Dnes je 25.4. 2024. Slunce výchází v a západá v  | Měsíc výchází v a západá v

Dnes



Vkládat příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé. Taky se mohlo stát, že Vám byl zamezen přístup pravděpodobně z důvodů porušení pravidel slušeného vyjadřování v příspěvcích. Přihlásit se....

Autor: Radek Chadim | 01.04.2012 01:45
Právě jsem se vrátil z čekané, od čtvrtka počasí pravej nefalšovanej hnus, dnes přes den malá jarní vichřice s občasným sněžením a zataženo, tak jsem to taky neviděl moc dobře. Ale v půl desáté se vyjasnilo a přestože foukalo stále dost, vstal jsem z gauče z pěkně vytopené kuchyně od (ne)sledování televize a vyrazil jsem "na ně" :-). Po příjezdu na kopec jsem zjistil, že vichřice nepolevila, ale co už, když už jsem vstal a oblíkl se, tak to přeci nezabalím. Po příchodu ke kazatelně na křižovatce nikde nic, akorát po levé straně v lese slyším srnčí, což je znamení toho, že divočáci nebo nějakej člověk se blíží. Vylezu na kazatelnu a 150 m u lesa už chodí 8 divočáků jeden jako druhej a necelých 100 metrů od nich přes cestu zase stojí 10 ks dančího. Jelikož dančí má velice dobré smysly, tak se trochu divím, že jsem došel bez povšimnutí až ke kazatelně, i když jsem šel teda proti větru. Dančí popochází dál podél lesa, divočáci chvíli jdou ke mně, chvíli ode mně, ale blíž než 120 metrů to není. Za okamžik divočáci odbíhají do lesa a z levé strany přichází patrně ti divočáci, co vyplašili to srnčí, když jsem přicházel ke kazatelně. Čekám, čekám, divočáci ale nejdou daleko do pole a pak odchází krajem lesa ode mně. No nic si říkám, Lapui dnes asi neotestuju :-). Už chci jít domů, ale u cesty opět až u lesa vidím tmavé fleky, tak čekám, co se z nich vyvine, je už kolem jedné hodiny, měsíc už je docela nízko, ale pořád slušně vidět. Po 10 minutách zjišťuji, že na cestě se pasou 4 kusy dančího, tak se rozhoduji jít domů. Ještě prohlížím pole a kousek od dančího další 3 fleky - a hle, jsou to tři ... teď už vlastně povýšená včerejší selata na dnešní lončáky :-). Tak slézám z kazatelny a zkouším je po cestě našoulat, lončáčci stojí asi 60 m v poli od cesty. Teď přichází zlatý hřeb celého loveckého večera, jak to tak šoulám po cestě, tak samozřejmě dančí hned mizí, selata stojí pořád na místě, to mám štěstí říkám si, šoulám, šoulám, obloha se během minuty zatahuje, tak stojím a hledám selata stojící tak 90 metrů daleko, než je najdu v puškohledu, nevidím ani na 50 metrů, protože z temných mraků začalo chumelit jak o Vánocích a protože vyhlídka na zlepšení počasí žádné, tak to balím a mažu domů. Než přijdu k autu tak chumelí hustě hustě :-). Njn, jednou za čas mě chytí lovecká vášeň, že se odhodlám dokonce i šoulat, a počasí mě mou vášeň hned schladí :-). Tak třeba zítra.

Autor: Radek Chadim | 29.03.2012 09:57
Motáci u nás ještě nejsou, černí čápi také ne. Včera na čekané jsem viděl 13 zajíců (každý kus se u nás počítá :-)). Kdyby to byl průměrný počet na každých 25 ha polí v naší honitbě (včera jsem měl přehled u přibližně 25 ha pole), tak po celé honitbě by pak mělo být přes 500 zajíců - njn, ach ta "statistika" :-). Dále jsem viděl kolem 20 kusů srnčího, což není vůbec špatné. Poměrně hodně srnců, ale kandidáta na paličkáře žádného, všichni (3) srnečci už na hlavě měli něco vidět a to ještě není ani duben. Myslím, že letos to nebude s paličkářema žádný punk, protože bylo hodně žaludů a velice mírná zima, takže bych řekl, že to budou většinou spíše špičáci na hraně chovnosti, než jednoznačně lovní paličkáři. Po setmění jsem ještě chvíli čekal, jestli neuslyším prasátka v lese, abych až se rozsvítí měsíc příští týden šel najisto :-D. Ale bylo ticho, jen v dáli na horizontu chodily nějaké tmavé fleky, ale nekvičelo to, tak to asi bylo to dančí, co mi chodí na vnadiště.

Autor: Josef Šůna | 29.03.2012 09:29
Jinak předevčírem mě večer okolo žebříku krásně létala sluka a když jsem šel domů opět, tak nízko jsem ji snad ještě neviděl, ale byla to zřejmě jenom jedna.
Dnes ráno čtyři krkavci, dvě káňata, čtyři motáci a křičel jeden kohout, to když jsem jel v půl osmé od kravína polňačkou.

Autor: Josef Šůna | 29.03.2012 09:25
Jsem asi trvalý pesimista, ale na prosazení redukce motáků, krkavců, jestřábů atd. přátelé nevěřím. Vzpomeňte na Šumavu a kůrovce a to je poněkud dramatičtější a viditelnější a prd platné. Výše uvedení letci jsou pořád vysoce i když mimo realitu považováni za ohrožené druhy. Téměř každý ornitolog je nadšen když je vidí. Méně nadšen je chovatel drůběže když mu jestřáb odnese kachnu z vajec či slepici, o myslivci ani nemluvím. Ale to přeci nic neznamená, vždyť si může dojít koupit kačku či vejce do marketu, tak o co jde. Mám kamaráda se kterým jsme před čtyřiceti lety adeptovali, od mládí je též vášnivý ornitolog. Specializuje se na jestřába. Myslivosti již zanechal a na posledním srazu ze střední školy jsme se málem pohádali ohledně jestřába. Na toho má klapky na očích a nevezme žádný argument. A teď zbytek lidstva v Evropě. Málokdo má kachny či slepky, čili mu ti vzácní opeřenci nic nesežerou a co vy myslivci, vy se chcete cpát bažantama, koroptvema a zajícema a ještě do nich surově střílet. Vždyť je to vlastně hrozný, nehumání téměř perverzní přežitek. Tak si nedělejme moc velké iluze, ale nechci nikomu brát chuť do boje s dle mého názoru větrnými mlýny.

Autor: Radek Chadim | 28.03.2012 17:38
Jaro je v plném proudu, každou čekanou teď vidím tolik zajíců, co jsem neviděl za předchozí 3/4 roku dohromady, bažanti taky nějací vidět a slyšet jsou a koroptví pár je teď na každé mezi. My máme koroptví kolem 5 hejnek o zhruba 20 kusech, tedy dohromady přibližně 100 kusů nejvyšší roční stav, přes zimu jsou stavy zredukovány na 40-50 kusů. Každý rok je to stejné. Bohužel to je maximum, co v danou chvíli lze u nás mít, protože u koroptví je nejvíce vidět, že potenciál prostředí je vyčerpán - na jaře je párek koroptví skoro všude, ale potomstvo úspěšně vyvádějí jen na svých oblíbených místech, protože jinde po poli je jen hlíněná poušt a tam už se žádné zázraky čekat nedají a ani se nekonají. Problém vyjímek je v tom, že to jsou vyjímky - tedy když dáte vyjímku jedné honitbě z pěti sousedních, tak to stejně nic řešit nebude. Mělo by se tlačit na zrušení hajení některých druhů ve všech honitbách, nebo minimálně všech polních, kde mají zájem chovat drobnou zvěř.

Autor: Pavel Černý | 28.03.2012 17:12
S výjimkou kvůli ochraně koroptví už jsem se setkal. Bylo to ale v případě, kdy se vypouštěly koroptve z umělého chovu pro posílení divoké populace. Za zkoušku resp. za zeptání to asi stojí.

