačí vlhkost, kterou přináší kachna na peří. V tom vykotlaném stromě mě zaujala 100% líhnivost. My máme zdánlivě ideální podmínky na jednom rybníku se dvěma ostrůvky, na kterých kachny v klidu hnízdí. Jenže kachňata na něm pak likvidují sumci. Na tom močálu, z velké části pokrytém rákosem, je naopak odchov celkem bez problémů. A navíc v mělké teplé vodě s bahnem velká úživnost.

Autor: Miroslav Šafr | 06.02.2012 10:03
Kachní budky čistím většinou hned na podzim a to pomocí člunu nebo si v rybníku snížím hladinu vody. Na obecním rybníku mám dohodu, že budky musím na zimu demontovat z kůlů z důvodu bruslení. Vracím je zpět až v předjaří těsně před roztátím ledu na rybníku, když to nevyjde použiji opět pro jejich instalaci člun. Do zadní části budky dávám voňavou, jemnou nasušenou otavu. Na nalétací prkénko vysypu pšenici. Mám takto instalovaných 5 budek, dvě na obecňáku a tři na svém rybníku za domem. Obsazenost budek byla loni 100%, bohužel spoustu kachňat zlikvidovali místní kočky, když kačena převáděla kachňata z jednoho rybníka do druhého (cca 50m). To je však neřešitelný problém.

Autor: Pavel Černý | 05.02.2012 19:05
Dobré a aktuální téma. Zrovna včera a dnes jsem vyrobil 4 budky. Ještě tedy musím doplnit "střešní krytinu", abych prodloužil životnost dřeva a pak nainstalovat do močálu, dokud je zamrzlý - je tam vody (tedy víc bahna) nad holínky, ale často kolísá, takže při okrajích bývají hnízda vyplavovaná. K výrobě mě inspirovalo loňské úspěšné vyhnízdění kachny v tomto prostoru ve vykotlaném pahýlu ulomeného jasanu asi metr nad hladinou. Vyplašil jsem ji, když jsem se brodil kolem. Měla tam deset vajec, z toho dvě naklovaná - kachňata se začínala líhnout. Za tři dny při kontrole už jen drť skořápek v prachovém peří, ale podklad - vlhký troud shnilého dřeva. Myslím, že právě ta vlhkost a zvlášť pro vodní ptactvo je důležitá. Proto mi ta sláma až tak nesedí. Protože vím o padlém ztrouchnivělém topolu, napadlo mě jako podklad dát takovou drť a doplnit stařinou. Ale zkušenosti s tím nemám, takže se rád nechám poučit, páč to musím vyřešit, než přijde obleva. Nad bahnem led taje rychle a koupat se nechci...

Autor: Harry Callahan | 05.02.2012 18:30
Ano, vyčistit a doplnit novou slámou a trochu udělat důlek, aby se vejce nerozkutálely, kachny samy na údržbu moc nejsou :-) Seno rozhodně ne!

Autor: Petr Paul | 05.02.2012 17:59
Chtěl bych poprosit o radu ty z Vás, kteří mají v honitbě kachní budky... - rybníky jsou zamrzlé, takže nejlepší čas na jejich údržbu, čištění atd.. - ale nejvíce by mne zajímalo -plníte budku "něčím"?? - sláma, seno atd??
děkuji za rady