Dnes je 24.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

6,5x55SE



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Roman Voříšek | 20.04.2012 07:38
Dobré ráno.
Zdeňku, velice děkuji za Tvé hodnocení. Lovu a lesu, R. Voříšek.

Autor: Zdenek Dohnal | 19.04.2012 22:49
Ahoj Romane.První srnčí kus byla srna.Po ráně na komoru,kdy jak jsem později zjistil byly prostřeleny plíce a "chycené" srdce srna značila přesně jako v učebnici myslivosti vzepětím a odskočila do suchých metlic,za kterými byl svah lesa.Po příchodu na nástřel jsem zjistil stříkance barvy,které pokračovaly i do lesního svahu ale jen asi 5 metrů,jelikož se srna skutálela prakticky zpátky na nástřel.Byla prostřelena,už si nevzpomenu jestli byly chyceny žebra na vstřelu či výstřelu. Při stahování jsem zjistil,že v okolí střelného kanálu nebyly prakticky žádné hematomy jako u poloplášťových střel.U další kusu to bylo prakticky stejné.U třetího se střela asi mírně stočila a nebo jsem si nevšimnul,že kus nestojí ideálně na široko a vyšla na konci protilehlých žeber a podtlakem vytáhla za sebou střeva,která praskla a víš jak to vypadá u srnčího.Celé zelené.Vypadá to ale,že se pravděpodobně jedná o nejšetrnější střelu k lovu srnčí zvěře.Chtěl bych ale naopak dle vlastní zkušenosti varovat před použítím při lovu černé,kterou sice bez problémů prostřeluje ale prakticky vůbec nebarví a bez psa je dosled dosti komplikovaný.Ikdyž zvěř nebyla od nástřelu možná dál jak 30-40 mtrů.Prvního kusa jsem po příchodu a prohlídce nástřelu prakticky oželel s nadávkami na vlastní osobu ale jelikož mám psa,tak každou i zdánlivě chybenou ránu s ním ověřuji.Byl jsem přesvědčen ikdyž jsem to nechápal,že jsem chybil.Naštěstí pejsek opět nezklamal a udělal mi obrovskou radost.Druhý kus jsem nechtěně střelil rovněž touto střelou,když jsem čekal na srnčí a po setmění jsem zapoměl přehodit jiný náboj a situace se opakovala.Tentokrát už na sněhu na nástřelu opravdu jen sem tam kapička barvy velikosti špendlíkové hlavičky.40ti kilové sele dosledováno psem asi vzpomínaných 30-40 metrů od nástřelu.Barva byla sice po obou stranách těla zvěře v srti v okolí střelného kanálu ale ve stopní dráze téměř nic.Je pravdou,že ani u těchto kusů nebyla zvěřina vůbec poškozena.To jsou zkušenosti,které zatím mám s používáním této střely.S pozdravem Myslivosti,lesu a lovu zdar Z.D.

Autor: Roman Voříšek | 19.04.2012 08:02
Zdeňku, prosím Tě, poděl se o zkušenost se střelou TSX, jak se tato střela chová při lovu srnčí zvěře. Mám doma krabičku těchto nábojů a rád bych věděl, co od nich mohu očekávat.
Děkuji moc! R. Voříšek

Autor: Zdenek Dohnal | 18.04.2012 21:11
Pouze pro doplnění uvádím,že tuhle ráži jsem vlastnil jako jeden z prvních a dle informací jako vůbec první v našem okrese.Původně v provedení ZKK 600 a posléze po prodeji této kulovnice jsem si ji pořídil v kulobroku Brno 502.5.Mimo jiné jsem ji po mých zkušenostech doporučil několika známým a zájemcům a musím konstatovat,že si na ni nikdo z majitelů za ta léta nestěžoval a to loví dle mých informací prakticky veškerou zvěř,která se u nás vyskytuje.Dnes je do této ráže široký výběr střeliva jak od tuzemského výrobce S-B,tak i dalších zahraničních výrobců.Já za sebe můžu tuto ráži ať v jakémkoliv provedení a od kteréhokoliv výrobce jen doporučit.S pozdravem myslivosti,lovu a lesu zdar Z.D.