Autor: Ivo Ondráček | 28.03.2012 15:32
Pavle díky za radu. Zkusím u nás něco vykopat. Co třeba výjimku kvůli...hm...koroptvi, to už je taky pomalu vyhynulý druh?:)

Autor: Pavel Černý | 28.03.2012 14:12
Ivo, na téma předposlední věty tvého příspěvku jsem se bavil 16.3. s Luďkem Králíčkem. Ten mi nabídl možnost regulovat pochopy v konkrétní honitbě na výjimku např. na základě ochrany ohroženého sysla. Jenže já o žádném syslovi v naší honitbě nevím. Vy, kteří ho máte, zkuste to. Jinak sopuhlasím s názorem, že pokud se v dohledné době neobjeví úprava zákona nebo vyhlášky ve smyslu ochrany zejména zajíců proti přemnoženým pernatým predátorům (motáci, krkavci), brzy přibydou oblasti, kde už fakticky nebude možno zajíce myslivecky obhospodařovat. A skutečností je, že pak už tak nějak přestane osud druhu ležet na srdci velké části myslivců - viz koroptev.

Autor: Ivo Ondráček | 28.03.2012 12:48
Tak jsem si se zájmem přečetl článek o trvale udržitelné regulaci v nové myslivosti. Je fajn, že se už poměrně často objevují texty podobného rázu. Jen nevím jestli se setkávají alespoň s nějakým pochopením ze strany ČMMJ? Tam by nás měli zastřešovat a jednat za naše zájmy. Nerad bych se mýlil, ale za těch několik let, co se myslivosti věnuju jsem snad ještě nečetl nadpis: Myslivci chtějí zavedení doby lovu u některých "ohrožených" druhů... Existuje-li něco takového? Např. řekněme protestní akce "Regulujme přemnoženého motáka"? Osobně nic takového neznám...

Autor: Antonín Straka | 27.03.2012 19:21
Zdenku, je to tak - ve vrhu byli dva pejsci a dvě fenky, já si bral posledního pejska. Mám z něj hroznou radost, vypádá to že to bude šikula. Hrozně rád mi nosí různé věci (ideál je stará ponožka vycpaná papírem:-D),venku je k neutahání. Je to takové malé torpédo:-D a trošku vzteklounek,ale dá si říct. Nejvíc s ním zkusí sestřin roční jezevčík. Ten je hrozný flegmatik a co si všechno nechá líbit je až s podivem. Budu držet palce,ať vám to dobře s honitbou dopadne a aby další foxlík byl co nejdříve u vás

Autor: Drahoš Hikl | 27.03.2012 18:15
Dnes jsem si dovezl od puškaře svůj kulobroček IŽ konečně s upraveným chodem spouště, předtím ke spuštění bylo potřeba 3kg.I když byl volen kompromis aby náhodou nedocházelo k náhodnému odpálení obou hlavní, tak je to dóóst dobrý, přímo nebe a dudy, tak se těším se na víkend na střelnici.Zase si budu zvykat, ale říká se, že na lepší to jde lépe:-).Zároveň byl upraven nástřel,nechávám to na puškaři, mám ověřeno když trefuje on tak i já přesně tam kde je třeba.Jak chodí ruské kopýtko dávám do fota

Autor: Zdenek Dohnal | 25.03.2012 21:43
Zdravím Antoníne.Měl jsem se rovněž jít podívat na štěňata k panu Moudrému ale mám jedno velké dilema.Podle toho,že jsi si dovezl pejska ve čtvrtek,tak předpokládám,že to byl již poslední pejsek z onoho vrhu.Včera jsem osobně mluvil i s majitelem krycího psa.Potomky po tomto chovném psu dost chválil a tak doufám,že ti pejsek bude dělat radost a že s ním budeš spokojen.Mi už ve čtrnácti letech můj foxík dosluhuje a potřeboval bych za něj už vychovat náhradu ale vše závisí na tom,zda nám honební společenstvo prodlouží nájemní smlouvu na příští období.

Autor: Fesoj | 25.03.2012 16:22
Včera v 7 ráno jsem vyšel před barák. Louka bílá jinovatkou - a přímo proti baráku na horizontu nejméně 15 kusů vysoké. Samá holá, jelen žádný. Hned běžím pro ženu, ať se jde podívat - tohle na rozdíl od srnčího ani u nás nevidíme každý den - ale mezitím zvěř přešla přes horizont, takže jsem je nejen nespočítal, ale ani si je pořádně neprohlédl. Za chvíli nato jsem mluvil se sousedem. Ten, když se ráno vracel z práce, viděl pro změnu asi o kilometr dál 19 jelenů, někteří s parožím, někteří už měli shozeno. Měl jsem v úmyslu jít dopoledne na brigádu a odpoledne se jít podívat po shozech, jenže jsem ani na tu brigádu nedošel... Zamotala se mně makovice, musel jsem si na chvilku sednout, vrátil jsem se domů zpocený jak vrata od chlíva a celý den jsem nevylezl z postele. Vůbec nevím proč, žádná chřipka nebo něco podobného - asi ten vyšší tlak. A přitom je venku tak krásně...

Autor: Ivo Ondráček | 25.03.2012 10:05
Včera jsme se o půl osmé vraceli domů přes Jihlavu a na kraji města nám to přes silnici fikla kuna. Což není nic až tak neobvyklého, jen mě překvapilo, že to byla lesačka. Na těch 10 metrů jsem měl excelentní výhled na náprsenku. Až doteď jsem žil v přesvědčení, že lesačky lidská sídliště hrozně nerady... Že by se nám ai medovky začaly stěhovat do vsi?

Autor: Erika Doležalová | 24.03.2012 16:02
Tak dnes jen taková rychlá předpolední procházka s fenkou. V lese koukám z hlavní cesty do těch vedlejších, snrčí se na nich rádo zastavuje - hned na první jsme úspěšné, ale nestíhám kus přečíst. Na té další opět, dva kusy holé a jeden srnec - po obeznání asi můj další adept k odlovu :-) Krk jak hřebec, holé špice (jedna kratší) a vytlučený, takže nejspíš starší pán. Myslím, že ho znám z loňska, kdy nosil nerovného vidláka (opět na jedné straně kratší paroh), jednou jsem ho měla na dostřel, ale nechala ho jít (neměla jsem povolenku na trojku ani svolení hospodáře). Pak ještě několik kusů vč. dvou srnců pod horizontem daleko na poli a už zase frčíme domů.

Autor: Antonín Straka | 23.03.2012 15:00
Drahoši a Eriko - také mi to trhalo uši a srdíčko. Ale všechno nakonec vyřešil jezevčík drsn., který spí vedle - dvakrát štěkl a byl klid. Trochu jsem měl strach jak to mezi němi bude, ale vypadá to na velké kamarádství:-D

Autor: Erika Doležalová | 23.03.2012 12:10
Vlasto, tak samozřejmě že vždycky nejdřív hledám chybu v sobě - tak jsem si zdůvodnila ty dvě chybené lišky - ale po špatné ráně na srnu jsme to ověřovali s pevnou oporou do terče, takže tam psychika nehrála vůbec roli a bylo to jak jsem psala - viz foto v galerii.

Autor: ValíkVlastimil | 23.03.2012 11:37
Eriko ne pulkrabička, ale pokud se nedaří pak další a další rána je i o psychice a nemusí to být střelivo.

Autor: lanus | 23.03.2012 08:41
Re.: A.Straka - Adaptáciu šteňaťa niekedy urýchli vloženie masívneho idúceho budíka na noc do búdy ako simuláciu tlkotu srdca feny .

Autor: Erika Doležalová | 23.03.2012 08:01
Drahoši, já taky :-) Když jsme dovezli malou jagu, tak bydlela nejdřív doma (bylo to v zimě), přes den mohla se mnou po baráku, na noc šla do chodby. Ten nářek byl strašný, sousedi si museli myslet, že někoho vraždíme :-( Byla bych schopná si snad ustlat s ní na zemi, jenže to by pak bylo spíš horší, no zatli jsme zuby a druhá noc pak už byla lepší, do týdne už ani nepípla, pak se nastěhovala do volného boxu do stáje a za pár dní k bordině do kotce a byl klid :-) Tedy do té doby, než se začly rvát :-( Teď je na samotce.

