Dnes je 27.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Troják - využití v lovecké praxi



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: ing.Vladimir Kovalik | 03.02.2012 16:43
Trojak je vynikajúca zbraň do zmiešaného revíru s vyskytom raticovej zveri, najä diviakov, vhodna zvlášť na spoločne poľovačky - nadhánky.Mám ho v ráži 16/16/7x65 R , model 30 výrobca SUHL, r.v.1962- platna TS.Hlavne 600 mm, krytie
ľava 1/1 79%, prava 1/2 66% , veľmi pekna hlboka ručna rytina zveri.Zachovalý, dobrý technicky stav, veľmi presný. Podľa hodnotenia . Slavětinskeho patri do skupiny 1. U mňa je nevyužity. Preferujem sólo guľovnicu ( 8 x 64 S ).

Autor: Michal Zimanzl | 18.01.2011 21:27
Inzerátů je dost, ale zrovna tuto ráži na lov nepotřebuji, lovim i černou...takže tento inzerát je pasé,ale děkuji za snahu:)

Autor: Petr Havlín | 18.01.2011 20:50
Tady jeden inzerát http://www.loveckeforum.info/viewtopic.php?f=10&t=4363

Autor: Jan Slavětínský | 17.01.2011 07:27
Zdar. Ruda to téměř všechno řekl. Já bych to pouze doplnil o jednu věc. Podle těch trojáků co nám prošly rukama, bych ty flinty rozdělil do třech skupin a potom záleží na Tobě v které budeš vybírat nebo si na to dát bacha při koupi.
Jsou trojáky původní,nošené,s chycenými laufy, střílenou kulí,občas s vůlí, ale líbivé (osmičky, devítky,6,5ky někdy i sedmičky)...Druhá skupina jsou trojáky také původní, pěkné ,čisté,bez vůlí (ty mají cenu). A třetí skupina jsou trojáky opravené ,repasované ze skupiny první, kolikrát s rozhozeným svazkem a vyměněnou některou z hlavní.Většinou s kulovou.Tam je nebezpečí rozhození soustřelu a majitel,který si to nechal předělat ,otestoval si ho a zjistil skutečnost,tak ho hned po první sezoně pouští do světa.Líbivý, nabrunýrovaný,udělané dřevo atd. ALE....
Všechny tyto skupiny se pohybují v nějaké ceně, která se od sebe zas tak moc neliší.Rytý vytlučený troják se schránkou v pažbě je kolikrát dražší než troják slušný a hladký.Tak jako je Zetka klasická lovecká kulovnice, tak je i troják šperkem v loveckých zbraních.Osobně fandím Merklu 62 cm 16/16 /7x65R. Současné trojáky od f.Blaser s objímkami a vodovodními trubkami mezi tyto klasické trojáky nepočítám. Ten,kdo rád využívá a chodí nebo chodil s kulobrokem, tak si s trojákem myslivost užije. Lovu

Autor: Rudolf Husák | 14.01.2011 21:23
Michale,troják se dá celoročně používat jako universální flinta.Optika na trojáku je buď klapka,nebo schwenk a běžně lze nosit flintu bez optiky holou k rychlému použití.Já nosil puškohled v levé náprsní kapse,hlavně při šoulání a pokud byla potřeba optika na střílení,byla tam hned.S trojákem musíš být dobře zžitý a mít jej dobře ošahanej.Pokud dost měníš flinty během roku do revíru a troják vytáhneš jen občas,tak to není dobře.Když se pak náhodně potkáš narychlo s tlupou černé,nesmíš zmatkovat,jsou tam 3 rány a 2 spouště..,zkrátka musíš ho mít ošahaný.Teď jestli koupit 12,16,nebo dvacítkový,všechny tyto ráže jsem měl a z kulových je nejběžnější 7x57 16/16 těch je opravdu nejvíc, ale seženou se i jiné ráže 5,6x52, 8x57JR,7x65,6,5x57 měl jsem troják i v r. 9,3x74R atd.Jediné co mě na trojáku vadilo,jsou krátké brokové hlavně,není tam ten výkon jako u klasické lovecké brokovnice a další je, soustřel hlavňového svazku.Z každého trojáku nelítaj dobře třeba breneky u některého zase ano ale třeba jen jedna hlaveň,většinou pravá,což pro praxi není nejlepší atd.,(Honza Slavětínský potvrdí)a že jsme jich za ty roky něco otestovali.Troják se nechá sehnat v délce hlavňového svazku 60,62,65 cm.,starší trojáky i delší,váhově je troják bez optiky,pokud nemá v pažbě zásobník kolem 3 kil až 3.20 kg.,dvanáctkové jsou těžší, dalo by se psát o této jedinečné flintě ještě mnoho.
Pokud se opravdu rozhodneš pro tuhle flintu,tak mě napiš na můj e-mail,můj kamarád jich má doma 8 kousků,vše čistý s optikou, pěkný dřevo a tam si určitě vybereš.

Autor: Martin Síla | 14.01.2011 18:55
Michale,mám troják 5 let.Dost jsem po něm stonal a nakonec jsem sehnal stařičký kousek z roku 1933.Broky 20/67,5 a kulička 6,5x52R.Nechal jsem udělat nový brynýr a povrch na pažbě. Je to nádherná,lehoučká a taková tradiční flinta.Chodím s ním téměř denně.Nosím ho na hony na drobnou,kde ho používám jako brokovnici.Dobře mi sedí a slušně s ním trefuju.Jinak ta kule je ideální na srnčí,kde nerozbíjí,zvěř ukázkově značí a neodchází.Používám SB SP 7,6g.
Bohužel na černou nesplňuje limit výkonu,ale na noční čekanou používám jiné flinty. Takže pro tebe troják se silnější kulí jako jedinou zbraň můžu doporučit.

Autor: Michal Zimanzl | 14.01.2011 17:28
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat uživatelů trojáků, jak se jim zbraň osvědčuje v běžné lovecké praxi. Chtěl bych ho zatím jako jedinou kulovou zbraň (do roka dám tak 10 kulových) případně s vložnou hlavní(22LR, WMR, hornet). Za každý názor a příspěvek děkuji. M.Z.