Autor: Zdenek Dohnal | 12.04.2012 21:47
Tomáši,u srnčího musíš dávat pozor aby střela nechytla lopatlu nebo kost předního běhu.Jinak je ale asi ta Lapua k srnčímu něco šetrnější.Abych pravdu řekl,tak já jsem začal pro lov srnčího používat vlašimské střelivo se střelou TSX - 130grs. - 8,4gramu.Má téměř shodnou balistiku jako moje přebíjené střelivo a tak nemusím řešit problém se zamířením.Dokonce mám dojem,že má podobnou balistiku jako SB SP 8.5gramu.

Autor: Tomáš Peroutka | 10.04.2012 23:44
RE: Zdeněk Dohnal - A jak se chová Norma Vulkan 10,1 g vůči zvěřině u srnčí ?
Já používám zatím 10,1 g Lapua mega a zatím bez problému, srnčí zústává bu´d na nástřelu nebo pár metrů od něj a na zvěřině min. poškození, výstřel tak velikosti dvoukorunové mince.

Autor: Zdenek Dohnal | 10.04.2012 22:27
Co se týká této ráže,jednoznačně se mi ze všech zatím odzkoušených druhů střeliva osvědčila Norma se střelou Vulkan 10.1gramu.Jsou dostatečně přesné a co se týká účinků při lovu hlavně černé zvěře,tak po komorové ráně zvěř zůstává buď na nástřelu nebo v jeho těsné blízkosti.Toto střelivo funguje spolehlivě i jako přebíjené,jelikož jsem měl možnost vyzkoušet i toto vlastnoručně nabité k plné spokojenosti.Používám ho v kulobroku Brno 500.2.Mohu jen vřele doporučit.S pozdravem myslivosti,lesu a lovu zdar Z.D.

Autor: Zdenek Dohnal | 05.04.2012 20:48
Ahoj Romane.Ohledně ráže 6,5x55SE jsem Ti psal už asi před týdnem na Tvůj mail ale neozval ses.Možná máš nějak špatně zadanou adresu,jelikož mi to vždy hlásilo,že zadaná adresa neexistuje.Zkus se prosím ozvat na můj mail a můžem podiskutovat a nebo přímo ta dy nas těchto stránkách.S pozdravem - Myslivosti, lovu a lesu zdar Z.D.

Autor: Javor | 27.03.2012 08:38
Dik za tip

Autor: Roman Herold | 26.03.2012 12:39
Javor já jsem kupoval megu za ca 36kč tady http://www.lovecke-zbrane.eu/strelivo/strelivo-prodejne-na-zbrojni-pru/kulove-zahranicni-vyrobci/6-5x55-se/

Autor: Roman Herold | 26.03.2012 12:37
Zdeno prosim tě a co používáš za komponenty prach,zápalky a jestli můžeš se se mnou podělit o nějaký navážky co ti chodí přesně.Já přebíjím Hornady SST
a Megu ale v 7ce střílím vulkány a jsem s nima spokojen tak až dojdou zásoby střel tak objednám ty vulkány.A kde nakupuješ komponenty.Dík Roman můžeš do mailu.

Autor: Javor | 26.03.2012 07:29
Je pro mne rozdíl jestli dám za náš náboj 30Kč za kus a nebo za Megu 60Kč.

Autor: Zdenek Dohnal | 25.03.2012 22:22
Dodatek: u toho druhého kusu se jednalo také o střelivo Lapua Mega.

Autor: Zdenek Dohnal | 25.03.2012 22:19
Já touto ráží lovím asi 15 let.Co se týká střeliva,tak jsem vyzkoušel SB SP 8,5gr i 9,0gr,používal jsem originály Lapua Mega 10,1gr i vlastnoručně nabíjené,Střelu Sierra Pro-hunter 10.36gr - což je asi nejtěžší střela v této ráži vlastní laborace a rovněž originál střelivo Norma se střelou Vulkán 10.1gr i vlastnoručně nabíjené.Nejlepší výsledky z uvedených druhů dosahuje střelivo laborované střelou Norma Vulkán 10,1gr.Na černou,vysokou i daňčí je dle mých zkušeností bezkonkurenční.Například při srovnání s Lapua Mega 10,1 zvěř zůstává prakticky na nástřelu nebo v jeho těsné blízkosti,kdežto s Lapua Mega odbíhá z nástřelu i 80-90 kroků.Pro porovnání jsem shodou okolností v krátké době ze stejného žebříku na sněhu střelil jeden večer sele 38kg,kdy střela prošla plícemi oboustranně a k tomu bylo rozstřeleno srdce nábojem se střelou Norma Vulkán 10,1 - sele zůstalo na nástřelu.Asi tři dny na to opět stejné místo,stejně velké sele,stejně umístěná rána,stejně poškozené orgány a sele nalezeno zhaslé asi 40 metrů od nástřelu.Zhruba za další 4 dny stejná situace,střelivo Lapua Mega originál,stejně velké sele,stejná vzdálenost,stejná rána a poškození orgánů - sele nalezeno 90 kroků od nástřelu a to ještě směrem do kopce.Momentálně lovím nabíjeným střelivem se střelou Sierra Pro Hunter 10,36,jelikož jsem Normy dostřílel a mám ještě asi 2 krabičky těchto nabíjených patron.Bez problémů prostřelují a hlavně po nich zvěř dobře barví,což je velké plus pro dosled.