Autor: Drahoš Hikl | 22.03.2012 19:45
To já bych ho vzal na dva tři dny do lidského příbytku, no holt jsem měká povaha: -),tak ať se vám spolu daří

Autor: Antonín Straka | 22.03.2012 19:34
Dnes jsem si domů dovezl novou radost - foxteriér hladkosrstý Igor z Krčmáně.Momentálně "koncertuje" v kotci, holt jedna noc se musí přežít:-). Tak snad nám to spolu půjde:-))

Autor: Radek Chadim | 22.03.2012 19:07
Tak já jsem párkrát netrefil i s SB SPCE, takže když párkrát netrefím s LM, tak to vyjde z hlediska úspěšnosti střelby na stejno :-), finančně o trošku hůř. Ale vždycky to bylo rukama nebo jsem přecenil své střelecké schopnosti nebo loveckou situaci. Takhle zkusím něco nového a pak konečně budu moct prohlásit, že SB SPCE je nepřekonatelná střela :-D.

Autor: Radek Chadim | 22.03.2012 18:58
Cena je jen 38,- za kus, což není taková hrůza. Horší je dostupnost, ale to že to střílí stejně jako SPCE je zajímavou výhodou. Tolik toho při lovu nenastřílím, abych si to nemohl dovolit. Třeba dojdu k tomu, že účinky jsou stejné jako u SPCE a pak přejdu zpátky na něco levnějšího třeba GECO, SB SP... :)

Autor: Erika Doležalová | 22.03.2012 18:57
Radku, radši se netěš :-) Taky jsem měla LM 12g do stejné - tedy té nejlepší - ráže. Nastřelení, paráda. Lítalo to úplně stejně jako knedlíky (11,7g) poloplášť od SB. Vystřelila jsem pár ran (mj. 2 kusy srnčí holé na 120 a 150m) a vždy jsem vstřel našla tam, kde jsem měla kříž. Až jednou - chybené lišče na 60 metrů. No, to je rukama, říkala jsem si. Pak další chybená liška na 20 kroků! Bylo šero, omlouvala jsem si to. A pak srna na cca 100 m - rána na páteř. To už jsem věděla, že něco je špatně, kontrolní rána do papíru na 70m a dvacet čísel nahoru :-( Vlašim lítala (a stále lítá) pořád stejně (tedy dobře - s nastřelením jsem nic nedělala, akorát ládovala jen SB a od té doby uloven kolouch, špígr a dvě selata). Nechápu, jak se to mohlo stát. Jistě, mohlo se někde ťuknout, něco se hnout.. ale to by ty SelBel nestřílely pořád dobře! Asi vadná půlkrabička :-)

Autor: Tomio | 22.03.2012 17:43
Radku: Výborná zpráva, s SB trénovat, s LM trefovat. Mě u těch nábojů vždy fascinuje co na tom může stát 50Kč oproti těm za 25Kč :-)

Autor: Jaroslav Tatalák | 22.03.2012 17:24
Fesoji, ten grupensex jsem pozoroval taky na Bystřičce v Olomouci mezi kačery březňačky. Ti byli tak zpitomělí, že se vozili na kamarádech,že je málem utopili. Homosexualita je v módě tak to možná přeskočilo i na zvěř.
A pro Radka- drž se SPCE a máš to stejné a za levnější.

Autor: Radek Chadim | 22.03.2012 15:28
Dnes jsem si konečně byl pro náboje Lapua Mega 12 g v té néjlepší ráži .308. Při zkušební ráně jsem zjistil, dvě věci, jako pokaždé tu smutnější, že něco špatného je v mých rukách :-), a druhou věc o něco lepší, že Lapua Mega 12g a SB SPCE 11,7 g lítají skoro stejně, aspoň s mejma rukama. Tak jsem zvědav až něco ulovím, jak to bude fungovat.

Autor: Fesoj | 22.03.2012 15:10
Ivo, na podzim je to normální a dole "v kraji", kde se koncentrují v místech s dostatkem potravy, jich taky člověk vídá několik habadějů - ale zarazily mne právě ty ukázky letecké akrobacie, kterou v tuhle roční dobu normálně předvádějí káňata v páru jako svatební lety. Teď mi to připadalo jako příprava na gruppensex.

Autor: Erika Doležalová | 22.03.2012 11:14
Já poslední dobou nestíhám, takže venku jsem nebyla, jediným mým setkáním se zvěří je každodenní zírání dalekohledem z okna kuchyně na řepkové pole, kde je už od podzima okolo 30 kusů. Brzo ráno tam nejsou, to bývají blíž k cestě a víc v "padlině", během dopoledne se přesunou víc na prostředek pole a odpoledne už jsou v "plném stavu" rozlezlí nebo polehaní pěkně pod horizontem :-) Je tam i několik srnců, jenže nemá moc smysl se jimi zabývat, jelikož je jasné, že všichni zlstanou v řepce. Vlevo od cesty je pak nějaké obilí (hádám na ječmen) a pak zase další řepka, takže to bude letos veselé. No, snad se tam aspoň zase nastěhují divočáci, na čekané by to bylo ideální, prakticky kousek za vsí :-)

Autor: Ivo Ondráček | 22.03.2012 10:14
Fesoj:
Pět káňat? U nás není ani v tomto období výjimkou vidět ai 12-15...Před dvěma lety jsem v jednom "větrném výru" viděl kroužit 32 dravců a to ještě sedělo něco po poli. I když tam to bylo dost výrazně namíchané motákem, nebyl to jen samý myšilov.

Autor: Jan Slavětínský | 22.03.2012 07:35
Tak mi včera deset minut před sedmou přetáhla nad kazatelnou první sluka, objevila se s východem první hvězdy.Z dálky bylo slyšet ostré písknutí a jak se přibližovala,tak i to jasné mručivé kvorkání a zase písknutí...Proletěla přede mnou a zmizela ve vršcích krajových smrků. Seděl jsem na posedu v rohu lesa s výhledem do luk. Nádherný podvečer a jak já říkám ,úplně idealní na "toulavou škodnou". Postupně mi do luk vytáhlo šest kusů srnčího, objevili se i dvá ušáci a na prostředku luk se ozývaly a plácavým letem se předváděly čejky. Občas přetáhl nějaký hřivnáč a se soumrakem se mi za zády někde z hlouby lesa párkrát ozvalo krátké "hu !", hu ! .. jak se probudil mistr bubo bubo.. Byl klid, nikde nikdo, prostě krásný relax. Lovu

Autor: Pavel Toman | 21.03.2012 19:25
Tak dnes kolem mě prošel pan Srnec.Vytlučený,dobrých 10 cm nad slecha, přední výsady kolem 10 cm, zadní výsady kolem 5-6 cm,poměrně dost hmoty,ne příliš perlený, aspoň na první krátké obeznání. Snad ho zas neuloví fiat,seat nebo renault,jak je u nás u těchto dobrých srnců zvykem.Snad ten motorismus přežije a budem se něj moct chodit dívat.

Autor: Fesoj | 19.03.2012 17:20
Taky mě přítomnost konipasů vylákala k první vycházce za slukami, ale jediný tah, který probíhal, byl tah divokých husí. Seděl jsem na zemi na lavičce, kterou tam mám zabudovanou od loňska, křepelačku odloženou 5 kroků ode mne - mít ji na dosah, chtěla by se mazlit, je to holt ženská. No a najednou lištička. Vylezla od potoka na nějakých 120 metrů a pomaloučku směřovala přímo ke mně. Střílet jsem nechtěl, ale byl jsem zvědav na reakci feny. S tou to jen hrálo. Jakmile ji dostala "do nosu", sedla si a celá jen vibrovala, ale k uklidnění stačilo jen syknutí a přísný pohled, z čehož jsem měl pochopitelně radost. Kmotra k nám přišla na nějakých 10 m, pak se jí něco nezdálo, chvilku jsme se koukali z očí do světel, až nakonec odbočila vlevo a pomalu se ztratila. A vůbec mne nemrzí, že jsem nevystřelil. Však se setkáme znovu. Já sice vím, že mnozí z Vás s mým jednáním nebudou souhlasit - ale nemyslím si, že by u nás bylo nutno lovit lišky i teď, notabene na výročce hospodář oznámil, že vloni jsme střelili 18 lišek. Já jich z toho měl 10, takže kdyby každý náš člen postupoval stejně, nebylo by co řešit.
Jsou tady již další navrátilci z teplých krajů a dávají o sobě svým ranním a večerním zpěvem patřičně vědět. Včera mne ale něco překvapilo. Jarní svatební lety káňat jsou každoročním jevem, ale aby jich v tuto roční dobu předvádělo leteckou akrobacii poblíž hnízdiště hned 5 kusů najednou, s tím jsem se ještě nesetkal - zatím jsem je vídával jen v párech
A ještě jedna známka toho, že jaro je definitivně tady - ač v lese ještě všude leží sníh, srnčí úplně přestalo navštěvovat krmelec a i takovou pochoutku, jakou jsou jeřabiny, nechává bez povšimnutí.

Autor: Pavel Černý | 19.03.2012 10:32
Honzo, to máte u vás výhodu, že máte výjimku na šedivky. Já bych potřeboval probrat straky, které se teď natahují z Prahy, ale nejde to - ochranáři zařídili jejich hájení a výjimku kvůli devíti koroptvím asi nedostaneme...

Autor: Jan Slavětínský | 19.03.2012 09:10
Vše nej Josefům...No, byl to nádherný víkend. Už v pátek navečer jsem nevydržel a vyrazil se projít s flintou. Krom mě mělo stejný nápad mraky lidí a motorkářů, tak že mi chvílemi revír připomínal Václavák. Támhle řvala píla, tamhle motorky a na konec mi přišla holka s koněm na uzdě a začala ho trénovat. Páteční navečer jsem to vzdal a se soumrakem jsem bez nálady dojel domů. U televize jsme si s maminou dali lahev červeného a říkal jsem si, že mě to mělo napadnout hned !... v pátek!! jít do lesa. V sobotu i v neděli jsem šel ráno. Nádhera, klid, všichni chrápou...Po dlouhé době jsem u nás viděl šedivku. Krákala z dálky a táhla mi ve výšce přes hlavu. Zkusil jsem jí popotáhnout o "voj vozu" a bouchnul na ní čtyřkami.Zamotala se po ráně a klouzavým letem změnila směr i výšku. Ztratila se mi za stěnou lesa, tak ani nevím...,ale nespadla.Cestou zpátky mi přes cestu mezi pasekami přejela liška. Na nějakých 50 kroků.Neměl jsem šanci ani kulobrok sundat z ramene...Rána jsou prostě rána. Nikdy nelituji vstávání. Po návratu domů vidím před vraty garáže poskakovat konipase. Jak říkali staří myslivci - do týdne tu budou sluky...

Autor: červenka emil | 19.03.2012 09:08
Vše nej,nej,nejhorší at Vás mine Josefové,Pepíci atd......

Autor: Ivo Ondráček | 18.03.2012 19:33
Dnes jsem letos prvně vyrazil s dalekohledem mrknout na srnčí. Zasedl jsem na posed a od pěti do tmy obeznal dva slušné šesteráky, paličkáče a jednorožce. Jednorožec vůbec nemá levý parůžek a dost možná ani pučnici. To není na první čekanou vůbec špatné...:) Přesně vím, kdy ty dva odstřelové uvídím naposledy. Asitak 15ho května....Co asitak - přesně 15ho května...:)

Autor: Ivo Ondráček | 17.03.2012 17:59
Tak jsem si dal další schozovou vycházku a nic. Prošel jsem notný kus lesa, až jsem došel do loveckého revíru jedné z našich četných výřích samic. Na zemi vývržek plný chlupů a zaječích kostí o 100m dál roztrhaná koroptvička. No hlavně že jí holce chutná...:(

Autor: Pavel Toman | 16.03.2012 20:54
Drahošu?Vy máte kokra?Odkud?Náš první pes :-) chcu zase slídiče :-) a foxla k tomu :-) holt aristokracie je z ostrovů :-D

Autor: Drahoš Hikl | 16.03.2012 16:52
Marodím se chřipkou a tak po obědě šla nakrmit zvěř moje šikulka s kokříkem.Když prý se přiblížili ke křovinám, co lemují cestu, začal Valtřik hlásit v keřích zvěř.No, byl to srnec.Přeběhli v závěsu loučku, zdolali menší sráz k poli a tam si prý vzájemně začali nahánět hrůzu.Chvíli obíhalo psisko srnce, když se od srnce odvrátil tak se situace obrátila a srnec zaháněl chlupáče.Vyběhli zpět na loučku a v nahánění hruzy jeden druhému pokračovali.Jaňula pěkně obeznala jednostranný parůžek (špička)4cm v lýčí.Ty dva kohouty měla na 15m a odvolání se jí nedařilo.Pes srnci by neublížil to jsem si jist.Dělá mi společníka 7let a tohle by mě nenapadlo že je to možné.Asi se mu podařilo srnce překvapit hodně zblízka.Jak marodím kokřík nebyl delší dobu na větší procházce tak byl puštěn na volno a nebyl páníček který by tvrdě zasáhnul:-(

Autor: Radek Chadim | 16.03.2012 14:01
Lovu zdar, Miroslave. Sakra, moje bývalé :-) střelivo taky umí ulovit :-).

Autor: Miroslav Šafr | 16.03.2012 09:35
Také jsem včera na večer vyrazil s flintou do revíru využít asi už letošního posledního sněhu. Vytáhlo mě už zacházející sluníčko v půl sedmé. Za barákam koukám na louku a na protější straně u lesa jde liška po sněhu. Původně jsem nechtěl ani lovit, ale když jsem ji pozoroval dalekohledem jak se prochází a nakonec se ještě přikrčila a vysrala tak jsem vyměnil dalekohled za puškohled. Jenže hůl doma, lehnout na mokrou louku se mi nechtělo a přišoulat se nedalo protože přemrzlí sníh pod nohama křupe. Klekám si tedy a už při výstřelu tuším že minu. A také jo, liška se rozhlíží a když přebíjím odchází ode mě do lesa. Vzdálenost cca 150m. Zase jsem se poučil že to neumím.
Pokračuji tedy v cestě na kazatelnu ke vnadišti kde je ještě dostatek sněhu. Po oblevě z minulého týdne ho pravidelně navštěvuje černá. Při příchodu vyruším tři kusy srnčího a pak už hodinu ani chlup. Najednou slyším pod posedem křupat sníh a už vidím jedno sele za druhým jak se hrnou na vnadiště. Beru rovnou kulovnici protože na obeznání mi stačí pouhé oko. Bod, napínáček, odjistit, přicházejí další a další selata. Najednou však slyším pod posedem funění a frkání bachny co narazila na moji stopu. Vím, že je něco špatně a tak nelením a střílím na sele co stojí na vnadišti pěkně na široko. Sele zůstává na nástřelu a ostatní selata se vracejí pod strom a moji kazatelnu k bachyni. Tam se chvíli domlouvají a když se snažím potichu přebít vyráží k lesu vzdálenému asi 30m. Vidím už jen houf hřbetů jak mizí v lese. Chvíli ještě čekám, ale odchází lesem pryč. Pak už jen práce. Jsem líný jít domů pro auto nebo traktor a tak se rozhoduji že sele dotáhnu po sněhu a již zmrzlé trávě domů asi 0,5 km mírně do kopce. Po chvíli toho však lituji, ale nevzdávám se. Nadřel jsem se však jako vůl. Ty čtyřiceti kilová prasata jsou rok od roku těžší. Oprava: selata ve stejném věku jsou každým rokem větší. Doma ho z posledních sil vážím a věším na hák, děkuji svatému Hubertovi za úlovek a sousedům z lesní honitby jak nám ty selátka za tu zimu zase pěkně vykrmili. (Kňourek 40kg, CZ 550 308W, SB 11,7 SPCE, 40m)

Autor: Ivo Ondráček | 15.03.2012 22:56
Dnes jsem začal bojkotovat léčbu. Tedy poté, co mi ráno doktorka řekla, že už jsem celkem zdráv. K večeru jsem čapnul flintu a hurá směr revír. Za ten skorotýden, co jsem nevystrčil čumák přes práh domova veliké změny. Přilétli špačci, jeden z prvních navrátivších se holoubků se evidentně potkal s jestřábem. Má to ta samica načasované, jak sem přiletí první hřivnáči, už je lesík samé peří, dal by se podle ní řídit kalendář. Cestou skrz les poměrně čerstvá (loňská) liščí lebka. Naprosto nechápu, kde se tam vzala, ať pátrám v paměti jak chci, hromovou holí tam určitě nepadla. Pak už jen hoďku na posedu koukat, jak se čvachtají kačky. Radost mi udělal kačer čírky obecné, kterou jsem u nás snad ještě neviděl. Hezký večer, hlavně že už to tam vypadá sympaticky jarně...:)

Autor: Radek Chadim | 15.03.2012 19:47
Já dneska byl nasypat na vnadiště a zjistil jsem, že černá mafie mě vlítla na louku u kazatelny a udělala z ní čistokrevné pole čerstvě zvorané :) - za 3 večery, ach jo. Od podzimu ta louka byla netknutá, na rozdíl od luk u sousedů nebo té vyfocené u lesa, až to bylo podezřelé, minulý týden kolem úplňku divočáci chodili krajem lesa, ale do polí nevtrhli a teď po úplňku převorali louku - a já to s nima myslím tak dobře :-).