Autor: ValíkVlastimil | 21.03.2012 18:37
Javore moc jsem tě nepochopil, kvůli ceně ???

Autor: Javor | 20.03.2012 21:16
Já používám převážně naše náboje se střelou PTS,ale mimo lov srnčí zvěře.Po PTS je srnčí většinou samá podlitina.Každá větší zvěř (sika,evropák,divočák) mi odchází maximálně 60m od nástřelu a vše lovím ránou na zadní hranu plece.Jen na srnčí kvůli zachování zvěřiny používám Megy,které jsou podstatně tvrdší a nedělají takovou škodu(na vše je nepoužívám kvůli ceně,jinak vřele doporučuji).U RWS záleží velice na použité střele,ale prakticky všechny jsou k ničemu.Buď dlouhý dosled nebo prasečina ve zvěřině.

Autor: Nikola Rýdl | 12.03.2012 10:38
Tak zatím jsem to nastrelil na ty Megy, ale četl jsem chválu i na RWS DK 9,1. Nemáte někdo zkušenosti?

Autor: Václav Pašek | 11.03.2012 10:47
Střílim Lapua Megu 10,1g. Srnčí i liška zůstává v ohni, sika holá a černá do 60kg při ráně za plec do 50m. Nepodlévá. Chybí mi dostřílet krabička a pak mám v zásobě RWS DK 9,1g. Slyšel jsem na ně chválu. Ale Lapuou se určitě nic nezkazí!

Autor: Jan Slavětínský | 01.03.2012 08:49
Pupku, kamarádovi řekni, ať si dává pozor a po každé ráně ať se dívá do laufu. U takto upravených celoplášťů hrozí to, že po zaříznutí střely do drážek, může olověné jádro opustit plášť, protože je na dně střely obnažené a plášť na špici otevřený a ten plášť může zůstat zařízlý v hlavni. Platí zákon schválnosti, 100x nic a po 101 má po druhém výstřelu v ruce jen pažbu.. Stávalo se to u různě ubrušovaných celoplášťů u poválečných vojenských kverových patron v 8x57S.
Také jsem dříve lovil expanzivními střelami s návrtem označené DH č.105,106. Fungovaly vždy a na všechno. Ani nerozbijely. Nevím proč osvědčenou loveckou klasiku SB nedělá dál a pouští se do novinek , Barnesů atd. Lovu

Autor: Pupek | 29.02.2012 22:15
Lovu,asi se to sem do odborné diskuze nehodí,ale kamarád má tu 6,5x55SE a používá jedině náboj Lapua match?(celoplášt 9,3g).Uřízne špičku(cca 3mm) střelu navrtá( cca 4mm)a nic víc.Léta s tím loví,zvěř bez podlitin,většinou v ohni,kdo neviděl neuvěří.Když se ho někdo zeptá proč si nekoupí nějaké lepší origonáboje,řekne: na co? ulovil jsem s tím všechno a zvěřina není zasviněná olovem...Dělá si vlastně něco na způsob PTS,akorát bez hrotu a funguje mu to dobře,co jsem viděl na černé a srnčí.Lovil s tím i jeleny a muflona,tvrdil že bez problému,muflon odešel cca 50m za vydatného barvení.

Autor: Roman Voříšek | 29.02.2012 07:16
Dobré ráno přátelé :-)
Jmenovče, sehnal jsem 100ks přebijených, já se raději nepouštím do větších akcí.
Mám posledních 15 patron a pak mám tři krabičky RWS se střelou KS, váha střely 8,4g - tak jsem na ně zvědavý, hlavně, aby to moc nepodlévalo.
Odhaduji, že mi stávající střelivo vyjde do podzimu a pak to přestřelím. Střelu KS chválí hodně lidí, tak doufám, že budu i já spokojený.
U 6,5 oceňuji ještě jednu vlastnost, a to je slyšitelný náraz kule. To mi dodává vždy jistotu, že jsem trefil.