Autor: Erika Doležalová | 15.03.2012 19:06
Tak nám Dnes spadlo až někam hluboko dolů, tak jen pro oživení :-) Vzala jsem kočkofenu a vyrazily jsme okouknout, co pěkného srnečkům roste na hlavách. Pole od silnic ještě prázdná - bylo teprve pět hodin - takže první kus až v lesíku, a to srna. O kousek dál dva kusy, tentokrát srna s čiplenkou. Vycházíme z lesa, jdeme podél hrany, pod lesem na poli na holé hlíně - nechápu, co tam hledají - osm kusů, mezi nimi srnec jen s jedním parohem, šesterák s kratší přední výsadou. Tak na tebe se chlapče v květnu podívám :-) Za kousek dál další skupinka, tentokrát šest kusů a z toho srnci dva, oba vysocí "něco" (jsou daleko a proti hlíně). Obcházím lesík, jdeme zase směrem nahoru, tam v dálce prchá 28 kusů, nedá se přečíst nic, co je co. V dálce na poli srnec a dva kusy holé. Jsme na konci, vlastně na začátku - tam kde jsme vlezli do lesa. Na poli vlevo srnec, celkem vysoký, srna a pak buď čiplenka, nebo hodně slabá jednička srneček. Vpravo pak dvě srny, čiplenka a mrňous srneček - můj druhý favorit k odlovu. Nohy jak gumové, ale spokojenost. Nesmím zapomenout na zajíce, přestala jsem je počítat když jsem se hned na prvním poli dostala na číslo 12. Byli všude, kam jsem se podívala, asi na ně naše lišky prdí :-) Podtrženo a sečteno, viděno móóóóóc zajíců a okolo 50ti kusů srnčí zvěře. Pár stopiček od prasat, ale nejspíš jen "courači", řepka je ještě nízká, aby je schovala :-)

Autor: Nikola Rýdl | 11.03.2012 20:35
Dnes můj chovný pes kryl fenu a jak je držím u sebe, přes hlavu táhlo nějakých 50 kormoránů. To budou mít rybáři sloveno.

Autor: Ivo Ondráček | 10.03.2012 20:00
Dneska jsem zasypal kačkám (drží se jich tam pořád cca 50) a pak se vydal projít blízký lesík. Zase jednou s očima nalepenýma v jehlíčí a...letos konečně premiéra. Pod stromkem se na mě smál loňský shoz. Jako vždy od srnce, kterého nikdy nikdo neviděl. Slabý šesteráček ve 2VT. Kéž se za dva měsíce přijde podívat taky na louku a ne jen pořád lesem...

Autor: Erika Doležalová | 09.03.2012 21:15
Tak mě pěkné počasí vytáhlo do revíru. Sedím chvilku po 18té hod, brzo se to slušně rozjíždí - zajíc..zajíc..další zajíc..zase zajíc.. A pak se stane zázrak - na naši uhranutou louku vyleze z lesa srnec! Opravdový a živý SRNEC! Čumím s hubou dokořán, až po chvilce se proberu z tranzu a snažím se i přes stmívání přečíst, který to je. Za okamžik už mám jasno - je to ten silný šesterák (tedy loni jím byl) se kterým jse m se dvakrát potkala ke konci doby odlovu a dvakrát mi ho Diana nabídla jak na stříbrném podnose (Tryskem pádila z pole srna, za ní srnče, pak čiplenka a ten srnec. Všichni bez zpomalení nebo zastavení naskákali do lesa, ale srnec se zastavil těsně před ním, natočil se na široko a na cca 70 metrů zíral přímo do posedu - jakoby říkal "Tak co je? Budeš střílet? Nebudeš?" Pak pomalu zatáhl za ostatními. Podruhé to bylo obdobné, ale přišel sám a blíž.) Letos nosí na hlavě kratší výsady, jinak výška slušná. Aby mi sv. Hubert udělal úplnou radost, poslal k němu ještě druhého, na hlavě jsem neviděla nic, tak možná jednička. Pak ještě srna a srnče a stačí, zas nesmím chtít moc :-) Holá posléze odchází na pole, kde je už na tmavé hlíne nenajdu. Srnci chvíli zkoumají kukuřici na hromadě, pak zalehnou na louce. Větší jednu chvíli i položí hlavu a asi spí. Před půl devátou se zvednou, zase zobnou kukuřici a pak berou paši. Jsem spokojená, tak už jedu domů (nooo,kdyby bylo bývalo přišlo prase, taky bych se nezlobila.. :-)))

Autor: Josef Hanzlík | 09.03.2012 20:01
Jo,mladící,to je všechno otázkou priorit,možností a chtění či nechtění.Už jsem taky spíš zmrzlinovej.

Autor: Fesoj | 09.03.2012 18:17
Budeš se divit - ale zmrzlina, příp. nanukový dort, je vynikající prevence proti chřipce. Zrovna dnes jsem na něj měl takovou chuť, že jsem si ho dal místo oběda. Je fakt, že zrovna tohleto jsem původně na mysli neměl - ale ten nanukáč jsem si dal v autobusové čekárně nějak po poledni a neumím si představit, že bych si v takové situaci mohl dopřát tu pochoutku původně myšlenou... Když nic jiného, určitě by se našel někdo, kdo by člověku do toho kecal.

Autor: Pavel Černý | 09.03.2012 08:19
Fesoji, jak můžeš v téhle zimě myslet na zmrzlinu?

Autor: Fesoj | 09.03.2012 08:12
Když husa, tak pečená, když holka, tak svlečená, když tančit, tak rumbu, když lízat, tak ..
Ale co se té husy týče, kdybych já jednou v životě nějakou ulovil /a myslím, že mi to nehrozí/, nechal bych si ji vycpat jako úlovkový preparát. Aspoň by mi nehrozilo, že si na ní vylomím některý z těch pár zubů, které mi ještě v hubě zbývají.

Autor: Martin Skřivánek | 08.03.2012 19:44
na 30m se dostat k huse to je úctyhodný výkon.většinou každý vidí husy že k nim broky ani nedoletí.

Autor: Vrba Frantisek | 08.03.2012 19:24
Radku,když husa,tak pečená,když holka,tak svlečená...

Autor: Radek Chadim | 08.03.2012 16:54
Taková vysportovaná skoro divoká - moc teda divoká nebyla - husa bude těžko vařitelná, to je pravda, to je lepší domácí, co chodí po dvoře - taky by nějakou Yorik mohl nějakýmu sousedovi nějakou zakousnout :-D, ale nechci ho nabádat samozřejmě k trestnému činu :-).

Autor: Jan Slavětínský | 08.03.2012 16:40
Chlapi husa, to je pouze radost z rány, ale většinou pamatuje "Šemíka,když byl ještě hříbě" a ani papiňák si s ní neporadí.

Autor: Radek Chadim | 08.03.2012 15:43
Vlastíku, mně se taky hned začaly sbíhat sliny - ale řekl bych, že to byla jen taková normální reakce průměrného českého myslivce :-).

Autor: Erika Doležalová | 08.03.2012 15:37
Od rána u nás taky sněžuje, ikdyž teplota je +2, takže na trávě to jakžtakž drží, na hlíně hůř, na jiných nevhodných plochách vůbec, takže tomu nedávám dlouhé trvání. Ani nevím jestli pojedu ven, prasata tady sice sem tam přejdou, asi mají hlad a bída je vyhnala do světa, ale na sezení to není - to by byla velikááánská náhoda, že by zrovna v tu hodinu šli zrovna tudy, kam bych sedla. Spíš se jít jen projít, ale to je zas ten sníh naprd, člověk je vidět na dálku.. Liškám už dávám pokoj, až zas v létě se do nich pustím (nechci riskovat ulovení mamy od malých). Ikdyž, na naši louku ještě zajdu, mám tam nevyřízené účty s lišákem :-)))

Autor: ValíkVlastimil | 08.03.2012 15:23
Podle mě je to husa" běločelá", ale pokud by si měl flintu tak mohla být "domácí" :-)

Autor: Radek Chadim | 08.03.2012 14:35
S dlouhým příběhem, že se mnou včera divočáci zase vydrbali, už vás všechny zde nebudu ani otravovat :-D - nadešli si na vítr ve vzdálenosti 200 metrů a bylo hotovo 30 minut po příchodu na posed. Ferda se zvyklat nenechal a ryl od nich 100 metrů klidně dál. Dneska na sněhu, jestli vydrží, jim už ale ukážu :-).
Lepší zážitek mám z dneška. V poledne jsem vyrazil za pravého zimního počasí vyvětrat Yorika. Asi 400 m od naší zahrady na poli vidím 3 zajíce, přejíždím zrakem pole dál a na horizontu vidím černý trs trávy, co vypadá jako husa :-). Po vyfocení a přiblížení na foťáku, pač dalekohled sebou nebrávám, zjišťuji, že to husa skutečně je. Tak jsem se rozhodl přišoulat blíž a pořádně to zdokumentovat, protože husu u nás na poli vidím poprvé v životě. Došoulal jsem tak na 30 metrů, pak už to Yorik nevydržel a husa samosebou uletěla, ale moc se jí nechtělo. Fotografie jsem dal do fotogalerie, tak napiště, co je to za druh, husu jsem v životě takhle zblízka neviděl, tak v tom trošku plavu. Videa dodám do večera.

Autor: Fesoj | 08.03.2012 13:42
U nás je to taky tak. Chumelí se, chumelí, vločka stíhá vločku, sousedovic kocour přefik naši kočku... Já sedím u okna, polykám prášky a čekám, až se to trochu umoudří, abych vyrazil s čubinkou ke krmelci. Rozkvetlé sněženky zmizely pod sněhem, zato se vrátil ten hladový ořešník, tak jsem mu dal kousek syrového pajšlu, aby bylo na co koukat. Dalekohledem jsem zjistil, že lišky a krkavci pilně zpracovali uhynulé srnčí, v noci je vidět jak ve dne, ale na lov si netroufám - lékařská věda rozhodla, že nesmím moc chodit a už vůbec ne prochladnout a jsem rád, že si mě v tom špitále nenechali. Co se týče prasátek, v našem MS od začátku roku nebylo uloveno ještě ani jedno. Vloni jich touhle dobou leželo už asi 5.

Autor: Tomio | 08.03.2012 13:16
Dnes 5cm nového sněhu, teplota ve 13h -0,7C ještě sněží, to bude parádní obnova zítra. Tak asi naposledy letos v zimě na prasátka.
teď po dvakrát se mnou vydrbali, ani jednou jsem nic neviděl, ani neslyšel a když jsem nebyl tak mi volá kamoš, že od nich šlo 15prasat k nám. Tak to bývá. Chytří jsou štětináči

Autor: Honza Král | 07.03.2012 15:59
Sakriš jsem si spletl diskuzi.

Autor: Roman Voříšek | 07.03.2012 13:24
Zdravím vás kamarádi v zeleném a všem úspěšným lovcům přeji Lovu Zdar!
Také jsem se nechal zlákat mléčnou září měsíce, ale vůbec jsem neměl chuť něco vymýšlet, prostě si sednout na zadek a odpočinout si.
Pomalu šoulám krajem lesíka a ve stínu jalovce zastavím a prohlížím pole pod sebou. Na poli více jak 20ks srnčího, kontroluji, zda na oračce nejsou čuníci a jednoho tam nacházím. Pomalu buchtuje a jde na zmulčovanou kukuřici.
V klidu sedím, občas kontroluji to samotné prase a když přesadilo na světlejší podklad, zjišťuji, že je to baška a okolo ní se to hemží ňufíkama - malá selátka, napočítal jsem jich pět.
Asi po hodině se přesunuji na jiné pole a během cesty jsem objevil v takové nohavici, také po kukuřici,růdl černé, až jsem si připadal, že je listopad a plná lovecká sezóna - jedenáct kusů, dva silné a zbytek omladina - kde byli celou dobu zašité mi není jasné...
Teď jak na ně - vítr se měnil všelijak, nakonec se to povedlo. Černa nerušeně buchtuje a nemá tušení o tom, že jsem již pevně opřený o sedací hůl a tečka mi sedí na pleci jednoho čuníka. Večerem jde rána, kule letí vzduchem a pak jasně slyšitelné plesknutí. Selátko, do 30kg, klasika 8x57JS Geco 12g, Teilmantel.
Diano a Huberte, Lovu Zdar!

Autor: Radek Chadim | 07.03.2012 10:19
V pondělí jsem vyrazil na stejné místo jako v neděli, v osm sedím na posedě u potoka, přede mnou 150 metrů takový nepravidelný roh lesa. V půl jedenácté opět vychází z onoho rohu lesa ta samá bachyně s pěti selaty jako v neděli 150 m ode mně, jde přes pole do zarostlého potoka, pak potokem proti proudu směrem ke mně, ale vychází 120 metrů daleko a vrací se přes pole do lesa. Čekám na poslední sele, co jde opožděně lehce přes 100 metrů daleko. Chvíli ho měřím v puškohledu a modlím se, aby zahlo a udělalo ještě pár kroků ke mně. Ale jdou po hlubokem zvoranisku pořád dál, selata skáčou nahoru dolů, na jistou ránu by to nebylo. Tak je pouštím a říkám si, zítra už na ně vyzrauju. Nebudu Vás napínat, vyzráli opět oni na mě :-). Včera jsem tedy už v sedum vyrazil, v půl osmé se posazuji na posed u rohu, kde divočáci vychází z toho lesa. Starý posed, který jsem jako první obnovil před 4 roky, kdy jsem s myslivostí začínal - hrozná nepraktická nepohodlná stavba! :-) Do desití ticho pusto, z lesa nedaleko jen občas slyším srnčí, tak už celej nažhavenej :-), jsa si vědom, že jdou buď divočáci, jezevec nebo člověk, čekám. Ale kvičení neslyším, jen občas hrabání a zapraskání větvičky. Po asi 10 minutách 150 metrů daleko vidím černý stín. Hle Ferda, zhruba 70 kg, podle anténky (pírka) lončák jistě, se přišel napapat žaludů na kraj lesa. Půl hodiny chodí sem tam a kolem jedenácté vyráží mým směrem, obchází mě ve vzdálenosti 60 metrů a jde směrem k potoku, kde jsem na posedě seděl předchozí dva večery. Chvíli chodí potokem a pak zase vyléza a jde směrem za mě. Když je 30 metrů daleko od mého posedu, nabírá vítr a utíká do lesa.
Jelikož už je čtvrt na dvanáct, tak jsem odhodlán jít domů, v lese ticho a klid. Pod posedem beru věci a odcházím napříč přes zvoranisko směrem k posedu z minulých večerů. Asi 30 metrů od onoho posedu slyším z lesa zakvičení, tak jdu k potoku a ve stínu se přibližuji k hraně lesa, kde předchozí večery vyšli ven z lesa. Divočáci ale byli rafinovanější, než jsem myslel, na pole vůbec nevyšli, chvíli to kvičelo vlevo, chvíli vpravo, chvíli v potoce, do kterého z pole nebylo vidět, hodinu jsem chodil doleva, doprava, že už musí vyjít ven... a o půl jedné zavelili k ústupu a zmizeli v lese. Acho jo, lov není žádná sranda :-). Dneska do večera na ně musím něco lepšího vymyslet, ale do lesa se mi nechce :-). Možná asi změním místo a zkusím si najít jiné hodnější divočáky, co se nenásilně nechají ulovit :-).