Autor: Fesoj | 29.02.2012 00:38
Re Tomáš Peroutka -ona ta dlouhá a těžká střela se osvědčila už dávno v r. 6,5x54 M.Sch. - viz Julius Komárek - takže se jejím dobrým vlastnostem nelze divit.

Autor: Roman Herold | 28.02.2012 20:35
Já ji mám zatím krátce v Tikka T3 mám zatím střelený jenom dvě prasata jedno na komoru plíce tak 50m od nástřelu barva byla po celě dráze.Druhé zadní komora na játra tam už to bylo horší dosled asi 400m ale barva byla.Jinak mám vystřílino asi šedesát nábojů SB,Prvi partizan,Lapua mega,Sako a přebíjené Hornády SST 129gr ty zatím ladím soustřel na sto metrů 3,5cm.SB soustřel do pivního tacku,Prvi par.3,5cm a Lapua a Sako 1,5cm to bych chtěl dosáhnout i s těma přebíjenejma.Střelba je s touto ráží pohodová nekope to i když s těma přebíjenejma to kopalo pěkně tak budu muset ubrat navážku.Roman přebíjíš sám nebo si necháváš.

Autor: Roman Voříšek | 28.02.2012 16:22
Zdravím, já ji mám v CZ550 FS, jednodílná montáž a na ni Meopta 2000 6x42.

Lovím s ní už třetí rok, odhaduji, že mám s touto ráží uloveno přes 20ks spárkaté a nějakou tu lišku + toulavou kočku jako myslivecká stráž.
Výstřel je požitek a účinky na zvěř úžasné - střílím přebijené Hornady SST 9,1g, veliká spokojenost, přesná střela, ránu si vyloženě vychutnávám.

Ale pozor, na černou se musí dobře mířit, rána dozadu na měkko je zaručený dosled a může být i minimum barvy, hlavně v období zimních měsíců, kdy je černá vypapaná z kukuřice. Pravdou je, že jsem na černou nezkoušel střely o váze 10,1g, které budou účinkovat určitě jinak. Na divočáky mám ale 8x57JS.
Jinak šestapůlku tahám hodně v létě, na srnčí a na řepková selata nemá chybu.

Já jsem s touto ráží velmi spokojený a nedám ji z ruky!

Autor: Tomáš Peroutka | 28.02.2012 15:59
Zdravím. Jelikož kulovnici v ráži 6,5x55 SE mám, tak přispěju svojí troškou do mlýna. Ulovil jsem s ní srnčí, daňčí, mufloní a také 1 ks černé zvěře - sele.
Vše za použití střeliva Lapua Mega 10,1 g. Většina zvěře zústala buď v ohni nebo do 5 m od nástřelu, pouze v jednom případě (srnec) odešel ca. 20 m od nástřelu. patrně proto, že rána šla na zadní komoru.Tato ráže má tzv. vrozenou přesnost a prakticky nepodlévá, výstřel i u srnčí ve velikosti ca. dvoukorunové mince. Střela je poměrně dlouhá a oproti jiným kalibrům 6,5 mm i poměrně těžká,díky své délce se dobře zařezává do drážek a díky své větší hmotnosti je pomalejší bez destruktivního účinku na zvěřinu. Mám ji komorovanou na Mannlicheru Luxus a zpětný ráz je takřka neznatelný. S ohledem na balistiku bych viděl její použití max. do 150 m bez korekce miřidel. Podle mého názoru je to ráže vhodná na veškerou naši zvěř, ale vyžaduje zdatného střelce, který dokáže ránu dobře umístit. Neodpouští hůře umístěné rány, jako např.
9,3 x 62 nebo 45-70 Govt.Já ji beru sebou hlavně na srnčí a holou daňčí, protože je opravdu i vůči této zvěřině velmi šetrná.Lovu Lesu.

Autor: Nikola Rýdl | 28.02.2012 10:50
Dobrý den, jsou zde téma na různé ráže, ale nic o této šestapůlce. Podělte se o své zkušenosti, střelivo, účinky na naši veškerou zvěř. Díky L a L.