Autor: Erika Doležalová | 07.03.2012 08:44
Tak včera opět výlet za divočáky, ale krom tří zajíců a jednoho špígra nic. Měsíc svítil až moc, asi se jim nechtělo na frajplac do světla, bylo vidět jako ve dne. Jinak počasí je i u nás divoké, přes den svítí sluníčko, ale síli má tak napůl, navečer se ochladí, začne mrznout, včera kolem 23 hod bylo -4,5 a dnes ráno -7.. Takže jaro takové "skoro".

Autor: Fesoj | 07.03.2012 00:46
Já musím být, co se jara týče, trochu pesimista. Je fakt, že v neděli se už na kamenné zídce vyhřívala nádherná půlmetrová zmije a že včera jsem zahlédl první pěnkavy - ale další fakt je, že včera i předevčírem ráno u nás bylo -8 a že mě osobně v současnosti sklátila taková hnusná rýma, že ač jsem se těšil na noční čekanou /a že je vidět jak ve dne/, zůstalo jen u zbožného přání. A příští měsíc už bude po lovecké stránce zcela mrtvý - lišky od sv. Josefa nestřílím, čuňátka jaksi nejsou a nejkrásnější jarní lov - táhnoucí sluky - je už pěkných pár let zakázán, asi proto, aby si na jejich zimovištích ve Francii a dalších zemích mohli tamní lovci pobouchat o to víc.

Autor: Petr Havlín | 06.03.2012 23:05
Já viděl hřivnáče dnes na Letenské pláni v Praze-jo jaro už je ve vzduchu.

Autor: Pavel Toman | 06.03.2012 23:04
Co chybí na číslech,přebývá na kvalitách.Méně je někdy více :-D

Autor: Jaroslav Miňha | 06.03.2012 22:42
Nikolo Lovu zdar! Jsem rád, že Ti i osmička funguje, ikdyž je o pár číslic ochuzená :-))

Autor: Nikola Rýdl | 06.03.2012 22:13
Dnes jsem zasedl na louku mezi trniny a rákosí. Měsíc krásně svítil,
prakticky nebylo potřeba k obeznání louky dalekohled. V devět vidím jak se táhne nízkej, ale dlouhej stín. Zastaví a již ho sráží k zemi Vulkan z 8x57JRS. První liška, kterou jsem střelil tímto střelivem v osmičce, vstřel neznatelný, výstřel do 3cm, tedy velká spokojenost. Lovu Zdar!

Autor: kesl | 06.03.2012 21:24
V neděli jsem byl kousek za Železnou Rudou v Německu ve Straubingu na ptačím trhu...Cestou jsem viděl v germánii hřivnáče. A dnes houkali u nás...Jeden z nejlepších předjarních zvuků...L a L!

Autor: Fesoj | 05.03.2012 18:23
Dozvěděl jsem se, že v pátek se konalo poslední rozloučení s Kájou Hochmanem, fořtem z Míseček na Harrachovsku. Když jsme spolu študovali, v r. 1968 jsem od něj koupil svou první loveckou zbraň, brokovou jednušku naší výroby r. 12, za závratnou cenu 120 Kčs. Ještě jsem neměl lov. lístek, musel si ji prozatím nechat napsat další můj kamarád. Kája byl dobrý člověk, dobrý myslivec a výtečný střelec. Kdo jste ho znali, vzpomeňte se mnou. Čest jeho památce !

Autor: Tomio | 05.03.2012 14:58
Asi už kolega ví, že když bylo ticho mrtvo, že tam byly prasátka. Ono je mnohdy lepší říct pravdu, slyšel jsem prasata jdu tam večír zase. než si vymýšlet :-)

Autor: Honza Král | 05.03.2012 14:50
Špakové jsou už i u nás, rackové taky, modrokabátníky jsem ještě neviděl. V pátek jsem ve 21 hodin vyrazil ven. Jdu po oračce, na silnici zastavuje auto a on to kolega oblhíží, jestli na poli nejsou prasátka. Radši mu volám,ale ví o mě. Chvíli na to slyším z pole selata, koukám a rozeznávám 6 černých felků asi na 130 metrů. Dva kusy z toho jsou o poznání menší. Snažím se přijít blíž, ale rudl zatahuje do kraje lesa. Měsíc zajde na 10 minut za mraky a vidím vytahující zvěř pouze velkým dalekohledem. Měsíc vychází zvěř odchází. Kdyby byl na černou vyhlášen holokaust, tak by se dalo střílet, ale na jistou ránu to nebylo.Kolega mi v sobotu volá co prý tam bylo. Jsem snad přítel na telefonu? "Hele mrtvo, ticho, ani chlup." Nemám rád lidi, kteří si drze řeknou o informaci kam si mohou jít střelit zvěř. Někdo se jen zeptá někdo si říká o radu. Včera jsem zasedl na sedačku v té lokalitě. Kromě zajíce jsem do čtvrt na jedenáct neviděl nic, podcenil jsem oblečení a zima mne vyhnala domů. No nestřelil tam onen kolega ve čtvrt na dvě lončáka 30 kg? Mě by šlehlo.... V sobotu výročka v nedalekém srdužení. Ve zdravém jádře jsme vydrželi přes půlnoc a pak se zvesela rozjeli domů ke svým drahým laskavým polovičkám.

Autor: Miroslav Kráčmar | 05.03.2012 10:24
Tak jsem dnes zabrousil na http://www.myslivost-lovectvi.cz/fotografie/trofeje:4/76635/ a nestačil jsem se divit.Jistý pan Josef Pospíšil zde prezentuje trofej
"svého" raritního srnce.Ono by na tom nebylo nic divného,kdyby,.........kdybych
tohoto srnce neulovil já 3.7.2005.Už si nepamatuji,jestli trofej byla vůbec bodována,ale v žádném případě to nebyla bod. hodnota,kterou pan P.u "svého" srnečka uvádí,tedy bronz.medaile!A nebo měl "jeho srnec" jednovaječné dvojče.

Autor: Karel poslík | 05.03.2012 09:44
Lovu zdar úspěšným lovcům. Já jsem byl o víkendu mimo revír. V sobotu jsem na Klatovsku viděl prví hřivnáče. Byli tři a seděli blízko silnice na ozimé pšenici. V sobotu ráno také přiletěl první špaček a kontroloval budku na zahradě. V neděli ráno mi ještě za tmy přišla sms od kolegy, nemohl najít sele. Přijel jsem dopoledne domů a šli jsme hledat. Měli jsme ho záhy. Mělo 22kg po vyvržení. Ránu - průstřel přes játra, docela vysoko a barvilo dovnitř. Ten zásah jater byl devastační, nezůstal ani kousek v celku, všechno tekuté a s tímto zraněním urazilo téměř bez barvení asi 150- 200 metrů Stříleno s JRS SPCE. Zdar Karel

Autor: Radek Chadim | 05.03.2012 09:09
Jaro už opravdu klepe na dveře, divočáčci se vrací do normálu a jsou vidět každý večer :-), ale po polích se jim moc chodit nechce, asi by to chtělo zapršet. Tohtoroční selata jsem zatím neviděl, na to je ještě měsíc čas. Ale to počasí nemá chybu, nefouká, je přiměřeně teplo-zima, svítí měsíc, nádhera.
Po dvou večer na mé kazatelně, kdy jsem divočáky jen viděl nebo slyšel na kraji sousedovic lesa, jsem včera změnil místo a sedl si na posed u zarostlého potoka 120 metrů přes pole od našeho lesa. Po osmé hodině sedím, ještě se uvelebuju a na listí u kraju lesa slyším pohyb, mrknu do dalekohledu a na kraji po pravé ruce stojí polovelký divočák. Chvíli stojí a hledá v listí a pak jde krajem lesa do potoka asi 150 metrů daleko ode mě. Chvíli to v potoce praská, pak pochrochtává, a asi za 10 minut se vrací po stejném ochozu zpátky do lesa, jde krajem lesa zprava doleva až pak zachází hlouběji do lesa a je ticho. Říkám si, že něco už jsem viděl, tak že můžu jít domů. Sotva ukončím myšlenky, tedy asi za 10 minut - to víte, žádnej Einstein nejsem :-) - slyším opět šustění a ze stejného místa vychází další divočák a jde stejně jako ten samotný. Za ním ale už postupně vyskakují selata, divočáci zachází do potoka, chvílu to v něm praská, pak pochrochtává, a zhruba za 15 minut se stejným ochozem vrací zpátky do lesa. Jako bych tuto situaci už někdy dříve zažil. Ach jo :-).
Takže dneska, dneska si jdu sednout na zem blíže ke kraji lesa :-).

Autor: Pavel Černý | 05.03.2012 07:24
Eriko Lovu zdar! V sobotu ráno jsem vyrazil na lišky. Půlměsíc dávno zašel, sníh není, tak stačí tiše zaujmout místo na sedačce v půl šesté. Za cca 8 minut už zahlédnu šmouhu na vojtěšce směrem ode mne. To zajíc nebyl, bylo to dost velké - asi liška. Za dalších deset minut ji vidím kolmo přesadit cíp pole asi na 50 metrů. To už není pochyb. Pařezovka do ramene....., ale stačila splynout s krajem prutníku. Těsně před šestou se odpoutává od křoví a čáruje šikmo před mou sedačku. Dvakrát se zastaví a jistí, čímž zastavuje i můj pohyb se zbraní. Na nějakých 35 m dělá vlevo vbok a směřuje k rozpadající se zdi bývalého cukrovaru. Teď už je to rutina. Tiše zamyškovat, kříž nad plec a odmáčknout. Slyším, jak hrst čtyřek broků našla cíl. Lišákův jediný a poslední pohyb je "down". ZH 7x57/16, SB Junior s košíčkem, cca 30m. Má 204. liška a jubilejní dvoustá v domovské honitbě.

Autor: Jan Slavětínský | 05.03.2012 07:17
Tak jsem obě víkendová rána a svítání byl v revíru. Konečně po dlouhé době pěkný víkend. V sobotu jsem v lesích zaslechl i houkat hřivnáče. Nejdříve jsem si myslel,že mám nějakou halucinaci, ale včera jsem ho slyšel zase.Sojky skřehotají, kosáci pískají jako o život,káňata krouží svatební lety a včera jsem na zahradě na ořechu viděl špačky. Je to všechno nějak brzy..
Už minulý týden a včera zase jsem potkal v různých částech honitby srnčí s průjmem. Minule kus, potom tři a včera také kus. Řepku nemáme, jen trochu ozimu,ale jinak všechno vysečené louky a oračky,tak že srnčí nemá možnost nějakého rychlého přechodu. Většinou je srnčí lesní zvěří. Nejspíš z nějakého okusu z jehličnanů nebo nevím. Letos je ten přechod pro srnčí nějak divný. Honitba je pořád stejná, každý rok byl vidět zadělaný kus, ale letos se těch kusů objevuje nějak víc.. Cestou k autu jsem na slehlém jetelu u kraje meze šlápl na pěkný shoz šesteráka. 28 cm výška, letos první...

Autor: Petr Havlín | 03.03.2012 15:19
Všechno nejlepší Eriko,hodně štěstí,zdraví,lásky a ať ti sv.Hubert přeje!Petr

Autor: Josef Hanzlík | 03.03.2012 15:11
Eriko Lovu Zdar! A vše nejlepší,hodně zdraví a takovýchhle mysliveckých zážitků!

Autor: Nikola Rýdl | 03.03.2012 13:29
Eriko Lovu Zdar!!! Podle pozadí na foto je to stejné místo co minulý týden?

Autor: Erika Doležalová | 03.03.2012 11:02
Tak včera opět za divočáky. Sedím brzo, ještě není ani půl osmé. Po nějaké době přichází tlupa dančí, zdrží se skoro hodinu, jelikož průběžně koukám i podřimuju, najednou zjistím, že už jsou pryč :-) Dlouho zas nic, pak dva kousky srnčí. Mám je skoro pod kazatelnou, za chvíli k nim zprava přichází 3 kusy holé muflonní. Koukám na čas, je skoro půl dvanácté, dneska to s divočáky vypadá bledě.. Na SMS od partnera, lovícího v jiném revíru, "Jak to vypadá?" odpovídám "Mrtvo". Jen to odešlu, zapraskají větvě a začne rachot :-) Z lesa vytáhne obrovská bachna, sedm selat a jeden větší kus, nejspíš lončák nebo předlončák :-) Selata jsou v jednom cucku okolo bachny, střílet se nedá, větší kus stojí pěkně, ale nejsem si úplně jistá velikostí, tak si ho radši nevšímám. Po chvilce koukám, že jeden kus chodí sám, popochází po cestě, jde doprava ke kraji lesa, když se přiblíží zpátky doleva k bachyni, ta ho zle odráží.. Aha, ty k nim nepatříš, říkám si. Tak budeš můj :-) Kulovnici do okna, bod, napínáček, ještě chvíli čekám než se pořádně postaví a když se tak stane, stisknu spoušť. Následuje hromadný úprk a pak jen ticho. Snažím se dovolat partnerovi, když se nakonec domluvíme, musím ještě nejmíň hodinu počkat, než pro mě přijede. Nástřel je rozmatlané bahno, takže tam nemá smysl něco zkoušet hledat, popojdeme kousek do lesa a na tmavém jehličí nacházíme prvních pár kapek barvy. Pak už jí není o moc víc, ale ve vzdálenost sotva 20 kroků je ve světle baterky vidět ležící sele.. :-)
Kňourek, odhad hmotnosti do 40kg (vyvržené). ZKK 601 v ráži té nejlepší :-))) 308Win, střelivo SB SP 11,7g. Zásah plic (prakticky všechna barva uvnitř). Lovu zdar!

Autor: Jarda Březina | 03.03.2012 10:40
Dnes má narozeniny Erika, tak Vše nejlepší, hodně štěstí, zdraví a spousty loveckých zážitků J.B. :-)

Autor: Nikola Rýdl | 03.03.2012 10:11
Předevčírem jsem vyrazil na čekanou na podmítnuté kukuřičné strniště. Zasednul jsem před šestou, přes pole mi semtam celý večer chodilo srnčí, nějaké dančí a pár zajíců. Sedím do půl desáté, černá nikde, tak jdu potichu k autu a ještě shlédnu zbytek pole za lesem. V borové houštině 10m od auta slyším prasknout větvičku a už se lesem hrne rudl. Na kraji houštiny zastavili a bachna nasává, asi mne navětřila, tak se otočili ale v dubině jsem je díky svitu měsíce snadno obeznal. Veliká bachyně a 8lončáků. V pohybu jsem nechtěl střílet, tak čekám, až vytáhnou na pole. Došel jsem si pro vítr a stínem lesa je docházím tak na 100m, což je pro mého artemise 7x50RD moc, v pokleku se tedy snažím přiblížit po frajplace co nejblíže. Na oračce ulehám a ranou na komoru lovím stranou stojícího lončáka, kterého jiní odstrkují. Kus zůstal v ohni, 8x57JRS Norma Vulkan. Při vyvrhování zjišťuji zakrnělí přední běh s boulí jak tenisák na vnitřní straně. Byla by to pěkná bachyňka, byla však pohublá, bez běli, při stahování z deky zjišťuji další pouzdro plné hnisu pod dekou. Děkuji Sv. Hubertovi a Dianě za lov. Lovu Zdar.

Autor: Radek Chadim | 03.03.2012 09:02
Včera jsem vyrazil obhlídnout divočáky. Sedl jsem na mou kazatelnu kolem 8 hodiny. Ve čtvrt na deset slyším na kraji lesa kvičení, čekám hodinu, čekám dvě, čekám do půl dvanácté a divočáci pořád kvičí, ale z lesa se jim nechce. Při zpáteční cestě vidím 50 metrů od lesa stát jeden kus, ale mám namířeno opačným směrem a už se mi za ním nechce, tak snad dneska.
Ale jaro už se kvapem blíží. Včera jsem viděl a slyšel prvního skřivana, v noci na čekané na poli kolem 10 zajíců, srnčího taky vylezlo hodně a v půl desaté přijelo na kopec auto, občas zasvítilo na pole, občas svítily brzdová světla... no prostě jaro už se blíží :-).

Autor: Radek Chadim | 02.03.2012 09:21
Malinko opožděné březnové dnes.